Hoppa till innehåll

Den röda tråden i Julkalendern – DRT – 2019

(Ni som inte har hängt med i bloggen nu i december: rotera! Åk på mellandagsrea och koka palt! Detta med DRT går inte att förstå!)

Hemlisbloggarabstinens, anyone?

(Sade hon förhoppningsfullt.)

Här står jag som vanligt i min svärmors klänning från 1971 och försöker sno uppmärksamheten från granen.

Det här är svårt att skriva. Men inte på grund av något annat än att mellanslagstangenten gör dubbelslag som ett orienterarhjärta med twar, medan deletetangenten har lagt av helt.

Genom åren har DRT ibland blivit inbjuden med armbågen, kommit lite på sidan om eller bara hängt med som en blindtarm utan mål eller mening. Ett år glömde jag till och med bort att ordna en röd tråd, så när jag väl kom på det vid lucka 5, fick jag sätta mig och leta efter en vag, gemensam nämnare och sedan se till att just denna var med i resterande 19 luckor.

Ett annat år var den röda tråden ”den röda tråden” … Alltså ”Historien om någon”. Ett år var den ”I Am the Walrus”, och då hade hakke och Översättarhelena säkert lagt ner en hel jobbvecka på att analysera alla 24 luckorna.

Förr om åren satt jag och stökade till med bokhögar överallt i hela huset. Barnen for vind för våg, mina redigeringsdeadlinear hängde på sköra trådar, pizzamiddagar stod som spön backen och glöggbjudningar fick klara sig utan mig.

Här (2007) hade jag den siste november skruvat loss fönsterbrädan, för den var ful. Inte förrän på annandag jul fick jag tid att ersätta den.
Att jobba i sängen är finemang, men väldigt bökigt vid läggdags. (2010)

Ett  år försökte jag till och med använda en liten handskanner för att snabbare få in stora textsjok i datorn. Numera är det dubbelgooglingar och massa Google books som gäller eftersom jag försöker se till att det är så svårgogglat som möjligt … Jag tror att mina lån på biblo nu i december bara uppgår till kanske 10–15 böcker, nästan alla upphämtade från magasinets kulvertar.

Men DRT, kom igen, DRT!?

Enkelt: DÖDEN.

Har ni någonsin sett så mycket död? Allas barn dog, allas föräldrar dog, alla sörjde och var olyckliga för att döden var så allestädes närvarande. Elände är bara förnamnet. När jag till slut kunde konstatera att glädjens och fnittrets budbärare Magnus & Brasse även de ju är döda, ja då satte jag ju  spiken i kistan.

Nästa år ska DRT vara förlossningar och barndop, tror jag.

Eftersom ni nu skakar på huvudet och är alldeles konfunderat besvikna över denna futtiga förklaring, återuppväcker jag den gamla traditionen att berätta om 2008 års teori från Översättarhelena!


Vi hade igår betat av:
1 Fay Weldon
2 Gunilla Wolde
3 Herbjørg Wassmo.

Detta fick Ö-helena att i förrgår med hjälp av Tillerosas initialfundering dra slutledningen att det på julafton kommer att vara Östen Warnerbring som hemlisbloggar. Allt enligt detta schema:

1 Fay Weldon, 2 Gunilla Wolde, 3 Herbjørg Wassmo, 4 Ian Wachtmeister?, 5 J.W., 6 K.W., 7 L.W., 8 M.W., 9 N.W., 10 O.W., 11 P.W., 12 Q.W., 13 R.W., 14 S.W., 15 T.W., 16 U.W., 17 V.W., 18 W.W., 19 X.W., 20 Y.W., 21 Z.W., 22 Å.W., 23 Ä.W., 24 Östen Warnerbring.

Särskilt den 12 december hade jag fått problem i så fall. Och varför fick inte Axel Wallengren och Elin Wägner vara med inledningsvis?

_______________

Det var alltså en ren slump att Weldon, Wolde och Wassmo inledde julkalendrandet 2008 …

Tack för alla rim, alla gissningar, alla kluringar och alla era släktingars tålamod 2019!

Ni som var vunnit tröja: mejla adress och storlek även om ni tror att jag har all info sedan tidigare år. För  det har jag inte!

[Här kommer snart en bild på tröjan. Jag ska bara  …]

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

 

Share
Publicerat iBloggenFacit, julkal.

25 kommentarer

 1. Barkborren

  God fortsättning på Helgen!
  sTORT TACK till BÅSMOr
  Och ALLA Båsister!
  En fantastisk hoogelresa !

 2. Magganini

  Jaha, men det sa ju hannoia, förstås, för flera dar sen. Men nä, så otäckt kan det väl inte vara ändå, sa vi då, det är väl nåt kuligt. Men det kunde det! Döden, döden, döden.

  Nu blir det tomt. Vi får leva på rester. Förutom gamla ägghalvor och skinkskalkar i kylskåpet finns det många oföljda länkar kvar i facitena. Dem ska jag strax hugga in på!

  Gott slut! Eller vad det heter nu.

 3. Oj, vad lotten.se var jättedööööööööd i flera timmar!

  Och OJ vad ni skrev till mig på tusen och en kanaler och sa ”vaff…”. Av detta drar jag härmed slutsatsen att jag inte kommer att sluta att blogga under 2020. (Jag är SÅ nödbedd.)

 4. Ninja i Klockrike

  Jag tycker att Stella Gibbons faller ur ramen för DRT.
  Visserligen är hon väl död själv, men det är ju ett öde hon delar med majoriteten av mänskligheten.
  Men på Cold Comfort Farm återvänder ju livet när Flora kommer. Folk gifter sig och flyttar och lever upp alldeles hejdlöst.
  Till och med Aunt Ada glömmer nastigheterna i skjulet och ger sig iväg mot en roligare tillvaro.
  De är nötter hela bunten, men synnerligen levande nötter.

