Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2019: tredje luckan

Detta är en litterär gissningskalender som är jätterolig! Programförklaringen är bra att läsa, för lucka 1 är en gåta, lucka 2 är dess facit, lucka 3 är en gåta, lucka 4 dess facit … och så fortsätter det på ett lite förvirrat sätt ända till lucka 23 (gåta) och lucka 24 (facit).

Gårdagens lucka 1 fick en strålande början, en underbar mitt och ett fantastiskt slut. För att inte tala om facitets kommentatorsbås, som fylldes av kuriositeter om galna brandvarnare och gula träskor. Vann den – än så länge – osynliga tischan gjorde Vovamomo.

Men nu trampar vi väl vidare mot julafton?

Lucka 2


Knatte, Fnatte och Tjatte samt några andra

Först kom han som bar på en pinne och två av hans oerhört snygga polare. Sedan kom han som rökte en liten pipa och bar på massa tyger. Och så kom han som försökte gå lite nätt fastän han bar på en läkarliknande väska i ena handen och en saftflaska i andra. Därefter kom massa smågrabbar som bar på åror, grönsaker, bröd, kläder, ost och frukt samt sex pojkar till i sällskap med några hundar. Däremellan, kom jag på nu, gick ännu en hund och gubben från hotellet och en för mig okänd man som också bar på en väska. Minsann var det inte även ännu en rökande man med händerna i fickorna. Och så jag då, bärande på hattar och stövlar samtidigt som jag låtsades som om det regnade.


Trist, tråkig, tragisk bild som egentligen inte behövs.

Facit kommer på onsdag morgon!

Lucka 1 och facit. Programförklaring.

 

Share
Publicerat iBloggen

146 kommentarer

 1. Christer, the Long Distance PT

  Men det ser ju ut som att den stackars förvirrade gubben är på väg att banka sig själv i huvudet med en sten! Kan ingen hjälpa honom?

 2. vovamomo

  Associationsförmåga är ju ett svårt ord att stava till,men ännu värre att praktisera..

 3. PK

  Hm, försöker skohorna in en teori. Den handlar om konst. Slät konst. Art, som i artist. Och barn, massor av barn. Men jag får inte riktigt till det. Än.

 4. Ökenråttan

  Nu har vi knappt hunnit läsa klart men har ändå två frågor som pockar på:
  1. Var gick Lilla Ludde, undrar Luddes päron.
  och
  2. Vad håller den stackars gamlingen. handen? En bit ost, en tvättsvamp eller en sten? Ikonografin är allt i dag, tror vi.

 5. Betong-Bess

  Godmorgon allihopa! Har inte en susning, men hoppas att det klarnar framåt kvällen. Installerar mig på läktaren med ett par betonginspektionsrapporter som ska granskas. Nåt kul ska man ju syssla med under tiden.

 6. Det närmar sig ju jul och jag tänker bara på Tjuren Ferdinand och alla matadorer och picadorer som marscherar in i ringen. Men ungar med åror, kläder och mat såg jag inte. Kanske var jag på toa just då.

  Sätter mig på läktaren ett tag och kollar om det möjligen finns lite värmande glögga där. Det är kanske varmare om jag hoppar i hatten?

 7. Ett riktigt skämtsällskap! Är det inte några kvinnor som står och sjunger och dansar därborta vid graven också? Och nästan alla tar selfies.

 8. Eva-L

  Alltså nu törs man ju inte bara gissa rakt ut för ifall man gissar rätt (fast det gör man ju inte, man har fel även idag). Jag parkerar mig här och kollar vad alla smarta har att säga.

 9. vovamomo

  Det jag tänkte på först, passar ju inte alls in med rökande män, och hundar alls.
  Nya tag,nya tag!

 10. Ökenråttan

  Ost och åror tycker jag är signifikativa. Även att det röks. Och den där stackarn som stapplar fram under ett berg av hattar med mera – jag har ett så livligt minne av honom. Great favourite. Liten ungersk-rumänsk touche, förresten.

