Hoppa till innehåll

Facit till lucka 1 heter lucka 2 (Lilla Julkalendern 2019)

Premiärdoppet 2019 är avklarat!

Luslina gjorde en liten blåsippa eller omvänd Schubert genom att hojta:

”Det är ju Zlatan anno 2075!”

Pliong, ding doing, rasslade det till i mina inkanaler i dator och mobil. (Plingar det när det rasslar? Förvisso inte, men så blir det när plingplingnotifikationer krockar med rasslet av digitala brev.)

Många trodde att Zlatan var rätt svar, och alla talade de om för mig att Luslina hade brutit mot regel nummer ett: att ju inte skrika ut rätt svar. Frida Levén hängde på och skrek ut Zlatan även hon. Det rasslade till i inkanalerna igen.

Men … de hade fel. Och gjorde alltså inte fel. För Zlatan var ju fel. (”Fel” och ”fel”. Här finns inga fel. Förutom fel svar, moahahahaa.)

Flygbengan kom med en liten konstig hund mitt i sitt säkra svar:

”Jag är hundra på vem HB är. Här ligger en tax å nåt mer begravna.”

Den där hunden heter egentligen taxonomi, som är den biologiska vetenskapen som identifierar, beskriver, namnger och klassificerar organismer. Även inom min bransch – bokstavsskötel – pratar vi stundom om taxonomi.

Ardy var inne på samma spår:

”Det är Mensis lottenensis igen, eller vad det nu kan heta på latin.”

Just det. Latin, namn, versal på rätt ställe, gemen likaså.

Jossilurens är förresten en kommentatös som måste läsas i sin helhet, för svaret är alltid fel medan associationerna är halsbrytande.

Och embryo? Är embryo in da house? Ja:

”herregudrun lotten att stavra rätt är det vikctigaste i helan universrummet”

På en av alla irrvägar kom en rolig irrtråd – när Pysseliten räknade ut vad det kostar att gräs-så en fotbollsplan:

”Nu har jag räknat ut att bara gräsfröna till en gräsplätt går loss på ca 21 000:-, men jag antar att älskar man gräsplättar, så är det en bra investering.”

Flygbengan återkom i kvällningen med en jähäääättelistig ledtråd, men eftersom jag av princip inte kommenterar den onödiga bilden, får ni lista ut vad detta betyder på egen hand:

”Apropå grav. Nu är läget akut. Saknas det inte en accent på bilden?”

Med flit ledde jag er altlså fel: till Zlatan. Sorry. (Tihi.) Inte alla, några av er associerade korrekt till lappar (samer), till olika namn, till vetenskaper, Uppsala, knoppar, frön och gurkor. Men många var tyvärr Zlatanglada av fel orsak idag.

Första luckans hemlisbloggare är ju Carl von Linné (1707–78), och maken till effektiv iller är svår att hitta. En liten sammanfattning är:

 • föddes
 • blev tokig i blommor
 • reste överallt
 • plockade blommor och gav dem namn
 • umgicks med alla överallt
 • gifte sig och fick barn
 • skrev hela tiden
 • blev sjuk
 • dog blott 70 år gammal.

Fast under andra halvan av 1700-talet var medellivslängden i Sverige 36 år för män, så jag kanske ska stryka det där ”blott”?

Kolla nu på bilden här: har ni sett vad snäll han ser ut? Ögonen!

Carl von Linné, av Alexander Roslin 1775. (Statens porträttsamling på Gripsholms slott.)

Så … stämmer detta snälla utseende överens med hur han uttrycker sig? Även om det låter storslaget, grandiost och narcissistiskt (som Enannanchrister uttryckte det) när han skriver om sig själv i tredje person (liksom Zlatan och Trumpen ibland gör), så hade han en tanke bakom. Nämligen att det skulle läsas upp högt av någon annan än Linné själv. Det är inte alldeles konsekvent utfört, men ”jag” i texterna betyder alltså ”jag som läser högt”.

Jag var på Lunds stadsbibliotek i fredags, där som barn jag satt och lyssnade på LP-skivor med Tintin-äventyr. Där fick jag en stackars bibliotekarie att åka ner till de mörka källarvalven och hämta upp Linnés självbiografier, samlade i kortform i ett band från 1957.

Jag försökte vara lite diskret när jag tog bilderna, därför är den här av bedrövlig kvalitet.
Känner ni biblioteksmagasinslukten?

