Hoppa till innehåll

Facit till lucka 11 heter lucka 12 (Lilla Julkalendern 2019)

Vilket spirituellt kommentatorsbås! Rimmen for härs och tvärs och alluderingar på både det ena och det andra förgyllda allas vår arbetsdag. Men fanns det månne några lettrådar till elfte luckan inbakade i formuleringarna? Rimsmeden hakke lyckades samtidigt som han förtjänade sitt levebröd att skriva tolv limerickar i båset! Här kommer några kommentarer i oordning:

Ökenråttan visste besked tidigt, och strösslade ledtrådar så fiffigt så:
”Jo, nu har jag hittat insekterna, fågeln, fladdermusen, Tibet, kniven och törstigheten, det säjer jag nu, jo.”

En av hakkes ledtrådar:

En snögubbe från Örebro
var ganska så cool må ni tro.
När han stuckits med kniv
och polisen bad ”Beskriv
om du såg vem det var” sa han ”Jo”.

Anna skrev både limerickar och haikur:

Snön faller sakta
Kvinnan med hål i magen
fryser om benen

Jossilurens resonemang är ju inte bara bludder egentligen, det vet ni väl?:
”Michael Fassbender är kanske inte enbart känd för att vara Alicia Vikanders make, han har ju trots allt gjort en och annan roll.”

Ninja:

En storvuxen karl på ett tåg
för mord hade sån håg
Han karva och skar
och det som blev kvar
putsades till av hans såg

Hommage à Hasse Alfredson blev hakkes rimservice till Godiva, som har en bekant med ovanligt yrke:

En hästgynekolog ifrån Gränna
han tvingades skamsen bekänna
att han vid en kontroll
inte riktigt haft koll
då tempen han tog med en penna.

Kråkan var rolig:
”Det där hålet, det kan väl lika gärna vara ryggskott?”

Zkop kom i alla fall med en perfekt lettråd:
”Hål i magen? Jag har hål i huvudet.”

Det är mycket svårare att skriva facit till moderna Hemlisbloggare och de nu levande jämfört med gamla döingar från 1700-talet. De nutida har ju liksom inte bakats färdigt än. Dessutom måste jag välja bilder och credda med sådan OERHÖRD omsorg – eller vara beredd att betala dryga böter. (Se längst ner så förstår ni.) Så nu kan jag illustrera en av hakkes ledtrådar med en gratisbild på detta vis:

“Det skulle möjligen Då ha varit om Örebro låg mitt i Tjeckoslovakien.”

Jo Nesbø (f. 1960) är Norges superduperförfattare som sedan 1997 spottar ur sig hårdkokta deckare som pingisbollar ur en bordtennisrobot.

Jo Nesbø.

Han växte upp i ett trevligt Norge med tre bröder och en bibliotekariemamma som var med i norska motståndsrörelsen under andra världskriget, och en pappa som tvärtom var soldat i Hitlers armé.

Först var unge Jo helt inne på att bli fotbollsproffs – och tydligen var han så bra att det inte var en omöjlig dröm. Men så smällde han korsbanden i båda knäna, och då utbildade han sig (ordning och reda) till civilekonom och jobbade som finansanalytiker, aktiemäklare och journalist. Samt som turnerande musiker i det i Norge jättekända bandet Di Derre (som betyder ”de där”) med bl.a. lillebrorsan Knut. Brodern dog 2013, men bandet turnerar fortfarande.

När Jo sjunger och spelar ser det ut så här. [Bild: cc-by-sa-2.0]

Man  kan lugnt säga att han har hittat framgångsreceptet eftersom han säljer så sanslöst mycket i hela världen. Serien om den långe (pah, 190 cm) och smale suputen Harry Hole, som får på käften och massa däng när han som kriminalare hittar ond, bråd död överallt, har översatts till 50 språk. Fristående böcker som inte handlar om Harry Hole är även de blodiga, medan barnböckerna så himla smart uttänkta eftersom de handlar om

 • tidsresor
 • världens undergång
 • pruttar.

Hemlisbloggartexten tillverkade jag  med hjälp av inledningen och spridda nedslag i Harry  Hole-debuten från 1997, där kroppen verkligen är lemlös och han inte nekar.

Exhibit 1.
Exhibit 2.

