Hoppa till innehåll

Facit till lucka 5 heter lucka 6 (Lilla Julkalendern 2020)

Gubben i lådan i lucka 5 var tydligen självklar nästan direkt till morgonkaffet. Det pratades i kommentatorsbåset om sabrering och WHO och Ångpanneföreningen samt allt annat mellan bubblor och jord!

Flygbengan:
”När jag luftade mitt förslag på HB för zkop fick jag tillbaka: det är inget att diskutera. Jag har rätt och du har fel.”

Béatrice Karjalainen:
”Är det ok om jag svarar med barnens gamla klossar istället?”

Pigga Kristina:
”När man kör in i Södra Sandby sitter där en skylt där det står ’Allt kommer att bli bra’. Lite så, fast med siffror.”

AuL:
Mel: Skånska slott och herresäten
En svärdslukare har lagt svärdet på hyllan.
En kväll när han uppträdde, var han på fyllan.
Han fumla’ med svärdet och nånting gick snett;
nu sjunger han snapsvisorna i falsett.

Aku:
”Min bror är namne med HB men det hjälper ju inte er som inte känner min bror. Så låt mig presentera honom: Uppsalabo, glasögonbärare och rosfantast.”

Skogsgurra kallade in Ninja i båset eftersom han visste att hon skulle gå i taket av lycka. Ninja (fordom busschaufför) förklarade snabbt:
”De flesta passagerare förblir ju en del av den stora massan, men det finns sådana man aldrig någonsin kommer glömma, trots att de bara åkte med en enda gång, och bara mellan två hållplatser. Man nickar mot varann, man byter några ord, man ses aldrig mer, men man glömmer aldrig.”

Då är vi inne på ”jag mötte Lassie”, och där har KerstinB ett bidrag:
”Jag har minsann gått i samma klass som HB:s son, fast det säger kanske inte så mycket för den som inte har koll på min skoltid.”

Maplestream:
”Ohhlala KerstinB, då vet jag ditt födelseår.”

Och här kommer en Maplestream-bild på kungen av Konzo – ett av många kungadömen i Etiopien.

Men embryo fokuserade på det viktigaste:

embryos kompis sverkcers farras brors son ypsilon jobbrar exstra i julhandeln som svärdslukrare men det är förskräkceligt dåligt betalt okcså han kommrer hem varje dag med hemskct ont i maggen

för att inte tala om när dom ska ut igen allan dom där svärden

säjer han nu

yo

Så, hur gjorde HB det där svärdslukeriet nudå? Jo, man tar en svensk bajonett från 1815 och gapar stort …


(Klippet är inställt på rätt plats, klicka bara på play så ser ni.)

Hans Rosling (1948–2017) hade en helt normal läkarnördskarriär tills han en dag 1998 med hjälp av son och sonhustru (eller svärd-dotter) fick världen att dra efter andan. Och då handlade det inte om svärdet, utan om torr statistik. Att göra statistik intressant är inte lätt – utom när det är lätt, förstås. Och för Hans Rosling var det simpelt. Hade jag varit Hans Rosling hade bristerna i uttalet av engelskan hämmat mig såpass att jag aldrig i livet ens hade tänkt tanken att föreläsa på utrikiska. Och så hade jag förmodligen fått krav på mig att fixa frisyren och ta på mig läckrare kläder.

Det är alltså en evinnerlig tur att det inte är jag som är Hans Rosling.

Orsaken till att han kan sluka svärd står att läsa i hans bok ”Factfulness”, som älskas av alla ända upp till Bill Gates och Barack Obama. I korthet var det så att en professor under läkarubildningen visade en röntgenbild på en svärdslukare och berättade att ”om något fastnar i matstrupen, kan passagen rätas ut om käkbenet trycks framåt”. Hans Rosling hade i samma veva upptäckt att han hade ”dålig kräkreflex” och inte drabbades av kväljningar så lätt, så han började öva på att bli svärdslukare. Men med ett metspö. Det gick åt pepparn, så han sköt upp planerna tills han fick rådet att pröva med ”något platt” eftersom matstrupen ju är platt.

Heureka! Hans slukade med lite övning en platt soppslev, and the rest is history.

Hans Rosling 2014. (Foto: Jörgen Hildebrandt.)

