Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2018: femte luckan

Under gårdagen läste alla Ökenråttans facit till lucka 4 och gratulerade tischavinnaren Christina, kokade knäck och hinkade glögg. Jag sprang under tiden omkring som en skållad råtta mellan femton punkter och stod utanför en lokal som var fylld till brädden av människor som lyssnade på min djefla man som inte ville ha mig där eftersom jag tydligen har åsikter, kommer med råd och anvisningar och pekar med hela handen. Pfft!

Nu kommer nästa lucka, där rätt svar förvirrande nog kan vara verket, skapare 1, skapare 2 eller reklamen om hemlisbloggaren.

Lucka 5


C-3PO & Groot gick in på en pub.

– Vad önskas? sa Freddie Mercury som just denna kväll stod i baren.
– Jag vill ha en drink som funkar mot urinvägsinfektion. Den ska smaka apelsin och lime, sa C-3PO.
– I am Groot, sa Groot.
– Du får ursäkta, sa C-3PO. Min vän talar bara tyska och engelska. Han vill ha en Kärleksdöd med extra allt.
– Ah, min favorit. Inga problem.

De hade anlänt helt ovetande om att den vackra, högteknologiska staden hade en mörk baksida. Eller undersida. Nu satte de sig i ett hörn av den art deco-inspirerade lokalen och pratade tyst med varandra.

– I am Groot.
– Exakt, förmannen. Ansvarig för …?
– I am Groot.
– Jaså? Jag trodde att det var kardiologen, sa C-3PO.
– I am Groot.
– Nämen hette hon inte Lång? Thea Lång? Som sedermera blev Trummerfru?

– I am Groot.
– Jaja, sorry, min tyska är inte så bra.

De avbröts av Freddie Mercury, som serverade dem de två drinkarna, nynnande på en bekant sång.

– I am Groot! I am Groot! I am Groooooot!
– Ja, verkligen! Perfekt eftersom just Freddie Mercury behärskar det stora omfånget – tenor? – och på det stora taget är i branschen, ja.
– I am Groot?

– Förlåt. Jag ber än en gång om ursäkt. Min vän påstår att alla bartendrar förr eller senare drar ett skämt. Har du en – på tyska så att han förstår?
– Nej, svarade Freddie Mercury och log. Men på engelska, hörde den på radio igår. Så här: ”A hug without you is like Mercury. Hg.”


Onödig och ovidkommande bild även idag? Aber doch!


Facit kommer under natten till måndag, och då kommer jag för en gångs skull att vara tydlig med ledtrådarna och avslöja hur jag tänkte. Och nämna den ledtråd som helt saknas …


Lucka 1 och dess facit.

Lucka 2 och dess facit.

Lucka 3 och dess facit.

Lucka 4 och dess facit.

Share
Publicerat iBloggen

109 kommentarer

 1. Christina

  Jag vann ju igår. Så nu kan jag sluta gissa. Men det kan man ju inte. Det svåra är ju att komma på ledtrådar som är lagom kluriga. Å andra sidan brukar jag gissa fel så då gör det väl inte så mycket. Men det är lätt att bli förlamad.

 2. Vaffö kom jag att tänka på Arne Anka? Kanske för att jag nyses satt och tittade på en kriminalserie i åtta delar där Robert Gustafsson har huvudrollen.Lysande skådespeleri av honom.Inte ”bara” en komiker,där inte.

 3. Ordningen återställd, jag har inte en susning. Det enda jag associerar till är en enstavig huvudfoting som underhöll mig i ungdomen.

 4. Karlbergs kök

  Om det är som jag tror så förstår jag varför en ledtråd saknas. Ska klura vidare, men först ut och släpa hem en gran. En plastgran för första gången. Sist jag köpte en kungsgran så fick jag ryggskott och sitta och köa hos doktorn dagen före julafton, tunga som as de där.

