Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2020: sjuttonde luckan

Lucka 15 var i simplaste laget, dagsaktuell och sorglig som den var. I facit fick vi höra att Ökenråttan obegripligt nog har träffat Greta Garbo, att Maplestream verkade i lönn samt att Skogsgurra for ur hatten trots att Plommonstopet inte ens hade mutats.

Lucka 17 är svårare!


Kära dagbok,

jag har fått en skrivmaskin av farmor! Jag är bara fjorton år och jag är redan ägare till en skrivmaskin och kan hålla på med den istället för internet och Firefox och annat skit! 

Min plan är att 

 • få ett universitetsstipendium om fem år
 • gifta mig med liksom Mr Smith eller herr Svensson eller nåt sånt (eftersom James Joyce är död)
 • bli professor i 30-årsåldern
 • skriva, skriva, skriva och skriva utan avbrott.

För så smart är jag! Ha! 

Jag har kommit på att eftersom jag sitter och dagdrömmer hela tiden (fröken Kelly i skolan är jätteirriterad på mig), är jag faktiskt beredd på det mesta. Jag blir inte förvånad t.ex. av tjejer med tatueringar eller superduperblonderat hår. Eller att tiden går så himla snabbt, att boxare förr eller senare knockas. Varför get- och ormögon faktiskt ser så knäppa ut som dom gör tänker jag liksom inte på. Jag är som jag är, mitt i livet, ung och glad och ägare till en skrivmaskin!

Imorrn blir en underbar dag! Vi har maskerad i skolan och jag ska klä ut mig till råtta med morrhår och hela middevitten! Tjong!


Nämen vilken gammal, suddig bild.

Facitsajten!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaringen!

Share
Publicerat iBloggen

68 kommentarer

 1. Ökenråttan

  Här har vi nåt som jag tittade på häromdan. Hm, lustigt. Fjorton år och har redan en skrivmaskin. Och det tog inte slut där!

 2. skogsgurra

  Jo. DET märkte vi.
  Men vi är vana. Tredje veckan utan email. Snigelposten och Karlssons stand-in är snabbare. Och funkar! FS-data ska ni passa er för.

  Men annars går bilen bra och omutbarheten är imponerande.

  Nu till gåtan!

 3. Magganini

  Nä, hörni, sitta här och hänga. Man borde ut och gå en långsväng i stället. Om man hittar gåskorna. (Gås-korna?)

 4. Min första tanke var fel, för den personen skulle aldrig uttrycka sig så tvärsäkert om något.

  Min andra tanke är mer suddig än så länge. Liksom bilden, så att så långt stämmer det.

 5. PSJ

  Jag gick bet på förra HB för jag kunde inte drömma om att lösningen var så enkel. Denna verkar ännu enklare, så då får vi väl tro att det handlar om … t.ex. Schuberts balettmusik.

 6. skogsgurra

  Den dära bildsökningen är lurig. Svanar och vassa berg dyker upp.
  Och så får man anledning att undra en del över skillnaden mellan I och y(ou) pch en massa annat. Lika förvirrad som vanligt och inte ens på ett högre plan. Möjligen i högre grad.

 7. KerstinB

  Snällt av farmor att ge henne en skrivmaskin. Så många ord som lämnat henne sen dess! Så tjocka böcker!

 8. Ingela

  Det här var svårare. Men jag har tid att fundera. Jobbar hemifrån i dag eftersom en liten snuva och minimalt men dock svid i halsen väckte mig vid sextiden.

  Funderar på vad jag ska hitta på till lunch när jag nu missar skolrestaurangens julbord som serveras i dag. Tror att det blir gröt. Bättre i tallriken än i huvudet, som i Ninas kommentar. Har båset provat grynen av klippt havre, alltså inte valsade till flingor? Kokas med hälften mjölk och hälften vatten till den godaste gröten man kan tänka sig. Jag kan äta den till middag två gånger i veckan utan att tröttna.

 9. Hur vet man om man har en skugga en sådan här december då solen aldrig visar sig? (Frågar åt en kompis.) Här i Uppsala har vi haft 0 soltimmar den här månaden.

 10. Dina

  Oj oj, redan tidig eftermiddag!
  Många flickor som skrev dagbok så jag sätter mig på läktaren medans jag går igenom dem.

 11. Niklas i Göteborg

  Så många ord och så mycket gröt. Så många ord, och jag undrar om gröt är knepet för HB.

  Jag kör själv inte gröt om jag får skrivkramp, jag kör Arga Insändaren. Jag väljer något som jag retar mig på i samhället. Sen skriver jag en arg och primal och fånig insändare. Jag läser den högt och raderar sen. Det är säkert 50-100 insändare som bara jag har läst.

