Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2020: tjuförsta luckan

Lucka 19 innehöll en intressant obekantskap som nu kanske kan få en liten skjuts uppåt i biblioteksstatistiken? Babs fick en tischa i facit och hakke friade till hela båset!

Näst sista luckan 2020!

Lucka 21


Jag hyser stark aversion mot myror. De har dock inte synts till på ett par dagar, och därför känns det som om jag borde ta tag i saken för att vara på den säkra sidan.

Det enda säkra med den säkra sidan är nog att man aldrig når dit, det brukar alltid komma nåt emellan som man inte har räknat med, för om man hade räknat med det hade den säkra sidan kanske bara kallats den nollställda sidan?

Jag går opp till stacken när jag kommer hem, men varken Ulla eller Astrid syns till, så jag sätter mig i stugan att vänta medan jag tar en smörgås med kallpotatis och sill. Men så kommer de, och jag vet att de kommer att tala i mun på varandra..

– Är du här? Redan?
– Är du redan här? När kom du? Var är myrorna?

Jag äter min sill, säger ingenting.

– Hur går det egentligen till när man ska utrota myror? Det låter ju som ett helsicke det här med Anticimex. Betalar man per död myra eller per utrotningsdag eller med en klumpsumma oavsett stackens storlek och lidandets längd?
– Ska vi begrava myrorna? Ska det bli på söndag eller torsdag eller fredag eller ska vi göra det direkt för att få det överstökat? Det är ju riktigt, riktigt sorgligt det här.

Ulla börjar krokodila över myrornas frånfälle, och jag sväljer sista tuggan. Ja, jag säger då det.


CC BY 2.0

Facitsajten!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaringen!

Share
Publicerat iBloggen

76 kommentarer

 1. När länkar inte funkar, blir de ajtomaaatiskt överstrukna. Här finns dock (i sammanhanget inte så viktiga ) länkar som är överstrukna, men som funkar ändå.

  Det är lika mysko som att tidsstämpeln ideligen blir en timme fel. Men datumet är korrekt!

 2. Ökenråttan

  Vi brukar säja ’Ja, jag säjer Daudet’ och han har ju skrivit om hur man utrotar gräshoppor men det är det ju inte tal om idag, så det glömmer vi.
  1968 var ett händelserikt år, inte bara politiskt.

 3. Dina

  Stark aversion mot myror är Syrran.
  Säkra och osäkra mm låter som Tages oavslutade filmmanus.
  Knäckebröd med stekt strömming var på Slussen.
  HB? Ingen aning!
  Tar med mig nybakade glutenfria jordnötskakor till läktaren.

 4. Håkan (hakke)

  Jösses vad båset verkar vara på hugget. Själv har jag bara snömos i huvudet (enda tillstymmelsen till snö här i Stockholmstrakten) och klåda på skinnet av allt tal om myror. Sätter mig på läktaren och jobbar lite. Går på julledigt lagom till sista luckan i övermorgon.

 5. Dieva

  Bilden var enkel men texten ger bara myror i pallet just nu. Jag gör Hakke sällskap så länge.

 6. Magganini

  Ja, bilden var enkel, det är en slips. Nåt annat syns väl inte där?
  Det här tål att tänkas på, jag ansluter till läktaren men har tyvärr bara köpepepparkakor att bjuda på just nu.

 7. Ökenråttan

  Och särskilt 1976 har en gemensam nämnare med 1968 kan man säja, eller hur Karin? – Hur mår du Karin?

 8. Ingela

  1986 är ett annat årtal. Vad man än tycker om själva pilitoken får man väl säga att bondeförbundarna är lite mindre kassa än en del andra på att släppa fram kvinnliga ledare. -86 föddes min äldste men det hände också en del tristare saker, typ ett reaktorhaveri. Har än så länge ingen aning om HB men jag vet vem som skrev ”opp”.

 9. Får bara myror i huvudet , potentiella HB_ar står i kö men ingen vill kliva fram. Så jag kliver väl upp på läktaren. Idag skall man väl fira med vändskumpa? Jag som är nykterist har firat med pommac och fortsätter med mina akvarellförsök (helt OT jag försöker faktiskt lära mig måla akvarell och låt säga att jag har att göra tills jag läggs i graven med de där myrorna).

