(För icke-julkalenderläsare: endera dan kommer jag att skriva om nåt annat!)
Den sedan 2005 ack så styvmoderligt behandlade röda tråden (DRT) föräras varje år en egen facitlucka, där jag tar all heder och ära av min egen idé och förminskar genomförandet och nästan slänger hela trådrullen till vargarna. Eller som det numera heter: ”slänger den under bussen”. (Ett relativt nytt uttryck i engelskan.)
Nu tar vi en liten titt på julkalendertröjan – den s.k. ”tischan”. Lo and behold! (Vilket är ett uttryck som är runt 200 år gammalt, som betyder ”look and see” och illustrerar förvåning.) Där flygs det ju lite!
Över floden in bland träden av Ernest Hemingway
På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust
På väg av Jack Kerouac
Mot fyren av Virginia Woolf
Nu av Lars Andersson
Rädd att flyga av Erica Jong
Eller som läsbar poesi:
över floden in bland träden på spaning efter den tid som flytt på väg mot fyren –
nu rädd att flyga
Så det var alldeles rätt: far och flyg och krascha!
Eller, hm … Virginia Woolf var en av medlemmarna i Bloomsburygruppen, och hon skrev en bok som hette Orlando. I Orlando, USA, föddes Jack Kerouac, som spelades av Johnny Depp i filmen The Source. Johnny Depp var dessutom stjärna i Pirates of the Carribbean-filmerna – tillsammans med Orlando Bloom. DRT skulle alltså (om man bortser från en farlig massa parametrar) kunna vara Orlando Bloom, som har ett kraschat äktenskap bakom sig.
Men om DRT är både FLYGNING och ORLANDO BLOOM samt KRASCH – vad har dessa tre då gemensamt? Andra storstjärnor som Tom Hanks, Tom Cruise, Nicholas Cage, Leonardo DiCaprio och Harrison Ford har spelat olika sorters flygande aviatörer, vilket ju inte Orlando Bloom har.
Men si, han har räddat en fluga. Som hade kraschlandat!
Sedan tidernas begynnelse har Julkalendern förutom massa gåtor och facit haft en röd tråd. Den har varit slingrande, den har varit hopplös, den har varit komplett omöjlig att lista ut, och den har inte varit särskilt bra. Det är en tradition som jag detta år tänkte bryta.
Gissningarna på den röda tråden har varit många, men särskilt gissades det på rosor. Och på Ponderosa. Samt Édith Piaf, Fredrik och Uppsala. En som alltid ligger vaken natten mellan julafton och juldagen är hakke, för han ger sig sjutton på att lösa DRT. Här kommer hans utredning 2020:
Flora och fauna
Lucka 1: svamp och flera askar Flora Lucka 3: krokodiltårar (även Piff o Puff) Lucka 5: chimpanser Lucka 7: kyrkråtta Lucka 9: hela Schersminsläktet Lucka 11: drottningens blommiga hatt Lucka 13 … -s facit i lucka 14: här såddes frö på frö, till sist en hel frösäck! Lucka 15: hela luckan stod i Bloom (medan facit nämner hönan och ägget) Lucka 17: get- och ormögon, utklädning till råtta med morrhår Lucka 19: fjorton tistlar Lucka 21: myror sill och krokodill Lucka 23: ja, nu blir det kanske lite krystat … men på NÅGOT sätt ska jag nog få David Attenborough att stämma med flora och fauna
Men det kan förstås också vara Östen Warnerbring.
Utmärkt, alldeles utmärkt. Ni som undrar hur Östen ramlade in i det hela (och ni som minns men ändå vill påminnas), får nu kliva in i ett 12 år gammalt facit:
(Det var alltså en ren tillfällighet. Och varje år lovar jag att nästa år genomföra denna idé.)
I år var min fullständigt briljanta idé att vara dagsaktuell och se till att varje lucka var inspirerad av något som stod i tidningen dagen innan luckan publicerades. När Tom Cruise hade skällt ut alla anställda vid en filminspelning som han både producerar och är stjärna i, fick han vara med som flygar-ledtråd.
När Cher räddade en elefant, fick Babar vara med i luckan. När Hans Roslings son och sonhustru var med i ett stort reportage sitt livsverk och fattigdom, blev själve Hans HB. Louise Glücks facit kom på Nobeldagen och John le Carré blev HB dagen efter sin död. Ja, ni fattar.
Men.
Så blev jag alldeles febersjuk. Luckorna tillverkades i en alvedonyra mellan frossbrytningar och hostattacker och då glömde jag helt bort DRT!
Med andra ord har jag än en gång misslyckats med att göra världens mest finurliga röda tråd och istället skapat ett skosnöre av kokt spagetti, en hopplös tandtråd som är tre cm lång eller en repstege utan rep.
Nu ska Plommonstopet få extraknäcka lite och dra två extravinnare! Jag har stoppat i alla lappar! Ett … Aku! Två … Ardy!
Kom ihåg att ni måste mejla storlek och adress till lotten@bergman.com!
Hoppas att ni alla mår bra, förresten!
Här har vi firat jul i en alldeles egen fyramannabubbla med 100 % corona. Mitt positiva testsvar kom på självaste julafton och innehöll ett korrfel som gjorde mig riktigt upprymd.
(Ni som inte har hängt med i bloggen nu i december: rotera! Åk på mellandagsrea och koka palt! Detta med DRT går inte att förstå!)
Hemlisbloggarabstinens, anyone?
(Sade hon förhoppningsfullt.)
Det här är svårt att skriva. Men inte på grund av något annat än att mellanslagstangenten gör dubbelslag som ett orienterarhjärta med twar, medan deletetangenten har lagt av helt.
Genom åren har DRT ibland blivit inbjuden med armbågen, kommit lite på sidan om eller bara hängt med som en blindtarm utan mål eller mening. Ett år glömde jag till och med bort att ordna en röd tråd, så när jag väl kom på det vid lucka 5, fick jag sätta mig och leta efter en vag, gemensam nämnare och sedan se till att just denna var med i resterande 19 luckor.
Ett annat år var den röda tråden ”den röda tråden” … Alltså ”Historien om någon”. Ett år var den ”I Am the Walrus”, och då hade hakke och Översättarhelena säkert lagt ner en hel jobbvecka på att analysera alla 24 luckorna.
Förr om åren satt jag och stökade till med bokhögar överallt i hela huset. Barnen for vind för våg, mina redigeringsdeadlinear hängde på sköra trådar, pizzamiddagar stod som spön backen och glöggbjudningar fick klara sig utan mig.
