Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2019: trettonde luckan

I facit till  den sanslöst fantastiska elfte luckans kommentatorsbås, tog vi igen oss efter limerickkalaset, drack glögg och vilade på ett berg av lussebullar. Sedan hade vi inte alls lussevaka, utan inväntade bara lugnt den trettonde luckan som alltid illustreras av en vettig bild.

Ninja och hakke som vann varsin osynlig tischa har ett gemensamt: rimmandet. Må det räcka ända till julafton!

Lucka 13


Synopsis

London 1930-ish. Postflickans föräldrar har äntligen dött i influensan. Pengar saknas, men släkten är stor. Hon ber den leende damen om råd, och bosätter sig hos de intressantaste släktingarna eftersom hon hoppas få stoff till den succéroman som hon i Jane Austens anda tänker slå världen med häpnad med på 1960-talet. Vi ser henne träffa en Gandalf-typ och den hemliga tant Ada. Saker händer. Bröllop.

Inledning

Betjänten:
– Posten, postflickan!
Postflickan:
– Åh, tack, snälla betjänten!

[Postflickan öppnar posten. Ratar breven. Fastnar för ett.)

Postflickan:
– Det här låter knäppt, vansinnigt och intressant!
Den leende:
– Men ska du verkligen? Ska du inte skaffa ett jobb istället? Som journalist? Nåt med bokföring eller biodling?
Postflickan:
– Jag är säker! Jag åker!
Den leende:
– Men de har säkert inte ens ett badrum!

Berättarröst:
Postflickan bar på den underliga och kanske lite omoderna idén att man alls inte behövde gifta sig av kärlek. När tiden var kommen och hon hittade en man med tillräckligt vackra tänder, skulle hon se till att anordna ett arrangerat bröllop åt sig själv.


Så onödigt med en bild här!

 

 

Facitsajten!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

Programförklaring

Share
Publicerat iBloggen

103 kommentarer

 1. Aha!

  Är det en jättelätt lucka igen? Det verkar osannolikt. Önskar er alla en härlig dag så länge 🙂

 2. godiva

  Godmorgon! Tänkaren, Trump eller Strindberg? Frånsett bilden kryllar texten. 7 gånger post och en biodling?

 3. vovamomo

  En engelsk flicka som kan tänkas gifta sig utan kärlek ? Tja,det finns ju lite att ösa ur..

 4. vovamomo

  Det som dök upp passar inte,för det var ju Scotland och artonhundratal.Hon var ju blind,så hon var ingen postflicka.

 5. Håkan (hakke)

  Först fick jag en association till Oraklet (jag räknar med att Jossilurens kan reda ut hur det leder till Orl. Bl**m) och sedan virrade min hjärnas varr ihop det fullständigt. Idag ska jag gå kurs hela dagen istället för att hänga i båset, men en liiiten vers då såhär på morgonen:

  En man i ett brittiskt imperium
  han formar ett nytt ministerium
  och sen hörs han ropa:
  ”Vi slopar Europa,
  och det är mitt enda kriterium!”.

 6. Eva-L

  Hej!
  Jag har ju missat flera dagar, men det kanske var det som behövdes, för jag vet exakt vad det här är (om inte hela ledtråden är en rökridå och det egentligen är Carl Barks som åsyftas). Om det är den jag tror så har HB en eller annan koppling till Linje Lusta.

 7. Uppe i ottan på Luciadagen, kämpar i kölden mot det hägrande målet: värme och tröst på läktar’n.

  Hakke, vilken perfekt dagsvers!

 8. Babs

  Det här klingar fruktansvärt bekant, men frågan är om det beror på att jag har läst just det här eller om det kan vara plotten i en uppsjö romaner och/eller filmer.

  En får se.

 9. Smultronblomman

  Jag har egentligen inte tid med kalendern i dag. Här ska det översättas instruktioner och manualer från eneglska till svenska. I går fick jag lära mig ett nytt ord – increment – inkrement. Jag drog slutsatsen att det måste betyda ’stegvis’. Jag får väl ta detta stegvis och återkomma senare.

 10. Ökenråttan

  Även jag har lärt ett nytt ord. I dag gick jag till banken för att ställa en fråga i alla enkelhet. Medan jag tog en nummerlapp klev ett par in direkt från gatan och till killen vid disken och började lägga ut texten om sina pengaförhållanden. Jag väntade beskedligt. Dom höll på och höll på och särskilt var det aktiedepåerna som väckte frågor. Man kunde ha aktierna i depå si. Eller depå så – ’men då hamnar vi i en annan skattemiljö’. Skattemiljö! Va säjs?
  Efter 30 minuter förbarmade sej en vänlig människa över mej, svarade på min lilla fråga och gav mej ett vackert doftljus som present. För att jag fått vänta så länge. Paret med aktiedepån tog just av sej ytterkläderna när jag gick, så dom håller väl fortfarande på.
  Såvitt jag vet är detta ingen ledtråd.

