Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2020: elfte luckan

Lucka 9 var ett förtjusande sammelsurium av idéer samt en äkta Schubert, och i facit drogs Flora ur plommonstopet. Och så formulerade Ökenråttan så förtjusande hur jakten på en HB kan resultera i allmänbildande irrvägar:

”Damaskerna, när jag googlade på dom så hittade jag – Gadames! Det är en ökenstad i Libyen. Dänna har vi vurta. Där framställde man ett särskilt fint läder som användes till att göra damskor, vill h*tler ha det till, men det var damasker det skulle stå . Ordet ’damasker’ kommer av namnet Gadames, what do you know! Goggla på Gadames så får ni se. Där dyker till och med troglodytbostäder upp, bara en sån sak.”

Men nu är det dags för en ny lucka!

Lucka 11


William Shakespeare har blivit vaccinerad 

När William Shakespeare som god tvåa fick Storbritanniens andra vaccinspruta mot coronaviruset, vändes världens uppmärksamhet mot honom. Vi besökte honom för att höra hur det kändes, men William Shakespeare hade annat att tänka på.

Han hade nämligen precis avslutat arbetet med sonett nummer 14.

– Den handlar om stjärnor och heliocentrism och rimmen går ABAB CDCD EFEF GG. Jag är särskilt nöjd med de två sista raderna.
– Intressant. Vad är det för versmått?
– Jambisk pisameter, och andemeningen – om man nu vill tolka – är att två olika sanningar på inga villkor kan motsäga varandra. Så här formulerade jag det ungefär: ”truth and beauty shall together thrive”.
– Jaså, på engelska?
– Ja, jag måste variera mig. Jag tror det var så jag skrev – jag har inte brailleskrivaren med mig så jag kan inte kolla.
– Hur känns det annars, du har fyllt 77 år?
– Humöret pendlar, och jag faller understundom omkull … ont i kulorna har jag också. Men det kunde ju vara värre.
– Jaså?
– Ja, efter vaccineringen slipper jag ju att sitta i den här förbannade coronarelaterade husarresten.


Oh dear, madre mia, vad har den här bilden här att göra?

 

Facitsajten!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaringen!

Share
Publicerat iBloggen

88 kommentarer

 1. Nina

  Godmorgon båset!

  Såhär tidigt har tankebanorna en viss tröghet, tror jag får återkomma senare.

 2. Igår försvarade min dotter sin avhandling, opponenten ville mer ha en dialog än att framställa kritik och det hela avslutades med en fantastisk film han sammanställt, där forskare från jordens alla hörn hälsade Lina välkommen till sin krets. Intet öga var torrt, men inget firande till solen gick upp, utan efteråt gick hon ensam hem, eftersom festen blev inställd.

 3. KerstinB

  En mycket smart man, den här HB, men kanske inte så subtil som han själv tror. Men om man har väldigt RÄTT och alla andra (nästan) har väldigt FEL, och man har hållit tyst om det i tio år, kanske det är svårt att vara subtil?

 4. Dina

  Ehm… Eh… Sätter mig på läktaren med dagens första kaffe.

  Hann inte gratta Flora igår så, Grattis Flora!
  Gårdagen var nämligen full av normala pre-covid aktiviteter, Tjoho! Dvs var på heldagsutflykt med ett gäng mogna kvinnor. Satt tillsammans i en bil utan munskydd, gick på museum, hade yemenitisk lunch och lärde oss att väva korgar. Hur kul och normalt som helst. Sedan kom vi tillbaka hem och till verkligheten. (T ex inga fransande nobelklänningar att titta på.)

 5. Ooooh, Ingela – när jag går på Nobelfesten om ett par år (haarrrklll), ska jag ha på mig en fransande nobelklänning.

  Zkops dotter kan få följa med, för hon behöver en fest.

 6. Åh, så trevligt, en chans att få citera min favoritsonnett av Shakespeare, nummer 155 (bilden). Vilket inte är någon ledtråd, jag tycker bara att den är så bra.

  Att en William Shakespeare var den andre som tog corona-vaccin i England var ju lite kul. Och nu väntar alla på att drottningen ska göra det. Men det behövs nog några koppar kaffe till på läktar’n innan jag kan koppla ihop det med dagens HB.

 7. Oh to be in England, now that Apri – nej det är det ju inte nej.

  Ber att få framföra mina gratulationer till zkops dotter.

  Ska nu placera mig på läktaren, gnagande på en chokladbit, och vänta på att det börjar röra sig lite mer i båset så man har nåt att gå på.