Ett år försökte jag till och med använda en liten handskanner för att snabbare få in stora textsjok i datorn. Numera är det dubbelgooglingar och massa Google books som gäller eftersom jag försöker se till att det är så svårgogglat som möjligt … Jag tror att mina lån på biblo nu i december bara uppgår till kanske 10–15 böcker, nästan alla upphämtade från magasinets kulvertar.
Men DRT, kom igen, DRT!?
Enkelt: DÖDEN.
Har ni någonsin sett så mycket död? Allas barn dog, allas föräldrar dog, alla sörjde och var olyckliga för att döden var så allestädes närvarande. Elände är bara förnamnet. När jag till slut kunde konstatera att glädjens och fnittrets budbärare Magnus & Brasse även de ju är döda, ja då satte jag ju spiken i kistan.
Nästa år ska DRT vara förlossningar och barndop, tror jag.
Eftersom ni nu skakar på huvudet och är alldeles konfunderat besvikna över denna futtiga förklaring, återuppväcker jag den gamla traditionen att berätta om 2008 års teori från Översättarhelena!
Vi hade igår betat av:
1 Fay Weldon
2 Gunilla Wolde
3 Herbjørg Wassmo.
Detta fick Ö-helena att i förrgår med hjälp av Tillerosas initialfundering dra slutledningen att det på julafton kommer att vara Östen Warnerbring som hemlisbloggar. Allt enligt detta schema:
För ickejulkalendrare: det här inlägget kommer att verka helt obegripligt. Hoppa ner till ett gammalt inlägg från november eller 2011 eller nåt sånt! Eller … klicka på länkarna och förundras!
Den Röda Tråden har egentligen inte alls versaler på varje ord. Förutom ibland. Och just nu och här! DRT is in da house!
Den stackars röda tråden har genom åren behandlats styvmoderligt av mig. Ett år fick jag krysta fram en röd tråd eftersom jag inte kom på att jag skulle ha en förrän efter en veckas julkalendrande. Och ibland blir det så bra så och jag får in 13–15 förslag på lösningar. I år tänkte jag vara lite extra tydlig med ledtrådarna eftersom det ju bara var tolv luckor. Samtidigt försökte jag sprida ut lite vinkar både i gåtorna, i faciten och i mina kommentarer.
Men i år har inte ens hakke skickat in en snygg utredning! (Det har han alltid gjort tidigare. Mitt jobb blev ju av hans ansträngningar förr om åren snorenkelt eftersom jag då bara kopierade hans utredning och lade på några egna kommentarer.) Uhuuu!
Here we go! DRT 2017 var inte en red-green röra, men väl äppelträdsgren.
När det gäller DRT är det bara tokgoogling som gäller. Man kan hitta många fler äppelsorter gömda och lite cider och en och annan äppelvinäger på gårdar som heter som huvudpersoner i böcker (vilket man kanske inte vet, men om man googlar en HB i kombination med äpple dyker de upp) och rent av äppelcitat.
Eyvind Johnson i Romanen om Olof:
”Det är inget hårt land. Säj dej: det är inte hårt. Det blir hårt först när man snålt sätter sej ner och klagar över att det inte växer apelsiner här, inte ens äpplen.”
Flannery O’Connor i A Good Man is Hard to Find:
”Later he saw Jesus move from tree to tree in the back of his mind, a wild ragged figure motioning him to turn around and come off into the dark where he might be walking on the water and not know it and then suddenly know it and drown.”
Nu är det definitivt slut för i år! Ni som inte har fått era vinsttröjor (plus alla som fick er tröja av vinnaren Örjan): mejla mig storlek och adress! (Idag skickar jag till Pysseliten, LottenPotten, Goblin-Charlott, Godiva, Ingela och Brid.)
Ni som vill köpa en tröja för 100 kr kan göra det också – jag har även tröjor från forna tider som kan packas ner och skeppas iväg!
Avslutningsvis lämnar jag ordet till Tomas Tranströmer, vars dikt också hade kunnat vara DRT:
Först och främst ett stort tack till alla i båset – om ni inte hade börjat tjata redan i oktober hade jag aldrig genomfört detta. Och en stor ursäkt till alla som har bidragit stort och roligt och underbart och ändå inte har vunnit nån tröja bara för att Plommonstopets vägar äro outgrundliga. Om ni känner er stydmoderligt behandlade: mejla mig. I så fall MÅSTE jag faktiskt trycka upp och dela ut fler tröjor. Även i stl M.
Första året med Julkalendern planerade jag alla luckorna i förväg och skrev halva facit till alla luckor före 1 december. Andra året for planeringen all världens väg. Ett år glömde jag bort att tänka på DRT. Ett annat år höll jag på att dö redan runt den 15 december för att dygnet hade för få timmar – och i år har allt varit dödscoolt. Julkalendern och jag chillar och just go with the flow. Om jag måste sitta uppe till 02 för att webbhotellet eller morgondagens lucka går sönder, so be it. Om facit blir rumphugget för att jag måste sitta i köket och skråla med högljudda spanjorer – ja då blir det så. (Egentligen är det bara bra. Facitinläggen växer som spansk skäggväxt och blir ohanterliga på bara ett par timmar.)
Här kommer de klargörande ledtrådarna som skulle ha lett er alla till DRT. (Inte alla ledtrådar, dock. Inte för att jag vill hålla dem hemliga utan för att jag ibland faktiskt inte kan komma ihåg hur jag tänkte …)
George Orwell, Newspeak i 1984 – gud + O
Elizabeth Taylor & Richard Burton – tio + N
Joakim Thåström – fan & 10 + H
Ayn Rand – religiösa tankar & 10 + D
Muminmamman (av Anna Toss) – ten + H
Lennart Hyland – tio + D
Lars Vilks – jättemycket religiöst bråk + M
Hedda Hopper – 10 + E
Den store Gatsby – prästkrage & 10 + F
Mona Lisa – tiio & madonna + D
Joseph Brodsky – Bibeln + 0
Columbus – 10 i bilden + N
Nathaniel Hawthorne – ”in God we trust” + D
Frihetsgudinnan – gudinna + D
Arsène Lupin – tio guds bud + I
Harriet Beecher Stowe – gode gud + A
Eva Perón – katolicism + E
Martin Luther, Lilla katekesen – religion & säsong 10 & 10 i bilden + C
Fantomen – 10 (inte 12) djungelordspråk, tio tigrars styrka + R
TioGuds bud (och Moses) – 10 & Gud + E
(Men hakke föreslog faktiskt Malcolm X som julaftonslucka. Det tyckte jag var roligt.)
