Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2018: första luckan

Ni som känner er vilsna: läs gårdagens programförklaring. Kasta er sedan in i kommentatorsbåset och gissa vilken hemlisbloggare som gömmer sig i luckan – MEN GISSA DISKRET! Jaaaag ska förstå vad ni menar, de andra båsisterna ska kunna lista ut vad ni menar, men det ska inte stå i eldskrift …

Lucka 1


 

Lillan var redan på ett rysligt humör, när hon råkade slita sin ljusblåa sammetsklänning i två bitar. Hon skulle bara dra den över huvudet, men den fastnade så olyckligt i morakniven som hon höll i handen eftersom hon ju hade planer på att tälja sig en ny liten träpinnegris.

”Dumma dej!” skrek Lillan till den faktiskt helt oskyldiga kniven.

Då kom Mia, som precis hade köpt två stora trådrullar till sin symaskin.

”Vad i allsin dar har hänt? Behöver du hjälp?” sade hon vänligt.
”Ja, för klänningen gick sönder och nu kan jag inte ha den på mig”, sa Lillan trumpet utan att nämna kniven.

För att laga klänningen använde Mia 1/3 av en rulle, och när hon ändå hade symaskinen framme, använde hon till sina egna trasiga byxor 4/5 av en rulle. Lillans och Mias storebror Jonte kom sedan och sa att han faktiskt behövde hälften av tråden som var kvar för att sy ett gosedjur. Utan att dividera om vems tråden egentligen var, delade syskonen på den tråd som fanns – såsom syskon plägar göra.

När klänningen, byxorna och gosedjuret var färdigsydda, ville Lillan att Mia skulle sy fast små pärlor på sammetsklänningen. För varje pärla krävdes 1/10 av en rulle tråd.

”Hur många pärlor kan du sy fast?” sa Lillan.
”Ungefär fyra, men då har jag lite tråd kvar också”, sa Mia.

 


Som traditionen bjuder, illustreras gåtan av en fullkomligt ovidkommande bild som inte alls är en ledtråd, nähedå.

Facit kommer vid midnatt!

Share
Publicerat iBloggen

113 kommentarer

 1. Maplestream

  Tråd eller garn. Det här blir något att nysta i. Klockan är efter 9, då kan man dricka glögg på läktaren.

 2. Smultronblomman

  Känns som en uppgift på högskoleprovet. Den där delen man får 2 delar med information och en fråga. Kan man svara på frågan med informationen i del 1, del 2, med bägge eller inte alls.
  För inte är det min namne, inte.

 3. Christina

  Kan man inte tänka sig en utveckling av svarsreglerna så att ju längre dagen går desto mer indiskret kan man vara? Så kan vi som är lite trögare få en ledtråd som vi fattar runt niotiden på kvällen

 4. Christina

  För övrigt tycker jag att låter som en allegori över det politiska läget i Sverige. Fast tvärtom.

 5. Lo (Loooo)

  Det kunde ju varit enkelt, men något säger mig att det inte är det. Gissar på Pellepennan och /eller Suddagumman, utan att ha något som helst belägg för det.

 6. Betong-Bess

  Jag stickar på en Karusell 2.0 (Ninja i förra båset). Trådrelaterat, men har nog inget med dagens lucka att göra. Men vänta nu, det ingår en pärlkant också. Jag gissar på Tant Kofta!

 7. Ingela

  Det måste vara ett delat dokument med två skribenter, en sagotant och en gubbe med dubbla säkerhetsanordningar för benkläder. Fast i så fall kommer de bättre överens än på hitresidan.

 8. Luslina

  Ååååkej. Den HÄR tror jag inte Ester skrev först, och inte har Babs skrivit den heller. Störst intryck ur detta litterära verk (om jag gissar rätt) gjorde ändå liktornsavunden.

 9. Min man är och fiskar. När det är dags att filea och sånt här hemma kommer hunden sättandes. Han äter gärna både huvud med ögon och fiskben ända bort till stjärtfenan. Han är inte rädd alls. Men han är inte så bra på att åka skidor. Han springer helst före husse i spåret.

 10. Ninja i Klockrike

  Halloj, allibody, så roligt att se er igen.

  Den här luckan ger associationer, men som vanligt är det rätt associationer?
  Vem vet?
  Inte jag?
  Vem vet?
  Är det du?

  Ska till affären är det nån som ska ha något till läktaren?