 8. Lottenpotten

  Jahaja, Bettan. Efter att ha sett The Crown så inser man att hon ofta uppför sig som om hon är överhuvud för världsalltets centrum. Snart 100 och ändå rör hon sig… För övrigt tror jag att HB är född före Bettan.

 9. Magganini

  Oh så vackert, Karin! Att inte den kom med i samlingen? Men även solen har sina fläckar, förstås.

 10. Emma-Karin

  Jag hoppar in i båset för att önska HB ett långt och lyckligt leverne, och påpeka att om hen skulle råka avlida inom några veckor så betyder det på intet vis att vaccinet är farligt.

  Vill också passa på att tala om för det intresserade kommentatorsbåset att den 21:a december står Jupiter och Saturnus så nära varandra att om man riktar sitt observationsverktyg mot den ena så ser man även den andra. Jag har noterat det i min kalender, och hoppas vi ses ute på fälten den kvällen.

 11. Håkan (hakke)

  Dagens BH är förstås Mool B O’Dnalro. Kort och koncis förklaring kommer senare att presenteras av Sneru Lissoj. Och i enlighet med husorganet KP kan dagens BH precis samtidigt vara N’Worb Nad.

 12. Håkan (hakke)

  Sonett säger du. Och att ”truth and beauty shall together thrive”. Ja ja, tur att det är lunchrast …

  När ni är så vansinnigt vacker
  och jag är så vansinnigt kär
  jag drabbas av vanvettattacker
  och mår väl helt ärligt sådär

  Men vanvett är rakt icke dumhet
  det vill jag att ni ska förstå
  så drabbas jag icke av stumhet
  vill jag nu förklara det så:

  När känslorna oss övermanna
  då skönheten kommer till byn
  är sanningarna ändå sanna
  där under den blekfeta hyn

  Ja, bättre kan det ej beskrivas
  med skönhet ska sanningen trivas

 13. Ökenråttan

  Kära vänner, vilket väder vi hava i dag. Lloviznas kallade vi det i Latin-Amerika. Och på engelska säjer man rain dust.

 14. embryo skriv en sonett

  i hellskottland heller

  embryo skriv en sonett säjer jag annars får du ingen rimmad till jul

  men: åh

  du kan skriva en kortsonett: en snett

  en snett det undrar jag nu

  yo

  orkca skriva en sonett
  det blev bara en snett

  äkcta

  jamen eller hur det säjer jag nu

  yo

 15. I en uppsättning av Trollflöjten försöker fågelfängaren Papageno sälja en uppenbart död papegoja till någon, innan den egentliga historien tar sin början. Det går sådär.

  Det får allt bli lite mindre moln om det ska gå att göra några som helst astronomiska observationer. Och något uppsprickande molntäcke syns inte så långt väderprognosen räcker.

 16. Smultronblomman

  @Ökenråttan – är det vad jag kallar ’spö-dugga’? Ett väldigt tätt och intensivt duggregn. Man blir ordentligt blöt och har man, som jag, glasögon så blir de helt omöjliga att de igenom.

  Har ännu inte fått någon tanke som ger minsta fundering om möjlig HB denna gråtrista decemberfredag. Nu dags för telefonmöte. Så jag tittar in lite senare.

 17. Dina

  Nämen! Frasande klänningar skall det ju vara. Fast de kanske är fransade också?

  Hemkommen efter att ha köpt en ny hallampa, så vi kan se när vi kommer hem mittinatten, skall jag nu luska runt i nya lettrådar. Har två idéer och för tillfället lutar det mer åt något vetenskapligt än sagoaktigt.

 18. Tack Lotten, jag ska hälsa Lina det, hon skulle säkert gärna hänga med dig på Nobelfest, med eller utan fransande. Vilket galej! Och tack Brid, för gratulationen.

  (Lina har kommenterat någon enstaka gång här i kalenderbåset för en massa år sedan. Åtminstone en gång, för jag hade önskat mig det av henne i födelsedagspresent, att hon skulle kommentera, i ett försök att locka in henne i lucksvängen. Det lyckades inte, men senare lockade jag in flygbengan istället.)

 19. Eva-L

  What’s in a name? That which we call a rose,
  By any other word would smell as sweet.

  Jag är nog helt ute och cyklar, men när man väl fått för sig nåt så har man och jag är i norra södra Europa och här blir jag kvar.

 20. Men vad ska man ha Bettan till undrar jag – annat än att glädja sig, denna synnerligen dystra decemberdag, åt den solbelysta bilden och hennes strålande leende under den gula hatten. Och de fina rosorna förstås.

