Hoppa till innehåll

Facit till lucka 23 heter lucka 24 (Lilla Julkalendern 2019)

Vad i hela friden stod det i alla kommentarer igår då? Vad var ledtrådar och vad var bara rop på hjälp? När förstod ni vartåt det barkade?

Smultronblomman:
”Nu ska jag bara hitta duon. Kanske har de en gängledare. Det blir att tänka på under dagen.Nu ska jag bara hitta duon. Kanske har de en gängledare. Det blir att tänka på under dagen.”

Örjan:
”Plommonstoooet. Var äär det?
Behöööver återhitta dig, för nu är det dags att ta sats, för mitt hopp.”

Jossilurens:
”Fasligt vad det svärs i både bås och lucka”

Betong-Bess:
”[…] Eller om jag ska följa den andra, lite mer barnvänliga, vägen.”

LottenPotten:
”Bilden är klar, Lasse är klar, torsken finns där och ett par ledtrådar från båset stämmer. […] De små vet kanske mer än jag. Det var ju ett tag sedan.”

Rosman:
”Har hittat den slajmige men resten stämmer ju inte om det inte är den gyllene Lasse som avses. (Punkigt riff)”

embryo:

[…] det är saffran lucia

okcså saffran var en stallerdräng stallerdräng

okcså pappraksgrubblarna

okcså tomtegisslarna […]

Niklas:
”Undrar om jag sett den ene med fem varmkorvar stickandes ut genom gylfen.”

Flygbengan:
”Kända grisen och hans slemmiga torsk? Det måste vara Horace och Arnault, sittandes på ett brasserie filandes på sitt magnum opus: La vengeance.”

Ökenråttan:
”Ja nu har du satt myror i hövvet på oss igen.”

PK
”Släpar mej upp på läktaren för idag var min gissning fel, fel, fel. Eller kanske inte fel, men i alla fall inte rätt.”

Nu till svaret! I sista luckan 2019 hade vi ett radarpar: Magnus & Brasse. Med  tusen länkar!

Jag har haft multipla hemlisbloggare i sistluckan tidigare, bl.a. den absurda duon Dan Brown & Stieg Larsson (2008), efternamnsstavningsduon Harry Martinson & Alf Henrikson (2009) samt faktiskt Fem myror är fler än fyra elefanter (2011).

Brasse Brännström (1945–2014) och Magnus Härenstam (1941–2015) dog med mindre än ett års mellanrum, vilket ju påminner om 1986 när alla mina andra idoler dog:

Ehrenmark 10 mars 1985 (65 år)
Gits 28 mars 1985 (59 år
Tage Danielsson 13 oktober 1985 (57 år)
Gösta Bernhard 4 januari 1986 (75 år)
Beppe 6 aug 1986 (57 år)

Magnus & Brasse ligger mig varmt om hjärtat, även om de under sin mest produktiva tid kämpade om uppmärksamheten med Hasse & Tage, som ju ansågs vara så oerhört mycket mer sofistikerade. Avancerade. Bättre. Större. Roligare, helt enkelt.

Well, okej, må så vara. MEN MAGNUS Å BRASSE ÄR MIN BARNDOM!

[Se gärna framför er hur jag liksom ylar mot månen.)

De två började jobba ihop (med Lasse ”Mitt liv som hund” Hallström) redan i slutet av tonåren. När båda var relativt nydöda suckade Lasse:

– De har ju alltid funnits. Jag vet faktiskt inte vad jag ska ta mig till nu.

När Brasse plötsligt dog utan förvarning, sa de flesta ”åh, nu får han lugn och ro” eller ”det var länge sedan vi sågs”. När Magnus – efter flera år med offentlig cancer som tärde på honom – dog, var det högst väntat. Då sa folk tvärtom.

– Vi skrattade tillsammans så sent som förra veckan!
– Han bjöd alla sina kompisar på fest sex dagar innan han dog!

Men nu (döden döden döden) är det slutpratat om såna sorgligheter. Nu ska vi minnas hur oerhört roliga de var, hur roligt de hade tillsammans och hur kul vi hade med dem.

