Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2019: nittonde luckan

Lucka 17 innehöll en rolig slashas, medan facit i lucka 18 fick en nypåstigen vinnare i AnnaPanna – som blev så till sig att hon i sann båsanda började rimma:

Gårdagens gissning var alldeles tok,
Har inte läst denna dumskallebok.
Google gave inte rätt spår,
Men ändå en tischa jag får!
Jag tackar och bockar
Det här stället rockar!

Nio tischor är ivägskickade och några andra ligger och väntar på adresser! Nu kör vi!

Lucka 19


2

Här ska ni få höra vad jag har att säga om skolan av idag. Man skulle förvisso kunna hävda att jag, som knappt har gått i skolan (i alla fall inte sedan ’48), inte ska uttala mig i sakfrågan. Men vem, om inte jag, vet vad jag talar om? Här kommer mina tio punkter!

 1. Skolan vill att du håller med och uppför dig som majoriteten i klassrummet. Jag säger tvärtom att du i så fall ska reflektera över om det faktiskt inte är dags att ta ett steg åt sidan och inte följa med strömmen.
 2. Lärare och föräldrar vill att du till varje pris håller dig till sanningen, men jag säger att lögnen rör sig snabbare än blixten – vilket ibland är att föredra.
 3. På tok för lite tid och kraft läggs på läsning, och då måste man fråga sig varför man över huvud taget ska bry sig om texthantering. Analfabeter har ingen nackdel av sitt handikapp om de som kan läsa inte gör det. (Men skippa gärna Jane Austen.)
 4. Elever bör absolut inte tvingas att i alla lägen vara förnuftiga och förståndiga. När ska de i så fall vara glada?
 5. Lärarna borde inse att eleverna behöver lära sig fakta för att sedan kunna tänka utanför ramarna och använda fantasin.
 6. Etik! Skolan måste lära ut etik! Det är i sanning absurt att bedrifter som kräver fysiskt mod (att klättra högt och dyka djupt samt springa långt för att ta några exempel) är så vanliga, medan exempel på modiga bedrifter som inbegriper etik knappt går att finna eller ens tala om.
 7. Så många –  även jag – fylls av ilska med tanke på Skolverket. Men ilskan fräter mer på den som äger den, än den som den riktas mot. Skratta åt eländet  istället – humorn är kanske det effektivaste vapnet vi har, vi människor.
 8. Religionskunskap. Ja, jösses, vad ska man säga? ”I begynnelsen skapade Gud idioter, men det var bara för att öva lite. Sedan skapade han skolan, och fann att det var ännu värre.”
 9. Låt oss agera mot detta vansinne så att jag slipper oroa mig för framtiden. (Någon sa att oro ju är som att lämna tillbaka låneböcker som man inte har lånat. Så sant.)
 10. Skolgången har dock en stor fördel, och det är att man (om man faktiskt lär sig något) går från att vara arrogant och okunnig till att vara aningslöst osäker på allt.

Muuuu! En bild!

En liten, liten brasklapp: jag ute och rullar hatt på herrmiddag nästan hela torsdagen, så jag kanske är lite frånvarande. Ta hand om varandra och ledtrådarna!

Facitsajten!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaring.

Share
Publicerat iBloggen

85 kommentarer

 1. crrly

  Först? Först?! Så går det när en har en liten morgonpigg unge bredvid sig i sängen. Tankarna kring dagens bloggare klampar inledningsvis tydligt i en bestämd riktning, för att sedan stanna upp och tveka och slutligen irra runt i cirklar här neråt Skåneland. Hm.

 2. Håkan (hakke)

  Varför är där en stor röd tvåa i början? För att illustrera Pysses två solklara alternativ? Jag skrattade åt många av formuleringarna, men i övrigt är jag efter ett par lyckosamma luckor tillbaks i ett tillstånd av förvirring och obildning. Men min pappa tog faktiskt realexamen ’48. (Sedan fortsatte han gå i skolan till och från fram till ’69 när han doktorerade i astronomi.)

  ”Men vem, om inte jag, vet vad jag talar om?” frågan HB. Jag tror jag svarar Hallands floder, Lotten knäcker ju extra som domare i ”Vi i femman” så de borde komma med nån gång.

 3. Å-kej. 1948 gick mina föräldrar i småskolan. Ingen hjälp där. Skolan har alltid varit aktuell i familjen, och på flera punkter håller jag med HB. Men det är inte till så stor hjälp heller.

  Dessutom ska vi till Stockholm idag och hämta grabben vid Finlandsbåten, så det blir inte så mycket tid att sitta på läktaren. Ack.

 4. Ninja i Klockrike

  Jag tror inte ni är kloka, om ni tror att det är Trumpen. Detskulle vara som exempel på Guds första skapelse, eller te och antites!!

