Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2019: tjugoförsta luckan

Lucka 19 skapade så många virrtrådar att ledtrådarna blev ett nystan som bidde en tummetott. Men i facit var allt glasklart: Jossilurens vann en liten tröja och Niklas kunde rimma! Sedan gick halva båset i ide; de knaprade glögg och drällde med tomtebloss i väntan på jullugnet.

Näst sista luckan kommer här! (Ajaj, den är ju jättesvår …)

Lucka 21


Hur ska vi tolka de här anteckningarna?

Många företeelser finns, fastän de inte har ett namn; många andra företeelser har ett namn, men ingen har beskrivit dem. Ett sådant begrepp är kitsch – omodernt, fult eller sofistikerat – ett ord som ingen riktigt vågar sätta fingret på.

Kitsch är (om vi menar idén som sådan) en av de svåraste strömningarna att tala om; dock finns det särskilda orsaker till varför just detta ord undviks vid diskussioner, vid söndagsmiddagar eller vid (gud förbjude) campingutflykter. Förvisso är kärnan i kitsch kärleken till det onaturliga, fantasin och överdriften. Och kitschen är ofta av­sedd blott för de in­vigda – gärna bland små, urbana grupper – och där­för svår­begriplig och mystisk. Kitschens påhitt och tramsigheter anses representera den naiva medelklassens vräkighet och stundtals förvånande överdrifter och ”dålig smak”. Enligt min mening kan man tvärtom anse det ”god smak” om åskådaren upplever något, känner något vid åsynen av (om jag nu tar ett långsökt exempel) en guldfärgad campingstol med rosors kronblad tryckta på tyget. Det är ju så fult att det blir vackert.


Men hu, en konstig bild!

Facitsajten!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaring.

Share
Publicerat iBloggen

78 kommentarer

 1. Rosman

  Utan all koppling vill jag presentera verket ”minnet av min mors underkläder förvandlat till ett flamsäkert draperi” av Annika von Hausswolff

 2. Maplestream

  Ilar ned på planen för att snabbt ta mig mot läktaren och upp på densamma. Sådärja känner mig som hemma, som om jag varit här förut. Dukar upp lite frukost, kaffe och ägg får det bli, minst. Vi ses om en stund eller så, om du inte kommer förbi på en fika för i så fall ses vi snart.

 3. AnnaPanna (ny i båset)

  Dagen ägnas främst åt att fira sonens 9-årsdag! Så kitschfigurer kommer nog inte vara i fokus, även om några hjärnceller faktiskt har vaknat till liv efter en skön sovmorgon. Jullovets första dag!

  Kanske kan bjuda på födelsedagstårta på läktaren senare under dagen!

 4. EMBRYO KROM IN FRÅN GRILLERSTUGAN DET ÄR DAGS ATT FRÄTA UPP PAPPRARKAKSHUSET DET SÄJER JAG NU

  nej jag har inte tid jag hållrer på att vakcla upp krampingstolen

  men det har ju regnat i förti dagar förti nätter det säjer jag nu

  yo

  jomen brollan har fastat härinne i krampingstolen okcså kommrer inte ut

  fällstolen okcså vad är det med den det undrar jag nu

  åh där har julgrannen fastat när han letrade efter glömda julklapprar det säjer jag nu

  yo

  vilkcen ordreda bland solstollarna

  ja det är inget man stoltstrerar med eftrersom jag pallrar inte få ordning på allt det här det säjer jag nu

  yo

 5. Råååsa. Med gulddetaljer. Snart dags att julpynta, fast var vi ska göra av granen vete mårran. Det kanske inte blir någon gran i år.

  Lord Kitchener verkar ligga bra till namnmässigt.

  Återkommer efter meddeldikrysset.

 6. Babs

  Om man säger ’kitsch’ för sig själv några gånger börjar man till sist tvivla på att ordet faktiskt finns. Då får man gå till Åhléns och titta på julpyntet och så inser man att det gör det.

  HB? Ingen aning.

 7. Barkborren

  I dag ska jag nog pröva att krypa ner i hatten med Paul
  Austen och hoppas på att få en riktig guldkant på dagen.

 8. HB måste vara Julen, vår mest skamlöst kitschiga högtid (med påsken som god tvåa). Fast Rosmans flamsäkra draperi får mig att vackla lite i min tro. Det för tankarna till en HB med känsla för feeling. Och kitsch.

 9. crrly

  Kul med camp-ingen där i sammanhanget. Och rolig gammal bild av ”Skånska Lasse”, som ju inte alls är den möbelsnickare som antecknade idéer på hyvelspån. Men ändå! 🙂

 10. Nä dra mig baklänges! Jag tror att HB är en glittrig hjort från Åhlens (i Eskilstuna.)

  Heja embryo, krampingstolarna är svårutvecklade så här års. Men efter idag blir det ljusare.

