Hoppa till innehåll

Facit till lucka 9 heter lucka 10 (Lilla Julkalendern 2019)

Det tog ett bra tag innan jag förstod let-trådarna idag eftersom jag inte fattade varför ni skulle fly Norden, allihop! Ni var för smarta för ett förvirrat fruntimmer som jag!

Men innan vi sätter igång med fruntimmerspratet här, ska jag bara klargöra att ordet fruntimmer på intet sätt var negativt eller nedsättande under 17- och 1800-talen.

Vi börjar med Jossilurens idag, fastän hon allt inte var först. Men eftersom hennes halsbrytande irrfärder på associationsbanorna är så långa, får ni en länk:

Någon som däremot inte heter Robert, men väl Roberts är ju Julia Roberts.”

Pysseliten:
”Idag måste jag alltså använda min qwinliga list för att hitta HB.”

Niklas i Göteborg fokuserade först på promenadpromoveringspromotionerna:
”Allt jag kan tänka på är att erbjudandet om att två barnsköterskor kan åtaga sig barnprom. kan vara både barnpromotion och barnpromovering.”

Sedan snodde han Jossilurens ständige Orlando! Fantastiskt!
”Enka är såklart feminin form av Enki, den sumeriske gud som också heter Ea, som i Tolkiens Silmarillion återfinns som Eä och är världen/världens skapare. Och så vidare och Legolas. Jag antar därmed att Orlando Bloom äntligen är det korrekta svaret.”

Kolla vad bra det går att läsa fastän Christer, the Long Distance PT skriver på forna tiders annonsvis med förkortningar:
”P.g.a. n. arb. har j. ej h.t.a. ggl o.dyl., så i år h. d. ej gtt l. br. att gss. sm tdg.”

INTE Betong-Bess, men väl Hannoia gav en rejäl lettråd:
”Fördelen med att vara nåt slags frilansande konstnär är att en kan odla sitt vett mest hela dagen.”

Ninja-Malin:
Om änkan följer med hem; Glada Hänkan
Om änkan varit fopollspelare; Glada Henkan
Om änkan är en släkting; Glada Fränkan
Om änkan jobbar inom vården; Glada Sänkan
Om änkan finns på en annan sajt; Glada Länkan
Om änkan har bra sittplats; Glada Bänkan
Om änkan är snarstucken; Glada Kränkan
Om änkan ser till att glaset alltid är fyllt; Glada Stänkan
Om änkan är själsligen förmögen; Glada Tänkan

Hihi!
Men nu är det inte nån glad änka det handlar om. Vi inne på en sån därn gammal en igen. Gäsp, 1700-tal säger båsisterna. Men hörni, den här är en ledsen, men ball och arg cooling.

Vem var Hedvig Charlotta Nordenflycht (1718–63) – förutom författare? Ja, för att ta reda på det måste man ju läsa på, och si det var en intressant upplevelse. NE-artikeln inleds så här:

”Nordenflycht visade tidigt intresse för att skriva och påbörjade omfattande självstudier i teologi och filosofi. Ett lyckligt äktenskap 1741 med prästen Jacob Fabricius avbröts efter en kort tid genom makens död.”

Var inte det underligt, så säg? Ett nio månader långt äktenskap – som förvisso påverkade hennes författande – ska ju liksom inte stå i första rummet, tänker jag.

Paus.

Plötslig insikt.

Ve ooooooooooo fasa!

Jag var ju redaktör för litteraturen i NE.

Hoppas vid gud att det inte var på bokstaven N.

Har nu tillsatt en utredning hos den nuvarande redaktören på NE.

Gulp.

 

(Vad fint. Jag tillverkade en ångestgran i text.)

Wikipediaartikeln om Hedvig Charlotta är lång som ett ösregn, men (förlåt att jag nu sätter mig på mina höga hästar och fnyser) inte alls välskriven. Lite halvgymnasial. Så då åkte jag  till biblioteket och lånade några dammiga böcker med ordning och reda, vettig information, kuriosa samt trevliga formuleringar.

