Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2019: sjunde luckan

I sjätte luckan fick vi facit till den femte, där Hemlisbloggaren faktiskt fyllde år (vilket Betong-Bess påpekade). Betyder det då att svaret på sjunde luckan fyller år den 7 december? Nej, det hade ju varit för enkelt. Eller?

Kråkan vann en fortfarande osynlig tischa, och allt går så bra så! (Förutom ofärdigheten och ickeleveransen å så.)

Lucka 7


När jag var 30-nånting började singellivet att kännas frustrerande. Jag hade svårt att se att ett förhållande mellan mig som en celebritet inom forskarvärlden och t.ex. en flykting skulle kunna beskrivas rättvist. I min ständiga följeslagare – dagboken – kan jag idag läsa att jag då var både osäker och faktiskt banal. Fnittrigt fjantig – men rolig. För att ni ska förstå, ska jag förklara min forskargärning.

Den kroppsliga fysikens personkemi är en av relationsteorins huvudgrenar, som använder fysik – framförallt dynamiken mellan män och kvinnor – för att förklara och studera relationsfenomen på molekylnivå. Exempelvis är förändringar i temperatur, beröring och ökande volym hos en extremitet (samt det arbete och den värmeöverföring som utförs på själva kroppsdelen), kopplade till växelverkan på atom- och molekylnivå.

Därför har jag nu gett upp jakten på den perfekta mannen och kommer att tacka ja till min ansvarstagande chefs inviter. Han är ju i alla fall vuxen. Och man.


Hurra!

Ovidkommande bild!

Facitsajten!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.

Programförklaring

 

Share
Publicerat iBloggen

114 kommentarer

 1. Nina

  Gomorron!

  Det här känns väldigt bekant, men jag tror min första tanke är för enkel. Grunnar vidare.

 2. Ardy

  Få har hållit sig relevanta i samma utsträckning som hon på bilden – vidkommande även i dagens lucka.

 3. (pigga?) kristina

  Den där osynliga tischan kanske kan få lite julmotiv i år, typ en snögubbe eller en ren eller så? Eller ja, om den *är* ren så funkar väl det också.
  Dagens lucka? Får be att återkomma.

 4. Aha!

  Från att inte fatta någonting i luckorna tre till att veta direkt. Det luktar blåsippa. Men sippa är helt ovidkommande …

 5. Ökenråttan

  Jag vet vad damen på porträttet heter. Ikonografi i det här? Hon håller en mapp med papper i. Vad kan det antyda om henne?

 6. Betong-Bess

  Hm… Kan det vara… jooo
  Stor igenkänningsfaktor på HB:s fokus på ett fiktivt forskningsobjekt. Dåförtiden. Nuförtiden lite mer av ett guilty pleasure.

 7. Aku

  Texten fick mig att tänka på personen som sen dyker upp på bilden men se så enkelt är det knappast. Funderar vidare, hmm.

 8. Tänker av någon oförklarlig anledning på kaniner och en akademi men misstänker att det är helt fel. Så jag får fundera på alternativ.

 9. Maplestream

  Hej båset! Anmäler mig härmed till dagens sammankomst. Tyvärr sjukstuga här hemma idag men jag hoppas att hinna kika in med jämna mellanrum.

 10. Meddeldikryss löst. Vi gissade i flera hörn men tänker ändå inte skicka in lösningen.

  Över till luckan, som dock är mindre enkel. Jag har en flickbok från fyrtiotalet eller så där syrran gifter sig med chefen och upptäcker väl sent att livet utan penningbrist men även utan kärlek inte är allt hon hoppades. Den är det inte.

 11. vovamomo

  Behöver väll inte vara så torrt som det först låter? Om kvinnliga kemiforskare vet jag ju intet.Forskning är forskning är forskning.

 12. Bra, hörni allihop!

  (Jag är lite frånvarande under eftermiddagen med författarmarknad, pingismatcher, basketmatch, laxbjudning och en liten champagneslurk. Men lite närvarande också!)

 13. Ökenråttan

  Mer ikonografi: Till höger står ett … med en … i. Ja, just det. Lotten har beskurit målningen.

