Hoppa till innehåll

Facit till lucka 19 heter lucka 20 (Lilla Julkalendern 2019)

Jag var ju ute och rullade hatt på herrmiddag under hela lucka 19, så båset fick vingla omkring på egna ben. Rosman drog av gitarriff (vilken kul stavning och snabb association det blev till giraff där!) och PK skaldade om sin frusna lekamen medan Jossilurens var så fåordig att det kändes alldeles tomt.

Men visst visste ni?

Niklas i Göteborg:
”Hmm, jag skulle nästan kunna skriva om några till citat jag känner igen.”

Rosman:
”We don’t need no/education (riff)”

Ardy:
”Langa horn, gillade inte skolan och inte Austen (där var hon igen).”

Zkop:
”Märk väl, idag är det två som är HB.”

Ökenråttan:
”En ålderdomlig tvåa och en annan stavning på kossan bara. Lämnade skolan 48. Men jag säljer inte vilket århundrade.”

Magganini:
”… hade hon ingen kompis som hette nånting 2362 också, hon på rymdfilmen?”

Babs:
”En Miss.”

hakke:
”Ett namn som ett tu tve blev en något bortklemad typ.”

Så har vi då en gigant i lucka 19! Mark Twain (1835–1910), som egentligen hette Samuel Langhorne Clemens, tog sin pseudonym 1863. ”Mark Twain” betyder ”märke nummer två” och är en fackterm inom sjöfart: det andra märket på verktyget som mäter floddjup. ”Märke två” är två famnar, som är tolv fot. (Innan han bestämde sig för det nicket, kallade han sig stundom för ”W. Epaminondas Adrastus Blab” eller ”Thomas Jefferson Snodgrass”.) 

Blab! Snodgrass! Alltså! Va! Så underbart! (Det finns en fopollspelare som heter Robert Snodgrass, fast på riktigt.)

Antingen undviker jag straffavgifter för mitt fuskiga tilltag med Twainbilder här, eller så kommer jag att ruinera mig pga. böter.

Mark Twain är som bekant en sann citatmaskin. Så poppis är han, att han fortfarande häver ur sig finurliga meningar; när man inte vet vem som har sagt nåt klurigt, säger man att det är Mark Twain eller Oscar Wilde. Det här har han till exempel inte sagt:

– Jag föddes, och sen gick allt åt helvete.

Men han kunde ha gjort det. Fyttisjuttsiken så mycket sorg och vemod!

Först föddes han två månader för tidigt, vilket på denna tid ju var samma sak som en klar dödsdom. Han överlevde, men inte förrän i sjuårsåldern kunde föräldrarna slappna av någorlunda eftersom han bara var sjuk, liten och krasslig hela tiden. Fast … de hade ju annat att tänka på också: av de sju barnen överlevde blott tre till vuxen ålder. Och när pappan dog i lunginflammation 1847, kom familjen på obestånd och då kan man ju inte gå i skolan och dra, så året efter fick unge Mark börja jobba.

Även om han redan i tioårsåldern kände att han var en hejare på att både skriva och berätta skrönor, jobbade han vidare med kroppsarbete på båt, i silvergruva och en sväng i inbördeskriget (bara två veckor) samt på tryckeri. Valkar i händerna, brunbrända armar och starka axlar. I den här svängen slutade han äta mat när han inte var hungrig; ibland kunde det gå hela dagar utan att han åt. Han bara tog sin pipa och stoppade den full och så sög han på tobaken istället. 

(Alla pipvänner: jag vet att man inte suger på tobaken. Men så suger man heller inte på ramarna.)

Tillbaka till eländet nu. Tre av hans syson var redan döda när en av hans kvarvarande bröder skadades vid en explosion på en ångbåt på Mississippi. Här skriver en sorgsen Mark Twain till sin svägerska Mollie om detta:

”… lost and ruined sinner as I am—I, even I, have humbled myself to the ground and prayed as never man prayed before, that the great God might let this cup pass from me,—that he would strike me to the earth, but spare my brother—that he would pour out the fulness of his just wrath upon my wicked head, but have mercy, mercy, mercy upon that unoffending boy. The horrors of three days have swept over me—they have blasted my youth and left me an old man before my time. Mollie, there are grey hairs in my head to-night. For forty-eight hours I labored at the bedside of my poor burned and bruised, but uncomplaining brother, and then the star of my hope went out and left me in the gloom of despair. Then poor wretched me, that was once so proud, was humbled to the very dust,—lower than the dust—for the vilest beggar in the streets of Saint Louis could never conceive of a humiliation like mine. Men take me by the hand and congratulate me, and call me “lucky” because I was not on the Pennsylvania when she blew up! My God forgive them, for they know not what they say.”

