Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2018: tolfte luckan

Nämen! Vad gör ni här? Jag ber att få citera Ökenråttan för att visa vad man ju ska göra i dessa tider:

”Rödkålen står på och puttrar, de snåla fusk-champignons à la greque står och svalnar på balkongen och Lille M ska strax göra köttbullesmet.”

Men välkomna!

Plommonstopet bestämde sig i elvans facit för att spotta ut tre vinnare till lucka 11Cecilia N., Hannoia och Jossilurens. Förmodligen kommer det att i julaftonens facit klämmas ut hela fem stycken vinnare, eftersom folk som dan före dan prioriterar att gissa i en obskyr kalender måste premieras!

 

Lucka 12


Lista över regenter med namnet Ruben

Ruben Rosenkvarts (1275–76), regent i Kungköping, igenkänd främst pga. ett tjur-likande ärr i pannan. Underdog som sluggade sig fram och gjorde sig populär bland undersåtarna eftersom han inte gav upp trots motgångar under hela regenttiden. Opponenten till tronen tvangs inte abdikera trots en hård kamp om stora territorier.

Ruben II (1376), regent i Kungköping, närsynt dyslektiker med stort intresse för fisk. Vann efter lång tvist världsherravälde. Fick en son, modern höll på att stryka med.

Ruben III (1476–82), lång regent i Änglastaden trots motgångar och förlust av främste mentorn och inspirationskällan. Överlevare på alla plan.

Ruben IV (1582–85), regent i Gräsmarkslandet, vittberest med fokus på öst och på att få till ett slut på det då kalla kriget. Viss svensk förbindelse.

Ruben V (1685–86), regent i Kungköping, gatukämpe med fascination för museer och vapen.

Ruben VI (1806), regent i Kungköping, mycket lik sin förfader Ruben Rosenkvarts, men med en annan sorts styrka.

Ruben VII (1915–18), regent i Leverland, på ålderns höst omhändertagen av Donnie Osmond och Michael Jordan.

Ruben VIII (1918), regent i Kungköping, men med stort intresse för Ryssland. Viss svensk förbindelse.


Men åh, vilken trist och ovidkommande bild.

Facit kommer på julaftonsmorgonen!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 7 och dess facit.
Lucka 2 och dess facit. Lucka 8 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 9 och dess facit.
Lucka 4 och dess facit. Lucka 10 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 11 och dess facit.
Lucka 6 och dess facit. Programförklaring

Kör försiktigt!

Share
Publicerat iBloggen

103 kommentarer

 1. vi krävrer att kungnen arkiverar! vi krävrer att kungnen arkiverar!

  men embryo vad är som har hänt: varfrör strår ni ute på jultomten okcså demonterar det undrar jag nu

  vi krävrer att kungnen arkiverar! vi krävrer att han tar ner skylten det säjer jag nu

  vad strår det på skylten det undrar jag nu

  åh det är sverkcer som har textat men han kan inte allan bokstävlar: det skulle strå grod jul

  det strår ju inte ingenting alls det säjer jag nu

  äggxakt endast tomten är naken

  vi krävrer att kungnen arkiverar! vi krävrer att kungnen arkiverar!

  nu får ni varan tyskca era får: det är ju i julottan okcså allan sovrar

  vi krävrer att kungnen arkiverar!

  herregudrun ge upp

  vi julstrejkrar vi klarnar inte mer stakcars barn det är så mörkct okcså knallt på skredbrokvarnsvägen

  men snart blir det varmt det blir åttahundra grader eftrersom klimateffekten

  vi krävrer att kungnen arkiverar! vi krävrer att kungnen arkiverar!

  men slutra skrivra så högt: folkc sovrar det säjer jag nu yo

  okej men sätt tomten på hjärntronen istället

  eftrersom nuerejuligen nuerejuligen det sjungrer vi nu

  nuerejuligen nuerejuligen

  yo

 2. Håkan (hakke)

  Basket! Till och med jag ser referensen idag.

