Hoppa till innehåll

Facit till lucka 23 heter lucka 24 (Lilla Julkalendern 2020)

Tack för i år, hörni! Nu återstår blott morgondagens DRT-utläggning, men si den kommer att bli lite annorlunda. Skriv gärna i kommentarerna vad ni misstänker att den röda tråden är, så lottar jag ut några tischor till!

Den förtjuuuusande luckan 23 (ibland är till och med jag nöjd) resulterade i en farlig massa matprat i båset. Det skvalpades te, glögg, mumma och vin och knaprades på (jul)knäckemackor, det tillagades wasabisill, pomeranslimpa, fudge och mjuk pepparkaka samt julskinka. Alla fick i uppdrag att julklappsrimma, och Ninja gjorde det med den äran:

Indikera mig och indikera mig dit
Man är väl ingen careta.
Du önskade en grejmojäng med flit
min gud så jag fick leta.

Och så gissades det via lettrådar:

Christer, the Long Distance Personal Trainer:
”Oh dear! Associerar mest till Steven Fry och den pilska papegojan. (Bra filmtitel va?)”

Aku:
”Åhå, det viskas i mitt öra. Griljerat julskinkan idag. Blev den extraordinär? Yes sir!”

Rosman:
”Lätt att höra rösten och se vad som händer. Igggzajting!!!”

Looooooooo:
“Får vibbar från det  gamla imperiet. Och då menar jag inte det som har kopplingar till Skebokvarnsvägen.”

Hyttfogden:
”Mitt spår är annars en omtyckt och populär Sir dock inte WC.”

Flygbengan:
”Först var det inte Maradona trots handboll, filmningar och allt. Och nu är det inte King Kong. Skandal.”

Hemul:
”Idag följde jag med äldste sonen ut och tränade lite basket, faktiskt.”

(Den där sista var då en konstig ledtråd, tänker ni nu. Jamen om man 1) tränar basket 2) talar om det i kommentatorsbåset, då måste just dessa ord publiceras här.)

Den här bilden togs innan han ens var 90 år fyllda. (CC BY 4.0)

David Attenborough (f. 1926) skulle kunna tala om precis vad som helst – det blir per automatik intressant. När Sir David sätter igång, lutar jag mig tillbaka och känner ett stilla lugn infinna sig. Att det sedan på skärmen framför mig plötsligt utspelas ond, bråd död och survival of the fittest är precis som det ska vara. (Astrid Lindgrens röst fungerar likadant på mig.)

Attenboroughs karriär har förstås inte grundats på hans röst allena. Han är välutbildad och råkar helt enkelt bara funka jättebra för BBC-formatet. Han är så hyllad världen över att landssorgen kommer att utakas till universumssorg den dagen han dör.

Davids uppväxt i London präglades förstås av andra världskriget, när han och hans två bröder fick två tyska adoptivsystrar (flyktingar). Släkten är därför stor och spretig, och många av barnen, barnbarnen samt syskon och deras barn och barnbarn har finfina karriärer och långa samt intressanta Wikipediaartiklar.

Fast ännu fler är de djur– eller växtarter som har namngivits efter honom.

Electrotettix attenboroughi. (Foto: Heads, et al./Wikimedia/CC BY 4.0)

Jag har faktiskt träffat Sir David en gång. Det var 2007 när jag rapporterade från Kunskapsdagarna och han kom för att ta emot ett hederspris. 

När han intervjuades på scen, tog jag några klantiga bilder på honom där han stod och kisade mot OH-kanonen.
Synd bara att han mitt i den projicerade bilden ser ut som en ödla.

Han berättade då om ett äventyr många år tidigare. Nu får ni tänka er hur David Attenborough är i Sverige och med sin karakteristiska röst berättar om en tv-inspelning:

Det var en programserie som skulle handla om hur vi människor har utvecklats från apstadiet. Jag var i en västafrikansk djungel, där vi krypande på alla fyra spårade upp ett gäng (i alla fall på ytan) vänligt sinnade gorillor. Jag frågade regissören vad han ville att jag skulle göra med dem. Han svarade:

– Prata med dem. Lär dem tumgreppet, vetja! (The importance of the opposable thumb.)