Blott nio luckor innehåller en kvinna, vilket hade irriterat mig för några år sedan när jag vände ut och in på mig själv för att klämma in en någorlunda jämn fördelning. I år hade jag inställningen ”det är min inspiration, min perspiration och jag väljer de HB som jag känner att jag klarar av att julkalendra, basta”. (Män är mycket, mycket lättare att härma eller se ett mönster i. För mig i alla fall.)
Tio guds bud kan skrivas på en herrans (!) massa sätt. Här är ett – med några av luckorna inploppade för att de stämde in. (Några är inte inploppade för att jag faktiskt har glömt bort hur jag tänkte.)
Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig. (Steffo)
Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild av någonting uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden.(Vilks)
Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn. (Orwell, 10cc [Godley]))
Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.
Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.(Thåström)
Du skall icke dräpa. (Fantomen)
Du skall icke begå äktenskapsbrott. (Gatsby)
Du skall icke stjäla. (Lupin)
Du skall icke vittna falskt mot din nästa.
Du skall icke ha begär till din nästas hus, och du skall icke ha begär till din nästas hustru eller hans slav eller hans slavinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa. (Ayn Rand, Scarlet Letter)
Och anfangerna då? Var de så viktiga när allt kommer omkring?
ONHDHDMEFDONDDIAECAIRRRE
Jodå, stoppa in de 24 bokstäverna i en anagrammaskin (som jag tipsade om här) så blir det:
Hedradinfaderochdinmoder
När det gäller bilderna, så har de förstås – trots att jag hela tiden har bedyrat annorlunda – varit tunga ledtrådar på massa olika sätt. Men jag talar inte om hur!
Fast okej … en ska jag förklara (mest för att bilden är så underbart full av nostalgi). Lucka 7:
Nu ska jag dela ut ett hederspris – och faktiskt inte dra ett namn ur Plommonstopet. Den som i år har varit flitigast kommenterare och som dessutom alltid är välformulerad, rolig, vänlig och smart och fullast av parenteser: Annika!
(För att hedra Annika skriver jag detta i en parentes. Finns det till äventyrs någon som vill till en så billig peng som möjligt [det finns inget vinstintresse här] köpa en tischa? I så fall kan jag förstås beställa ett gäng! Dessutom har jag ju faktiskt tröjor kvar från tidigare omgångar. Nånstans. [Hej Karin!])
Nu tar jag en paus på en dag eller två! Ni som har egna DRT-teorier (t.ex. Mårran, hakke och Ninja) som passar in lika bra som min: klistra in dem i båset!
Vilken fantastisk dialog. Eh.
Karin skrev i sista luckan dessa rader, som härmed dras upp till ytan!
Den rätta tråden den är aldrig störst
Den rätta tråden kommer inte först
Nog finns nål för varje trådåtgärd
– för tråden själv, rekognoseringsvärd
Den bästa tråden den är sträckhållfast
när tanken tänjs och hugskott byts i hast
På läktarn där man hamnar gång på gång
och bidrar till vår produktionsnedgång
Kom upp, kom upp till trådgissningsbestyr
Oändliga tills trådens facit gryr …
Uppdatering!
Mårran påminde mig om att jag har lovat att förklara bild nr 6! Det var Lennart Hylands lucka och bilden såg ut så här:
(Till hotellmögelälskarna som inte gillar Julkalendern: det här är det sista för i år. Men båset är öppet för alla att komma med DRT-förslag som är bättre än mitt.)
Jag försöker verkligen att låta bli att nämna den bästa av alla DRT:are som aldrig blev någon, som aldrig var meningen men som var så vansinnigt genial att den inte går att jämföra med någon annan trots att den aldrig blev till.
Men. Nytillkomna läsare måste ju också få läsa om W-DRT:n – och eftersom jag har obegränsat med utrymme höjer jag nu en glöggskål uppåt läktarn till den numera inte alls närvarande utan synnerligen frånvarande Översättarhelena som prioriterar (kan ni tänka er) att översätta i december. Barockt! För 2008 var det det här hon hade löst gåtan efter blott dessa tre luckor:
1 Fay Weldon 2 Gunilla Wolde 3 Herbjørg Wassmo.
Ö-helena bestämde sig då för att det på julafton skulle vara Östen Warnerbring som hemlisbloggade – enligt detta schema:
Men till 2013 nu. Vi har dock några arvtagare till Översättarhelena, bl.a. hakke som mejlar mig teorier (som jag bara svarar hm och jaha på) under hela december samt Rosman, Flygbengan och Zkop. Alla teorier om olycklig barndom (hej Karin), Linisens vind (Jane Air!), TBC eller hosta i största allmänhet var rena tillfälligheter … även om jag ju såg till att ni inte skulle förbise dem. Sedan har vi ju Citronens sympatiska DRT-variant:
Samtliga HB är själva, eller har någon relation eller koppling till, starka självständiga kvinnor som gjort skillnad (krävdes skohorn på några luckor men om jag inte är helt felunderättad så har de flesta en mamma).
Först med rätt svar var Linisen och Jesper som redan den 3 december skrev att DRT nog var grundämnen. Producenten (9 dec) och Fredde i Hökarängen (10 dec) hängde på och under hela denna period satt Pysseliten och lusläste periodiska systemet (som alltså är ett lika rätt svar som grundämnen). När Zkop nämnde och länkade till allsköns ställen som jag hade planerat att ha med i Primo Levis julaftonslucka, trodde jag att det skulle vara kört, klappat och klart och jättetrist. Men då mejlade hakke sin två-teori och på julafton kom Flygbengans bås-teori – båda två alldeles fantastiska! Jag är dessutom förtjust i Rosmans ofärdiga teori. (Länkarna går till deras förslag. Klicka och njut! Och för tusan: om jag har glömt någon stackare som bör vara med och listas här – säg till!)
När båset alltså såg ut att ha löst DRT så tidigt i december, fick jag förstås vara lite luddigare och otydligare än jag hade planerat. Ni anar inte vilka darlingar jag strök! (Inte så svårt faktiskt — i år har nästan alla luckor skrivits mellan 00:15 och 01:30 på nätterna så jag har varit i killadarlingar-tankar hela tiden.)
Här finns förra årets sammanställning med alla DRT:are sedan 2005 – det är tioårsjubileum nästa år. Och här kommer nu min version, som är så lik Zkops att det är läskigt. (Men där jag endast i Doris Lessings lucka associerade till nobelium trots alla nobelpristagare!)
