Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2020: nionde luckan

Lucka 7 var simpel och positiv fast svår och sorglig. Hannoia vann i facitet en tischöt (ny stavning) – förmodligen för att hon ju nämnde för plommonstopet att killen på bilden var en favorit då, för länge sedan.

Men nu kör vi in på helt andra spår. Eller prick likadana förstås.

Lucka 9, där jag hoppas att de intrikata indragen funkar 


Jag började äta i mitten av 60-talet, mest

smör. Schersminsläktet

har jag naturligtvis aldrig gillat.

Sånt som jag alltid funnit motbjudande

är ängsmarker och livet i byn, och att

ha folk på besök. De kommer

vandrande genom trädgården

fastän de vet att jag sårbar.

Som Akilles, med hälen

Visst var Akilles galen: han gick ju

i sandaler.

Att bo i marsklandet är som att bo

på internat:

stövlar på måndagar, sydväst på tisdagar.

Vi har sydväst på tisdagar

därför att det regnar på tisdagar. Och om det inte regnar

på måndagar

skulle vi ju inte ha stövlar då.

Det hade varit kul att se den vilda fröken Murdoch

klä sig i stövlar och sydväst.

Instängd i regnskydd

hade hon tvingats vara

både trofast och dygdig.

Fast smör på schersminerna har varken jag

eller Iris.

Men vi har i alla fall stövlar.

Akilles har sandaler.


Den här bilden kan inte på några villkor ju vara signifikant.

Facitsajten!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaringen!

Share
Publicerat iBloggen

97 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Kan det verkligen vara en dam som skrivit det däringa?

 2. Aku

  Jag tänker också på en dam vid första läsning. Nåja, får återkomma under dagen.

 3. Betong-Bess

  Knappt vaken, men bäst att hoppa i hatten. Lång jobbardag med lite, eller ingen, tid för kalender framför mig. Återkommer i kvällningen.

 4. Nina

  Blommor idag. Och smör. Svårt.

 5. Hmmm. Ordning och reda och många detaljer och ett marskland. Jag vet exakt varifrån jag minns det ordet, men det vågar jag inte skriva p.g.a. Schubert. Minns två marskland faktiskt, och det ena är med stort M. Sen är jag frustrerad över Goggle. J-vla krämare. Det är svårare att försöka googla fram svar. Jag får återkomma i ärendet senare.

 6. Luckläsning enligt vedertagen modell, med lite tur och lite klur.

 7. Jasåja. Alexander. Ganska intresserad av HB är jag också. Hörde att hen håller på med hemliga anspelningar. Kul!

 8. Ehem. Um. Pff.

  Det är i varje fall inte Lottens eminenta språkbehandling i luckan. Så då är det väl någon annans.

  Tar med kaffe och korrektur till läktaren och ser om någon har en kaka att byta mot lite kaffe. Eller mycket.

 9. crrly

  Kan inte låta bli att tänka på en gay från Syrien. Men men.

 10. Eva-L

  Grattis alla annor på Anna-dagen! Men för HB är det väl fel dag?

 11. PK

  Chansar på Dan Brown och hoppar ner i hatten.

 12. Ökenråttan

  Doften av …

 13. Allting är relativt (i alla fall sedan Einstein började kröka på rummet) och visst är detta en relativt svår lucka, eftersom man lätt fastnar hos Iris Murdoch och hennes gäng i stället för att leta efter HB. Det blir att boa in sig på läktar’n och njuta av matchen.

 14. Per L

  Jag får nog sätta mej på läktaren med en påse pocorn idag.
  Tumme upp för Dan Brown. Och alla Annor. Jag åt nyss en Annas pepparkaka (Det är visst pepparkakans dag idag). Med toffeesmak.

 15. Vad är det för fel på pepparkakor med pepparkakssmak?

 16. Ninja i Klockrike

  Finns det glögg med chokladbollssmak eller hallon-lakritssmak så finner jag peppisar med toffeesmak hekt naturligt.