Jag förklarade att det nog skulle bli svårt, men regissören övertygade mig om att det skulle bli bra tv, så jag lydde. Sakta närmade jag mig gorillorna – medan regissören, ljudkillen och kameramannen väntade på tryggt avstånd. Väl framme stannade jag till vid två små gorillabarn. Och satt tyst. Plötsligt kände jag en enorm gorillahand på mitt huvud, och jag reste mig snabbt upp. Där stod en gigantisk gorillamamma. Precis när jag skulle förklara för henne  att jag inte ville dem något illa, men att ”jag har ett trick häääär med min tumme”, böjde sig den stora honan fram och stoppade sitt pekfinger i min mun. Och tittade på mig. De två små gorillabarnen på marken började då att knyta upp mina skor.

Ett förfärligt brak hördes, och fram ur lövverket kom den största gorillahanne jag någonsin sett. Han tittade på mina skor och på min mun, och förmodligen även på sina släktingar. Jag tittade tillbaka och skulle precis säga något i stil med ”det är inte som du tror”, när alla fyra plötsligt bara bestämde sig för att jag var ointressant och tråkig. Vips, var jag ensam igen.

Jag kröp, gick och småsprang fram till regissören och frågade andäktigt om han tyckte om det han hade sett.

– Ptja, alltså, jag tror att vi nog fick med några sekunder på film.
– Men va, va, vad, varför inte hela alltihop, jag stod ju där i minst fem minuter!
– Jomen … vi väntade ju på att du skulle börja prata om tumgreppet.

När jag ”träffade” David Attenborough gick det till så att jag ju tog alla de där bilderna på honom mitt i OH-kanonens ljus. När prisutdelningen och intervjun var färdig, dröp hela publiken av på två röda sekunder, så jag stod kvar och tjuvlyssnade på småpratet han hade med arrangörerna. Då tittade han på mig, sträckte fram handen, hälsade och frågade om bilderna blev bra.

– Ja, ljög jag.

Vi tar ett djur till: Trigonopterus attenboroughi: a) själva djuret b) djurets penis.

Stort tack för mycket, mycket gott arbete i kommentatorsbåset! Imorrn kommer min konstiga utläggning om DRT, men sedan fortsätter jag (när febern släpper) med vanliga pyttipannablogginlägg. Förmodligen om mina nya, dyra skor som gick sönder.

Hoppla-hoppla, Plommonstopet! Dags att jobba! Jag drar upp … Smultronblomman! Ååååh, vi tar en till! Jag drar … Dina! Tjolahopp!

Ses imorrn!


Jag avslutar med några hakke-rim, där jag i mina feberdimmor är extra förtjust i sista raden.

Luckorna öppnas, vi närmar oss julen
December är mild men ändå rätt kulen
Vår chans till den årliga släktträffen stulen
När Rudolf och andra är röda om mulen 

Vi hör på Tegnell och ser grafer från Britton
Men bland alla merde, fuck it, jävlar och vittun
Så köps ändå klappar och samlas på kvitton
Vid 15 äts grisen, och sen ko vid 19


Ni som har orkat ända hit, kan även kolla på när nuvandande 18-åringen var 12 år och spanade på människor som väntade på bussen strax utanför vårt hus.

Share
Publicerat iFacit, julkal.

35 kommentarer

 1. Tiddelipom, alla nattugglor!

 2. Ninja i Klockrike

  Jamne tiddelipom, jag tror gänget är kvar i förra båset. Vem vill att härliga december och kalendern ska ta slut?

 3. skogsgurra

  En i familjen är jättenöjd.
  Jag är också rätt nöjd. Hade fått för mig att det handlade om maktbalans i basketligan. En helt naturlig tanke. Och för att understryka och förtydliga hade jag låtit en basketboll i lite ovanliga färger titta upp ur en flätad korg i balkongscenen.
  Såå bergsäker var jag.