Jag  försökte intensivt att även få med denna passus i luckan, men den var så absurd att jag faktiskt inte lyckades. Vilket väl bara var bra, nu när jag tänker efter. (Försök nu att skaka två gånger på huvudet, allihop.)

Nesbø har under åren haft den goda smaken att intervjuas ofta och intressant. Han berättar glatt att han gärna ljuger i intervjuerna eftersom de då blir intressantare – och jag känner omedelbart att jag måste bli kändis så att jag får tillfälle att ljuga oftare. I en intervju i Café får han en fråga som jag hade velat få. Och svara på – för jag hade svarat något liknande.

”Som ung var du en lovande fotbollsspelare innan ditt knä pajade. Skulle du hellre vara vänstermittfältare i Tottenham än romanförfattare?

– Ja! Jag hade varit en riktigt sur föredetting med dåliga knän som haltandes blivit bjuden på öl. Och så skulle jag alltid bli lyssnad på när tidningarna bad mig tycka till om det norska fotbollslandslaget. Journalisterna skulle alltid få griniga och citerbara svar.”

Jo sitter på ett visst café i Oslo och skriver sina böcker, och har då en jädra fart på sitt knattrande och vad det verkar inte ett uns skaparångest eller skrivkramp. Förutom allt som han ger ut på normalt sätt, har han även fått två böcker publicerade under pseudonymen Olav Johansen. Alla de hårdkokta Hole-böckerna följer ungefär samma mönster med en kort intro, sedan blod, död, försvunna lemmar och en himla massa våld som Harry Hole själv utsätts för. Jo Nesbø säger själv att han tycker att han nog går för långt i tortyrbeskrivningarna ibland. Men det säljer ju.

Michael Fassbender som Harry Hole i ”The Snowman”.

Och hur kom Nova Scotia in i sammanhanget? Jo, Jo har en huvudrollskaraktär som har en namne i Kanada! Sjön Harry Hole ligger här: 44.90015°N 63.89872°V.

Jo Nesbø svarade i en av alla tusentals intervjuer NEJ! på frågan om han skulle märka om 10 miljoner kronor plötsligt försvann från hans konto. Så jag, som sitter här och påstår att jag inte ”vill” skriva böcker för att jag ändå inte kommer att tjäna nåt på det, kan helt enkelt dra nåt gammalt över mig. Man ska bara se till att vara en författare som skriver som Jo Nesbø. Ju.

PLOMMONSTOPET! HALLO!

Jag har idag fått besked om att tischorna kommer till mig den 19 december. Så sena har de aldrig varit. Men de har heller aldrig förut varit i trefärgstryck! Om jag hinner paketera dem raskt och direkt, har alla vinnare sin tröja i posten fredagen den 20 dec.

JAG DRAR EN LAPP! Det står … Ninja i Klockrike! Banne mig, jag ger jag faktiskt en bonustischa till hakke också – för att han med beröm nästan limerickade omkull oss! (Ni andra rimmare ska ska också ha beröm! MASSOR!)

Lucka 13 kommer i fredagsottan!


Men hur var det nu med det där med bilderna som jag nämnde där inledningsvis?

Jo, TT började jaga mig med hjälp av ”C*pyrig*t Age*t” i april 2019. Jag har sedan jag började blogga 2006 som en idiot använt bilder som jag inte har köpt. Tänk på alla gamla facit som är fulla av författarbilder! Tänk på alla texter om 56:orna och om konstiga skor!  Dyra bilder överallt!

Raskt raderade jag hela bloggen och håller sedan dess pö om pö på med att släppa loss blott de inlägg som inte har ”farliga bilder”. (Just nu sitter bara 2 011 inlägg i karantän.) Men två bilder har jag blivit tvungen att hosta upp tusenlappar för. Här får ni se dem, men jag har sett till att de inte går att se. Det som inte syns, finns inte! (Det är de som har gjort röda rutan runt de dyra bilderna. Retuscheringen med svarta, kantiga fyrkanter och blåa, ringlande kringlor har jag gjort.)

Så här låter det när de kommunicerar – det här gällde den första bilden:

”Om ni inte kan visa att ni innehar rätt licens för användningen måste ni dels erlägga TT Nyhetsbyråns standardlicenspris, dels en ersättning för den skada som den otillåtna användningen har medfört, till summan av 2.850 SEK.

