Hoppa till innehåll

Facit till lucka 3 heter lucka 4 (Lilla Julkalendern 2020)

Lucka 3 (som ju borde heta 2) var sådär svår som ni inte vill att den ska vara. Men då blir det å andra sidan väldigt kul i kommentatorsbåset … Vi börjar med två höjdhoppare!

Rosman:
Själv hoppade jag dykstil vilket var en slags anomali redan då, typ 1972 och framåt, men någon sa tröstande att det såg trevligt ut, lyckades aldrig bemästra Fosbury flop, det var hela förklaringen. Men det stoppade mig på 1.60, medan HB nådde betydligt högre. På alla plan.

Niklas:
[…] min höjdhoppskarriär om jag hade haft någon tog ett hastigt slut när jag testade Fosbury flop men körde samma ansats som vid saxning. Efter att ha landat utanför mattan med ländryggen först ville inte höjdhoppsentusiasmen riktigt infinna sig igen. Jag sätter mig på läktaren och bölar lite.

Skogsgurra:
Kartbilden – nog är det väl en U-båt. Med ett par stora observationsfönster. Minns fönstren från en gammal ScFi-roman. Så gammal att den var illustrerad med träsnitt. Och där har HB också varit framme.

Flora:
Jag har googlat fram att Poe har skrivit en berättelse med titeln “The Pit and the Pendulum”, vilket stämmer med initialerna och dessutom med lite god vilja kan ses som en poetisk beskrivning av stavhopp.

PK:
[…] jag ser, likt James Bond, rött.

embryo (länken går till hela kommentaren):
[…] åh det var som vaneligt: palmedalen full av händer okcså druvor som flöt omkring okcså flög omkring i stora flokcrar […]

PSJ:
Bekentnisse eines intellektuellen Hochstapler, jedoch nicht Felix Krull.

Sedär, så fint! Det blev franska i lucka ett, tyska i lucka tre!

Ja just det. Hemlisbloggaren var ju P.O.!

P.O. Enquist på Bokmässan 2014. (CC-licens)

– Men! Men! Hallå! P.O. Enquist (1934–2020) har ju inte P.P. som initialer! ropade allmänheten, som förstod att just PP var något att hänga upp sig på i luckan. 

Nej, men den gode P.O. hamnade i fullt förklarligt blåsväder när han i Expressen i maj 1975 skrev den text som luckan bygger på – som handlade om Pol Pots tvångsevakuering av Pnomh Penh. 

– Ahaaaaa, sa allmänheten.

Förutom denna ledtråd, var några av hans verk instoppade i luckan, men inte t.ex. Kapten Nemos bibliotek, En triptyk och Kartritarna. Den f.d. höjdhopparen och kommentatören Niklasses ledtråd om att böla kommer sig av P.O.:s fantastiska födelseplats. Ni som inte vet, håll i er nu, för det här är ren poesi:

Han föddes i Sjön, Hjoggböle i Bureå församling.

Jag har letat i rullorna efter det personliga höjdhoppsrekordet på 197 cm (lika högt som han var lång), men har misslyckats. Däremot hittade jag en text om P.O. Enquist av Åke Stolt, som där nämner en bild som jag hade kunnat ge min vänsterarm för att få se:

”Det finns en bild på oss eftersom det gjordes en specialtidning för Upsala Nya Tidnings räkning om hur en tidning blir till. Sportens fältarbete skulle skildras. Vi är båda mycket magra. Han ligger horisiontellt, precis över ribban, jag är vertikalen i förgrunden med block och penna. Det ser både arrangerat och verkligt ut.”

I den artikeln får jag än en gång känna på fansens beundran inför detta författarskap – en beundran som jag inte begriper.

Men jag har försökt! De här fyra har jag läst till sidan 69, för det är så långt jag pallar när jag tvångsläser.
 • Jag har en kollega som i övrigt tycker som jag om det mesta – men han gillar verkligen P.O. Enquist.
 • Jag är med i två bokklubbar där man åtminstone en gång per år vill läsa ”en pee-oo”.
 • Jag borde ju som varande idrottstoka äta upp alla hans böcker och älska parallellerna mellan kärleken och idrotten och det faktum att han hittar orden och stavar dem korrekt.