 17. Dina

  Ninja, läste ’hemskt naturligt’ och tänkte att ”tja nog lite hemskt att det hela tiden skall innoveras nytt för att locka folk samtidigt som det ju tyvärr är det nya naturliga…”

  HB? Tror också en dam men har inte tid, än, att klura. Mot läktaren!

 18. Maplestream

  Ned i hatten upp på läktaren. Det enda jag känner igen är serietidningsbilden. Misstänker att det inte räcker ända fram idag.

 19. Örjan

  Läktarplat sigen

 20. skogsgurra

  Lika förvirrad som vanligt. De enda marskland jag kan komma på är Styggängen, Esklistuna våtmark och Rhônedeltat. Undrar om Ohlmarks var med och döpte Styggängen?
  Hyttis läste ”gåtan” och fick så svår hjärtklappning att hon måste gå ifrån ett tag.

  Det enda gemensamma vi kom fram till är att hon också mindes att det växte Kabeleka längs åkanten. Att den skulle vara giftig på något sätt mindes hon inte. Det var den hos oss. Troligen ett sätt att avhålla oss från att plocka de fina gula blommorna eftersom man lätt kunde drulla i vattnet. Så vi fick hålla oss till smörblommorna.

  De är ju släkta! Ranunkel. Uncle Duck? Spats? Blir trångt i hatten idag. Finns det plats för oss också?

  Jamen? Iris – svärdslilja – Alexander har ju också spats. Schersmin – som vi kallade Jasmin när vi inte visste bättre. Och Hakansons foktiga håler höll vi också på att försvinna i. Så mycket äkta förvirring har vi inte upplevt sedan Travmündeincidenten.

 21. Ökenråttan

  Strama regler här.

 22. skogsgurra

  Oj! Något olämpligt?

 23. Ökenråttan

  Tänkte väl närmast på spelreglerna.

 24. skogsgurra

  Fattar fortfarande inget. Kan vara som alla schimpanserna som skriver maskin (måste väl vara dator numera?) och då garanterat kommer att återförfatta Shakespeares samlade verk.
  Slumpens skörd – eller offer? Det uppenbaras väl inom snar framtid vad det var som blev fel.

 25. Håkan (hakke)

  Läktarplats! Akilles får mig att associera till en av sambons favoriter, som jag har ytterst svårt för, men luckan i övrigt öppnar sig inte ens på glänt idag.

 26. Dina

  Snabbt inhopp mellan jobb och annat. Tycker det är mycket blomsnack. Det leder tankarna åt ett håll men mörderierassociationer får mig åt ett annat. Står i valet och kvalet. Kanske bäst att äta lunch och fundera lite till.

 27. Ökenråttan

  Och att skapa en doft av – vadå?

 28. Den finare världen? Nä, inte en aning idag, det blir läktarplats . Glögg någon? Den blev god i år med både Madeira och Cognac.

 29. Ökenråttan

  Här finns verkligen något för alla, även för en ökenråtta.

 30. Smultronblomman

  Är det verkligen en kvinna som skrivit detta. Jag är tveksam, men säger båset att det är så får jag tänka om.

 31. Charlott - The Goblin girl

  Lyrik är inte min starka sida så jag drar till med Louise Glück eftersom hon är högatktuell.

 32. Ökenråttan

  Nej, Charlott- T G g. Vi ska ju inte ”dra till med” namn.

 33. Magganini

  Sådärja. Ordningen återställd och jag får intet ihop. Kravlar upp på läktaren om jag får plats.

 34. Loooooooo

  Enkelt?
  Eller dubbeltydigt?
  Spretigt!

 35. Katt

  Först blandade jag ihop både damer och kejsare men när jag bara går på känsla och vaga minnen så brukar det inte bli rätt. Går och gör lite kaffe så länge och försöker jobba en stund medan jag funderar vidare.

 36. Ardy

  Googlar mig till att hen tydligen inspirerats av Mankell. Häpp!