  Så jag är böjd att hålla med PK.
  Faksiskt.
  Faskiskt.

 5. Magganini

  Orlando Bloom var på teve i dag igen (kursiverat, jag har nte orkat gå kursen). Vad betyder det, då?

 6. Ökenråttan

  Tja, juldan! Vad ska man säja? När jag var liten fick vi inte gå ut då. Vi skulle sitta inne och – ja, vadå? I stället för att gå ut och prova våra nya julklapsskridskor eller skidor eller vad det nu var vi fått. Snurrigt!
  Nu innebär juldan följande: Äta rester och gå till Storkyrkan och lyssna på Carl Axel Dominique när han spelar ’Vingt regards sur l’Enfant Jésus’.

 7. När jag nämner någon i paret Carl Axel & Monica Dominique MÅSTE jag i samma andetag påpeka att de bodde på samma studentkorridor som min mamma eller pappa.

  (Detta skrytande blir lite för vagt och oskrytigt nu när jag inte kan komma på om det var mammas eller pappas korridor.)

 8. Dina

  Döden…
  Tänkte ett tag depression men sen kom ju M&B så då tänkte jag humör. Ena dagen depp, andra fnitter typ.

 9. Maplestream

  Återigen, tack för underhållningen Lotten och båsister! Decembermörkret blir en fröjd i erat sällskap. Det livar upp så att säga. Rätt röd tråd är alltså livet. Plättlätt!

 10. Håkan (hakke)

  Himmel och helvete var en god kandidat för mig, vilket ju inte ligger så långt ifrån döden. Problemet var att himmel och helvete redan varit DRT i en tidigare kalender, så nästa idé var att de tolv luckorna i år lånat röd tråd från de tidigare tolv årens kalendrar. Om jag bara får till kopplingen till Walrus i någon lucka är saken biff. Jag ska bara kolla med Överdättarhelena så löser det sig säkert.

  Stort tack Lotten för ett gediget, genialt och generöst arbete. Och tack kära medbåsister för sällskap, skratt och sympatier. Skål på er alla!

 11. Åh, nu kan man ju kommentera också! Döden ja, inte riktigt men en tjock förkylning överraskade på julafton. Nu förnekar jag allt jag orkar. Julefrid på er alla!

 12. ÖR, det påminner mig om en historia från min tid på Musikkhøgskolen i Oslo. En kompis var blalus (vände blad) åt den kände norske pianisten Kjell Bekkelund i ett mycket modernt stycke. Hon försökte följa med i noterna men kunde inte hitta något av det han spelade där. Helt plötsligt signalerade Kjell att det var dags att vända blad så hon vände. Hela stycket igenom improviserade han modern musik som inte hade någonting med det som stod i noterna att göra och avslutade med att väsa ”Ikke si noe!” till min kompis. Hoppas ni fick den riktiga versionen!

  Och tack Lotten för årets kalender! 12 luckor är alldeles lagom från den här sidan också.

 13. Ninja i Klockrike

  Ja, 12 luckorskalender var en riktig lyckträff. Man slipper trilla omkuller, alldeles andfådd på julafton. Det känns så bra att ens arma skalle, mend innehåll, liksom hinner med.

 14. Ökenråttan

  Svårt att säja, Niklas. VI satt ju inte med noterna i högsta hugg. Men vi har största förtroende för interpreten. Och bladlusen.

 15. Ninja i Klockrike

  Den bladlusen har väl i allra högsta grad koll på noterna och tonerna. Och ihop också.

 16. Idag har jag plockat ner fem (5) föremål som står framför för att kunna packa ner silkepappret från julaftonens paketöppnande. Två gånger. Det dök nämligen upp lite mer precis när jag hade ställt upp allting igen.

  Jag trodde DRT var djur. Sen trodde jag att den var något så begåvat att jag inte hade en aning. Sen insåg jag att jag bör lämna rödtrådsletandet åt andra.

 17. LottenPotten

  Är tillbaka hemma och i båset efter 53 timmars julfirande med 14 släktingar i åldrar från 95 till 5 och en hund. Inte mycket sömn men roligt!
  Precis som i båset, inte mycket sömn men riktigt roligt och allmänbildande!
  Tack till min namne och tack alla i båset som förgyller december. Tack för att det är 12 luckor och tack alla geniala rimmare och limerickare – undertecknad är djupt imponerad och ska nu börja träna, jag har ju elva månader på mig. Jag tillhör de som läser bloggen hela året men bara kommenterar i december, men kanske kan det ändras på.
  Apropå Carl-Axel D så var han och en av mina kusiner ett par, innan han träffade Monica. Min kusin var inte så musikalisk, så det var bra att det gick som det gick! Hon hade nog bara bläddrat fel.
  Den röda tråden hade jag ingen koll på men är rätt nöjd med att ha klarat hälften av luckorna, inte helt för egen maskin men med hjälp av intelligenta lettrådar i båset.
  God fortsättning och vi hoppas vi hörs på det nya året!

 18. Heja heja hörni!

  Må ni alla återvända när jag bara bludderbloggar om gamla tidningsurklipp, upphittade dojor, förvunna melittafilter och galna tokar!

  (Mellanslagstangenten slår fortfarande dubbelslag och deleteknappen är dööööd.)

 19. hejsan eftrersom det är coronne i år kommrer en gråta

  blir det någron användskallelender ellrer ska man användra den gammela i år igen okcså klistra ihop lukcrorna så grått det grår

  det undrar jag nu

  yo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.