Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2020: nittonde luckan

Lucka 17 går till historien som ”den om hon som var som ett glas vatten”, men även den där Jossilurens och Pysseliten förärades t-shirtar. (Mejla adresser och storlekar till mig!) Vi närmar oss julafton …

Nu ska vi resa lite i tiden.

Lucka 19


En av fjorton tistlar

Här kommer jag och är Tom Cruise och James Stewart på en gång. Jag spelar handboll, men från början var jag han i Fresh Prince. Måhända finner ni detta förvirrande, men då har ni bara sett början.

Mitt livsöde är någorlunda okänt idag eftersom det är andra tider nu. Unge Fredrik (som jag av naturliga orsaker inte har träffat) är alltså en synnerligen avlägsen – men dock – släkting. Min dotter är min svägerska, och jag är hennes. 

Nyckfull? Vem – jag?

Till yttermera visso hyser jag stark aversion mot nekros och ond, bråd död som ideligen tycks drabba de mina. Jag har vistats i olika landsdelar, seglat med galeaser och umgåtts i många samhällsklasser – men haft otur vad gäller finanserna; jag kan känna och lida med folket. Således behöver jag i mina verk inte fantisera och ljuga ihop historier, utan ta dem rakt ur levande livet.


Men asså, va?

 

Facitsajten!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaringen!

Share
Publicerat iBloggen

90 kommentarer

 1. Lottenpotten

  Min farmor hade både namnsdag och födelsedag den dagen. Liksom en av hennes anmödrars bror som säkert visste mycket om tistlar. Inte hjälper det mig…

 2. Dieva

  Eh, då är kalendern som vanligt igen. Jag kryper upp på läktaren och ser om de grå kan få lite hjälp från spelarna på plan. Lite tidigt för glögg men om det inte klarnat till eftermiddagen så åker den fram.

 3. Dina

  Gomorron! Eller snarare god mitt på dagen.
  Snabbläsning av luckan. Ogissning på en som hängde med han som var en tredjedel och allt samtidigt. Men vem?
  Sätter mig på läktaren med pepparkakor och ädelost (Nån som vill ha?) för att läsa båset.

 4. Magganini

  Precis, kalendern är som vanligt igen. Det blir läktarhäng en god stund i dag tror jag visst.

 5. Betong-Bess

  Fjorton tistlar på dödmanskista
  Hohoho
  Å en flaska med rom.

  Hm … får nog fundera vidare …

 6. Ninja i Klockrike

  Godmorgon!
  Hasar omedelbums upp på läktaren och stärker mig med dagens första kopp te, och mackor på hembakt limpa av smarrig typ.
  Luckan surrar som en bikupa drabbad av gallimatias.
  Er’e nån som vill byta tilltugg?

 7. Smultronblomman

  Handboll är en relativt modern sport.

  13:de maj har jag ingen koppling till, men jag delar namnsdag med kära Båsmor den 12:e.

 8. Maplestream

  Som vanligt var ordet. Även här har det införskaffats en grann gran. Detta år från Ikea. Vi slapp sätta ihop den själva. Vilket vi är nöjda med. Kan ha att göra med att granen är en riktig en. Det räcker att krångla på julgransljusslingan som brukar leva sitt eget liv. Nu kvistar jag vidare upp på läktaren.

 9. Magganini

  Jag hittar inte fjorton tistlar men sexton, så det har väl inte med det här att göra då. Och då är det här ingen lettråd heller antar jag.

 10. Brid

  Jahajaha. Glöggdoften ligger tung över läktaren. I övrigt flyger det omkring karlaktiga fruntimmer och olika taggiga växter om vartannat. Namnsdagen det angivna datumet är dock vanligen taggfri. Kaksmulor någon?

 11. Hallå och goddag hela båsförsamlingen! Jag ser att läktarn är full och att det är lite tomt nere på spelplanen samt att ingen har gissat på Schubert.

  Men jag lutar mig tillbaka och njuter av den lilla förvirringen jag anar.

 12. Nina

  Julen kommer faktiskt att innehålla inte bara en, utan flera nätter vid Bullarsjön. Men några religiösa diskussioner tror jag inte det blir.

 13. Håkan (hakke)

  Torsdag den trettonde alltså, är det en otursdag? Jag känner att jag har lite otur när jag tänker, fast redan idag då’rå. Jag får skylla på att jag varit uppe sent igår och tidigt idag, eftersom det är sambons födelsedag. (Ingen Bollinger idag dock.) Men nu har hon farit till jobbet, så nu har jag tid att haka på det mysiga gänget på läktaren. Skål på er!

 14. Dina

  Har letat födelsedagar och namnsdagar. Har letat kungar och drottningar. Har varit i Australien, på Hawaii, och i Kalifornien. Allt och alla är ”nästan”. Tror jag behöver choklad eller nåt.