 5. Maplestream

  God morgon alla och ha en bra dag i och utanför båset. Jag ska nu faktiskt raskt in i klassrummet för lite Jesuslära aka religionslektion. Återkommer.

 6. Helt OT men måste få passa på att påpeka att i Spanien kan man man välja bort religion och läsa etik i stället (vilket sonen gör).

  Sätter mig på läktaren ett tag och funderar på skolan … Någon som har lite varm glögg? Ruggigt i dag!

 7. Dina

  Morrn! Tror jag kommer ha lite mer tid för häng idag. Tjoho!!

  Snabbare än blixten. Lära ut etik. Kossor och analfabeter. Där har vi redan lite att leta på.
  Sitter på läktaren och njuter av dagen.

 8. vovamomo

  Det är klart att jag skulle vill säga Astrid,men hon gick ju inte i skola 48, så det får jag ju skippa.Det passa bra på mig själv.Jag har alltid avskytt skolvärlden.

 9. jossilurens

  Ok, Texas Longhorns, sport, universitet osv. 1948 tog John Ardis Cawthon sin doktorsexamen i ”Education”. Japp, jag har hittat HB!
  Ok, nähä, han har inte ens en wikipediasida. Hans fru har dock en.

 10. Barkborren

  Är du pensionär kan du googla hela dagen om du vill. Du behöver inte följa strömmen och gå på PRO – möten. Dagens lucka är Båsmor i ett nötskal; det gäller att tänka utanför ramarna. Lite senfärdig,men STORT GRATTIS till alla vinnare av designtröjorna!
  Fantasifulla och finurliga kalenderluckor är stimulerande och underhållande. Muu på er !

 11. Babs

  ”Det är ju jag som är HB!” tänkte jag först. Men det är det inte, för jag är alldeles för ung. Det är inte så ofta jag är för ung numera, så det är i alla fall en rolig omväxling.

 12. Dammråttan

  Idag vill jag vara med igen. Har inte riktigt haft tid (jag fattar inte var december tar vägen). Låter som en rebell. Undrar bara vilken. Tur att det är en lång dag.

 13. Niklas i Göteborg

  Hmm, jag skulle nästan kunna skriva om några till citat jag känner igen. Det kan ju vara nån av de ständigt felciterade gubbarna. Eller. Jag känner att jag har chans på den här framåt kvällen.

 14. PK

  Men kan det vara så knivigt att det är den där artisten som alltid varit en rebell och gått sina egna vägar? Hens åsikter om skolan stämmer i alla fall bra med dom som HB ger uttryck för. Fast jag får inte in kon och 48 i den gissningen. Det kanske är Trump i alla fall. Han verkar tjurig och är klart bufflig och föraktar uppenbarligen bildning.

 15. Den som gogglar han finner men inte alltid vad hen trodde. Idag hittade jag en bild på mamma välkomnandes Stockholms 300 studenter (jag tror det var lite färre studenter då) på Skansen 1948. Så jag gissar att det är hon som är HB idag.

 16. Smultronblomman

  Jag tar tjuren vid hornen och låser min gissning redan nu. Helfel förstås! Men utan att överdriva måste man ju ändå våga tro på sig själv. Jag tar plats i hatten och hoppas på vinst! Det var ett par år sedan sist.

 17. Maplestream

  Dryga timmen senare upptäcker jag min egen särskrivning i förra inlägget. Irritationen.

  I FIX!
  /Lotten

 18. Maplestream

  Äsch jag kom på att det är ju inget att bli tjurig över så jag släpper det.

  Dagens HB däremot är det månne en upprest person?

 19. Betong-Bess

  Nu är lunchen över. Har en hypotes som passar ihop med en (1) ledtråd och, med ett nödrop. bilden. Tror jag får leta vidare i kvällningen.

 20. Maplestream och alla ni andra: om särskrivningar och andra felskrivningar inte är med flit och sitter gnager som en rasp i tankarna, går jag gärna in och rättar åt er!

 21. Maplestream

  En tackar Lotten! Rätta också mina gissningar om de äro feliga. Det har ju hänt förr om man säger så. Både felen och rätten alltså.

 22. Jag ser att någon här och där har löst gåtan, men att några har löst fel och andra sitter långt uppåt läktarn och hinkar glögg.

  Det är få som idag kan säga ”ny bekantskap” om HB.

 23. Tänk att om ett par timmar sitter jag med ett badkar popcorn i knät, djupt nedsjunken i en biostol och ser Sstjärnornas krig. Ssom jag har längtat!

 24. Babs

  Jag är högst uppe läktaren och tar en slev ur glögghinken och tänker på Martin Ljung, för den första meningen leder mina tankar till honom varje gång jag läser den.

