Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2019: nionde luckan

I facit till lucka 7  grälade vi om män, fixade ett trasigt Wikipediaställe samt kom på att vi tycker olika om roligheter. På det hela taget var kommentatorsbåset alltså som vilken släktmiddag som helst. Förutom det faktum att Niklas vann en FORTFARANDE osynlig tischa. (Vars utseende jag dock kommer  att avslöja i facit på tisdag.)

I sådana här bildluckor som lucka nio, kanske man kan tro att Hemlisbloggaridén har kommit långt från forna tiders ”jag skriver och härmar som vore jag nån annan”. But noooo. Det här andas litterärt storverk! Om någon till äventyrs känner sig lite skumögd och har förlagt luppen, kommer texten i de två röda bubblorna att kunna läsas även i kommentatorsbåset. (Fast inte riktigt från början. Ni får kisa med ögonen eller be nån ungdom läsa högt först.)

Lucka 9Ovidkommande bild. Skål!

Facitsajten!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaring

 

Share
Publicerat iBloggen

110 kommentarer

 1. PK

  Inte en susning, som vanligt. Dessutom är vädret för sorgligt här utanför PK-bo. Mörkret och regnet är deppigt. Snön som föll igår har redan regnat bort. Man måste åka långt norr ut för att få njuta av snö och det ljus som ger. Jag tror att jag flyr mörkret och reser till snön.

 2. Niklas i Göteborg

  Allt jag kan tänka på är att erbjudandet om att två barnsköterskor kan åtaga sig barnprom. kan vara både barnpromotion och barnpromovering. Jag blir nyfiken på om detta var dåtidens karriär- eller doktoreringskonsulter. Själslig kontakt med präster kan vara väldigt roligt, det har jag sett på datorn.

 3. LottenPotten

  Det finns flera saker i annonserna som stämmer med vad jag kanske tror. Men flaskorna på den ovidkommande bilden passar inte alls. Är bilden ovidkommande denna gång?

 4. Vad har Rousseau med detta att göra, undrar jag förvirrat och försöker komma in i julkalendertänket efter några hysteriska dagar då jag egentligen skulle hänga upp några akvareller i ett litet rum i samband med den lokala julskyltningen, MEN det visade sig vara inte bara en utan två lokaler och stora dessutom. Fick panik-rama ytterligare ett tiotal målningar, samt sånka ihop en utställning till det andra rummet, baserad på målningar från vinden, kvarlämnade från en målargrupp på femtiotalet. Samt komplettera med fotografier från femtiotalet (skanna in, skriva ut, montera, ja). Såatte… det har inte blivit så mycket kalendrande, men nu så sätter jag mig tillrätta på läktar’n och funderar lite.

 5. Ardy

  Lite lyckosam googling gav upplysning om vilka annonsörerna kan tänkas vara.

  Men jag tycker det är väl så intressant att hon i bild två fick en egen champagne, medans maken blev förknippad med dansk öl.

 6. Okej, bra, ni verkar kunna läsa! Här kommer texterna ändå, om ni skulle vilja utföra närstudier!

  Enka, därför myndigt fruntimmer, söker öm, dygdig vänskap och en stark själarnas gemenskap med pastor el. dyl. Svar till ”Turturduvan”.

  Säljes
  Erik Kruses senaste, historiska verk, 3 riksdaler. Citat:
”I tiden mellan Karl XII:s död och Lucias intåg i Swea rike var Rousseau den mest lästa skriftställaren bland bildat folk. Att han varken tänkte klokt eller gjorde någon väl, skulle framkomma först vid ett senare tillfälle.” Kontakta red. om intresse finnes.

 7. Jag är så förbannat trött, har noll ork och hjärnan verkar knappt fundera. Funderar allvarligt på att trotsa min olust till att flyga och fly Norden ett tag för soligare breddgrader. Men så kom dagens HB bara framhoppande utan minsta lilla ansträngning. Så helt slut är huvudet tydligen inte om jag nu inte är ute och plockar blåsippor vill säga.

 8. Bubbel är alltid aktuellt. I övrigt spretar det på sedvanligt sätt.

  Återkommer efter tvättvikning och något korrekturläsning, dock inte av luckan.

 9. Babs

  Jag har lite svårt att koncentrera mig på bubbel idag – kanske för att det var ovanligt lätt att göra det på gårdagens köravslutning efter julkonserten.

  Änkor och pastorer finns det gott om i litteraturen. Rosseau finns det bara en av. Det kan verka som en ledtråd, men jag är bara förvirrad.

