Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2020: femte luckan

Lucka 3 var svår och förtjusande, och gav upphov till intressanta berättelser om hur man lär sig att läsa. Niklas vann tischan, som inte längre är osynlig – men som fortfarande bara finns i fantasin. (Tryckeriet jobbar på!)

Idag gäller det att strössla ledtrådar så att alla uppåt läktarn kan kliva ner på planen!

Lucka 5


Hemtentamen coronahösten 2020

För ett godkänt resultat på respektive fråga krävs visad förståelse för och förmåga att förstå de centrala faktaaspekterna av omvärldskunskap.
—-
1. Svärdslukare har en förmåga att skjuta fram käkbenet, vilket hämmar kräkreflexen. Med andra ord är just svärdslukare mer lämpade för covid-19-test än andra. Vad innebär det statistiskt sett och hur har detta faktum kommit att påverka låginkomstländernas inställning till vaccineringsfrågan?

2. Den globala och allenarådande okunskapen påverkas av människors sätt att tänka. Vi är tre som tänker på standardavvikelser, signifikanta värden och skillnader i uttalet av ordet ”people”, ”terrible” och ”numbers” på engelska. [pipel] [teriböl] [numbösch] Ge exempel på hur detta uttal har påverkat globala trender i några olika länder!

3. Som bekant är sund kost och regelbunden motion numera en del av vardagen för såväl forskare som chimpanser. För att förstå framtiden måste vi känna till nutiden, och frågan är hur vi kan påverka den förödande felaktiga bilden av världsläget. Ange minst tre exempel på rädslor, generaliseringar och försämringar ur kurslitteraturen.


Blubb-blubb. Ja, en blubb-bild.

Facitsajten!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaringen!

Share
Publicerat iBloggen

85 kommentarer

 1. Dina

  Först?
  Ingen aning men finns ju en hel dag att leta på. Socialt umgänge behövs ju inte längre.

 2. Niklas i Göteborg

  Är det ens lagligt att uppmana till killgissningar vid examination? Får fundera vidare på tonläget.

 3. Betong-Bess

  Jaha ja. Fina bubblor. Det är ungefär så långt jag kommer utan kaffe. Dags att sätta på en panna.

 4. Ökenråttan

  Flitig människa, den här. Frågan är var det ska vara ”e” och var det ska vara ”ä”.

 5. Nina

  Godmorgon!

  Här i Uppsala är det grått idag, tur att man har en lucka att klura på.

  Hopp i hatt!

 6. Dina

  Två muggar te och nästanfärdigmedenärm senare tänker jag att allt hör ihop. Eller att allt är ihoprört? Finns många trilogier att välja på.

 7. flygbengan

  När jag luftade mitt förslag på HB för zkop fick jag tillbaka: det är inget att diskutera. Jag har rätt och du har fel.

 8. Det gäller att se sambanden. Svärdslukare blir sällan sjuka helt enkelt. Fast det är det folk tror! Här ser ni bevis på motsatsen. Ja just det ja. Lyssna på vad jag säger, barn! Jomen det är ju det föräldrar är till för: att få nästa generation att se på världen med oförblommerade ögon. Tack för ordet! För det vidare! Kram! Hejdå!🤗

 9. PSJ

  ”– Jag har för dessa dikter erhållit lovord av Akademien –
  – Vilken Akademi? Vitterhetsakademien! Ah, nå! Den som
  ger ut de många flintsakerna! Nå!
  – Flintsakerna!
  – Ah, ja. Herrn vet ju Vitterhetsakademien! Nå! Nere i
  Museum vid Strömmen, nå!
  – Nej, herr Smith, Svenska Akademien, på Börsen …
  – Nå ja! Den med Stearinljusen! Lika mycket! Det känner
  ingen människa vad den är gott för! Nej, ser han, min gode
  herre, man skall ha ett namn; som en […], en Öhronschle-
  gel, en – Ja! Vårt land har många stora skalder, som jag nu icke
  erinrar; men man skall ha ett namn. ”

 10. Brid

  Associerar vilt åt alla håll. Sticker emellan med Meddeldikrysset. Kaffe med chokladbit någon?

 11. Ökenråttan

  De sista skola vara de främsta … Bilden ska ligga först och sen kom rubriken/texten som nummer två.

