Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2019: femtonde luckan

I lusseluckan 13 avhandlades skjul och post, medan vi i dess facit fick veta av Hannoia att prinsessan Pauline von Metternich år 1892 på grund av ett blomsterarrangemang förmodligen duellerade topless med grevinnan Anastasia von Kielmannsegg. Sånt glömmer man inte i första taget. Magganini vann en osynlig tröja och alla längtade till nästa boktips.

Eller …

Lucka 15


Duktig idiot?

Här kommer Kaspar Hauser gående. Han har ju svårt med språket, vilket jag ska fråga honom om.

– Hallo Kaspar! Har du lyssnat ordentligt och reflekterat över hur språket liksom tvingas på oss av samhället, där normen är konformism och en mening kan funka som en tyrann som utnyttjar människorna? Det är språktortyr!
– Va? Jag har … bara … tappat min sko, den skon som man har på handen. Vad heter en sån?

Ja, som ni ju ser har vi inget att hämta där. Åhå, minsann är det inte Ravelli som släntrar emot mig: straffmålsångesten personifierad! Jag måste fråga!

– Hej Thomas! Konkret nu, hur känns det, såhär 25 år efter det som hände i Berlin?
– Berlin? Nu minns du fel, det var i USA, mot Rumänien. Tja, det var inte så mycket jag gjorde, men man kan lätt kalla det en wim-wim situation eftersom jag sedan dess tusen gånger har fått berätta om mina tankar efter denna särdeles lyckade dag. Även nu, för dig. Jag kan berä…

Jag viftar avvärjande och rör mig bortåt de andra eftersom jag inte riktigt litar på dem som är sådär blygsamma; då och då måste man faktiskt fascineras över sin egen förträfflighet. Nämen så roligt – här kommer ju  Astrid Lindgren!

– Astrid!
– Nej, jag är i…
– Barnberättelsernas underbara drottning!
– Det är ett misstag, jag är he…
– Jag har förstått att du stenograferar, och dessutom är vänsterhänt och därmed ju måste ha problem med kludd och sudd?
– Stopp. Jag är inte vänsterhänt och jag är inte Astrid. Jag heter Karin Nyman.

Jävla idioter till att förställa sig. Allihop. MEN TYST! Här kommer äntligen Schubert! Han som 1827 skrev, vahettere, vahettere … den där, ni vet.


Helt fel bild!

 

Facitsajten!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaring.

Share
Publicerat iBloggen

91 kommentarer

 1. Läser luckan innan himlen ens har ljusnat, så tidig brukar jag inte vara. Mörkt och tyst i huset och jag är trött, kanske somnar om.

 2. Ninja i Klockrike

  Halloj, godmorgon, guss fred i stugan, jag vet vilka alla de här tre personerna är, men HB, nja det får en nog grunna lite till på.

 3. Looooo (som glömde klicka i Komihågmigrutan och inte heller kommer ihåg hur många o jag ska ha)

  Idag är jag åtminstone inne i båset och stampar på rätt morgon! Det hjälper inte dock, det hela är mig ett mysterium. Kokar kaffe till läktaren sålänge.

 4. vovamomo

  Någon gång skall det kanske vara lätt.Som motvikt. Men ja går inte på det.Det kan va den andre.

 5. Magganini

  Jag sätter mig på läktaren och snurrar på blåsippan ett tag, för en sån måste det väl vara jag har. Många tankar, åt samma håll allihop än så länge.

 6. godiva

  Godmorgon! Vilket namndroppande! Men ändå hör jag ingen liten fågel som kvittrar i varken höger eller vänster öra, så allt är som vanligt! Dvs invänta båsets analys, och sen ändå inte fatta galoppen. Champagnegaloppen! Det var väl Schubert?

 7. Christer, tLDPT

  Äntligen en lucka jag kunde, antagligen för att jag för en gångs skull hade tid att googla lite. Får se om jag kommer på någon ledtråd under dagen.

 8. Kråkan

  Många ledtrådar pekar med hela handen men åt olika håll… Å andra sidan kan det vara fel. Det är svårt att samla allt.

 9. Eva-L

  Jag har ingen aning, men jag börjar se en röd tråd (jag hoppas att det finns en röd tråd i år).