 5. Godmorgon! Vilken lysande trevlig söndagslucka! Det kittlar överallt, känslan av att pusselbitarna ligger synlig och jag nästan vet exakt hur de ska passa ihop.
  Svingar mig vigt ner i hatten till att börja med.

 6. Å, det här vore en perfekt lucka för min man. Det är ju ingen vidare ledtråd för er som inte känner honom. Själv är jag inte riktigt lika kulturell och kopplar C-3PO och Groot till ett gammalt brädspel, som vi alltid spelade hemma hos farmor.

 7. Magganini

  Det var mig en rolig lucka. Men i dag har jag inte tid att tänka alls. Rakt ner i hatten bara, hoppas att jag åtminstone kan titta upp på läktaren nån gån gång.

 8. Associerar omedelbart till tre oförenliga ting.

  OT: Tvingades imorse spela basket, tjejerna mot killarna. Det var tydligen ont om tjejer så de valde in mig, som har halvtaskig kondis, inget bollsinne och ytterst vaga kunskaper om basketregler. Dessutom satt inte korgarna i varsin kortända av planen utan rygg mot rygg på mitten, riktade mot långsidorna. Jag vet inte om någon visste vilken som var vilken. Lyckligtvis vaknade jag innan spelet hade kommit igång ordentligt.

 9. Jag kommer med en liten och helt obegriplig ledtråd här och nu: Pysseliten kommer att lista ut vilken ledtråd som saknas, men det vet jag bara för att jag vet lite om hennes fritidsintressen.

 10. My name is Bond .James Bond! Fast inte på en bar i Berlin,så det är inte rätt.Och att dra till med alla namn som är förknippade med Cabaretet är väl att skämma ut sig.

 11. Håkan (hakke)

  Vilken välskriven lucka! Jag är tyvärr bortkopplad hela dagen, men det betyder ju att jag har gott om tid att klura. Det kan jag behöva, för jag är på språng raka vägen upp på läktaren. Hit med glögg!

 12. Bridgroom

  Den förra luckan, som var lätt, hann jag inte ens titta på förrän i dag. Den i dag påminner mej om ett försök till samtal jag hade på Kantorspuben en gång i forntiden – men den borde Lotten inte känna till. Hatten är dessutom för trång.

 13. Citronen

  Nu skulle det dessutom passa bra med en drink eller vad säger du Marcus.
  (lettråden som saknas är ****)

 14. Anneli

  Hade det varit en butler istället för en bartender som serverat hade jag vågat en gissning. Nu tar jag mig en drink på läktaren istället.

 15. Magganini

  Språk, röster, kemi, resor, drinkar, osv, osv, osv, o…
  Nää, här går visst åt en hel del av den där tiden jag inte har. Kryper åter ner i hatten på läktaren.

 16. Kråkan (aka HK)

  Håller med Nina och Betong-Bess.
  För övrigt är jag långt, långt borta.
  Tar mej upp på läktaren där drinkmeyn verkar intressant, kanske man kan hamna i hatten.

 17. Jossilurens

  Galaxer i mina brazer får mig ju utsökt att tänka på Anders Linder, denna spelevink. Annars är det väl kanske mest så att en förknippar Linder med filmen Limpan, där han spelar assistent Berg. Därifrån är ju inte klivet så långt till Catherine OxenBERG, som vi alla känner till som Amanda Bedford Carrington i tv-serien Dynasty.
  Visste ni att att då, på 80-talet, var Dynasty den absolut populäraste tv-serien i forna Jugoslavien. När det sändes på måndagar kl 9, så var alla gator tysta och tomma pga att folk satt bänkade framför tv-apparaterna.
  Och det är väl knappast någon som glömt Joan Collins insats som Alexis Carrington – ex-fru till Blake Carrington. Nu trodde jag att Blake hette Blyton, vilket hade passat bättre till dagens lucka, så jag skippar resten och går direkt på de övertydliga ledtrådarna. Kapten Zoom, Limpan regisserades av Staffan Roos… OOOOOOO och jepp, så klart att HB är en Bloom, dvs Orlando Bloom

 18. Jasså Zkop. Hamnstad? Hm, kanske mer Ham-stad …

  (Ni kan verkligen strunta i den här ledtråden. Den är så fiffig och luddig att ni inte förrän ni kommer på skapare 1 kan associera i rätt riktning. Sorry.)