 11. Fredag den 13:e, började dagen med att hyrbilen jag har nu inte startade. Nu läser jag luckan och får en aning men kan inte googla fram det men ser en tågresa. Skall på ett nytt julbord idag, kanske tur jag inte har bil utan åker buss så jag inte fortsätter med att försöka ta med älgkött till middagen.Får återkomma i sena timmen och se om jag kan få fler lettrådar.

 12. Örjan

  Lar- (den ”sjungande”)korsordsapan.
  Förekom även som svar i förra veckans ”På Spåret”.
  Dagens HB- författare vars namn börjar på LAR (för- eller efternamn)?

  Ingen aning.

 13. Örjan

  Har fått lyssna på på laren-parens ”sång” (mångåriga monogama parbildningar) när jag besökt Malaysias djungler.

 14. Maplestream

  Postflicka. Är det numer en pojke då? Nä.

  Inledde dagen med att beskåda ett tjusigt luciatåg. Fint som snus! En av tomtenissarna hade tyvärr otur idag den trettonde, han svimmade mitt i sången stackarn. Det gick dock bra för honom ändå.

  Nu ska jag försöka få lite tid till goggling också. Tjoflöjt.

 15. Dina

  Oj! Något vibbar bekant. Nog första gången i år. Måste undersökas. Sätter mig på läktaren med dator och filt och börjar googla.

 16. vovamomo

  Varför tänder är värt att nämna,är ju ett frågetecken.I varje fall för mig.Jag såg Ewert Ljusberg ,en gång, när han stod och underhöll.han var alltid lite ekivok, och rolig ibland. Men en fin sångröst,verkligen.Han stod o sjöng en Elvislåt ,på norrländska.”Lån mä tänder”

 17. Hemma efter att ha hämtat groomens nyreparerade dator och inhandlat glögg, saffransbullar, sugru, som numera tydligen heter kintsuglue (gogglas), samt julfrimärken. Postflickorna sjöng vackert i sopranstämmor, vill jag minnas. Luciasången på radion imorse var också vacker i sopranstämmor men vi missade det mesta. Dock ska den gå i repris i afton. Till dess kanske jag har fått en aning om HB.

 18. Dina

  Och beträffande gärdagens facit mm:
  1) Grattis Ninja och grattis Hakke!
  2) Märkte mot slutet av dagen att lettrådarna pekade åt JN men hade inte tid att leta upp honom. Och inte har jag läst något av en. Den sortens deckare är inte den sorten jag gillar.
  3) Underbart bås med alla limmerickar och annat diktande. Hur kommer ni på’t? Är full av beundran.
  4) Otäckt med älkpåkörningen. Tur att det bara var lite bilskada!
  Krockade med ett vildsvin för några månader sedan på en mörk väg mellan fält. Inte en skråma på bilen men svinet fick visst en käftsmäll och blev lite omtumlad. Jag märkte inte vad jag hade krockat med men andra bilister som stannade för att se om det behövdes hjälp berättade. (Hade hunnit köra lite till innan jag stannat så jag såg inte svinet.) Tydligen är det totalkvadning av bilen som gäller när man krockar med dem så jag hade verkligen tur.

  Glad Lucia! Och – Vad är skillnaden mellan glögg, gluhwein, och mulled wine? Om det är någon skillnad.

 19. Dina

  Gah! Jag vet att jag läst om en brudgumms tänder. Men var???
  Tar fram stickningen och tittar på film. Hoppas tankarna hittar något i det undermedvetna av sig själva.

 20. Bridgroom

  till vovamomo och alla andra intresserade
  https://www.youtube.com/watch?v=EcVTa2LOif8
  Den första minuten är Lån mä’ tänder (på Hedemål), sen kan man höra mer också.

  Jag har inte hittat nån engelsk bok som överensstämmer med luckan, men eftersom den kanadensiska senast var norsk och handlar om Australien så…

  (OT) Nu har jag nästan fått datorn att fungera som förr igen, utom att spela upp ljud via högtalarna.

 21. Åsa HL

  Idag får jag äntligen åka hem fr konferensen i Belfast. En attans blåsig stad, på en attans blåsig ö. I ett land som det just nu blåser på ena och andra sättet…. HB är fö en stor favorit, som jag hade glömt bort.

 22. Magganini

  Avvaktar på läktaren. Eller i hatten är det väl egentligen.
  Begrundar den där damen som stelt leende säger negativa saker.

 23. Som vanligt är jag clueless, som det heter på utrikiska. (Fast jag borde ha klarat Jerome härom dagen om det inte var så förbålt länge sedan jag läste boken och hade glömt så mycket av den). Annars var det Lussefika i vår 55+ förening i går. Några pötepyttiga barn(barns)barn stod ej att uppbringa i år, så driftiga Seniorer tog ljusen i egna händer.