Men nej. Expressen listar hans bästa citat, och jag försöker än en gång att uppskatta:

”De hade försökt röra vid honom, och han hade vetat att skräcken gjorde hans hud tjock. Han var rädd, eftersom han innerst inne visste hur tunn hans hud var, hur långt in i dem han skulle falla.”

Ur novellen Öknens alla blommor (1974)

Nej, det där är inget för mig, tyvärr.

Fast när han talar – DÅ blir jag intresserad! Dialekten är mild, knappt hörbar. Men så fin. Här kommer ett kort klipp från 1975 där P.O. pratar om sin pjäs Tribadernas natt – och stäng inte av innan ni har sett Ernst-Hugo Järegård och Lena Nyman repetera pjäsen i vardagskläder!


Kolla på det som de repeterar efter 1:19 i klippet ovan!

Och jämför sedan med tv-teaterns version från 1978 på SVTplay – spola fram till 1:19:59. (Ja, det råkade sammanfalla: samma scen visas upp efter 1,19 minuter i det svartvita klippet och efter 1,19 timmar i föreställningen på SVT.)

I korthet nu:

P.O. Enquist, föddes, hoppade högt, skrev länge på Expressen, agerade som höjdhopparen Kenneth Wittlock i filmen Höjdhoppar’n (1981), söp bort ett decennium, blev stående inslag på Bokmässan, skrev oerhört många megadunderjättepopulära böcker – tills han fick en stroke som tog död på kreativiteten och i våras även honom.

Inte alls P.O. Enquist.

Men vad tusan, jag uppskattar ju långa män som idrottar och kan formulera sig! Jag kanske ska försöka läsa en bok till?

Mmm. En annan dag.

Plommonstopet och jag är glada över att äntligen kunna presentera tischans utseende! Vår käre vän Pip-Petter har varit mig behjälplig, men nu ska ett tröjtryckeri jobba som i sirap trots att det ju borde gå geschwindt att trycka upp några enkla tröjor.

Jag drar först vinnaren förstås. Oh, jag måste stoppa in några extra namn i hatten nu! Plocketiplock, skriveliskriv och rafselirafs … här kommer … Höjdhopparn Niklas!

Femte luckan kommer i lördagsottan! Och här har vi tröjtrycket 2020!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

38 kommentarer

 1. Hooooo! Vilken dag! Varför har jag inte köpt en trisslott? Först knäcker jag luckan direkt, sedan får jag Krisstipendium 2 från konstnärsnämnden och som grädde på moset en tisha! Kan det bli bättre? Ja, det skulle vara en trisslottsvinst då men den tar jag imorgon (aka idag).

  Jag tycker mycket om P-O:s böcker. Det är liksom böcker att vara i.

 2. Ingela

  Fattar inte att det tog så lång tid för mej att lösa detta. Jag bor ju numera 23 km från det gröna huset i Sjön och man kan utan överdrift säga att P-O är högaktuell i Skellefteå. Här i Skellet finns det sällskap för det mesta, författarhemmen vårdas och det ordnas utflykter till dessa och närliggande bönhus på somrarna, även det i Hjoggböle. Kommande höst ska stadens stora skrytbygge Sara kulturhus invigas med att Musikanternas uttåg sätts upp på stora scenen. Det blir första gången den dramatiseras, något som krävt intensiv övertalning från teatern men som författaren kort före sin död gav sin tillåtelse till. Jag tror att det kommer att bli fantastiskt, även om jag i viss mån håller med båsmors omdöme om romanerna.

 3. Ninja i Klockrike

  VEM kommer ihåg HB från filmen om höjdhopparen?
  Det är ju Asko Sarkola och hans gumminylle man kommer ihåg. Inget annat.

 4. Ninja i Klockrike

  Något senkommet inkommer härmed min programförklaring för mitt lösande av årets kalender.

  Jag tänker hit, jag tänker dit
  jag tänker runt en liten bit
  det går åt helvete med flit
  Men så börjar jag igen
  jag tänker ännu mer sen
  det går åt helvete min vän
  Jag tänker upp, jag tänker ner
  och det ryker mer och mer
  det går åt helvete, du ser
  Jag ser vad andra tänker på
  tänker, nu ska väl detta gå
  det går åt helvete ändå
  Jag tar så en liten rast
  diskar upp en jättelast
  det går åt helvete i hast
  röven sitter fast där bak
  hjärnan tänker, nu med knak
  det går åt helvete med brak
  Men man ska inte ge upp
  granskar ledtrådar med lupp
  det går åt helvete, se upp!
  Slår på läktaren mig ned
  arg och trumpen, vind och sned
  Det går åt helvete, jag är vred
  Jag kan inte tänka alls
  får ej ljud ens ur min hals
  Det går åt helvete, vafalls?