I korthet  … äh, jag kan inte vara kortfattad. Hedvig Charlotta Nordenflycht (som tydligen kallades Hedvig,  även om vi moderna människor alltid säger alla tre namnen) föddes i ett trevligt hem med tillgång till böcker och musikinstrument. Hon var särdeles begåvad och intresserad av det mesta, men lovade att förlova sig med en viss, tio år äldre Johan Tideman när hon bara var 15 år för att hennes döende fader önskade att så skulle ske.

WTF, liksom.

När hon hade varit förlovad i tre år, dog fästmannen, som var spirituell, rolig och bildad samt puckelryggig och plågad av sjukdomar. Hon blev alldeles förkrossad och skrev ner sorgen på de av tårar blöta pergamenten som lades framför henne. (Inte vet jag om det gick till så, men jag har en gång gråtit ner i en elektrisk skrivmaskins tangentbord.)

Sorg över fästmannen.

Så gick åren. Hedvig Charlotta skrev så pennorna glödde och fick specialundervisning av kunniga män. En dag blev en lärare sjuk, och vikarien var Den Perfekta Mannen: amiralitetspastor Jacob Fabricius. De föll handlöst för varandra och det blev tal om en ny förlovning. Men Hedvig Charlottas bror Anders blev  ilsken, för han var hennes förmyndare och förvägrade henne detta eftersom han tyckte att det fanns för lite pengar i potten. Dumme brodern lyckades förhala förlovningen tills han själv hade försnillat och supit upp alla släktens pengar, och då fick rymma till Australien. Äntligen fick de gifta sig 1741, och oj, vad de drömde om framtiden.

I Svenskt biografiskt lexikon (skriven i början av 1900-talet) står det: ”I förhållandet till Hedvig var Jacob Fabricius den intellektuellt överlägsne – även om lärjungen kom att i lyriken vida överträffa honom.”

Mutter, mutter. 

Nåväl, efter nio månaders sprudlande äktenskap dog amiralitetspastorn, bara 37 år gammal. Hedvig Charlotta blev alldeles förkrossad igen. Ur dagboken:

”Min man insjuknade i hetsig feber. Jag märkte straxt min olycksstjärna vara uppgången över mig. Jag anropte den Evige om ändring. Jag föll på knä för doktorer och böd dem allt, vad jag ägde, för min mans liv, men allt förgäves!. Min älskeliga make avsomnade efter nio dagars sjukdom på ett så stilla, saligt och förnöjt sätt, att denne lysande Guds nåd, som halp honom övervinna allt och även det fasta band, varmed hans hjärta var bundit till mitt, var sedan det endaste, som under min förtvivlan mest styrkte min svaghet och lindrade min jämmer.”

Hon gav ut de sorgligaste poemen i ”Den sörgande turtur-dufwan”.

Sorg över maken.

Sedan följde flera år där den sörjande turturduvan skrev, sörjde, skrev, letade försörjning och sörjde. Eftersom hon var änka, var hon myndig och fick bestämma själv hur hon ville ha det. Men det var svårt att hitta försörjning. Hon lyckades bli invald i Tankebyggarorden, som liksom Beatles gjorde stort avtryck trots kort tid in action. Hon fick mycket hjälp och stöd av sin bästa vän, kusinen Carl Klingenberg. Som plötsligt dog, han också. 

Sorg över kusinen.

Men det verk som hon är mest känd för är ett raseriutbrott utan dess like – en låååång dikt på alexandriner. ska man få utlopp för sin ilska, hörni: skriv världen längsta poem på ett sexfotat, jambiskt versmått! Hela ”Fruentimbrets försvar” går att läsa lite här och där på nätet, men jag orkade inte, hur imponerande det än är!

Orsaken till ilskan var solklar och fullt förståelig. Hedvig Charlottas gamla idol Rousseau påstod nämligen att quinnor inte kunde något, att de inte någonsin kommer upp till männens nivå vad gäller bildning och intelligens och att det vet ju alla att det är på det viset – och skall så vara i evigheten, amen. I dikten säger hon att Rousseaus ord är kriminella och att bara för att männen har bättre fysik, är de inte bättre tänkare. You go, girl!