 10. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Det går riktigt uselt för mig i år, så jag drar till med något helt OT i stället:
  Har ni kollat in Blob Opera?

 11. skogsgurra

  Illa, illa. Idag också.

  Bild på vindkraft bifogas. Hyttis håller mer än väl föreskrivet avstånd till byggnaden som även tjänat som bostad på den tiden då det begav sig.

 12. Ni snackar om myror i huvudet – som har spritt sig till mig (inte ledtråd). Jag sitter här med min lilla högfärdshosta (inte ledtråd) och funderar (inte ledtråd) på vad i hela friden ni menar med era ledtrådar (inte ledtråd).

 13. Betong-Bess

  Läst. Förstått? Det är frågan, men nu ska här jobbas. Det kommer att krävas något av ett storverk för att jag ska bli helt klar innan julafton. Å andra sidan är det inte många andra som jobbar under helgerna, så i praktiken har jag nog en eller annan mellandag på mig också.

 14. Jag som är fruktchef i huset och just nu hanterar alla fruktlådor, funderar över HB’s bidrag till vetenskapen. Den tes som säger att om man sätter foten på en (frukt)låda, måste ena benet vara böjt och att samma ben, när man tar bort lådan, blir längre än det var från början.

 15. Ingela

  Det är trevligt när böcker har fina bilder. Ilons och Björns är underbara. Men var håller Karlsson hus? Borde inte han ha varit med på myr/sill-mötet?

 16. Nina

  Idag förstår jag ingenting av båsets ledtrådar. Men det är inte värre än vanligt, så jag reder mig nog.

 17. Agneta uti Lund

  Myror är eusociala. (Ord jag fick slå upp.)
  I övrigt kilar jag runt i barndomslitteratur
  utan att få klart fäste.

 18. Maplestream

  Lotten begriper inte och inte jag heller. Det måste innebära att jag har rätt trots att jag inte ens gissat. Sådärja!

 19. skogsgurra

  Då är vi alla lika illa ute! Total demokrati råder mao.

  Det här är inte alls avsett att bidra till någon klarhet eller förvirring. Men:
  De stackars myrorna bor ju mest i högar med hopsamlade barr och annat skräp. Myrstackarna bor alltså i myrstackar och det är väl lika avancerat som att vara svägerska med sig själv?

  A heap kan ju också kallas a pile. Och om man drar ihop en massa material till en pile så kan det lätt bli oönskade resultat. Då behövs det en moderator för att hålla det hela under kontroll. Och då tänker man förstås på hjältar från vårt broderfolk i väst. Nej, inte klädesplagg. Väderstreck.

  Som ni märker har jag byggt en sån där AI-associationsaccelerator som Jossan har under natten. Men den måste nog debuggas lite innan den kommer med något vettigt. Om någonsin. Får nog lägga lite mera energi på den. Men då är det väl slut på luckorna.

  En sol-stråle, apropos ingenting, träffade mig några minuter idag.

 20. EMBRYO DU MÅSTE KROMMA IN OKCSÅ GISSLA PÅ GRÅTAN

  nej nej jag hållrer på att sågra ner julgrannen tyst nu

  EMBRYO DU MÅSTE KOMMRA IN OKCSÅ GISSLA PÅ LOTTENS TIPSRUNDA LUKCRA TJUETT DET SÄJER JAG NU YO

  nej nej jag hållrer på att pussa upp julskärvan eftersom den ska upp i toppen

  EMBRYO DET ÄR APSVÅRT OKCSÅ FARRAN FÅR MIGRÄN

  nej nej jag hållrer på att slå in dom här hundvalparna i balsamträ som jag har hjort till det lilla husljuset mysko det säjer jag nu yo