Mark var själv inte med när explosionen skedde, men kom till olycksplatsen och tog hand om brodern i sex dagar innan denne sorgeligen avled av sina skador. 

Men livet gick vidare, som det ju plägar göra. Samuel-Mark skrev mer och mer, publicerades av en ren slump på rätt ställe i rätt tidning och kom att uppmärksammas såpass att han plötsligt blev både rik och berömd. Som med andra digniteter genom alla tider, umgicks han i dignitetskretsar och blev kompis med både Tesla och Edison. Han gifte sig sedan med den välbärgade Olivia 1870, och de fick fyra barn tillsammans.

Mark Twain träffade förstås Helen Keller. Han ser inte så jätteroad ut.

På grund av massa stolliga investeringar i uppfinningar, blev Clemens-familjens ekonomi allt sämre. Mark Twain jobbade på, skrev och föreläste och fick ihop pengar – och investerade dem galet igen. Någon lurade av honom pengar och nån annan övertalade honom att investera i en tryckmaskin (eller sättningsmaskin) som liksom skulle kunna funka som moderna textbehandlare.

The Paige Compositor! (Ser ju för böveln ut som en stickmaskin.)

Maskinen funkade tydligen rätt bra, men gick hela tiden sönder. (Hejhej, modern teknik.) Men – och det är viktigt: han var inte helt fel ute med sina tekniktankar, den gode Clemens. Det finns de som påstår att han till och med förstod sig på att uppfinna internet och alla dess förgreningar.

Men ack. Inte ens Olivias pengar räckte längre til alla stolliga investeringar. År 1891 stängde Twain sitt stora hus och for till Europa för att … [ja, något]. Eftervärlden har analyserat flytten till Europa (till och med en sväng till Sverige hann de med) och funnit att den bland annat berodde på att hustrun Olivia var sjuklig och behövde europeisk värme. Olivia mådde strax bättre, men det halp inte ekonomin, så 1894 gick Mark Twain faktiskt i konkurs.

Och då ska man betänka att ”The Adventures of Tom Sawyer” kom 1876 och ”The Adventures of Huckleberry Finn” kom 1884. Var inte de inkomstbringande, så säg? Jo, men också ett himla besvär och trassel eftersom de ansågs ”olämpliga” och skulle censureras här och där. Även idag har man svårt för dessa fantastiska böcker eftersom de ju beskriver slaveriet på synnerligen ett omodernt sätt. (Inte så konstigt. De skrevs i en annan tid. En omodern tid.)

Jag har rotat lite i SvD:s ypperliga arkiv och kan meddela att Mark Twain var en superduperkändis. Det skrivs spaltkilometer om honom. Hela tiden. Alla ville känna honom, alla ville berätta om vad han hade sagt när de träffades, och alla skrönor som han själv berättade uppfattades som roligare än de roligaste.

SvD den 9 december 1885.

Barnens död och sedan även hustruns, samt alla penningbekymmer gjorde att Mark Twain tappade humöret och viljan att skriva, skratta, leva och föreläsa. Inte ens hans goda vänner och uppmuntrande fans kunde få honom på bättre tankar. Hade det hänt idag, hade man stämplat ”depression” på honom och försökt hjälpa honom på alla sätt och vis.

Den deppige Mark Twain på ett Lumiére-foto från 1908.

Här kommer en liten filmsnutt från 1909 som Thomas Edison tog av Mark Twain och de kaffedrickande döttrarna Jean (som dog på julafton 1909) och Clara – varav en av dem plötsligt tar på sig en uppdykande hatt, skymd av en blomvas. Jag tycker att det är fantastiskt.