 10. Christer, the Long Distance PT

  Får se om jag kommer på någon ledtråd under dagen.
  Skulle man också kunna säga.

 11. Allt utom Ravelli verkar ju höra ihop, på något sätt om man är beredd att brygga över både det ena och det andra. Skulle möjligen kunna vara hans wim-wim-replik.

 12. Ökenråttan

  Och lille Schobi-dobert får vara med i luckan, på riktigt! Franz Peter, som han heter. Österrikare.

 13. Min hjärna kopplade ur vid Ravelli, eftersom det är sport och jag inte förstår sport. Sen gogglade jag och fick omedelbart fram fem författare som alla verkar vara fel. Återkommer när saffranskatterna är utbakade, eller så.

 14. AnnaPanna (ny i båset)

  Ojoj!
  vad skoj!

  Hitlänkad av Pysseliten
  har jag just blivit biten!

  Att hänga i ert sköna bås,
  Där kluriga ledtrådar förstås.

  Jag googlar med frenesi,
  Men Schubert ger mig bryderi….

  Kan jag ändå ha träffat rätt?
  (Eller är det en blåsippa jag sett…?)

 15. Barkborren

  Kaspar, Jespar och Jonatan de tre rövarna eller de vise männen eller inte alls. Barnvisan börjar i alla fall med, Här kommer Kasper och Jesper….. Sång och musik i juletid och pyssel med barnen. Änglar och tomtar tovade av fårull. Från hantverket till film när mörkret
  drar över himlen. Och jag fortsätter följa uppmaningen;
  skriv vad som helst.

 16. Bridgroom

  Språk som ingen av oss kan är lite besvärligt men vi har i alla fall löst bilden – vad den nu har för betydelse.

 17. Niklas i Göteborg

  Vi sitter här hemma och fattar inte vilken språkstropp det kan vara. Ni i båset verkar ha bättre koll.

 18. Maplestream

  Måste dela en nyhet som är helt OT, från polisen i Uppsala. Nästan som hämtat från en film. Tragiskt i sig men lösningen och utgången. Bra gjort!

  ” Polis spanar efter en misstänkt sexköpare på Karfeldsgatan i Uppsala. Den misstänkte sprintar iväg och polisen inser att han blir frånsprungen, stoppar ett pizzabud på cykel, lånar cykeln & kör ikapp den misstänkte på Österängsgatan där konsekvensutsättning äger rum.”

 19. Betong-Bess

  Många tankar kring det här. Men jag tror att Astrid Lindgren satt mig på spåret.
  Den här årstiden känns ju som ett enda långt mörker så det är bäst att ge sig ut en stund nu när det är lite ljus på himlen. Återkommer i eftermiddag och ser om min tanke kan bekräftas – eller ska förkastas.

 20. Ninja i Klockrike

  Välkommen till båset AnnaPanna.
  Det finns alltid glögg och peppisar på läktaren om man behöver grunna en stund.

 21. AnnaPanna (ny i båset)

  Pysseliten: Om jag har förstått rätt, är det inte samme Wim.
  Men även den Wim som vi tänker på, kan, om man så vill, kopplas till den näst sista ledtråden. Den om Schubert, som jag till slut knäckte. Tror jag.

  Jag tror att det är fel årstid för blåsippor! Och är oerhört mallig över att förmodligen ha knäckt min första lotten-lucka! Nybörjartur i googlandet.

 22. AnnaPanna (ny i båset)

  Tack Ninja för varmt välkomnande! Jag tror att jag är färdig med gissandet, så jag kanske kan få fira med lite glögg på läktaren, innan det är dags att försöka ge lagom kluriga ledtrådar?
  Jag har inte riktigt koll på när ledtrådsdroppandet görs enligt båsets etikett, men jag spanar och anpassar mig. Några ledtrådar har ju redan droppats, men ligger lågt ett tag. Dricker glögg.

 23. Välkommen AnnaPanna!

  Kutymen är att man lettrådar väldigt skumt och konstigt och gärna förvirrande inledningsvis. Dessa kommentarer blandas då på ett förtjusande sätt med alla blåsippor och Schubertar tills de som sitter på läktaren dränker sina sorger i kletig glögg. Mot midnatt blir ledtrådarna mycket, mycket tydligare.