Om vi bortser från ”Fem myror är fler än fyra elefanter” som fenomen och istället ser på “Magnusåbrasse” (som de kallades även en och en), finns det en uppsjö minnen att ösa ur på SVTplay. Men de ligger lite gömda. Man kan se Skavlan och olika intervjuer samt shower här och där, men inte hitta till dem bara genom att söka på Magnus & Brasse.

Visst vill ni se när Brasse rånar en bank och inte kan ta emot pengasäcken och sedan försöker maskera sig med en hink på huvudet?
Ni vill också se Magnus underhållningsförklaring.
I brist på Nils Poppes lermarsch kan man kolla på när Brasse hittar en lerpöl som han bara inte kan låta bli att slänga sig i. (Efter 16:30 här.)
Att Magnus minsann gick omkring med resväskor fulla med ägg som han knäckte på T-centralen, har jag helt glömt.

Det allra mest fascinerande av det som finns att titta på är ett slags dokumentär som Lasse Hallström har gjort, som visar hur duon arbetar: ”Humorverkstad med Brasse & Magnus”. De stängs in i en studio med kamera och mickstativ och serveras landets alla dagstidningar – samt ombeds sedan att under övervakning hitta på sketcher.

Och de är inte få.

Tidningarna, that is.

De läser rubrikerna, fnissar, tittar varandra i ögonen och väntar på en reaktion från den andre. Ordvitsarna sprutar ur dem, och sedan talar de allvarligt om hur de inte som Monty Python har full frihet att skoja om allt. Inte ens om döden.

– Efter att ha visat en begravningskista i bakgrunden i en sketch, blev vi anmälda till Radionämnden, medan John Cleese och Michael Palin kunde visa hur liken i kistor (i genomskärning) samtalade med varandra.

Men Magnus och Brasse i en jättesvettig brottningsmatch med ordvitsar gick bra att visa!

Så här låter dialogen när de i Kvällsposten hittar rubriken ”Jag står inte ut med mina tänder.” Brasse är straight guy och Magnus är galningen med tänderna:

– Vi har sökt upp vederbörande och vi vill fråga honom: varför står ni inte ut med era tänder?
– Därför att dom står ut.
Nämen allvarligt talat.
– Dom är tomma i roten. Dom är hopplösa, dom är oborstade och opolerade. Uppkäftiga och för ett oherrans saliv, ska jag tala om. Jag skulle inte vilja ta i dom med tång ens en gång. Vad dom här behöver, det är en tandsköterska som håller dom på plats!
Jamen snälla nån, nån glädje måste ni väl ändå ha av tänderna? Det måste ni ju …
Jajaja, när man äter ja, men jag talar om är ju emaljens baksida. Är det värt detta helvete, dessa motsättningar som inte går att brygga över. Överkäken sätter sig ständigt på underkäken. Stiftkronor. Guldbryggor. Hela garnityret. Jacketkronor. Här nere sketna oxeltänder bara hela …
Vad ska man göra åt det här? Vad kan man göra åt det?
Jamen jag kan väl inte ta tandställning! Jag måste ju hålla tand för tunga, det är ju en intern angelägenhet men det har varit problem redan från början. Mjölktänderna surnade, de nya har börjat … borsta. Jag skulle inte säga nånting om dom tog sig en enstaka borre, men det är ju rotfylla varenda kväll! Ni skulle känna hur det känns i munnen på morgnarna! Det luktar ju gam-algam ur käften. En del utav dem är redan utslagna. Jag ska säga er, jag funderar på att peta dom hela bunten! Och därmed pasta!

(Ni kan  se den här efter 37  minuter.)

Min absoluta favorit är en sketch där Brasse uppsöker Magnus på en mordbyrå. (Efter 41 minuter här.)

– Ska det vara ett stilla insomnande eller bestialisk styckning?

De agerar alltid som Magnus och Brasse gör i Fem myror, även om de i vuxenprogrammen svär och lever rövare. Det känns tryggt och fint … inte stor skådespelerikonst – men kul.

Magnus självbiografi heter ”Morsning och goodbye”, och är intressant att läsa eftersom han skrev den (eh, fick den berättad för Petter Karlsson) i livets slutskede. Men också lite trist, för han var verkligen normal: snäll, klok, vänlig, gladlynt. (Om man t.ex. jämför med Elton Johns biografi, som är galet intressant eftersom han verkligen inte är normal.) Här finns även två tv-program om honom, som också heter Morsning och goodbye.