 14. Håkan (hakke)

  Det här känner jag inte alls igen vid en första snabb genomläsning. (Storstädning i det hägerstenska residenset idag, attji!) Jag undrar om floskelgärningen verkligen handlar om floskler, och om snigellivet verkligen är långsamt och instängt?

 15. Förutom att början skaver, så känner jag bara en forskare som skrivit roliga (som i skratta högt roliga) böcker. En riktig joker. Säkert en blåsippa.

 16. Bridgroom

  Jag fick flera idéer när jag läste texten men ingen passar ihop med nån association med hon på den ovidkommande bilden. Jag får fundera lite. Det klarnar kanske efter att vi varit bort på lite glögg.

 17. Har gogglat lite och hittat en hund som skriver dagbok och har samma förnamn som hon på bilden. Det spåret tror jag inte på heller. Ska jag ta med russinen till läktaren?

 18. godiva

  Dessutom undrar jag hur alla vet vem det är på bilden? Jag har varit en bakåtsträvande, lite ängslig skeptiker, men jag lärde mig nu att tro på en modern vetenskapsteknik – som faktiskt fungerande! Tack igen Google! Jag undrar när forskarna kommer installera tekniken i den mänskliga hjärnan, det vore något för en ansiktsblind som jag. Dessutom kanske den kan fungera som dejtingapp, opposites attract, men det är nog lite väl ovetenskapligt hokus pokus.

 19. Magganini

  Hej hej hattens djup, jag hoppar i här så länge. Lite senare kanske jag kravlar mig upp på läktaren, och kanske då kan bidra med en liten tårtrest.

 20. PK

  Dagens HB fick kämpa mot många fördomar under sin karriär. I övrigt hänvisar jag till en av Clintan senaste filmet för fler ledtrådar.

 21. Godiva: jag tror att vi känner igen bilden snarare än ansiktet. Det är det vanligast förekommande porträttet av personen ifråga och reproducerat lite varstans.

 22. Bridgroom

  Jag är nu nere i två alternativa HB, varav förmodligen båda är fel. Ingen av dem passar in på alla uppgifter som ges – och de uppgifter som inte ges kan jag f.n. inte hitta någon anknytning till.

 23. Christina

  Tänker att det kanske är så lätt som det verkar för att även jag ska kunna klara av en lucka detta år. Men förmodligen inte.

 24. Bridgroom

  Det hjälpte inte med glögg, mat och prat med grannar. Jag har fortfarande bara två oförenliga idéer som jag inte kan förena och som bara delvis passar ihop med ledtrådarna. I ett fall är det dessutom alldeles för enkelt. Eftersom det inte finns hattar i min storlek drar jag ner nattmössan något.

 25. Ninja i Klockrike

  God morgon!
  Har avverkat dagens första kopp te, och snart är en ny kanna bryggd. Te har en oöverträffad förmåga att stärka den intellektuella kapaciteten, som för tillfället befinner sig i motsatt fas, nämligen antillektuell.
  Det kan klarna, för personen på bilden tillhör mina favoriter sen tonåren.

 26. Smultronblomman

  Det här verkar inte så svårt. Alltså har jag tokfel. Men jag håller fast vid min gissning. Så länge. Gifte hon sig överhuvudtaget?

 27. Agneta uti Lund

  Inte så mycket, Ökenråttan! Det är en bok, som jag inte har läst, men kunde titeln på. Sökte på den och allt stämde. Jag är ledsen: Inte mycket till ledtråd, men jag är inget vidare pigg – har varit sjuk en dryg månad. I sig långsamt på bättringsvägen, men tänker rätt långsamt. En ledtråd kom jag nu på: Del av boktiteln finns i texten. Om jag nu har rätt!

 28. Nina

  Smultronblomman: Jorå, i trean. Om vi nu tror samma, den där det förekom blå marmelad i ettan. Hon var nog inte den hushållsgudinna hon trodde, vår hjältinna.

 29. Barkborren

  Varför är det så svårt att väva in ledtrådar? Eller lettrådar?
  I dagboken löper pennan lätt .
  Ska ta tag i den men först
  kollar jag Kärlekens vägar, en australisk serie jag följt, en skön avkoppling. Huvud-
  personen är en sharmig, attraktiv, självupptagen kirurg vars minspel påminner om sonens. Jahaja! Tyvärr ofta en tråkmåns som bara …. Iphonen.