Ni kan också försöka läsa ”Swenska fruentimretz klagan” eller ”Fruentimmers plikt att utöva deras (sic!) vett” eller kanske ”Satyr över avundsjuka fruentimmer” – men det tror jag inte att ni orkar. Heller.

Mot slutet av sin korta levnad, blev hon förälskad igen, stackars Hedvig Charlotta. Denna gång var det tyvärr obesvarad kärlek till en ung man som suktade efter en annan quinna. Länge gick det rykten om att denna olycka fick Hedvig Charlotta att begå självmord genom att försöka dränka sig, att misslyckas, och därefter drabbas av förkylning och lunginflammation – på den tiden ju dödlig. Men i själva verket dog hon av cancer i magtrakten. (Läkarjournalerna finns kvar.)

Avslutningvis lite mer sorg – här över en julblomma:

Men liksom du min hydda pryder
Och dig i all din täckhet ter,
En grym förvandlings lag du lyder
Du vissnar, dör och finns ej mer.
Du hastigt all min möda glömmer
Och ledsnar vid min ömma vård,
Bland ringa stoft din fägring gömmer,
Du är ju otacksam och hård?

(Ur ”Öfver en hyacint”.)

Såja, det var Hedda-Lotta, det. Hon är med all rätta känd för sin envisa och ilskna kamp mot könsfördomarna, för sin arbetsiver och sitt ständiga sörjande. Läs mer här. Eller här. Och om smeknamnet Aspasie här. Om ni orkar. (Det ska ni veta: jag är Nordenflycht-mätt nu.)

Att tänka klokt och göra väl är ett
vi böra ej de tvenne tingen skilja;
ju mera upplyst vett,
ju mera dygdig vilja.

 

ENTRÉ! PLOMMONSTOPET!

Oh, nu får jag stoppa tillbaka några lappar som for ur igår. Såja.

Vinnaren av en än så länge osynlig tischa är … Maplestream! Som säger att han sitter på läktarn hela dagarna!

Puh!

Lucka 11 kommer i onsdagsottan!

Ja just det … tischan … Den ser ut så här.

Share
Publicerat iFacit, julkal.

45 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Jaja, jag skyller på att timmen var tre, när jag insåg att det var Anna Maria Lenngren som avsågs, och alltså insåg alldeles åt fanders fel.
  Hedvig Charlotta är jag mycket mindre bekant med, fast hon säkert var ett rekorderligt fruntimmer. Sabla otur i kärlek dock, stackars tant.
  Jag har kört buss på Nordenflychtsvägen, linje 49 mellan Liljeholmen och Fridhemsplan, räknas det?

  Grattis Maplestream

 2. Luslina

  Grattis Maplestream!

  Inatt hängde jag upp mig själv på Gula Änkan-spiken och hamnade lätt hängande i fria luften mellan ”Gröna hund” (grön och gul är närbesläktade färger och så var där en intressant artikel om Hans Alfredson och nasifiering – tack Örjan!) och ”Arsenik och gamla spetsar” (där dräller det väl av änkor, och arseniken dricks … som champagne?). Med andra ord var jag för trött för att ens komma ihåg att hoppa i hatten, men kunde i varje fall fira morgonen med facit, och en härlig bild av hur världen skulle se ut om flera uppretade personer även idag tog sig till att skriva kilometerlånga dräpor på ett sexfotigt jambiskt versmått hellre än vräka ur sig något ovettigt i ett slumpvis utvalt kommentarsfält. Tack till Lotten för den bilden.

 3. Nina

  “… denne lysande Guds nåd, som halp honom övervinna allt …” Halp? Måste jag börja använda. “Hon halp mig med disken”.

  Grattis Maplestream!

 4. (pigga?) kristina

  Grattis Maplestream! Jag hade inte mycket koll på Hedvig så det var kul att upptäcka henne. Imponerande att skriva på vers när man är förbannad!