  Annars håller jag med embryo om att ”vi klarnar inte mer”. Även om detta är en dussinlucka full med lettrådar så är huvudet fullt av kolasmet och orimmade paket. (Men tusen tack Anna för den fina temugglyriken i tidigare lucka, vilken lycka!)

  God julstress på er alla denna dag före dopparedagen!

 3. Brid

  Groomen dammsuger under diskbänken, föräldrarna anländer vid en obekant tidpunkt och inga paket är inslagna än. Vi känner två små gossar som heter Ruben. Funderar vidare om det blir tid över. Hopp!

 4. Barkborren

  Pysse, pigg som en mört väcker den mest morgontrötta till dagens letande . Klart att det måste vara alla basketkungar
  som bidragit till små eller stora insatser.

 5. Karlbergs kök

  Ruben? Rudolf! Äh, nä. Min hjärna är alldeles ihopfrösen efter den kalla fullmånenatten. Kikar in lite senare, om det finns någon glögg kvar.

 6. Citronen

  Jag har en arbetskamrat från Holland som heter Ruben. Tror dock inte det är han som åsyftas idag men jag känner igen de flesta som nämns i luckan tack vare Forsvärns.

 7. Betong-Bess

  God dan före dopparedan på er allihop! På dagens agenda står godiskok, skinkgriljering och lite luckklurande däremellan. Men börjar med att krypa upp på läktaren med en kaffekopp (och kaffe).

 8. Ökenråttan

  Pysse tänker på en variant av bildens motiv. Right? Vad den gossen har välutvecklad muskel från midjan och snett nedåt. (Jag är en fin flicka som inte vill gå in mer i detalj här.) Christer the LDPT: vad heter muskeln? När jag i min vildaste ungdom gick på konstskola hade vi en nakenmodell som hade den där muskeln väldigt väl utvecklad. Det var visst inte så vanligt och croquis-läraren var eld och lågor.

 9. Kråkan

  God morgon!
  Lådbilen är packad med pussel och köttbullar, glögg och julklappar, skinka och en liten gran! Färden går till en stuga i Idre. Under tiden får vi fundera på regentlängden.

 10. Christer, the Long Distance PT

  Ruben III får mig också att tänka på Kareem och coach Wodden, men det är för mycket som inte stämmer.
  Och hur går det ihop när rosenkvartsens föregångare inte abdikerar? Är de två kungar?
  Jag får återkomma efter lite glögg, nu ska här handlas julmat!

 11. Fantastiskt, embryo! (OT: jag har med mig embryos alster på mina föreläsningar på högskolan. Läsningen går till så här: förvåning, förvirring, aha, wtf, fnitter, analys.)

  Citronen har svaret, men hans ledtråd kanske bara förstås av folk här i krokarna.

  Musklerna är intressanta, Ökenråttan!

  CtLDPT: ”Och hur går det ihop när rosenkvartsens föregångare inte abdikerar?” Helt korrekt fråga, och logiken är verkligen inte solklar.

 12. Ninja i Klockrike

  Avses Mikael Jordan, Orangeluvan?
  ÄPersonen på bilden ser så kort ut. Fast lite mer kunglig.

 13. Dieva

  Meeen, kan det vara?? I så fall är oddsen större att HB haft kontakt med Orlando Bloom än Schubert. Fast det är nog inte heller troligt.

  Är på flykt från julbestyren men behöver återgå till dem snarast eftersom maken kom hem med inläggningssill istället för 5-minutersill som jag skrivit på lappen.

 14. Ninja i Klockrike

  JOMENVISST, ÖR, gör han det. Donny ska det vara, så sant som att jag hade flickrummet tapetserat med hanses fagra nuna.

 15. Christer, the Long Distance PT

  ÖR: Det ser ut som transversus abdominus, eller sneda bukmuskeln. En del kallar den också för extern oblique. I vilket fall är de sneda bukmusklerna, och särskilt de inre sådana, väldigt viktiga för core-stabiliteten. Jag har just i höst övat på att spänna dem och ryggmusklerna, samtidigt som jag andas med magen ”i mitten”. Det var inte helt lätt i början!

 16. Nina

  Gaah! Idag hinns inget luckklurande med. Här firas julafton idag pga julaftonstjänstgörande ambulanssjuksköterska i släkten. Hoppelihopp!