 24. Maplestream

  Stugägaren Ler ofta, hans ena lilla tös gav sig visst in i vinbranchen sen, den andre blev expert på punkter och prickar som hon gärna lärde ut.

  Åsså den onödiga bilden som ejekligen är jättenödig på mer än ett sätt.

  Hoppas jag.

 25. LottenPotten

  Detta känns som ett hopkok av en massa olika böcker eller filmer som man bara har läst eller sett delar av. Välbekant och ändå inte. Som när man möter folk på sta’n, man hälsar men har glömt namnet. Jag hoppar i hatten, måste göra mallar till pepparkakshuset som ska byggas i morgon tillsammans med tre barnbarn. Kanske hjärnan vill jobba när jag ritar och klipper. Då återkommer jag.

 26. Ninja i Klockrike

  Luckan känns idag väldigt KÄCK.
  Men jag undrar om det inte är en båtresa på tvärs mot Gretas inblandad i intrigen, eller plotten som svensken säger?

 27. Käck, ja. Lite trösterik på ett kanske kyligt sätt. En bondgård och en konstig diskborste samt det där bröllopet och gamla tanten i rummet på ovanvåningen i en enda röra. För att inte tala om den predikande Gandalf!

 28. Ninja i Klockrike

  Nu vet jag!!
  Men jag kommer inte ihåg.
  Mer än att det är få alster jag skrattat så åt. Garvat läppen av mig faktiskt.

 29. Associerar vilt åt förton olika håll. Tar med glögg och nybakta cookies till läktaren. Måste lära mig det där med varmluftsugn vilket år som helst.

 30. Maplestream

  Va! Skulle jag ha fel? Besvikelsen!

  Då är hen väl inte odöd och därmed är alla mina gissningar o odöda. I min egen lilla bubbla ledde din synopsis till ett scenario och där passade precis allt in.

  Hmm undrar just hur jag ska hitta tråden nu?

 31. (pigga?) kristina

  En sval tröst när man är vilse på läktaren är att det i alla fall är På spåret idag.

 32. jossilurens

  Brrr, det är lite … kallt här. Kan bero på att i förra luckan var det snömannen och idag är det snökvinnor. Snow Angels närmare bestämt. För vi pratar ju givetvis om filmen med samma namn, som kom 2007 och där Kate Beckinsale spelar Annie Marchand.
  Någon som däremot inte spelat Annie, men väl Danny är ju Chris Messina. I 90 episoder av tv-serien The MIndy Project spelade han Danny Castellano.
  Och det är nu jag förväntar mig en liten trumvirvel, för jajamensan, Chris Messina hade en liten, liten roll i filmen You’ve got mail (en titel, som vi inte översätter, för det är roligare om mail betyder post)
  Men hur kommer Oraklet in i allt det här? Jo, för en av de klassiska replikerna i The Mindy Project lyder ”I just don’t wanna be like that rando that Gerard Butler wastes his time with before he realizes he’s in love with Kate Beckinsale”.
  Kate har vi redan, så vad pysslar Gerard Butler med då? Jo, samtidigt (nästan iallafall) som Kate gjorde snöänglar, så spelade Gerard, kung Leonidas i filmen 300. Och som vi alla vet, så rände Kung Leonidas till Oraklet i tid och otid för att få råd osv. För att inte tala om att vi kan knyta det hela samman med tidigare lucka – filmen 300 var Michael Fassbenders filmdebut!

  Men om vi nu ska fokusera lite på luckan och Jane Austen. I filmen 300, så spelar Gerard inte enbart mot Fassbender, utan vi kan även se Lena Headey spela Drottning Gorgo. Och det är ju ingen slump att Lena även har spelat Lady Catherine de Bourgh i filmen Pride And Predjudice AND ZOMBIES (ja, versalerna var det jag som skapade, nåja). Så nu ska de inte bara hetsas till att gifta sig, de ska även försvara sig mot zombies.
  Mr Darcy spelas av Sam Riley, som i filmen On the Road spelar Jack Kerouac. I samma film kan vi se Amy Adams spela Joan (tidigare lucka) Vollmer.
  Amy, som gjorde en strålande insats i tv-serien Sharp Object tillsammans med bla redan nämnda Chris Messina.
  Men nu är det dags att samla ihop alla röda trådar, för i Sharp Objects kan vi se John Keene spelas av Taylor John Smith och just nu håller han på att spela in filmen The Outpost i vilken Löjtnant Benjamin Keating spelas av ingen mindre än dagens HB.
  Jahaja, ni är inte nöjda. Hmm, men lyssna på det här då. Sharp Objects utspelar sig i den fiktiva staden Wind Gap och 2002 spelade Kate Beckinsale in en reklamfilm för just klädmärket Gap och tillsammans med vem gjorde hon det? Just det, dagens HB, som inte kan vara någon annan än Orlando Bloom.