 11. vovamomo

  Asso..förmåga, Jag jobbade i trettio år i en bokhandel.Man mötte folk med olika frågor ,hela tiden. En dag stod det en äldre herre framför mig,han såg ut som Michael Caine ungefär. Välklädd äldre herre. han frågar mig : ”Har ni en bok om hur man knyter en fluga ?” Nej, säger jag, det finns inte! Det får man klara själv.Ha-ha. Jaså, säger han,men fröken kanske kan visa mig till fiskehyllan, så får jag botanisera själv. ÅÅÅh,helvete !

 12. BarbaraB

  Ååå, det känns som att jag borde ha en association här, men den glider undan så snart jag försöker skärpa blicken!

 13. vovamomo

  Mafiosos,Gäng. Nja, Vad vet inte du,vad vet inte jag..Vet inget i dag.Men litteratur är det nog. Om än inte Edith Turner. Dom rökte väl inte?

 14. Magganini

  Hopp i hatt.
  Jag känner att jag får massor med associationer hela tiden men har ingen aning till vad.

 15. Gårdagens nöjda känsla av att ha klurat ut HB vid första genomläsningen gick fort över. Nu tillbaks i förvirringens land.
  Hoppar i hatten så länge och funderar på om någon glömt repen.

 16. Ardy

  Tänker mig att sedan kommer en operasångerska, en skoputsare, några kapplöpningshästar, en servitör bärandes cloche på bricka och ett cirkussällskap och sen tränger hela konkarongen in sig i en skeppshytt.

 17. Kråkan

  Rep, snören och andra lettrådar kors och tvärs, jag blir alldeles yr, lost in translation om man säjjer. Nu gäller det att hitta rätt hatt att hoppa i.

 18. Nu har jag ägnat en lång stund av min arbetstid åt att bläddra igenom en bok som jag var helt säker på att luckan byggde på, och det verkar den inte göra. Åter till begynnelsestadiet.

 19. Barkborren

  Jag skriver vad som helst! Tack!
  I går var det Linné och hans Pompe som vandrade. I dag kan det kanske vara Arthur som gillar köttbullar som vandrar.
  Jag har bytt Hjärtats vägar mot en annan typ av vägar. Och roligt har jag haft. Det är inte ofta jag skrattar och jublar högt, men det har jag gjort nu på morgonen. Tänker passa på och ta influensasprutan så jag kan få vara frisk resten av året.
  Förresten Lotten, länge sen sist; hur har du det med dina skurknän?

 20. Skurk-knävlarna är LITE bättre.

  Igår sa min djefla man ”vad snabbt du går” och i lördags sa Tjugosjuåringen ”du går ju med stuns”. Och igår spelade jag basket LÅNGSAMT, men i riktigt spel på helplan i 40 minuter.

  Må du skratta och jubla högt resten av dagen också, Barkborren!

 21. Bilden förresten: en skurk? farbror? vältränad hipster? står på knä på golvet med en tvättsvamp/ost/sten i handen och stirrar besviket på ett krucifix. Har han försökt tvätta Jesus med svampen, med dåligt resultat? Eller mata honom med osten? På hans tumme (mannens, inte Jesus) växer en liten bubbla. Gör den ont? Är den helig? Fryser mannen för att han inte lyckas dra på sig sin laxrosa mantel ordentligt eftersom han håller ett krucifix i den ena handen och en tvättsvamp i den andra, samt har en bubbla på tummen?
  Tacksam för svar.

 22. AnnaH

  Det är som vanligt upp som en sol och ner som en hel hög pannkakor. Igår gissade jag rätt fast jag inte vågade tro det och inte kunde hitta på nåt spirituellt heller. Idag är det noll koll kokosboll jag har inte den blekaste jag begriper nada jag sätter mig på läktaren igen,

 23. ”Herregud! Vad heter nu פטריות פסילוסיב סמילנסיטה på latin! Kan de inte bara skriva om tvättsvampar!”

 24. Sanna

  Ferdinand och Ludde var det fler som osökt kom att tänka på.
  Jag tog en resa till romarriket och bildade mig lite. Men inga talgdankar gick upp för det. Några timmars jobb till innan jag myser i fåtöljen med min tekalender och ’The crown’ och kanske klurar lite mer.