 17. Bridgroom

  Nu har jag tagit med tid att läsa det som står här. Sen får jag se om jag hinner fundera över vad det som stå här betyder. Idéerna som dykt upp hittills passar inte ihop och med tanke på hur många århundraden lettrådarna omfattar så är det kanske rätt.

 18. Karlbergs kök

  Citronens ledtråd var ju googlingsbar och jag borde kunna kontra med att säga detsamma fast med hänvisning till Åkes (ev Åke’s). Men näh. Killen med bukmusklerna har jag dock hälsat på, eller om det var kopian.

 19. Ökenråttan

  Originalet i Vatikanmuseet. Uppsala universitet har en kopia och en finns ute på Drottningholm.

 20. Lo (Looooo)

  Kan berätta att min man, för övrigt helt obevandrad i lucksammanhang, knäckte Håkan på två röda.
  Några rubenar känner jag inte till. Än.

 21. Dina

  Tänk om jag skulle försöka få med en lucka till innan det är slut. Har ju varit sorgligt engagerad i andra saker. Förvisso en hel del trevligt men har saknat gemytet på läktaren. (Och på planen, ehuru jag inte ofta hamnar där.)

  Har två ogissningar utan att ha läst båset: han som överlevde och han som skrev om kungar och intriger. Nu skall det läsas!

 22. Eva-L

  Säkrast att bara hoppa i hatten om jag sedan glömmer mig i förberedelsernas dimrök (saffranscheesecake och paketinslagning, det kan sluta varsomhelst). Men mitt mål är att klura ut svaret och återkomma.

 23. Ska vi till äldre världskonst ? Men de har väl inte på aderton eller nittonhundratalet att göra ?Så jag förstod inte Ökenråttans inlägg.

 24. Vi, hemma hos mig, tror att vi med åberopande av adress borde förstå vem alla de här Ruben är. Men vi är inte så intresserade av dylikt, trots att vi har ett gammalt tempel bara bakom hörnet.
  (Folk som vet var vi bor brukar lyckönska oss till att vi inte flyttade hit förrän nyss, förrän efter nya templet å annan adress trädde i bruk.)

  Så istället så får jag väl åberopa mina specialkunskaper och hävda att n’Ruben heter Jakobsson. Och på nåt sätt så är han ju då släkt med n’Nakenfisen där.
  Så här års brukar istället en annan, mycket yngre släkting, vara i ropet.

 25. Ha-Ha ! Nu tror jag att jag har en tanke! Med tanke på dagen.Men inga ledtrådar faller ju på plats,så det är förstås inbillning.

 26. Ökenråttan

  Pysse: Man övar med ’oblique crunch’, hihi. – Det smälta smöret till mjuka pepparkakan ska svalna nu, så då hinner jag titta in här. Jag har tydligen spritt förvirring här. F’låt.

 27. OT: Julfriden har inte riktigt infunnit sig som planerat. Mor och far anlände, bar in packningen och upptäckte att de hade glömt kassen med julklappar. Vi viftade bort det, sa att de fick skriva rimmen och överlämna dem så kunde vi alla gissa vad det skulle ha varit (vi ses väl fler gånger). Vi drack te. Sen tänkte två av oss tillaga saker i köket och två sätta ljus i granen. Då befanns det att även necessärväskan saknades, med pyjamas, telefonladdare och livsviktiga mediciner. Så en timme efter anländandet körde de tillbaka hem för att hämta det saknade. Det är 2½ timmes väg vid goda förhållanden, så de kommer nog tillbaka imorgon. Slut OT.

  Har fått två jättebra idéer av ledtrådarna och försökt klämma in dem med skohorn i luckan. Det sticker dock fortfarande ut bitar åt alla håll.

 28. Smultronblomman

  Jag är helt vilse. Kan kanske hoppas på lite mer ledtrådar senare i kväll. Hoppar i hatten och hoppas på tur.

 29. Aku

  Idag blir det läktarhäng mellan Janssons och skinka. Luckan känns som en svårlöst gåta, hoppas på fler ledtrådar vad det lider.