 25. Dina

  Idag har jag lärt mig jättemycket (visste ni att det finns en suicidelista på wiki?) men inget passar ihop med något annat. Och jag som hoppades kunna gå på balen. Eller hoppa i hatten.

 26. Håkan (hakke)

  Longhorn blir ju ”Hoorn” och då kanske HB är Oorlando Bloom ändå?

  Nu ska vi (helt OT) sjunga för dagens 47-åring, som gick upp i ottan och jobbade och därför tagit sig halvannan timmes skönsömn nu på eftermiddagen.

 27. AnnaPanna (ny i båset)

  De 2 hjärnceller som inte givit upp i väntan på julledigt, har idag behövt fokusera arbete.

  Ingen tid eller ork för att googla eller fundera på hb, vilket frustrerar när det verkar vara någon man borde känna till…

  Sätter mig på läktaren, sippar på glöggen och kurerar hjärncellerna, får se om någon vaknar upp ur koman…

 28. Aku

  Ett raskt hopp i hatten och placerar mig sen på läktaren.

  Till min egen förtret
  När jag tror att jag vet
  Lettrådar skaver än hit
  Och sen dit
  Vilse i tanken jag går
  Smutta glögg är allt jag förmår

 29. Julförberedelserna går väl så där. Jag har förvisso dammsugit, men bara hela nätet.
  Ett tag fick jag rundgång och hamnade i Nordenflychts lucka, sedan blev det stolpskott – ut. Nä, jag säger som AnnaPanna, de två kvarvarande hjärncellerna är slitna, och nu är de inte ens sams.

 30. LottenPotten

  Ojoj, in i båset först kl 20…. dagen har inte tillåtit något båshäng. Jag känner igen en del, ser ledtrådar som kan stämma. Tjur? Ferdinand? Eller?
  Men innan jag hittat något mer konkret så måste jag kravla upp på läkaren. Jag har nybakade lussekatter och glutenfria mandelmusslor med fransk björnbärssylt. Kan det vara intressant?

 31. Dammråttan

  Jag är verkligen usel på att både googla och gissa, jag får nöja mig med att sitta här och fnissa. För trots att det har blivit kväll, har jag inte kommit på vem som är skol-rebell.
  GLÖÖGG!

 32. Rosman

  Ingen slump att jag citerar hårdproggarna Rushs absolut mest kända låt. Det ni inte visste är att South Park-gurun är det kanadensiska bandets trognaste fan och gjorde en tagning i serien där huvudpersonerna agerar Lil’ Rush när de framför nämnda låt.

 33. jossilurens

  Äntligen hittade jag HB.
  Aldrig hört talas om! Det var ny bekantskap för mig.
  Mickey Rooney däremot, där har ni en som stavar med två O:n. För att inte tala om Elijah Wood. Vänta nu, Froodoo och Legoolas, Ha! HB är Orlando Bloom

 34. Betong-Bess

  Det är som att köra huvudet i väggen när man fastnat på en HB och inte kommer vidare …
  Men jag sitter här med min blåsippa och känner mig ganska förnöjd ändå.

 35. Nu har jag sett klart på filmen om föräldralösa Rey som hittar på allt möjligt jättespännande med sin kompis FN-2187 blanannat. Den var rolig, rekommenderas!

 36. PK

  Nu har jag löst det. Det är han flodbåtskillen. Som inte hade ett horn i sidan, utan snarare mitt i. Pitt på er i båset.

 37. Så bra då. Jag ser två tydliga spår bland lettrådarna, varav inget verkar stämma överens med nästan någonting i luckan. Och nu är vi hemkomna efter att ha hämtat grabben + 29-kilosväska + 12-kilosrygga + fiol + extrakasse från färjan och strax är det sovdags. Dröm sött alla.

 38. Sitter på läktaren helt och hållet idag. Snöade in på en rödhårig sak med flätor men se där så enkelt är det inte men hjärnan har fastnat. Sträcker mig glupskt efter en av LottenPottens glutenfria mandelmusslor och tittar på när ni andra strösslar lettrådar på plan och jag är för trött och dum för att fatta.

 39. PK

  Så här i klimatångestens tidevarv är det ju en god ide att dra ner på resursanvändandet. Återvinning är på modet, med all rätt, och PK drar härmed sitt strå till recyklingstacken.

  Midvinternattens köld är hård,
  stjärnorna gnistra och glimma.
  Bak vedbon skymtas en ljusbrun mård,
  trots en marknära dimma.
  PK vandrar sin frusna ban,
  varje natt är lika dan.
  Huttrar gör han den kraken,
  ty han går där nästan naken.