DRT 2013: grundämnen eller periodiska systemet
1. August Strindberg – guld, svavel, arsenik och tokerierna om att tillverka guld. (Och bludder om kål som i kol, men det var långsökt och den sortens ledtrådar som jag strök i följande luckor.)
2. Alva Myrdal – aluminium och americum.
3. Edith Södergran – svavel och einsteinium.
4. C.S. (Clive Staples) Lewis – klor och cesium (samt ”The Silver Chair”).
5. Doris Lessing – neptunium och nobelium (samt ”The Golden Notebook”).
6. Valerie Solanas – vanadin och svavel.
7. André Franquin – francium och gallium.
8. Irène och Ève Curie – iridium och koppar (samt radium, polonium och curium). 9. Lill Lindfors och Svante Thuresson – svavel, torium och litium.
10. Sture Dahlström – svavel (och silver samt titan).
11. Lisa Eurén-Berner – litium, europium, beryllium (och sprakfåle = kvicksilver).
12. Barack Obama – barium och syre.
13. Stephen Fry – svavel och freon.
14. Kerstin Thorvall – kalium och torium.
15. Russell Hoban – rutenium och holmium (”Polly” = polonium).
16. Dorothy Parker – protaktinium. (Här var jag lite för snål med DRT, tycker jag.)
17. Modesty Blaise – molybden och bor. (Tänkte inte alls på Peter O’Donnells fosfor och syre!)
18. Jöns Jacob Berzelius – beryllium och dessutom uppfinnare av tecknen för grundämnen och upphittare av kisel, selen, cerium och torium.
19. Alice Munro – aluminium och americum.
20. Cary Grant – kol (och Archibald – argon).
21. Björn Borg – bor. (Glömde helt bort ”Gula hinnan borstas bort” – fluor.)
22. Charlotte Brontë – kol och brom (broom på den onödiga bilden som jag av princip annars inte nämner och dessutom järn i texten).
23. Beppe Wolgers – beryllium och wolfram.
24. Primo Levi – praseodym och det faktum att han skrev boken ”Periodiska systemet”.
Zkop får naturligtvis en hederstischa för sitt arbete – även om alla med fellösningar har jobbat precis lika hårt. (Livet är bra orättvist.)
Nu kan ni umgås med vänner och bekanta, dammsuga hallen och sortera strumpor, för nu äre slut!
Pssst, Fredrik I: Nästa år tar jag definitivt bordtennis som DRT!
(Ni som är intill döden trötta på att jag inte skriver om gamla underkläder, spaghetti, möglig välling och kassa hotell: vänta. Jag ska bara.)
Först lite historik.
När Julkalendern 2005 skapades, var DTR faktiskt UPA – utan personligt ansvar. Pfah, säger jag idag – hur kunde jag tänka ut något så trist? Jag måste ha varit upprörd av någon anledning. Säkert på SJ.
År 2006 var det så kompetens. What? säger jag idag och funderar på om man kan låta sånt folk som hittar på att DRT är ”kompetens” vara båsvärdar.
År 2008 var det Himmel och helvete!Ptja, jorå. Fast jag bröt ju lilltån och blev rånad i samma veva. Men det roligaste detta år var ju den numera försvunna Översättarhelenas teori om att Östen Warnerbring skulle vara med i lucka 24. Vi tar det igen, va?
Vi hade igår betat av:
1 Fay Weldon
2 Gunilla Wolde
3 Herbjørg Wassmo.
Detta fick Ö-helena att i förrgår med hjälp av Tillerosas initialfundering dra slutledningen att det på julafton kommer att vara Östen Warnerbring som hemlisbloggar. Allt enligt detta schema:
Särskilt den 12 december hade jag fått problem i så fall. Och varför fick inte Axel Wallengren och Elin Wägner vara med inledningsvis?
_______________
År 2009Hatt … Jag kan här och nu meddela att denna urdåliga röda tråd berodde på att jag hade ont om tid och inte planerade tillräckligt. (Huset brann.)
År 2010I Am the Walrus med Beatles. Japp, nu börjar jag förstå hur man skapar en röd tråd.
Och i år var det ju så vansinnigt enkelt att jag redan efter en knapp vecka fick de första DRT-mejlen. De som skrev, nämnde kungar, jokrar, fyrtal i damer och en farlig massa Jack … ja, ni förstår. Men det är nu det blir riktigt läskigt. För den 2 (andra!) december, skrev hakke till mig:
”Två grekiska referenser redan, Akrostikon och Nestor. Det finns med andra ord absolut INGENTING som tyder på annat än att DRT måste vara Alf Henriksson.”
Visserligen stavas Henrikson med ett s och visserligen har Grekland inget med DRT att göra, men han hade ju nästan rätt, hakke. Förbaskade skitstövel, tänkte jag på mitt milda sätt och trampade vidare med kalenderluckorna och min egen röda tråd.
Vad hakke inte visste, var att den 24:e luckan skulle vara Alf Henriksons – och det finns inget i världen som kan få mig att ändra min plan (i den mån jag har någon). Kommentatorer kan fara ut mot mig och säga att det är för svårt eller för enkelt eller dumt eller till och med be om en viss hemlisbloggare – jag reagerar omedelbart med trots och tänker NÄÄÄÄ! JAG VILL INTE! (Jag sätter naturligtvis armarna i kors och plutar moget med munnen också.) Det här är min grej! Jag gör som jag vill! Och så slår jag i dörrarna och spiller saker tills jag har lugnat ner mig och letar fram datorn igen.
Nu till fler med sjätte sinne eller god slutledningsförmåga. Mikael skrev i en kommentar redan den 5 december: ”Jag tror att DRT är kortspel. Först fyrtal i damer och nu en kung.”
Ja! Exakt så!
Linisen skrämde mig den 10 december eftersom hon faktiskt hade rätt – om jag hade gått på min ursprungliga plan: ”Idag står det ändå klart att DRT är potatis.” Jodå. Runt den 15 november var jag inne på att bara ha med smålänningar och att DRT skulle vara potatis.
Zkop och Flygbengan mejlade den 12 december:
Jokern – trivialt
Stephen King – kung
Schubert – Spader madam -–spader dam
Raskens – knekt
Tre vise män -–tre kungar
Billy the Kid -> revolverman -> Wild Bill Hickock -> Död mans hand
Fossum, Svarta Sekunder – färgen svart
Och de hade ju rätt. Men det var hakke som den 21 december fick mig att sätta en hel kalkon i vrångstrupen, bl.a. eftersom han stavade Henrikson rätt:
Tidigare en joker och de tre senast dagarna Kingen, Queen och Jack. Det står alltmer klart vilken Alf Henrikson-vers som måste vara DRT i år:
Ett kort som en människa fäster sig vid,
kan ge henne oberäknelig frid.