 25. Bridgroom

  Jag missade vilken bok Brid bläddrade i så jag riskerar att göra samma misstag (ja, vi har mer än en), men jag associerar mer åt håll där inte böcker alltid räcker till. Konsten är att inte tro på sina egna felaktiga ledtrådar.

 26. Dina

  Ojojoj! Redan eftermiddag och har inte hunnit kalendra än.
  Hoppar i hatten och börjar läsa ikapp.

 27. Sanna

  Sammanfattar:
  Han med pinnen: 1 människor
  Snygga polarna: 3 människor
  Han med pipan och tygerna: 4 människor
  Han den nätte med läkarväska och saftflaska: 5 människor
  Massa smågrabbar: 5+x människor
  Pojkar med hundar: 11 + x människor och y hundar
  Gubben från hotellet med hund: 12 + x människor och y+ 1 hundar
  Mannen med väskan: 13 + x människor och y + 1 hundar
  Rökare med händerna i fickorna: 14 + x människor och y +1 hundar
  Jag: 15 + x människor och y + 1 hundar
  Men jag löser inte x och y.

 28. Dina

  Ramsor! Men vilken? Siffror eller bokstäver? Eller djur? Kanske en annan sorts kalender? Många tankar snurrar men bara flyger bort. Det får bli läktarhäng ett tag till. Har nybryggt kaffe om någon vill ha.

 29. Jag minns en film med han med mustaschen som heter nästan som det jag tror att det här är. Eller ramlar jag i klaveret nu?

 30. A-K

  Åh! Så kul att återse alla igen! Framförallt ni uppe på läktaren.. det är ju där jag brukar tillbringa större delen av december.. inte konstigt att man går upp i vikt med tanke på all glögg och annat gott man smäller i sig!

 31. godiva

  Åh, jag ser det framför mig! Ett resande cirkussällskap på parad! Han som går först måste ju vara starke mannen, som förutom en käpp också enkelt bär på två oerhört vackra cirkusdansöser, en på varje axel. Han med läkarväska och saftflaska är trollkarlen och sen kommer jonglörerna som trixar med diverse attiraljer, och de väldresserade pudlarna sköter sig i ledet, den mystiska mannen har sina knivkastarverktyg i sin väska. Och sist förstås clownen som sköter bärande och släpande av alla pryttlar som behövs på en cirkus, inte minst lindansösernas paraplyer! Lätt som en plätt den här luckan! Eller just det, vem är clownen?

 32. Jag ska kolla om jag kan hitta några specifika brudar i alstret, Babs.

  *mutter, mutter, bädder, blädder*

  Japp! Några fruar, några kvinnor, en städerska, en död dam, Queen Elizabeth och minst en tvätterska.

 33. Ökenråttan

  Unga flickor finns.
  Tyckte vi såg en hammare där intill den gamle mannen, ja jag vet inte …

 34. godiva

  Åh, igen, vilka uppslag i fältet! Och bilden hade jag inte hunnit granska, men nog är det svampar där i nederkanten, såna där monofolytiger som ni pratar om?!

 35. vovamomo

  Det är väldigt irriterande att känna sig oförmögen ,en hel dag,det är det.Det hjälper inte att timmarna går heller.

 36. När jag dör vill jag att nån ska sätta minnesplaketter hos alla pubar jag har besökt. ”Här köpte Hannoia time beer kl 16 en onsdag 2006” skulle det kunna stå.

 37. Ninja i Klockrike

  Om det handlar om tvättsvampen och krucifixet, ja då måste HB vara tanten som målade Apjesus.

  Brid, Cecilia N och ni andra, måste vi inte ha en läktarstickning i år?
  Jag håller på med Stripe Tease av av General Hogbuffer, och jag kan verkligen rekommendera detta sockmönster, det är lätt, går fort och blir jämra snyggt.

  Förresten, vad är det för ras på hundarna? Det är ju nästan den viktigaste frågan av alla.
  Dessutom ser det svårt ut, utan att vara det.

  Åh, nu förstår jag bilden. Det är någon klåfingrig tant som bytt ut en Dropsbeskrivning mot krucifixet. Därav mannens förtvivlade min.

