Hoppa till innehåll

Facit till lucka 7 heter inte lucka 14 utan 8 förstås (Lilla Julkalendern 2019)

Enklaste luckan EVER!

Lucka 7 2019 går till historien som den lättaste och mest förvirrade – men skyll inte på mig! Jag bara skrev som det var! Fast … hur var det egentligen? Vi kollar några spridda kommentarer i komplett oordning eftersom jag har läst dem i oordning bland laxtillredning, basket- och pingisbollar samt släktbesök.

Maplestream:
”Konstaterar att när jag läste i lugn och ro så kom HB till mig. Det enda som oroar nu är att det helt plötsligt var så enkelt. Som om jag läst direkt ur nämnda dagbok.”

Ökenråttan var sannerligen upprörd:
”Om jag vore damen på bilden skulle jag stämma Lotten för att hon kopplar ihop mej med dagens HB.”
”Och att sno mr Darcy! Jag saknar ord.”

Jossilurens:
(Nej, ni får läsa hela kommentaren häääär istället.)

Zkop:
”183 år mellan verken.”

Bridgroom:
”Zkop påstår att det är 183 år mellan verken (undrar vilket som då är startåret – hon på bilden skrev flera). Men om jag väljer en, kan då HB vara den som skrev ”Mulle Meck bygger en båt”?”

Christina:
”Tänker att det kanske är så lätt som det verkar för att även jag ska kunna klara av en lucka detta år. Men förmodligen inte.”

Ninja i Klockrike:
”Kommer med ledtrådar som sabbar min HB.  En HB som var vida mycket mer bildad än den HB som jag just nu förstått att det är. Det var dagboken som ställde till det. Den som jag fann oläslig.”

Helena:
”Det känns för enkelt, men ledtrådarna pekar mot en HB som har en del av sitt namn gemensamt med mig, och en huvudperson som har dagboksskrivandet som gemensam faktor. Det är inte riktigt en oberoende gissning.”

(Den där sista var inte Översättarhelena. Måste ju påpekas!)

Svaret är Helen Fielding (f. 1959), som slog igenom med dunder och tjohej när hon 1995 förstod att hon skulle skriva om sig själv, fast om en tjej som hette Bridget Jones.

Boken är mer känd som film än som bok eftersom man

 1. fullständigt obegripligt konstigt valde en amerikansk skådespelerska till huvudrollen
 2. såg till att denna skådespelerska till omvärldens fascination fick gå upp 15 kilo och lära sig brittisk engelska
 3. fick erkänna att även om det var fullständigt obegripligt, gjorde denna skådespelerska ett alldeles utmärkt jobb.
Skådespelerskan ifråga, Renée Zellweger.

Men faktum är att Helen Fielding skrev små kåseriliknande stycken om Bridget Jones – utan byline – i The Independent långt innan hon blev bok och film. Som så många andra författare som plötsligt gör succé, gällde det för Helen att smida medan pennan glödde och producera så många historier som möjligt om Bridget innan hon blir på smällen och måste sluta jaga karlar och män samt skilja mellan en trist chef (som jag dock fann oerhört charmig) och en Mr Darcy som heter så för att han ÄR Mr Darcy fastän (hej Ökenråttan) han redan var Mr Darcy i Jane Austens Pride and Prejudice, som ju (hej Zkop) kom ut 183 år tidigare.

Till yttermera visso spelas Austens Mr Darcy och Helen Fieldings Mr Darcy av en och samma skådespelare!

Kolla, Colin Firth överallt!

Helen erkänner rakt av att hon har snott idéer och handling av Jane Austen. Bridget till och med citerar ”Stolthet och fördom” när hon läser upp de allra första raderna: ”It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife.”

Helen Fielding var före B.J. (som man kallar verket när man är i branschen) singel och sådär charmigt fattig som andra kulturarbetare. Och sedan SCHWÅPP! kom genombrottet helt out of the blue. Fast om man tittar lite närmare på hennes cv, ser man att hon umgicks i kretsarna runt Rowan Atkinson och att hon var polare med regissören Richard Curtis redan innan han fick sätta tänderna i Bridges Jones och göra film av boken. (Sade hon ogint, den där Lotten, som inte är bestsellerförfattare bafatt hon inte umgås med filmmoguler utan bara långa basketspelare.)