Brasse & Magnus i april 2013.

Man kan ju inte bädda in filmsnuttar från SVTplay och Öppet arkiv, så jag berättar och länkar här lite så att ni har att göra resten av jullovet.

Gäst hos Hagge – Magnus & Brasse kommer in iklädda en enda stor polotröja. Se hur de ”lägger ena benet över det andra” efter 2:51.

Efter 19:30 läser Magnus högt ur humorregelboken. Mot slutet får de improvisera iklädda högklackade skor och… ja, verkligen inte slöa.

I Varning för barn kommer Svordomsvisan efter 15:00 och ”Piloterna” efter 25:15. Eller så kollar man här:

Luckan gjordes med hjälp av särskilt Svordomsvisan och några revytitlar samt det fnitter som fyllde de samtal som Magnus & Brasse förde med varandra under åren.

Sista intervjun med Brasse.
Nästan sista intervjun med Magnus.

Men nu!

PLOMMONSTOPET!

Jag drar årets sista vinnare med darrande fingrar eftersom tröjorna i år är så rysligt små. (Jag kommer att beställa nya och knorra hos tischatryckren eftersom jag inte ens kan trä en XS över huvudet.) Och på lappen står det … Pysseliten! En liten tröja till Pysse!

(Jag har fler tröjor, som sagt. Säg till så skickar jag!)

Tack för i år! Nån som har nån idé om den röda tråden? Skriv i kommentarerna eller mejla!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

34 kommentarer

 1. vovamomo

  Det var ju för lätt ,för att va sant.Så ja trodde du lurade oss,förstås. God Jul!

 2. Jossilurens

  Först: men varföööör är mannen på bilden inte en backhoppare?!! Då hade ju allt passat in.
  Sen: Myhrer, frust, flabb, fniss! Han heter Myror!
  Svordomsvisan! Jag spelade nog sönder Varning för barn-kassetten när jag själv var barn.
  Det finns så mycket kärlek här.
  God Jul allihop!

 3. Ardy

  Jag tyckte dialogen lät precis som Beavis and Butthead – fel, fel, fel!

  God jul alla!

 4. Nina

  Grattis Pysse!

  Och god jul, alla!

 5. Dina

  Tjoho! Jag kunde! Gråter inte över denna bal men över tishalöshet… Grattis Pysse!
  DRT? Att alla luckor har en oviktig bild?
  God Jul hela Båset!

 6. Dina

  PS M&B är ju de första jag tänker på när det gäller manliga radarpar. Var ju även min barndom. Och slemmig torsk går ju inte att ta fel på. (Men gris?)

 7. Grattis Pysse!

  Jag funderade på att ge ledtråden att jag spelat boule mot den andre (Brasse) men tänkte att det nog blev för lätt.
  Magnus är en av de snällaste och trevligaste skådespelare jag jobbat med. Inte ens när jag missat att kolla att några lådor han skulle klättra upp på faktiskt höll att stå på och han föll och gjorde sig ganska illa blev han arg.
  Brasse var blyg. Och jag och min boulepartner förlorade mot honom och Hannes Holm.

 8. Den där grisen i luckan kom sig av att Svordomsvisans melodi heter ”Zuckerman’s Famous Pig”.

 9. Tack, hurra! Jag vann! Och jag är ju rätt liten, i alla fall jämfört med PK som är rätt stor. Äääälskar magnusochbrasse och min än så länge osynliga fjällstuga ska heta Brasseborg. Sådeså, bestämt sen länge.

  TACK också alla medbåsister för en underbar december – skönt och välgörande båshäng när mörkret och jobbstressen tryckt på för hårt.

  TACK också till bästa Båsmor för hela klatjoffet! (Jag hittar verkligen inget ord för allt du gör och betyder.) Hurra, för dej med!

  God Jul allihopa! Ses imorrn, för då ska DRT gissningen väl avslöjas? Jag gissar på Berlin, så länge.

 10. Jamen då var jag ju inne i rätt banor men min trötta hjärna orkade inte hela vägen fram … Har precis fått utskällning av mannen min för att jag har tagit på mig för mycket (i år igen).

  Stort grattis till Pysseliten!