  MEN EMBRYO VI SLITRER VÅRT HÅR SOM MATTRADORERNA PÅ KALLIJANKAS JULAFTON MORRAN ÄR OKCSÅ SCHAKC MATT DET SÄJER JAG NU

  nej nej jag hållrer på att pakcra ner allan dom här smältkaramellerna i fint ormslagspapprer jag pakcrar dom i papperspappsäkcen det säjer jag nu

  JAHA DÅ FÅR DU INGEN JULMUST DIN LILLA STAKCARE

  STOP STOP JAG KOMMRER PÅ EN GÅNG HÄLL UPP I STOPET DET SÄJER JAG NU

  yo

 21. Smultronblomman

  När de kommer till myror så tänker jag på en skräckfilm från 1950-talet, Them!. En flicka hittas irrande i öknen och är svårt traumatiserad. Det enda hon säger är ”Them!”. En tågvagn med socker töms och man undrar vem som stulit det. Det var muterade jättemyror. Jag var inte så gammal när jag såg filmen, någon gång i början av 1970-talet, och hade svårt att hänga med när det kom till att läsa textningen. Men jag minns att myrorna tog sig in i något slags rörsystem och bet ihjäl några innan man lyckats döda dem med eldkastare. Uncle Zeb hade en roll i den rullen.
  Men hur jag ska få in en macka med kallpotatis och sill vet jag däremot inte. Men i hatten har jag en plats. Upp på läktaren så länge. Fjun bakar vaniljkrämsfyllda saffransbullar och det doftar ljuvligt. Men jag ska väga in i kväll, så jag står över så länge.

 22. Dina

  Alltså, nu har jag läst båset igen och det blir bara virrigare. Har säkert en 25-30 tabbar öppna där jag försöker hitta något att hålla i. Att myrorna antagligen inte är myror utan mostrar och fastrar det kan jag tänka mig. Men är det politik eller skottår man skall leta på? Tur att dagens jobbmål redan är understökat.

 23. Ökenråttan

  Sillen är vägvisande, på sätt och vis.
  Egendomligt nog finns namnet på Churchills barndomshem med.
  Kling är med men inte Klang.
  Och en Niklas-anförvant klipper till.
  Måtte nu inte allt detta vara en jakt på fel villebråd …

 24. Dina

  ÖR, joxa ihop
  2 dl mandelmjöl
  1 dl jordnötssmör
  1 tsk dadelmassa (eller honung ) (ev lite mer beroende på hur söta du vill ha kakorna)
  1 ägg
  ev kan man hacka i lite mörk choklad, eller ha i lite russin/cranberries, eller andra kryddor som kanel.
  Rulla små bollar som lägges på bakplåt och tryckes till.
  Gräddas i ca 175 C ca 12-15 minuter (ev lite till beroende på ugnen)
  Det var allt!

  PS De blir lite mjuka inuti, inte knapriga.

 25. Här va’re myror. Så många frågor. Har HB dem i brallan? Är de fem stycken och fick i så fall elefanterna följa med? Eller är det en ensam superhjältemyra?

  Jag hoppas få svar innan den mörkaste ”dagen” är över.

 26. Ökenråttan

  Tack, Dina! Mandelmjöl är en ny favorit i råttboet. Vi byter ut lite vetemjöl mot mandelmjöl i alla efterrättspajdegar nuförtiden, fast vi inte är guteintoleranta.

 27. Ninja i Klockrike

  Det finns 400 olika myrarter bara i Sverige, mumlade hon dovt, medan hon flyttade sig så långt bort från jordnötterna som möjligt. Antagligen tålde hon dem, men ville inte ta några risker. Det kunde också vara dadeldoften som avskräckte.
  Alla myror bygger inte bon av barr och pinnar, en del bygger inte ens bon, tänkte hon vidare. Detfinns de som försöker ta över och förslava andra myrarters bon, och de som helt övergett det eusociala livet.
  Hur ska man då kunna veta vilken art som avses i luckan? Eller vilka myror som äter sill och potäter?
  Hon blängde på folket på läktaren som inte heller lyckats knäcka gåtan. Men äta, det kan de, tänkte hon upproriskt medan hon lämnade den förfrusna marken bakom sig och hasade in i skogens dystra mörker igen.
  Alltid samma sak. Ingen gitter tala klarspråk ur skägget utan förvarar det i brevlådan som ena, ena hattifnattar.
  De promenerar på mina nerver, var det sista som inte hördes innan mörkret slöt sig bakom henne.