Ja, barnen, ja. Suzy dog av hjärnhinneinflammation, Jean drunknade i badkaret under ett epileptiskt anfall och en liten son dog i difteri, knappt två år gammal. Den överlevande dottern Clara fick bara ett barn – Nina – som dog barnlös. Alltså finns det inga direkt nedstigande ättlingar till Mark Twain.

När han dog 1910, stod det i hans testamente att det gick utmärkt att ge ut det redan färdigskrivna, kvarlämnade GIGANTISKA självbiografimaterialet. ”Men inte förrän om 100 år, moahahaha.” (De tre delarna publicerades  2010, 2013 och 2015 och är tydligen fyllda av bitterhet och roliga historier.)

Luckan tillverkade jag genom att banalisera, förlänga och skriva om några av Mark Twains kända citat. Till exempel:

 • “Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to reform (or pause and reflect).”
 • “A lie can travel half way around the world while the truth is putting on its shoes.”
 • “The man who does not read has no advantage over the man who cannot read.”
 • “Sanity and happiness are an impossible combination.”
 • “Get your facts first, and then you can distort them as much as you please.”
 • “It is curious that physical courage should be so common in the world and moral courage so rare.”
 •   “The human race has only one really effective weapon and that is laughter.”
 • “Anger is an acid that can do more harm to the vessel in which it is stored than to anything on which it is poured.”
 • “Education: the path from cocky ignorance to miserable uncertainty.”
 • “Worrying is like paying a debt you don’t owe.”

Det verkar så enkelt, det där med att skapa odödliga citat …

PLOMMONSTOPET! VI HAR JU VARIT PÅ VIFT TILLSAMMANS!

(Fast bara på låtsas. Jag åkte till Stockholm iklädd en vikarierande hatt, medan morfars äkta vara fick stanna kvar med alla lapparna i.)

Jag drar … nej, den där skaldande stackaren får frysa vidare för här står det ju … Jossilurens!

Lucka 21 kommer i lördagsottan!


Ni vill läsa PK:s bekymrade frysdikt förstår jag?

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Bak vedbon skymtas en ljusbrun mård,
trots en marknära dimma.
PK vandrar sin frusna ban,
varje natt är lika dan.
Huttrar gör han den kraken,
ty han går där nästan naken.

Midvinternattens köld är hård,
PK hostar och nyser.
Lunginflammationen kräver vård,
PK huttrar och fryser.
PK struntar i doktorns sång,
går mot en säker undergång.
PK fryser som satan.
Se där slår han i gatan.

PK ligger stilla på gatan i frid,
djupfryst med frost över kroppen.
Nu är det slut med hans fryselid,
nu är det sluttänkt med knoppen.
Den eviga vilan är PKs lön,
nu hjälper ingen tischabön.
På gravstenen står det ”Så snopet,
han vann ingen tischa av Stopet”

Share
Publicerat iFacit, julkal.

34 kommentarer

 1. Rosman

  Stackars PK! Fin dikt!

  Ni som är Rushdiggare kände förstås igen texten till deras anthem Tom Sawyer. Odödliggjord inte bara i South Park utan även av det amerikanska filmgänget i ”I love you man” där huvudfiguren Paul Rudd får ”slap a the bass” med Jason Segel i just denna dänga.https://m.youtube.com/watch?v=OO0zDOhhaSw

 2. Niklas i Göteborg

  Det är en fröjd att i denna tunna
  ha kastat mig ut och att äntligen kunna.
  Självkänslan skuttar och släcker sin törst.
  När jag skrev första rimmet var jag dessutom först.
  Nu planerar jag inköp av sprit som är stark
  och att felcitera andra. Det blir säkert en Marx.

 3. Vicka hattnålar! Dem kan hon sticka i karlar som inte beter sig på stan.

  Grattis till tishan Jossilurens!

 4. Betong-Bess

  Grattsi Jossilurens! Själv satt jag där, som jag i och för sig mycket väl förstod, med en fin blåsippa. Kunde inte ta mig ur loopen att det var Pink Floyd.