 15. Bridgroom

  Jag kan väl gissa på Schubert om det gläder båsmor, men jag är säker på att det är fel. Men det finns väl fler som har gått bort tidigt

 16. Ingela

  Går med i fattanollklubben. Tröstar mig med middag på bouillabaiserester i låda från skolrestaurangen och nybakta dinkelbaguetter. Franskt så det förslår, men drycken kom visst från Australien såg jag. Ansluter läktaren sen. Tar med en låda Engelska pepparkakor som också bakats i dag. Denna mångfald av geografiska platser verkar vara det enda som förenar HB och mig i dag.

 17. Agneta uti Lund

  Trots att jag inte begriper något, så envisas mitt huvud med en HB – född andra halvan av 1600-talet och svensk – åtminstone till namnet.

 18. KerstinB

  Jag har nog varit runt hela världen vid det här laget. Jag var precis vid Antarktis och snurrade, men det känns inte rätt. Svårt, svårt, svårt, men jag tänker inte ge upp riktigt än!

 19. Charlott - the Goblin girl

  Har ju redan gjort en Schubert i år så jag hänger med er andra på läktaren.

 20. Agneta uti Lund

  Jag traskar fortfarande runt i slutet av sextonde århundradet och en bra bit in i sjuttonhundratalet. Fått för mig att HB på flera sätt har med ord att göra. Hittar jag så någon som mer eller mindre stämmer in därpå, så visar det sig att en av sönerna eller annan släkting dyker upp och förvirrar mig. Tistlar finner jag både här och där!

 21. Jag tar fasta på en kommentar, som härmed citeras:

  ”en HB – född andra halvan av 1600-talet och svensk – åtminstone till namnet’’.

  Men så vänder jag på det lite.

  Inte alls född på 1600-talet.
  Men svenskfödd – trots namnet.

 22. Wickmanskan

  Detta var en lurig lucka! Jag stärker mig med kulturstudion där Sven-Bertil Taube framför sånger av bl a fadern Evert. Jag hoppas på att en av mina favoriter, Inbjudan till Bohuslän, ska ingå.

 23. Agneta uti Lund

  Jag har nu kommit en bit längre än 1600-talet och trots namnet är HB smålänning, precis som jag. Åtminstone är det mycket i texten som pekar på denna HB. Ibland så mycket att jag tänker ”nämen så lätt kan det väl inte vara!” Varvid jag trasslar jag in mig i alla möjliga släkter och relationer från förr i tiden.

 24. Leda

  Sir man på, är det inte en internationell celebritet som lurar i tistelsnåren? Klar etta på handbollsplan och världstvåa utanför.

 25. Allt passar förutom maj och tistlar så jag har väl en rejäl knippe blåsippor idag. Men läktaren verkar trevlig. Jag kryper up med alkoholfri glögg och glutenfria pepparkakor (aka papp med julkryddor). Försökte ta mig vidare mha zkops fina omslag till dotterns avhandling och sixtinska kapellet passar in det också på min HB men hur får jag in tistlarna och månaden maj.

 26. Ardy

  Han blev en hon, levde läänge, växter och trädgård, ngt större sällskap? Wtf, är ju Orlando Bloom idag…

 27. Agneta uti Lund

  Det är mycket troligt att alla ledtrådar etc. som jag hittar i luckan bara är på lur. Kanske ska jag koncentrera mig på det jag inte begriper av texten!

 28. Flygbengan ledde in mig på fel spår, men sen när jag sa att det spåret inte stämde, löste han det. För de som inte är sportintresserade är olika färdsätt bättre ledtråd.

 29. skogsgurra

  Tur att det finns andra saker att vara deprimerad för idag.
  1. Fortfarande ingen email.
  2. Lite ont (fantomsmärtor, troligen).
  3. Väntar på det där linnet – öh, tischan – som posten inte ville köra ut idag.
  4. Våldtagen av MS Edge. Blev av med rätt mycket text som jag jobbat med idag.
  5. Torsken i gratängen blev inte 100%

  Det får räcka med gnäll nu. Finns det något varmt och styrkande på läktarn?

 30. hyttfogden

  Min pappa hade en kompis som var linjearbetare och for runt i Sverige och ”byggde ledningar” som han sa. En gång fick jag en liten påse med frön som han sa var från den mycket sällsynta tisteln Martorna. Jag minns inte var han hade tagit fröna men det var troligen på Gotland eller Öland. Den lär ska finnas i Bohuslän också. Jag stoppade ner några frön i min barndoms sandhög och efter något år grodde de och fick under många år breda ut sig nästan hur mycket de ville.

 31. skogsgurra

  ”Pssst. Man får ingen tischa om man inte mejlar adress och storlek. Hälsningar från GDPR.”

  Har ju ingen mail! Se pkt 1. Ett moment 22. Om det nånsin funnits ett.

