Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2020: trettonde luckan

Lucka 11 innehöll årets i särklass (hittills) både äldsta och mest vetenskapliga HB (eller GG). I båset sonetterade hakke och i facit fick alla djur varsin tischa: Kråkan och Katt.

Nu ska vi trassla in oss i formuleringar!

Lucka 13


Rösterna måste ogiltigförklaras. I strid mot praxis har sopran, mezzosopran, alt, tenor, tenorbaryton, baryton, basbaryton och bas använts vid utbrott av ilska.

Gräl främjar inte den som önskar förändring. Inte ens i kön utanför The Met. Verklig förändring – bestående förändring – sker ett steg i taget.

Beslutet grundas på att vi inte funnit något juridiskt godtagbart skäl att skilja på folk och folk i kön. Den som står först, kommer in först. Klagomålen härpå har avfärdats för att de var renons på trovärdiga och vederhäftiga bevis och helt saknar grund för rättsliga åtgärder.

Högaktningsfullt,
Allen von Krakenthorp


WTF?

Facitsajten!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaringen!

Share
Publicerat iBloggen

93 kommentarer

 1. Dina

  Verkar som om kungligheten glögglussat hela morgonen . (Och varför ’s’ i lussa när det är ’c’ i Lucia?)
  Dagens HB? Strax. Skall bara …
  Men vänta! Det var en gång en som kunde både lågt och högt. Bäst att kolla. (Sitter på läktaren och googlar frenetiskt.)

 2. Betong-Bess

  Lussebulle till frukost? Japp.
  Funderar både hit och dit. Har ett par tre, kända (och ökända), personer att läsa mer om. Nivån av allmänbildning lär stiga under dagen, även om jag kanske inte kommer närmare dagens HB.

 3. Nina

  Andra uppgifter kallar på mig, men det är roligare att hänga i båset.

  Ibland hjälper det att vara lite döv, både i äktenskapet och på jobbet.

 4. Tänk ändå att vi skåningar här stimulerat HB till sin gärning enligt vad hen själv sagt. Särskilt en åttamånadersgravid kvinna enligt samma vederhäftiga källa.

 5. Färgrymd, säger du zkop. Då blir vi färgnördar upprymda. Glad Lucia-CMYK på er!
  (Dagens HB skulle dock kunna vara Stockholms bostadsförmedlingskö, där det bråkas om ordningen och utreds om det kanske ska köas på något annat sätt.)

 6. Smultronblomman

  Den där kronan liknar en man kan få som gåva när man spelar Pokemon Go. Men är det en krona eller är det en tiara? Ser ju inte om den är öppen eller helt cirkulär.

 7. Dina

  Oj vad man hittar när man letar!
  Bl a en bokblogg som inte är båsmors, en annan (målad) värld, och ytterligare en annan (blodig) värld. Men inget verkar höra till HB. Dags att ta lunchlådan till läktaren. (OT: Delar gärna med mig av kalkon-ochcgrönsaksröran.)

 8. Hmm. Snabb genomläsning säger att jag skulle kunna googla. Men nu förväntas jag rita ett trevånings pepparkakshus som vi ska baka. Jag som varken behärskar arkitektur, ingenjörskonst, bakning eller dekoration. Eller ens äter pepparkakshus. Jag är där som i luckan. Jag låtsas och har kul på vägen.

 9. Maplestream

  Sovmorgon. Det var längesedan men plötsligt händer det. Vi kör en brunchlucia här hemma. Skönt att se och höra på sångerna utan att klippa med ögonlocken. Passar på att hoppa i hatten och klättra upp på läktaren när jag fortfarande är pigg.

 10. Dina

  Nämen! Lettrådar en sak och råkar hitta något annat i skymundan som visar sig leda rakt åt HB! Skulle kunna sjunga opera av glädje men tror jag avstår eftersom jag mest låter som en gräshoppa när jag försöker.

 11. skogsgurra

  Såå vi har väntat!
  Inte på Krakel Spektakel eller Allan, utan på den där röstekvilibristen som faktiskt har sina fans. Det var dags att hen uppmärksammades i Lilla Julkalendern.

  Säger Hyttis och jag i ett gemensamt uttalandet från det fyrkantiga rummet i Pörtet.

 12. Jag tror mig ana en falang som har rätt, och en annan som famlar lite åt fel håll …

  Men helt OT håller jag med Ingela om lussefirandet från Jukkasjärvi: fantastiskt! Ingen stajling, inget plastigt, snygga fuskpälsar och vacker skönsång. Kolla här!

