Hoppa till innehåll

Facit till lucka 17 heter lucka 18 (Lilla Julkalendern 2020)

Jag lurades faktiskt och sa att det skulle bli en svår lucka eftersom den var enkel. Moahahahhaa! (Vet inte riktigt vad jag fick ut av det, dock.)

Här i Plommonstoplandet hade vi en ryslig massa internettrubbel hela torsdagen, så era kommentarer kom som ketchup ur ett durkslag. Spridda skurar.

Ingela:
”Har båset provat grynen av klippt havre, alltså inte valsade till flingor? Kokas med hälften mjölk och hälften vatten till den godaste gröten man kan tänka sig.”

Ardy:
”Vintersolstånd och julsång är det ju säsong för.”

Hemul:
”Oj, tjugo år gammal nu? Den tjockisen har jag sneglat på många gånger, den ska ju vara så bra sägs det.”

Cecilia N.:
”Jag fattar bara att det är inte Jürgen Habermas eller Jane Goodall. Eftersom det tydligen har skrivits enorma mängder på den där skrivmaskinen så är det inte Anne Frank heller. Ska jag berätta fler som det inte är?
Tjorven. För hon äter inte gröt.”

Rosman:
🌹 ”Det grötiga soundet som James gillar, fina bitar vid jul!”

Christina:
”Säger också som min idol Dolly Parton. ’I dont mind being called a dumb blonde. Because I know I’m not dumb. And I’m not blonde either.’”

PSJ:
”Jag gick bet på förra HB för jag kunde inte drömma om att lösningen var så enkel. Denna verkar ännu enklare, så då får vi väl tro att det handlar om … t.ex. Schuberts balettmusik.”

Leda:
”En dubbelnatur, denna HB. För att inte säga trippel. Kanske får vi se en kvadrupel innan sagan är all.”

PK:
”Allt tyder ju på Dan Brown.”

En inte särskilt bra bild. Men det är svårt att hitta CC-bilder på dagens HB: JCO.

Joyce Carol Oates (f. 1938) fick mycket riktigt precis som i lucka 17 en skrivmaskin i ung ålder. Liksom jag, förresten. Men medan jag knattrade fram kåserier (ni vet, sånt där som fanns förr i tiden), skrev frk Oates böcker, böcker, böcker och åter böcker. Men varför kallar hon sig inte bara J.C. Oates utan även ”Rosamond Smith” och ”Lauren Kelly”?

Tydligen (men källkritisk som jag är, måste jag lämna några brasklappar här) ger hon ut böcker under namnet Oates när hon är seriös och nämns i Nobelprissammanhang. Pseudonymerna Smith och Kelly heter hon när hon … ja vaddå? Skriver dåligt och stavar fel samt har tunna historier?

Jättekonstigt. Men Smith & Kelly skriver alltså spänningsromaner, som Oates inte vill kännas vid. Oates skriver däremot psykologiska, brutala, jättehemska skildringar med djup?

Okej. Jag ska heta Lotten Bergman när jag skriver kåserier. När jag bloggar heter jag lotten.se. När jag ger ut tantsnusk kommer jag att kalla mig Lilly Lottstone. Min generationsroman med lögner om alla jag känner och där jag förtalar döda släktingar ska ges ut under namnet Eskil L. Tunlund. Nobelpriset tar jag emot under vilket namn som helst.

Tillbaka till Joyce Carol, som tyvärr (ja, förlåt, men här försöker man vara lite intressant) verkar ha haft ett i stort sett normalt liv utan sammanbrott eller ond, bråd död.

Och barndomen var visst helt normal. Gäsp.

I The New Yorker hittade jag en träffande beskrivning av hennes författarskap:

”Her dozens of novels and hundreds of short stories, many of them set in western New York, forgo an air of cool mastery in favor of a kind of cultivated vulnerability, an openness to engulfment. Human existence, in her handling, seems a primarily somatic enterprise, and her greedily adjectival prose can sometimes read like a sort of dramatized phenomenology. Even on a bustling city street, her characters can come across as frontierspeople, or toilers on a polar expedition. As she invokes a world of pounding hearts and thumping ears and watering mouths, she exhibits a refreshing freedom from embarrassment, an indifference to the concept of overkill.”

Kanske är det bara så att recensenten gillar … eh … ord? Jag sammanfattar här i ett försök att förstå och översätta det ovan uttryckta:

”Hennes jättemånga böcker, som oftast utspelar sig i N.Y., uppvisar sårbarhet – och hon är verkligen inte den som överdriver.”

Gott så.

Källa.

När det gäller mastodontverket ”Blonde” (2000), verkar den vara läsvärd – när man har kommit förbi tre kilometer försättsblad med budskapet DET HÄR ÄR EN PÅHITTAD HISTORIA.

Så himla många sidor: 862. (Kolla på min snygga köttkvarn!)