 12. Lottenpotten

  Gillar detta. Kan detta. En av sönerna arbetade hela sin studietid med svärdslukaren, delvis tack vare de franska språkkunskaperna! Med tanke på att flertalet i båset har fel HB så är det roligt när någon har rätt.

 13. Ökenråttan

  Mittåt. Den första HB jag gissade på har jag dansat med. Den här HB har jag bara sett och lyssnat på IRL.

 14. Är det ok om jag svarar med barnens gamla klossar istället?

  Vad skall ni göra idag? Jag själv skall tvätta ett berg som på något sätt hamnat i tvättstugan. Har precis läst ut en bok som handlar om Magdalenahem, hur hemskt bla fattiga och gravida kvinnor utan män utnyttjades i tvätterier. Skall vara glad över att vi idag har maskiner till sådant där. Nä dags att hitta en bra ljudbok att lyssna på när jag attackerar berget. Får hoppas jag hittar något mer lättsamt.

 15. Kråkan

  Saker och ting är inte alltid som man tror, ganska sällan faktiskt. När det gäller tentor, hemma eller borta, måste man låta fakta sticka hål på bubblorna.

 16. Åsa HL

  Oh, men lite vetenskap och fakta , sånt gillar en avdankad forskare som jag. Ska klura vidare medan jag sticker ut i trädgården och vintergrejar lite. Fattar ni att det finns rosor som blommor ännu, i december!? Ur led är tiden…..

 17. Maplestream

  Det kom ut en skiva av ett hårdrocksband för ett antal år sedan som hette ”Pink bubbles go ape” men den har inget med luckan att göra. Tror inte den rosade marknaden. Inte deras starkaste album om man säger så. Själv hoppas jag i hatten och tar med mig en flarra sockerfri glögg på läktaren. Välkomna!

 18. Brid

  Vojne, vojne. Jag ser precis vad de flesta tänker, och så säjer Lottenpotten att de flesta har fel. Vad ska man tro?

  En danskompis till mej gifte sej och bytte efternamn. Nåt år senare bytte hon förnamn också, eftersom hon blev trött på att heta precis som sin svägerska. Hon blev en helt ny person alltså.

 19. Agneta uti Lund

  Jag tripplar en speciell bokstav. Kanske är det så. Om inte, så vet jag inte alls.

 20. Aku

  Min bror är namne med HB men det hjälper ju inte er som inte känner min bror. Så låt mig presentera honom: Uppsala-bo, glasögonbärare och rosfantast. Helt sant och OT förstås.

 21. Ninja i Klockrike

  Jamen, så GÄRNA så, skogsgurra!
  De flesta passagerare förblir ju en del av den stora massan, men det finns sådana man aldrig någonsin kommer glömma, trots att de bara åkte med en enda gång, och bara mellan två hållplatser.
  Man nickar mot varann, man byter några ord, man ses aldrig mer, men man glömmer aldrig.

 22. embryos kompis sverkcers farras brors son ypsilon jobbrar exstra i julhandeln som svärdslukrare men det är förskräkceligt dåligt betalt okcså han kommrer hem varje dag med hemskct ont i maggen

  för att inte tala om när dom ska ut igen allan dom där svärden

  säjer han nu

  yo

 23. Ninja i Klockrike

  Ör, gu ja, det är den bästa ledtråden av dem alla!
  Man behöver inte prata om världshändelser jämt och ständigt, man kan prata vardagsbestyr bara.

 24. Blubblor säger barnbarnen och under sommarens flitiga blubbelblåsande diskuterade de varför somliga blubblor blir små och andra stora. Storasystern fnös att hennes blir såklart störst eftersom hon är störst. Jag försökte förklara att det kan bero på allt möjligt, utan framgång.

 25. Ökenråttan

  Skvaller från Systembolaget. Jag sitter ju på bänken medan min sommelier rusar in och rycker åt sej en halvpanna Sauternes till gåslevern, eller nåt. Jag tjyvlyssnar och spanar åt alla håll. I dag var det en Abba om tilldrog sej mitt intresse. Jag kan rapportera att han köpte Campari, cognac och ett antal vita och röda viner med skruvkork. Inget överdåd där, men lyxigt ändå för han köpte tre påsar! När köpte man sist en påse på Systemet?