  Som extra bonus fick jag några fina julklappsrim också. Friden sänker sig…

 4. Enannanchrister

  Även ett Research Vessel har namngetts efter honom: RSS Sir David Attenborough. Den brittiska allmänheten fick rösta om vad skeppet skulle heta, och en överväldigande majoritet röstade för Boaty McBoatface. Emellertid valde man annorlunda, men jag tror att en av livbåtarna fick heta BMBf.
  God Jul med bränd brunkål, tyvärr.

 5. Magganini

  Härmed gratuleras: Smultronblomman och Dina till nya T-tröjor samt (pigga?) Kristina och Niklas till olika bäbisar.

  Vad gäller DRT så har jag lagt märke till samma sak som några andra har: det dyker upp rosor onaturligt ofta bland HBsarna. Men är de överallt? Nä, de fattas på ett par ställen för mig så jag väntar lite. Är läktaren öppen på julafton förresten?

 6. Magganini

  Och så ska jag efter båsläsningen försöka omvandla mindervärdighetskomplexet till inspiration inför mitt eget rimmande. Det blir inte lätt.

 7. Maplestream

  Tack för underhållning och trevliga stunder i båset och på läktaren. I dessa tider är det ju dessutom helt normalt och rekommenderat att umgås digitalt, vilket innebär att ingen tittar konstigt på en när blicken är i skärmen. Säger man ”möte” lite otydligt så är förståelsen total och ”aha jag ska inte störa” en vanlig kommentar. Praktiskt!

  DRT. Finns det en läktare till den också? I så fall hittar ni mig där. Jag har som många andra noterat alla blomster men också sett att den tråden är avklippta på sina ställen. Så då är det väl något annat då. Varför inte 42? Det brukar ju funka.

 8. Håkan (hakke)

  Grattis till tishor Smultronblomma och Dina! Och grattis till er som klarade luckan, jag avfärdade denne sir alltför tidigt – trots att han stämmer in utmärkt på min DRT.

 9. Håkan (hakke)

  Kära basister, jag ger er min DRT:
  Flora och fauna

  Lucka 1: svamp och flera askar Flora
  Lucka 3: krokodiltårar (även Piff o Puff)
  Lucka 5: chimpanser
  Lucka 7: kyrkråtta
  Lucka 9: hela Schersminsläktet
  Lucka 11: drottningens blommiga hatt
  Lucka 13 … -s facit i lucka 14: här såddes frö på frö, till sist en hel frösäck!
  Lucka 15: hela luckan stod i Bloom (medan facit nämner hönan och ägget)
  Lucka 17: get- och ormögon, utklädning till råtta med morrhår
  Lucka 19: fjorton tistlar
  Lucka 21: myror sill och krokodill
  Lucka 23: ja, nu blir det kanske lite krystat … men på NÅGOT sätt ska jag nog få David Attenborough att stämma med flora och fauna

  Men det kan förstås också vara Östen Warnebring.

 10. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Det är vi som ska tacka! Igen! Och grattis alla tishavinnare!
  God jul allihop! (Oj, vad mycket utropstecken!)

 11. Niklas i Göteborg

  ”Ladies and gentlemen, here we have the so called knullrufset”. Minnet säger att Erik Blix var riktigt lik Attenborough i den där gamla sketchen där han smög på en guppande husvagn. Det blev lite roligare att se naturprogram efter det!

  God jul alla! December är roligare tack vare julkalendern!

 12. Betong-Bess

  God jul och tack för trevlig samvaro! Och grattis till tisha-vinnarna!

 13. Aku

  Grattis till er som vunnit och tack för bästa kalendern. God jul på er!