Texten i  lucka 1 är med sanningen överensstämmande på så sätt att jag använde mig av hans formuleringar (om än moderniserade) och att han verkligen skrev om sig själv i tredje person.

Inte alltid, men nästan alltid.
Så här beskriver han sig själv när han var 69 år gammal.
Hammarby är det sommarresidens som han 1758 köpte för motsvarande 15 miljoner kronor (2019). (Men det är svårt att räkna ut för att det fanns så rysligt många olika ”daler” dåförtiden.)

I självbiografierna berättar den gode Linné inte bara om sig själv och de underbara gärningarna, utan om sina kolleger, föregångare och ”apostlar” som var hans ambassadörer. (Eftersom apostlarna for illa under sina resor och inte sällan faktiskt dog, såg han helst att de var unga, ogifta och inte hade barn.)

Kilian Stobæus var krumpen i ena benet och hade migrän, var blind på ena ögat, led av ryggvärk samt var lite deppig – om än nyfiken! Och hos honom fick Linné bo gratis med fri tillgång till alla böcker han behövde. Som gratis wifi, liksom.
Stackars Lars Roberg var så snål att han gick hungrig i bruna lumpor. Och blev bestulen!

Sedan gick jag ut och besökte den unge Linné strax utanför biblioteket.

Han är jättesnygg.
Särskilt skorna lade konstnären Ansgar Almquist omsorg vid.

Linné är alltså en gigant, hur lite man än kan eller bryr sig om latinska växtnamn. Det är han som har fått ordning på världens växtrike och vars verk fortfarande används – även om många växter i den moderna världen tyvärr försvinner, poff bara. Hans valspråk (vi borde alla ha ett valspråk) var Omnia mirari etiam tritissima, vilket kan översättas från latin som: Förundra dig över allt, även det mest alldagliga. Jag gör härmed på eget bevåg om sista ordet så att det passar Julkalendern och mig bättre:

Förundra dig över allt, även det mest triviala.

Och på den vägen skulle jag vilja tillsätta en utredning som kan förklara den här formuleringen på Wikipedia, när Linné blev utkörd från sitt rum hemma hos professor Rudbeck d.y. –

”på grund av meningsskiljaktigheter med Rudbecks hustru”.

Jag har läst mig till att ”Linné kallade henne för en virago, en satkärring” och att Rudbecks liv ”ska ha förmörkats” under detta äktenskap. Men vad gjorde Rudbecks hustru mer än födde fem barn (vilket ju låter alldeles förtjusande trevligt) som var så överjävligt? Kan nån tillsätta en utredning?

Så, nu har jag förundrat mig. Ett av Linnés storverk var att han – trots mångåriga och ihärdiga samt misslyckade försök av växthusägarna i Europa – ensam på kort tid lyckades få bananträdet att bära frukt. Han förstod nämligen hur växters sexliv funkar. Bananens vetenskapliga namn kom sig sedan av den gamla idén att bananen var den förbjudna frukten som Eva erbjöd Adam. Det vetenskapliga namnet blev därför Musa paradisiaca.

Oh, vi tar en trivialitet till! Här skriver Carl om sig själv och sina föräldrar, och påpekar krasst att han blev ammad av sin mor.

”… uppföddes med modrens egna bröst …”

Det var nämligen oerhört vanligt att man i den högre borgerligheten använde proffs-ammor istället för mamma-amning. Carl von Linné var  i vuxen ålder stark förespråkare för att mammor skulle amma själva, för han hade konstaterat att barn som diade sin mor i högre utsträckning överlevde barndomen.

MEN NU!

PLOMMONSTOPET!

HALLÅ VAD DET DAMMAR HÄR!

Morfars plommonstop är alltså slitet och trasigt – ibland i nödfall utbytt mot en modern variant som jag har köpt i London. Men idag hostar jag fram den ur garderoben, där den har legat sedan förra årets julafton.  Jag lägger i alla era namn på små lappar (datorutskrivna idag) och draaaaar en stackare som inte kommer att få sin tröja skickad förrän om minst en vecka (som vanligt):

Vovamomo!

Gåta nummer 2 kommer i lucka 3 i ottan den 3 december!