 5. crrly

  Grattis till alltihopa, Niklas! Och ja, även hos mig, crrly/bokmalin, går han hem, P-O. Läs den hemska och märkliga berättelsen om Blanche och Marie, t ex.

  Varför funderade jag så länge att jag inte ens fick ur mig en chansning igår?! Bah. Bara att bryta ihop och komma igen, visst var väl även det ett sportcitat?

 6. Härligt. Jag har inget motstånd mot Enquist, tycker nog mest om Livläkarens besök. Finfin tisha!

 7. Bra jobbat i båset, alla P.O.-lovers out there! Och så Ninjas programförklaring som vispgrädde på potatismoset!

 8. Niklas i Göteborg

  Fin tröja! Luckan fick mig att fundera över varför jag så självklart visste att han var höjdhoppare. Ändå fattade jag Inget förrän jag satt och tänkte på PP och Paul Potts och Pol Pot. Och just då satte jag ett målnoch kvitterade till 1-1 mot kalendern. Härlig lucka!

 9. Maplestream

  Grattis till alla kunskapare! Nu går jag efter en timmes arbetande till sängs igen. Febern slog till som en blixt från en ovanligt mörk himmel. Jag ska feberyra mig fram till nästa HB redan nu. Eller så snart jag somnat. Över och ut!

 10. Grattis Niklas! Och grattis igen!

  Ninja, bra programförklaring som blixbelyser kalendervåndorna. Den här gången gick det dock så snabbt och lätt att jag hann gripas av tvivel framemot kvällen. Det är ju fler som har dött under 2020. Låt oss se hur det stämmer på till exempel Jörn Donner. Han spelade framgångsrikt pingpong som ung, var god löpare, Skrev en bok som heter Sommar av kärlek och sorg vilket stämmer någorlunda med Paul Paljetts Sommaren med dig osv. Möjlig HB, men, men det var svårt att få kartan att föreställa Finland, ens när den var kartritad på.
  Vilken väldigt åtråvärd tischa!

  (Jag har också lite svårt för P.O.E. oklart varför. Ett kokett drag hos honom, kanske? Bäst är han när han ligger nära reportaget. Sorry – skulle kunna skriva mycket om detta!)

 11. PK

  Pol Pot fick mej att tänka på Jan Myrdal och där fastnade jag. Trots att inga andra ledtrådar funkade. Så brukar min hjärna göra när det gäller kalendern.

 12. Ökenråttan

  POE:s titlar är så ansträngda: “Tribadernas natt”, tecksempel. Vad 17 är en tribad?

 13. Nina

  Ninja! *stjärnögd emoji*

  Och grattis Niklas!

  Efter många års kalendrande bedömde jag att initialerna PP var viktiga, och Pol Pot var faktiskt det första som poppade upp i huvudet. Sen tog det ett tag innan jag fick ihop det med höjdhoppare och 1975.

 14. Grattis Niklas!

  Stilig tischa!

  Jag såg “Tribadernas natt” någon gång i forntiden, innan jag visste vad en tribad var. Det förklarades inte heller i pjäsen eller programmet, vad jag kan minnas. Men jag har inga minnen av föreställningen i övrigt heller.

  När tjufemöringen trillade ner sent igårkväll funderade jag på om jag hade läst någon av romanerna och trodde mig ha läst “Kapten Nemos bibliotek” – men beskrivningen på Wiki verkade inte bekant. Dock står den här i hyllan, tillsammans med “Musikanternas uttåg”, så jag kanske ska göra ett försök när jag har läst ut “Att föda ett barn” som har stått på läslistan i åratal men inte funnits inne på biblis förrän nu.

  Arbeta lite, kanske?

 15. Magganini

  Jag fick en idé redan vid “ballt” i andra meningen, och det brukar ju vara farligt att trilla ner i ett spår för tidigt och för hårt. Men här stärktes jag bara ju längre jag läste, både i lucka och bås. Ovanligt. Normalt gäller Ninjas utmärkta poem.

  En sån fasligt stilig tisha nu igen!
  Grattis + Grattis Niklas!