 26. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Tack för ledtrådar, så jag slipper känna mig dum för tredje gången på raden!
  Den här HB har ena sonen sett framträda IRL, vilket jag är lite avis på.

 27. KerstinB

  Jag har minsann gått i samma klass som HB:s son, fast det säger kanske inte så mycket för den som inte har koll på min skoltid. Men mycket har de lärt mig som jag inte trodde var sant!

 28. Ingela

  Kunnskap är mackt, för att citera en fras från det ifrågasättande 60-talets slut. Den känns inte jättefräsch längre, med tanke på att alltför många tycker sig ha rätt inte bara till en egen åsikt utan också till egna fakta.

  Efter en lång promenad längs älven i en mycket grå och slaskig kuststad har jag landat med eftermiddagskaffe vid köksbordet. Jag funderar över att det existerar något som ”Ångpanneföreningens pris för framstående insatser inom kunskapsspridning” och tänker att det ändå är ganska fint.

 29. skogsgurra

  OT, fullständigt irrelevant och har inget med HB att göra.

  På den gamla goda tiden, då det vansinniga brattsystemet härskade, fanns det en person som led av svåra spasmer. De yttrade sig i att han med mycket kort varsel slog ihop händerna.

  Brattsystemet hade en månatlig kvot på 300 cl sprit. Oftast var det Renat som gällde. Om man inte lyckades sätta i sig/handla ut hela ransonen så frös den inne och var för alltid förlorad. Det gällde alltså att skrapa ihop kapital och köpa ut i slutet av månaden, innan ”nytändningen” kom. Det var en medborgerlig plikt.

  Det hade den här stackars mannen gjort. Och när han kom ut till bröderna kände han att det var spasmer på gång. Men han lyckades få fram ett halvkvävt rop: ”Nu skymmer det i helvetet!” innan han slog ihop flaskorna och krossade dem.

  Där hade nog en påse varit till nytta.

  Det har blivit ett bevingat uttryck i vissa kretsar. Men, som sagt, har inget med HB att göra.

 30. Leda

  Tips för den händige: Har du inget svärd att sluka går det lika bra med bajonett! Skölj ner härligheten med rikligt med glögg. Men undvik pepparkakor, smulorna kan ge skavsår.

 31. Maplestream

  Ohhlala KerstinB då vet jag ditt födelseår. Jag lämnar kvar glöggen på läktaren för den som är sugen. Den är visserligen både sockerfri och alkoholfri. Det är 5 cl mer i affärsköpt än i systemköpt upptäckte jag när jag läste på. Fakta om glögg är också en viktig kunskap.

 32. Agneta uti Lund

  Jag kommer ingen vart!

  Mel: Skånska slott och herresäten
  En svärdslukare har lagt svärdet på hyllan.
  En kväll när han uppträdde, var han på fyllan.
  Han fumla’ med svärdet och nånting gick snett;
  nu sjunger han snapsvisorna i falsett.

 33. skogsgurra

  AuL
  Han måste ha missat grovt där. Just den risken har gjort att det numera är damer som dominerar yrket.

  En annan risk är den med ångpannor. Tur att det finns regler för skötsel och eldning av ångpannor. Ångpanneföreningen sysslade med kunskapsspridning redan på artonhundratalet:

 34. Blä. Att tvätta en jävla massa betyder ju att man sen måste vika ett berg med tvätt. Det berget tar jag i morgon. Efter att ha läst alls kommentarer så måste jag utnämna Niklas’ kommentar till den allra bästa lettråden så enkel, så elegant.

 35. Per L

  När man nu gör sitt först inlägg någonsin på detta ställe efter att ha följt i tysthet några år känns det viktigt att inte göra bort sig.

  Jag kommer ofrivilligt att tänka på historien om när Urho Kekkonen skulle få sitt första statsbesök och var orolig för hur han skulle klara av det med sin bristande engelska och frågade sin assistent om råd.
  Denne lugnade honom och sa ’Säg bara ”How are you” när ni träffas så löser sig allt efter det.’

  Nåväl, när väl gästen närmade sig så kom Kekkonen ihåg sitt råd – nästan helt – och hälsade sin gäst med orden ”WHO are you”?