Det kan framkalla glädje vid spelets slut,
det kan ge henne rikedom livet ut.
Ja det kan påverka livet på orten,
så slarva inte med korten!
Och DÄR fick jag ändra på mina planer. Eller fick och fick, det var ju ingen som tvingade mig. Men det var ju exakt den Henrikson-dikten som jag hade tänkt hemlisblogga på julafton, även om den i original låter så här språkpolisig:
Ett ord som en människa fäster sig vid
kan verka i oberäknelig tid
Det kan framkalla glädje till livets slut
det kan uppväcka obehag livet ut
Ja, det påverkar livet på jorden,
så slarva inte med orden!
Alf Henrikson (som var med redan 2009, men va fan) fick då stryka på foten och raskt ersättas av en nästan lika rolig karl. (Förmodligen är det så att alla som är födda 2 februari tänker i samma banor, eller vad säger du, hakke?)
Pysseliten och Christina var inne på blodigt allvar och ond, bråd död, Ökenråttan trodde på gamla filmstjärnor, Jossilurens och Heléne associerade till LSD som DRT, medan PK var övertygad om att hajar var grejen i år. Rosman hade den 19 december en intressant tanke som vi har försökt med tidigare i år: att allt liksom hänger ihop:
Här finns en hel del att jobba med. Det gäller att se sambanden. Ungefär varannan HB hör hemma i tonårshyllan på 80talet, varannan i nutid. David Bowie skrev Song for Bob Dylan, Dylan skrev Jokerman, Jokern är ett spelkort som dyker upp i Alice (Lyttkens) i underlandet. J D Salinger har alltid varit Borta med vinden. I min tyskbok på gymnasiet fanns ett stycke som hette Mein Name ist Franz Schubert, är inte det ett sammanträffande kanske?
Men nu återvänder vi till Flygbengan och Zkop, som på julafton presenterade sin DRT-utredning. Den påminner i stort om hakkes, så jag lägger i röd kursiv stil in några av hans teorier inne i deras lista:
1 Marian Keyes – Lucy Sullivan blev spådd i kort (Tarotkort) – Spelkort(alt. Kortlek) 2 Margaret Mitchell – Borta med vinden – Scarlett – Scarlet red – Röd – spelades i filmen av Vivian Leigh, Lady Olivier – Dam, Brett satt i fängelse – på kåken 3 Karin Fossum – Norwegian Queen of Crime – Drottning (boken Svarta sekunder – Svart) 4 Alice Lyttkens – Tollmansvit (skrev 54 böcker – som antalet spelkort i en kortlek med två jokrar) 5 Bob Dylan – Lily, Rosemary and the Jack of Hearts – Hjärter Knekt (Christmas in the Heart – Hjärter) (samt låten Under the Red Sky – Röd) Billy the Kid – revolverman – Wild Bill Hickok – Död mans hand (pokerhand, två par bestående av svarta ess och åttor) 6 Stephen King – Kung – The Shining, huvudpersonen ”Jack” spelas av Jack – Knekt (Black house – svart, kåk) 7 Vilhelm Moberg – Raskens – Knekt 8 Ebba Grön – Alla visa män – Tre vise män – Tre kungar (Three wise men är också namnet på en pokerhand) 9 Harriet Löwenhjelm – skapade fantasivärld som kallades Klondyke – Klondike är en patiens (Det var mycket lek i hennes liv, som var kort, en kort lek.) 10 Franz Schubert – Spader madam – Spader dam (samt stycken i Ess-dur) 11 Jokern (samt Jack – Knekt) (In ”Batman R.I.P. Joker deals himself a ”dead man’s hand”.) 12 David Bowie – Harlekindräkt – Joker På Jokerkort avbildas ofta en narrfigur/gycklare, en harlekin. Harlekin är även ett spelkort i Kille (uttalas tjille) (The Hearts Filthy Lesson – Hjärter) (Albumet Diamond Dogs – Ruter) 13 Stephenie Meyer – Twilightsvit – Cullens bor i designhus – kåk 14 Danielle Steel – Queen of Romance – Drottning (hjärter) ”… de gröna skorna med diamantimitationer på stilettklackarna” och diamant = diamonds = ruter.” Hörde inte till förlaget Harlequin, men man kan tro det. Hon har tjänat mycket klöver. 15 J D Salinger – Catcher in the Rye – Huvudpersonens förnamn är Holden – Hold´em (vanlig form av poker) 16 Marie Antoinette – Drottning – Queen Marie Antoinette had an early flush loo installed at Versailles in 1780 – Royal flush!!! 17 Simon & Garfunkel – Bridge over Troubled Water – Bridge Åke Arenhill som översatt låten har designat kortlekar (och Cilla Black, för de svarta korten) 18 Anthony Horowitz – Three of Diamonds, The Diamond Brothers –Ruter tre (samt The Power of Five – femmor) 19 Kungens lilla piga – Kung och drottning 20 Queen –The March of the Black Queen 21 Gökboet – där spelas kort (I filmens huvudroll Jack Nicholson – Knekt) 22 Gunnar Ekelöf – Böckerna Blandade kort och Lägga patience ” ”Det ena är rutigt …” 23 Harry Houdini – utbrytarkung 24 John Cleese – har pokerface – kallas Jack av nära vänner – Knekt
När det gäller John Cleese i lucka 24, så har han även spelat bl.a. kung Arthur och diverse knektar, förstås. Och så fort jag inte riktigt visste om DRT var tillräckligt tydlig, hystade jag in svart och rött eller en massa kärlek (hjärter) eller pengar (klöver) eller galenskap (spader).
Den röda tråden var i år alltså en kortlek (eller en kort lek – helt enkelt Julkalendern om man så vill).
Nu kommer vi ihåg alla blåsippor, glöggen på läktarn, en allestädes inte särskilt närvarande Orlando Bloom och det faktum att Louise har bott på Skebokvarnsvägen men ändå inte plockades ur Plommonstopet (som har förärats versalt P i år) och njuter av mellandagarnas stiltje. Eller så kollar ni på statistiken som Sanna & Co sköter.