 16. skogsgurra

  Mitt omnämnande av Kapten Nemo och observationsfönstren är ett resultat av en vildsint diskussion här i Pörtet. Hyttis menade ganska säkert att det var P.O.E. Hon hade också klart för sig att han tydligen hoppat höjd i sin ungdom.

  Jag kontrade med “Ä du dum i hôvve, eller?” Jag utgick förstås från att Båsmor sagt att det inte handlade om en idrottsman. Och har man hoppat höjd med framgång så är man för evigt åklistrad titeln “Idrottsman”. Annars skulle man ju inte kunna kalla Gunder Hägg, Björn Borg eller Johnny Tarzan Weissmüller för en idrottsman heller.

  Vågorna gick höga och till slut kände vi att det kunde vara aktuellt med den ofta övervägda skilsmässan. Men det blev inget den här gången heller. Det har framstått som så synnerligen obekvämt vid tidigare tillfällen och just nu, när snöslask och coronarestriktioner gjorde separationen extra obekväm så fortsätter vi som vi gjort sedan 1965 då Hyttis köpte mig.

  Hursomhelst. Båsmor måste vara lite noggrannare med sina definitioner av idrottsman. Annars kan det bli höga vågor i Pörtet igen.

  Ser att ÖR saknar definition på tribad. I Värmlann säger vi ena flata.

 17. Smultronblomman

  Grattis och Grattis Niklas!

  Själv dök jag i helt fel och gjorde ett rejält magplask. Men ett gott skratt förgyller dagen!

 18. Kunde inte luckan. Kan fortfarande inte luckan än med facit i hand. Men båset hade jag kunnat på kvällen, om jag bara hade läst det då.
  Ack ja.

  Ninja!
  Vilket fantastiskt poem! Precis så är det!

  Och Lotten!
  Vilken tischa! Vill ha!

 19. Ingela

  Den tishan har kultstatus redan nu! Alla kommer att vilja ha den, garanterat.

 20. hyttfogden

  Jag lärde mig läsa då jag i mycket unga år ofta var på morfars kontor och hamrade på hans Underwood. Tog några ord ur en text och skrev av och jämförde. Visste inte hur jag skulle skriva bokstäverna för hand men den snälla skrivmaskinen gjorde bokstäver som såg likadana ut som i den ursprungliga texten. Den dag jag så att säga knäckte koden för vad bokstäverna betydde, vilken dag och vilken känsla, minns det än.

 21. Jossilurens

  Jag hittade tydligen på en egen ledtråd i luckan…
  Jag läste P(iff) O(ch puff) osv när jag började tänka högt och dividera om alla fasligt många p:n “det är p o p o p överallt… Men vänta nu po po p, aha, jag tror jag kan det!”

 22. Ökenråttan

  Hyttis, jag satt på min morfars kontor och skrev på hans skrivmaskin, en Grön Halda. Design Carl Malmsten. – Jag lärde mej vad bokstäverna hette och det pratades och Dagens Nyheter. Knäckte koden gjorde jag den dag jag såg att ‘det STÅR Dagens Nyheter på tidningen’. Vår dotter hade samma upplevelse när hon såg att det står ‘Villa Antinori’ på flaskan.

 23. Angående virkning med magic loop så låter det mer än magic. Man stickar med magic loop på rundsticka, dvs längden på rundsticka och arbete är inte överensstämmande, utan det sticker ut loopar av rundsticka här och där i arbetet.

  Den enda maska som kan repa upp sig vid virkning är den som förhoppningsvis har en virknål i sig. Men sen når inte mina virkningskunskaper mycket längre. Varje gång jag ska virka grytlappar behöver jag kolla våffelvirkning på youtube.

 24. Min dotters första officiella läsning var Kommunkontor.
  Själv skrev jag maskin på mammas. Minns inte märket, men det var en “resemodell” och den var dalablå.

 25. Kråkan

  Kalendern är fantastisk,
  Ninjas dikt är makalös,
  att lära sig att läsa på vinflaskorna på bordet är ovanligt kreativt,
  tischan är oemotståndlig – ingen kommer att sär skriva i fort sättningen.

 26. Jomen det finns en magic loop vid virkning också. Man drar till så det blir en liten ring att börja i. Jag lyckades åstadkomma det när jag virkade bläckfiskar härom året, men nu har jag glömt hur det var.

 27. Ninja i Klockrike

  Lägg garnet löst två varv runt ett finger. Lirka loss. Virka loss. Dra till.

