Hoppa till innehåll

Facit till lucka 15 heter lucka 16 (Lilla Julkalendern 2019)

Den femtonde luckan var så lätt, så lätt. Eller svår. Eller lite som en distraktion när man som Hannoia vill titta på vampyrserier. Eller hur det nu var. Ökenråttan är på hugget i år och hade inga problem med att associera som jag och många andra: ”Handsken är kastad!”

Nina:
”Ingen barnberättelse, men kanske ett förfärligt barn?”

Christer tLDPT upprepade med en dåres envishet:
”Får se om jag kommer på någon ledtråd under dagen.”

Örjan:
””Straffspark” heter Elfmeter i tyska fotbollssammanhang”

hakke på samma tema:

En dörrknackare ifrån Griffen
var med kungen vid apetirifen
sedan la han en straff
så en målvakt, helt paff,
kasta’ handsken och klarade biffen.

hakke var förresten så listig sååååå med sin tidiga ledtråd:
”Förlåt, men jag gillade nästan 2018 års kalenderlucka mer.”

Katt, nog med fokus på en viss akademi:
”Fick visst en roll i år i den ständiga dokusåpan i år.”

Vår egen båspoet embryos alster ska naturligtvis läsas i sin helhet, men här har ni det versala (som länkar till resten):
OKEJ LOTTEN PÅ A SVARAR VI LUSSELELLEBULLRAR EFTRERSOM BULLRERBRYN OKCSÅ PÅ B SVARAR VI RUDOLF MED RÖDRA MULNEN EFTRERSOM ASTRID STRINDBERG EFTRERSOM RÖDRA RUMMET EFTRERSOM DET LAKCRAR PÅ NU ORDENTELIGT DET SÄJER VI NU
YO”

Wikipedia skriver lite mossigt om dagens HB:

”Han sågs länge som provokativ, både i sina verk och i sin offentliga bild, bland annat genom sitt långa hår och emellanåt slitna läderkläder.”

Svenska Akademiens motivering för Peter Handkes (f. 1942) Nobelpris i litteratur 2019 lyder:

”För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.”

Och det är kanske det snällaste som har skrivits om honom på senare tid? Den befogade frågan är väl direkt:

Ska man premiera människor som är kompletta idioter – men jädrigt duktiga på sitt yrke? 

[tankepaus]
[tankepaus]
[tankepaus]

Ja, så funderade jag: trippeltankemöda. Hmmm. På tyska Wikipedia listas hans verk inom prosa och teater så här. (Jag visar er för att det är så fasligt mycket.)

De priser som han har emottagit är inte få de heller. (Jag visar er för att det är ju fantastiskt vad många priser det finns.)

Så, om man fick Nobelpris för sin produktivitet, ja då …

Problemet med Peter Handke är att han på ett provokativt och aningslöst sätt hejar på ”fel sida” och hyllar ”fel person” i Jugoslavien-konflikten. Och att han är helt oresonlig i ämnet. N.Y. Times har en artikel som handlar om hur fel Nobelpriset (än en gång) hamnade 2019 – ”The Bob Dylan of Genocide Apologists” – och där förklarar den bosnisk-amerikanske journalisten Aleksandar Hemon att Peter Handke är fantastisk som författare, men att han faktiskt är fel val. Lika fel som Bob Dylan, fast på ett annat sätt.

Handke beundrar fortfarande den nu sedan länge döde Slobodan Milošević, och erkänner inte alls de monstrositeter som denne gjorde sig skyldig till. (Han påstår att bosnierna utövade massmord på sig själva för att kunna skylla allt på serberna.) I artikeln ovan beskrivs hur Peter Handke 1999 reagerade på en fråga om huruvida han var bekymrad över lidandet i Bosnien. Han svarade:

– Stick your concerns up your ass!

Längst ner i artikeln läser jag följande rättelse. (Som vanligt fokuserar jag på fel sak, men det är ofta rätt kul med rättelser.)

[här följde en kvarts misslyckat googlande efter originalsvaret på tyska]

Luckan andades (hoppas jag) en mysko männscha som går fram som en ångvält med en egen agenda och som vet var skåpet ska stå, även om det är till exempel framför ugnsluckan.