Tack för i år! (Och ni som fortfarande inte är med och leker denna korta lek: nu kan ni börja läsa bloggen igen.)
Psssst. En av kommentatorerna (som vill var hemlig och kommenterar under ett alias) har gett ut en bok nyssens. Coolt.
Jag tror faktiskt att vi måste göra det till en tradition att berätta om Ö-helenas DRT-teori från ett par år sedan. (Särskilt de år som hon inte har tid att delta i Julkalendern.) Alltså:
Vi hade igår betat av:
1 Fay Weldon
2 Gunilla Wolde
3 Herbjørg Wassmo.
Detta fick Ö-helena att i förrgår med hjälp av Tillerosas initialfundering dra slutledningen att det på julafton kommer att vara Östen Warnerbring som hemlisbloggar. Allt enligt detta schema:
Särskilt den 12 december hade jag fått problem i så fall. Och varför fick inte Axel Wallengren och Elin Wägner vara med inledningsvis?
_______________
Det var alltså en ren slump att Weldon, Wolde och Wassmo inledde då. Kanske gick jag till en alfabetiserad bokhylla och … nej. Jag är inte så strukturerad.
Men nu till 2011 års röda tråd. Och det underliga är att jag flera gånger har anat att några i båset har listat ut den. Men nu är jag inte riktigt lika säker. (Till uppställningen nedan hade jag stor hjälp av fina statistiken.)
Ber om ursäkt nu ni som är punktlistepoliser — man kan inte ha punktlistor med en punkt som jag har här nedan. Men se det som ett lay out-experiment? Gå inte händelserna i förväg om ni är lite tävlingstokiga som jag – läs ledtrådarna och känn efter.
2011-12-01 Charles Dickens –
liten och mager och mitt brott måste sägas vara ringa
inte vet hur man ska föra sig matbord
Glöm inte bort att tacka någon för maten!
2011-12-02 Gunnel Linde –
Den bara står där och är röd
2011-12-03 Torgny Lindgren
köksbordet
ordet någon
2011-12-04 John Hughes –
blommor
2011-12-05 Karin Boye –
pissar på golvet
2011-12-06 Medea –
vet vilka vägar man ska välja
2011-12-07 Mao Zedong –
röda
liten
verk
2011-12-08 Michail Bulgakov –
lilla kissen
Mjau
2011-12-09 Daniel Defoe –
vindlande, slingrande
(bild på rött snöre)
2011-12-10 Elsa Beskow –
Titta på det som finns synligt
Kolla efter
leta
2011-12-11 Viktor Rydberg –
Katter
små barn åsså
2011-12-12 Elmer Diktonius –
Stora sprickor i godset
vatten
stök
2011-12-13 Sven Stolpe –
Ett rött och trassligt hår
ordet någon
2011-12-14 Marilyn French –
guldfiskar dör de också
samma illröda färg
ordet någon
2011-12-15 Henning Mankell –
kvinnan med det blodröda hårbandet
2011-12-16 Joakim Pirinen –
irrfärder i ett okänt hus med okänt kök och okänd trappa och hittar en barnbok
2011-12-17 Hjalmar Bergman –
ett katt-och råttamotiv
synekdokiska bruket av ögon torde
den rävröda frisyren
hårslingan föll ner framför ögat som ett mörkblått yllegarn
2011-12-18 Magnus Uggla –
säga vilken väg jag bör följa för att komma fram till ett (för dem) lämpligt mål
ordet någon
2011-12-19 Julius Ceasar –
dricker i större utsträckning mjölk
2011-12-20 Gustaf Fröding –
röd anteckningsbok
2011-12-21 Eddie Meduza –
Hwaar then röödh ärbudher Iagh thijg ijcke wederlagh
2011-12-22 Gunilla Bergström –
Menar du katten?
2011-12-23 Hjalmar Söderberg –
följa den röda tråden
2011-12-24 Magnus, Brasse och Eva –
ha hittat den röda tråden
Och vem av er har hittat den röda tråden?
Nja, jag vet inte …
Aku skrev så här den 6 december, när man inte på några villkor kan ha kommit på svaret:
”Jag får associationer till nåt långt i julens färg men det var så länge sen jag läste den så jag kanske helt är ute på irrfärd.”
Orangeluvan skrev oanandes den 8 december:
”Det finns en röd tråd mellan gårdagens och dagens lucka! Mao mao mao.”
Och så kom embryo och var mer än mystisk i två kommentarer som inte handlade om ishockey den 15 december:
”Paul Andersson. Paul Paljett. Paul Propp. J-Paul Sartre. Pål Stek (igen). Är den röda tråden ett snöre? Hur långt är ett snöre?
Den röda tråden är en meta-tråd. Den röda tråden är en röd tråd.”
Och så Johan Hamberg den 22 december:
”Ursäkta en båsnovis, men hur skall man göra när man gissat på tråden, den traadh, saszom ei erghader kupper seer uht? Skall man mumla och mena och hymla och dymla om den också? Eller skall med ropandes röst triumfatoriskt trumpeta ut det blodfärgade filamentets identitet, androm till förargelse? Jag gör ett första taffligt försök att vara så där svår och obegriplig:
Den röda tråden är inte en rev, inte ens en spansk sådan. Men den har ändå tydliga metakvaliteter.”
Det är på pricken rätt.
DRT är nämligen just det: Historien om någon – en röd tråd och en katt. Dels är ju alla julkalenderfacit en historia om någon, dels är Julkalendern en metatråd eftersom boken handlar om just en röd tråd.
Det här är en klassisk barnbok av redaktören Åke Löfgren (1915-95) och konstnären Egon Möller Nielsen (1915–59) från 1951, som först gavs ut på KF:s förlag för att sedan plockades upp till de stora elefanterna på Rabén & Sjögren. På biblioteket berättade de för mig att den ständigt är utlånad och att det görs omtryckningar på löpande band. Den jag har här är den 24:e från 2009.
Tjugofjärde.
Redaktör Löfgren var den som 1947 köpte rättigheterna till ”Hompen”, som sedan blev Bilbo (Tolkien och Sagan om ringen, ni vet).
Som redaktör kan man ”ta med sig” sina författare när man byter förlag, och det gjorde Åke, som flyttade på bl.a. Lennart Hellsing. Dessutom var det han som översatte bilderboken Nalle och som lanserade Pär Rådström, Evert Taube, Åke Hodell och Sonja Åkesson, för att nämna några i raden.