 36. Wickmanskan

  Ett händelselöst inlägg för att komma med i hatten. Fattar vare sig ledtrådar i båset eller annorstädes.

 37. Babs

  Jag hade glömt julkalender! Kan bara skylla på ett år som trotsar all beskrivning men det ären klen ursäkt då julkalendern kan vara just den medicin som behövs för min arma skalle.

  Luckan pekar på en tydlig HB, så hen kan det ju inte vara. Nu ska jag läsa lettrådar.

  Kul att se er igen!

 38. Ninja i Klockrike

  Välkommen Per L till de talandes skara i båset. Jag är stå i, tills Örjan kommer med officiellt välkomnande.

  Med en så utsökt elegant ledtråd behöver du verkligen inte skämmas.
  Det behöver man verkligen egentligen aldrig här, vi är toleransens och medkännandets högborg, men icke desto mindre; din ledtråd är alldeles utsökt.

 39. Ingela

  Jag har för resten funderat på om jag skulle kunna bli en sån slukare. När jag gick anatomikursen för såna skolarbetare som ska jobba med språk/tala/läsa/skriva så fick jag vara försökskanin då det skulle skickas små kameror ner i halsen. T.ex. när det skulle tittas på stämbandsrörelser. Jag fixade att slappna av i svalget. Det kunde inte mina kurskamrater.

  Håller med Ninja, snygg ledtråd av Per L. Det var en snygg debut det!

 40. skogsgurra

  Såå subtil!
  Fattade inte att versalerna var till för annat än att betona Kekkonens misstag. Men nu! Som nära vän till Örjan så lägger jag också in ett välkommen.

 41. Dina

  Nu har jag varit familjesocial mest hela dagen och inte riktigt hunnit med att kolla fakta. Men det lönar sig att läsa ikapp. Man får ett hum. Man kollar upp. Göstapetter! Man tror man vet vem alla talar om! Hurra för båset! Rosor åt båset! Man är mycket tacksam.

 42. Magganini

  I kväll är det hambollsmatch igen. Statistiken kanske kanske är på Sveriges sida, men i dag är i dag, och man måste jobba på.

 43. (pigga?) kristina

  När man kör in i Södra Sandby sitter där en skylt där det står ”Allt kommer att bli bra”. Lite så, fast med siffror.

 44. Dammråttan

  Det enda som blubblar här idag är mina tankar och glasen när vi firar ett ”barns” 22-årsdag. Hoppar upp på läktaren och skålar hejvillt åt alla håll.

 45. Hej och hå. I torsdags vek jag 400 julkort tills jag stängde av hjärnan och glömde luckan. Så kan det gå. Nu ska jag försöka klämma fram en ledtråd också men Ted bara snackar och jag begriper ingenting.

 46. skogsgurra

  Det ha varit en jobbig dag. Webbhotellet funkar fortfarande inte. Vi tillhör de allra äldsta kunderna. Dom hoppas väl på att vi dör undan så slipper dom oss.

  Lika bra att krypa till kojs och drömma om tischor.

 47. Smultronblomman

  Ett elegant sätt att öppna en flaska champagne är genom sabrering. Om den som gör det kan och använder sig att rätt redskap. Inte en skridsko, som en försökte använda i ett morgonprogram, för ett antal år sedan. Stort fiasko.
  Själv har jag noll koll och inväntar ledtrådar i klartext. Här har muskeln, som kallas hjärna, tagit lördag och vill inte leverera något som helst vettigt.

 48. skogsgurra

  Varning! En bekant trodde att man så att säga skulle halshugga pavan. Det funkar inte alls.
  Bättre då att låta sabelns baksida – inte eggen – glida längs flaskhalsen. Det fungerade på äldre puteller. Men svårt på de nyare där vulsten som håller grimman på plats har en mycket kantigare profil. Och då åker halva halsen.

  Förstår inte vad som är ”elegant” med sånt kladd. Lossa grimman, ibland åker korken ur alldeles av sig själv och ibland får man hjälpa den lite med ett lätt tummatryck nerifrån upp mot korkens ”bula”.

  Tänk på att inte ha åskådare i projektilens riktning. Gamla spännpapptak tar också stryk. Och visst vore det tråkigt att krossa de ärvda kristallglasen med korken. Det ÄR kraft i den när den kommer flygande.