 28. Hemul

  Det är så mycket med livet omkring i dessa dagar, och svårt att hinna lägga så mycket tid på luckan som man skulle vilja. Man får ta ett ögonblick i sänder och fundera på om den som säger sig inte förstå båsets ledtrådar verkligen behöver några.

 29. Agneta uti Lund

  Härifrån sneglar jag mest på vårt nordvästra grannland, där jag misstänker att HB höll till. Dock kan jag inte precisera myranknytningen, men tänker djur som djur! Om det nu inte stämmer så funderar jag lite på att HB är en skånska som ingick i speciell trio. Som tredje, men mycket svagare, alternativ beger jag mig till Smålands landsbygd.

 30. <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<myrrornafår mig att tä nka på Myrorna fårmig att täkna Hå harry Martinssonon och "Nässlorna Blommar" Favoritbok ör min far,

 31. Efter att verkligen, verkligen ha läst alla kommentarer (och sms samt mejl) så måste jag säga att den här kanske var den svåraste luckan i år. Men Hemul vet. Några andra vet också, men de är diskretare.

 32. Magganini

  Hm. Nu puttar båset mig i nåt slags riktning i alla fall. Och kanske kan jag få en del i själva luckan att gå ihop med det … Jag stannar nog på läktaren en stund och begrundar detta lite till, samt hurudan julen ska bli när inte ungjä…rna kommer hem som de ju inte ska detta år.

 33. ÖR säger att farsan och moster har lucköppning! I så fall kommer bilden aldrig till punkt, faktiskt inte ens till anfangen.

 34. Agneta uti Lund

  Lotten, jag har nog insett det. Just nu började jag faktiskt ge mig från Norden och hamnade på en stor ö, men glömde direkt av varför jag begav mig dit! Inte så lätt att orientera sig när tankeglömskan slår till! Dessutom kan jag inte klämma in den helt onödiga bilden på denna ö. Kollade nu och i dag var bilden faktiskt inte totalt onödig! Det leder då till att jag fortfarande håller mitt första alternativ (nordvästligt grannland) högst även om jag inte kan precisera exakt varför.

 35. Ingela

  Jag som trodde att östligt grannland låg närmare HB:s hjärta… Jag är förresten mycket imponerad av alla som lär sig finska som främmande språk. Själv valde jag det som C-språk i gymnasiet. Dessvärre var jag ensam i södra Lappland som gjort det så det blev ingen grupp. Fich harva på med franskan några år till i stället.

  Jag får det inte att stämma med myrorna heller så jag smyger diskret upp på läktaren och inväntar upplösningen.

 36. Håkan (hakke)

  Gute-fria kakor, en accelerator som Jossan har under natten, tågvagnar tömda på socker och skägget förvarat i brevlådan. Ja, jag säger då det. Embryo har rätt – stop, stop, lägg mig i ditt plommonstop. HB undflyr mig fullständigt, men fnissar gör jag när jag är i hatten.

 37. Nina

  Ibland är det jättekul i båset. Ibland är det bara lite roligt, och det är helt i sin ordning.

 38. skogsgurra

  Hakke, fanken att du skulle komma på de där kommatecknen som jag tänkte gå in och komplettera med! Men du gjorde något komiskt av det. Tack!

  I den myllrande stack jag tänker på var det nog inte femtusen människor. Men hungriga var dom och när kornbröden och fiskarna tog slut så gick dom hem.
  Pipelinestumpen som Det Stora Göteborgsupproret resulterade i har jag sett med egna ogrumlade ögon. Men någon Kl. 4 ledde den ockupationen inte till.

 39. PK envisas med att visa film, så jag kan inte tänka klart. Slänger in en gissning på Love Antell så länge. I alla fall EN myra på plats …

 40. Agneta uti Lund

  Jag tror (just nu) att myrorna egentligen inte är myror utan något annat smått och rörligt!