  Ibland har det hänt att hela båset har bestämt sig för fel HB, och då går jag in och ger jättetydliga hintar. Men det är mycket ovanligt!

 24. Maplestream

  Angående pizzaleverensen vet jag inte, måhända blev det pizza av alltihop?

  Luckan, ja den är olöst. Inget nytt under solen där inte.

 25. Bridgroom

  Innan jag läste alla lettrådar trodde jag att jag visste, men nu…
  …nu tar det några timmar innan vi kan läsa nåt mer för adventskaffegästerna kommer snart.

 26. farran okcså morran sittrer med kallelenderlukcan uppslagen: vi har inte ett endaste uppslag till vad det här kan varan

  embryo kan du gissla

  hm

  hm

  hm

  ja eftrersom astrid strindberg är med så handelar det väl om hemsköborna eller barna på snorkråkan det säljer jag nu yo

  ö nä

  nähä då handelar det väl om julgrannarna i brullerbyn lisa okcså lasse okcså lilla my det säjer jag nu

  lilla my men hon var väl ett av muffinstrollen

  nej du tänkcrer på lilla my lilla ponny

  jaha: men då fattrar jag inte vad tohmas ravioli har med saken att göran: han är ju målvakct inte valakct

  nä nu får vi sadla om

  hm

  hm

  hm

  aha: ravioli sven goran astrid strindberg muffinstrollen: den finskca gemensamma nämnaren är alltså bakverk eftrersom fotboll ärlikamed bakfoten ärlikamed baklukca ärlikamed användskallelendern ärlikamed lukca okcså om man räknrar ihop allan ledtrådrar blir det femton okcså det är dagens lukca alltså är svaret lukca femton

  herregudrun: tillbaka till början

  herregudrun: det är en evighetsmaskin

  herregudrun vi är fast i kallelenderloopen i den inre yttre rymden vi måste kommra med ett svar annars förevandlas vi till marsipaner okcså hamnrar på den röda planeten till jul

  OKEJ LOTTEN PÅ A SVARAR VI LUSSELELLEBULLRAR EFTRERSOM BULLRERBRYN OKCSÅ PÅ B SVARAR VI RUDOLF MED RÖDRA MULNEN EFTRERSOM ASTRID STRINDBERG EFTRERSOM RÖDRA RUMMET EFTRERSOM DET LAKCRAR PÅ NU ORDENTELIGT DET SÄJER VI NU

  YO

  okcså den rödra tråden är jul ellrer presentsnöre eftrersom det fattrar ju allan det säjer jag nu att det behövs något för att knytra ihop det här

  hur långt är ett sånt där snöre mellan tummen okcså pekfingret det undrar jag nu

  ja mellan tummen okcså pekfingret är det väl kanske en decimetrer mellan tummen okcså pekfingret det säjer jag nu

  yo

 27. Dina

  Går som vanligt direkt upp på läktaren och sörjer baler på slott.
  Skall jag ta med mer kaffe? Eller kanske behövs något starkare?
  Tar iaf med letredskap.

 28. Kråkan

  Jag har en känsla av att NU är rätta stunden att skriva en ledtråd … Eller ska jag vänta till den sista timman för att vi ska förstå varandra?
  Nej då är jag nog för trött tänker jag.
  Jag vandrar långsamt hem till läktaren och tänker att det här är en bra dag.

  Glögg någon? Och lite bjällerklang i från jukeboxen.

 29. jossilurens

  Men jag vet inte om hon fortfarande bor i rum nr 29. Däremot vet jag om en översätter rum till engelska och hör lite fel, så kan room lätt bli Bloom. Kort och gott, dagens HB är Orlando Bloom