 10. Enkan måste ju vara min mormor som efter att ha varit gift både med morfar och morfars bror hade en flirt med en präst. Jag tror det var en rent dygdig flirt även om hon vid något tillfälle lät förstå att hon kunde tänka sig mer än så. Hennes kyrkliga period fick ett slut som inte lämpar sig för vidare spridning eftersom det innehåller n-ordet. Hon var född 1907 vilket kan vara en förmildrande omständighet.

 11. KerstinB

  Jag tror mig ha sett enkan på finmiddag i Brooklyn, i ett osedvanligt illustert sällskap.

 12. vovamomo

  Jag minns när det fanns enbart en sorts champagne att köpa,den hette Gula Änkan.Med Ä.

 13. godiva

  Spännande i luckan idag! Champagnen leder mig till familjen Aristone, Ariston var en grekisk filosof men nog inte släkt med Rousseau. Ariston är även en spindelart men nog inte släkt med änkan. Spindelnätets ledtrådar dras nog åt här i båset under dagen! God jakt!

 14. Ökenråttan

  Yippihooo! Jag har redigerat i Wikipedia!! Det stod ’La Grand D-e” på ett ställe och då la jag till ett e! The feeling, Louis, the feeling!

 15. Maplestream

  Här strösslas med trådar att dra i minsann. Den där ovidkommande bilden tycker jag är mest spännande. Den leder till både utskänkning och sällskap. Men eftersom den som alltid är just ovidkommande så är det väl ett villospår. Jag glider upp på läktaren och tar mig ett glas. Eller flera.

 16. farran klivrer in grillerstugan från fraggelboden med en gammela tidning från artonhundranittonhundraarton: här är i alla fall någon som kan prassla embryo när vi ska köpra julklapprar det säljer jag nu

  yo

 17. Håkan (hakke)

  Haj haj Charlott! Ju finare på dagen desto senare folk, och så fint sällskap som ditt är ju välkommet hur sent det än blivit.

  Vad gäller luckan fattar jag inte mycket, det ploppade upp en ovidkommande scen från Mandomsprovet i huvudet utan anledning. Jag kan nog grubbla från måndag till fredag utan att bli så mycket klokare, tur att facit (med tishabild!) kommer redan på tisdag.

 18. Ninja i Klockrike

  Du å jag, Lotten, du å jag.
  Jag fattar inte ens så mycket.

  Men annonsen om bokverket gladde mig mycket, så ska en jämförelse göras!!

 19. Niklas i Göteborg

  Enka är såklart feminin form av Enki, den sumeriske gud som också heter Ea, som i Tolkiens Silmarillion återfinns som Eä och är världen/världens skapare. Och så vidare och Legolas. Jag antar därmed att Orlando Bloom äntligen är det korrekta svaret.

 20. Nu har jag skohornat in det mesta, utom bubblet, i en teori. Återvänder sedan jag har funderat lite på julblommor och ser om någon annan verkar tänka i samma banor.

 21. Man vet att hjärnan är slut när man skriver ”fundera” istället för ”fungera”. Jag skulle vilja sooooova fram till 13 januari eller så men det går ju inte. Jag borde kanske satsa på något för att odla mitt förstånd? I detta tillstånd är jag ingen bra förebild som kvinna med intellekt. Undra om den där ordern för att bygga tankar finns kvar? För jag skulle behöva hjälp med att bygga ihop saker i huvudet.

 22. Ökenråttan

  Béatrice K., har du nyss varit hos frissan kanske? I förmiddags jag var hos min lilla klippare och hon måste ha gjort nåt med mitt huvud, för jag har inte en endaste minsta lilla idé om vad detta kan vara för nåt.

 23. Smultronblomman

  Ojsan! Är klockan nästan stängningsdags och inte har jag varit i båset ännu! Eftersom jag är helt ute och plockar blåsippor varenda dag, blev jag så glad att jag fick en knuff i rätt riktning igår. Tack Nina!
  Jag kan ha en teori i dag, men den är så klart helfel. Men just nu håller jag fast vid den. Det är gott om änkor! En är gul, en annan var glad.

 24. Babs

  Ping, där satt den! Tyckte att det var något bekant. Jag var ute och googlade på HB häromdagen, men se då passade hen inte alls.

  En pionjär på sitt sätt.

  Igår hade min kör julkonsert vilket betyder att det är dags att köpa julblommor så att de hinner slå ut i tid. Jag älskar hyacinter, men de måste dofta.