  Jag hakar nog på Betong-Bess och säger Tant Kofta.
  Och till Nina säger jag att är det inte en ledtråd kan det ju vara en nervtråd. De kommer på rulle (liksom jag). Fråga Viking.

 11. Citronen

  Jag vägrar glögg på läktaren (än så länge …). Cognac får det bli, fint som en marsipansugga i solnedgången!

 12. Christian

  Tror visst att Mia är dålig på att räkna eller väldigt duktig på att sy fast pärlor…

 13. Håkan (hakke)

  Hej matematik – sol, stjärna och måne! Unionen av lagningar och kompletteringar, snitt använd tråd och kvarvarande tråd ger en mängd svar.

 14. Ardy

  Välkommen tillbaka kalendern! Texten ger en ledtråd till bilden, det handlar ju inte om matte egentligen.

 15. crrly

  Jul, jul, drejande, fejande jul.

  Här handlar det ju om goda grannar, närmare bestämt naboerna till hen som heter som stället där en go o glad göteborgare numera bor, översatt till danska. Denne göteborgare har ju dessutom en klar anknytning (host, host) till en känd tolkning av denna historia. Ja men absolut! Visst kan crrly gissa.

 16. Aha. Massematik! Julklurisar. Här ska knäkcras nöttrer. Får grå in till Farran med tomteluvran okcså frågra om hjälm.

  Jag behövrer hjälm här Farran.

  Nä den har du ju redran på huvet Embryo. Nu är du ute okcså cykclar.

  Nej men jag behövrer hjälm med kallelendrern. Allting har börjat nu!

  Åkej! Vad är grå gånger grå det undrar jag nu.

  Ingen arning.

  Då fattrar du kanske hur svårt allting är. Det är grymt synd om massematikerna. Strör mej inte mer eftrersom jag hakcrar strörbröd av allans skorpor till briljeringen.

  Du ska alltid briljera allting Farran! Är det inte skinkcan så är det någon annans bak. Typ Morrans papprarkakor det säjer jag nu.

  Yo.

 17. Örjan

  Inser att matematiken fallerar redan i första stycket.
  Ett snitt i en klänningen resulterar inte i 2 bitar, utan i ett större tygstycke – innebärande en uppsprättad klänning.

 18. Nej jag kan inte tänka mig att det här skall vara Kasper o Jesper o Jonathan ! Jag menar Håstad och dom som gjorde Hej matematik.Så tråkig är inte Lotten .Vi spånar vidare !

 19. Agneta uti Lund

  Ingen, ingen aning som så ofta. Och inte ska man kasta pärlor för svin heller. Inne på åttonde dagen av en omfångsrik förkylning verkar nervtrådarna till tänkeverksamheten gå mycket trögt. Lite flimrar det förbi att syskongänget här skulle antingen vara ett gäng matematiker eller liknande från anno datzumal eller rent av ha något att göra med gänget i ryggsäcken i den visa jag länkade till i natt. Så just nu är frågan: handlar det om vetenskap eller barnkammarhistorier. Jag får nog läsa om stycket några gånger till.

 20. LottenPotten

  Hej på er alla! Vips blev det december detta året också. Klänning med kofta och knappar, matematik och politik, alla sorters trådar och snart är det midnatt.

 21. Hej det var länge sen!

  Huj vilken resa jag har gett mig ut på med den här luckan. Från Elaines släkting till variationer för att bota insomnia till pop från mitten av förra århundradet och kultfilm men inget hjälper för jag har då rakt ingen aning.

 22. Agneta uti Lund

  Just nu flimrar LdV förbi … Nä. Jag bytte tråd mot annat material och kom nog på avvägar.

 23. HK

  Läste luckan och en mängd kommentarer vid lunchtid.
  Sen gick jag ut och monterade 25 led-ljus i granen vid garageuppfarten.
  Mörkret föll innan jag var klar, man ljusen lös utom på baksidan.
  The Dark Side of the Gran.
  Nu har jag läst ytterligare en mängd trådar i kommentarerna.
  Och jag tror det skulle smaka med några snittar på läktaren.

 24. Betong-Bess

  Åh vad vi gillar cirkeldiagrammen här i huset (pigga?) Kristina! Åtminstone jag och 18-åringen. Närmare gåtans lösning är vi dock inte.