 32. Nu är allt som vanligt! Jag är sen till båset och har ingen aning om som är HB. Mysigt med sällskap här på läktaren!

 33. Moment 22 meddelat att Skogsgurra vill ha en tischa i stl XXS till en adress i Korpilombolo?

  Nej, vänta. *blädder blädder*

  GDPR återkommer efter att ha sammanträtt.

 34. Hemul

  Nämen, sent omsider gick ledtrådarna ihop. Tack båset. Nu fick jag lära mig vad en urarva konkurs är för något, och det kanske kan vara bra att veta. Fast egentligen tror jag att det är mysigare att glögga på läktaren så här på kvällen.

 35. Smultronblomman

  Spännande att ens dotter blir ens svägerska! Jag älskar komplicerade släktförhållanden. Själv är jag syssling med min mamma och brylling med mina egna barn.
  Mitt tack till kära syster, som hjälpte till.
  För mig gick det inte per automatik att få ihop handboll med amerikanska skådespelare. Datum i titlar, olika gengrer. Men en hade yrket, två spelade och några delade ett namn.

 36. Maplestream

  Det blir bara mer och mer snurrigt för varje sökning. Just nu har datumet för mig hem, men det har också fört mig till en annan gata betydligt längre bort. Jag är förvirrad.

 37. skogsgurra

  Men, det finns dom som VET!

  Eftersom vi är kommunikationshandikappade så tar vi lilla kupén och spänner för fuxarna. ETA nån gång i morgon. Helkroppsskydd på. Ärs det hemma? Annars tar vi det nån annan gång.

 38. Nina

  Alltså, Agneta i Lund, Lur har faktiskt också med saken att göra.

  Hon kallades sin tids Liza Marklund, läste jag nånstans, men jag säger snarare Camilla Läckberg, med tanke på födelselandskapet.

 39. Magganini

  Polletten den polletten. Den var visst osmord i dag, men nu damp den ner i alla fall. Tack Nina!
  Jag begrep vad 13/5 2021 var för slags torsdag men det var det enda jag begrep.

 40. Skogsgurra: Förutom promenader och diverse ärenden och skobekymmer, ärs det hemma. Nån är sedan 1999 alltid hemma; vi vet inte ens hur man låser dörren längre.

  (Dock är DDM och Artonåringen sjuka i nåt som inte är coronarelaterat [de är testade] och bör inte umgås med. Vi borde skriva PEST på vår ytterdörr.)

 41. Ninja i Klockrike

  Äre ingen som har en perifer gurkburk? Lixom.

  Jag behöver något som muntrar upp, efterwsom jag har sett dokumentären om The Yorkshire Ripper på Netflix. Den är mycket sevärd, men sannerligen inte uppmuntrande så det stör.

  Jag har nu fattat vem HB troligen är, och har nog bekantat mig med ett alster, men har därom ingen uppfattning. Därför har jag gett upp min långvariga gissning att HB är Ior, och att jag har trott det hela dagen skyller jag helt på tistlarna.

  Martorn är en trevlig strandväxt, som trots sin likhet med tistlarna inte tillhör familjen korgblomster utan familjen flockblomster och kan därmed hävda släktskap med morötter och persilja.
  Blomsterfesten i täppan, någon?

  Förresten tycker jag inte man ska jämflöra HB med varken marklundskan eller läckbergskan. HB skrev ju riktigt bra.

 42. skogsgurra

  Vi tar med lämpliga anslag att sättas upp på passande platser.

  Lite myrra kan vi nog också skrapa ihop.

 43. Eva-L

  Jag vet inte, men min mormorsmor Sigrid var född den 13 maj och hette därför Linnea i andranamn och Linnea är ett vanligt andranamn i min släkt. Jag gissar på Linnea helt enkelt.

 44. Jossilurens

  Jag är magsjuuuuk! Det är inte bra. Men jag tänkte att jag skulle hinna kommentera innan midnatt och kanske även lyckas återkomma med en riktig gissning beroende på stadigheten…
  Just nu sitter jag dock fast i om vi pratar om James Stewart, ni vet, eller om vi pratar om han, James Stewart, som står där borta?

 45. Ingela

  Efter att ha läst kommentarerna noga tänker jag att det handlar om en pionjär i branschen. Men hu så sorgligt att överleva två makar, en trolovad och alla barn, kan inte tänka mig värre.

 46. Håkan

  Packat hela dagen , så luckan har fått vänta tills nu. Har inte ens hunnit läsa alla led- och förvirringstrådar vet inte var i nystandet jag ska börja. försöker koppla av på läktar’n och i sängen . i morgon kör vi norröver.

 47. Håkan

  Landade snyggt (en landning som man kan gå ifrån är en bra landning) efter Magganini 23:10. Tack för den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.