Vänligen se bifogad faktura som ska betalas inom 10 dagar från detta brevs datum.

Då ni inte har rätt att använda bildmaterialet måste ni även omedelbart upphöra med användningen och distributionen av detta material. Observera att betalningen av fakturan inte berättigar eller tillåter er att fortsätta använda bildmaterialet.”

Not nice. Jag har åsamkat skada på dem såsom bovarna åsamkar skada på Harry Hole.

Share
Publicerat iFacit, julkal.

40 kommentarer

 1. Nina

  Grattis Ninja och hakke!

  Harvade runt i Kanada och fattade ingenting. Men läste ånyo om Halifaxexplosionen. Visst skrev du om den, Lotten? Sökte men kunde inte finna den på bloggen, men det verkar ju ha sin förklaring om inlägget ligger i karantän.

 2. Håkan (hakke)

  Men åh, bonustack till Båsmor. Och grattis till Ninja!

  Blott andra luckan i år som jag klarade, och det redan någonstans vid 22-tiden med hjälp av goggling. Nej, jag har inte läst Jo, men titlarna stod som spön i backen kring luckans lettrådar. Tack ÖR och andra för hintar.

  När det gäller den enorma skada du åsamkat andra Lotten så var det ju ändå tur att det var genom användning av någons bildrulle och inte genom att vara en veritabel bildrulle.

 3. Grattis till tishavinnarna!
  Den där borde jag ju klarat men får skylla på att man faktiskt blir rätt dum i huvudet av älgkrock.

  Alltså TT vill att du betalar licens och en skadeavgift men för licensen får du sen ändå inte använda bilden. Hmm. Låt säga att du hade velat fortsätta använda bilden vad skulle det då kosta/vilken typ av avgift skall erläggas?

 4. Håkan (hakke)

  En liiiten liten vers på temat talgdank och Liljeholmens (idag ska jag gå kurs och bevista luciatåg och grejer, så det blir minimalt med båshäng):

  En kommentatör från baletten
  misstog båset för toaletten,
  det var innan hon sket
  som hon upptäckte det
  så allt som föll ner var poletten.

 5. Hmm, ja den där deckaren har jag ju läst många böcker av. Gårdagen gick i 180, så när jag övervägde HB pga ”Fladdermusmannnen”, som står i bokhyllan ignorerade jag visst alla viktiga detaljer. Som Harry Hole tex.!

  Dagens tishavinnare får ett stort GRATTIS och TACK för härlig underhållning i båset! Båset igår var som vitaminer i vintermörkret.

 6. Jossilurens

  Lite småsint av TT att inte vilja bidra till den folkbildning din blogg kan ses som.
  Grattis Ninja och hakke.

 7. HAHA HA hakke!! Sååå rolig du är!

 8. Den där var ju helt fantastisk, hakke! Tack!

  Béatrice – om du orkar berätta mer om älgkrocken är jag väldigt intresserad. Jag är inte morbid eller så, jag vill bara veta mer. (Fast lite morbid är jag ju.)

 9. Grattis Ninja och hakke, och tack alla för lysande kommentarer! (Nuuu fattar jag Ökenråttans första, jo)
  Jag har aldrig läst Nesbö, och kommer aldrig att göra det nu när jag läst om huvudskakningarna, oralsexläpparna och rökringarna (fast de blev salta tredje gången Lotten!). Så det var kanske en av anledningarna till att jag inte kunde igår. Hittade mycket roligt ändå, när jag letade efter Death becomes her och Fönster mot gården. Men kan nån Nesbö-läsare förklara vad Tintin i Tibet hade med HB att göra?

 10. Håkan (hakke)

  Snömannen, Anna. En av deckartitlarna som gogglandet uppenbarade.

 11. Jahaaa! Tack igen hakke!

 12. Körde bil från Porsön ut till Brändön. I höjd med Örarna finns 2 ängar på var sida om vägen. Såg en älg en bit ut på vänster äng. Bromsade ner så jag inte skulle passera den i 80 (halt som fan) så jag var väl nere i ca 40 då bestämmer sig älgen för att kuta ut rakt framför mig. Tror jag klippte den ungefär mitt på men styrde mot bakbenen. Som träffade ungefär vid vänster framlykta. Tror älgen liksom studsade mot huven (stor bula) och en kroppsdel in i min vindruta på höger sida. Krossade rutan.