Några av hans citat samt bok- och pjästitlar nämndes i gåtan, liksom Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman, som ju har översatt några av de senaste verken. Att Schubert fick vara med på ett hörn beror på att han har tonsatt ”Winterreise” och en av Handkes böcker heter ”En vinterresa på floderna Donau, Sava, Morava och Drina eller rättvisa för Serbien”. Ravelli fick symbolisera boken ”Målvaktens ängslan inför straffsparken”. (Som tydligen inte bör läsas av någon som behärskar fotboll eller psykologi.)

Handke och den förtjusande Olga Tokarczuk. (Jag fotograferade tv:n, sorry för kass kvalitet.) Min djefla man träffade förresten den uuuunderbara Olga på polska ambassaden i förra veckan, så nu äger vi en signerad bok.

Särskilt omtyckt för sitt agerande, sina intervjusvar, sina tal och sina åsikter är han inte, Handke. Tydligen är han en sjuhelsickes författare på ett sätt som är helt och komplett otydligt för mig, för jag tycker att det mest är vonobenbabbel.

(Med detta sagt ska jag meddetsamma erkänna att jag inte har orkat genom ett helt verk eller en hel pjäs, utan bara har gjort nedslag här och där.)

En liten rekapitulation från det Handkeiska hemmet nu. Peters pappa var länge okänd eftersom mamman Maria gifte sig med en annan när hon var i åttonde månaden: spårvagnsföraren och Wehrmacht-soldaten Bruno, som for fram som en ångvält och söp och slog sina barn (det känner vi ju igen). Att Peters riktiga far var bankmannen Erich Schönemann, erkände mamman först efter 18 år när Peter avkrävde svar. Mamman begick självmord när Peter Handke var 29 år, vilket (det känner vi också igen) tydligen triggade det författarskap som sedan följde.

Uppdatering! Handkes handstil! Han skriver (liksom Astrid Lindgren) allt för hand!

Det fanns en tid när jag var tvungen att först skriva allt – brev, artiklar, kåserier, skoluppgifter – för hand, sedan skriva in det på datorn. Nu är det precis tvärtom.

Slut på uppdatering!

Ni som vill öva upp er skoltyska kan läsa den här välskrivna artikeln om denna komplicerade karl. Eller den här artikeln, som nämner att fjäsk som att läsa Tomas Tranströmer på svenska faktiskt inte funkar. Tvärtom tycker man i GP och i den här artikeln i DN. Nä, nu lämnar jag Handke, hur fantastiskt väl han än må skriva. Suck.

PLOMMONSTOPET!

Vi har en vinnare in da house, nej, jag menar da hatt! Jag skakade plommonstopet så kraftigt att en enda liten hattlapp hoppade upp och lade sig på brättet (undersidan dårå, jag håller ju i hatten som ett durkslag liksom). Det är Béatrice! Och tröjorna är fortfarande osynliga, hurra!

På tisdagsmorgonen får ni lucka 17!


Eftersom Godiva önskade sig fler rim och rytm, tar vi väl en hakkelimerick till?

En versmakare bland poeter
han rimmar på lemerickmeter,
Är han dum eller vis?
Får han ta sig en pris?
Är det rim och reson vad han heter?

Share
Publicerat iFacit, julkal.

34 kommentarer

 1. godiva

  Godmorgon & Grattis!

  En travhäst nötandes bänken
  Vars utkast faller som sänken
  Hon googlar hit
  Hon klickar dit
  Men finner ändå inte länken

  Med snillrika facit i hand
  Hamnat rätt snett i fel land
  Tvärsäker i sin förvissning
  Om att NU är det ändå rätt gissning
  Men håller sen tungan för tand

 2. Örjan

  Wim Wenders har gjort film på 2 olika texter av P Handke.
  Därav Ravellis Wim-Wim.

  Men bilden? Fattar inte. Och förstår ej heller att läsa kyrilliska(?) bokstäver.
  Kom ändå ffg fram till rätt HB

 3. jossilurens

  Grattis Béatrice

  Nick Cave inleder låten med
  “Ah wanna tell ya ’bout a girl
  You know, she lives in room 29”
  när han sitter där och sjunger på nattklubben i Berlin. Ja, i filmen alltså.

 4. Nina

  Örjan: Bron över Drina av Ivo Andric.

  Grattis Béatrice!

 5. Håkan (hakke)

  Grattis Béatrice!