 37. Jag anar varåt det barkar, vi får väl se imorgon om det stämmer.

 38. Lottenpotten

  Sandaler eller damasker eller stövlar? Idag i Skåne måste man ha damasker som dansken säger ”över det hele”. Fly upp på ett berg som Noa och inte en enda blomma att lukta på eller tala med. Det kunde min mormor förresten, prata med blommorna alltså. Men så var hon också halvryska från mellersta Norrlands inland och fjälltrakter.

 39. Agneta uti Lund

  HB i dag tog jag faktiskt direkt vid genomläsning av texten. I detta isoleringens tidevarv hinner jag ju, i brist på andra sysselsättningar, sätta mig in i både det ena och det andra och än hade jag inte hunnit glömma vad jag läst mig till.

 40. Kråkan

  Jag som trodde att jag blivit en serielösare, men den här är nog ofullbordad.
  ( Det här är ett riktigt långskott till ledtråd, leder den rätt är det onaturligt bra men det doftar mest alldeles fel. Prosit!)

 41. Leda

  Skodon & blommor. Hm. Guckusko?

 42. hyttfogden

  Ett äpple) En tvistig fråga! Har jag gissat rätt ska jag häva upp ett antikt jubelord på fyra bokstäver nyss hittat i ett korsord. Och i så fall voffor har hen inga kläder på sig.

 43. Dina

  Näpp, inte närmare HB. Får fortsätta sitta på läktaren och inmundiga båskommentarer i hopp om att hitta något bra. Fast först skall jag bara gå på litet partaj. Alltså vi är sex mogna kvinnor som skall träffas på kvällste men man får ta vara på det lilla. (helt OT)

 44. Här kommer jag ramlande lagom till kvällsmaten! Hela dagen har gått åt till teknikbekymmer som heter duga. Ni vet det däringa ”internet” som alla talar om? Well, här har vi inte haft nåt sånt idag.

  Ooooh, så spännande! Jag ser att det har hänt saker i båset! Ojojoj! Det var det värsta! Hmmm och hhhrrrkl och jösses minsann.

 45. Hemul

  Har jag gissat rätt så är systerdottern en riktig vilde som hamnade i fängelse för sju år sen.

 46. Leda

  Jojo. Med mordiska intressen och en schysst hobbykniv kan man snitsa till en riktigt stilig litterär profil.

 47. Ingela

  I dag har jag noll koll. Trodde först att det var den irländska damen som var så usel på att städa, men stämmer inte med nånting annat. Sen tänkte jag på en grekisk tragedi, men det är nog inte heller rätt spår.

  Raning heter förresten de norrländska vattendragens motsvarighet till marskland.

 48. Ingen verkar vara på samma spår som jag var på imorse, det är då en sak som är säker. Sitter väl kvar på läktaren och viftar med tårna.

  Ännu mer OT än resten: Vi har bakat en sorts kakor som vi gör varje år och de blev sig inte alls lika. Det måste ha blivit för lite smör, för mycket mjöl eller bådadera. De smakar bra, men jag undrar nästan om vi ska försöka med en omgång till och se om de blir som vanligt.

 49. Bridgroom

  I dag vet jag varken ut eller eller så jag testade hur versen skulle kännas med andra ord.
  Den kändes.

  Jag började spela på mitten av 60-talet, mest
  gitarr. Dansbandsmusik
  har jag naturligtvis aldrig gillat.
  Sånt som jag alltid hittat motvilligt
  är spelmarker men ingen på byn, som vill
  ha mig på besök. Då kommer
  vandrare genom sandlådan
  fastän de vet att jag nobbar.
  Som Ville, med sillen
  Visst var Ville galen: han gick ju
  på dansskola.
  Att se på marskatter är som att se
  på internet:
  hundar på måndagar, blå häst på tisdagar.
  Vi har det bäst på morsdagar
  därför att vi räknar med farsdagar. Men om vi inte tittar
  på morsdagar
  skulle vi ju inte ha vetat vad.
  Det hade varit bra att se om lille herren Nördman
  gå på sig som hundar men västvart.
  Utstängd av larmet
  hade han tvingats vara
  både hunden men katten.
  Fast gitarr på dansbandet har någon jag
  kanske inte.
  Men vi har på alla fall hundar.
  Ville tar dansskorna.