Numera bor Helen med barnen halva året i London, halva i Los Angeles. Hon gifte sig i USA med komikern och författaren samt Simpsonmedarbetaren Kevin Curran, och livet lekte medan de fick två barn 2004 och 2006. (Amerikanska källor påpekar nogsamt att de inte var gifta och att de nästan inte var ihop heller.) Och så blev det sådär som det så ofta blir, tycker jag, när allt verkar gå så bra. Kevin fick cancer och dog 2016.

Nä, det finns inte så mycket intressant att berätta om Helen Fielding. Därför ska ni få se en bild från det hus som hon för nåt år sedan sålde och flyttade ifrån. Titta på lampan som går som i en vid båge.

Den heter Arco och skapades av Achille & Pier Giacomo Castiglioni 1962.

Varje gång jag ser en sådan lampa i hemma-hos-reportage, tar jag mig lite olyckligt åt hjärtat eftersom jag 1999 hittade en sådan lampa för en hundring på en loppis.

– Heh. Kul lampa. Heh.

Sa jag och gick därifrån.

Så, nu lämnar vi Helen Fielding, som om inte annat är en skicklig dialogskrivare. Läs Bridget Jones, så ska ni se att ni plötsligt fnittrar åt hennes mamma som vill köpa hjul till en resväska.

Verket som jag ville att ni skulle hitta, var alltså ”Bridget Jones’s Diary”. Men … mittenstycket, det ekivoka mittenstycket – det lät väl inte alls som nån lättsmält dagbok? Nä, för det handlade om en annan Helen Fielding, och hon forskar inom fysikalisk kemi. Alltså tog jag definitionen till fysikalisk kemi och gjorde om den till en falloid aktivitetsbeskrivning.

Wikipedia:

Fysikalisk kemi är en av kemins huvudgrenar, och använder fysik, framförallt termodynamik och kvantmekanik, för att förklara och studera kemiska fenomen på molekylnivå. Exempelvis är förändringar i temperatur, tryck och volym hos ett system, samt det arbete och den värmeöverföring som utförs av eller på systemet är kopplade till växelverkan på atom- och molekylnivå.

Julkalendern:

Den kroppsliga fysikens personkemi är en av relationsteorins huvudgrenar, som använder fysik – framförallt dynamiken mellan män och kvinnor – för att förklara och studera relationsfenomen på molekylnivå. Exempelvis är förändringar i temperatur, beröring och ökande volym hos en extremitet (samt det arbete och den värmeöverföring som utförs på själva kroppsdelen), kopplade till växelverkan på atom- och molekylnivå.

Men låt oss nu komma till saken!

PLOMMONSTOPET!

Jag är glad över alla lappar som ligger här och blir allt skrynkligare. Och att ni gissar fastän tischan fortfarande är osynlig. Här kommer en lapp …

Niklas! Som valsade in jättesent!

Lucka 9 kommer i ottan på måndag!

Bonus:

En liten snutt ur Bridget Jones dagbok. Där jag alltså tycker att tjifen Hugh Grant är charmig.

Share
Publicerat iFacit, julkal.

54 kommentarer

 1. Håkan (hakke)

  Tjoho Niklasgrattis i lucka 8 som hetter 14! (Idag när det är facitlucka gissar jag på ”Fem myror …” som hakade upp sig så på nummer 14 i sången 1-20.)

 2. Ökenråttan

  Får jag tjata om ikonografi igen? Lotten hade alltså beskurit målningen lite på högra sidan. Där står nämligen ett bläckhorn med en penna i. Vad ’stod’ det alltså i målningen? Kvinna med mapp med papper + bläck + penna = kvinnlig författare, det ser ju var och en.
  Får jag säja nåt om karlar också, rent privat? Colin Firth tycker jag är som en sammanfattning av alla dom tristaste killarna i klassen genom hela min skoltid. Men han passade perfekt som den träige kungen i ’The King’s Speach’. Hugh Grant är så där tröttsamt maniererad och gossaktigt patentcharmig, men tar sej nu när han åldrats och inte behöver spela förste älskare längre. Just det!