 41. Leda

  Jag hittar varken Kling eller Klang men Ullor och Astridar i parti och minut. Obekväma åsikter är det också gott om. Knappast PK, denna HB.

 42. PK

  Midvinternattens köld är hård,
  stjärnorna gnistra och glimma.
  Bak vedbon skymtas en ljusbrun mård,
  trots en marknära dimma.
  PK vandrar sin frusna ban,
  varje natt är lika dan.
  Huttrar gör han den kraken,
  ty han går där nästan naken.

  Midvinternattens köld är hård,
  PK hostar och nyser.
  Lunginflammationen kräver vård,
  PK huttrar och fryser.
  PK struntar i doktorns sång,
  går mot en säker undergång.
  PK fryser som satan.
  Se där slår han i gatan.

  PK ligger stilla på gatan i frid,
  djupfryst med frost över kroppen.
  Nu är det slut med hans fryselid,
  nu är det sluttänkt med knoppen.
  Den eviga vilan är PKs lön,
  nu hjälper ingen tischabön.
  På gravstenen står det ”Så snopet,
  han vann ingen tischa av Stopet”

 43. Ingela

  Men min har landat i lådan i dag, tacka så mycket! Lite senare leverans till norra Norrlands kustland än till Bergslagens skogar men helt OK . Tunn och fin kvalitet, sån som jag gillar på tishor. Passar jättefint också till det usla klimatet. 3 grader varmt och det fina vita som vi fick i slutet av förra veckan är borta nu.

 44. KerstinB

  Tack vare Hemul fick mitt sökande till slut en riktning som verkar rätt. Riktningen är för övrigt norrut, avståndet långt.

 45. Wickmanskan

  Myror minsann. Jag skuttar glatt upp på läktaren med ett käckt kroppeloj och inväntar facit.

 46. skogsgurra

  PK
  Så vackert och sorgligt. Och helt On T. Men jag skulle gärna ha sett den här strofen också:
  ”grubblar, fast ej det lär båta,
  över en underlig gåta”
  Så känner jag det.

 47. Jag är så anti-sill som någon kan vara. Otäckstyg! Det är inte särskilt roligt, faktiskt, för man får ofta nöja sig med att äta potatis till middag.

 48. Smultronblomman

  Nu har sillen och kallpotatis på smörgås fått sitt sammanhang. Ibland behöver man kisa lite för att se bättre. Jag har besökt ett geotermiskt kraftverk på Island. Tror Ulla hade velat hänga på.

 49. Kråkan

  Nej, inte begriper jag nåt nu igen. Ingen konjunktion har vi sett heller, trots det ganska klara vädret. En molnbank i söder skymmer utsikten ditåt.
  Men rolìgt har det varit och framme i julstugan är vi och snön lyser vit!
  Jag inväntar på läktaren i kväll också.

 50. Jossilurens

  Svåraste luckan, säger Lotten
  Mjae, jo, mjae, na, inte värre än vanligt, känner jag.
  Däremot känner jag mig lite tom då jag alldeles nyss kollat klart på 8 säsonger av Diagnos Mord. Plus tillhörande filmer. Det har varit jag och familjen van Dyke i många veckor nu och så helt plötsligt inte längre. Det där med mord i sjukhusmiljö har kanske inget med HB att göra direkt, men vi kan ju inte låta bli att svänga förbi I dödens väntrum från 1946 med de underbara underbara Viveca LIndfors och Hasse Ekman i huvudrollerna.
  Viveca spelar em pianist som jag har glömt vart hon kom ifrån, men det var inte Schweiz för det var där sanatoriumet låg. Filmen är baserad på romanen av Sven Stolpe och manuset skrevs av Hasse Ekman och hans polare Walter. Walle var förresten gift en snabbis med Eva Neuman, som sen gifte sig med Harry Brandelius – (jajamensan, jag kommer förmodligen att komma tillbaka till Nordsjön och En sjöman älskar havets våg osv.)
  Filmen som Viveca spelade in precis innan I dödens väntrum var Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken. 2016 gjordes en ny filmatisering av Hjalmars roman. Den här gången var det Pernilla August som regisserade och jajamensan visst kan vi även se Alba August i en liten roll. Alba kanske är mest känd för sin roll som Astrid i Unga Astrid August, men hon har ju även hunnit med att spela Jenny Kuttim i filmen Quick. Någon som inte heter August, men väl fick en dotter i augusti är ju dagens HB.
  Sa jag att Harry Brandelius sjunger om sjömän som älskar havets våg, mmmhmm, lyssna på det här, för alldeles i detta nuet så håller Orlando Blom på att spela in tv-serien The Prince i vilken han spelar Prins Harry. Jepp, ni har alla gissat rätt – HB kan inte vara någon annan än Morden i Midsomers kändaste Peter Drinkwater aka Orlando Bloom