 30. Dammråttan

  Hemkommen från jobbet. Hoppar i hatten. December är som december brukar vara. Synd att bryta traditioner…

 31. Smultronblomman

  Nina – nej, det var inte den jag tänkte på. Nu gör jag det. Tack för knuffen i rätt riktning.
  Det var väl ekologiska regnrockar i trean, som inte höll måttet.

 32. Jag vägrar tro att jag hade rätt vid första nyvakna morgongissningen. Resten av dagen har jag tittat på några avsnitt av två olika vampyrserier med Ian Somerhalder i en av huvudrollerna. Det sistnämnda mkt OT, skulle jag tro.

 33. Bridgroom

  zkop påstår att det är 183 år mellan verken (undrar vilket som då är startåret – hon på bilden skrev flera). Men om jag väljer en, kan då HB vara den som skrev ”Mulle Meck bygger en båt”

 34. Aha!

  Hannoia, var en V-Wars? Det står ”Horror” på IMDB så jag undrar hur otäckt det är? Gillar det mesta, men inte skräck.
  Betong-Bess, jo, om min HB inte är en blåsippa så var det det.

 35. Ökenråttan

  Om jag vore damen på bilden skulle jag stämma Lotten för att hon kopplar ihop mej med dagens HB.

 36. Ninja i Klockrike

  Men i den här luckan ligger det väl en hund, om inte begraven, så i alla fall nedsänkt?

 37. jossilurens

  Om Al Bundy hade skrivit dagbok…. Mr Darcy… Marcy D’Arcy, ah, där fick ni en glimt av hur mina tankegångar går. För det här påminner mig osökt om tv-serien Våra värsta år, så här ligger det nog en hund begraven. Hunden i Våra värsta år – Buck the Dog däremot, han levde och hans tankar gavs en röst, så dessa fick vi ta del av. Och nu är det ju ingen slump att när jag som besatt googlade Miami Vice och Don Johnson snubblade över Cheech Marin, som Don Johnson spelar emot i Nash Bridges, men Cheech gör ju annat också, han gjorde bland annat rösten till just Buck the Dog i några avsnitt.

  Nåja, främst gjordes Bucks röst av en av tv-seriens producenter och manusförfattare Kevin Curran och han skrev så bra manus att till och med vår forna James Bond, sir Roger More har erkänt att serien är hans ”guilty pleasure”,
  En annan James är ju James Faulkner, nu för tiden kanske mest känd för sin roll i Game of Thrones, men backa bandet och lägg till en tidigare lucka, för James spelade Stapelton i tv-filmen Baskervilles hund.
  2009 gjorde Faulkner rösten till Severus Snape i dataspelsversionen av Harry Potter och halvblodsprinsen, däremot har vi av någon märklig anledning aldrig kunnat se honom i någon av filmversionerna. Någon vi däremot har kunnat se är Jim Broadbent, som spelar Professor Horace Slughorn. Lustigt nog så är Jim egentligen bara ett smeknamn för Jim heter egentligen James. En tredje eller fjärde James är däremot James Callis, som bland annat spelar Menelaos i miniserien om Helen of Troy, i vilken vi även kan se Stellan Skarsgård.
  Eftersom vi hänger kvar lite vid tidigare luckor så är det ju inge slump att Skarsgård spelar John River i tv-serien River. Någon som inte heter John men väl Joan är ju tidigare HB Joan Didion och någon som inte heter Joan men väl Jones är ju fantastiska Gemma Jones. Någon som däremot inte heter Gemma, men väl spelade Imma i filmen Tale of Tales är ju Shirley Henderson, som även spelar Gail i filmen Trainspotting.

  I Trainspotting spelar ju Ewan McGregor en mager heroinmissbrukare. Ewan, skulle en väl kanske inte direkt kalla för överviktig, men för att nå den där riktigt utmärglade looken så kan ni få hans diet. På två månader gick han ner nästan 12 kg genom att helt enkelt grilla allt han åt och att istället för att dricka öl drack han vin och gin.