 3. PK

  Den HB avförde jag tidigt igår morse från utredning såsom varande alldeles för lätt. Lite som att nämna da Vinci och demoner i första stycket när det är Dan Brown som är HB. Occam hade nog rätt.

 4. Håkan (hakke)

  Jag löste förresten luckan redan 00.35 nu i natt eftersom den var så plättlätt. Tur för mig att facit inte kommer vid midnatt numera. 😀

 5. Ökenråttan

  Ja, själv började jag med att tycka att det var Anaïs Nin. Men var fanns incesten och bigamin, två ovanliga komponenter i ett liv som inte borde ha gått obemärkta förbi. Och vad var det för prat om en ’arbetsgivare’? Numera vet jag ju att ALLT måste stämma, så ajöss med Nin.

 6. Ninja i Klockrike

  Min bästa Ökenråtta!
  Antingen tar du tillbaka det där om Colin Firth eller så vattnar jag Skotte med ättika vid tillfälle!
  Och jag menar det!!
  Colin och jag är, vad som i Fantomenklubben på 70-talet kallades för låtsastvillingar. Vi är födda inte bara samma datum, utan också samma år, alltså verkligen samma dag.
  Du kommer inte här och kallar honom träig, det gör du bara INTE.

  Bridget Jones får du sannerligen och innerligen kalla för tråkig, för där håller jag med dig. Och kanske då Hugh Grant, för han är en sån där snygging som så jädra väl vet att han är snygg som fan.
  Min favorithugh är förstås Hugh Laurie, innan han sålde sig till Hamerikat och blev dr House.

  Nå luckan.
  Det där förbaskade mellanstycket fick mig att tänka på Kinseyrapporten, fast jag kom inte för mitt liv ihåg att det var Kinsey han hette, utan tänkte envist på Hiterapporten.
  Men var det ju det att Jane Austen skrev Emma och nån nämnde det och då var jag inne på Darwin, för honomses fru hette Emma.
  Därav den felaktiga lettråden att här ligger, om inte en gravad hund, så i alla fall en nedsänkt sådan. Jag var mycket nöjd.

  Sen envisades folk med nya ledtrådar och dåsteg mitt missnöja och sjönk bildningsnivån.

  Grattis niklas till tishan.

 7. Dina

  Alltså, jag tycker att vi skall göra om reglerna för gissningar och facitpublicerande! sade hon indignerat. För nu, när jag läste om luckan innan facitkoll, så kom jag ju på det. Gah!
  Dvs man behöver en natts sömn för att hjärnan skall hänga med. Den är ju alldeles proppfull med information om Marie Curie och andra kvinns man googlat så den behöver natten för att sortera. Eller nåt…
  Nåja, vad är väl en bal på slottet?

  Grattis Niklas!

 8. Jossilurens

  Jag skrattar fortfarande högt när jag tänker på hur Bridget Jones i andra boken skrev och postade vykort mitt i vinpimplandet… Och hur hon dagen efter hittar ett kort hon missat, som är till Mr Darcys revisor,
  ”Happy Christmas to my dearest, dearest Ken. I have so appreciated all your kindness this year. You are a wonderful, wonderful person, so strong, and clear-sighted and good with figures. Although we have had our ups and downs, it is so important not to hold on to resentment if one is to grow. I feel very close to you now, both as a professional, and as a man. With real love, Bridget”

  Fler julkort som detta! För ja, jag tycker att Bridget är rolig, både som bok och film.
  Samnandrag av den på tok för långa kommentaren igår: rollistan till filmen minus de uppenbara huvudrollerna plus make.

  Grattis Niklas

 9. Jaaaaaa! Äntligen! Tack!
  Och jag som verkligen sladdade in på ett bananskal (eller möjligen på en havskräfta med lite grön curry till). Dagens preparationer tog alldeles bort tankarna från luckan som jag faktiskt läste på morgonen. Men man skulle kunna säga att det inte är mitt Field. Har inte läst böckerna, sett filmen på en Gotlandsbåt (typ) (dvs väldigt sporadiskt och oftast utan ljud; de flesta halvtaskiga filmerna vinner på att inte höra vad som sägs utan istället lyssna på någon god musik och läsa textremsan).
  Än en gång tack!