 14. embryo kan du se den röda tråden det undrar jag nu

  obsalut

  kan du det undrar jag nu yo

  den är ju röd okcså helt omöglig att missta det säjer jag nu

  jaha: men vad är den då det undrar jag nu

  hur menrar du nu

  vad är den röda tråden är det så svårt att fattra

  den är den röda tråden vad skullre den annars varan det undrar jag nu

  åh den blå kanske ellrer den rosa det är inte omögligt

  är du född i farstun det undrar jag nu yo

  nej men i farsta

  ah på skrevbrokvarnsvägren det undrar jag nu

  nej den ligger i brandhagen okcså högdragen det säjer jag nu yo

  jaha

  jaha

  då strår man här som ena får

  vi krommer aldrig kromma på det

  så vi får gissla

  på a svarar vi klimatgrisen eftrersom det är jul okcså på b svarar vi den röda tråden eftrersom det är ju det den är

  det säjer vi nu

  yo

  grod jul

 15. Tvåmetersmannen, Sir David., såklart. Vi träffade honom samma år, Lotten! Han blev hedersdoktor i Uppsala 2007 och vi promoverades samtidigt, till minne av DRT 300 år.

  Grattis smultronblomman och Dina! Och TACK Lotten och båset. Julen finns till stooor del här!

 16. Jag träffade honom också, eller egentligen inte eftersom han bara pratade med H, 2007. Han fick det första internationella Kunskapspriset och H hade fått priset året innan så vi var inbjudna till festen i Blå hallen. Det året fick också en viss Hans Rosling Kunskapspriset och då såg jag hans (eller rättare sagt Gapminders som borde fått priset) bubblor.

  Grattis smultronblomman och Dina! Och tack för i år Lotten, se till att bli av med Coviden!

 17. Ökenråttan

  Magganini, hägrarna är här. Dom häckar vid Isbladskärret och emellanåt sitter dom på taket till Stefan Perssons hus och värmer fötterna.
  Tack för ännu ett års julkalender och grattis till alla tröjor och bebisar. Och god jul från råttboet.

 18. Dina

  Tjoho! Jag vann! En tisha! Tack Plommonstopet och Lotten!
  Grattis även till Smultronblomman! Och grattis till alla bebisar!
  (Här är det nog fler utropstecken. Jag är glad idag.)

  GOD JUL HELA BÅSET!

  Och ni som rimmar – Hur kan ni? Medfött eller inlärt? Den som ändå kunde …

 19. Dina

  DRT
  Något som återkommit i mina sökningar har varit Fredrik samt Uppsala. Leder ingen vart. Eller egentligen, leder endast till läktaren. Det är nog så mysigt.

 20. Brid

  Nämen äh. Jag var inne på Attenborough om eftermiddagen men fick inte ihop det. Nåja, i år har jag iallafall klarat flera stycken luckor.

  Grattis Smutronblomman och Dina, samt mamma (pigga?) Kristina (Bipaddan vägrar att gå med på gement k där) och morfar Niklas!

  Och god jul alla!

  Angående DRT säger jag rosor. I de bås där inga uppenbara rosor syns är det säkert något som är namn på en ros-sort, enär dessa liksom travhästar kan heta ungefär vad 17 som helst.

  Sa jag god jul? God jul!

 21. God jul och stort tack för underhållning och bildning även denna advent! Hoppas nu att alla sjuka kryar på sig, att alla friska förblir så och att nästa år blir bättre.

 22. Smultronblomman

  Men så himla glad jag blir! Bästa julklappen! Tack till alla i båset! Varmaste krya-på-dig-hälsningar till kära Båsmor med familj. Nu är det en liten paus i matförberedelserna. Gårdagens lucka fick inte den omsorg den skulle ha. Tiden räckte inte riktigt till.
  God Jul och Gott Nytt År till er alla!

 23. God Jul Lotten och alla båskompisar. Tack för ännu en rolig julkalender!

  “När blir en kviga vuxen? Hon blir ko vid 19”, hälsar flygbengan. (Vi bor numer i Göteborg.)

 24. Grattis Smultronbloman & Dina!

  Ett stort tack till Lotten!

  DRT-fnulande får jag ägna mig åt mellan matlagning, Kalle och lite sällskapsspel, kanske skall hitta på ett där jag presenterar en gåta, vad har alla dessa personer gemensamt.