  Midvinternattens köld är hård,
  PK hostar och nyser.
  Lunginflammationen kräver vård,
  PK huttrar och fryser.
  PK struntar i doktorns sång,
  går mot en säker undergång.
  PK fryser som satan.
  Se där slår han i gatan.

  PK ligger stilla på gatan i frid,
  djupfryst med frost över kroppen.
  Nu är det slut med hans fryselid,
  nu är det sluttänkt med knoppen.
  Den eviga vilan är PKs lön,
  nu hjälper ingen tischabön.
  På gravstenen står det ”Så snopet,
  han vann ingen tischa av Stopet”

 40. KerstinB

  Jag har liksom fastnat på en som var rebell men ändå gick massa i skolan tills han helt gick därifrån. Men det stämmer absolut inte med 1948 och jag tror inte att han är väldigt känd. Så jag har nog fastnat helt fel.

 41. AnnaPanna (ny i båset)

  Pour les gourmandes,
  Des gâteaux aux amandes !
  Avec de la confiture
  Aux mûres !
  Qui vient de France,
  Quelle chance ! 🇫🇷😊

  Tack LottenPotten för mandelkakor, och för dagens uppslag till språkliga utflykter!

  God natt, ska bli intressant att se imorgon bitti vem denna luriga hb är!

 42. Maplestream

  Betong-Bess tror jag har plockat samma blåsippa som du, den var en viktig en, men död. Som vi redan konstaterat är det inget att tjura över.

 43. LottenPotten

  AnnaPanna, så kul att vara inspiratör! Lika gott som mandelkaka är väl något med valnötter? Tillsammans med ett glas portvin så här i juletid. Hur jag än googlar så hamnar jag på Warren Betty. Men han är nog inte HB.

 44. Aj, aj kapten! Jag hoppar i hatten. Hade det inte varit för den jämrans bilden hade det varit solklart vem HB är.

  Åh, PK, så övermåttan sorgligt (och samtidigt elegant). Upp och hoppa, än är det gott om tischachanser!

 45. Ökenråttan

  Jamen nu! En ålderdomlig tvåa och en annan stavning på kossan bara. Lämnade skolan 48, javisst. Men jag säljer inte vilket århundrade.

 46. Magganini

  Oj, nu är ju hela dan bakom mej.

  Hm, hm, hmm.
  Jahaaa!

  Åh, hej hannoia, hade hon ingen kompis som hette nånting 2362 också, hon på rymdfilmen?

 47. Katt

  Innan jag kom på det fastnade jag i en Monty Python-sång, men det var ju ingen av de kloka huvuden som besjöngs där. Om någon av dem förekom i Star Trek, minns jag inte men det gjorde däremot HB. Inte så konstigt som det låter, HB hade ju skuttat runt i tid och rum långt tidigare.

 48. Babs

  Nu har jag hittat HB, tror jag. Årtal och lite annat stämmer på pricken, men de tio punkterna kan jag inte uttala mig om, då jag inte är tillräckligt beläst. En Miss.

 49. Ninja i Klockrike

  Jag är egentligen alldeles för pragmatiskt för att förstå de associationer och tankeflykter som utgör båsmors luckbaser, men nu så trillade polletten ner även för mig.

  Såg förresten en bra isländsk teveserie i morse där de traskade runt i en grotta. Men de kom ut utan problem.

 50. Håkan (hakke)

  En mystisk främling som fick slita hund, är mitt tips. Ett namn som ett tu tve blev en något bortklemad typ.

 51. Magganini

  Listigt Lotten, när du har lite ont om tid. En sån här citatmaskin till HB skriver ju sig själv, det är bara att plocka ihop lite.

 52. ”En sån här citatmaskin till HB skriver ju sig själv, det är bara att plocka ihop lite.”

  Asså, va, här sliter man i sitt anletes svett! [plats för jättesmiley]

  Apropå att man sliter och så: det gjorde HB. Produktiv, men lite klantig kanske. Fast jag tror faktiskt inte att det behövs fler ledtrådar – de flesta verkar ha en liten susning i alla fall!

 53. Kråkan

  Att se solen gå ner över Trånghalla
  fick vår HB hänförd att falla
  djupt i beundran vid häftiga synen.
  40 gånger han höjde på brynen.
  ”Det här är den bästa, den slår ut alla.”

 54. Örjan

  Texas long horns (eller andra/likartade storhornande kritter.
  Lär slippa vara utsatta för tjurfäktningar. Vilken matador kulle vilja /våga usätta sig för de hornen?

 55. […] Lucka 19 skapade så många virrtrådar att ledtrådarna blev ett nystan som bidde en tummetott. Men i facit var allt glasklart: Jossilurens vann en liten tröja och Niklas kunde rimma! Sedan gick halva båset i ide; de knaprade glögg och drällde med tomtebloss i väntan på jullugnet. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.