_________________________________

Bonustext, bara för att det är kul. Så här skriver August Strindberg ungefär 1902 om Linné och gurkan:

”Då man som gosse började examinera växter, insåg man ju straxt att systemet var ohållbart, då karaktärerna skickade en från den ena klassen till den andra, och man slutade med att ta sin växt med ögats känn liksom man skrev sin tyska efter gehör. Här växte till exempel en gurka i trädgården. När man sett den en gång, kunde man icke misstaga sig på densamma, men började man examinera den så var man genast på villande väg. Vid ett flyktigt betraktande fann man i gurkblomman 5 ståndare, vilket ju vore Pentandria; men vid närmare betraktande fann man av ståndarne två och två sammanvuxna och den femte fri, vilket ju antydde Monadelfia. Vid grundligare undersökning befunnos dock somliga blommor på samma stånd innehålla endast ståndare och andra ensamt pistill, vilket var karaktären på klassen Monoecia; men om man gick längre i forskningen kunde man även träffa tvåkönade blommor, vilket hänvisade gurkan till samma klass som lönnen, eller Polygamia. Om man slutligen led på förbistringen slog opp sin gurka i Liljeblads Flora, så återfann man honom kuriöst nog på Tetrandria (med 4 ståndare). Tilläggom att Tournefort räknat gurkväxten till klockformiga (Campanulaceae).”

 

 

Share
Publicerat iFacit, julkal.

63 kommentarer

 1. crrly

  Eeey, hey, där var det ju! Facit. Ska faktiskt förära min far Brobergs bok om Linné i julklapp.

  Dock kan jag tyvärr inte läsa Strindbergtexten i min Android. Något som går att åtgärda?

 2. crrly

  Förresten finns det en växt som heter zombiegurka (men är mer känd under annat namn). Ja, apropå gurkor. Det tycker jag är kul.

 3. vovamomo

  Jäklar,alltså ! Föll mig inte in.Trodde stenhårt på Martin Luther,eller möjligen Biskop Brask.

 4. godiva

  Tjoho! Älskar båsets ledtrådar, det där med att den begravda hunden hade en speciell ras till exempel! Med HB kan man ju undra hur en del folk hann med allting, på den tiden, utan datorer och internet? Ha en fin dag, uppkopplade eller inte!

 5. Jag tror att han var en ganska misogyn gubbe, som de flesta i hans omgivning och på den tiden. (Folk kan se snälla ut fast vara motsatsen, tänk bara på shahen av Iran med sina milda ögon.) Känner starkt med Rudbergs hustru!

 6. med facit i hand är allt så mykcet lättare säjer farran okcså står där i hallen med sin skrikmaskin

  nu grår jag till jobbis okcså skriker lite poesi

  men farran ska du grå ut sådär det undrar jag nu

  hurdå hurså

  det är kallt i bara kallsingarna det säjer jag nu

  skräms du inte embryo det här är inga kallsipper det är mina finaste linnébyxor

  nä nu blommrar det vad är det för mönstrer i dom där det undrar jag nu

  åh sipper av olika slag blåsipper vitsipper kallsipper det säjer jag nu

  yo

 7. Luslina

  Aeeiiii, alltså förlåt dramatiken… Jag var ju så övertygad om att det INTE var Z, men förtjust över de fina gasljusflimrande associationerna att jag inte kunde låta bli att leka Schubert på blåsippeängen. Jag ska skärpa mig och klippa till ett jobb. Omedelbart.

 8. Inte be om ursäkt, Luslina! Det var jättekul!

  Tack för sipperna, embryo. Jag ska sätta upp ditt alster (inramat) nere i tvättstugan där kalsipperna förökar sig!

  Jag ska konvertera Strindbergstexten, Crrly!

 9. Grattis Vovamomo!
  Själv asmöjd över att jag satte den första genomläsningen. Ibland får man bara feeling.

 10. crrly

  Ja, grattis till vovamomo såklart! 🙂

  Och embryo, du överträffar dig själv! ♡

  Jag kan numera läsa Strindberg, tjohej! (Kul text.)

 11. Hoppsan. Jag var bensäker på att det var Zlatan.

  En annan som blev utslängd efter att ha blivit osams med uppdragsgivarens hustru var Josef, han som tidigare satts i brunnen av sina bröder.
  Potifars hustru tyckte att hon kunde få ha den vackre unge mannen hos sig, nääära. Men när han nobbade henne så blev hon sur och sa att han hade försökt tränga sig in till henne.
  Då blev Potifar också sur och satte Josef i fängelse.

  Men på slutet blev allt bra ändå.