 13. Chrilil

  Själv googlade jag mig både hit (tillbaka till luckan) och dit. Ja ja, jag får väl säga som på radio: ”Det var roligt att komma fram!”

 14. Helt nollad än så länge. Men hoppar i hatten och säger lite stolt att de där skönsjungande i tv i morse är idag Bodens stolthet. Flera av de där ungarna låg i magar samtidigt som min yngsta son och vi gick i föräldragrupp tillsammans med deras föräldrar som nu säkerligen fällde fler tårar än mig i morse. Allt detta är helt OT. Nu läsa lettrådar och se om det kan gå upp ett ljus. Det är ju lucia och så skall man bli upplyst.

 15. skogsgurra

  Jaa. Tack så mycket för Jukkasjärvi!

  Vi har suttit tysta i en timme – det händer inte så ofta.
  Lite ögonväta märktes nog också. Så fint.

 16. Agneta uti Lund

  … och hattarna på sne! Dagsaktuellt. Men, men , men …
  Det är minsann lite knepigt i dag. Är det egentligen
  företeelsen (vad den/det nu är) som är HB eller det den som
  uttalar sig om det hela med underskrift och allt?

 17. skogsgurra

  Ja, det kan man undra. Men vi tolkade det som den det kanske handlar om. Annars skulle det vara ännu enklare.

  Men någon P. B. tror vi inte att det är.

 18. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Det händer lite för mycket här för att jag ska hinna tänka och gissa ordentligt.

 19. Jag begriper ingenting, mer än att luciatåget från Jukkasjärvi var fantastiskt och jag blev mycket förtjust i den nordnorska psalmen.

  I fråga om lucka så har jag det: lucka.
  Eventuellt att jag kan gissa på namnen till Hortensias likaledes koleriske son.

 20. Lottenpotten

  Musik och juridik och filmstatist med en stor roll. Fast inte nu längre, inte ens på svenska.

 21. Ökenråttan (15:51), jag försökte hitta på någon spetsfundighet att svara dig med, men helt kort: ja. Bot mot luckförvirring kanske det inte är.

 22. KerstinB

  Luciatåget från Jukkasjärvi var fantastiskt! Jag var alldeles tårögd!

  Otroligt tjusig kravatt på bilden måste jag säga (om det är det korrekta ordet för den där spetsgrejan som väller ut under hakan). Sånt gillar jag!

 23. skogsgurra

  Okejdo. Då är det väl underskriften då. Kanske. Om man absolut ska ha in dagens aktuella person. Det kan vi väl surt och trumpet gå med på.

  OT: Likt en trivlig huvudstad kastas vi av och an – men ännu har vi inte gått under.

 24. Babs

  I den här familjen är vi plikttroget upp och äter lussebullar i arla morgonstund medan vi intar SVT:s luciatåg. Så här bra har det inte varit på länge! Kanske inte ens sedan det som sändes från Carl Larssongården i min ljuva barndom.

  Luckan gör mig mest förvirrad. Dålig stämning?

 25. Maplestream

  Vi fortsätter i matens tecken hemma hos oss. Ikväll bjöds det på pitepalt mitt på Lucia och allt. Får man göra så? Intogs med lingonsylt (äkta) och rikligt med smör. Samt mjölk att dricka till. Tur man har en mor som fick för sig att hon vill köra köra paltsväng mitt i december. Vad det har att göra med HB? Antagligen ingenting. Ville bara dela med mig av glad mat. Inga sura miner här inte.

 26. Håkan (hakke)

  – Varför tog körledaren jobb i långvården?
  – Bättre stämma i bäcken.

  Den hittade jag på alldeles själv alldeles nu för att dölja det faktum att jag tog raka vägen upp på läktaren. Efter en dag med sovmorgon, glögg, vernissage på fin keramik, Ikeabesök och en löptur i nya skor (Altra) är alla intellektuella förmågor på sparlågor. Lettrådar uppskattas!