 50. Nina

  Idag är det Anna-dagen.

  Grattis alla Annor!

  Enligt vedertaget bruk läggs lutfisken i blöt denna dag.

 51. skogsgurra

  OT
  Ville med sillen. Den köper jag!
  Undrar om inte Mårten Sjökvist var före med motsvarande mänskliga dekoration?
  Före detta skulle man kanske lägga till.

  Är det OK med småprat nu när det är lite för många timmar kvar till sanningens minut?

 52. Du får småprata hur mycket som helst – men jag är orolig att det finns jättemånga som inte har löst gåtan och jag känner att de behöver tas omhand!

 53. Dammråttan

  Äsch, jag får inte ihop det alls. I brist på annat blandar jag mig en GT och hoppar upp på läktaren tills det klarnar.

 54. Kråkan

  Hmm … Det är mycke’ nu.
  Våtmarker, marskland,
  Irisar, kabbelekor och glögg.
  Svärdsliljor, smörblommor,
  chokladbollar, äpplen och toffee.
  Sill, lutfisk, pepparkakor,
  kaffe, te och kröken.
  Deltan , raningar, Anna,
  madeira, cognac och guckuskor.
  Styggängar, schersminer,
  Mankell, Ville och Louise, GT.
  och nån sorts kakor med mycket smör och mjöl.
  Lukterna blandas hos handlar’n.
  Står hatten på läktar’n?

 55. Alexander Lukas hade tur minsann, men det har inte min dotter som ska disputera i coronatider, inga åhörare på plats (inte ens mamma) och den stora festen på kvällen inställd. LYCKA TILL imorgon, Lina! (Inte helt OT)

 56. Ökenråttan

  Här i råttboet har vi nu gått över till att spela schack, synapserna glöder av ansträngning och det är mycket spännande.

 57. skogsgurra

  Citat Båsmor: ”Du får småprata hur mycket som helst – men jag är orolig att det finns jättemånga som inte har löst gåtan och jag känner att de behäver tas omhand!”

  Kommentarer:
  OT betyder i det här sammanhanget att inlägget är Ovidkommande, Totalt.

  Tillståndet att småprata tackar jag för.

  Om vi ska tas om hand, vilket jag känner att jag behöver – och kanske många med mig – så tror jag att det är bäst att Båsmor gör det.

 58. Aku

  Min tanke imorse känns nu helt bortitok, placerar mig på läktaren och hoppas på fler ledtrådar.

 59. Zkop och Ökenråttan har torrt på fötterna. Och Hemul har en jättebra ledtråd!

  Sååå: nu är jag lugn. Det här ordnar sig!

 60. Magganini

  I dag är det helt blankt, trots mängden av ledtrådar. Tack för den fina sammanställningen, Kråkan. Jag vill bara tillägga olika fotbeklädnader.

  Om ”blankt” skulle vara en ledtråd har jag råkat prestera en Ninja, det var inte meningen.

 61. Kråkan

  Vi läser vidare, och lagar till det godaste (och svenskaste) jag vet till kvällens festmåltid – stekt strömming, och en skummande öl till det.

 62. Jaha man är idiot för man går i sandaler….. Där slutade min läsning idag tycker inte om denna HB:s åsikter. Mvh. hon som korsade Spanien i sandaler (153 mil). Går och ringer min förstfödda en sväng (måste kolla om han får komma av båten över julen eller om han blir kvar) och får se om ilskan över idiotin har lagt sig så jag kan läsa vidare. Får fråga om mamma Beatrice är en idiot, eller kanske inte man vill väl inte höra svaret.