 25. @Ökenråttan, nope är långhårig som attan just nu. Men HB har jag kanske lyckats skaka fram om jag nu inte står med ett helt fång blåsippor på planen och borde sitta på läktaren. Men det känns som jag står med en hyacint (och nyser för jag är doftallergiker) och nykteristen jag fick först inte in flaskorna men där fick jag lite hjälp av Ernst.

 26. Rosman

  Citat;
  På visitkortet står det ”Networked Society Evangelist”. Erik Kruse har varit med om att utforma Ericssons senaste visioner om det uppkopplade samhället.

 27. Rosman

  Redan vid späd ålder hanterade HB klaverinstrument sägs det. Director Musices Honoris causa! Som sedan lämnade Skandinavien!

 28. Kråkan

  Åkte spårvagn i Gbg idag och följde därvid trådarna, precis som med tåget dit och hem. Det gick riktigt bra kom till rätta platser i rättan tid och så.
  Här anar jag att det finns ledning att få men kan inte urskilja vad som är tråd och vad som är trassel. Har dock gott om glögg kvar och trivs därför ändå.

 29. PK

  Jag undrar om det odlas barn i Djurgårdens privata barnträdgård.
  Svar till ”Blivande gourmetkannibal”.

 30. Ökenråttan

  Nämen nu! Detta namn nämnde jag redan i förmiddags! Här hemma i råttboet då; fråga Lille M. får ni höra. Och nu är det en fullträff, så in i norden! Julblommor, javisst!

 31. Christer, the Long Distance PT

  P.g.a. n. arb. har j. ej h.t.a. ggl o.dyl., så i år h. d. ej gtt l. br. att gss. sm tdg.

 32. vovamomo

  Jag är ganska övertygat om att detta inte är så gammalt som det verkar först. Men ser ingen som håller med mig?

 33. Katt

  Jag har fastnat på enkan men det är nog fel. (Även med bästa Vilja kan jag inte gnola in den i den andra annonsen och det var väl ingen pastor som söktes eller fanns där?) Det kanske är den andra jag tänkte på, men jag får inte ihop det.

 34. Bridgroom

  Jag har vid en hastig genomläsning så här om kvällen, efter korrektur, promenad och datorhaveri, inte funnit något som pekar åt samma håll. Men eftersom Brid påstår att hon funnit rätt kanske jag kan få en privat lettråd.

 35. Så himla lätt idag: Carl Bildt! Alla vet att han är öm, dygdig och kallas ”Turturduvan” av sina vänner (utom hans mamma, som kallar honom ”Snövit”). DESSUTOM, mina damer och herrar, dessutom ses han VARJE ÅR, de två första veckorna i december, vandra gata upp och gata ner och läsa Rosseau! Att han varken tänker klokt eller gör någon väl framkommer nog först vid ett senare tillfälle.

 36. Dina

  Go’ kväll! Ser att alla har löst HB så jag får väl sitta ensam på läktaren …
  Och då tänker jag, var man änka så var man iaf myndig! Tack och lov, åtminstone för det.

  HB? Ingen aning men förstår (gissar) att det är någon som operettat.

 37. Eva-L

  Jag har känt mig som en amatör hela december, men livet är inget för amatörer! Jag är helt säker på min gissning idag.