 27. Jossilurens

  I facit till Glück-luckan nämnde skogsgurra tv-serien/filmerna Snobbar som Jobbar och det får ju oss osökt att tänka på Tony Curtis.
  I en episod av tv-serien svarar Tony i hotellets telefon med orden ”Bernard Schwartz? Never heard of him”, något som han givetvis har i den verkliga världen då Bernard Schwartz är Tonys riktiga namn.
  Från Tony så är ju inte steget särskilt långt till Roger mOOre. Visste ni att Roger Moore var med i ett avsnitt av tv-serien Alias?! Han spelar Edward pOOl, men eftersom det var GG igår så skuttar vi raskt till Eric Weiss som spelas av Greg Grunberg. Själv lärde jag känna Greg som Sean BLUMberg i tv-serien Felicity. En annan Felicity är ju Felicity Jones.
  Felicity Jones kanske mest är känd för sin insats i filmen om Stephen Hawking.
  En annan slags -king är ju kult-kungen Jeff ”The Dude” Lebowski.
  2014 citerade förresten Högsta domstolen i Texas’ domare Debra Lehman The Big Lebowski i ett rättsligt beslut om yttrandefrihet. Och på tal om Allen, så ville Rolling Stones manager Allen Klein ha 150tusen dollar för att låten Dead Flowers användes, men när han såg scenen när The Dude pratar om hur mycket han hatar the fu*king Eagles, så blev han totalt golvad och avsade sig kravet och lät dem köra på licensfritt.
  Själv har jag nog aldrig reflekterat över att regissörerna av filmen The Big Lebowski, The Coen Brothers, stavar sitt efternamn just så. Utan H, men det spelar ju mindre roll för de får ju oss ändå att tänka på Leonard Cohen.
  Någon som dock inte heter Leonard Cohen, men väl Lenny Cohen är Uma Thurmans karaktär i tv-serien Imposters. Nu sjunger ju inte Leonard Cohen blues, men det hindrade ju inte Uma från att vara med i filmen Even Cowgirls Get the Blues.
  Uma spelar Sissy Hankshaw, som har abnormt stora tummar något som är toppen eftersom de hjälper henne att lifta sin väg runt om i världen.
  Sissys pappa spelas av Ken Kesey, kanske inte mest känd som skådis utan mer för Gökboet, men det hindrar ju honom inte att göra 4 olika roller i Twister: A Musical Catastrophere.
  Han regisserade den själv, han skrev den själv, ja ni fattar att jag inte riktigt kan förklara alla som dyker upp, men det är Frankie-Frankenstein, det är Elvis Presley, det är guden Tor och det är hans polare poeten Allen Ginsberg som spelar Rabbi Buddha Whitman och säkert en handfull till. Nu är ju det här knappast någon slump, för Allens stora genombrott var ju Howl och andra dikter, med den sjukt långa dikten Howl.
  Bokens första upplaga blev förresten konfiskerad av staten och ledde till ett åtal för sedlighetsbrott, men det är att fokusera på fel saker, för vad betyder Howl om inte yla och vilka är det som ylar om inte vargar och vem är döpt efter en romanfigur av Virginia wOOlf om inte, just det – HB kan inte vara någon annan än Orlando Bloom

 28. Smultronblomman

  Jag ska nog ta mig i kragen innan det spetsar till sig och sätta mig med adressboken och julkorten. Jag är olympisk mästare i prokrastinering, men i kväll måste det bli. Tror mig hittat min HB. En beundransvärd person.

 29. Den där hårdlussande fischy-prydda (krås-prydda? rysch-prydda?) personen gick det inte så bra för. Jag stötte på honom och hans fru (som klarade sig lite bättre trots allt) för några år sedan på en utställning om kvinnomakt, på Skarhults slott. Och inte nog med att hans krona är halv och på sniskan – den verkar dessutom vara spegelvänd!

 30. Håkan (hakke)

  Relaterat till Ingelas kommentar (12.36) om hårt och mjukt uttal av bokstaven k (och helt OT vad gäller luckor och HB) råkade jag skriva en limerick på temat tidigare i veckan.

  En pojke från grannlandet vårt
  med tje-ljuden hade det svårt.
  Han sade ”Förlåt,
  det blev fel där med kåt,
  när jag nyss stod i kön, det var hårt.”

 31. Leda

  Årsmöte i fattanollklubben i dag, så all tankeverksamhet står av princip stå still här. Tyvärr tveksamt om klubbstyrelsen ska beviljas ansvarsfrihet i år, men själv föregår jag med gott exempel och fattar verkligen noll och intet. Och detta trots att även jag har sett Karins (19.45) Skarhultsutställning. Det är väl snudd på skickligt ofattat, va?

 32. skogsgurra

  Nu vacklar vi mer än nånsin tillförne.

  Och så har vi fått problem med OT. Betyder det Off Topic, On Topic, Other Topic, Oh Terrific, eller något annat? Så här står det nånstans: https://acronyms.thefreedictionary.com/OT En riktig universalakronym, verkar det vara.

  Och inte förstår vi vad Hakkes ”tjåt” betyder heller.

  Vi som skulle vara pensionärer på riktigt i helgen. Men vem har tid med Bingo, gräddtårta och dragspelsmusik när det finns sådana saker att bekymra sig över?