 30. jossilurens

  Det här är förresten min favoritlucka. Inte favoritHB, men lucka. Ledtrådarna tar aldrig slut och jag har miljontals flikar uppe redo att hoppa fram och tillbaks mellan olika icke-ledtrådar för att koppla dem till Orlando, men det blev mig till slut för övermäktigt. Det är för stort. Luckan är för stor. Lotten är ett geni! I’m not worthy!
  Men det är härligt att leta ledtrådar. Att få känna sig lite som en polis eller en detektiv, lite cool så där. Ungefär som Sherlock Holmes, tänkte ni att jag skulle säga, men nej, här sitter jag och tänker på den gamla tv-serien Baretta med Robert Blake i huvudrollen, något som fick mig att inse att jag fram tills nyss gick runt och felaktigt trodde att det var Columbo-skådisen Peter Falk, som var misstänkt för att ha mördat sin fru. Meeen, när vi ändå talar om Ooo:n och room, så är det ju ingen slump att Peter Falk medverkar i filmen rOOmmates tillsammans med ingen mindre än Julianne mOOre. Men för att göra lidandet kort, så 2013 spelade Julianne in filmen Don Jon, vilket får oss utsökt att tänka på Don Juan DeMarco, på film gestaltad av ingen mindre än jOOhnny Depp. Johnny Depp kan vi ju allt som oftast se som piraten Jack Sparrow och vad är det pirater brukar ha sittandes på axeln om inte en papegoja. Ha!
  För det är just vad även Baretta har. Han har en vit kakadua (eller CockatOO, som det heter på engelska) vid namn Fred, som på riktigt sjörövarmanér brukade ropa/kraxa/säga ”Abandon ship! Abandon ship!
  Behöver jag säga mer? Idag är dagen när HB faktiskt är Orlando Bloom.

 31. Jag googlar runt och hamnar hela tiden i samma bergsland, men är osäker på HB. Är det en man eller en kvinna? Eller en blomma?

 32. godiva

  God afton! Embryo skriver om att sadla om sin valack, och hur ska jag fintolka det, på sjörövarmanér!? Jag är en jäkel på sadleri i skentrav, men hörrni, snälla, skjut inte budbäraren! Nej, det var ju igår, med postiljoner. Jag tycker det är alldeles för lite limericks idag, jag behöver rytmen.

 33. Tihi. (I största allmänhet.)

  Helloooooo! Lite limerickar? (Jag kan inte tänka emedan jag har ätit hur mycket béarnaise som helst. Och detta är icke en lettråd.)

 34. Smultronblomman

  Dagen ägnades åt att rengöra ugnen. Finns något tråkigare? Testar ett nytt knep – bikarbonat blandas med vatten till en sörja och stryks på ytorna. Sedan ska man spraya med ättika eller vitvinsvinäger. Jag tog det sistnämnda. Syran, det låga pH-värdet, får bikarbonatet att fräsa och bubbla. Så skulle man torka av. Om det hjälpte? Knappast. Det blev att moppa upp sörjan, med gummihandskar på och så gå loss med Svinto, i allafall. Om man inte tittar så nära så ser det rätt OK ut.
  Nu är jag helt ’sör’ i ryggen, som vi säger lokalt.

 35. Lagat magiskt god fisksoppa med saffran och bakat en ännu godare saffransmandelkaka. Men luckan den är lurigare än dagens recept (det ena var från Amerikatt ni vet med sådana där konstiga måttangivelser). Tar med mig en flarra svartvinbärsglögg och kakrester och sätter mig på läktaren och bläddrar förstrött i Wikipedia och försöker binda ihop det sura Ph-värdet som bron ledde till med de övriga i luckan.

 36. Håkan (hakke)

  En versmakare bland poeter
  han rimmar på lemerickmeter,
  Är han dum eller vis?
  Får han ta sig en pris?
  Är det rim och reson vad han heter?

 37. Efter några googlingar är jag i mänsklighetens utkant och rör mig, så läskigt. Sitter nog kvar på läktaren, känns mer tryggt där. Men mest hemma känner jag mig i skogen. Min sambo har sagt att jag är lika hopplös när jag gör 2 saker, Lottens lucka och när jag bara skall ut i skogen en stund. Kommer alltid försent till det vi skall göra sen.

 38. Leda

  Mera åt Kinkshållet än Beatles, är vad jag tror. En HB som verkligen luckats, kan man väl säga. Även om resan varit kylslagen. Grattis.

 39. Christer, the Long Distance PT

  Nej nu tänker jag så här att nu är jag trött, fast klockan bara är lite efter nio.
  Natti, natti, ses i morrn!

 40. Bridgroom

  De stunder com jag hunnit sitta vid datorn i dag har inte lett till någon HB. Däremot kanske jag har hittat en lettråd till farfars farfars mormor vilket är OT här. Jag kikar i morgon för att se om någon av mina idéer var åt rätt håll.