 19. Agneta uti Lund

  Här går det trögt. Hjärnan envisas med att uttala Groot på flamländska – ett språk som inte är nämnt i luckan. Troligen rör sig det hela om något jag inte har en aning om. Och bilden som just inte betyder något innehåller en skådis vars namn huvudet uttalar på franska. Så hette (kanske fortfarande) en fransk filmtidskrift i början av sextiotalet. Innebär då detta att Jossiluren har rätt och att vi rör oss i filmens värld?

 20. Agneta uti Lund

  Hamstäder! Hamburg? Hameln? Den förstnämnda besökte jag 1956 och aldrig mer. Den är dessutom en hamnstad och går då bort. Återstår Hameln och där har jag aldrig varit men känner ju till dess ”sagoberättelse”, som numera tydligen rörde sig om något annat än råttor vars mindre släktingar heter Maus på tyska.

 21. Agneta uti Lund

  Nu har jag några möjliga aningar i alla fall. Tar ett bad och ser om det hjälper mig vidare på traven.

 22. Mitt grunnande på hur jag ska kunna ledtråda på ett finurligt sätt blev som luckan en lååååång historia, utan lyckligt slut. Känner fortfarande att jag lutar åt figurerna på det där brädspelet som jag nämnde tidigare. Hoppla hoppla.

 23. Karlbergs kök

  Nä alltså jag var komplett ute och cyklade i morse. Nu fattar jag inte ens hur jag tänkte. Lägger mig på läktaren och väntar på bättre tider.

 24. Eva-L

  Stoppa pressarna! Jag har för första gången i julkalenderhistorien googlat mig fram till ett svar som jag faktiskt tror är rätt. Alltså med ledtrådar från texten och en kort associationskedja i mitt huvud. Ja, jävlar. Precis som en undersökande journalist i ett parallelluniversum.

 25. Barkborren

  I den stora Metropolen Stockholm tänkte vi besöka Nationalmuseet tillsammans med våra två yngsta barnbarn. Vi har aldrig kunnat genomföra en aktivitet med dessa två utan missöden. Vad gör man i p…väder och Ullaredskö utanför muséet?
  Jo, Sience Fiktion Bokhandeln för mig en ny bekantskap. Kanske kunde det finnas något att läsa om hur det började en gång med dessa maskinmänniskor.

 26. Maplestream

  Här hamnar man lite överallt. Rymden, stjärnbilder, rakt västerut, hem igen till staden jag bor i. Undrar just om tiden räcker till.
  Ner i hatten upp på googleläktarn.

 27. Jag vet bara en stad med tvivelaktig under- (och ovan-) sida som har nåt med fläsk att göra men det är nog inte den. Hoppar i hatten och upp på läktaren tills jag begriper nåt.

 28. Brid

  Har gjort en liten utflykt till Nya Testamentet utan att hitta något ordentligt där heller. Finns det några drinkar kvar på läktaren?

 29. Bridgroom

  Nu har jag druckit adventskaffe samt pratat och lyssnat i ett par timmar. så har jag läst ledtrådar och sett hur de spretar. Eftersom jag inte har något mer att tillföra här hackar jag lite lök istället.

 30. Nina

  Ham förhåller sig till hamn såsom skapare 1:s efternamn förhåller sig till hamn [eng]. Är det rätt uppfattat?

 31. Jaha, då är det väl dags att lista sina fritidsintressen kanske… Den röda tråden är att jag blir varm – eller kall. Jag gillar nämligen att baka, springa, cykla, simma, vinterbada och åka skidor – både på snö och på hjul.

 32. Ninja i Klockrike

  Nämn två av de köttätande växter som vid mässan i Hannover, med hull och hår slukade den då ditresta gosskören?
  Svara, människa, svara!!!