  Nåväl, vi kanske ska knyta ihop säcken nu.
  Det är ju ingen slump att ett av avsnitten av Våra värsta år, som Kevin Curran skrev manus till, gavs titeln The Mystery of Skull Island.
  Det är ju ingen slump att James Faulkner medverkade i Baskervilles hund, eftersom om en råkar stava lite fel, så framträder ju namnet Will – BaskerWILLes hund.
  Det är ju ingen slump att vi just nu kan se Gemma Jones i tv-serien Gentleman Jack.
  Det är ju ingen slump att vi kan se Shirley Henderson i filmen Treasure Island.
  Det är ju ingen slump att Jim Broadbent just nu håller på att spela in filmen The Duke och att dagens HB spelade just Duke of Buckingham i filmen De tre musketörerna. Lägger vi där till att James Callis spelade Émile Bonnaire i tv-serien Musketörerna och även går att se i tv-serien Blood & Treasure och vi lägger ihop alla ledtrådar – vi har Will, vi har Jack Sparrow, vi har pirater, vi har dödskallar, vi har gömda skatter och framför allt har vi Jim med ett efternamn som låter som att han vore pirat.
  Med andra ord HB kan inte vara någon annan än Orlando Bloom.

  (ps. förlåt för lång kommentar och förlåt för att jag inte har korrläst och inte kommer att göra det, så håll till godo med alla eventuella stavfel, språkfel, meningsbyggnadsfel (om Meningsbyggnadsfel ens är ett ord, det blir rödmarkerat här, men så blir ju även rödmarkerat) och allt annat. ds.)

 38. Rosman

  Kan ingen berätta för en fåkunnig hur man bildgogglar? Vore behändigt att kunna. Tjohopp! Jag trodde att detta var en forskare i fantasin bara…

 39. Aha!, det stämmer! Jag tycker inte att det är så otäckt, i alla fall inte halvvägs in. Serien har en del skräck-element så klart och är våldsam och blodig men jag som gillar skräck hade gärna sett att det var lite läskigare.

 40. Idag är en sådan där dag man läser luckan och tänker åh det måste vara xxx. Sen googlar man xxx lite för att få det bekräftat och nada stämmer. Kommer till läktaren med lite glutenfria lussebullar. Alla andras ledtrådar om blå marmelad och porträttet ekologiska regnrockar, hundar och vampyrer hjälper mig inte jättemycket idag.

 41. Nina

  Betong-Bess: Du har rätt. Soppan var blå, varmrätten var marmelad, ser jag nu när jag youtubar.

 42. Rosman, hur du ska göra beror på vilken webbläsare du använder. Sök på ”Hitta relaterade bilder med omvänd bildsökning” så får du Google support som träff. Välj Android, dator eller iPhone/iPad, så står det hur du ska göra.

 43. Ingen.aning.Men jag bör ju alllltid kunna luska i speceriskåpet. Kokos och dess toppar tiihör mina enkla favorter.
  Något bör man ju ha att bjuda läktarkamraterna på.

 44. Maplestream

  Nu har ena sjuklingen gått i sängs, så bara en kvar att vårda ömt. Så nu har jag hunnit läsa lucka och båskommentarer i lugn och ro. Konstaterar att när jag läste i lugn och ro så kom HB till mig. Det enda som oroar nu är att det helt plötsligt var så enkelt. Som om jag läst direkt ur nämnda dagbok. Undrar bara när fortsättning följer? Man vill ju se hur det lilla livet växer upp.

 45. Leda

  Det här HB-alstret ersatte enligt Wikipedia en satirisk skildring av kulturklyftor i Afrika, som världen alltså har gått miste om. Man kan ju gråta för mindre.

 46. Aha nu är jag hittat rätt fält. Tänkte rätt från början men hamnade ändå fel, måste haft ett hjärnsläpp på förmiddagen. Gapet mellan vem jag tror mig förväntas vara och vem jag egentligen är, är något vi borde prata om mer kanske?

 47. Om det är teve har vi handicapet att vi bara ser på teven kanske tjugo gånger om året, varav hälften PåSpåret och en fjärdedel jul- och nyårsspecialer. Kryper ihop i filten här på läktaren och öppnar kanske ett öga senare på natten och ser om det bekräftas.