 12. Dina

  Inte hon och inte hon … Men jag har lärt mig att ’typewriter’ inte är det längsta ordet man kan skriva på översta raden. Det får jag säkert nytta av någon gång.

 13. hyttfogden

  Om dagens HB är den jag misstänker får jag nog lov att säga att jag aldrig läst något av
  den författaren. Tråkiga böcker som handlar om skrömt och liknande. Och så kommer frågor om detta i korsord ibland och ställer till det. För det är väl inte den där högländarn som fick sin fru via några stenblock?

 14. En tant

  Eftersom jag är en tant kan man faktiskt inte göra vad man vill med mig. Och, jag finner detta mörker helt överväldigande, att titta ut på trädgården ger mig ingen glädje alls. Men dubbel glädje ger det att gå in här och försöka räkna ut svaret.

 15. Musiktips: Idag är det Beethovens förmodade födelsedag och P2 spelar Beethoven hela dagen. En trevlig omväxling eftersom de annars mest fokuserar på adventsmusik och Christmas Carols så här års.

 16. Håkan (hakke)

  Var bor du lilla råtta? I en hatt!

  Idag har kära sambon äntligen sålt en lägenhet, efter att ha rensat och fixat sedan februari, så vi ska öppna en flaska skumpa ikväll. Då om inte förr är jag i hatten och kan hoppas uppleva samma lycka som diverse ökenråttor, skogsgurror och andra djur. Luckan får jag klura på senare, på kanelen, eller så nöjer jag mig med känslan av bildning som kommer med facit.

  Vad mulet och milt det var här på läktaren, allt annat än rått, och var är båsorkestern?

 17. skogsgurra

  Hakke har förklarat en sak som jag funderat över. Den där känslan som dyker upp i juletid. Jag har trott att det är en av alla konstiga känslor som hänger i efter en virusattack. Men det är ju Bildning (som i Flen) som det handlar om. När Mysteriet förklaras.

  Den sitter i ett tag men inte så länge att man vänjer sig. Och det är väl tur det. Annars kunde man ju bli Kulturman (också med anknytning till Flen). Och det verkar inte vara så lyckat. Har jag hört.

 18. Eva-L

  Åhå, min mesta DNF-författare XXX! Tack vare att jag ändå har påbörjat iaf tre av böckerna som ledtrådas i texten så kan jag svaret, så nåt bra ledde min icke-läsning till.

 19. Idag vet jag inte om det blir något bakat. Groomen gjorde havreflarn häromdagen. Däremot ska jag nog fylla på mer gryn i müsliburken innan vi äter yoghurt nästa gång.

  För övrigt ska det bli zoomglögg i afton. Med lite tur blir det mer än tre deltagare.

 20. Hemul

  Oj, tjugo år gammal nu? Den tjockisen har jag sneglat på många gånger, den ska ju vara så bra sägs det. Men lånar jag den hinner jag ju inte med något annat på flera veckor, så än har den inte fått följa med hem.

 21. Chrilil

  Det får bli te och mackor som kvällsmat, trots att jag när jag, just kom hem, var inne på en annan sorts snabbgjord måltid.

 22. Agneta uti Lund

  Japp, konstigt nog tror jag mig veta vem HB är trots att jag endast läst en halv bok av allt HB åstadkommit. Lite svårt att komma med vettiga ledtrådar då. Jag får försöka tänka lite.

 23. Jag fattar bara att det är inte Jürgen Habermas eller Jane Goodall.
  Eftersom det tydligen har skrivits enorma mängder på den där skrivmaskinen så är det inte Anne Frank heller.

  Ska jag berätta fler som det inte är? Tjorven. För hon äter inte gröt. (Nåt har jag snappat upp i alla fall.)

  För övrigt är det inte covid-19 jag har. Den här gången heller.

 24. En tant

  Cecilia N: Nämen Habermas och stickning/spinning. Hurra. Schade du är uppe i norr (?) annars hade jag kommit och tvångstovat på din altan. Har fö haft Habermas som föreläsare, manchesterballor, kavaj, dapper borgerlighet minsann.
  Här i Stockholm är tovad ull sorgligt eftersatt och ingen sitter här och spinner i någon större utsträckning.

 25. Helt OT:

  Men vad skönt, Cecilia N., att det inte var covid-19. Den här gången heller.

  Här på vår front är spanjoren komplett tillfrisknad medan hans fru (Tjugosexåringen) och DDM (aka Olle) är jähättesjuka i en helt vanlig flunsa. Två gånger har de testat negativt fastän de mår pyhyyyton och i rimlighetens namn borde ha smittats av spanjoren.

  On topic, kan jag däremot säga att det går ju bra det här. Precis, Hemul: 20 år!