  Jag såg filmen ”Himmel över Berlin” när den gick på bio på 80-talet (underbara Peter Falk!) och gillade den, men jag har inte läst något av Handke så det här med att gilla 2018 års pristagare bättre baseras helt på det intryck jag fått av dem båda genom deras intervjuer och tal. Men fy tusan vilket öde med föräldrarna, en sådan uppväxt önskar man ingen.

 6. En man som närmar sig 50 och en 20 år yngre tjej – hur många gånger har vi inte sett det på film? Men när den unga tjejen ensam i sitt hem är omedveten om att hon är iakttagen av en okänd man, då är det riktigt obehagligt. En äldre man som skulle göra nästan vad som helst för att få ”förenas” med henne han spionerar på. Hur ska det bli kulturigt och ”vackert”? Jo, han får vara en ängel! Och så lite handling runtom. Där har vi filmen “Himmel över Berlin”. Som jag minns den.

 7. Smultronblomman

  @Örjan – Bilden visar boken ‘Bron över floden Drina’. Det var en av anledningarna till att jag faktiskt fick ihop mina ledtrådar. Floden Drina är gränsflod mellan Serbien och Bosnien Hercegovina.
  Grattis till Beatrice!

 8. Ninja i Klockrike

  Grattis Béatrice!

  Jag kom så långt som till Wim Wenders, men sen tog bildningen slut.

 9. Jag gillade Himmel över Berlin. Bodde i Tyskland när jag såg dem och var inte ens 20 år fyllda.
  Grattis Béatrice!

 10. Ninja, jag kom också dit. Och till filmen, nämnd ovan. Man vaff. man får vara glad när man känner igen HB’s namn – för det gjorde vi ju!

 11. Ja ja! Dansar lyckligt!
  Jag vek tvätt igår och då var 3 av mina tidigare tishor med i högen. Funderade just på om jag skulle lyckas utöka samlingen (misslyckades ju i fjol).

  Skrattade gott åt Hakkes finurliga kommentar när jag väl hade löst HB, har precis lyssnat på Styr din plog över de dödas ben, jag menar man måste ju gilla någon som skriver titlar som den. Snubben skippar jag tror jag.

 12. Ökenråttan

  Nu läste jag den tyska artikeln. Där fanns exempel på handskriven text; vilken aggressiv handstil han Handke har.

 13. Grattis Béatrice till den utökade samlingen!

  Den där luckan var ju supersvår. Eller så var det för att jag inte hade tid att snurra runt på internetet för jag hade så mycket annat för mig, som att klippa sonen, byta vindrutetorkare … Ja, vi säger det.

  Ser med spänning fram emot nästa lucka!

 14. Igår var jag inne på många spår, alla fel.

  Grattis Béatrice!

 15. LottenPotten

  Grattis Béatrice! Detta borde varit en lätt lucka med tanke på svaret. Jag fixade bilden, hamnade i forna Jugoslavien med Astrids dotter, hittade Schuberts verk 1827, förundrades över Ravellis plötsliga ömjukhet men fick inte in Kaspar i det hela. Men jag vet numera en hel del om alla olika wim. Har inte läst något av mannen i fråga och låter det vara så. Gillar Olga och Hakkes fantastiska kommentar om att det var bättre förra året!

 16. Ökenråttan

  Har funderat på dom har kommentarerna som vi skriver när vi letar efter HB. Jag kan se tre typer:
  1. Kommentar som ska visa båsmor att jag VET.
  2. Kommentar som hintar för min medbåsister vem HB är.
  3. Kommentar som ger tips om var man kan börja sitt letande för att hitta HB.
  4. Kommentar som innehåller poesi.
  1. och 2. kallar jag för ledtråd. 3. kallar jag för let-råd. 4. Kallar jag poet-tråd.

 17. Betong-Bess

  Grattis Béatrice!

  Lucklösningen kan jag tacka Karin Nyman för. Såg Nobelfestligheterna och där blev hon intervjuad som varande Handkeöversättare. Funderade länge och väl över vem hon var lik. Så associationen Astrid Lindgren – Karin Nyman – Handke låg ytligt i hjärnvindlingarna.

 18. Oh, handstilen! Handkes handstil! Jag måste lägga ut en bild!

 19. Kråkan

  Osynligt bläck?