 5. Ökenråttan

  I förmiddags skrek jag till Lille Maken ‘Det är bergis nån av flickorna från 1700-talet, du vet, Anna-Maria och hon den andra’ och så rev jag ner två diktsamlingar och letade fram de få dikter av HEN och AML som fanns där. Ja, luckans ledtrådar hänför sej ju mest till till Ludvig Eleonoras liv och person och dikterna som jag hittade hade ingen direkt referens. Men där fanns ‘Öfver en hyacint’ … Och sen var det tid hos frissan och tvättstugan och iväg till Systemet för att köpa den där intressanta champagnen som inte finns i sortimentet och har vi nåt till lunch och det ena med det andra. Tomt i skafferiet och ävenledes i huvudet. MEN så sa Lotten ‘julblommor’ och då: ‘Hyacinten’!! Och så gogglade jag fram själva Hedvig och läste och då var ju allt klart. Hurra.

 6. Han har ju nudelsoppa på skallen, Linné. Det har jag aldrig tänkt på. Såklart man vill en så’n tisha. Grattis Maplestream!
  HB uppenbarade sig vid första googlingen, pure luck, så att säga. Men superkul att läsa om henne och intressant hur vi reagerar på presentationen av kvinnor i texter som de skrivits till bara alldeles nyligen. Att just civilstånd är så viktigt när det gäller kvinnor, men kanske möjligen eventuellt anges för mön och oftast då bara ytterst kort.
  Jag fick nyligen tackad i en avhandling med titeln Mrs. medan mina manliga kollegor fick sin rätta titel Dr.
  Irriterad? Ja. Kränkt? Nej, jag är inte ens förvånad.

 7. Grattis Maplestream!
  Denna lucka kom fram med googling Rosseau präst änka. Ibland är det precis så enkelt. Bra en dag där jag faktiskt var precis så trött som jag beskrev. Tror mina järnvärden åkt ända ner i källaren. Men försöker hålla igång huvudet med kalendern. Så tack Lotten.

 8. Håkan (hakke)

  Henne hade jag då rakt ingen koll på, och inte krokigt heller. Men alla som ilsket kan producera hyllmeter med jambisk vers måste man ju ge en eloge!

  Min första och enda lilla association från Kruse och Rousseau gick åt Robinson till, så jag höll mig i det århundrade som årtalen antydde men kom ändå inte riktigt nära. Trots att jag parkerar bilen i trakten av Tankebyggarbacken i Sätra var och varannan vecka.

  Grattis Maplestream till fintisha! Kloka ord, trots att de kom från en karl.

 9. Betong-Bess

  Äras den som äras bör. Det var Hannoia och inte jag lettrådade så fint!
  Grattis till Mapelstream!
  Kände inte till Hedvig Charlotta. Hittade henne med en lyckad googling på Aspasie och Enka. Sitter fortfarande och känner mig häpen över att det är hon som gett namn till Nordenflychtsvägen och inte någon mossig gammal herre. Ritade för övrigt en avloppspumpstation i korsningen med Elersvägen när seklet var i lågstadieåldern.

 10. Om någon av er kanske inte måste bidra till BNP idag, så kan jag rekommendera en läsning av Peztis länk till Idun 1902. Dels är artiklarna intressanta (särskilt den om varför gifta kvinnor är omyndiga), dels är annonserna fantastiska.

 11. Betong-Bess: “Ritade för övrigt en avloppspumpstation …”

  DET har jag aldrig hört någon berätta förut!

 12. Babs

  En tidig feminist som kunde livnära sig på sitt författarskap. Imponerande.
  Grattis Maplestream.

 13. Dina

  Var inne på operettdivor. Zarah Leander drack säkert champgne …

  Om Hedvig har jag inte hört förr. Får skylla på att det på min tid, iaf i min skola, mest lästes om div karlar i 1700-talslitteraturen och jag tror att den enda kvinna vi lärde oss var Anna-Maria. Iaf som jag kommer ihåg. Men det är förhoppningsvis andra tider nu så jag skall inte gråta över baler på slottet.

  Grattis Maplestream!

 14. Ökenråttan

  Men Lotten, hur GÖR du luckorna? Hittade du tecksempel den där tidningssidan med dom där två (autentiska då) annonserna och så spann du vidare? Eller har du själv tillverkat tidningssidan med dina egna små henndur? – Ja! Jag tror Lotten om att kunna fixa till vad som helst.