 28. Agneta uti Lund

  Grattis Niklas! En synnerligen fin T-shirt i år. Den avbildar mitt livs första skrivmaskin som hade varit min pappas första.

  I och med att jag skrev om höjdhopp kom jag på att Poe , som flera nämnt, måste vara P.O.E och jag visste att att han varit höjdhoppare i sin ungdom. Jag har bara läst ett par böcker av honom. Legionärerna och Kapten Nemos bibliotek samt någon senare som jag inte minns titeln på nu.

 29. Ökenråttan

  Cecilia, var det inte en Olivetti?

 30. Lottenpotten

  Grattis Niklas! Det borttappade året 2020 är nu för evigt på en tischa och motivet som det anstår en språkpolis!

 31. Ja! Bea – Kalendern 1-1, det betyder att jag varannan dag kommer bära HB-tishor 🙂
  Och visst virkar man med magisk ring oxå, Använder det när jag virkar fodral till mina objektiv och hade faktiskt glömt bort hur bara. https://www.youtube.com/watch?v=WKe2MSY8JeE

  Grattis Niklas!

 32. Håkan (hakke)

  Vilken fintisha. Grattis Niklas!

  För ovanlighetens skull, och utan att jag riktigt förstår varför, trillade poletten ner redan vid första luckläsningen. Jag är så nöjd så jag repriserar min lilla vers från kvällskvisten, där jag felstavade efternamnet.

  Jag vill sitta i ditt minne
  På en liten liten pinne
  Eller kanske på en kvist?
  Sitta ner det vill jag visst
  Hoppar jag på höger ben
  Kan det kanske bli min gren

 33. skogsgurra

  Min hiatuslucka gjorde att jag missade några Lilljulkalendrar. Jag var lite orolig för Båsmors åtaganden och när hon nu har gått över från tjugofyradagarsluckor till tolvdagars så känns det bara bra. Mer tid att fundera och diskutera. Det är riktigt bra.

  I min totala självupptagenhet har jag missat att man ska gratta den som vinner tischan. Att syster Karin vann den första såg jag som ett potentiellt ägande eftersom hon i grunden är en generös och vänlig person. Men årets stora modehit tror jag att även hon kommer att bevaka extra noga. Så där är det kört för min del.

  Niklas tischa lär jag inte heller komma åt. Jag vet var tischan bor. Där är det inga problem. Och det går bra att parkera. Det stora problemet där är förstås Fia. Vaksam som hon är och med röstresurser som en furir i en pansardivision.

  Så det blir nog tji tischa där också. Men en gratulation till Fia med Östra Mälardalens mest välklädda husse är på plats.

 34. Eva-L

  Grattis Höjdhopparn Niklas!

  Jag kände så starkt att jag visste vem det var, en gammal svensk kommunistapologet, men sen visste jag inte mer. Johan fattade direkt att det var P.O. och då fattade ju jag referensen till kartan eftersom jag tänkte att P.O. skrivit boken “Orienterarna”. Detta visade sig vara fel, men svaret var ändå rätt.

 35. Betong-Bess

  Jag har varit i Sjön flera gånger, inte för P-Os skull dock. Jag var i ett rött hus. Men det är längesen nu. (Hjälp vad längesen det är, när jag tänker efter!)

  Har läst Livläkarens besök med god behållning. Ska nog ta och skriva upp Blanche och Marie på min redan digra läslista.

 36. Hej allihop! Vad bra att ni håller ställningarna! Jag rättar tentor och dricker vin – om än inte samtidigt, för si den simultankapaciteten är sorgerligen otränad.

  Morgondagens lucka har jag lovat till ottan, men ni kanske hellre vill ha den till lördagsfrukosten?

 37. Förresten måste jag säga att det var både intressant och inspirerande att läsa hur ni “knäckte läskoden”. Jag har inte den blekaste aning om hur jag lärde mig att läsa. Eller ens när. Kunde jag läsa när jag började skolan? Ingen aning!

  Måste fråga mamma och pappa.

 38. Dina

  Oj oj… Ninja, helt rätt i hur det går till att inte lösa luckor.

  Grattis Niklas till finfin tisha! (Undrar om man kan muta hatten att hosta upp en extra?)

  Själv letade jag författare och sångare (ESC är ju som sport)
  i återuppståndna baltiska länder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.