 33. Wickmanskan

  Dagens HB älskade operans ABC. Efter diverse rundturer tror jag att jag också hittat rätt HB.

 34. Dieva

  Tror bestämt att vi har biblisk anknytning idag. Jag är ett fan måste jag erkänna men inte lika mycket arbetsnarkoman som den HB jag tänker på.

  Åh, är det möjligt, jag är i synk idag 😀

 35. Susanne Folin

  Nu har jag tänkt och googlat och googlat och tänkt och är mer förvirrad än någonsin.

 36. Ninja i Klockrike

  Leda, jag deltar också på fattanollklubbens årsmöte. Vi kan glo dumt på varandra ihop. Lixom.
  ÖRs oförståeliga kommentar om att vitt är något för Ninja, blir inte lättare av att zkop sa ja.
  JAHA, vad ska då det betyda?
  När jag äntligen lyckades fånga dagen visade sig den jäveln vara en måndag, kanske?
  Ja, jag är galen, men å andra sidan lider jag inte av vansinne, jag njuter av varenda minut.
  Nu ska jag gå och läsa på om konspirationsteoretisk fysik.
  Ajöken ajö.

 37. skogsgurra

  Vi har mer eller mindre gett upp och spelar nu Bingo i Pörtet. Med två personer går det alldeles utmärkt. En person fungerar som ceremonimästare och utropare av siffror.

  Bricka (om det är så det heter) bifogas och får kopieras efter eget skön. Gräddtårta och dragspel har vi hoppat över.

  Ninja: zkop sa inte bara ja. Där fanns också ett ord som i kombination ger ”kräva” – sån där som fogglar har.

 38. Håkan (hakke)

  F’låt SG! (Är dy slekt med GG?) Kåt i ”kåt” är såklart hårt, snuskudden avhandlas på Alfredsonskt manér i femte raden.

  Vad gäller luckan kändes som om jag var något på spåren, men det var nog en ren placeboeffekt. Nåja, efter fem veckors godislöfte (i sympati med dottern) som avslutades idag tackar jag gärna ja till lite sockerpiller.

 39. Ökenråttan

  Ninja, nog har bilden nåt som tilltalar just dej? Nån hertiginnekrona är det inte, men strunt samma. Det är inte kronan som är accessoaren när HB vill vara rätt klädd.

 40. skogsgurra

  Hakke

  Jaha? Kåt på riktigt?
  Eller som ’erstin sa: Bara ibland.

  slekt kan ju inte vara i det här sammanhanget – snarare tänd

 41. Ninja i Klockrike

  Jaså, du menar jaboten i spets!
  Åhå.
  Fast jag fattar inte i alla fall, men jag får fundera en stund på vem som kan vilja ha spets i finklädseln.
  För den som vill ha en snabb extrajulklapp har jag nyknypplade bokmärken igen.

 42. Aku

  For efter en kung som hjälpte en Rosa först men nu tror jag att jag hamnat på rätt spår. Och har jag rätt så beundrade den kungens son vår HB.

 43. Babs

  Pling!
  Det var poletten som föll. Hoppas nu att den föll ner i Lottens hatt och inte hamnade på fel sida om skranket.

 44. skogsgurra

  Inte i Sverige. Hoppas jag.
  Nu ramlade iaf vår polett ner. Juridik och dess utövare: Here we come.

  Oj, det blev visst också lite ekivokt. Inspirerad av Hakke.
  Och värre blir det. Vårt lilla AB, som nog snart går i graven på grund av flockbegränsningar och reseförbud, heter GKE Elektronik AB. Vi startade på den tiden när man fick ha simpla namn på AB.
  En del kunder undrar varifrån ett så konstigt företagsnamn kommer.
  Enkelt, säger jag. Det jag som är G och Karin som är K:t
  Ingen har chockats av det. Än så länge.

 45. Magganini

  Har jag plötsligt lyckats ruta in den här i alla fall till slut fast det verkade helt omöjligt? Eller? Det kan vara en präktig blåsippa också.

 46. Nina

  Stackarn fick ju aldrig gå i pension. Att jobba till 87 års ålder är bara en av de saker man kan beundra HB för.

 47. Ardy

  Har ingen bättre gissning än i morse – ngn vars minst imponerande insats var att inte sjunga i en opera.

 48. Men det var väl själva den. Just när man tror att man har den slinker den ur näven. Sätter mig och småsurar på läktaren.

 49. skogsgurra

  Vi vet ju ännu inte vad som är det rätta alternativet. Om det är vår första tanke så är räven inte så långt borta. Pälsbeklädnad eller frisyr – sak samma.