 26. Jossilurens

  Det här med superblonderat hår får oss ju givetvis att tänka på Marilyn Monroe. Älskad, saknad och oförglömlig. Det går ju liksom inte att låta bli, så jag tänkte att jag ska ta dig dit en sväng.
  (för övrigt har jag råkat bokmärka Kris Kristoffersons sida, så det är den jag utgår ifrån varannan dag)
  Eftersom vi däremot redan har nämnt Tony Curtis så skuttar vi raskt till I hetaste laget.
  Jag har alltid hört att Curtis knappt tålde Marilyn och att han var allmänt taskig mot henne, men i sina memoarer från 2009 så hävdar han att han och Marilyn hade ett förhållande, en affär. Och att barnet hon bar var hans. För Marilyn var gravid under inspelningen och jösses vad det komplicerade saker och ting för de som ville ha en smalare Marilyn. Så på de flesta reklambilderna för filmen är det andra kvinnors kroppar med Marilyns huvud inklippt ovanpå.
  I Marilyns kontrakt stod det att alla hennes filmer skulle göras i film, men Billy Wilder, regissören, ville göra en svart-vit film, så han lyckades övertala Marilyn. Bland annat pga att Tony Curtis och Jack Lemmons smink, när de sminkade sig för att spela kvinnor, fick en nyans av grönt.
  Men nu är det nog kanske två eller kanske är det tre saker som jag glömde berätta för er.
  Jo, 1947 utsågs Marilyn till Miss kronärtskockedrottning i Kalifornien. Ja, titeln låter mycket snofsigare om man inte översätter den, men, men.
  När hon fick veta att hon inte hade huvudrollshuvudrollen i Herrar föredrar blondiner och därmed inte var den stora stjärnan, så sägs hon ha svarat ”Well whatever I am, I’m still the blonde.”
  I hennes ”sista” film, De missanpassade så spelar hon inte bara mot Clark Gable utan även mot Montgomery Clift. En annan Montgomery är ju Poppy Montgomery.
  Poppy, kanske mest är känd från tv-serien Unforgettable, men hon har ju även hunnit spela just Marilyn Monroe, en gång för sisådär 20 år sedan. Om jag tillägger att Poppy däremot har rött, svallande hår så ja, då är det ju nästan omöjligt att inte genast tänka på Pippi Långstrump, och nu sitter vi ju alla här och nynnar på 15 gastar på död mans kista…
  Nu säger jag inte att varken Pippi eller HB är stor i käften, men när man talar om Pippi är det är ju lika svårt att bortse ifrån att Orlando spelade Juju Pepe i Pharmacy Road.
  Och ja, det kanske är en slump, att både tv-serien Big Mouth och sångerskan Santigold i sin låt Big Mouth, gör lite parodi på Katy Perry, men det gör ju att jag å det bestämdaste kan hävda att HB inte kan vara någon annan än Orlando Bloom


  Jag tror inte att min oerhört kvalificerade gissning gällande DRT håller längre…

  EDIT: Jag ser bokstäver som bildar det mystiska ordet Örlossninga, där borde det istället ligga en skärmdump jag bifogade – trodde jag.

 27. Jossilurens

  örlossninga, den drunknande staden som kunde skymtas i alla luckor!


  ps. eftersom jag lät ungefär så här: Ha-ha-ha-havregrynsgr… när jag läste luckan så var jag ju även tvungen att leta rätt på den gamla reklamfilmen och jag tyckte nog att den var lika rolig nu som jag tyckte att den var då. ds.

 28. Aku

  Tröttmössan på och släpar mig upp på läktaren. Förstår att det finns ledtrådar både här och där men idag får jag verkligen inte ihop luckan.

 29. Leda

  Rosor i dag igen minsann. Minst två faktiskt. Och ack, ett stulet hjärta! Förklarar ju tröstätningen. Eller är det magknip han lider av, den stackars grötätaren?

 30. Betong-Bess

  Fumlade runt ett tag, men sen ledde båset mig rätt. Uppskattar HB:s böcker, även om jag finner dem lätt svajiga. Vissa delar läser man på diagonalen, men så kommer partier som är fantastiska.

 31. Kära dagbok !
  Idag såg jag honom, djuret som tog henne ifrån mig. Han sa att det var kärlek men vem visar kärlek på det sättet? Jag vet att det var han som dödade henne. Hon som var en van dykare skulle aldrig självmant ha dykt i mörkt vatten nära ett fall. Jag vet att det var han, men som vanligt lämnade han inte några spår. Så var det när han misshandlade henne också, aldrig några bevis, han lämnade aldrig något inte en en skugga. Älskade sparv varför lämnade du honom inte? Varför trodde du på honom när han sa att det var kärlek?