  Grattis till sonen AnnaPanna! Jag ser fram emot tårta på läktaren, det har vi inte haft tidigare.

 11. Magganini

  Hopp i hatt. Camplngstolarna är undanstoppade långt bak. Susningarna är knappt förnimbara.

 12. Håkan (hakke)

  Iklädd en trivial och underbar tisha ansluter jag till Maplestreams mysiga fikastund på läktaren, ler åt Embryos stollerier och fyller hjärnan med kitsch. Får återkomma till luckan senare idag och se om det går upp någon talgdank.

 13. Håkan (hakke)

  Plötsligt faller rosornas kronblad på plats i sin gyllene stolsram och denna lördageftermiddag känns som en söndagspromenad i parken.

  Var det kitschigt nog?

 14. Smultronblomman

  I dag famlar jag i blindo. Kitsch är inget för mig. Undantaget är nog lampan jag tog efter farmor. Fot i guldmetall med en lampskärm med fransar. Så ful att den är snygg!

 15. Hemma efter storhandlande inför julen. Alla var snälla och goda ända in i själen, möjligen med undantag för gubben som tyckte att vi fick plocka potatis först och diskutera hur mycket vi skulle ha sen, så andra kom fram. (OT, så vitt jag vet.)

  Ska nu vila en stund enär det susar i öronen.

 16. vovamomo

  Nu tyckte jag mig ha hittat en snickare , som campar.Men han hette ju inte Lasse.Men är det jul, så är det. Då får man luras!

 17. godiva

  Säj mej vackra gosse
  Säj, vad tänker du uppå
  Då svarar du: Tänker är kanske
  Lite väl mycket sagt

  Hopla!

 18. Örjan

  Ärligt talat/ tänkt. Även om det är fel.
  Kan inte låta bli att tänka på barfotatassande österrikare.

 19. Håkan (hakke)

  Jag tycker det är helt fantastiskt att Båsmor fått till en bildillustration som firar 50 år precis idag. Det var på håret att jag fick ihop den med HB, men så småningom föll poletten ner. Och det här spånandet om snickare och spån är bara snicksnack.

 20. OT:
  Sådärja, nu har jag lagt facit på jäsning och ska ta på mig klänning och hatt för att gå på glöggkalas nere vid ån! Klarar ni er ett par timmar?

 21. Dammråttan

  Det är extra jobbigt att känna sig blåst när det tydligen är lätt, men jag landade precis i soffan efter en sjukt uppskruvad dag på jobbet. Får återkomma efter att jag har varvat ner mig lite…

 22. LottenPotten

  Men alltså, för så länge sedan hade vi väl inte färg-TV? Det var väl svart/vitt som gällde? Campingstolar i guld med rosentyg, sådant skulle min moster kallat för ”bonnagrant”. Men så var hon också en storstadskvinna med ett förflutet både från New York och Paris.

 23. jossilurens

  Alltså, ni är i Sverige? Jag är i USA, så jag kryper upp på läktaren och vinkar lite. För jag kan varken se rosor, kronblad eller Eskilstuna. Eller jo, en liten skruttig ros kan jag se, om jag åker till Kina.
  Och den enda ”Lasse” jag hittar att trycka in är från Uppsala, så jag gissar att jag har så in i bomben fel, men jag är här och jag har hittat Martin Roos, som ÄR från Eskilstuna och som KAN dra ett riff och som har en namne som har skrivit en bok på tyska som handlar om Johan Vilhelm av Pfalz och nu kan jag ju inte tyska men jag är stensäker på att Johan Vilhelm gillade kitsch. Så vi plockar ju med lätthet att den ledtråden vi ska fokusera på är Martin Roos, som.. nämen ojdå, som stavar sitt namn med två O:n. HB är med andra ord Orlando Bloom.

  (Så, nu har jag förstört mina föräldrars relation till google med mina sökningar, samt att jag är supertrött och håller på att somna, men jag återkommer kanske, för den här ”Lasse” som jag hittade är jag ju lite sugen på att sätta tänderna för att se vart jag hamnar)

 24. Betong-Bess

  Nu blir’e lussebullar på läktaren. Har följt diverse trådar, men kommer ingen vart. Dags för en paus.

 25. vovamomo

  Satt o slog på Lasse Holmqvist och ”Här är ditt liv”. Hamnade på när de kidnappade Tage Danielsson, och han berättade om sitt liv,från början. Det var ett fint program,som slutade med Hasse Alfresson och Monica Zetterlund. Tog sin tid,men kunde inte slita mig.Att de alla inte längre är i livet.Har ingenting med luckan att göra,vad jag vet.Bar a att det är sevärt.Från 1981.