 12. Lille Maken

  Linné har alltså en gata i Paris uppkallad efter sej: Rue Linné i 5e arrondissementet, strax intill – Jardin des Plantes. Helt naturligt.
  Vi var fulla av beundran över Flygbengans taxonomin där på morronkröken.
  Och Råttan tillägger att Linnés milda ögon och den städse förekommande lilla linnean är bara det gulligaste, tycker hon.

 13. Grattis vovamomo!
  Och vilken rolig och innehållsrik facit!

 14. Betong-Bess

  Grattis till vovamomo! Fattade på första försöket! Så nu kan det bara gå utför… som en pulkabacke. Oj så kul jag ska ha!

 15. Grattis till vovamomo, välförtjänt vinst!

  Och yes! Jag hade rätt gubbe, de hade ofta fjädrar i hatten på 1700-talet. Puh, nu kan jag andas ut, jag lyckades i alla fall lista ut ett svar i årets omgång.

 16. Babs

  Puh! Det känns så bra att ta första luckan. Hammarby satte mig på spåret, men det tog ett tag då åsynen av sportkläder drar ner någon form av mental ridå i hjärnan.

  Hammarby är för övrigt väl värt ett besök, även om sonen blev lite snopen när han besökte “Carl från Linnè” första gången i tvåårsåldern. När vi äntligen kom till barnens rum rusade han in, men tvärstannade sedan;
  – Var är alla leksakerna?

  Dem hade sannolikt de lömska barnen tagit med sig redan på 1700-talet.

 17. Magganini

  Jag irrade länge kring fotbollsplanen, men båset pekade ju åt andra håll. Inte behövde man egentligen knyckla och bända så mycket med ledtrådarna för att få dem att passa i luckan som jag skrev i luckbåset, bara googla lite.
  När sen flygbengan kom med sin accenttråd blev allt upplyst.
  Och grattis vovamomo!

 18. Grattis vovamomo!

  Groomen fattade galoppen strax före läggdags. Så icke jag, men så snart jag återbetraktade luckan i mer vaket tillstånd idagmorse fann jag att han hade rätt. Linnélärjungen Thunberg har givit namn åt en numera försvunnen gård, en allé och så småningom hela vårt grannskap härstädes (Tuna backar).

  Vilka är förresten Amerikabruttorna, som nämndes i båset igår? Kunde vara skoj att veta.

 19. Amerikakommentatöserna är några svenskar i USA som inte kommenterar (och som därför kanske hellre skulle heta “Amerikatöserna”), men som skickar mejl då och då!

  Om ni ser detta, kära svenskamerikaner: våga skriva en kommentar!

 20. Ninja i Klockrike

  Det är inte Luslina som ska be om ursäkt, utan jag, ety och emedan jag var en av de som gick på båsmors finter och trodde på Zlatan, och därför rasslade och plingade.
  Som jag skäms! Faktiskt.
  Jag var nöjd som en liten gris i välling när jag fattade, haha, att det var Zchlatan som avsågs. Och bestört över utropet.
  Tänkte att luslina har ju varit med förr, men drog totalt tvärtutimotisk slutsats.
  Nästa gång ska jag följa dig i spåren i stället, Luslina, så kanske det trillar in nån halväten pollett även härstädes. Än en gång; f’låt.

  Linné susade förbi i periferin under eftermiddagen, men inte ens mitt glada utrop om Cucurbita fick mig på rätt spår. Cucurbita är nämligen släktnamnet på gurkor (och meloner) som Strindberg hade sånt besvär med.
  Men vad är nyttan med omedveten elegans? Platt intet.

  Grattis vovamomo till tishan.

 21. Kråkan

  Grattis vovamomo! och alla oss som får glädjas i luckor och på läktare.
  I Lappland hamnade jag iallafall och tillslut, men mest var jag vilse i Rosengården.
  Och på tal om Lappland, hur var det nu med Carl Solanders härkomst? Har den någonsin utretts?

 22. En känd TYP, NATURligtvis, som bryr sig om FAMILJEN.

  Ja, han brydde sig inte enbart om familjen utan hela SLÄKTEN (i plural, då).

  Ursäkta att jag är så gemen och skriver VERSALT, men det går väl inte att skriva kursivt i båset numer, eller?

  Fiffig lucka, Lotten, speciellt bilden! Texten gav ledtrådar och bilden blev facit, typ.