 30. Vilken jättesvår lucka! Så många ledtrådar och så svårt att få dem att hänga ihop! Jag är fullkomlig övertygad om att jag imorgon kommer att säga Ahaaaaaa, förstås! men idag står det still.

 31. Bridgroom

  En riktigt bra idé (tycker jag själv) har jag fått av luckan och den stöds av några här – men inte av de andra… I övrigt är det mesta fortfarande förvirrat även om vi fått mera tid att skriva rim på och vänta på rätt lettråd.

 32. EMBRYO

  vad är det farran har du julfebrer

  EMBRYO VAR ÄR DU

  jag strår ju här vid fotändan ända tills dan före dan är till ända

  var är mina kvalster det undrar jag nu

  dina kvalster dom är väl i lakanen eftrersom dom trivs bäst där

  dom är helt borta jag skulle ge dom sina klapprar som dom får varje år: dom kallrar mej kvalsterkungen det säjer jag nu

  ja jag har då rakt inte sett dom inte ens om jag böjer mej ner

  är du säkrer embryo det undrar jag nu

  ÅNEJ SA DU KVALSTER

  ja vad skulle dom hetra annars: rut okcså rot

  jag trodde dom var alster

  vad har du hjort med dom embryo: jag saknrar dom som mina egna barn

  men jag strår ju här jag är ditt barn

  var är dom det undrar jag nu

  jag gav dom till lotten

  till lotten

  ja eftrersom hon skullre ha mina alster med på föreläsningarna före dom läser

  jaha då får vi åkra runt som karlbärtil okcså hans farra okcså samla ihop allan kvalster okcså skrämmas det säjer jag nu yo

  men då kanske vi får bus ellrer godis iallafall farran

  embryo

  så det blir en winwincitron okcså ingnen är sura

  herregudrun embryo vad ska jag göran med dej

  ge mej en julklapp på hässjan eftrersom det är dags att sättra upp vetekärven det säjer jag nu

  yo

  grod jul grod jul

 33. Wickmanskan

  Jättevitsig lucka detta! Jag är helt bortkollrad och uppsnurrad på läktaren som vanligt. God Jul till er alla!

 34. Magganini

  Fullt med granar och dammtrasor och karameller och skinkor, hur ska man kunna grunna? Och Hannoia hon stack härifrån och nynnar i smyg. Hmpf. Jag klär väl granen på läktaren då.

 35. Babs

  Jag har inte slagit n ett enda paket änn. Kastar mig upp på läktaren och ner i hatten och hoppas hinna klurar vidare innan julafton är över oss!

 36. Kråkan

  Efter irrfärder mellan Säffle och Kil, och förbi de hemska strömmarna vid Stöllet, lyckades vi smita förbi den lockande korvkiosken i Sälen. Nu är vi äntligen tillbaka på Idre Fjäll.

  Men gåtan är alltför svår
  Jag gissar ej detta.
  Imorgon oss facit når
  Då avslöjas ock det rätta.

 37. Fantastiskt! Flera i båset har lyckats lösa gåtan och jag är med i embryos senaste alster!

  Ni som tvekar: vi snackar IMDB. Big time.

  OT:
  Vi har gran och gitarrplink samt ett sedan flera minuter städat kök, men inte en endaste inpackad julklapp. Men det blir nog bra, ska ni se.

 38. Mäh!
  Fel nakenfis!
  Jag såg ju hur han stod färdig med slungan och småstenarna och bara siktade.
  Då behöver man ju inte googla ju! Joo …

  Jaja.

 39. Dina

  Jag ser lettrådar överallt men liksom i ögonvrån så de slinker undan som skogsråt självt. Kommer förirra mig i länkarnas snårskog. (Ni vet, när man läser något och klickar vidare. Och vidare. Och vidare. Och…)
  Pustar ett tag på läktaren.