  Åsså vill jag passa på att tacka Lotten för denna otroliga bedrift i år igen. Helt otroligt!
  Åsså vill jag tacka för alla roliga rim och alla underbara funderingar från alla medbåsister. Helt suveränt!
  Åsså ser jag fram emot nästa års kalender, bara elva månader kvar, ju!
  Asså vill jag så klart önska er alla en riktigt härlig jul!

 11. Christer, the Long Distance PT

  Tack Lotten i år igen! Grattis alla tröjvinnare! Och god jul allihop!

 12. Betong-Bess

  GOD JUL ALLIHOPA – OCH SÄRSKILT LOTTEN!

  Har klarat precis hälften av luckorna i år, några på talang och några med hjälp av det fantastiska båset. Hittat flera författare att lägga till attläsalistan. Bra utdelning.

 13. Igår blev det paus i köttbullsrullandet när flygbengan & zkop tittade på Kirurgerna, men zkop tittade mer på flygbengan som log hela tiden och sa varenda rolig replik INNAN Magnus & Brasse, t ex ”det heter forska när man inte vet vad man gör”.

  Jossilurens var riktigt rolig i båset igår med sin bild på fem mührer.

  GOD JUL från zkop & flygbengan i Brottkärr. Hoppas vi ses i Lottens julkalender nästa år igen!

 14. Jossilurens

  Ok. Har DRT nåt med begravda hundar att göra? Eller är det det bara båset som innehållit dessa?
  Eller blommor? Men vänta nu, om DRT skulle ha med blommor att göra … Betyder det att DRT är Orlando Bloom?!

 15. Dina

  Klart han är! Eftersom han ju inte fått vara HB…

 16. Ökenråttan

  Emma ….. Peztis: Jaså, maken tycker att du har tagit på dej för mycket. Då får du väl ta och klä av dej lite …

  God Jul hela båset och stort stort tack till Båsmor som förser oss med så mycket skôj.

 17. Håkan (hakke)

  Grattis Pysse!

  Svordomarna fick mig på rätt spår, ihop med Lasse (som också gjort ”Är det grisens fel” med Sif Ruud) och myrer och mammas pojkar (fast deras film var pappas pojkar) blev det klart. Som korvspad visserligen, men det passar ju bra nu till jul.

  GOD JUL BÅSVÄNNER OCH BÅSMOR!!

 18. Meh! Tänkte avsluta mitt svar igår med fel fel fel, jag har bara fel. Men så tänkte jag så lätt kan det inte vara. Nu blir det DRT-fundering heeela julafton. Där emellan skall jag försöka lösa ett pussel jag fått av barnen, det är bara bruna bitar typ. Skitsvårt.

  Önskar er alla en underbar jul och så ses vi här igen om mindre än ett år!

  Och ett stort tack till Lotten som gör detta, julen skulle inte vara det samma utan.

  Kramar, Béatrice

 19. Ni är fantastiska hela sörven! Hej hopp i julgransfoten!

  (Jååå, nog blir det lite DRT imorrn.)

 20. Nämen å. Jag tänkte också vid något tillfälle att så enkelt kan det inte vara. Fast mest tänkte jag inte alls.

  Strax kommer nog de sista så man ÄnTLiGen kan få lite mat.

  Grattis Pysse! Beklagar PK! Tack Lotten och alla! God jul!

 21. Maplestream

  Tur för mig att jag hade fullt upp på dagen igår. Det gjorde att jag läste kommentarerna seeeent och hittade rätt lätt. Kul!

  Tack allihop och extra tack Lotten! Ska försöka hänga i bloggen mer. Tittar in under året men kommentarer inte mer än i december. Skärpning.

 22. Ninja i Klockrike

  Jag skrev en limerick en gång till Magnus, när jag hade varit med i Jeopardy. Inspelningen ägede rum i tv4s hus i Värtan.

  En stilig charmör uti Värtan
  i brand satte kvinnornas hjärtan
  men sen gick det galet
  för han börja med svaret
  och fråga de fel fick de leva med smärtan.

  Han gillade den.

 23. Håkan (hakke)

  Åh, Ninja-Malin! Respekt.

 24. Rosman

  Tack, tack kära Lotten och alla kamraterna. Fattar inte att jag inte fattade när jag kunde Myhrer. Men det var väl ’KSMB som förvirrade!