 5. Grattis PK! Skaru va snyggast i jul – igen?
  Nya tag imorgon, då ska vi rulla hatt till (minst) midnatt så jag får gott om tid …väl?!

 6. LottenPotten

  Grattis Jossilurens! Rolig lucka och ännu roligare facit! Massor man (läs jag) inte visste om MT.

 7. jossilurens

  Nä, men! Tackar allra ödmjukast.
  Visst visste vi, men det tog mig 2 varv runt internet och en Rosman för att jag skulle begripa. Tänk att nån i klarspråk var tvungen att säga “Tom Sawyer, har du googlat det?” för att jag skulle hamna rätt. Och då googlade jag hela luckan, alla kommentarer, men Mark finns liksom inte i/på/hos mitt internet. För jag kände inte igen någonting ur luckan. Men om ni frågar mig när Alice Cooper eller Ozzy Osbourne är födda, så vet jag. Om ni frågar mig när TS Eliot fick nobelpriset, så kan jag svara utan att dubbelkolla. Om ni frågar mig ifall Olof Palme tog examen 1948 så vet jag. För att inte tala om Siri Thunström och Maria Moberg. Hur Inez Magnusson nästan dog 1948. 1848, jajamensan, Kommunistiska Manifestet, Marx och Engels var ju 2 st. Bell Starr . Platon, 348. Och jajamensan, här försöktes vända på siffrorna till 84 istället. Och svar ja, det finns en film som heter Red 2.

 8. Smultronblomman

  Grattis Jossiluren!
  Sässongens enklaste lucka. Några vilda gissningar och goooglingar på de, så satt den. Redan vid lunchtid!
  Alla rim är klart imponerande!

 9. Hahahaha!! Så går det till när man får en hjärnvurpa. (Stackars PK, inte bara frusen – gift med en tröttmössa också.)

  GRATTIS Jossiluren!

 10. Den satt hårt inne. Men det var en ovanligt olämplig gogglingsdag igår också.

  Grattis Jossilurens!

 11. Babs

  Grattis Jossiluren!
  Jag måste läsa Tom Sawyer.

 12. Barkborren

  STORT GRATTIS, Jossilurens! För mig känd HB men ändå inte!
  Vilodag för ögonen! Så här i julförberedelserna, min Tryckarman hälsar att den enda boken om lutfisk nu finns på adlibris och i mitt tycke blev den mycket läsvärd !

 13. Dammråttan

  Å en av min barndoms favorit. Jag älskade av någon anledning att vältra mig i sorg och elände som barn/tonåring. Inte löste jag luckan för det. Skyller på att mina dagar går åt till att se till att invånarna i förorten har möjlighet att köpa den glögg man så väl behöver i lucklösandet. Kanske hade gått bättre om jag hade kunnat sitta hemma och sippa den själv.

 14. Ninja i Klockrike

  Grattis Jossilurens.

  Jag gillade också Tom Sawyer, men ännu mer Huckleberry Finn.
  I början av Tom Sawyer så blir Tom påkommen med nåt fusk som involverar ner blötning under gårdspumpen, olikfärgad tråd på två stoppnålar och en felaktigt fastsydd krage. Jag läste och läste, men fattade ingenting.
  Den gick som sommarlovsföljetong, inläst av Lars Ekborg, men det klarnade inte i alla fall.
  Inte heller förstod jag kärlekshistorien mellan Tom och vadhonnuhette, det berodde nog på att jag själv befann mig i en svår fas av killbaciller.

 15. Ökenråttan

  Hade anledning titta i Gullberg, ‘Svensk-engelsk fackordbok’ här på morronen. I förordet fanns lite roliga definitioner och funderingar. En sista suck är följande:
  Vieles ist bekannt,
  aber leider in verschiedenen Köpfen. (Werner Kollath)

  Känns som båset.

 16. Håkan (hakke)

  Grattis Jossilurens! (Jag ville nästan skriva Joossilurens.)

  Jag läste med skräckblandad förtjusning Tom Sawyer i barndomen (mammas slitna ex från ca ’48, alltså 1948) men jag har dålig koll på Twains/Clemens alla citat, så jag får tacka båset för hjälpen att hitta rätt. Och tack PK för underbar poesi!