 10. Jamen hoppsan ojdå. När jag läste igenom de av Lotten valda lettrådarna såg jag vem det var. Så dags då.

  Har försökt läsa men orkade inte med fnittertempot. Har inte sett filmen (-erna).

  Grattis Niklas!

 11. Precis som Jossiluren tycker jag att Bridget Jones är rolig både som film och bok. Angående Firth och Hughs instämmer jag i stort sett med Ökenråttan (och får se upp för Ninja). Ikanografin vill man veta mer om på sikt. Men Lotten, på Wikipedia står det att Helen Fielding är född 1958?

 12. Maplestream

  När jag hade just bilden på CF från Stolthet och fördom framför mig på mobilskärmen så…Jahaaaa Den dagboken, och det var löst. Typ så.

  Grattis Niklas till osynlighetstisha! Den kommer antagligen klä dig om någon ser dig.

 13. Agneta uti Lund

  Grattis Niklas!

  Luckan var så lätt att man tvivlade på att det det kunde stämma.
  Kollade Fieldings födelseår: Nätet påstår både 1958 och 1959. NE har 1959 – så då kanske Lotten valde det!

 14. Zkop: Ja, jag vet. Men NE säger 1959, och eftersom jag vet hur NE lägger ner kraft på just sådana detaljer, valde jag 1959. Nu skulle man ju kunna hävda att Helen själv väl skulle rätta 1958 till 1959 på Wikipedia i så fall, men är man NE-nörd så är man.

  (Dock har jag betonat vikten av korrekt information i ett mejl till NE:s chefredaktör, så jag tror att han kommer att tillsätta en utredning.)

 15. Rosman

  Tack! Min instinkt sade Bridget, men så många ylade om forskning så jag fick ju undersöka Kinseys fru men det stämde ju inte. Fast intressant att han var både bisexuell och polyamorös som hette dubbelpipig och otrogen där och när jag växte upp. Roligt och måste vara första gången jag klarat tre luckor i rad inom tidsfönstret.

 16. Grattis till Niklas! Fastande någonstans där vid Jane Austen och fick inte ihop det med någonting. Men det gör inget, det är rätt kul det med! I alla fall när det kommer till denna julkalender.

  Fast jag måste nog fortsätta fundera på hur facit till lucka 7 heter lucka 14 …? Det är väl den 8:e i dag? Missar väl något som vanligt.

 17. Magganini

  Några kommentarer och frågor:

  Jag blev mycket glad av Håkan (hakke)s fyllekommentar 00:35 där han hjälper Niklas med HBs namn i klarspråk men ändå inte.

  Ibland är det inte helt lätt att bestämma sig för om HB är den fiktiva personen eller upphovspersonen. Den här gången valde jag visst rätt i alla fall.

  Är det inte ett ”är” för mycket i andra meningen i forskar-Fielding-citatet?

  Varför heter det här facitet lucka 14?

  Grattis Niklas!

 18. Grattis Niklas! Jag jobbade på Kampsportsfestivalen hela dagen och hade inte en chans att klura, men tänkte att Snövit borde vara svaret på allting med sju.

 19. Nina

  Grattis Niklas!

  Wikipedia skriver till och med att en nutida variant av Stolthet och fördom är Bridget Jones dagbok.

 20. Ökenråttan

  Varför hade man en skådespelerska från USA som Bridget? För att man skulle få pengar från USA för produktionen. Money talks!
  Tänk bara på den erbarmliga Prusseluskan eller vad hon heter (fanns INTE med i böckerna).Går inte att fatta vad hon säjer, denna tyska ’skådespelerska’ men hon var en förutsättning för produktionspengar från Tyskland.

 21. ”Är det inte ett ’är’ för mycket i andra meningen i forskar-Fielding-citatet?” säger Magganini, men nej, det tror jag inte!

  ”Ibland är det inte helt lätt att bestämma sig för om HB är den fiktiva personen eller upphovspersonen” fortsätter Magganini, vilket jag är den första att hålla med om. MEN: det är jättemycket vanligare att det är upphovspersonen eftersom jag annars skulle bli tvungen att skriva korta facit. Och så kan vi inte ha det! (Fieldings facit är faktiskt i kortaste laget.)