 38. Håkan (hakke)

  Det här får mig knappast att tro att det inte är något otecknat, om ni förstår hur jag tänker. Det gör sannerligen inte jag, hjärnan har tagit semester i dessa jobbsökartider. Hej läktaren gamle vän, I’ve come to hang on you again! (INTE någon ledtråd, sorry.)

 39. Agneta uti Lund

  Det börjar blåsa och drar lite, så att jag småfryser. Det får mig att tänka i dessa banor:
  Hela det här gänget ska tydligen ut på sjön, eller rent av havet. HB skulle i sig kunna vara densamme som ligger bakom de förstnämnda, men här rör det sig om något helt, helt annat. Eller så är kanske HB den uti England som ursprungligen satte samman det hela.

 40. Dammråttan

  Det där var väldigt målande och plottrigt på en och samma gång. Jag ser bilder framför mig – från en stor favorit, men det stämmer inte riktigt ändå. Nåväl – jag är sugen på glögg, så jag hänger på läktaren en stund.

 41. vovamomo

  Är det dom som ska ombord på Noaks ark? Men jag vill minnas att det var bara Noa,och en massa djur. Ingen som rökte,där.eller bar på väskor.Men visst regnade det.

 42. Ninja i Klockrike

  vovamomo, Noak hade ju hela familjen med sig. Sem, Ham och Jafet med blommor och barn. Fru Noak var nog alldeles för gammal för att idas befolka jorden igen. Och Noak själv var ju full som en kastrull, så den hade hon nog inte haft någon nytta av i alla fall.

 43. Dina

  Usch och äsch! Jag förstår ju att det dräller av lettrådar i alla kommentarerna. Men de liksom flyr mig och jag får inte tag på någon enda trådända att börja nysta i.
  Läser om alltihop och får se om något sticker ut.

 44. Ökenråttan

  Röka är ett skadligt bruk som kom till våra nejder ganska sent.

  Unga flickor är med och jag minns en: hon har en röd schal som hon nödvändigtvis behöver när hon ska bogsera.

 45. godiva

  Hannoia at 17:33 ”Vid planlöst googlande kan man lära sig t.ex. att Hammarby roddförening grundades 1889.” Älskar google! Jag hängde på lite. Visste ni att man körde speedway på Kanalplan fram till 1969? Hittade en bild på Monarkerna mot Indianerna från 1956, låter som ett ärorikt slag!

 46. Magganini

  Nämen – inte kan det väl vara … det var så längesen så längesen jag tittade i den … Oj, där blev det visst en upprepning.
  (Jag kan ju inte kolla i boken heller, för den har en annan härvarande båsist lagt beslag på. Tror jag.)

 47. vovamomo

  Ninja i klockrike: Ja,jag är dåligt påläst,där. Bara hört hörsägen.och knappt det.och har aldrig sett en bibel.

 48. vovamomo

  Ha ! ja,sett har jag väl.jag har ju dammat på dom,men jag menar att jag har inte läst den. Bara hört vissa strofer genom åren. Så är den här gåtan biblisk,skall jag gå o lägga mig..

 49. jossilurens

  Jag läste att det var Fredrika Bremer som introducerade picknick i Sverige, fast nu var det här ju bara om en massa snubbar och det låter mer som att de är på väg till sopsorteringen.
  I filmen Sopåkarna kan vi se bröderna Charlie Sheen och Emilio Estevez spela just sopåkare. 1973 gjorde de båda filmdebut i filmen Det grymma landet, i vilken deras pappa Martin Sheen spelade just en sopåkare vid namn Kit. En annan Kit är ju Kit Harrington, känd från bla Game of Thrones eller kanske snarare som sonson-sonen till John, som uppfann toaletten som gick att spola.