  Älgen fortsatte ut på nästa äng medan jag styrde mot vägkanten.

  Ringde 112 förklarade att jag och bil var ganska ok. En kollega som kom bakom stannade och efter ett ok från polisen körde jag med kollegan bakom ut till Brändön och petade i mig ett julbord.

  En jägare skickades ut för att leta/kolla älgen medan jag som hämnd åt älgkorv.

  På väg hem körde jag på den mörka vägen mellan Björx och Porsön och fick möte så inga hellysen. En bil blinkade, trodde först att det var pga hellyse men hade ju ej på så saktade ner. Då upptäcker jag runt en kurva en stillastående vägmaskin helt nedsläckt utan varningstriangel. Hade hen ej blinkat hade jag nog krockat.

 13. Läskigt Béatrice! Körde du med trasig ruta? Brrrr!! Skönt att du klarade dig bra, men skakigt efteråt såklart!

 14. Grattis Ninja och hakke, och stort tack för limerickandet alla som deltog, det får vi göra om.

  Och tack och lov att det gick så bra som det gick Béatrice! Även älgkalvar är obehagligt stora på så nära håll.

  (Igår hade jag ingen aning, men det var ganska kul att läsa igenom Wikipedias alla olika beskrivningar av deckargenrer, som kom upp vid sökning på “hårdkokt”.)

 15. Nämen det var ju i Luleå, Béatrice! (Vi bodde 1973-81 på Björx [Björkskatan] och pappa jobbade på LTU [universitetet] på Porsön.)

  Tack för att du orkade beskriva! (Nu saktar vi alla ner rejält idag.)

 16. Ökenråttan

  Jo, medan ni ungdomar var ute och jagade älg eller satt hemma på kammarn och skrev poesi så tog gamla tant Ökenråtta hand om själva gissandet på ett mer seriöst vis. Började leta på ‘lemlästning’ och sen gick det som en schottis. Jag har läst ‘Snömannen’; mycket blod.

 17. Grattis till tröjerhållarna! Och tack för synnerligen underhållande båsläsning! Själv är jag heeeelt värdelös på rim på alla sätt och vis. Men det gör inget, lämnar det med varm hand till er andra som är så duktiga på det!

  Tror inte jag har läst en endaste bok av Nesbø.

 18. Otäckt med älgen, Béatrice.

  Haha Hacke. Båset impar som så ofta.

  Tintin i Tibet? tänkte jag. Snömannen! Googlade. Nesbø som första träff. Har inte läst honom. Kommer inte att göra det.

 19. Betong-Bess

  Grattis till tischavinnarna!
  Förkastade Lee Child. Jobbade. Tänkte på Keeping mum (Maggie Smith och lik i koffert på tåg). Åt julbord. Tänkte klura lite. Somnade.

  Av Nesbös deckare har jag bara läst nån enstaka. Däremot nära nog alla om Doktor Proktor. Så hade luckan handlat om pruttpulver, tidsbadkar och parmesanost hade jag kanske hamnat rätt.

 20. Underbar beskrivning av båset, Ökenråttan! “Jo, medan ni ungdomar var ute och jagade älg eller satt hemma på kammarn och skrev poesi …”

 21. Älguppdatering! Den spårades 1 km, inga blodspår eller släpningar och hade tagit sig över diken bra så den bedömdes ha klarat sig. Visade sig att spåraren var en bekant till sambon.

  @Pysseliten rutan är krossad på ena sidan ute i kanten men kan se i hela fältet om jag bara leker tant lite (lutar mig framåt).

  @Lotten Jo vet ju att du bott här så därav användning av lokala namn 🙂

 22. Mitt i all älgmisär och skrämmande fordon blev jag alldeles glad av att läsa “Björx”.

  Kom fram nu alla som njuter av Nesbø! Jag vill höra hur böckerna är bra, jag som gillar blod, mord och långa män! (Jag har bara läst den första.)

 23. Kråkan

  Grattis till tröjorna!

  Kom inte fram till nån lösning igår, men kul var det.

  Förnyad sökning med namn, visar att Harry Hole i Nova Scotia också är lång och smal (och troligen ganska grund).