 23. Rättning i ledet! Be inte om ursäkt! Varken för det ena, det andra eller VERSALER!

  Man kan inte göra kursivt med hake-i-hake, men man kan göra dem med hake-em-hake. Varför vet jag inte, men det irriterar mig dagligdags. Fetstil kan man som vanligt göra med hake-b-hake.

  (Ni som kliar er i huvudet och undrar vad jag pratar om för hakar, kan titta i det här nästan antika inlägget från tiden när hake-i-hake funkade: https://lotten.se/2006/05/att-gra-en-lnk.html)

 24. Testar kursivt.
  Testar fetstil.
  TESTAR VERSALER BAFATT.

 25. Rosman

  Det var Hammarby som övertygade mig fast jag inte fattade så mycket. En liten anmärkning från frankofilen: Det spelar en oerhörd roll åt vilket håll ni sätter accenten över ett e som i Linné. Den korrekta akuta accenten ger ett vackert och korrekt uttal, medan en grav accent, hu, som Linnè skulle göra att stackaren skulle uttalas Linnää, och det vill vi ju inte. Sannerligen inte.

 26. Hm. Känns nästan lite pinsamt att jag trodde att denne gigant var antingen Björn Ranelid eller Donald Trump.

 27. Ökenråttan

  Det var Lille M. som kom på det! Han resonerade så här: ‘En världskänd svensk. Det är det inte gott om. Och som gjort en värdefull insats. Ännu färre.’ ??? ‘Hammarby? Linnés Hammarby!!’ Och så var det klart. Och allt stämde. Vid det här laget har vi till och med fattat linnet.

 28. Maplestream

  Grattis till vinnaren! Hammarby is the shit. Sa ju det. Liksom. Kul lucka var det.

 29. Dina

  Äsch! Visserligen flimrade Linné förbi men tänkte att han varit förut. (Tror jag.) (Som i för sig inte betyder att han inte kan komma igen.)
  Så min drottning Victoria passade så bra så bra. Sått sina familjefrön överallt, engelsmän som gillar fotboll osv osv.

  Grattis vovamomo!

 30. Håkan (hakke)

  ”Carl von Linné är främst känd för sitt stora sexualsystem” som någon liten unge lär ha skrivit i sin uppsats.

  Själv var jag oerhört sen på bollen och hade bara någon vag association åt August Strindberg till, så det var ju ändå lite kul att han dyker upp i slutet av facit.

  Grattis Vovamomo!

 31. LottenPotten

  Grattis Vovamomo! Ett roligt facit och klurig bild! Lotten ville ju att jag skulle berätta hur jag är släkt med CvL. En av hans systrar, Sophia Juliana, är min farmors mormors morfars farmor. Tack till mina äldre släktingar som ägnat sig åt släktforskning.

 32. Bra, hejaheja de äldre släktingarna!

  (Idag finns det 560 personer som har Linné som efternamn, men tydligen är inte någon av just dessa personer släkting i rakt nedstigande led eftersom Linnés söner inte fick barn och döttrarnas barn ju hade nåt annat efternamn.)

 33. Tuuuut!

 34. Magganini

  Tuuuut!

 35. Magganini

  Äsch, jag blev inte först i alla fall. Det fanns ingen före när jag började ju.
  Men vår vår Fredrik låter extra hes och klen i dag tycker jag.

 36. Håkan (hakke)

  Tuuuuuuuit!
  (Även på Hägerstensåsen, men inte förrän 15.06!)

 37. Men aj och oj det där gjorde ont! För min allra första intuition sa Carl von Uppsala men den tanken lyssnade jag inte på särskilt länge och jag lyssnade inte på Barkborren som envist hävdade att Zlatan var för lätt.
  Tack för facit och grattis Vovvamomo.

 38. PK

  Hemingway var det väl?

 39. Kråkan

  Daniel Solander hette han, Carl eller Carlsson(!) var bara hans andra namn. – Han som jag undrar om alltså, f´låt.