  Några som däremot inte hette Harrington, men väl Carrington var ju familjen i tv-serien Dynastin. Huset, eller det kanske snarare var en herrgård, som de bodde i var the Filoile Estate, som även användes i filmen Himlen kan vänta.
  Från den filmen minns vi givetvis Warren Beatty. Eftersom vi snackat lite om alla dessa män, så skuttar vi raskt vidare till filmen Män och kvinnor, i vilken Warren spelar en man vid namn Porter. En av hans kollegor i filmen är ingen mindre än Goldie Hawn och hennes sista ”Tjejen-film” råkar vara Tjejen som föll överbord.
  Några som däremot mycket sällan faller överbord är ju pirater och nu är det inte långt kvar eftersom det även var så att nästan hela uppsättningen från Dynastin även medverkat i The Love Boat och om en undrar vad Linda Evans gör nu för tiden, så är det ju ingen slump att den första filmen hon gör sedan 1997 gör hon ihop med Tom Bloom.
  Dessutom har jag bestämt för mig att någon sa att en av hundarna i dagens lucka heter Legolas, så självklart är dagens HB Orlando Bloom.

 50. Kråkan

  Nu tycker jag nog att alla repen och snörena börjar trassla ut sig men en tillsynes viktig lettråd verkar ha förlorat båda sina ändar. Jag ska leta fram en av mina gamla pipor, sätta mej bekvämt längst bak och röka lite så kanske det flyter bättre sen.

 51. Agneta uti Lund

  (Inom parentes: Den trista bilden är egentligen väldigt anakronistisk till sitt innehåll.)

 52. Rosman

  Jag trot till slut att paletten trillade sned. Nummer är viktiga och Beatlen är stympad. Har aldrig konsumerat vederbärande män ser fram emot att tjära det. Fattar inte Ferdinand dock. Tock tock.

 53. Katt

  Nu klarnade det eventuellt med namnet på stackaren på bilden. Tyckte att något kändes bekant med texten, men det är något grumligt i minnet eftersom jag inte läst detta sedan jag hade mässlingen i relativt späd ålder. Är det kanske en ost som gubben på bilden har i handen eller är det jag som är hungrig?

 54. Betong-Bess

  Meee. Ser ju att det strösslas med ledtrådar. Men får ingen rätsida på det. Well, take it from the top.

 55. Ninja i Klockrike

  I kväll lyser månen in genom rutan. En vacker månskära som vandrar sin gilla gång över himlavalvet. Den med.

  Jag försmäktar utan peppisar och glögg. Är det nån som har en smula och en slurk över?

 56. Bridgroom

  Jag hittade just en bild på ”Knatte, Fnatte” och dom, men jag har inte lärt mej nåt bra sätt att skriva in den här så det får vara. Det är väl ingen ledtråd, men Brid letade i rätt bok, men i fel kapitel. Det sjunde från slutet ska det vara. Brid får äta ananas utan mej.

 57. (pigga?) kristina

  Hundar är ju min grej. Fast här var det mest hittepåhund? Vågar inte googla så att jag inser att jag har plockat en blåsippa.

 58. Luslina

  Efter att först ha gett upp knattar/änder/Mårten Gås, därefter tjurfäktningsassociationerna försökte jag byta ut hundarna mot getter, men Petter är bara en, även med de två katterna och ett troll går menageriet inte helt ihop i additionen, ens om man lägger på alla tre grabbarna Bruse. Så – kanske det inte är djuren utan snubbarna som ska räknas? Close to water.

 59. (pigga?) kristina

  Skulle skriva något lustigt om väskor som ser ut som läkare, men det hade ju PK gjort för flera timmar sen.

 60. Ninja i Klockrike

  Luslina, om jag har fattat så är du inte helt fel ute i kommentaren 22.19 utan omvärdera uppgivenheten.
  Ska’ru se att det löser sig. Pacifistiska hälsningar till båset.

 61. Smultronblomman

  Jag får inte ihop mina trådar. Hjärnan går på tomgång. Har rest hela dagen. Åkt till Basel på mycket kort varsel. Boendet är ett rum, hos ett par. I deras lägenhet. Badrummet är deras privata…..
  Skulle nog läst på bättre innan jag bokade.

 62. Ökenråttan

  Brid: Den där konservöppnaren har Astrid Lindgren plockat upp senare. Hon är också rolig.
  Bridgroom: Sjunde från slutet, javisst, sid. 167 ff.

 63. Hajar nada trots alla lettrådar. Lägger mig att dö, snyftande och sjungande en klagosång över min bristfälliga, litterära bildning.