Numera är det ju väldigt stort fokus på just föreläsningarna och TED-praten samt bubblorna, men Hans Rosling låg sannerligen inte på latsidan … I hans (ja, Hans’) Wikipediaartikel går det att läsa om när han upptäckte en paralyserande sjukdom (konzo, se Maplestrams bild), en doktorsavhandling, undervisning vid Uppsala universitet och Karolinska institutet, en professorstitel, att han var huvudansvarig för studie efter tsunamin 2004 och rådgivare åt bl.a. Sida och WHO, bekämpare på plats under ebolaepidemin i Västafrika, att han utnämndes till vice statsepidemiolog i Liberia och att Foreign Policy Magazine skrev att han ”får våra tankar att svindla med banbrytande statistik”. Vidare blev han Årets svensk i världen ”för sitt enträgna och innovativa folkbildande arbete med att sprida kunskap om världens och mänsklighetens utveckling”. Och så blev han förstås kritiserad av falanger som ansåg att han förenklade överbefolkningsproblemet.

Hans sa själv att han kom från en svensk ”rednecks-släkt” och att han var den förste i familjen som gick mer än sex år i skolan. I en artikel i SvD berättade han varför han brann så vansinnigt för allmänbildningen och föreläste så intensivt som han gjorde:

– Jag vill att åhörarna ska ta med sig en ny världsbild från min föreläsning, och med det menar jag det ramverk som de sorterar detaljerad information om världen i. Världsbilden kan illustreras av två lådor. På ena står det i-land, och på andra står det u-land och så slänger vi information i lådorna. Men det blir väldigt rörigt i u-landslådan. Där ligger Kina och Somalia och Chile och Thailand och Afghanistan. Det är ju en soppa, och stor blir lådan också. Att ha den konceptuella indelningen av världen håller inte längre!

Men föreläsa fick han tyvärr inte göra längre än till 2017, när en aggressiv cancerform i bukspottkörteln satte stopp. (Samma sort som Steve Jobs’.)

Kolla här när Hans Rosling med hjälp av stenar illustrerar hur han ser framför sig att världens rikedomar kommer att fördelas jämnare i framtiden.

Och se sedan på den fina gravstenen:

Vill ni läsa mer om hur leg.läk. Hans Rosling blev The Hans Rosling, läs denna olåsta DN-artikel från 2014.

Det var det! Nu ska vi dra en vinnare ur plommonstopet – trots att tröjtryckeriet fortfarande funderar på hur man trycker tröjor. Åh, vad kul med nya namn och kommentatorer och gamla bekantingar som dyker upp! Så, nu rör jag om med en soppslev och … Jag draaaaaar … och upp kommer Ingela!

Vila er nu i form hela söndagen, för lucka 7 kommer ju i måndagsottan!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

36 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Hans Rosling kom en mycket sen natt eller en mycket tidig morgon springande längs Hornsgatan med en ryggsäck, modell större, skumpande på ryggen. Eftersom jag hade gott om tid för en gångs skull svängde jag in till hållplatsen och inväntade den springande figuren.
  Döm om min förvåning och lända till min häpnad, som de säger i Mumindalen, när det är min stora idol Hans Rosling som andtruten klättrar in och sätter sig på sätet jämte framdörren.
  Trots att det liksom kvillrade till så sa jag inte något intrasslat beundrande, men hur det än kom sig så berättade jag om min farmor som stod på Mälarens is, i januari månad år 1909 och sköljde tygblöjor till sitt tredje tvillingpar. Och då visste jag inte ens att han utsett tvättmaskinen till världens bästa uppfinning, (vilket Beatrice Karjalainen förtjänstfullt ledtrådade om flera gånger under dagen).
  Men Hans Rosling log glatt och brett, men han inte säga så där vanhinnigt mycket eftersom han gick av redan vid Mariatorget, där det finns ett nattöppet 7-11.
  Denna färd har jag skrutit om i båset varenda gång Hans Rosling kommit på tal, vilket skogsgurra så vänligt lät antyda.