 21. Maplestream

  Själv blev jag inlockad av Babs i båset. Det ska hon ha tack för. Tack! Ett fång digitala rosor till dig. I luckans skymning syns ingen ljusning. Men den röda tråden är redan klar. Ja klar och klar, det är klart att jag inte heller där ser något. Möjligtvis doftar det, men vad vet jag som är täbbd i däsan?!

 22. LottenPotten

  Det var själva bilden av Bettan som gav mig en ledtråd. I detta sammanhang är hon alldeles för ung.

 23. Håkan (hakke)

  Om jag skulle ge mig på ett futtigt vokalbyte, skulle jag då kallas hakki hakko istället för hakke? Huvaligen.

 24. Hemul

  Är det nån som vet hur stort ett hertigdöme behöver bli innan det får kalla sig storhertigdöme?

 25. Agneta uti Lund

  Tog en stund och jag pendlade lite hit och lite dit, men nu är jag upprätt igen och har nått fram.

 26. Åsas dotter

  jaha jag har inte så mycket att bidra med i ledtrådsväg tror jag. bidrar istället med en kort spellista man kan ha som soundtrack till luckan! toppenlåtar alltihop.

  – eiffeltornet – ted gärdestad
  – here comes the sun – the beatles
  – free falling – tom petty
  – bohemian rhapsody – queen
  – chandelier – sia
  – drops of jupiter – train

  varsågoda!

 27. Idag fick jag mejl med röda bokstävlar. Jag var tvungen att åka till jobbet för att min dator annars skulle behöva formateras om på måndag. Så nu ligger jag här helt utmattad eftersom min hjärna vant sig vid att styra sina dagar själv och inte småprata med folk.

  Känslan. Jag ser inte svaret för alla ledtrådarna. Men jag gillade den 155:e limericken. Jag vill läsa den 156:e om filosofernas fotbollsmatch.

 28. Agneta uti Lund

  Hemulen, Storhertigdömen är hertigdömen där storhertigskapet fungerar lite som en monarki– jag tror inte det har med storlek att göra. Luxemburg är ett Storhertigdöme – finns kanske fler, men jag kommer inte på rak arm på något.

 29. Agneta uti Lund

  Det finns lite att välja på, t.ex. Tangons dag är det i dag och Burkina Fasos nationaldag.

 30. Hemul

  Tack, Agneta uti Lund. De kanske var vanligare förr i tiden, de där storhertigdömena. Under renässansen och så.

 31. Ninja i Klockrike

  Jaha, Bettan Bestämd av Brittanien är en ovidkommande figur. Var det inte det jag visste!!

 32. Agneta uti Lund

  Det fanns nog en del tyska storhertigdömen ända in på nittonhundratalet, de sista upphörde 1933 i och med Hitler.

 33. Ninja i Klockrike

  Kommentaren ovan skrev strax efter att luckan publicerades, men publicerades inte.
  Jämrans.
  Kan man skylla på avsaknanden av solens gång över himlavalvet?
  Däremot verkar den tanke om HB som jag hade när jag skrev men inte publicerade stämma.
  Hen liksom mumlade för sig själv.

 34. Ni som inte är nattugglor och kanske väldigt måna om sin nattsömn (HEJ PYSSELITEN!) ska bara veta att facit nog inte kommer vid midnatt, utan senare.

  (Varför? För att jag jobbar. Min manaaaascher hade inte gillar den magra lön jag får för fredagsmödan, men jag har kul!)

  Tiddelipom! Ni som har löst luckan, har gjort det med den äran!

 35. Dammråttan

  Sonett, sonett, sonett rider herre an på sin häst. Förlåt! Är sjukt trött och spånig. Hoppar i hatten utan att passera gå.

 36. Leda

  Vad har vi här? Faktaresistens på hög nivå. Och en osedvanligt hållfast monark. Ner med allt! Pepparkakor åt folket!

 37. skogsgurra

  Synn att vi inte orka ge oss på den här luckan. Dagen har ägnats åt tillverkning av adapterplattor, avställning av bil, komponerande av recept så att laxen inte blir så outhärdligt tråkig, rökkrökning plus en del andra bagateller. Detta sagt som en ursäkt för sen ankomst.

  Den här gamble mannen var ju schysst på många sätt. Och genom att använda sig av det farliga sluttande planet kunde han förklara varför den manliga favoritsysslan (att slå en parabel) kallas just att slå en parabel.
  Sin tidmätare bar han inom sig. Och eftersom den föreföll pålitlig så trodde han att det var så. Det var först senare som den övertygelsen kom i gungning.

  I say no more. Man vill ju inte stöta sig med etablerade uppfattningar.

 38. skogsgurra

  Bettan har varit med om värre. Så hon klarar det nog.