  Farväl, du onda värld.

 64. Looooo (som glömde klicka i Komihågmigrutan och inte heller kommer ihåg hur många o jag ska ha)

  I mitt huvud hör jag kokosnötter. Fast det är inte i riktigt rätt sammanhang. Många pojkar är det i alla fall och väskor. Och män som går.

 65. Ingela

  Jag var helt övertygad om att det var nåt bibliskt i morse, troligast gamla testamentet. Men det verkar vara helt galet. Och den enda Mary jag känner till som har något att göra med en röd sjal är den Mary som gav bort sin röda halsduk till Isadora Duncan, alltså halsduk som så brutalt tog livet av dansösen. Fast det finns ju inte ett spår i den historien som passar in på något i luckan. Så jag får kravla upp på läktaren och rulla ut sovsäcken.

 66. Babs

  Jag ser vartåt båset barkar. Tror jag. Men tror jag rätt så har jag inte råkat HB sedan tidiga tonår. Och jag minns inte drottningen.

 67. Luslina

  Tack för tilliten, Ninja i Klockrike! Nu har jag gett största delen av djurparken på båten och slår mig ner på läktaren och följer slutspelet. Varm slånbärssaft, någon?

 68. Maplestream

  Jag var säker på två lösningar tidigare. Nu är jag också säker. De stämde inte. Nu kan båset gärna strössla med onödigt övertydliga tips på HB.

 69. Men om tanten gett honom frälsaren istället för en drops-beskrivning så ska han väl vara glad, för sjutton!
  De är ju lika oförklarliga båda två.

  Min stickning är ett par strumpor i röda färgskalan med en egen utveckling av timglashälen.

  Inget av detta är någon ledtråd – vad jag vet. För jag vet ingenting av detta.
  Men den förtvivlade mannen kan inte vara Jeremia för han var sekelvis före Jesus.
  Och förkortade beatlar begriper jag inte heller. Snarare tvärtom: Paul är kortare än Paulus, som ju levde även en stund efter Jesus.

  Och hebreiskan lyckades jag inte heller tyda. Vilken bokstav ser ut som O?

  Nåja. Nu har jag iaf gjort mig förtjänt av en lott.

 70. Håkan (hakke)

  Lotten har alla och ingen gjort sig förtjänt av. Bara man *hick* är i hatten. Vars ä dom övertydliga trådarna nu då?

 71. Frida Levén

  Åh käre värld!

  Om det inte är Ville och Valle och Viktor, och inte heller Magnus Brasse och Eva, så kanske det är sju gruvarbetare och en ung dam.

  Jag har ingen aning om vem HB, om det inte är Lennart Hellsing.

 72. Håkan (hakke)

  Jag som nästan hoppades att någon gjort en Schubert. I huvudet är bara tomt, inte mycket verkstad här. Jag får övernatta på läktaren och känna mig listig i efterhand när facit levererar poletten.

 73. LottenPotten

  Någon är hypokondriker och någon har samma förnamn som efternamn, men det är inte hunden.

 74. Kråkan

  ÖR har hittat sidan med processionen.
  Jag har hittat min pipa men ingen tobak
  (och det är lika bra det för jag rökar ju inte).
  Floden (nästan alla floder) hittar till havet.
  Nu kan vi dricka glögg i lugn, och ro.
  Vi pratar inte om hunden, iallafall inte på engelska.

 75. Ninja i Klockrike

  Men ni kan ju inte hålla på och lägga ut ledtrådar så jag fattar vem HB är och sen hålla på och ändra er och lägga ut ledtrådar så att det inte är HB helt plötsligt. Det är ju inte schysst!!
  Ere en gammal återanvänd HB eller inte?

 76. […] Lucka tre kom alltså lite före lucka 5, och den hade ett facit i lucka 4. Glasklart. Där visade det sig att både Bridgroom och Agneta Uti Lund vann osynliga tröjor, som vad det verkar som kommer att levereras lagom till julafton. Men i detta facit lärde vi oss alla hur kul det är med konstvetenskapsallmänbildning – Ökenografi! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.