 25. Ingela

  God Jul alla i båset, och grattis till gårdagens vinnare! Jag började fatta vid halvåttatiden men hann inte vara aktiv båsist. Skälet var mycket trivialt: Jag spelade Bingolotto. Förbarmade mej och köpte lott av en kollega som har tre barn i tre olika idrottsföreningar som alla säljer bingolotter. Jag har aldrig spelat förut och hade därmed dålig koll på hur man gör och trodde att det gällde att inte missa en minut. Efteråt fattade jag att det inte alls var nödvändigt, ifall man inte vill titta på artister som pluppar färg på bingobrickor och lyssna på folk som ringer och vinner. Själva lotten hade jag kunnat rätta på nätet kvart över tolv. Det var i alla fall trevlig läsning av kommentarsfältet så här dagen efter. Dock är jag fruktansvärt nyfiken på hur jag skulle ha blivit omnämnd i utläggning, ifall inte elförsörjningsproblem hade uppstått.

  Tack så mycket för en trevlig kalendersäsong. Jag tycker också att den är en stor del av adventstiden och värd ett bidrag. Jag hittar inget om hur man kan lämna ett sådant här på sidan. Jag kanske letar dåligt men publicera gärna uppgifter om hur man gör det.

 26. Nina

  Jag tackar båsmor och alla kluriga medbåsister för rolig julkalender! Grattis alla vinnare!

  Och jag hoppas på snar bättring, Lotten.

  God jul till er alla!

 27. Ninja i Klockrike

  God Jul, everyhopa och tack Båsmor för ännu en fantastisk kalender.

  Jag tycker det här formatet med varannandagsluckor är rysligt bra. Man hinner med, och hinner vila mellan ansträngningarna. Kommer inte ‘återhämtning’ vara det ord som definierar tiotalet?
  Dessutom blir det ofta så himla trevligt i facitbåsen, man umgås och hinner sopa rent på läktaren och så där.

  Att rimma det är inte svårt
  man börjar lugnt, sen blir det hårt
  men vad det är som gör det lätt
  det kan man inte säga rätt
  det liksom bara kommer
  sum sommaren och blommer.

 28. Jossilurens

  God jul alla fantastiska människor och tack för alla fniss, udda fakta, givande kunskap och för världens bästa kalender.
  Min gissning på DRT var länge Édith Piaf och är väl kanske det fortfarande…
  Om jag skulle gissa DRT baserat på mina egna googlingar så skulle det mer luta åt nåt med nån ransch som hette Ponderosa… för ca 170% av alla jag läst om, nu under december, har haft någon koppling till tv-serien och western Krutrök.

  Meeeeeen å andra sidan finns det ju nån som heter Bloom i efternamn. Men kan man vara både HB och DRT?

 29. Hemul

  Jag hakar på embryo och önskar grod jul (och grått nytt hår)! Tack för underhållning och huvudbry, det har varit väldigt trevligt att vara med på ett hörn.

  DRT då? Döden? Rosor? Djungelboken? Äh, jag har ingen aning. Jag tar med mig en påse julpraliner och trippar upp på läktaren, där brukar det vara mysigt!

 30. Kråkan

  Tack alla och båsmor mest.
  Grattis till alla tischavinnare (som tex. jag)
  Så kul vi har haft, och så mycket nytt vi har lärt oss.
  Hoppas nu alla får trevliga juldagar, mellandagar och dagar nästa år, att kalendrarna går rätt och coronan bleknar och att vaccinet tar, men inte slut.
  Hu så långt det är till nästa advent!

 31. Kråkan

  Den röda tråden?
  Jag tror på rosorna!

 32. Hyttis och skogsgurra

  Instämmer!

  Och nu till det tragiska: VI MISSADE KALLIJANKA!

  Men vi är tuffare än många tror och nu sitter vi här och luktar på blommorna.

  God fortsättning från oss båda till er alla!

 33. GOD JUL och grattis till alla tishor och bebisar och allt vad det är!

  Jag har jobbat jättemycket pga fick Ansvar och då gäller det att passa på. Fast det innebar att jag helt kollrade bort kalendern. Den här luckan kunde jag i alla fall, tjoho! Idag har vi zoomat olika svärföräldrar och mormödrar och såna. Dum-jul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.