 48. Leda

  @Brid 21.23: Nog skulle man kunna tänka sig lite HB både i jul- och nyårsspecialer. För att inte tala om den kvarvarande tv-fjärdedelen, som absolut kan rymma en del HB. Vänta bara.

 49. Kråkan

  Singellivet har börjat kännas lite frustrerande så jag har varit på date, med konstsalong, hela dan. Mycket trevligt men tankarna har svårt att samla sig kring luckan.
  Knaprar på pepparkakor och klämmer på en tub saffransost.
  Låter det vackra månskenet glittra i mina lockar utan hatt ikväll.
  (Här finns inga ledtrådar, jag bara svamlar för att finnas i gemenskapen på läktaren.)

 50. Bridgroom

  Efter att ha försökt följa de dolda budskap som ni som tror att ni vet lägger ut så tror jag att jag inte har en aning och får nöja mej med att ha klarat de två första av årets luckor (50%). Nu är det dags att summera dagen i en dagbok som inte kommer att bli offentlig och försöka hinna sova lite innan det är dags att se vad det var vi förväntades veta.

 51. Dina

  Hej så här på kvällskvisten! Efter en lång dag, hoppar i hatten och börjar läsa ikapp.
  Hoppas hinna gissa något någotsånär bildat innan midnatt men under tiden ogissar jag på hon med atomerna.

 52. Kastar in handduken, det är nog den banale som PK yrade om kvart i frukost och Barkborren vidhöll hela dagen. Jättekul! Jag skrattade mig igenom boken. Lite lik Marian Keyes (som jag också läst av någon outgrundlig anledning) på något sätt.

 53. Nina

  Aha! 22:21: Omelett fanns också på menyn. I filmen, som bygger på boken, som sägs vara en nutida variant på en klassiker. Med reservationen att det kanske inte alls är det som efterfrågas.

 54. Maplestream

  Kom på att det jag skrev i förra inlägget snarare var från del tre om rätt ska vara rätt, och det ska det ju såvida det inte är blått.

 55. Magganini

  God afton.
  Tårtbitar kvar: två (Jag skulle ju ta med till läktarn. Ni får väl slåss. Om det nu är nån kvar där.) Alkohol: lite (lugn och fin, inte uppkäftig). Båsinlägg lästa: allihop (många mkt hjälpsamma). HB: klar.

 56. LottenPotten

  Har precis kommit innanför dörren efter 13 timmar i en grannland nära mig. Där har vi hygget oss och ätit smörrebröd och druckit glögg och varit alldeles för långt från bås och läktare och allt som kan ge ledtrådar om HB. Jag ska försöka snabbläsa och se om jag kan få fram ett intelligent svar. Eller i alla fall ett svar. Eller åtminstone en gissning.

 57. OT
  ”På i spåret” igår kväll(vid programmet ca20.00).
  Självklart noterade jag ffg ankomststaden,på 10.poängaren såsom varande 11-åring stadens jubiléet 300år senare.

 58. Ninja i Klockrike

  Nu gör ni sådär igen!
  Kommer med ledtrådar som sabbar min HB.
  En HB som var vida mycket mer bildad än den HB som jag just nu förstått att det är.
  Det var dagboken som ställde till det. Den som jag fann oläslig.
  Nåja, man får väl tacka för hjälpen ändå.

 59. Sorry! Jag har varit jätteborta!

  Jag fick nyss ett mejl som sade ”VAR ÄR DU? KOM TILL BÅSET” av en otålig bloggbåsist. Å ja ba: HÄR!

  Det är så att jag sedan urminnes tider tar bilder på alla elitmatcherna i Eskilstuna Basket. Sedan lägger jag ut dem med bildtexter. Så här!

  Och detta samtidigt som jag lagar lax och … ja, ni vet. Lördagar äro de jobbigaste dagarna för då ska man ju tindra och hinna med allt kul som de andra sex dagarna inte tillåter.

 60. Looooo (som glömde klicka i Komihågmigrutan och inte heller kommer ihåg hur många o jag ska ha)

  Inte många minuter kvar på den här luckodagen, men visst är det någon som räknar livet i enheter? Eller har jag gått på en lätt?