 25. Håkan (hakke)

  Åh (pigga?) Kristina, precis ett sånt diagram hade jag också inne i huvudet. Med gosedjurets tråd uppdelad likadant i 10 % på ena rullen och en tredjedel på den andra.

  Nu sätter jag mig med gott samvete på läktaren och dricker lite … punsch faktiskt.

 26. (pigga?) kristina

  @Betong-Bess och hakke: jag tror inte det tar en närmare lösningen, men det var tillfredsställande att göra!

 27. godiva

  Tjoo! Hej! Äpplet faller inte långt från trädet, men vad var det för träd?! Släkt är de väl iallafall, eller är alla träd släkt med varandra, fast de är så olika?

 28. Jesper

  Efter några års frånvaro så hoppar jag in i båset. Men utan en susning och föga hjälpt av (tydligt) glöggbespetsade ledtrådar hoppar jag direkt på drt. Utan tvivel är det Winterreise av Wilhelm Müller. ”Nun ist die Welt so trūbe, Der Weg gehüllt in Schnee“, talar väl sitt tydliga språk. Och Franz Schubert är ju inte bara känd båsinspiratör, utan gjorde faktiskt även musik.Winterreise består av 24 sånger, en om dagen fram till jul. Tadaa! Åsså hopp upp på läktaren.

 29. Matematiken vägrade gå ihop tills (pigga?) kristina bidrog med att trådrullarnas antal kunde vara mer än en, i motsats till hr konstapel Raabs inbrottstjuvar. Annars ser jag framför mig ett mer eller mindre möblerat vindsutrymme som jag en gång i tiden var säker på var precis likt det som min k. moder under sensommaren har inrett så att man nästan kan sitta och sy där.

  OT kan noteras att vår sjuarmade adventsstake vägrade lysa tills vi hade testat med två nya lampor i nästan alla positioner. Fast det är bara en lampa som är riktigt trasig, säger groomen, och så en som lyser väldigt svagt.

 30. (pigga?) kristina

  Jag tror det handlar om någon som lever på decimalen. Eller är det marginalen man brukar säga? Någon slags matematiker, som är avig (stickar kanske?). Nämnaren kan i alla fall inte vara en nolla, utan 94 tror jag.
  Visste ni, att om man vill räkna ut volymen på en pizza så tar man arean gånger tjockleken. Arean kan man räkna ut genom att ta pi gånger radien upphöjt till två (dvs radien gånger radien). Om radien = z och tjockleken = a så är pizzans volym pi *z*z*a! Glad julkalender!

 31. godiva

  … om Håkan (Hakke) dricker punsch så är det väl inte på läktaren utan mer ståndsmässigt på verandan? Men bilden, dreja i bar överkropp, hm. Fast i och för sig. När man syr kläder är det ju oftast en del nakenhet iblandad. Tur att natten är lång.

 32. … och NU upptäckte jag att det står i luckan att det är två trådrullar. Drar nu något över huvudet och skäms.

  Men kul med kalender, även om jag inte lyckas läsa ordentligt innantill!

 33. godiva

  Nu fick jag plötsligt en hel massa olika dialekter i huvudet. Men det hjälper ju inte, vem som är hemlisbloggaren?! Kristina ovan räknade ut diameter på pizza, jag gångrar det med kilometern till att åka och hämta middag! Lätt som en plätt! Till skillnad mot kalendern.

 34. Agneta uti Lund

  Spökar skrev Ökenråttan. Jo, så tänkte jag med men har inte så mycket att hänga upp spökerierna på. Trådarna räcker inte till!

  Tror mindre på Jespers Winterreise – håller mig till »En vintersaga« i stället – den kom en gång till här i närheten.

 35. Ingela

  Undrar just hur dom gör med geggamojandet dom som i detta nu spökar på Chinateatern? Det skulle allt roa mej att se.

 36. Åh äntligen! Hej alla kalenderbitare!

  Det var ett väldans stort gosedjur – eller väldigt trasigt, som behövde så mycket tråd. Men annars har jag banne mig, vid alla suddiga spöken, inte en susning.

  Tar min gamla slitna bandyportfölj med sedvanligt innehåll och klättrar upp på läktarn.

 37. Örjan

  Jesper18.01: Välkommen tillbaka.
  Ditt inlägg får mig att undra.
  Kan klänningen vara allelrlogi för något musikverk? Inom musiken finns ju både hel, halv ,och andra nottecken som inte summerar till 0 eller ett.
  Något för musikkunnige Niklas att bejaka/förneka?