 63. Håkan (hakke)

  Hörde jag lite klassisk musik?

 64. skogsgurra

  Sparkat det känsligaste jag har rakt in i väggen idag. Tårna på högerfoten är väl bäst att tillägga.

  Så det har inte varit någon bra dag. Bortsett från en hemlagad pizza som någon trollade fram ur ugnen.

  Ingen klar bild av HB. Onda tår. Fäller en tår och går, nej linkar, till dygnsvila.

 65. skogsgurra

  Det tror jag, Hakke. Jag lät ugnsluckan stå öppen. Om jag säger.

 66. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Idag har jag inte hunnit tänka alls, än mindre gissa. Får bli en annan dag.

 67. Wickmanskan

  Idag fattar jag ingenting. Finns det plats på läktaren?

 68. Maplestream

  Jag vaktar krampaktigt min plats på läktaren tills poletten trillar ner. Plats finnes.

 69. Jag troooooor att hakke har hittat en ledtråd. Men man måste nog luta sig lite mot Zkop också för att hitta just den ledtråden.

 70. Facit kommer som vanligt klockan midnatt! Det innehåller Zom-konverserar-hjälp, underligt nog.

 71. Bridgroom

  OT: ”Ville med sillen” är ett lån ur Pelle Svanslös…

 72. Sonen var snäll, sa att jag inte är en idiot, han lade fram lite bevis och teorier om att jag bara är galen (det kan jag leva med). Så jag läser vidare och konstaterar att både jag och HB gillar Ecco (bar Ecco första korsningen av Spanien men då var det bara 80 mil). För övrigt blev jag inte klokare på om han kommer hem eller inte. Det här med praktik på en färja i pandemitider är visst krångliga grejer.

 73. Nina

  Dagens HB är ren tysk lycka.

 74. Jag tror Ninja är synsk! Idag är HB modeoraklet Coco Chanel! Veckogarderoben är uppstyrd enligt strikta regler: Sandaler och sydväst på måndag, stövlar och blommig parfym på tisdag, ….Pysse i pyjamas före nio. Jojo, så säger vi! Hoppihattinen!

 75. Aku

  Åh, tack Nina nu tror jag polletten trillade ner (i kombination med zkops inställda fest)

 76. Betong-Bess

  Totalt stiltje i hjärnan. Sen kväll på jobbet (i morn tar jag sovmorgon). Tar en filt, en kudde och kryper upp på läktaren.

 77. Isprinsessan

  Hmm varför tänker jag på en vandrare? Det kan vara sandalerna men lika gärna något annat .

 78. saffran var en skvallerdräng skvallerdräng

  det repreteras för lusselelle på jultomten: allan julgrannar har semlats kring brädgårdstomten i sin lila luva

  nu trendar tusen juleljus vi takcom nu vår hjärna

  dom sjungrer i en kör i ett kör

  tills morran öppnrar bradagsrumsfönstret: nu får det vara nog jag blir helt knäkct era nötter

  det säjer jag nu

  yo

 79. Ingela

  Har kurat på läktaren mest hela aftonen, funderar lite på att försöka ta mej därifrån och krypa till kojs på riktigt.

  Har dock aldrig sett nån bygga hus på raningen. Det vore ju helt befängt och som att be om fuktskada.

 80. Leda

  Nä, nu drar jag. Ner i underjorden. Där ska jag dränka mina sorger i närmaste kratersjö och studera antika myter tills jag fattar poängen. Farväl, grymma ståplatsläktare!

 81. Såja, nu trillar epåletter ner på löpande band här! Nina och Leda m.fl. är på rätt spår!

 82. Håkan (hakke)

  Om jag så här på kvällskvisten kanske ska våga mig på att analysera lyckodikten, med sin postkonfessionella personliga klassicism.

  De fina indragen tyckte jag ledde övergången till en mer modernistisk och förtegen poetisk tradition, med en tydlig förmåga att uttrycka starka känslor passionerat, men ändå reserverat och med integritet.