  Vi var som själsfränder, hon vit jag svart. Hon var min älskade syster men en dag var hon borta. Varför finns det inget ord för det? Förlorar man en make är man änka, men när man förlorar sin själsfrände varför heter inte det något? Ibland tar jag upp det med bekanta men de skruvar bara på sig och säger att jag liksom min far dödgrävaren är alldeles för fixeras vid döden. Jag tittar på tatueringen på min arm, hennes leende och den ljusa kalufsen. Fotografiet som användes som förlaga visar en vacker kvinna. Vi var mitt i livet när bilden togs, det var innan de gifte sig. Innan allt gick åt skogen. Jag hade ända sen vi var små velat åka till Tunisien. Landet hon kom från. Denna mytomspunna värld. Hon sa alltid, jag tar dig dit en dag. Och så blev det. Vi hade fantastiska veckor där vi jagade lyckan och fann den. Jag förlorade mig i landskapet. Hon i honom. Han dök upp en regnig dag när vi satt på ett kafé och spelade kort. Hon tappade ett på golvet och han plockade upp det. Spader knekt. Jag kan än inte se det kortet utan att tänka att det var då vi blev fördömda. Men det visste vi ju inte då. Han var charmig, delade hennes intresse för dykning. Jag vandrade på dagarna och de utforskade havets bottnen. På kvällarna satt vi på takterrassen och åt och drack medan musiken ljöd över taken. Om nätterna vandrade jag i gränderna medan de förlustade sig. Tänk så lyckliga vi var just då. Älskade himlafågel förlåt min lilla sparv att jag inte kunde skydda dig. Saknar dig så det gör ont. En dag ska han få betala. Jag vet att han gömmer sig uppe på High Point och bara gör enstaka ärenden till stan. En dag kommer han aldrig lämna gården något mer. Det lovar jag dig min sparv.

 32. Wickmanskan

  Jag sällar mig till dem som påbörjat en bok och sedan inte lyckats komma igenom den. Det står en i min bokhylla, och där har den stått länge. Oerhört produktiv, men jag tror att kvalitet framför kvantitet är det som belönas. Men tiden går, plötsligt kanske det händer.

 33. morran tar krossordet okcså slängrer det i sopptunnan

  eftrersom det här är omögligt

  vartenda ord är ordmöjligt att listra ut

  exempelvis liten lustig gube på fyra bråkstäver

  tomte

  farran

  nä det grår inte det säjer jag nu yo

 34. Brädad av en 14-åring, totalt osmart.
  Tar en klenät och doppar i glöggen. Spillde lite på läktaren om någon undrar varför det är så kladdigt här.
  /Pysse

 35. Smultronblomman

  Är snubben trött? Eller har han gjort en fejsplant i havregrynsgröten? Ser ut som han osnyggat sig.
  Boxas gör jag inte, men lyfte 1 200 kg i kväll. Inte i ett lyft, men ändå.

 36. Leda

  En dubbelnatur, denna HB. För att inte säga trippel. Kanske får vi se en kvadrupel innan sagan är all.

 37. Helena

  Men åh, äntligen lyckades jag via krokiga vägar googla mig rätt, och ta mig upp ur dyn där jag liksom fastnat. En efter en faller referenserna i båset på plats. Medan många frossar i gröt tänker jag mer på en något trendig dryck, som finns i vårt kylskåp eftersom bonusdottern är vegan. Samtidigt konstaterar jag att HB är född på dagen 30 år före min man, som nu är medelålders, mitt i livet.

 38. Jag TROOOR att jag förresten har hittat rätt ställe att ändra tidsstämpeln. Dock är internet sedan i morse i vårt hus lika stabilt som ett korthus på en stövelknekt, så vi får hoppas att vågorna kommer min väg vid midnatt!

 39. Lottenpotten

  Oj, hittade hit först nu. Här var det mycket gröt, skidåkare, en del saga och tegelstenar. Undrar vad som har betydelse. Jag har ett par alternativ, litet åt öst vilket jag gillar och så litet mer åt andra hållet och där är det mer DNF. Men det hoppar runt i bakhuvudet ett par 14-åringar och en himla massa djur… Jag tar kudde och filt upp på läktaren och hoppas att de lugnar ner sig. Är det inga fler på läktaren ikväll?

 40. Håkan

  Jodå, jag sitter här på läktaren också. Springer lite fram och tillbaka ibland mellan stöket vid spisen och glöggen här.
  Svårt idag sa Bill.

 41. Håkan (hakke)

  Jag säger som Niklas och gissar som PK, ungefär, medan Ninja och jag njuter av all sprit shom ni andra lämna*hick*nar kvar på lektaren.

 42. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Nä, i år är jag inte med. För mycket annat, tyvärr. Får försöka komma ifatt någon annan gång

 43. […] Lucka 17 går till historien som ”den om hon som var som ett glas vatten”, men även den där Jossilurens och Pysseliten förärades t-shirtar. (Mejla adresser och storlekar till mig!) Vi närmar oss julafton … […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.