 22. Grattishan Niklas!

  Jag tycker också att ett är är för mycket. Eller, två är är för mycket, menar jag. Det kanske går i släkten.

  Jag har inte läst Bridget Jones. Jag var för liten när de kom och för less på Hugh Grant när jag blev stor. Ser hellre om BBCs Stolthet och fördom hundra gånger istället.

 23. Ninja i Klockrike

  ÖR, även Krösa-Maja och fru Petrell var tyskor.
  Krösa-Maja rökte tydligen som en borstbindare mellan tagningarna, och hatade barn.
  Prusseluskan lär ska ha varit duktigt alkad och på lyset ungefär dygnet runt.

  Undrar om jag citerar Niklas nu?

 24. Kråkan

  Grattis Niklas och välkommen i osynligaklubben.

  I lucka sju hade jag ingen koll alls. Kom inte längre än till M Curie och fastnande förstås där i strålarnas glans även om jag begrep att hon var fel HB.

 25. Här tycker jag att det andra äret är ett för mycket ”Exempelvis är förändringar i temperatur, tryck och volym hos ett system, samt det arbete och den värmeöverföring som utförs av eller på systemet är kopplade till växelverkan på atom- och molekylnivå.” men det är ju Wikipedias fel.

 26. Magganini

  Skönt att vara uppbackad av nästa generation. Om inte det där äret är för mycket måste det hela betyda nåt annat än jag trodde att det betydde. I så fall fattar jag inte, och det vore iofs inget konstigt med det.

 27. Ninja, många konstigheter har jag varit med om på filminspelningar men Pippi- och Emilfilmerna gjordes långt före min tid i branschen.
  Utländska (företrädelsevis tyska) skådespelare är vanligt i större produktioner som ofta är samproduktioner mellan flera länder. I de flesta norska serier dyker det upp svenskar till exempel.

 28. Men alltså! Maplestream och ni andra som upplyser om Prussiluskans mer instabila sidor. Att det tillochmed står på Astrid Lindgren-sidan att hon var ”spelades av en tysk skådespelerska som sydde upp sin egen dräkt och inte var helt nykter vid inspelningarna”! Lever denna stackars människa fortfarande? Annars känns det ju nästan ärekränkande.

 29. Jag menar alltså inte att det var fel eller ärekränkande att upplysa *här* om att ALV skriver så. Jag blir bara häpen att de skriver det rakt ut! Det hade de väl inte kunnat göra om en svensk skådis?

 30. Anna, hon ör död sedan 1994 och hon gjorde mycket mer än svenska Wikipedia anger, ffa var väl inte Pippi-filmerna hennes mest framgångsrika bidrag till filmen. Däremot var hon röst till flera Astrid Lindgren produktioner.
  Och hon har gett ut en diktsamling. Inget om alkoholmissbruk på den sidan.
  Länk (på tyska): https://www.wikiwand.com/de/Margot_Trooger

 31. Maplestream

  Anna jag håller med, blev lite förvånad att det faktiskt står i skrift på deras hemsida.

 32. Aha! (Jag fokuserar på ”äret”, inte på Prussiluskan.) Nu ser jag dubbeläret – men det är som sagt Wikipedia som behöver rättas.

  Anna är ju faktiskt specialist på att korra Wikipedia!

 33. Håkan (hakke)

  Båsister är i allmänhet och synnerhet liksom båsmor och wiki är coolt. Dubblett.

 34. Magganini

  Wow! Så har man alltså bidragit till en förbättring av Den Stora Kunskapsbanken! Häftigt! Tack Lotten och Anna! Och Hannoia som stöttade i denna viktiga sak.

 35. Håkan (hakke)

  Jaa, 2006 som var så alldeles nyss fast lite längre tillbaks – och min första tisha!

 36. crrly

  Hahahaha, alldeles nyss fast inte ändå, det däringa 2006, det var minst en flickålder sen. Hon som då bebodde min mage — och därmed fick mig att eventuellt kanske måhända blogga ihop skumma köplistor som Lotten sedan återanvände — är numera en klok tolvåring; inte undra på att jag hajade till när Tolvåringen tittade in och till yttermera visso hade med sig en gissning — och så var det Lottens dåvarande tolvåring, icke alls min, förstås. En sann resa i tiden, på min ära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.