  Jag blir inte en finare eller bättre människa för att jag har KÖRT HANS ROSLING I MIN BUSS, men inte heller fulare eller sämre.
  Jag blev bara så uppfylld av att få träffa en sån där människa som agerar efter sin övertygelse och gör det så bra. Det är ju de som ska vara våra idoler, våra föredömen och som vi ska inspireras och uppfyllas av.
  Och det låter jag mig så villigt göra så.

  En annan skojig ledtråd är omnämnadet av chimpanser, eftersom Hans Rosling en gång lät kollegor och därefter läkarstudenter svara på en minienkät, bestående av fem påståenden om tillståndet i olika hälsofrågor i vår del av världen kontra andra delar av samma värld. Samtliga svarade helt uppåt väggarna, och med sämre statistik än om de svarat helt slumpmässigt. För skojs skull fick även ett gäng chimpanser besvara samma lilla enkät och de svarade rätt ungefär två gånger av tre, vilket vida överträffade både professorer och studenter.
  Häpp.

 2. Magganini

  Grattis Ingela! Avis Ninja!
  Jag blev lite nervös där ett tag av Lottenpottens kommentar på förmiddagen, men jag lugnade mej och det fick vara.

 3. Ninja: Ditt bussäventyr är förtjusande på alla plan – att han sprang, att ryggsäcken skumpade, att du stannade och det tredje tvillingparet!

 4. Ökenråttan

  Ack, Ninja forever och SG som så fint bjöd upp! Lottens bås at it’s best.
  Själv hittade jag en dubbelgångare. Hemtentamen = ”Enskilt arbete” + Bubblor =” Pojke med såpbubblor”, alltså Per Wästberg. Eller Pär Westberg – hur stavar karln? MEN sen ljusnade det, bubblorna föll på plats och rosorna doftade, så att säja. Rosling pratade och flyttade bubblor på ett SLFF-seminarium och jag lovar – vi satt som tända ljus och bara gapade. Han var förtrollande.

 5. Ingela

  Vann jag? Oj vad glad jag blir! Det lyfter mitt humör väsentligt denna slasksöndag. Jag flyttade till kusten förra sommaren och för en som älskar vit vinter – gärna i fem-sex månader – har det inte varit jättelyckat. Slask och blask var det hela förra vintern och hittills har detta konstiga 2020 varit likadant vädermässigt. Mina förhoppingar om att njuta av stadens kulturliv, restauranger och caféer föll platt. Virusets framfart den senaste tiden i denna stad har gjort att jag väljer att inte lämna den alls vilket får till följd att jag inte tar mig dit där skidföre, gamla vänner och framför allt kära mor finns. Så en kalendertisha var en välkommen uppmuntran. Tack så mycket!

 6. Lottenpotten

  Magganini, ingen avsikt att göra någon nervös. Bara litet bus, min kommentar var en twist av Hans Roslings åsikt att ”När vi människor får frågor om globala trender svarar vi nästan alltid fel. Studenter, Nobelpristagare och ledande politiker – alla blir besegrade i omvärldskunskap av aporna på zoo.” Han ville med boken Factfulness visa hur vi kan rätta till människans missuppfattningar och därmed förstå världen bättre. Grattis Ingela!

 7. Niklas i Göteborg

  Julkalendern – Niklas i Göteborg 2-1. Jag hade inte en aning om svärdsslukarberättelsen. Men borde tagit honom på statistiken, förstås. Jag var som andra mer inne på att det kanske roligaste jag vet efter Philosophers football- Liv Strömquists Blubby-kommentar – var en rimlig förklaring. Men jag hade en trevlig dag vid de tillfällen jag hade tid att gå in och läsa. Tack alla ni som är klipska och spirituella! Ni är som Maradona som ger mig en passning till öppet mål men jag sätter den rakt på målvakten. Och sen hoppas jag på Liv i en kommande lucka.

 8. Ökenråttan

  … at its best. – Rodnar.

 9. PK

  Nej men jag hade ju rätt. Det var en röst från andra sidan och det var den rösten som jag trodde. Jag är chockad!

 10. Grymt bra! Jag jobbar och sliter som en blådåre och hinner inte ens öppna luckan, men efter att ha läst svärdslukare och sett ordet chimpanser längre ner i texten visste jag! Tack , jag hinner inte bli distraherad förrän på tisdag efter 14. Sitter i ett hörn på läktarn och gräver ner mig i formuleringar om nyttan med att bearbeta aluminium torrt.
  Grattis Ingela!