 40. Försöker igen @Jossilurens!

  Tomato, Zorro och Spenato

  (egentligen heter hästen Tornado och betjänten Bernardo men barnen sa Spenato och Tomato när de var små, och det har liksom fastnat mellan tänderna)

 41. Så här tänkte jag (alla som somnar av att läsa detta, jag pinglar när det är klart!):

  Få se då: gammal, gubbe (troligen, pga pompös), epokgörande, frön, har rest mycket. Frön? Kan det vara Linné? Vänta, här är en bild, Hammarby basket, fattar ingenting, Bajen = Zlatan (eller “den girige” som han också kallas) men han spelar ju inte basket? Basketlinne … BASKETLINNÈ! Jag kan det, jag kan det! Linné spelade iofs inte basket (eller gjorde han kanske det? har ingen koll på basketens historia) men Lotten blandar ju in basket i allting så det är nog bara att bortse från. Jag chansar! Och ledtrådar med Carl Bildt! Så att Lotten kanske hinner tro att jag har blivit galen som skriker ut det rätta svaret i första kommentaren! Innan hon hinner läsa BILDT och drar en lättnadens suck! Och så slänger jag in Zorro också, för att alla som redan tänker Zlatan ska bli ännu mer fasta i sin tro. Hehehe *gnuggar händerna, klappar en vit katt, stryker getskägget*

  pingl nu är det klart.

 42. Ökenråttan

  Tuuuutade gjorde även här i dag, fast avlägset, liksom i fjärran, som vanligt.
  I går däremot, då tutade det minsann för kung och fosterland, här i råttboet. Jag skulle gå ut och precis när jag stack nyckeln i låset började det TUTA eller snarare TJUTA. Jag fick ju nerverna i kors på en gång; vad ÄR detta? Lille M som satt vid sitt ritbord och skapade flög upp och undrade även han. – Det var vår brandvarnare. En undersökning visade att den hade blivit galen och vi iväg för att köpa en ny. Den var förpackad i en liten ask och innanför den i liten plasthuva som såg ut som en mycket liten duschmössa. “Nalle-Palle”, skrek vi båda när vi såg den. Nalle-Palle är vår dotters älskade gamla teddybjörn som bor hos oss nu, när hans Flicka inte längre finns. Duschmössan passade perfekt och Nalle-Palle är ytterst nöjd. ‘Nu slipper jag bli våt i håret när jag duschar.’

 43. jossilurens

  Jag trodde det var Carl Johan Love, det finns ingen anledning att förklara varför eller hur, för det var ju fel fel fel.

  (@anna – tack för länken! )

  Grattis Vovamomo!

 44. Ökenråttan och Lille Maken lyckas på något sätt fylla dagarna med allehanda äventyr. Galna brandvarnare och ond, bråd fågeldöd på balkongen samt en förmodad knarkplanta vid namn Skotte i vardagsrummet – vad händer imorrn?

  (Själv är jag bara ute och åker försenat tåg och försöker intenzziiift att inte somna.)

 45. Anna, jag fattade inte det där med BILDT …

 46. Eva-L

  Jag missade att gissa, men det gjorde inget för jag hade helt fel eftersom jag trodde det var Björn Ranelid.
  Grattis Vovamomo!

 47. Barkborren

  Kulirekul snar är det jul och här får jag skriva precis vad som helst. Tack!
  Jag hittade en i mitt tycke fantastiskt fin, lättläst bok om Linné på en second hand affär för lääänge sen. Litteraturfrämjandet gav ut den i två delar 1979. Inga Borg har skrivit texten och Fibben Hald gjort bilderna. Säkert flera här i båset som känner till den. Stort GRAtTIS till vovvamomo!

 48. Grattis vovamomo glömde jag skriva!

  @Cecilia N, jag skrev att svaret var lätt: Carl Bildt. “Carl” för att visa vad jag gissade på, och “Bildt” för att förvilla. Blev det tydligare nu? Förlåt om inte!

 49. vovamomo

  Asså ! man kan väl inte grattas när man har så himla fel! Det är nåt fel i Systämet.

 50. Gillar att karln även recenserade sig själv “Linné har faktiskt dristat sig till att recensera sina egna verk under pseudonym. I dessa recensioner kunde han gratulera ”författaren”, alltså sig själv (!), och hela världen åt att sådana böcker hade utgivits! En recension avslutar han med orden ”det gives inget större verk inom botaniken”!” Källa: http://www2.linnaeus.uu.se/online/liv/8_32.html