  men nu håller jag på att somna, så hej hej och god natt.
  Gällande DRT så tänker jag att det kanske är en person…

 51. Idag verkade inte en enda lettråd leda mig rätt , kände mig hjärndöd men det var inte värre än vanligt, jag fick tag på det där som låg och gnagde strax efter att sonen gått hemifrån, han vände i dörren och sa ”säg nu hejdå för sista gången till en minderårig son”. Han fyller 18 i morgon och jag känner mig asgammal och obehövd men jag reder mig nog det kanske är skönt att inte ha några ungjävlar att hålla reda på längre 🙂

  Dagens HB då, tja hen verkar ha skapat saker som är gjorda för detta år. Peppcitat för att stå ut.

  Såg att mandelmjölets förträfflighet diskuteras i båset idag så här får ni receptet. 44 minuter kvar att klura på luckan nu. Hur många tabbar kan kan ha öppet i Chrome innan datorn totalt havererar?

  Tarta de Santiago
  Ca 1 h, Ugn 175 grader

  6 stora ägg
  230 g mandelmjöl
  3 dl socker

  Smaksättning
  4-5 droppar bittermandelextrakt
  Finrivet skal från 1 apelsin och 1 citron (gärna ekologisk)
  eller
  1 kuvert saffran (mortlat och sen upplöst i ex lite rom men inte ett måste)

  Separera äggen
  Mixa ihop äggulorna och sockret tills det är ljust.
  Häll i din smaksättning och rör om lite så det blandas ut.
  Häll i mandelmjölet och mixa ordentligt (blir rätt hårt som mandelmassa).

  Rengör visparna
  Vispa äggvitorna till hårt skum i annan skål.

  Vänd ner äggvitan i geggan med en slickepott (eller annat valfritt verktyg) är svårt först men efter ett tag så får man en jämn spet utan att vitorna smälts för mycket. Gör inget om det är lite klumpar kvar.

  Häll i en rund form.
  In nedre delen av ugnen 40-45 min kan behöva lite folie över de sista 5 minuterna, ha lite koll.

  Serveringstips
  Om man vill kan man pudra över florsocker men jag tycker det blir för sött.
  Hemma brukar jag servera med grädde och mandariner eller klär den i grädde och lägger halverad vindruvor eller persikor ovanpå.

  Orginalreceptet: https://www.thevintagemixer.com/tarta-de-santiago-recipe-a-spanish-almond-cake-from-spain/

 52. Lottenpotten

  Läktarhäng två dagar i rad. Eller två luckor i rad är mer korrekt. Lettrådarna spretar som en tecknad sol, tyvärr det närmaste man varit en sol denna månad. Alla i båset verkar veta och roligast verkar de ha som är i hatten, Nu får jag läsa igen, tänka nytt och rätt om det går.

 53. Helena

  Strax före midnatt hoppar jag i hatten, utan någon vettig aning. Jag tar myrsteg, men bara i cirklar.

 54. […] Lucka 21 var outgrundlig i sin svårlösthet. I facit skapades ett dissidentparti med kommentatöserna Ökenråttan och Lottenpotten, medan både Zkop och PK förärades vinsttischor! (Som dock inte kommer att komma fram till er förrän efter jul pga. galopperande feber i min ömma kropp.) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.