 11. Brid

  Grattis Ingela!

  Även jag har haft glädjen se HR live. Tror att vi fick ut mentometrar också, eller efterhandskonstruerar jag? Kan icke fråga groomen ty han var inte med.

  Dock: Nu har tre av tre HB hittills varit män. Fortsätter det såhär ska jag inlägga protest till JämO samt till Lottens döttrar.

 12. Grattis Ingela. Fin historia Ninja.
  Bea – Kalendern 2-1 jag tog den enbart på bubbelbilden först. Hade ingen aning om svärdslukeriet. Efter att bubbelbilden lett in tankarna på HB så såg jag annat som kunde passa i texten. Och nöjd gick jag och fixade tvättberget. Idag behöver jag en FoldiMate eller så är nu min garderob i torkrummet i form av en hög. Det kanske funkar när man ändå jobbar hemma och ingen ser att brallorna ser ut som dragspel.

 13. Ökenråttan

  Men vet ni vad Rosling gjorde mer, där på SLFF-seminariet? När han pratat klart sa han: ”Och skicka mitt arvode till Läkare utan gränser.”

 14. Maplestream

  Grattis till Ingela och synlig men osedd tischa! Själv är jag bara glad över att jag kunde luckan. Extra kul att jag fick bidra med en kungabild.

  Jag var på besök hos kungen av Konzo under en resa i Etiopien. Sällskapet blev inbjudna i palatset, som kanske inte ser ut som ett palats så som vi västerlänningar tänker oss ett palats. Det kan mer liknas med Lars Vilks -Nimis, fast byggt på lerunderlag. Ungefär så. Det var en oerhört intressant resa, vi åkte runt i stora delar av landet. Bodde i tält under nästan tre veckor. Bäst jag sätter punkt nu annars blir inlägget om äventyret oändligt långt.

 15. Dina

  Grattis Ingela!

  Tänkte först på Noa Nahari som ju skrivit både om dåtid och framtid och hur vi hamnat här i nutid, men när båset började med allt rossnack tänkte jag att det nog är bäst att kolla upp den nutida svensk som har något med rosor i sitt namn och som jag mest känner till tack vare båset. Och se det var ju rätt tänkt. Och en bok till i önskehögen.

 16. skogsgurra

  DET. Det var väl nästan lite FÖR bra? H.R:s försynta information om vart pengarna skulle gå, alltså.

  Båset känns som en oviss telefonkö. Utan musik, vilket jag tackar för, men också med en oliidlig ovisshet var nånstans man befinner sig i kön. Om man ens finns i den.

  Så om det inte är alltför opassande eller omoraliskt eller vad det kan tänkas vara för norm vi bryter mot så kommer vi att försöka idka lite byteshandel med infödingarna i Eskilstuna. På Altanen och iförda hemdesignade spöklika helkroppsskydd. Jo, vi VEET att de inte är infödda. Men kom inte på något bättre.

  Sedan kan jag konstatera att E. Rolf hade rätt när han påpekade att det var kvinnan bakom allt. Lotten bakom Båset, Ninja bakom ratten och Hyttis bakom insikten om HB. När allt var serverat var det bara lite sekreterarjobb som återstod. Plus visst pyntande för att dölja fakta.

  Vi är såå glada att vi hittat tillbaka till Båset igen.

  Höllt på å glömma: Grattis Ingela!

 17. Ökenråttan

  Vi är också glada, Gurra.

 18. skogsgurra

  Tack! Behöver nog inte påpeka att ”höllt” var en blinkning åt viss person. Men gör det förstås ändå.

 19. Håkan (hakke)

  Grattis Ingela, och tack båset! Mycket sent inkommen igår fick jag en dimmig aning, som snabbt tog sig mer fasta former när jag tog del av de senare lettrådarna. Puh.
  Kommentaren om engelsk personalavdelning avsåg alltså HR, vars son jag föreläst ihop med på något SCB-seminarium för 15 år sedan. Jag med statiska kartor och yviga gester, han med bubblande animationer och torrt språk. Där lärde jag mig ett och annat.

 20. flygbengan

  Min ledtråd var så klart ett citat från när Hans ägde en dansk tv-journalist: länk.