 38. jossilurens

  Varför har inte Sten Ljunggrens wikipedia-sida en bild på karln? Japp, det är sånt jag sitter och tänker på samtidigt som jag läser dagens lucka. Mest för att jag tidigare satt och tänkte på Ljungkvist och Maniette och stackars Stefan Ljungkvist och Sten Ljunggren brukar jag blanda ihop. Ja, eller det gör jag ju inte, men namnen brukar jag blanda ihop. Och bara för att jag råkade se att Bo Maniette delade namn med Kruse i luckan, dvs Erik, så känner jag att jag är något på spåren här. Så där, bara av en slump!
  Tänk, här trodde jag att Bosse och Stefan bara gjorde lite skojsiga sketcher och höll på, men nej då, Bosse har släppt flera grammofonskivor. Det första 1974 med den passande titeln Quinnor i mitt liv. En del tycker att hans låtar är alldeles, alldeles underbara medan andra tycker att åtskilliga av dem är helt bedrövliga. Men vem är jag att döma, då karln har över 100 låtar registrerade hos Stim.
  Men hur ska en nu veta att Sten Ljunggren inte är Stefan Ljungqvist om han inte har någon bild på sin wikipedia?! Jo, men det vet en ju eftersom det var Stens karaktär Henrik Wallin, som en satt och störde sig på när en på 80-talet slaviskt följde tv-serien Svenska hjärtan och då är det ju bara att kolla filmografiavsnittet. Herre min je, vilken lista det är. Jag har inte ens ben i kroppen för att kunna räkna alla produktioner han medverkat i.
  Nåja, i Svenska Hjärtan kan vi även se Sara Key spela Lotta Lager. I filmen Sarah’s Key kan vi däremot se en av mina favoritskådisar, Aidan Quinn.
  1985 spelade han mot/med Madonna i filmen Susan, var är du? Det gjorde även John Turturro, som med andra ord nästan heter turturduva i efternamn. Aidan spelar Dez, producenterna försökte verkligen, verkligen att få både Kevin Costner och Dennis Quaid att spela Dez, men ja, ni vet hur det är. Det var inte deras grej att medverka i en film där huvudrollerna innehas av två kvinnor så var det ju en del manliga skådisar som inte riktigt ville spela tredje fiolen.
  Nåväl, Aidan kan vi även se i filmen The Lemon Sisters. I samma film kan vi även se Elliott Gould. Elliott kan vi se i nästan allt ni kan tänka er, men i En dam försvinner från 1979 spelar han Robert mot fantastiska Cybill Shepherd. Någon som däremot inte heter Robert, men väl Roberts är ju Julia Roberts. Henne kan vi bland annat se i filmen Hook där hon spelar Tinkerbell.
  Eftersom vi ofta såg Tinkerbell flygandes så hade Julia Roberts en assistent, vars enda uppgift var att tvätta Julias fötter.
  Och vi har ju inte glömt att Peter Pan spelades av Robin Williams. Robin, som gjorde en strålande instats i filmen Döda poeters sällskap. Och där knyter vi ihop säcken eftersom det knappas kan vara någon slump att Bo Maniette gjorde rösten till Kapten Krok i den tecknade versionen av Peter Pan.
  ”O Captain! My Captain!” jag tror minsann att HB är Orlando Bloom

 39. Barkborren

  I dag har det varit vitterlek för hela slanten. Nu glöder ögonen och jakten på HB får tillfällesvis avbrytas.

 40. OT (men på tal om kontaktannonser o.s.v.). Den norsk-amerikanska seriemördaren Belle Gunness sökte potentiella offer så här: ”Comely widow who owns a large farm in one of the finest districts in La Porte County, Indiana, desires to make the acquaintance of a gentleman equally well provided, with view of joining fortunes. No replies by letter considered unless sender is willing to follow answer with personal visit. Triflers need not apply”.

 41. Dammråttan

  Jag har hoppat i bingen och tagit av mig glasögonen, så det är totalt kört. Får nöja mig med att vi i familjen Dammråtta vann det lokala pubquizet – både kvällens och hela terminens. Det var mycket kulturfrågor – till vår (makens) fördel. Opera och gamla greker. Om det vore så enkelt här…

 42. Vem sitter ensam på läktaren?
  Inte då. Jag sitter bredvid.

  En som jag gogglade förbi häromdagen blev också änka. Och Kalle Dussin var inblandad också i den artikeln. Men jag tror inte resten stämmer.
  Nu har jag i alla fall härmat Ökenråttan så gott jag kunnat.

 43. @Dammråttan kom igen nu på med brillorna igen, du kan fixa det. Ägna dig åt lite kvinnlig tankelek så skall du se att du träffar rätt. Rousseau, präst och änka är allt som behövs idag, när sammanfaller dessa tre?

 44. Kråkan

  … och jag sitter också på läktaren … eller sitter, jag lutar mej lååångt tillbaka och somnar nog snart efter en omtumlande dag. HB är jag inte i närheten av idag (heller).

 45. Örjan

  ”Hvergang”
  Goggling kan leda en bort-it tok
  Förstoring av flaskbilden gav mig det namnet på för mig okända huset ”Aspasie”
  Nästa googling på champagnemärket gav mig namnet Aspasia på samma sida -synnerligen intressant läsning. Tydligen stark kvinna.
  OK -nästa steg.Måste ju även läsa om Perikels. Även iIntressat man.
  Perikles-namnet leder till Storm P och hans annons för Tuborg öl.
  ”Hvergang”.

  Har dock ingen aning om vem HB är.