Egon Möller Nielsen gjorde lekskulpturen som kallas Tufsen, som finns lite här och där, men för mig framför allt i Lunds Stadspark, där både jag och mina barn har lekt och lekt:
Dessutom är det han som har designat sofforna på T-Centralens plattform för röda och gröna linjen:
Slut i rutan! Hoppas att ni minns ungefär 1,32 ‰ av allt som ni har googlat gogglat fram under december, för då kan ni i alla fall mer än för en månad sedan!
(Vad det här är? Jo, sista skriket på julkalenderfronten. Den 1-24 december gissade vi på konstiga hemlisbloggartexter som ingen begrep utan samarbetet i kommentatorsbåset. Detta är facit till DRT – Den Röda Tråden. Som vanligtvis bara återfinns på facitsajten, men som idag gästspelar här bafatt.)
Ack, så styvmoderligt DRT har behandlats genom åren. Och härmed låter jag ett medaljregn dugga över hakke och Översättarhelena som var så himla, himla nära att lösa gåtan när de först föreslog Beatles och sedan gick ner ett steg och föreslog LP-skivan ”Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band” – när de egentligen skulle ha klivit ner ett pinnhål till.
Men eftersom deras forskning resulterade i så många intressanta fakta, får ni också ta del av allt – utom lucka 23 och 24 eftersom de av mina DRT-antydningar förstod att det inte var det exakt rätta svaret. Då började de fundera på splittrade personligheter och specifika årtal …
I give you: hakke och Översättarhelenas funderingar!
1 dec: Oscar Wilde finns på LP-konvolutet. 2 dec: Sonja Åkesson Titeln i hennes lucka, ”Jahadåtack, det är ju ett sätt att leva”, påminner om sången ”A Day in the Life”. År 1956 fick John Lennon en gitarr av sin moster/faster Mimi, men när hon hörde honom spela fällde hon kommentaren: ”The guitar’s all very well as a hobby, John, but you’ll never make a living out of it.” 3 dec: John Harvey Kellogg – låten ”Good morning” inspirerades av en reklamfilm för Kellogg’s cornflakes som gick så här: Good morning, good morning/ The best to you each morning./ Sunshine breakfast, Kellogg’s Corn Flakes/ Crisp and full of fun. 4 dec: Ivar Arosenius med ”Kattresan” – sången ”She’s leaving home” beskriver precis vad Lillan gjorde när hon gav sig ut på sin resa. Polisen i Kattresan bär dessutom en uniform med blanka fina knappar, inte helt olik uniformerna som beatlarna har på omslaget. (Synd att drogen kat inte var lika spridd på 1960-talet. Med tanke på allt vad beatlarna testade hade de annars säkert gjort en och annan kat-tripp.) 5 dec: Mitch Albom (Morrie Schwartz) – idén med Sgt. Peppers var att ha ett konceptalbum med ett band som fungerade som ett alias för The Beatles, på samma sätt som Morrie är ett alias för Mitch. Detta skulle ge större konstnärlig frihet. (Paul McCartney hade förresten en flickvän som hette Francie Schwartz året efter skivan spelades in.) 6 dec: Ria Wägner – många tyckte sig höra meddelanden när skivan spelades baklänges (t.ex. ”Will Paul come back as Superman?”). Vad som är sant är att man vid inspelningen använde tekniken ”reverse tape effects”. Ria å sin sida hade som signum att vinka baklänges. Ria hette Maria men kallades alltid sitt smeknamn Ria. Trummisen i Beatles hette Richard men alltid kallades sitt smeknamn Ringo. ”Lovely Rita” syftar naturligtvis egentligen på vår underbara Ria. (De kan ha mötts, Ria förekom flitigt i svensk tv vid samma tid som Beatles gjorde sin första utlandsturné och deltog i svensk tv i programmet ”Drop in”.) 7 dec: Bröderna Gärdestad – enligt Wikipedia var Teds stora inspiration The Beatles. Ted led av schizofreni, vilket ibland misstolkas som dubbla personligheter, vilket ju är vad de fyra beatlarna uppvisar på omslaget där de syns i dubbla upplagor. (Ted var vid tio års ålder med i adventskalendern ”En småstad vid seklets början” i dec 1966, samtidigt som skivan började spelas in.) 8 dec: Albert Einstein – finns med på LP-omslaget, men knappt synlig. (I Beatlesfilmen Help! finns en känd scen som kallas ”Relativity Cadenza”.) 9 dec: Katarina Mazetti – boktiteln ”Mitt liv som pingvin” har klara beröringspunkter med sångtiteln ”I am a walrus”. (I boken ”Benny and shrimp” [Grabben i graven bredvid] svarar Katarina Mazetti enligt en engelskspråkig resencent på frågan ”Where do all the lonely people go?”, en fråga som Beatles ställer i sången ”Eleanor Rigby”.) 10 dec: Sir Bob (Robert Frederick Zenon) Geldof 2007 annonserades att Bob Geldof ville göra en nyinspelning av skivan med hjälp av dagens artistelit. ”With a little help from my friends” har dessutom varit något av ett motto för Sir Bob, även om hans insatser var ”For the benifit of” Afrika och andra, snarare än Mr Kite. Han delar också förnamn med Robert Fraser, som var Art Director för omslaget. Hans far hette förresten också Robert (kallades Bob) och var son till en belgisk immigrant, Zenon (vilket ibland av misstag skrevs ”Lenon”!). Även Bob Geldof blev adlad för sin musikaliska gärning, precis som Paul McCartney. (Ett intressant citat: ”Sir Bob Geldof feels squeamish every time he thinks of the Beatles as he associates them with urine …”.) 11 dec: Pinocchio – en docka, och alla fyra medlemmarna av Beatles finns med i form av dockor på omslaget. Där finns också en docka föreställande Shirley Temple (med en tröja som välkomnar Rolling Stones). (Gepetto blir svald av en val i Disneyfilmen, och detsamma händer med ubåten i ”Yellow Submarine”. Dessutom har Pinocchio lika lång näsa som Ringo.) 12 dec: Per Anders Fogelström – deltog i den första färgsändningen i Sveriges Television 1967, samma år som Beatles släppte plattan. 13 dec: Albert Hofmann – Lucy in the Sky with Diamonds anses allmänt anspela på LSD. 15 dec: Beatrice Eliott, en av systrarna i tv-serien ”Huset Eliott”. Beat – rice/les 14 dec: Beatrix Potter Beat – rix/les 16 dec: Isaac Asimov med novellsamlingen ”Jag, robot” – sista novellen i boken heter ”The Evitable Conflict” vilket kan vara ett sätt att se på schismen mellan Paul och John som seglade upp under inspelningen av skivan. (Robotarna följer tre lagar. Skivan och dess omslagsfoto bröt säkert mot tre lagar. Minst.) 17 dec: Ulf Stark med Dårfinkar & Dönickar Simon/Simone uppvisar dubbla personligheter, precis som beatlarna gör på omslaget. HB funderade på om mamman skulle lyssnade till Beatles, men valde sedan Mick Jagger. På Wikipedia står följande om omslaget : ”At the edge of the scene is a Shirley Temple doll wearing a sweater in homage to the Rolling Stones” (Peppar är dessutom Stark.) 18 dec: Edgar Allan Poe – syns på omslaget och hans namn nämns i sången ”I Am a Walrus”. 19 dec: Theodor Kallifatides kom till Sverige 1964, vilket enligt facit var ”Samma år som Ed Sullivan välkomnade John Lennon och de andra Beatlarna.” Kallifatides tog sin fil.kand. juni 1967, samma månad som skivan släpptes. 20 dec: Bertrand Russell – Sir Paul McCartney har sagt att Beatles fick en mer politisk inriktning efter att han mött Bertrand Russell i London i mitten av 1960-talet, något som bland annat påverkade denna skiva. 21 dec: Erica Jong (Rädd att flyga) – på omslaget syns C G Jung. (John Lennon har i den senare sången Beautiful Boy med raden ”don’t be afraid to fly”.) 22 dec: Yoko Ono – om LP-omslaget står på Wikipedia: ”The Grammy Award-winning album packaging was art-directed by Robert Fraser, a prominent London art dealer who ran his own gallery and sponsored exhibitions at the Indica Gallery”. Det var just på detta galleri som Yoko Ono hade sin utställning när John Lennon mötte henne 9 november 1966, alltså en månad innan Beatles började spela in skivan.