 33. Jaja jag får väl Posta nåt då fast jag skulle titta på På spåret. Jag trodde att jag skulle upp på läktaren men sen visade det sig att jag har varit småkär i Kate sen 2003. Jag vill tacka jossilurens som helt på egen hand och med vad som får antas vara stort besvär vevade igång mitt hjärnkontor. Tänk ändå vilken ynnest att få leva i skuggan av en sån båsmagiker.

 34. Håkan (hakke)

  Ehh… nu är hjärnan inte med över huvud taget. Jag har gått en kurs om produktledning idag och den har tydligen fyllt igen synapserna helt. Tolpagorni heter företaget som höll kursen, som fjället. (Ja, de fick en limerick.)

 35. Det blev en lång dag idag och nu är jag så trött att ögonen går i kors.
  En död one hit wonder alltså? Alltså nääää, jag kan inte. Får bli läktarplats för mig.

 36. Babs

  Sitter längst upp på läktaren och fryser. Kan någon vänlig själ bjuda på lite glögg, som uppmuntran?

 37. Ardy

  Hade plötsligt tid och inspo att tota ihop en limerick. Häpp!

  A London girl moved go Howling,
  for a Darcy mayhap she was prowling.
  Modernizing farm and her kin,
  all vile and eccentric to a sin.
  Seen by Ada in the shed, what was the foul thing?

 38. Ninja i Klockrike

  Ja, Ardy, det är ju den jag tänker på och jag ser ALLT kristallklart framför mig, men inte vad fanskapet heter.
  Men feruketansvärt roligt hade jag, det minns jag.

  Kan HB vara Dr Alzheimer?

 39. Ge inte upp! Lyss till Ardy, Ökenråttan, Zkop, (pigga?) kristina, Hannoia och Jossilurens.

  Sedan är jag lite osäker på Åsa HL och Ninja och några till. Men Maplestream har definitivt fel.

 40. Ninja i Klockrike

  Men nu!!!!
  NU!!!!
  Nu är det färdigt säger jag, och i morrn är det jag som går till bibblan.

  Om ni inte har gissat än, utan sitter på läktaren och är kalla, så kan ni ta er tröste-filt, som svensken numera säger på svengelska.
  Kan det kanske behövas ett skjul i anslutning till planen.

 41. Ökenråttan

  Jag tror på Ninja!
  Nu går jag och lägger mej, helt komfortabel i råttboets kalla sovrum; vi sover med öppet fönster året om, under natthimlens stjärna. Gonatt!

 42. Magganini

  Vaaad gjorde man väl utan goggel? Nu har jag ju kommit på att i det här sammanhanget är Gandalf rena ormen.

 43. Komma hit och komna dit och komma till punkt är förvånansvärt relevant, liksom i förlängningen. Annars gäller som I morse att man söker tröst och lite bekvämlighet i kylan och vad passar då bättre än läktarhäng med glögg och mys och en varm filt.

 44. KerstinB

  Postfröknar vet i alla fall allt som är värt att veta, inklusive att behålla en hemlighet. Det är bra.

 45. Nu trot jag att polletterna ramlar ner på löpande band här. Sitter nån och kurar under en filt uppåt läktarn och känner sig utanför?

  Facit kommer vid sju–åtta-tiden!

 46. Katt

  Det här kunde jag faktiskt, men det är väl ingen tröst. Kallt var det också, men blåste knappast några nya vindar, bara samma gamla grå regn.

 47. Åsa HL

  Men Lotten, då, jag som är helt 100 idag. Om det kan vara till nån tröst…. En kall sådan då då.

 48. Ninja i Klockrike

  Bara man aktar sig för skjulet för man vet inte vad för otäckheter som gömmer sig där.

 49. Rosman

  Lyckades lista ut, har aldrig hört talas om vederbörande men det låter intressant. Det var Laren som hjälpte till förstås!

 50. Looooo (som glömde klicka i Komihågmigrutan och inte heller kommer ihåg hur många o jag ska ha)

  Nu är jag inte framme förrän på morgonkvisten dagen efter igen, men det sker obehagliga saker därute i skjulet, så vad ska en flicka göra ?

 51. godiva

  Godkväll! Jag skulle vilja be att få bildgoogla redan innan lucka 15 hängs ut, för om inte den här bilden har lettrådar så… tror att den skulle kunna få med både Orlando Bloom och Skebokvarnsvägen, och högst troligt några mått romantik, begravda taxar, arsenik, dynamit, kioskvältning, komplementsfärger, hämndbegär, siffror, lösaktighet, prinsessor, allmän ond bråd död, och kanske lite list och rackartyg. Puh! Ni vet var ni läste det först! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.