 26. Christer, the Long Distance PT

  När man ska på semester kan det vara bra att, förutom tidigare nämnda fällstol, ta med sig en kamera.

 27. Kråkan

  Ute kryper dimman allt närmare och det tycks den göra i huvudet också.
  Inget synes klart men på läktaren kanske en orolig själ kan söka ro. Kaffe idag? är det ett tecken i tiden så kan jag inte tyda det heller.
  Men nya tischan med Linné kom i går; stilig!

 28. Magganini

  Hon står bakom ryggen och hetsar ”goggla, goggla” den lilla dottern, utan att vara särskilt tydlig. Till slut har jag nog lyckats hitta rätt lettrådar i alla fall, och upplevt pollettrasslet innan det blev söndag.

 29. Aha!

  Så trött idag att jag trodde det var dags att lägga sig för kvällen redan tio över tre. Lägger mig till rätta för att sova på läktar’n.

 30. Aku

  Finns det plats kvar läktaren? Idag får jag icket ihop lucka och ledtrådar men några kolafudge kan jag bjussa på.

 31. Dammråttan

  Nä nu har jag varvat ner mig så mycket att jag nästan somnar. Går dåligt med klurandet, men jag har fått njuta ordvrängning a la embryo. Jag är nöjd.

 32. (pigga?) kristina

  Ökenråttan: tur du styr upp. Jag trodde det var söndag idag. Du är en välgörare!

 33. Ökenråttan

  (pigga?) Kristina: Det är faktiskt Söndag redan i dag. – Jag saknar camp-anda i båset i dag.

 34. Ardy

  Tänkte allra först på en mer magerlagd skånsk herre med glasögon och mycket bestämda åsikter om smak, sedan raskt på en mer ödmjukt resonerande dito.

  Sen fattade jag inte vad Gepetto, Jesus, Carl Malmsten eller Harrison Ford hade med luckan att göra.

  Nu landade jag i ramsan Monday’s child is fair of face, Tuesday’s child is full of grace etc etc ända till sunday.

 35. Klättrar trött upp på läktaren efter sillinläggning, shopping, fruktkakebak, pepparkakebak, städning, julgrandpyntande… Min hjärna behöver ingen ursäkt för tröttheten den känner.
  Är jag ensam på läktaren nu, tro?

 36. Håkan (hakke)

  En liten kitschig vers:

  Campingstolskitsch är helt ärligt sådär,
  rosenblad lockar mig inte ett dugg.
  Den mörkaste midvinternatten är här,
  så sant söndag blir längre med ljusare lugg.

 37. Det var då för väl att ni har koll på veckodagarna.

  (OT: Jag är alldeles lyriskt lycklig efter ett synnerligen lyckat vindrutetorkarebyte. Så enkelt det kan vara, va.)

 38. Babs

  Nu är det söndag, men inte hjälper det mig. Har följt ledtrådar åt alla möjliga håll, men inte fått ihop dem med luckan.

 39. Babs

  Jag tro ändå att jag, bland alla spår, väljer ut en pjäs jag såg för många år sedan. Minns varken guls eller rosenblad, men det var en söndag.

 40. Magganini

  Midvinternattens luft är mild
  Stjärnorna döljs bakom diset
  Många vakar, begrundar en bild
  – vem har sitt hår på det viset?
  Månen är osynlig på sin ban,
  Inget syns, varken fur eller gran
  Regnet faller på taken,
  Tomten är genomblöt, kraken.

 41. Maplestream

  Ojojoj! Jag måste ha somnat (läs koma) på läktaren. Nu är det söndag på riktigt! Vad gör man då? Vänder på sig och somnar om. Lite senare idag ska det kokas kalvsylta och sillar ska läggas in i olika lager och lagar. Jag bjuder på läktaren till den det behagar.

 42. ridinattvinternattens sköld är hård

  allan sovrar på taket (det säjer jag nu)

  julgrannen rakrar sej på neslig gård

  endast lilla husljuset mysko är vaket

  embryo slår in ett jättrestort pakcet (det säjer jag nu yo)

  som innehållrer en pårikctigt rymdraket

  det är till brollan morran okcså farran

  så kan dom flygra omkring i universrummet med varann

  EMBRYO KOM IN FRÅN GRILLERSTRUGAN VI MUSTE PROVRA ÅRGÄNGSMUSTEN

  men jag skrivrer på en julvers

  fast jag får väl sluta med ett äsch

  det säjer jag nu

  yo

 43. … sshhhhccccchhhhhh … visk, visk … det bär mig emot att skriva en kommentar till eftersom embryos avslutning ju var perfekt … ssssschhhhh, men jag är jättediskret … tithi … årgängsmusten … ssschhhh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.