  Jag har med mig pepparkakor upp på läktaren. Utan palmolja.

 33. Brid, jag kan blanda till en sån där med extra allt till dig om du vill, eller en apelsindrink kanske. Annars är jag bäst på longdrinks, såna där som man nästan måste dela upp för att orka med.

 34. Karlbergs kök

  Nu börjar jag tro att det är den däringa som man ”ska” läsa och som är ”såååååååååååå rolig” och som fick mig att inse att jag 1. Inte har någon humor 2. hellre läser enbart Camilla Läckberg resten av mitt liv.

 35. Jaja ok nu vet jag.

  Det är inte Sunnydale även om det också är en stad med ovanligt otäck bak-/undersida. Kom att tänka på det bara.

 36. Betong-Bess

  Läser ledtrådar. Läser och läser. Och läser. Kommer ingen vart. Totalt bortkollrad. Klättrar upp på läktaren. Tar med mig pepparkakor och nybakat bröd.

 37. Wickmanskan

  Jag fattar ingenting och drar mig tillbaka i ett hörn på läktaren. Ingenting jag läst eller sett. Ser fram emot att bli upplyst när facit publiceras.

 38. Karlbergs kök

  Nuuuuu trillade polletten ner! Det enda jag inte får ihop är reklamen för HB, men så är ju genren med maskiner och människor inte min grej. Kom däremot att tänka på 80-talets fredagskvällar.

 39. Brid

  Tackar mjukast, Dammråttan! Det låter bra alltsammans om det inte är jordnötter i den med extra allt.

  Bortsett från det är jag fortfarande förvirrad. Men det gör inget.

 40. Brid

  Och nåt som gör att man kan överväga att läsa enbart Camilla Läckberg resten av sitt liv låter ju alldeles förfärligt gräsligt.

 41. godiva

  Ni är så roliga! Och så inkluderande, jag har nog aldrig förstått ett kemistskämt förut! Hopp! (Och jag såg faktiskt filmen Freddie Mercury häromdagen – och verklighetens stärnor överträffar nog dikten även om skådespelet var bra ).

 42. Karlbergs kök

  @Brid – jepp, dylika böcker finns. Men det är som tur är en felgissning från mig så vi slipper eländet i facit.

 43. Ninja i Klockrike

  Den där känslan när polletten plötsligt trillar ner och allt framstår som i ett förklarat ljus, och luckan framstår som nästan övertydlig?

  Den känslan upplever jag inte alls just nu.
  Skyller på att jag aldrig hört talas om Groot förut.

 44. Smultronblomman

  Med tanke på ledtråden från Ardy så får jag tunnelseende och är helt inne på något tyskt. Antagligen för att jag är så indoktrinerad efter en weekend med julmarknader och Glühwein i Rostock och Wismar. Jag gissar vildsint, men stöter garanterat på patrull.Jag kör på och dyker ner i hatten.

 45. Is99esa

  Grot med bara ett o är förkortning för grenar och toppar. Hjälper den kunskapen åt rätt håll? Oklart ytterst oklart har någon en drink över på läktaren!

 46. Maplestream

  Mäh hur många HB kan man hitta i en och samma lucka? Jag ser lettrådar överallt. I vilken ska man dra? Säg, säg, säg!

 47. Leda

  @Örjan (lucka 4 04:20): Tack för välkomstorden mitt i natten, de värmde! Fast helt färsk i kalendern är jag inte; jag har vistats i det här båset lite nu och då de senaste åren. Mest då kanske. Och stundom rätt lite. Men en ganska imponerande samling blåsippor har jag ändå lyckats samla på mig. Tur att Röde Orm-tråden inte visade sig höra dit!

  Men frågan är hur man undviker att plocka sippor i dagens lucka, där jag faktiskt tycker mig skymta Unesco i ett mörkt hörn. Verkar skumt.