 15. Dina

  ÖR, funderade också på det!
  Om du tittar riktigt noga så ser du att fonterna inte är riktigt riktigt lika så jag tror att Lotten hittade sidan och sedan klistrade in nya annonser ovanpå de ursprungliga.
  Men vem vet, kanske att Lotten i ett tidigare liv var annonsansvarig på denna tidning och redan då förberedde HB för igår. Allt är möjligt!

 16. Haha, tack för dina höga tankar om mitt hantverk, Ökenråttan!

  Jag tog en bild av en riktig sida i Svenskans fantastiska arkiv (det är det som gör den digitala prenumerationen värd priset). Sedan skrev jag texterna (du ser ju att typsnittet och graden är fel) och klistrade in över några annonser. Det svåra var att få allt i samma gamla färg: tidningspapperfärgen heter liksom ingenting. När man försöker hälla färg på bakgrunden (så att säga), tenderar bokstäverna att försvinna.

  Texterna tog kanske en halvtimme att tillverka. Själva färghällandet säkert ett par timmar!

 17. Ökenråttan

  Aha, nu förstår jag skillnaden. Tänkte att du kanske hade suddat till omgivande annonser lite för att vi virrepäror i båset skulle förstå att det verkligen bara var dom inringade annonserna som vi skulle bry oss om; vi har ju ofta en tendens att bli lite expansiva i vårt tänkande och letande.

 18. Niklas i Göteborg

  Galet snygg t-shirt. Och galet göteborgskt vitsande av Ninja-Malin. Underbart!

 19. Maplestream

  Tack för en otrolig lucka! Min okunskap ledde ändå till lycka då jag trots den fick delta i plommonstopstoppandet. Tack!

  Jag gogglade som sagt på bilden, åtta glas, och fick fram detta https://www.wwd.se/bocker/158334/atta-glas/ som jag ju sedan tidigare hört talas om. Jag sökte faktiskt på exakt samma sällskap ifjol i någon av luckorna. Det var inte rätt då heller. Men ett underhållande gäng gubbar är det allt. Dock rejält långt från gårdagens HB om man säger så.

  Nästa lucka ska jag lösa snabbt och sedan dela ut ledtrådar till alla som är hugade. Jorå!

 20. Barkborren

  Långpromenad i solen, det är livselixir ! I går var en riktigt bottendag, trots bra lettråd från Pysse som fick mig att hitta HB och intressant läsning. Författare som blev arg i modern tid var Yvonne Hirdmann; överklagade en anställning av en mindre meriterad man vid Göteborgs universitet. Hennes senaste bok gav hjälp över en mental puckelpist. Tänk vilken lycka att kunna läsa!
  STORT GRATTIS, Maplestream!

 21. Nu har jag läst klart Fruentimbrets försvar, halva igår och halva idag. Långt. Min favvo var när HC avslutar med att säga ungefär “var en tjej taskig mot dig eller, tönt?”

  Grattis till urtjusig tisha Maplestream!

 22. Agneta uti Lund

  Grattis Maplestream!

  Stor eloge till Lotten för gåtorna och alltid imponerande facit! Hur hinner du?!?
  Dagens HB kände jag till – på femtiotalet gick jag på flickskola och litteraturen stod högt i kurs hos svensklärarna och blev ett av mina favoritämnen.

 23. Bra lucka, bra facit. Grattis Maplestream! (Kan inte låta bli att undra om det är en rak översättning av ett efternamn.)

  Jag har nogsamt läst “Öfver en hyacint” men inte så värst mycket annat av henne. Ska åtgärda saken genom att titta på länkarna bara jag har gjort ett halvdussin andra saker.

 24. Maplestream

  Brid undra icke, det är det! Heja Uppsala!

 25. Puh, det är nu konstaterat att jag inte var redaktör för litteraturen på bokstaven N i NE. (Jag vidhåller att man skulle ha redigerat andrameningen – kanske komprimerat den tillsammans med tredjemeningen. Oj, vad omvärlden inte bryr sig. Moving on!)

 26. Jag kopplade pavorna till Emily Brontë, som är namne med ett chamapagnehus. Helt fel, alltså. Men den braiga låten är denna.