 61. Lotten Bjerke

  Alla i båset verkar ha lagt sig. För mig är detta hängmattan på semestern. Som Saint Martin-des-Champs ungefär.

 62. Helena

  Det känns för enkelt, men ledtrådarna pekar mot en HB som har en del av sitt namn gemensamt med mig, och en huvudperson som har dagboksskrivandet som gemensam faktor. Det är inte riktigt en oberoende gissning.

 63. Jag tror att ni alla faktiskt vet svaret egentligen. Men några tror att det svårare än det är. Faktum är att detta nog är den enklaste luckan jag har gjort, men ni tror bara att jag luras hela tiden, så då blir det ju svårt …

  Hur som helst: jag hänger här i båset i säkert drygt en timme framöver om ni vill nåt!

 64. Ninja i Klockrike

  Va?
  Har du ett liv utanför båset?
  Jag trodde du bodde i ett tomt omklädningsrum.
  Härre Gudrun, så man kan få till det.

 65. The Vampire Diaries heter tydligen Vampyrens kärlek på svenska. Jättedumt. Väldigt nära förnuftets gräns, om man nu är på spaning efter märkliga översättningar.

  Det är förresten Bonnie Bennett som är bäst och vinner hela vampyrserien.

 66. Men men men men! inte kan ni hålla på så här utan mig? Jag har ju bara liksom varit lite upptagen idag. Eller igår då om man ska vara petig. Äsch! Kan man få en mera permanent plats i hatten?

 67. Håkan (hakke)

  Det är lugnt Niklas, har’u heller ingen lördagsglögg så trösta dig med en sup. HELAN GÅÅÅR! Men *hick* inte för många, bara en hel en. NÄRSOM SÄDESFÄLTEN BÖJA SIG FÖR VINDEEEN! En liten fälting bara. *hick*

 68. Luslina

  Men hjälp, dags- kvälls- och förnattstimmarna har fladdrat förbi och jag halkar in här först nu! Lite sent för hatthopp, men kanske det finns lite ljummen glögg och lussebullsmulor kvar på läktaren?

  Från kommentarerna att döma verkar HB vara en person som jag fann underhållande i text, men bara pinsam på film. Det kändes som att regissören blandat ihop hennes impulsstyrda beteende med brist på intelligens. Fast det var länge sedan jag läste och såg (och bara det första alstret), kanske det skulle framstå i en annan dager nuförtiden?

 69. Rosman

  Ser ut som om det är den jag trodde från början. Ingen riktig forskare alltså utan en dagboksskrivare som hade en romans med sin chef. Men inte alls gifte sig med honom.

 70. Luslina

  Det är alltså här det händer – båset som aldrig sover! Rotation i natthatten och raj-raj på läktaren. Jag slår mig ner med en nöjd suck och utsträckt kopp.

 71. Ninja i Klockrike

  Jag kan spela näsflöjt!
  En loj, men nöjd stämning har spridit sig över läktaren, och här går jag med lite pepparkakor och så hjortronglögg om nån vill ha en sängfösare.
  Är det nån som är lite frussen så har jag nystickade vantar, sockor och faktiskt några filtar.

 72. godiva

  God morgon! Man kan försöka somna om till förmiddagsfacit alltså! Blir nog svårt, inte blir det lättare av ledtrådarna heller, tv säger ni, men inte är det väl något mer än helgmålsringning så här dags, inte så många blå filmer på tv-tablån. Läsa något? Eller skriva, dagbok verkar ju vara inne. Lite som man gjorde förr, som pysselböcker för vuxna som får en att hamna i sin alldeles egna bubbla, nästan som besatt. Jag föredrar min nya hobby, att sticka – om det inte bara var för all matematik, så frustrerande när man inte får till det rätt! Som HB liksom!

 73. Eva-L

  Jag vet att det är för sent men jag springer runt i London och hinner inte med internet, men Bridget, va?

 74. herregudrun embryo dom roprar på dej

  men det grår inte jag är ute på jultomten okcså skrottar

  kom in okcså ät en papprarkaka okcså drikc ett glas must det är ett muste

  muste men är inte dom kopprarna väldeligt små det säjer jag nu yo

  jo men det här ju den lilla julkallelendern så det prasslar perfekct

  yo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.