 24. jossilurens

  Meeen då, nu slog det mig att när karln sa att han hade skrivit första boken på fem veckor, men ljög för förlaget och sa att det tagit ett halvår så ljög han förmodligen igen då.
  Hur bra böckerna är? Ingen aning, men det är min storebrors favorit. Språkligt sett. Jag vet inte riktigt hur jag ska ställa mig till det, nu när jag har fått några smakprov.

 25. jossilurens

  Förresten, om Martin Scorsese nu inte hade hoppat av från att regissera Snömannen, så hade alltså Leonardo Di Caprio spelat Harry Hole. Får en anta.

 26. PK

  Har läst en bok av HB för ett par år sedan. Jag gillar att läsa deckare av olika slag, det ger ofta bra underhållning. Men i det här fallet så fastnade jag inte alls, varför minns jag inte. Var tidigt inne på deckarspåret, men såg mönstret som skulle leda till rätt HB.

 27. Bridgroom

  Ja, jag erkänner, jag har läst Flaggermusmannen, och dessutom två andra av hans Hole-böcker och det var minst två för mycket. Trots hålet i damen på bilden tänkte jag mer på filmtiteln än något annat. Att båsmor placerat händelserna i Kanada fick mej att associera åt de amerikanska förebilderna även om jag tycker att böckerna mer och mer påminner om en tidigare norsk forfatter och hans hjälte som skadas svårt i alla böcker och ändå fortsätter sin kamp i nästa. För att undvika att denna man kommer upp här skriver jag dit namnet också: Øvre Richter Frich. Han har visserligen skrivit en ganska bra bok också (som på svenska heter Norrskenets dotter). Jo Nesbø har skrivit barnböcker också och den vi har läst var betydligt bättre.

 28. Maplestream

  Grattis till vinnarna. Jag skrev en massa svammel i luckan som väl inte gav någon något i ledtrådsväg direkt. När HB väl kom till mig hade jag redan postat ett i sammanhanget helt obegripligt inlägg med siffror, om DEN HB dyker upp i årets kalender så postar jag det igen för det var en väldigt bra ledtråd om jag får säga det själv, igår var det dock mest förvirrande. När inlägget skulle redigeras till något begripligt var det för sent, Jo!

 29. Ninja i Klockrike

  Tack för tisha, båsmor, nu har jag något att skruda min muminlika lekamen i till jul.

  Trots att jag läst alla Harry Hole-deckarna och uppskattat dem, så fick jag inga som helst vibbar.
  Men språket?
  Ja, nu läser man ju inte deckare för den språkliga skönhetsupplevelsen, men jag kommer inte ihåg att jag studsade i alla fall. Jag måste gräva fram dem ur bokhyllans gömslen, och kolla. Återkommer vid tillfälle.

 30. Magganini

  Grattis till tishavinnarna!

  Till slut blev det tillräckligt många “jo” i båset för att jag skulle fatta. Jag har läst en bok av HB för sådär tio år sen, men i den var inte Harry Hole med. Jag öppnade den nu för att titta lite, och då fick jag se på omslagets insida att HB hade startat en stiftelse, Harry Hole-stiftelsen, som ger pengar till projekt som arbetar mot analfabetism i tredje världen. Det är ju bra.

 31. Maplestream: Jag är mycket stor vän av svammel.

 32. Har ni sett att även embryo klev in i båset med “yo”?

 33. Magganini

  Och det var ett rasande roligt bås och det var läskigt med älgkrocken och själv höll jag på att köra på en gatuövergångare i morse men gjordet inte.

 34. Magganini

  Jag såg embryo, yo. Förgyller tillvaron.

 35. Och haaaaaaar ni sett att hakke har en limerick i DN idag? Se bild!

 36. Grattis vinnarna!

  Jag tillhör också enboksläsarna om jag ens kom igenom den. Tyckte hans språk var riktigt skittråkigt att läsa och det är inte blodet och slasket som gör deckare intressanta. I alla fall inte för mig.
  Så inte hade jag någon som hels susning trots alla jo som dök upp framåt kvällen.

 37. godiva

  åh, love You! Hakke – tack för limerickset!

 38. Grattis till tishorna och grattis till båset som var extra genomroligt igår!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.