 21. ”Jag har rätt och du har fel”, sa zkop inte. I den här familjen är det flygbengan som är besserwissern, utom när det gäller lucklösning. Jag löste tyvärr luckan medan han sov (”tio knep som hjälper dig förstå världen” är underrubriken till Factfulness) och när han vaknade började jag läsa lucktexten högt för honom och kom inte längre än till tredje raden och ordet svärdslukare förrän han sa Rosling. Vi tycker det är roligare om vi får klura tillsammans hela dagen.

 22. Ninja i Klockrike

  Flygbengans länk kan man titta på ungefär fjorton gånger på raken och beundra HR och skratta åt journalisten. Varenda gång!

 23. Luslina

  Nämen, jomen, åhh såklart. Hans Rosling. Tack Flygbengan för påminnelsen, tror att det var din ledtråd som killades så extra välbekant.

 24. skogsgurra

  @Pysse

  ”bearbeta aluminium torrt”

  Utan skärvätska? Degigt material?
  Det skulle kunna vara intressant att få lite utvecklat. Båset verkar ju ha uttömt H.R. så lite O.T. finns det plats för.

  På gamla ASEA i Ludvika pytsade man på rödsprit eller blå. Det cirkulerade en historia om att de som jobbade med fräsning eller borrning hade åkt in i en nykterhetskontroll och röret hade ändrat färg så pass att det blev blodprov. Men inga påföljder.

 25. Babs

  Vad kul att ha rätt med en gång, nu när jag äntligen kom in i kalendersvängen!
  Grattis till vinnarna! Ses imorgon.

 26. Grattis Ingela och välkommen i klubben!

  Min tunnelbaneledtråd är tyvärr inte självupplevd men jag tänker ofta på rävar när jag går av tunnelbanan sedan jag hörde den. Mind the fox!

 27. Betong-Bess

  Grattis till Ingela. Löste det hela efter en stund även om jag var och åkte ubåt en stund.

 28. Ökenråttan

  Men Betong-Bess, U-båt, det var i går! – Åkte u-båt!! Intressant.

 29. Tack Gurra och Ninja. Det blev mycket lättare att se ledtrådarnas ledande med hjälp av er.

  Grattis Ingela. Trots vädret är du nu avundsvärd.

 30. A-K

  Och här missar man gårdagens lucka! Trots att de bara dyker upp varannan dag! Jag vänder och vrider mig i plågor och ångest och allt vad det nu var… bättre lycka i morgon! Då ska jag bara.. ähm.. jobba!

 31. crrly

  Sådärja, till och med en crrly klarade av’et trots dimridåer om svärdslukande … Fantastiskt att få se det uppträdandet!

  Och så snyggt det där om hans uttal! Där väcktes mina misstankar.

  Min ledtråd var nog av det mer långsökta slaget men handlade om en sko (och Hasseåtage som liknade Ingvar Carlsson vid en), voilà Rosling såklart.

  Och så lite korr dårå, av facit, eftersom jag är den som är den:

  *pröva
  *aggressiv

 32. Ooooh, kära nån! Tack för korrläsningen, Crrly!!!

 33. Dieva

  Grattis Ingela! Själv är jag fortfarande osynkad med kalendern. Suck!
  Men det är som vanligt fantastiskt roande läsning när spelarna på plan hjälps åt att knäcka HB.

 34. Brid

  Sent ute, men kan någon vänlig själ förklara det där med räven?

 35. Grattis Ingela! Visst är det en finfin humörhöjare att vinna en tischa!

  Brid, här är en delförklaring till räven (kanske i onödan, men i alla fall så långt som jag associerat): ”Mind the gap …” är den engelska motsvarigheten till ”Tänk på avståndet mellan vagn och plattform”. Gapminder är namnet på den stiftelse som Hans Rosling startade tillsammans med sonen och sonhustrun. Rävens roll i detta tänkte jag mig helt enkelt kunde vara just vad ett barn kanske tänker på i stället för det där avståndet, men där kanske Niklas har mer info?

 36. Typiskt mig att koncentrera mig på fel halva av gåtan. Gapminder känner jag ju till. Även om jag aldrig minns vilka av barnen med respektive med samma namn som hör vart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.