 17. Ökenråttan

  Hurra, nu har jag redigerat på Wikipedia igen. Varför tar folk alltid det första alternativ som nämns i ordboken?

 18. Äsch, jag har redan spammat med mitt hjärnsläpp, så kan lika gärna fortsätta med detta <boksläpp, som Barkborren aka mamma nämner ovan. Och jag är stolt som en höna över pappa som varit med och tagit fram boken.

 19. Jag försöker förresten göra sport av att relatera min populärkulturella konsumtion till HB. Som Rey och Finn i Star Wars till exempel. Vampyrserien är förresten slut nu och i eftermiddag åker jag hem till mamman så vi får se vad det blir för trams i fortsättningen.

 20. Ninja i Klockrike

  Får en obildad jävel vördsamt be om en översättning av den tyska sentensen?

 21. vovamomo

  Ha ! Så dum man kan vara.Med fyrtioåttan.

 22. Ökenråttan

  Varsågod, Ninja!
  Mycket är känt,
  men tyvärr i olika huvuden.

 23. Ninja i Klockrike

  Tackar ödmjukast.

 24. Maplestream

  Grattis till vinnare och alla som var på spåret. Jag spårade ur igår. Hittade dock en bild om en viss grupp som nämndes i båset igår. Tyckte den passade.

 25. Magganini

  Jag minns inte vad det var i lucka eller bås som gjorde att det klack till i skallen i går, men när jag bläddrade upp för att läsa från början igen och fick syn på tvåan, då! Då blev det solklart!

  Tack för alla skaldestycken, och så Grattis Jossilurens till tröjvinsten!

 26. Ökenråttan

  Två kan också heta tvenne, på svenska. Twain, dårå, ålderdomligt eller poetiskt, på engelska. JUST DET!

 27. Och jag jobbade ett tag med initialerna TVÅ, Torsten Viktor Åkerman – den berömde … nä.

 28. Oj, Pysse – det missade jag helt!

 29. Villovägarna är många, Lotten. Du anar inte … (eller, jo – det gör du nog.)

 30. Har dom gjort lucklösande obligatoriskt på polisutbildningen än? Jag brukar, ungefär så här års, framkasta förslaget att det är den bästa träning man kan tänka sig när det gäller blivande kriminalare (och en rad andra yrken förstås, Säpo-spanare och läkare till exempel). Man får upp ett spår, man är lite stressad, en del stämmer bra, annat stämmer “nog”. Ytterligare annat är nog egentligen menat tvärtom, och resten struntar man i. På så sätt blir det solklart att HB 17:e är George Bernard Shaw. Citatrik, språket som verktyg (Pygmalion) och till yttermera visso skriver folk essäer om honom som publiceras av Ignatius Press. Mer behövs ju inte. Att han sedan var en mycket prudentlig man och så noga med vad han åt att han i dag skulle kallats ortorektiker behöver ju inte betyda något annat än att Lotten beskriver honom tvärtom, eller hur?

  Och gårdagens (ogooglade) lucka, där jag inte hann ta del av hjälpsamma ledtrådar i båset, var ju lika solklart Robin Williams i döda poeters sällskap.
  Sensmoralen av dessa missar blir väl ett citat av Tage Danielsson, som borde stämma mig till lite mer eftertanke: “Utan tvivel är man inte riktigt klok”.

  Grattis Jossiluren!

 31. Ökenråttan

  Den 20 december är datum för Svenska Akademiens högtidssammankomst. Dänna ha vi vurta. Vill man få Lille Maken helt ur gängorna kan man fråga honom om det tillfället.

 32. Vabaha? Har Ökenråttan och Lille Maken varit på gala ikväll? Svenska Akademiens högtidssammankomst är ju ännu en av dessa tillställningar som jag behöver besöka.

 33. Jag ska passa på att gratulera Ökenråttan, som redigerar Wikipedia så det står härliga till, och Niklas som rimmade inledningsvis.

  Är ni redo för näst sista luckan? Jag tänkte runt halv åtta imorrn bitti kanske?

  Karin: Inte blott Polishögskolan borde lösa luckor. Lärarutbildningarna också! Samt GIH för hjärngympans skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.