 46. Helena

  Jag följer änkans champagnespår men får inte ihop det med något annat. Nej, jag springer också upp på läktaren.

 47. Aku

  Skulle just ansluta till sällskapet på läktaren men så föll polletten ner tack vare alla förträffliga ledtrådar. Törs man avslöja HB som qwinnlig?

 48. godiva

  Näej, alla i församlingen verkar ha hittat hem, men jag som var så säker förut vet inte längre vad jag ska tro. Julblommor har jag, hyacinter och amaryllis, men de säger inte ett smack till mig! Men de slår säkert ut av skratt i morgon bitti! Godnatt!

 49. Ninja i Klockrike

  Jag sitter också på läktaren, men riskerar inte att somna, enär jag redan sover. Försökte titta på en spännande film, men somnade likafullt.

 50. Agneta uti Lund

  Först så här sent på kvällen kom jag på att det ju borde vara ny lucka. Efter att först ha spånat en del kring la douce France återvände jag till Sverige och i Stockholmstrakten där fann jag henne: dagens HB.

  (När är tidningsurklippet ifrån? Ser att Stockholm redan hade sexsiffriga telefonnummer.)

 51. Ninja i Klockrike

  Om änkan följer med hem; Glada Hänkan
  Om änkan varit fopollspelare; Glada Henkan
  Om änkan är en släkting; Glada Fränkan
  Om änkan jobbar inom vården; Glada Sänkan
  Om änkan finns på en annan sajt; Glada Länkan
  Om änkan har bra sittplats; Glada Bänkan
  Om änkan är snarstucken; Glada Kränkan
  Om änkan ser till att glaset alltid är fyllt; Glada Stänkan
  Om änkan är ett fjäderfä; Glada Ankan
  Om änkan är själsligen förmögen; Glada Tänkan

 52. Magganini

  Oj, jag somnade visst i hattens mörker. När jag nu stack opp näsan tänkte jag att kanske de lite mer övertydliga ledtrådarna hade börjat ramla in. Och se, tillräckligt var det! Ljuset tändes!
  Denna rekorderliga människa hade jag glömt bort. Nu får jag allt läsa på lite. Men inte i kväll tror jag, nu ska tankarna helst sluta spela så fort som möjligt.

 53. Örjan

  Aspasie Champagne.
  Finns ej på Systembolaget.
  Vilken otur. Annars hade vi kunnat haft charmant (a la KJ Grankvist vokablery) samvaro på läktaren.
  OK de finns andra champagnehus, men …. de verkar inte båsmor referera till..

 54. Katt

  Insåg för sent att jag var helt ute och cyklade, så jag får väl skrifva ett bedröfweligt qväde öfver detta…

 55. Ninja i Klockrike

  Om änkan fick en dålig hand i given; Glada Lankan
  Om änkan dricker svagt kaffe; Glada Lankan
  Om änkan varit gift med en fopollspelare; Glada Gräsänkan

 56. Örjan

  Bilden/texten till årets tischa redan spikad?
  Annars verkar du ju nu ha fått många förslag på temat
  ”Glada ….”

 57. Ninja i Klockrike

  Ja, herre jösses jävlar, nu är klockan över tre och när jag läste Katts alla q och
  w så fick jag dagens första blinkning djupt inne i hjärnvindlingen. Tänk om jag har rätt?
  Jag som är änka och 25-öres poet och har en kusin som heter A-M tillika.

 58. Looooo (som glömde klicka i Komihågmigrutan och inte heller kommer ihåg hur många o jag ska ha)

  Klockan är redan 10/12, men jag har ändå ingen aning. Lucia? Rousseau? Själarnas förening? Bubbel verkar vara helt adekvat.

 59. Äääääntligen framme vid uppgången till läktaren. Klättrar upp för säkerhets skull medan jag sorterar ledtrådar.
  Ska jag ta med lite glögg? Eller, det är kanske champagne som gäller idag?

 60. Frida Levén

  Hoppar i hatten och hoppas på Zlatan, eller Selma. Nu ska jag läsa de drygt 100 kommentarerna så får vi se hur rätt eller fel jag har. Troligtvis fel.

 61. […] Nionde luckan handlade om en av mest produktiva författarna som världen nästan inte känner till. I facit länkade Peztis till IDUN – en publikation som jag verkligen rekommenderar såhär ett drygt sekel senare. Maplestream befanns ha ett svenskt namn och vann en osynlig tischa. (Det känns som om tröjorna kommer att levereras på julafton ungefär.) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.