Hoppa till innehåll

Dag: 14 december 2020

Facit till lucka 13 heter lucka 14 (Lilla Julkalendern 2020)

Lucka 13 innehöll en av mina små favoriter, ett krås, en kunga- eller lussekrona, några inledande versaler och massa juridik. Vilket många lyckades lista ut! Några kommentarer kommer här:

Skogsgurra:
Såå vi har väntat!
Inte på Krakel Spektakel eller Allan, utan på den där röstekvilibristen som faktiskt har sina fans.  Det var dags att hen uppmärksammades i Lilla Julkalendern.
Säger Hyttis och jag i ett gemensamt uttalandet från det fyrkantiga rummet i Pörtet.

Magganini:
Det är nog ingen blåsippa. Eller röd eller grön.

Zkop:
Tänker både svartvitt och färgrymd.

Nina:
Ibland hjälper det att vara lite döv, både i äktenskapet och på jobbet.

Dina:
Skulle kunna sjunga opera av glädje men tror jag avstår eftersom jag mest låter som en gräshoppa när jag försöker.

Jossilurens association måste ni läsa i sin helhet!

Leda:
Årsmöte i fattanollklubben i dag, så all tankeverksamhet står av princip stå still här. Tyvärr tveksamt om klubbstyrelsen ska beviljas ansvarsfrihet i år, men själv föregår jag med gott exempel och fattar verkligen noll och intet.

Hannoia:
”Christopher George Latore Wallace var i LA för att marknadsföra sin andra (och sista) studioplatta ”Life After Death” när han blev mördad av en man iklädd en blå kostym. Wallace dog ung, han var bara 24, men hann med att både hamna i klammeri med rättvisan, göra två barn och bli ökänd.”

Ingela:
Undrar också om det är kön med ”k” eller ”ç” som avses?

hakke:
En pojke från grannlandet vårt
med tje-ljuden hade det svårt.
Han sade. ”Förlåt,
det blev fel där med kåt,
när jag nyss stod i kön, det var hårt.”


Ruth Bader Ginsburg (inte Ginsberg) dog nu i höstas trots att halva USA försökte hålla henne vid liv så att inte Trumpen skulle kunna dra nytta av den plats som vid hennes frånfälle öppnades i Högsta domstolen.

Hon var då 87 år och hade överlevt flera omgångar med cancer, men nu gick det inte längre. Och Trumpen gjorde precis det som alla var rädda för och ersatte henne med en vapenfantast, dödsstraffsivrare och abortmotståndare.

Men nu tillbaka till ”RBG”, som hon kallas, eller till och med ”The Notorious RBG”, vilket ackompanjeras av loggan här.

Den kommer sig av att hon var så badass att en kreativ kille tog fram den efter detta mönster.

Rapparen Notorious B.I.G.

När Ruth var 17 år hände två livsavgörande ting:

  1. hennes mamma dog i cancer
  2. hon träffade sin blivande make.

Mamman var (precis som RBG) väldigt allvarlig; hon hade en seriös inställning till livet och allmänna prestationer, vilket hon påtalade för sin dotter från första början. Ungefär: man ska göra sitt allra bästa i alla lägen och det tjänar ingenting till att bli arg och fara ut mot andra.

Mitt i förberedelserna för juridikutbildningen alldeles efter college, blev Ruth gravid – och förlorade därför jobbet som hon då hade. Då och där såddes förmodligen ett ilsket frö som kom att påverka hennes val senare i livet, men arg blev hon inte.

Dottern föddes, och som blott en av nio tjejer bland 500 killar antogs hon vid Harvard Law School, där hon och de andra kvinnorna vid flera tillfällen fick förklara hur det kom sig att de ansåg att de skulle uppta en plats som ju annars hade gått till en man. Då och där såddes förmodligen flera frön … men arg blev hon inte.