 40. Dina

  Plötsligt slår det mig! Är alla Ruben på listan samma HB? Eller skall vi lista ut vilket namn Ruben egentligen är och så får vi åtta olika rubensar? Hmm…

 41. godiva

  Va? ”ett tjur-likande ärr i pannan”? Älskar situationer, som i Lottens julkalender, när en liten bokstav som man i vanliga fall har överseende med att den eventuellt hamnat fel eller tappats bort ABSOLUT inte kan underskattas, eller i vart fall inte ska förbigås och avskrivas utan tanke. För när det snart är målgång i julkalendern och man har gissat fel typ i varje lucka ser man troll runt varje hörn och bokstavskombination!

 42. Ninja i Klockrike

  Rosenkvarts och tigeröga är halvädelstenar.
  Avd jagvillvaravrångförjagfattarinkentink.

 43. Brid

  Cecilia N, jag antog att du avsåg att alla gudomligheter är besläktade på nåt sätt. Inser först nu att Jakob och hans söner inte räknas till mytologin på det sättet. Säg inget till vår församlingsföreståndare.

 44. Håkan (hakke)

  En winwincitron – det uttrycket ska jag försöka använda ofta. Tack embryo!

  Vad gäller luckan har jag tänkt sedan i morse att det bör vara någon tv- eller filmserie, och lettrådarna verkar ju peka i den riktningen, men det finns ju fasligt många att välja på. Hur var det med Språkpolisskolan, jag har aldrig sett dem men var det inte åtta filmer fyllda av subjektiva verbala predikament?

 45. OT:
  Nu har vi smågodis, lajvmusik och knastrande eld i kakelugnen men fortfarande inga inpackade paket. Snart tar jag fram folien.

  Ja just det – ”var det inte åtta filmer fyllda av subjektiva verbala predikament” – jomen preciiis.

 46. Cecilia N, du blandar ihop slungan och pungan!
  Själv är jag bortkollrad i skinkspadet och senapen. Susar ingenstans, bara lite tomt på ena sidan.
  Skinkmacka med Liss-Ellas senap på läktaren för mig ikväll.

 47. Åtta vet jag inte om det var lotten.men värst var väl den där,”Tomten är far till alla barnen”..Svensk humor.Ett päron till farsa är from Americat.

 48. Brid

  Curiouser and curiouser. Årets kalender är nog slutgissad för mej. Vidare är granen halvklädd, klapparna oinslagna och jag har nästan kommit på ett halvt rim. Gnatt gnutt.

 49. Katt

  När jag äntligen tittade på bilden med glasögonen på föll poletten ner. Har varit inne på IMDB då och då sen i förmiddags. Fortsätter pyssla, gnolande på en låt av en ung amerikanska som också är en ledtråd (låten, inte sångerskan).

 50. Nu går ögonen i kors, det blir ingen uppesittarkväll för mig. Och jag skulle just kasta in handduken när jag nog tror att jag faktiskt vet! Tanken slog mig redan tidigt imorse, när jag tyckte att ärkefienden lyste tydlig som Opponenten. Men – dog inte mamman?
  Sov gott önskar mycket trött Pysse.

 51. Härmed meddelas! Pysseliten har löst gåtan!

  (OT: Jag har stökat till i köket, köpt familjepizzor, tömt en vinbox [om än inte på egen hand], kört 16 mil och öppnat ett paket samt inte slagit in 20 paket.)

 52. LottenPotten

  Lillejulaftonmiddagen avklarad och nu är kvällen min dvs luckans. Så mycket som ger vibbar men det blir rätt så spretigt. Nakenfisen har jag sett live men vad hjälper det? Jag ska läsa båsets kommentarer så kanske något klarnar. Måste också ringa en son, sonhustru och tre barnbarn som bokstavligen är down under och önska God Jul innan det blir juldag.

 53. Luslina

  Hej hej, vart tog december vägen? Jag har halvhaltat fram i varannandagsbaktakt och mestadels halkat in på facitdagarna. Men NU – mitt på luckbetan och jag har ingen aning. Men tjurskallehäst känns igen från ‘Berömda hästar genom historien’, en storfavorit från mellanstadiets skolbibliotek, som jag lärde mig mer litteratur- och krigshistoria ur än de timmar som föreskrivits i läroplanen.