 48. Charlott - the Goblin girl

  Tronar gôtt på läktaren idag. Årets julkort är avklarat. Alltid lika spännande med sex katter.

 49. Niklas i Göteborg

  Hopp i hatt. Kommer att fatta det här imorgon. I väntan på det lämnar jag en tallrik citronkola.

 50. Håkan (hakke)

  Nu haver jag klurat under dagens lopp, men inte blivit någe klokare för det. Skulle behövt båsets mästerliga hjälp, men måste krypa tidigt till kojs. Gillade verkligen persongalleriet i denna luckan!

 51. Brid

  Nu kom grabben med en gissning som kanske inte är alldeles galen. Helst som groomen kom med motsvarande gissning för åtskilliga timmar sedan. Själv saknar jag förstahandserfarenhet av detta, men om herrarna är rätt ute verkar vi röra oss i flera världsdelar.
  God natt. Alla de här drinkarna har gjort mig sömsig och det är arbetsdag imorgon.

 52. Kråkan (aka HK)

  Tänkte att om man kommer tillbaka så här dags så finns det nog fler ledtrådar,
  och det fanns det. Massor, men jag begriper ännu mindre nu än i morse.
  Antalet trådar är direkt proportionellt till förvirringen.
  Årets citronglögg vederkvicker.

 53. Christer

  Jag är övertygad om att det finns ett parallellt universum där verkets titel är ”Farsta(d)”.

 54. Ni är många som kan svaret! Sedan är ni några som är jätteroliga i största allmänhet. Och så är ni några som förmodligen är ute och plockar blåsippor, men det gör ni med den äran!

  Helt klart rätt har: Pigga Christina, Nina, Hannoia, Dammråttan, Barkborren och några till.

 55. Barabrabarbara

  Har inte hunnit titta på luckan förrän nu, och det var bara för att jag fuskade till mig en liten paus i allt julklappsnätshoppande. Det känns som om jag borde förstå nåt, men det lossnar inte, så jag tackar för en plats i hatten och fortsätter understödja världsekonomin…

 56. Helena

  En klassisk rebus i båset ledde mig rätt, och plötsligt passar alla pusselbitar. Jag läser att den tillkom under stora vedermödor i en senare delad stad.

 57. Kråkan (aka HK)

  Men jo, färgar man de olika trådarna löper de nog riktigt begripligt i sitt nystan.
  Fast jag måste kanske borra lite djupare om jag ska hitta. Säker kan man aldrig vara.

 58. Agneta uti Lund

  Min hjärna drar hela tiden iväg på fel håll – nu hamnade jag vid en nedgång till Paris Metro, klicka på bilden som är tagen en solig dag. Just nu längtar jag inte dit med alla gula västar och polis på polis på polis!

 59. Aha!

  Ledtrådarna spretar åt alla håll och nu har jag en lösning som funkar med det (blickar i mitt inre tillbaka till en av vårens blomster – blåsippan …)

 60. Ja alltså, min ledtråd pekar väl mer mot en biprodukt kan man väl säga. Eller en produkt där gåtans lösning är en ingrediens.

  Lång förklaring. Fast på svenska.

 61. LottenPotten

  Inte min tekopp. Beundrar alla roliga och smarta kommentarer. Smyger upp på läktaren, vem är det som blandar drinkar? Finns det något kvar att trösta sig med?

 62. Lilla E

  Fem i (halv) tolv och jag hoppar i hatten!
  Glädjen är stor över att ha listat ut luckan, men förmågan att konstruera en förtäckt gissning är obefintlig. Ni får tro mig på mitt ord, eller läsa på läpparna.

 63. Magganini

  Sådärja. Nu är polletten där den ska idag också. Men för trött för att klämma fram nån klyftig ledtråd. Sova nu. Skönt att bo på landet där det inte väsnas och blinkar. Gonatt.

 64. Kråkan (aka HK)

  Ja det är natt nu. Men äntligen vet jag.
  Och jag vet att Groot lider av brustet hjärta så han kan behöva sin drink.

  Mot sängen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.