 51. Örjan

  Nämnandet av Hammarby och Danmark (i kommentatorsbåset.
  Båda namnen får min lokalpatriotiska sida att skriva
  Båda namnen finns inom min hemförsamling Kafjärden (öster Eskilstuna).
  Danmark är en gård halvannan km från Jäders kyrka , (där tidigare ägare till Fiholm, Axel Oxenstierna är begravd.sedan 1654)
  1791 köptes Fiholm till https://sv.wikipedia.org/wiki/Joakim_Beck-Friis, vars slätingar behöll den till 1907
  BeckFriis var av skånsk adel, med hade även goda kontakter med Danmark. Kan det vara anledningen till att avstyckade gården kallades Danmark, likväl som granngården, på tidigare Fiholmsmarker heterTustrup (låter danskt, eller hur):

  Hammarby & kyrkor
  Verkar vara populärt ortnamn (Bildgoogla och se alla kyrkor)

  Men mitt Hammarby är speciellt.Ligger öster om Eskilstuna (vid vägen mot
  K.K. Gyllenhielms Sundbyholm.

  Carl Larsson har målat av kyrkan.Se bild 1-3 i länken.
  https://tinyurl.com/uobf5na
  CL kallar tavlan “Våra fäders kyrka-Hammarby kyrka”

  I sig inte konstigt att han valde Hammarby kyrka som motiv, eftersom han hade släktkkopplingar till Lilla Lövhulta 1 km från kyrkan . Dessutom semestrade han några somrar i litet hus på Lövhultas marker.
  Enligt påstående klallades det inom familjen för “Minsta” (för det fanns både Lilla och Stora Lövhulta i grannskapet)
  “Minsta”-huset finns kvar. Nu privatägt.

 52. Luslina

  Jamen dåså. Laddar upp för nästa lucka, inga ursäkter eller oregerliga utrop i gevärspipan. Bästa Ninja – följ inte mig i spåren, det kan leda till snåriga platser. Jag är en blodhund med gott luktsinne och rasande dåligt minne; får raskt upp någon slags lukt och dundrar iväg i motsatt riktning.

 53. Ninja i Klockrike

  Såna jyckar är jag van vid Luslina, jag hade en kinesisk powder puff, med just de mentala egenskaperna. Men roligt ska vi ha.
  Bring the lucka on.

 54. Luslina

  På tal om att i barndomen lyssna på skivor på stadsbiblioteket i Lund har jag ett eget tidigt minne därifrån, då jag en kväll sprang hemifrån, klapprade in (i gula träskor med vita prickar) på sagda stadsbibliotek, gick fram till barnavdelningsdisken och bad att få lyssna på en LP-skiva (minns tyvärr inte vilken). Svaret blev nekande, ety kvällen var sen. Istället letade jag fram en bok och satte mig i en bekväm stol vid ett fönster för att läsa. Efter en stund blev det så mörkt att jag fick tända en liten praktisk lampa snett bakom stolen för att kunna skönja texten. Härefter blir det egna minnet lite suddigare, men min ömma moder har uppigenom åren berättat hur hon, klapprande kullerstensgatan fram, sökandes sin förrymda femåring, tittade upp mot det för kvällen stängda, låsta och nedsläckta bibliotekets höga fönster och där såg lilla Luslinas hjässa upplyst i ett fönsterhörn. Efter viss övertalning kom vaktmästaren (-”Nej. Det är inget litet barn kvar på biblioteket. Det har stängt!” -”Jamen jag ser ju henne uppe i fönstret!”) och låste upp och så var det slut på det lilla roliga.

 55. Lilla, lilla Luslina i sina gula träskor! Vilken oerhört fin ögonblicksbild! Och bibliotekslyckan!

 56. Nu är det beslutat att luckorna i alla fall på vardagar kommer att publiceras på morgonkulan. (Men jag kanske ändrar mig vid lucka 7 och 19, för då är jag ute och rullar hatt och då vet man inte vad som kan hända.)

 57. Örjan

  Snälla! rulla inte sönder Plommonsstopet orginial. Alternativet kommer aldrig att kunna ge….(lägg till själv)

 58. Örjan

  Råkat vakna tidigt.
  Kul att kolla när Lotten är beredd med dagens första kopp te.
  Kluriga kalendertexten lär sedan tid vara klar för publicering.

 59. Faktum är att det inte längre är fallet, Örjan: luckorna och faciten tillverkas i flygande fläng dagen före publicering. Därför kan man ÖNSKA sig en viss Hemlisbloggare!

 60. PK

  Då önskar jag Dan Brown.

 61. Jag önskar Zorro, Spenato och Tomato.

  Undrar vem Jossilurens önskar?

 62. Grattis Vovamomo!

  Väldigt nöjd med starten på denna julkalender 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.