  Det låter kanske tungt, men med tiden har dikten fått en något mer lättsam, och emellanåt till och med humoristisk, ton.

 83. Jossilurens

  På tal om Schubert så ligger han begraven bredvid Strauss och någon som framförde verk av de båda herrarna var operasångerskan Geraldine Farrar. Nu var hon ju inte enbart operasångerska utan hon var även skådespelerska och spelade bland annat Pancha O’Brien i filmen the Hell Cat. I den spelar hon bland annat mot Tom Santschi, som i sin tur spelar Jim Dyke och detta tar oss ju oundvikligt direkt till Dick van Dyke som är lika känd för Mary Poppins som för Diagnos Mord som för sitt namn. Förutom det så har han även gjort rösten till Mr BLOOMsberry i Nicke Nyfiken och The Night Owl i Life is Boring, så ja, jag behöver ju inte gå längre för HB är såklart Orlando Bloom!

 84. Ninja i Klockrike

  Läktaren är som Weasleys tält i Harry Potter, normalstor om man tittar på den utifrån, men oandligt stor om man befinner sig på den. Här finns alltid plats för den som vill och behöver plats. Tyvärr är muffinsen slut, men gott nykokt te finns det, en hel kanna full.

  Om HB har jagingen som helst åsikt och misstänker att jag inte har en aning om vem det är ens när facit kommer om en timme. Å dåra, då äre’nte lett å gissa. Eller ens balt.
  Jag klunkar i mig mitt te, medan jag knypplar ett bokmärke att nasa som julklapp.

 85. Agneta uti Lund

  Kanske, kanske, kanske en liten lettråd: Under antiken fanns det i Italien en liten kratersjö som kallades Avernus. Den ansågs i antikens Rom vara ingången till underjorden.

 86. Båthuspernilla

  Parkerar mig på läktaren utan andra ambitioner än att njuta av andras tankeverksamhet. Go båset!

 87. Katt

  Äntligen! Kunde jag ha ropat när jag läst ledtrådarna och poletten trillade ner även hos mig.

 88. Bra, Agneta uti Lund, precis så!

 89. Lite frustrerande! Jag ser hur många viftar med saliga ängder men får inte ihop det med själva lucktexten. Är det prickarna som saknas? (”My name is not Kallerud, it’s Källerud with two pricks!”)

 90. Tack hakke! Nu kunde jag också, en sån triumf. Men asch så trögt det gick. Normala år jobbar jag där hb inte fick gå på fest. Fast jag jobbar aldrig just när det firas förstås så för mig gör det varken från eller till att det blev inställt i år.

 91. Jag ramlar in på läktaren i god tid för fem i tolv. I lördags försov jag mig till fem i tolv. Men man får ändå inte krama främlingar numera så då kan det väl kvitta.
  Anar att jag förstår vart den tyska lyckan leder. Men jag fattar inte varför.

 92. Magganini

  Men sluta! Plötsligt framstår det som min nästan förstfödda tanke i morse stämmer i alla fall! Jag sorterade ju raskt bort den av nån anledning.

 93. Luslina

  Prisa HB! Har den ramlande poletten månne något att göra med Jocke vons gamla turkrona?

 94. Har ni förresten tänkt på så mycket som är skrivet om hortensior på nätet. Rena trädgårdsdags. (Vill bara visa att jag försökt.)

 95. Babs

  Har i eftermiddag försökt julfesta över Teams med arbetskamrater jag inte haft kontakt med sedan i februari. Det finns ingen tankekraft kvar till luckan, så jag sätter mig på läktaren och hejar på er andra.

 96. […] Lucka 9 var ett förtjusande sammelsurium av idéer samt en äkta Schubert, och i facit drogs Flora ur plommonstopet. Och så formulerade Ökenråttan så förtjusande hur jakten på en HB kan resultera i allmänbildande irrvägar: […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.