 49. Smultronblomman

  Själv föredrar jag att man lossar grimman och sakta skruvar korken tills den börjar röra sig. Ett stadigt grepp om korken så att ingen får den i ögat eller gör hål i taket och så ska den släppa med ett ljuvligt ”poff”. Lite ’rök’ får gärna stiga upp från flaskans hals. Såg ett proffs sabrera i ett avsnitt av mitt favoritprogram QI och det såg väldans tjusigt ut. Dock är jag inte lockad av tanken att sopa glasskärvor och hälla ur en avhuggen flaskhals.

 50. Tack Gurra och Ninja. Jag gissar på samma.
  När dottern bodde hemma tvättade hon nästan allt. Så då kunde jag göra annat. Plugga t ex.

 51. Håkan (hakke)

  Kan man få hjälp av sin engelska personalavdelning? Jag behöver en utvecklingsplan, gärna för både hjärna och ekonomi.

 52. Ninja i Klockrike

  Fortfarande och för alltid min favoritpassagerare.
  Detta kan jag med förtröstan fastslå eftersom jag inte längre kan, får eller vill köra buss längre.
  Å nu är klockan kvart över elva, så jag kan väl säga som så att av alla Lassar med kassar, jyckar med tassar, och en och annan basse så är Hassar det bästa jag vet.

 53. Ökenråttan

  Vår yngsta råttunge kan sabrera champagne, utan splitter och splatter!
  Har sabreringen kommit in i båset enbart p g a svärdsslukandet eller är det ett eget (villo)spår undrar jag oroligt.

 54. Isprinsessan

  Jag inser att jag har befunnit mig under en sten. Men idag lärde jag mig ett nytt begrepp. Ekofascist, man måste liksom smaka på det. .

 55. Välkommen Per L !
  Cecilia N mina ungar är väldrillade sen 10 års ålder att tvätta sina egna grejer, det är den här 47-åringen som är urusel på att ta tag i sin egen tvätt. Men när det var tomt i strump-och troslådan och inte en byxa att finna i garderoben längre var det dags att nyttja världens bästa uppfinning (har jag hört).

  Om nu min HB är HB idag så hoppas jag innerligt att Lotten har kollat upp plankan under gravstenen, har den en symbolik av jämnvikt eller vad?

 56. Jossilurens

  Jag fastnade på bubblorna och har tillbringat på tok för lång stund med att försöka googla fram att det var Blubby som vi kunde döpa om Lena Adelshon Liljeroth till, enligt Liv Strömquist.
  Strömquist har ju gett ut flertalet sereialbum, men 2010 kom albumet Prins Charles Känsla, vilket naturligtvis får oss att tänka på prinsar och kungar och hovet och självfallet på vett- och etikettdrottningen Magdalena Ribbing. Därifrån är ju steget till Hibbing inte alls långt.
  Hibbing, staden i Minnesota där svensken, från Limbäck, Carl Eric Wickman, inte var någon svärdslukare, men väl grundade bussbolaget Greyhound.
  Någon annan som är från just Hibbing är ju Bob Dylan och vi kanske inte är vana vid att se honom skådespela, men det har han gjort. Vi kan bland annat se honom som Jack Fate i filmen Masked Anonymous från 2003. Manus till filmen skrevs av Bob själv ihop med Larry Charles. Men eftersom de båda(?) är skojfriska killar, så skrev de manuset under pseudonymerna Sergei Petrov och Rene Fontaine.
  I samma film kan vi även se Bruce Dern spela Editor.
  Bruce har gjort på tok för mycket för att jag ska kunna säga vad han är mest känd för, men jag gissar att det inte är tv-dramat Rosor är för de rika, i vilken han spelar Douglas Osbourne.
  Detta gör han bland annat mot Joe Penny. En annan Joe, med snarlikt efternamn, är ju gitarristen i rockbandet Aerosmith – Joe Perry. Och därmed är svaret givet, för vem är tillsammans med Katy Perry om inte dagens HB – Orlando Bloom

 57. Luslina

  Det känns som att dagens luckhemlis är välbekant och älskad, men fattar ändå inte helt vem. En känsla som närmast kliar. Hoppar upp på läktaren via hatten och håller ett ”Nejmen? Jomen! Åhhh” berett till avslöjningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.