Jag har kommit till s. 69 och inte tröttnat. (Värt att påpeka eftersom jag har blivit så snorkig att en bok som inte fängslar mig direkt åker tillbaka till biblo.) Men ni vet väl att det är en ROMAN och inte EN BIOGRAFI?

Sa jag att det är EN PÅHITTAD STORY?

Jag har letat efter skandaler eller äventyr eller bara några åsikter, men det mest spännande jag har hittat om Joyce Carol Oates är att hon inte har den blekaste aning om hur många böcker hon har sålt eller hur mycket pengar hon har. Eller som hon själv uttrycker det (klippet är inställt på rätt ställe):

Jahaja. Vatten. Jaså. Vi får väl se om jag orkar läsa ut hela Blonde – vars svenska titel för övrigt är Blonde. Jättefiffigt, verkligen.

Vad jag kan se är JCO oerhört aktiv på Twitter. (Orka!)

Nä, nu kommer vi till kvällens mer spännande begivenhet! Plommonstopet hitåt! Jag har redan bestämt att vi har en hederstischa att dela ut till den fantastiska Jossilurens, så det så! Och nu drar vi en liten lapp, oj, den ser ut att ha hängt med länge … Pysseliten!

Lucka 19 kommer i ottan på lördag!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

30 kommentarer

 1. Ja men då vare ju inte så himla långt från Dan Brown.

  Grattis Pysse!

 2. Ingela

  Jag kunde ju inte skriva ut namnet på havreklippet – de heter ”Steel cut oats”, även i inrikes matbodar. Och jag är helt allvarlig med att jag äter gröt kokt på dem till middag två (ja minst en då) gånger i veckan. Jag har turen att arbeta på en skola med en utmärkt skolrestaurang där jag äter en god och närande lunch varje dag, så gröt funkar fint till middag. I onsdags serverades vi till exempel bouillabaisse med musslor i skal och saffransaioli till. Alternativt blodpudding med lingon för den som föredrog det. Det var inte svårt att välja.

 3. Grattis Pysseliten och Jossilurens.
  Luckan var plättlätt. Skönt när hjärnan jag varit kokt hela hösten och nu börjar varva mer för ledigt.

 4. Jag vann!! JAG VANN!!
  Å nu vill jag tacka Lotten, Lottens familj, Alla i båset och alldeles speciellt Jossiluren som helt ovetandes hjälpe mig till dagens HB redan i förra luckan och GRATTIS Jossiluren till tischavinst. Jag vill även tacka Karlsloken som höll tomtenissarna stången igår och möjliggjorde mitt deltagande i båset. Hrmmm.
  Full fart framåt! Snart är det jul.

 5. Magganini

  Jag hade bestämt för mig att HB:s fot avhandlades här i nåt bås i somras när det begav sig men jag hittar’t inte nu så det gjordes det väl inte. ”Joyce Carol Oates foot” blev rena Twitter…kulingen när hon visade en ryslig bild på några blåsor och kommenterade med vikten av ordentliga skor när man ska vandra.

  Stort grattis Jossilurens och Pysseliten!

 6. Håkan (hakke)

  Grattis Pysse! Ja, Oates var jag förstås inne på med båsets eminenta hjälp, men jag hann aldrig goggla detaljerna. För mycket champagne, faktiskt. (Bollinger!)

 7. Ökenråttan

  Håkan (hacke), du lever ett liv i lyx!

 8. Smultronblomman

  Grattis Pysseliten och Jossiluren!
  En liten puff från bästa systern Wickmanskan och så såg jag alla fina ledtrådarna. En liten googling och där stod allt i klartext.

 9. Håkan

  Grattis Pysseliten och Jossilurens!

  Nu får jag försöka vara effektiv i dag, för i morgon blir man väl fångad i ett nät av lettrådar igen.

 10. skogsgurra

  Bålangskär! Som är så gott! Grattis till Hakke och Grattis Pysseliten och Jossilurens!.

  Här kvider vi och glor surt på varandra. Och inte ens en skvätt Oatly har vi i skåpet. Men vi fixade en uppskrämd Alpro med olpuppe och lite banan som gullkant på frukosten.

  Nu har vi hammaren beredd under kavajen – och går mot ovisst öde i morgon. 🙂 och 🙁 Men mest 🙂 🙂 🙂

 11. Dina

  Grattis Pysse! Och grattis Jossilurens!

  Tack båset för alla lettrådar om gröt men inte hjälpte det. Och ingen tisha i sikte. När är det man skall lägga sig på läktaren för att sakta bistert klaga och döden dö?

  Vad skönt alla som testat negativt och happy tillfrisknande för de som fortfarande är sjuka i vad det vara må.

 12. Ökenråttan

  Greta Garbo dog 1990.

 13. Maplestream

  Grattis till vinnartischor! Denna grötiga lucka fixade jag inte ens med all hjälp från båset. Men roligt i vanlig ordning var det.