 27. Håkan (hakke)

  Stavningen av ”Qwinligit” visar onekligen att skriftspråket har utvecklats lite under de senaste 273 åren.

 28. Ja, hakke! Det jag faktiskt helt glömde bort att nämna i facit är ju stavningen!

  Som ni ser är det inte konsekvent stavning – för så var det då. Det fanns ingen SAOL och ingen överenskommelse att stava orden likadant. Alla gjorde lite som de kände – vilket även gällde på Shakepeares tid. Man brukar dra fram att han ju har stavat till och med sitt eget namn olika, och att det väl är ett bevis för att han inte var den som skrev allt som “Shakespeare” sägs vara författare till. Men pyttsan!

  Så nu skänker vi alla en tacksamhetens tanke till Gustav III som såg till att vi fick en normerande ordlista. Tack, Tregurra!

 29. Jajustja, äras vetjante Betong-Bess men visst var det jag som försökte lettråda, eller vad jag nu gjorde.

 30. Dammråttan

  Ooooo, vilken tisha! Grattis till vinnarna. Imorgon ska jag gissa rejält och direkt. Jaa det ska jag. I alla fall om luckan är redo vi kvart över fem när jag åker till jobbet….

 31. Ninja i Klockrike

  Tack Niklas i Göteborg, för berömmet. Sånt gläder en äkta stockholmare.

  Bland det roligaste med kalendern är att även om man känner sig dum när man inte kan, så vet man att man kommer få något nytt och intressant att lära sig när HB avslöjas. Jag tänker börja med att läsa om HC i Ugglan, och sen ta det vidare därifrån.

 32. Nu har jag läst Swenska Fruentimretz Klagan. Intressant på sitt sätt. Man noterar att från latin och grekiska inlånade ord står med “vanlig stil” (är det antikva det heter?) mitt i frakturstilen, även ordet “tron”, som jag inte hade tänkt på att det inte var inhemskt.

 33. Så fantastiskt roligt att ni läser Hedvig Charlotta! Jag är stolt som vore jag er urmoder!

  Dammråttan: luckan publiceras kl 05:01 imorrn! (I aim to please.)

 34. Brid: Det där måste vi undersöka. Men jag tror inte att jag känner någon som skulle kunna berätta hur det kommer sig.

  Tänk efter: vilka känner ni som kan utgjuta sig över inhemska och ohemska samt frakturstilade ord på 1700-talet?

 35. Grattis Maplestream!

  Och tack Malin för roliga änkor! (roliga räkor vill mitt stavningsprogram ha det till) Jag fnissade högt på bussen, hon som satt brevid trodde att jag nös tror jag för hon flyttade sig så långt ut på sin kant som hon kunde.

 36. Magganini

  Utmärkt lucka igen, lyckades till slut igen, skrattade mycket åt båset igen.

  Tröjgrattis Maplestream!

 37. Magganini

  Har jag inte sett minsta spickelation om DRT än? Nä, det har jag inte. Och inte skymtar jag den själv heller.

 38. Ninja i Klockrike

  Magganini, jag har spickelerat på min kammare om DRT, och kanske, kanske skymtar något i grumset, men det behövs några HB till.

  Vet ni vad man kan skriva med när man brutit armen?

  Jo, frakturstil förstås.

 39. Christer, tLDPT

  Grattis alla vinnare! Och assnygg tisha!

 40. Kejrå. Den damen gogglade jag också förbi häromdagen.
  Jag anade väl att det inte var Ingela Gatenhielm.

  Grattis alla som vinner tishor.
  Själv har jag rejält fel i varenda lucka.

  Vart har Totte bakar tagit vägen?

 41. Grattis Maplestream, snart är vi lika fina!
  Fru Nordenflycht hade jag ingen koll på alls och jag undrar om Nordenflychtsvägen fanns på den tiden för många många år sedan då vi försökte dränka Sickan alldeles i närheten eller om den är ett nytt påfund.

 42. Misströsta inte, Cecilia N! När tröjorna väl anländer, kommer det säkert att finnas nån över till dig!

  Den där gatan har tydligen hetat så sedan 1930!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.