 50. Håkan (hakke)

  Välkommen upp Niklas! Och SG förresten, vi såg allt dina fina bekanta pikanta siffror på bingobrädan,

 51. Christopher George Latore Wallace var i LA för att marknadsföra sin andra (och sista) studioplatta ”Life After Death” när han blev mördad av en man iklädd en blå kostym. Wallace dog ung, han var bara 24, men hann med att både hamna i klammeri med rättvisan, göra två barn och bli ökänd.

 52. Hannoia, kan du komma på ett bättre sätt att marknadsföra en platta som heter ”Life After Death” än genom att bli mördad? Jag tror det var en uppgjord match!

 53. Leda

  Äntligen är det seeeega fattanollklubbsårsmötet över för den här gången, tack för dumstirrningsstödet Ninja i K (21.13)! Visst hjälpte det? Mig också. Jag blev klarsynt som själva HB på kuppen, tusen tack!

 54. Ökenråttan

  I råttboet ägnar vi oss inte åt spel och dobbel, som dom i Pörtet gör. Vi hålls i köket och har i dag gjort kapsejsad gratinerad falukorv i ugn samt potatismos och till dessert vinkokta fikon till middag. Dessutom har vi bakat lussebullar. Härvidlag åstadkom vi tre gånger så många bullar som receptet sa att det skulle bli.

 55. skogsgurra

  Det här håller på att spåra ur totalt. Kom ihåg vem som började!

  När Hyttis födde vårt första barn på sjukhuset i Nyköping så gjordes det en noggrann lista över de plagg och persedlar som personalen på BB hade tagit hand om.
  Vi tittade igenom den och läste lite förvånade: ”Pälskrage”. Frågade barnmorskan och hon rodnade lite klädsamt och sa att ”Den tar vi hand om”.

 56. Om min trötta hjärna fattar rätt hittar jag likheter hos den ene av en tysk politisk duo som inte är Marx och Engels. Lejonparten av alla svenskar gillar inte den duon.

  OT. Jag och dottern har gjort ett pepparkakshus med tre våningar. Det skulle bli litet men blev en halvmeter högt. Stuga på stuga på stuga är det. Dottern tycker (om jag fattat rätt), väldigt mycket om HB. Det är bekymmersamt det där, att det gick som det gick.

 57. skogsgurra

  Ja, Hakke. Alla transcendentala tal funkar ju som som slumpgeneratorer. Jag valde det mest bekanta. Men jag tog det ur huvudet, så jag slarvade lite. Finn Felet!

 58. Dina

  Tänk att en (jag) fortfarande är vaken! Sover ju oftast när de riktiga lettrådarna kommer men såg just sista avsnittet av första säsongen av serien Stumptown. Rekommenderas! Lite annorlunda miljö än i de flesta privatdeckarserier. Istället för det vanliga NY eller LA och liknande, utspelar sig händelserna (för det mesta) i Portland och ibland på det närliggande indianreservatet dit det kan flys för de har lite andra lagar. Tänk vad man lär sig av TV-deckare.
  Nu bli’re go’natt!

 59. Håkan (hakke)

  SG: nedre vänsterruttan.

  Nu haver jag gogglat och skådat det färgkodade ljuset. Har jag förresten sagt att min pappa doktorerade i Lund 1969? Det handlade om astronomi, men HB blev istället en stjärna i sin disciplin.

 60. skogsgurra

  Just det! Men nu är jag så utbl.. utmattad att jag snart kommer att sova ovaggad. Ses i morgon!

 61. Helena

  Sent hatthopp, och jag har med hjälp av särskilt referenser till gravida domare och lundensiska doktorer googlat mig fram till en HB, som jag aldrig hade kunnat gissa på egen hand.

 62. Kråkan

  Kommer in först (sist) nu efter att ha agerat styckmästare. (Inte nån julegris men ett lamm, snart är det påsk). Har läst hit men fattar nada. Så vad gör man? Sträcker ut sig på läktarn och sippar lite ur vinglaset och tänker glada tankar om sin tischa och lucian från i morse!
  Ses i morron!

 63. Maplestream

  Vill så gärna ge ledtrådar, men se det går inte. Den jag var klar över är nu bara över och ingen jag behöver. Smyger åter upp på läkaren.

 64. […] Lucka 13 var en lustiger historia med allsköns finurliga ledtrådar som följdes av två tischavinnare i Rosman och Ökenråttan. Men detta var blott en västanfläkt jämfört med det sammelsurium av recept, rim och lusseerfarenheter som kryddade facitet! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.