 54. Luslina

  För övrigt hade jag en kompis vars lille kusin fick namnet Ruben. Föräldrarna valde att stava det Reuben, tlll släktens lätta bestörtning; “Han kommer ju bara att bli kallad för ‘lille Revben’»…

 55. Luslina

  För övrigt anser jag att det är dags att hoppa i hatten. Mysig julnatt på er sistanattenfixare som fortfarande hänger i!

 56. Smultronblomman

  En, han körde motorcykel både genom Asien, men också genom Afrika. Det var en lång väg runt. Men det var inte han. Det var den andre.

 57. Kråkan

  Italien och pizza, ja efter irrfärden hit till julstugan är välkomstmåltiden också pizza (fast med renkött). Nu är det lugnt och jag minns …
  … En gång på Sicilien, kommer jag ihåg, hustrun och jag flängde runt på en Vespa men i Taormina lugnade vi ner oss. På en servering vid torget, nära katedralen, fick vi en citronmarinerad bläckfisk med lite olivolja och tunnt, tunnt skivad vitlök. Rådbråkning och syra hade gjort sitt så det bara var liiite tuggmotstånd kvar.
  Det var fyrtio år sen men jag minns …
  Fick jag ett erbjudande om en sån igen skulle jag inte säga nej.

 58. Jossilurens

  Nu sitter jag med endast mobilen och det är på tok för svårt att ha alla ledtrådsflikar öppna samtidigt, men en sak vet jag och 179,5 cm hög. Någon annan som har varit hög nån gång ibland är ju Nick Nolte.
  Nolte kan vi bland annat se som Chief Parker i Gangster Squad.
  Filmen baseras helt på ett gäng artiklar i LA Times, skrivna av Paul Leverman.. Host, hrm, host, förlåt – Lieberman.
  Det är ju ingen slump att Gangster Squad är regisserad av Ruben Fleischer, som även regisserat Jimmy (James) kimmels talkshow.
  Men viktigast av allt är ju att HB är Orlando Bloom

  Ni ser, det gåååår bara inte med endast en mobil.
  Dock vet jag var DRT är. Jag är bombsäker på’t.

 59. Aha!

  Med stöd av båset öppnade sig mina ögon (eller så är det mååånga blåsippor plockade) så nu kan jag bygga lego i lugn och ro.

 60. Maplestream

  Kan vara att jag binder ris åt egen rygg, men är detta årtusendets svåraste fråga eller vad?

 61. Micke

  På A svarar jag Zlatan och på B vet jag inte. Kanske denna luckans mest orelevanta svar. Men vad gör det om hundra år…. God Jul!

 62. Håkan (hakke)

  Många verkar förstå och strössla lämpliga ledtrådar, men jag har alldeles för snuttifierad tänktid idag och känner mig närmare den Ruben som var närsynt och dyslektisk än den som utövade världsherravälde. Men imorgon kommer facit, då är det är annan och mer klarsynt dag. Sovsågott!

 63. Magganini

  Nu kom hon tillbaka hem hit, Hannoia, och hade inte slutat nynna. Den slagkraftige HB avslöjades sålunda.

 64. godiva

  Va, försvann min kommentar nu när talgdanken äntligen trillade ner med er hjälp? Det gör iofs säkert ingenting för jag tror nog ändå inte riktigt på den. Det blir lite törnrosasömn på saken här.

 65. Örjan

  Två läsningar av luckan. Tre av kommentarerna.
  Noll HB.
  Men behöver inte hoppa i hatten. Vann ju egen julaftons-tisha, vid första luckdragningen.

 66. […] Lucka 12 var lätt, men jättesvår och knasig samt nästan logisk. Stackars Jossilurens blev alldeles kortfattad med sin mobil (men visste att regentlängden var 179,5 cm), Micke blev en ogissare, hakke fick kolasmet i huvudet, Kråkan körde sin lådbil medan alla lundabor gladdes åt julsnö. […]

 67. Micke

  Av någon anledning tror jag attföljande rad har något med DRT att göra:

  ”December, har du nåra hjältar kvar
  då är du en sällsynt art
  den sista i sitt slag”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.