 20. Ninja i Klockrike

  Jag såg ockås Karin Nyman på Nobelfesten, och tänkte att det var ruskigt vad lik sin mor hon är. Men därifrån till att associera var steget för långt.
  Det här är en sån HB som man nästan är nöjd med att man inte gillar. Tror minsann att valet är H*r*c*s hämnd.

 21. Kråkan

  Ooops nu blev det fel, blått och rött bläck, och svart, återfinns ju högre upp!
  HBs anteckningar illustrerar mina tankar varannan dag så här i december.

  Grattis Béatrice till tischan!

 22. Maplestream

  Hittade till Wim och Lindgren men inte ända fram. Har inte läst något av Handsken men hörde hans tal på Nobelmiddagen. Hoppas han skriver bättre än han talar för det var verkligen inte något att imponeras av.

 23. Ardy

  Ravelli var också med på Nobelmiddagen 🙂

 24. Nobelmiddagen … suck. Man skulle ha blivit fotbollsmålvakt.

  (Om jag finge gå nångång, skulle jag ha en Selma Lagerlöf-klänning på mig.)

 25. vovamomo

  Någon av dom ,tänkte ju jag,då.Men det är klart att jag tog fel.

 26. Ninja i Klockrike

  När jag ser Nobelfestligheterna kommer jag ofelbart att tänka på hur de värmde upp balsalen i Versailles under vinterhalvåret. De lät helt enkelt 400 soldater marschera runt, runt tills angennäm rumstemperatur uppnåtts.
  Mindre angenäm doft, antagligen.

  Sen är ju akustiken vedervärdig, jag var där en gång på julgransplundring med barnen, och vi gick enhälligt därifrån efter halvannan timme.

  Men maten lär ju ska vara god och visst är det pampigt.

 27. Ökenråttan

  När det gäller Nobel-festligheter, då är ceremonin i Konserthuset min favorit. Entusiastiska professorer harangerar pristagarna på ett språk som dessa inte förstår. Större delen av auditoriet förstår inte heller svenska. Bland dem som förstår svenska är det ändå knappast nåra som begriper det som professorerna så ivrigt talar om. Gudomligt irrationellt och helstolligt. En njutning!
  Och lägg märke till det vackra intarsiabordet där på podiet, det som diplomen och medaljerna ligger på. Carl Malmsten, liksom övriga möbler i Konserthuset.

 28. Grattis Béatrice!

  Carl Malmsten har gjort många möbler till Stadshuset också. Om ni nån gång är på besök där och vid intåg i rådssalen ser personalen stå och vingla med ett ansträngt leende på läpparna är det antagligen för att hen är precis uppflugen ur en av de bekväma stolarna.

  Stadshuset är verkligen inte byggt för sorl. Det blir ett jäla skrammel av alltihopa. Men det är ju fint att titta på!

 29. Eva-L

  Grattis Béatrice!

  Tänk att jag faktiskt googlade fram svaret med hjälp av ledtrådarna, det brukar jag aldrig klara!

 30. Magganini

  Det hör ju inte precis till vanligheterna att jag hittar rätt direkt, och här var det så märkligt övertydligt och smärtfritt att jag trodde att det måste vara lur. Lotten behagar lägga starka villospår tänkte jag.
  Här började jag med Wim, och där var det ju fullt med Handke, bl a målvakten, och pga handskon i luckan gick jag till Handke och där fanns ju allt. Klart!
  Måste vara fel, tänkte jag. Men det var det junte! Va rolit!

  Behandlar Google oss olika? Det talades nyssens i nåt bås om att rensa cookies. Det ska tydligen inte jag göra.

  Grattis Béatrice!

 31. Magganini

  Stöd fick jag ju i båset ändå, av limerickar och ett evinnerligt tjatande bl a. Men de kunde ju ha gått på samma lätta som jag, tänkte jag.

  F ö, elska embryo!

 32. Kråkan

  Vad är väl en Nobelfest …
  Jag brukar äta stekt strömming och potatismos.
  Det ska ju vara nått riktigt gott och svenskt.
  I brist på strömming så blev det Isterband från Åseda i år.

 33. Örjan lade inne i själva luckan märke till att svenska Wikipedia inte länkar till tyska Wikipedias sida om Handke. Men det var då, det – nu är det fixat!

 34. Ökenråttans utredning här ovan om hur vi (ergo ni) söker och vad som kallas för ledtråd respektive lettråd är alldeles förträfflig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.