  Men kan inte få något samband med HB. Möjligen nollmeridianen. Men det sambandet känns väldigt tunt.

 39. Betong-Bess

  Hälften av allt som jag tror är ledtrådar passar in. Resten inte. Brukar vara ett säkert tecken på att man är ute och plockar blåsippor. Tar min blåsippebukett med mig upp på läktaren.

 40. Wickmanskan

  Idag lär jag mig att månen fjärmar sig från jorden med 4 cm per år. Det kanske kan inbjuda till en dialog?

 41. skogsgurra

  Skönt att den inte är på väg att ramla ner på jorden iaf.

  Vad beror detta på? Hörde nånting om tidvattnets bromsande effekt. Men då borde månen komma närmre.

 42. Sneru Lissoj

  Nu har jag tillbringat på tok för lång stund tillsammans med både Kanada och Kate Bush. De båda har inget med varandra att göra, mer än mitt eget googlande. Kate Bush, denna hypnotiserande artist, vars låt How to be Invisible innehåller strofen Eye of Braille och medan Bush lite emellanåt blinkar till Shakespeare så blinkar hon desto mindre till Kanada.
  Och jajamensan, jag har även hunnit med att besöka Barbara Cartland flera gånger om.
  Men hon har ju redan varit HB, ropar ni förvånat. Jajamensan, men om mitt minne inte sviker så har det hänt att HB varit HB igen. Japp, jag tänker C-J V.
  Och nu, nu mina vänner är vi nåt stort på spåret, för om jag inte är helt ute och cyklar så är den senaste boken från C-Js håll en biografi skådespelaren Mikael och Barbara är ju, som vi alla vet, född Hamilton. Ja, men givetvis hamnar vi hos Mikael Persbrandt! Han har ju inte bara suttit och påstått sig minnas saker eller spelat Hamilton han har ju även spelat Harald i tv-serien Invisible Heroes. Ja, ni ser, allting hänger ihop för i filmen Hypnotisören, baserad på Lars Keplers roman, spelar han Erik Maria Bark.
  Ett namn som nästan låter som Bark är ju Burke och nu är det ju omöjligt att inte ta raka spåret till Bettan, nämligen Elizabeth Burke.
  För den som inte redan besatt har sett igenom alla avsnitt av tv-serien White Collar och kan den utan och innan, så kan jag berätta att Elizabeth Burke är en karaktär spelad av Thiffani Thiessen. Själva serien handlar väl kanske lite mer om hur bedragaren, konsttjuven, förfalskaren Neal Caffrey tvingas till samarbete med FBI-agenten Peter Burke i utbyte mot sin frihet.
  I avsnittet Stealing home dyker en annan tjuv upp och Neal och Peter måste ta reda på vad den här typen är ute efter. Så planen är att Neal ska gå under cover och summan av kardemumman är att Neal måste spela lite biljard för att tjuven ska ge honom jobbet. Och resultatet är kanske tv-historiens bästa biljardscen där bollen. (vänta nu, nån hade ont i bollarna) gör en u-sväng och knuffar ner den andra i hålet/fickan.
  Matt Bomer spelar Neal och det tog honom över 100 försök innan det satt, men satt det gjorde det.
  Men eftersom luckan pekar i en bestämd riktning så fortsätter vi raskt till avsnitt 2 i säsong 3. Där får Neal hjälp av sin vän Mozzie för att klara uppdraget. Det handlar om ett förfalskat testamente i två exemplar som där vittnessignaturerna, Horace Blyth and Hatch O’Brey, inte enbart är förfalskningar utan anagram. Av varandra…. men för att lösa pusslet så behöver de komma åt en bok. Denna bok finns naturligtvis i säker förvaring inlåst i en monter på ett museum. Men det var ju nån här ovan som undrade ifall HB var blind, njae, men Mozzie däremot han spelar blind inför museets säkerhetsvakter och tack vare det så är de inte så noga när de knappar in sina larmkoder och Mozzie kan helt enkelt stå bredvid och se dem.
  Avsnittet heter Where There’s a Will förresten.
  Ha, äntligen William Shakespeare, säger ni, men icke sa nicke, däremot så refereras det till två andra författare under avsnittet. Nämligen Scott Turow och … Dan Brown! Men vänta nu, är Dan Brown dagens HB?!
  Nä, men då har ni ju glömt bort att Kl 12:36 hävdar ju Håkan (hakke) att BH är Mool B O’Dnalro, ett anagram minsann.
  Ok, ok, ni vill ha mer bevis den här gången. Ja, men det är ju ingen slump att Matt Bomer just nu spelar Larry i tv-serien dOOm patrol och Larry, ja, det låter ju nästan som efternamnet Perry och vem är tillsammans med någon som råkar heta just Perry i efternamn om inte – japp, dagens HB är självfallet Orlando Bloom

  biljardgif:
  https://i.imgur.com/tO2ER.gif

 43. Katt

  Det här rör sig ju inte bara i de högre sfärerna. Utan att vara helt vilse tänker en del säkert på gammal och ganska oaptitlig mat och en benig fröken som som var rätt pigg för sin ålder.