 38. Jesper

  Tack, Örjan 21.26! Känns kul att vara tillbaka, om än lite ovant. Och hej alla andra.
  Angående musikallegorier, så vete tusan. Taktarterna 1/3, 4/5 och 1/10 liknar mera Våroffer. Och vem skrev texten till den låten? Söndrig klänning kanske Askungen, men vems? Inte JS Bach i alla fall, för han var före sin tid.
  Ledtrådar och lite gogglande får mig att undra: Rör sig dagens HB överhuvudtaget om en musikmakare? Annat skrå måhända inblandat? Jag häller upp lite mer glögg på läktaren och inväntar klarare hintar framöver.

 39. Heeeej båset! Äntligen är det december och kalenderdagar. Jag gissar att jag sitter med den präktig blåsippa. Lite som vanligt alltså. Annars är planen att julen ska bli liite bättre än vanligt. Granen tex ska införskaffas medan det finns mer än en halv krake att välja på. Fulgranar har jag fått nog av. Måste kanske söka tips i någon bok om hur det ska gå till …

 40. Hunden som jag skrev om tidigare, vår tredje faktiskt, precis som HB, föddes som yngst, precis som HB.
  Men sen blev han stor, lite för stor. Det blev inte HB, trots att HB gjorde så gott hon kunde med den kunskap hon hade.

  (Alla vill inte bli det, men det är en helt annan historia som inte hör ihop med den här.)

 41. Har precis nattat dotter och inte varit med om detta förut, men associationerna går till björnar eller grisar eller något mellanting.

 42. Jag tänkte ”äh det är för enkelt” i eftermiddags och har sen dess varit alldeles ute och cyklat (släppte styret en sväng och lyssnade på Bach i några minuter) men nu är jag kanske inte det längre. Det återstår att se. Jag har i alla fall köpt mitt livs första egna gran idag! Fast det är inte en gran utan en en och den är mycket liten men den finns åtminstone och det är ju glädjande. Imorgon ska jag köpa nåt att hänga i den för jag har totalt ca 8 julpynt och inte ett enda har en ögla att trä på en gren.

 43. Ninja i Klockrike

  Hej Lisa!
  För att inte gjort detta förut så tror jag minsann att du har en avgjord talang för detta.

  Bravo Pysse, med granen menar jag. Man måste passa på när det finns granar att köpa, annars kan det bli både lesset och uppgivet på vissa håll. På andra inte.
  Fast, det förstås, granbarr kan både killas och stickas. De också.

 44. Ninja i Klockrike

  Men bodde hon på Skebokvarnsvägen?Och var kommer i så fall Dan Brown in?
  Så där värst tidigt är det väl inte heller?

 45. Ingela

  Jag grubblar vidare på den där leran. Gammal lera, mycket lera, utrikisk lera… ja det är rena geggan i huvet.

 46. Nej, det är inte sent alls, Ninja och Eva-L. Inte förrän om en halvtimme eller nåt börjar det bli sent.

  Frågan är väl var Patrick Swayze kommer in. Men han har jag förstått är ointressant.

 47. Jesper

  Hur jag ska knöla in Winterreise som RT, vet jag faktiskt inte. Men jag tänker att nu är det sent och går hem innan det känns dumt att vara kvar på festen. Ur första sången Gute Nacht: ”Was soll ich länger weilen, Daß man mich trieb hinaus?“ Also sprach Jesper. Ses i morr’n.

 48. Ingela

  Jodå, det är uppenbart vilken barnaskara som figurerar i luckan. Men så enkelt kan det väl ändå inte vara? Vad handlar då den där matematiken om? Och trådrullarna?

 49. Maplestream

  Tror jag gått vilse mellan gran och dur. Leran har gjort stigen hal. Stannar snällt på avstånd och knyter näven i fickan konstaterandes att det inte gick idag. Mer glögg!

 50. Jesper

  Cecilia N, jag vet. Den är inte precis yster till sin läggning, vinterresan. Jag försöker bara lägga ut ett villospår i den obefintliga snön.

  OT (ännu mer): Anatomy of an Obsession av tenoren Ian Bostridge är en fantastisk bok om just Winterreise. Intelligent musikalitet när den är som bäst.

 51. Ninja i Klockrike

  Jamen, precis Cecilia N, framåt tio i tolv börjar det bli sent. Och dags för vähäldigt tydliga ledtrådar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.