Visst är det bra? Men fel! Fel, fel, fel! Nej, inte direkt feeeeel, men inte lika rätt som det här:
I Am the Walrus
I am he as you are he as you are me and we are all together.
See how they run like pigsfrom a gun, see how they fly.
I’m crying.
Sitting on a cornflake, waiting for the van to come.
Corporation tee-shirt, stupid bloodyTuesday.
Man, you been a naughty boy, you let your face grow long.
I am the eggman, they are the eggmen.
I am the walrus, goo goo g’joob.
Mister City Policeman sitting
Pretty little policemen in a row.
See how they fly like Lucy in the Sky, see how they run. I’m crying, I’m crying.
I’m crying, I’m crying.
Yellow matter custard, dripping from a dead dog’s eye.
Crabalocker fishwife, pornographic priestess,
Boy, you been a naughty girl you let your knickers down.
I am the eggman, they are the eggmen.
I am the walrus, goo goo g’joob.
Sitting in an English garden waiting for the sun.
If the sun don’t come, you get a tan
From standing in the English rain.
I am the eggman, they are the eggmen.
I am the walrus, goo goo g’joob g’goo goo g’joob.
Expert textpert choking smokers,
Don’t you thing the joker laughs at you?
See how they smile like pigs in a sty,
See how they snied.
I’m crying.
Semolina pilchard, climbing up the Eiffel Tower. Elementarypenguin singing Hari Krishna.
Man, you should have seen them kicking Edgar Allan Poe.
I am the eggman, they are the eggmen.
I am the walrus, goo goo g’joob g’goo goo g’joob.
Goo goo g’joob g’goo goo g’joob g’goo …
(Yoko ligger lite utanför låten, ja. Om det inte är hon som är naughty girl. Och 1964 var ju året när Beatles kom till USA.)
___________________
Länkarna går ibland till facit, ibland till själva luckan. Och när den röda tråden är extra otydlig, beror det på att jag har misstänkt att ni var på väg att lösa den och därför luddade till den som om den var ett par otovade tofflor. Riktigt rädd blev jag när Pysseliten den 7 december skrev:
”På något riktigt långsökt sett har alltså Fem myror är fler än fyra elefanter med DRT att göra! Här är här och inte där man inte är.”
Iiiiih! ”I am he as you are he as you are me and we are all together”, hjäääälp!
M somharsåkortnamn skrev i lucka 8: ”DRT är såna som börjar med ett diminutivt Grrrrrr!”, vilket jag tyckte var lite fint. Ni som hade tankar på ”människor som inte dör där de föds” och HeMo som gissade på nittonhundratalspolitiker redan efter första luckan hade nästan inte helt fel. Bemärkelsedagar, droger, genus och The Simpsons (jättebra idé!) var andra idéer. Kanske sammanfattade Marius det allra bäst:
”DRT tror jag är nonsens, så sammanhängande som den känns just nu.”
Orlando Bloom då? Och samvetsfåtöljen på Skebokvarnsvägen? Ptja, de får väl återkomma i nästa års DRT. Och vet ni att både HeMos och embryos formuleringar – utan att de ens frågades om lov – står att läsa på vinnar-tishan?
Alla som inte begriper hur kul det är med Julkalendern säger att det ju är rena vansinnet, detta decemberslaveri – men samma personer hostar gärna upp hur mycket som helst för att åka på solresa till Thailand. Jag förklarar tålmodigt att det här är mitt sätt att roa mig, att lära mig, att njuta och få skriva vad jag vill, men de tjoar om reklambanners, portokostnader och vinstmarginaler samt att jag borde sälja extratröjor till alla som inte drogs ur hatten.
Jag gillar mest när John Lennon goo goo g’joob:ar. Här finns samma låt i andra versioner: Oasis, jam session med Zappa och Bono.
Och ni till något förvånande – som John Lennon säkerligen hade gillat. Jim Carrey (ja, den Jim Carrey) som valross:
Nu kan ni som har gått ”cold turkey” och lider av hemlisbloggarabstinens kolla på DRT-facit.
Och så vill jag pissa på tallfället att tacka för alla tack. Och chokladen. De randiga gummistövlarna. Julkorten. Och livet.
Nu ska vi äta åtta kilo kalkon! (Hej Ehrenmark.) Det blir en knapp sjättedel per person men eftersom jag kräfver att få bröstköttet (hej Sun) får de andra nöja sig med lår-, rygg- och vingslamsor. Öl ska vi ha till (hej Steinbeck, Elton, Märta) och så ska vi till efterrätt äta alla de amerikanska pajmixerna som jag köpte i somras. Oreo-cookiepaj! Lemon meringue-paj! Pumpapaj! Plastmat, hurra!