 25. Magganini

  Jag känner mig rätt nöjd, för jag har klarat alla luckorna i år. Ibland hyggligt tidigt, ibland mkt sent och ibland med puff i rätt riktning av hannoia (hon fattar allt), men i alla fall innan facit blev synligt.

  Grattis Pysseliten! Och Tack Tack Lotten, jag kan inte ens föreställa mig hur mycket jobb det är med det här. Men jag förmodar att det är lite kul också.

  DRT måste förresten vara Lottens kalender, det är den gemensamma nämnare jag kan se. Allihop är med där.

  God Julaftonsafton allihop!

 26. Ökenråttan

  Alla rätt minsann, Magganini! Du håller den duktiga Annikas fana högt genom att vandra i hennes smarta fotspår.

 27. Grattis Pysseliten! Och tack allesammans och hurra för Lotten!

  (Så himla mycket har jag förresten inte puffats faktiskt. Utom igår när jag råkade utbrista “men ärente fem myrer rå?” till frukosten fast det inte var meningen.)

 28. Magganini

  Fast nu kom jag på att jag for med skrytsam osanning … förlåt, det var inte meningen. Joan Didion, som var när jag var ute på rajtan med jobbet, kom jag ju inte alls på.
  Och inte mycket kommer jag på av egen maskin, precis. Men kul är det!

 29. Här får ni en pepparkaka!

 30. Kråkan

  Tack alla för kommentarer – inte minst ledande sådana, och för glögg och för gemenskap.

  Tack Lotten speciellt, för luckorna och för tischan med den store sorteraren.

  Mildvinternattens dimma är tät,
  slöjorna virvlar och vifta,
  Alla sova i husrad rät
  TV-program växla och skifta.
  Månen vandrar bland moln och skyar
  LED lyser upp bland hus i byar
  Regn faller tungt på taken
  endast Kråkan är vaken.

  Sitter så grå vid sin laptop-skärm,
  grå mot sprakande skärmens färg,
  klickar arkivets gula pärm,
  söker i minnets hårddiskmärg,
  irrbloss bland byarnas hus.
  Rycks med i elektronernas rus.
  Grubblar fast ej det lär båta
  över Lottens listiga gåta.

  Igår var jag inne på M&B redan tidigt men övergav det spåret för ett mer punkigt, som jag då blivit säker på. Fel fel fel!

  Jag utropar nu med Edward Persson:
  Julen är en härlig måltid. Nej högtid ska det vara!

  Jag tror att Tegel kan vara en väg till DRT, eller hallonsylt.

 31. Håkan (hakke)

  Ett tag hängde min DRT på längden, ett tag var det djur inblandade och sedan var den religiös av bara helvete. Längre än så kom jag inte, det var lite för mycket annat stök.

  Får se om jag har någon timme över i natt eller under morgondagens bilresa till Åmål. God julnatt!

 32. Nejnej, hakke, lägg inte mer krut på DRT – den är uuuuuuuuuurenkel i år! Nästan självklar utan analys!

 33. AnnaPanna (ny i båset)

  Grattis Pysseliten, vad glad jag är att du också fick vinna en unik tisha! Även glad att denna sista gissning, som jag trodde var fel, faktiskt var rätt! Och tack Lotten för fantastisk underhållning under december! Eller ja, den dryga vecka som jag har varit med.

  Någon röd tråd har jag inte skådat. Utom Magganinis förslag, som jag tycker är strålande!

  Under dagen, denna julafton, har jag för övrigt lekt med orden med sonen. Han fick en ledtråd till julklapp. Om stav i olika pluralformer. Stäver, om stavar. Lite för kryptiskt, men han gillade när han väl förstod. (Det var en bok om Harry Potter.) Vi har även utrett om latin vore lämpligt som ett hemligt språk.

  Sonen är material för denna julkalender vill jag påstå. Om nåt år. Det säger jag nu. Yo. (För att citera embryo.)

  Tack för glögg och gäng på läktaren. Och för inspiration till tveksamma men underhållande rim!

 34. Dammråttan

  Tack för kalendern och tack för båset. Underbart som vanligt, även om jag varit dålig på att bidra i år, så uppskattar jag att läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.