 41. Magganini

  Jag fick en känsla nästan på ett ögonblick i morse för viken HB vi har att göra med här. Om den är sann vet jag inte, men ingen i båset verkar motsäga det.
  Jag behåller den möjliga blåsippan.

 42. Det fanns en Lettråd i Etuna
  Båset lyste och tipsade
  Men int’ fan kunde jag finna’na
  Tillbaka till Ruta Ett jag sade.

  Den som kan någon sämre får gärna komma med den. Jag Swishar ännu en slant till Stadsmissionen och barnens julfirande så fall.

 43. Nä vet ni jag har ritat och tittat på mina vampyrer (helskottans långa säsonger i den här serien…) och nu är jag ju jättetrött men jag måste ju åtminstone i hatten så får jag väl nattgoogla då.

 44. Helena

  Det ser ut som massor av lettrådar här, men jag är för trött för att fatta någon enda, eller ens försöka rota i saken. Gör ett hatthopp ändå.

 45. Håkan (hakke)

  En dörrknackare ifrån Griffen
  var med kungen vid apetirifen
  sedan la han en straff
  så en målvakt, helt paff,
  kasta’ handsken och klarade biffen.

 46. Jaja nu vet jag väl då. Jag anade det på rena ordvitsen i förmiddags sen tänkte jag på annat hela dagen och nu är vi här. Jag helt enkelt googlade den HB jag anade och så var det hen.

  I min vampyrserie har de haft olika begravningar i en tre-fyra avsnitt minst. Det är attans dramatiskt, är vad det är, och många långa farväl. Min frånvaro kan förklaras till stor del med att det är ett heltidsjobb att bingea serier. Jag tar det på mycket stort allvar!

 47. Nej ÖR, Fia har aldrig bett oss överge gotlandsbåten. Hennes båtfärd är ritualiserad: När vi kör ombord sitter hon på min axel (annars sitter hon alltid i sin transportbur när hon åker bil), sedan tar jag av henne selen och sätter in henne i hennes lilla bur (sommarstugan) som är packad längst fram i packningen så att jag når den från förarsätet. Hon sitter alltså och vegeterar på bildäck under överfarten.

  Om det av någon outgrundlig anledning fanns någon ledtråd i detta är det helt oavsiktligt. Jag har dubbelglöggat idag och HB-dimman vill inte lätta.

 48. Håkan (hakke)

  En änglalik film i Berlin
  fick kritik av ett kritikersvin:
  Manuset sög,
  regissören var trög
  medan Falken som vanligt var fin.

 49. Örjan

  Förstår inte Wikipedias länkning. På svenska sidan finns artikel om HB, men ingen länk till någon text på tyska.(dock engelska
  OK jag googlade naturligtvis. Där fanns uppgift om wikipedia.de, med lååång artikel om HB.

  Vaffo gör de så?

 50. Rosman

  Jag och HB heter likadant, tro det eller ej. Det är kanske en lyckogrej? Jag bugar och bockar och morsar. Som fondor och falkar och toshar.

 51. du bordre limmra ihop en limmerikc embryo

  jaha

  LIMMERIKC MITTIPRIKC

  en jultrött julgranne i svärje
  var trött på lite av allt okcså värje
  hen satt hemmra okcså svordre
  tills orden försvann undrer julbordre
  då fikc hen bärje om från bärje

  den satt

  ja den satt fast fint det säjer jag nu

  yo

 52. Luslina

  Jag vet, jag vet, det gick än krigisk ängel genom rummet. Nu ska jag bara backa upp och läsa alla spännande kommentarer!

  Inser att jag är tre kvart på efterkälken … plus ett dygn … Går tiden fortare när det är riktigt jädra mörkt ute?

 53. […] Lucka 15 var en trist, men nobel historia, som många lyckades lösa på finurliga sätt! I facit fick vi ännu några fler limerickar att läsa – till och med embryo rimmade! Béatrice vann en (fortfarande!) osynlig tischa, vilket var synnerligen lämpligt eftersom hon ända sedan förra året har gått tröjlös. Och Ökenråttan utredde lucklösningsletandet och kommenterandet så här: […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.