 14. Håkan (hakke)

  Oj, jag missade ju bonustishan. (Lite bakis.) Grattis Jossilurens / Sneru Lissoj / Bloomsterflickan!!

  Bollinger kom sig alltså av att sambon efter 10 månaders röjning och rensning igår blev klar med försäljningen av svärfars lägenhet. Så vi lever verkligen ett liv i lyx – just nu har vi dubbla uppsättningar av allt man behöver och inte behöver i en fyrarums hyresrätt!

 15. Grattis Pysseliten och Jossilurens!

  Gårdagens lucka var så konstruerad att när man gogglade* rätt ramlade svaret helt enkelt ut. Osäkert om jag har läst något mer än någon ungdomsroman av HB.

  * eller gugglade, som vi lärde oss i PåSpåret föra eller förrförra veckan att det heter där.

 16. Katt

  Oj, jag missade en hel dag, attans att man måste jobba. Men en t-shirt! Bugar och tackar!

 17. PK

  Fast Lotten har ju helt fel, det var ju Dan Brown.

 18. Jossilurens

  Oj! Vem bryr sig om regn och tunnelbanestrul när en får läsa att en förärats det hetaste modeplagget nånsin! Tusen tack!
  Men det är inte jag, det är kalendern som är fantastisk!
  Grattis till skogsgurra igår också! Och pysseliten idag!
  Och tack för alla grattisar!

  Jag skrattar fortfarande åt havre, och det var så jag plockade vem HB var. Inget litterärt alls, men havre.
  Jag var ju kanske lite väl tydlig igår, men jag kände att det vore konstigt att välja någon annan blondin, så jag strösslade på lite extra med några boktitlar och tänkte att folk tror nog ändå att jag bara 1) är full 2) snart kommer dragande med Leonard Cohen.

  Men DRT då? Är drt Orlando Bloom? Är drt en person? En vinylskiva? Eller en barnbok?

 19. Jossilurens

  Och jag tänker att nobelpriset måste tas emot av Sneru Lissoj, annars kan jag lika gott få vara utan.

 20. Betong-Bess

  Grattis alla tishavinnare! Och nu är det fredag! Oates har jag läst. Blonde tycker jag är bitvis lysande, bitvis ohyggligt tragglig. Dödgrävarens dotter är mer eller mindre lysande hela tiden.

 21. Betong-Bess kommer med ett konkret tips som jag hänger mig fast vid: ”Dödgrävarens dotter”.

  Faan. Jag lämnar nog tillbaka den där ”Blonde” oläst till biblo trots allt.

  Helt OT ska jag berätta om dagens grottekvarn i saltgruvan:
  08–10 radioprat om svenska språket
  10:30–11:30 Zoomundervisning
  13–15 Zoomföreläsning för jätteroliga människor i Örebro
  15–16 rättning av tentor

  Sammanfattning: jag är HELT slut i rutan. Orkar knappt lyfta gaffeln till munnen trots att den är full av mat. Gaffeln, that is.

 22. skogsgurra

  Annars kan jag bidra med en uråldrig så kallad skämtbit. Den om handelsresanden och bondens dotter.

  Inte tjock, inte tragglig, inte särskilt rolig heller. Men passabel om man är trött.
  Finns säkert på nätet. Så slipper jag vara bad guy.

 23. Är det bara jag som läser kalendern i telefonen? Det är, mig veterligen, ingen annan som klagat på att man inte får någon länk till facit. Det innebär att jag endast med stort besvär lyckas ta reda på att jag inte vunnit någon tisha den här gången heller. Men jag är inte bitter.

  (När jag läst luckorna i datorn har länken däremot alltid dykt upp.)

 24. Men Babs! Så kan vi inte ha det!

  Om du tittar alldeles under den onödiga bilden i varje lucka: ser du då inte en länk till facitsajten? Du kommer förvisso till hela jädra sajten och inte till det specifika facitet, men du kan i alla fall se om du har blivit dragen ur Plommonstopet och sedan klicka dig in i själva kommentatorsbåset?

  Om inte, lovar jag att fixa det i de återstående tre luckorna!

 25. Ökenråttan

  ”Joyce Carol Oates var tunn, med smetigt läppstift, och hennes ögon blev än större när jag berättade….”, ja, vad var det Per Wästberg berättade för henne, månne?

 26. Kråkan

  Den har kommit!
  Tack Lotten och tack Postnord!

 27. Ninja i Klockrike

  Du är lycklig du, Kråkan!!

 28. Jo, men där hittade jag en länk till facit! Liksom mitt i, så jag har inte sett den. Tack Lotten! Jag får skylla på diverse orsaker som du ju känner till.

 29. Jamendåså, Babs!

  (Men. Det kan faktiskt hända att jag ändå lyckas lägga ut facitlänk innan det liksom existerar. Vi får se.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.