För hon hade massa annat att tänka på; hennes man (som även han gick på Harvard Law School) fick testikelcancer. Han genomgick svåra behandlingar medan RBG fortsatte att plugga och skriva anteckningar åt dem båda två, skriva hans uppsatser och ta hand om dottern. Man ska ju gubevars göra sitt allra bästa i alla lägen.

Allt gick väl, maken överlevde, dottern fick en bror och så levde de lyckliga – och bodde till och med i Sverige ett tag – tills cancern slog till hos dem båda igen på 2000-talet.

Men innan dess, hann Ruth Bader Ginsburg göra ett namn för sig i många rättsfall som byggde på könsdiskriminering. Hon (eller klienten dårå) vann inte alltid, men RBG var så välformulerad, påläst, smart, vältalig och slagfärdig att hon märktes bland alla bullriga män trots att hon pratade som en liten myra och inte var längre än 155 cm.

Den här filmen från 2018 finns på Viaplay. (Lite olika framtoning på bild och titel, va?)

På ålderns höst blev Ruth lite mindre allvarlig, och med kändisskapet kunde hon unna sig att skratta åt komiker som imiterade henne och till och med deltaga i en opera som Hertiginnan av Krakenthorp, där hon skrev sina egna repliker – hämtade från kända rättegångar.

Men hur var det nu med vistelsen i Sverige? Jo, den lilla familjen for 1962 till Lund och lärde känna massa svenskar och RBG (som förstås lärde sig att prata svenska) förstod att Sverige på flera plan hade kommit längre (om än inte långt, detta var gubevars 1960-tal) än USA på diskrimineringsfronten.

Ruth Bader Ginsburg med dottern Jane i Lund 1962. (Arbetet/Bilder i Syd)

Då och där såddes förmodligen en frösäck (men arg blev hon som sagt inte). När hon kom hem till USA igen, satte hon tänderna i fall där

  • en kvinna inte fick bostadsbidrag som männen i det militära
  • en man inte kunde få änkapension efter sin fru som dog i barnsäng
  • män och kvinnor blev alkohol-myndiga vid olika ålder
  • ”jury-arbete” inte skulle vara frivilligt för kvinnor när det var obligatoriskt för män.

Det tog förstås inte slut där. Engelska Wikipedia har utförliga beskrivningar om Ruth Bader Ginsburgs framfart, och jag rekommenderar en läsning!

Helt emot kutymen ska jag nu ta fram den helt onödiga bilden, eftersom den innehåller en särskilt viktig detalj: kruskragen som jag hade förstärkt å det våldsammaste.

Karin hade rätt: ”Och inte nog med att hans krona är halv och på sniskan – den verkar dessutom vara spegelvänd!”

KerstinB:
Otroligt tjusig kravatt på bilden måste jag säga (om det är det korrekta ordet för den där spetsgrejan som väller ut under hakan).

Ökenråttan:
Jabot.

Smultronblomman:
Jag ska nog ta mig i kragen innan det spetsar till sig.

Zkop:
Ökenråttan – jag försökte hitta på någon spetsfundighet att svara dig med.

Japp, Ruth Bader Ginsburg införde nämligen en kvinnlig prydnad till den svarta domarkåpan som man har på sig i Högsta domstolen – t.ex. en spetskrage, knypplade stroppar eller lite brutalare grejer som påminner om afrikanska halsband.

NE: Först för männen …
… och sedan för kvinnorna!

En viss jabot har hon när hon inte håller med om domstolens utslag, en annan har hon när hon vill signalera nåt helt annat.

Som knytblus – fast coolare, tycker jag.

Själv hade jag naturligtvis iklätt mig plommonstopet.

Och apropå plommonstop. Tischorna är på ingång, men inte mer än så. Plommonstopet och jag rör om i hatten och kastar ut några som säkert kommer tillbaka imorrn och så drar vi … Rosman! Nu vankas det även en bonustischa till juristen Ökenråttan för gott båsarbete!

Lucka 15 med den åttonde gåtan kommer i gryningen på tisdag!

Share
59 kommentarer