 44. Olle Bergman

  Shall I compare thee to a Hemlisblogg?
  Nothing is more lovely and temperate.
  Rough winds do shake the icy streets of December
  And summers lease is all too far away
  But this eternal summer on lotten.se shall not fade,

 45. Ninja i Klockrike

  Chrilil, ett namn jag inte känner igen, så jag undrar allt om vi inte ska ta och välkomna dig till båset!
  Eller kanske välkomna tillbaka?

  I sammanhanget är Bettan av Brittanien ovidkommande. En annan kvinna som suttit på samma post sades dock sitta där lika centralt som HBs centrism.

 46. Magganini

  Ja hu, kroppsdelarna … Är det nån som känner en kroppsdelssamlare? Inte jag i alla fall. Vad jag vet.

 47. Håkan (hakke)

  ”Ett namn som nästan låter som Bark är ju Burke” – jag älskar Jossilurens! Eller Sneru Lissoj då’rå.

  Ingen gallimatias där inte, en vill bara le o njuta.

 48. Ingela

  Deadline för tre pedagogiska kartläggningar och tvättstuga. Inte hinner man nåt kalendrande då. Men heja alla engagerade båsister! Får läsa ikapp i morgon, om jag hinner. Lördagens plan är att åka hem till södra Lappland, hämta lite grejor som jag saknar här i stadshemmet och se på snötäcket. Skidbacken är pistad och spårsystemet preparerat. Komsi komsi, helgtider!

 49. Ingela! Jag har (helt OT) en begäran! Kan vi få se en bild på snön?

  (Vi har hittills haft 0,0 dagar med minusgrader och jag är ju norrlänning i förskingringen. Man vill som skotta å så.)

  Helt OT fortfarande: ni som bor norrut och faktiskt har snö … lägg ut bilder åt oss sörlänningar som lever i en havregrynsgröt av gråhet.

 50. Håkan (hakke)

  Lördagsförmiddagen? Tur att jorden inte kretsar runt julkalendern, även om det känns så i december.

 51. Jambiskt, det är svårt det se. En gång läste jag en bok (Stephen Fry’s poesihandbok The Ode Less Travelled) medan jag betraktade får (på Nya Zeeland) och försökte såklart skriva en dikt om får på ottave rime. Den började så här:

  FÅR: en slags fyrbenta, krulliga djur som på kullarna går, gråvita, mjuka och ulliga.
  Får, som av världen förstår blott föga. De är bara mulliga. Mot ondska de intet förmår.
  De mumsar på grässtrån och blad;
  de tänker, men ingen vet vad.

  Men sen fick jag veta att den inte var tillräckligt jambisk.

  Så jag tror att HB inte är Stephen Fry. Men kanske ett får.

 52. Håkan (hakke)

  Får är då rakt inget att räkna med när man ska sova. Nej, tillämpa den vetenskapliga metoden så som den var ifrån början. Ställ upp en hypotes och genomför observationer. Tänk dig Galne Gunnar som kikar på påven, och plötsligt befinner du dig i en drömvärld och slumrar bland stjärnorna. Go’natt!

 53. Kråkan

  Senare än facit? Nää men försent för att förstå och begripa. Njuter av blommorna, rosorna är lika fina idag. Ķan det bero på att tiden äŕ utled? Uŕ led skulle det vara. Vad övrigt är har jag inte hört.

 54. All påkomning innan facit räknas, va? Jag har krafsat i linoleumplattor i tre dagar och är alldeles krum och knollrig men nu kom jag på trots allt! Och så blev det läggdags.

 55. Dina

  God förmiddag!
  Hyfsatt (hyffsat? hyfsat? hyffsatt?) väder så man borde ta en promenad men vill ju inte missa lucklösning.

 56. Ingela

  Vinterfoton levererade i mail. Det är ljuvligt här! Hinner dock inte sporta, bara skotta och annat som jag måste. Eftersom jag saknar vinterbonat boende på orten och inte vågar inkvartera mej hos mor blir det bara fram- och tillbakaturer just nu. Hoppas på bättre tider snarast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.