Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2018: elfte luckan

I gårdagens facit fick vi tips om att åka till Vence och tyvärr bilden av en nyhetsuppläsares kärleksliv på näthinnan. Tröjvinnarna Ardy och Citronen kommer att så småningom klä sig vackert, medan de andra i båset får fortsätta att gissa i de två sista luckorna. (Jag har massa tröjor kvar!)

Idag är den en sån där förnicklad bild. Och svårt. Eller inte. Kanske plättlätt? Japp.

Lucka 11


Betänkande av värnpliktsutbildningskommittén
– ett utdrag


Den onödiga bilden är förstås komplett obsolet.


Facit kommer på lördag morgon!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 7 och dess facit.
Lucka 2 och dess facit. Lucka 8 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 9 och dess facit.
Lucka 4 och dess facit. Lucka 10 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit.
Lucka 6 och dess facit. Programförklaring
Share
Publicerat iBloggen

112 kommentarer

 1. Godmorgon? Det ser ut som om HB haft ett tufft liv och gjort många kraftprov. En livscykel som kretsat runt en grön scen. Hmmmmm.
  /sovmorgonen som sprack

 2. Lo (Looooo)

  Äsch, hoppar tidigt i hatten och smiter den vägen upp på läktaren. Hoppas på något lugnare (peppar, peppar) dag på jobbet idag, med tid för lite läktarhäng. Kan ta med lite kola från lokala konfektbutiken!

 3. ”För lång tid” antyder att det är en översättning.

  Moturs tyder på andra halvklotet eller att man är motvalls. Hinke BergEgren också. (Tänk att jag aldrig sett det E:et.)

  Nej, jag vet inte, jag bara funderar högt.

 4. Citronen

  Days shall come and the donkey may have pees while your servant’s wife and the stranger must keep on. //Solna City, A-M R**s

 5. NU VET JAG!!! Det är en basketbolls liv och leverne. Ni ser planen i mitten och hur spelet avancerar (in—>ut) från enkla dribblingar (trummtest) runt på planen (i huset) …. för att på slutet efter segern få höra nationalsången och slutligen få avsluta med stretch och vila! Jaaaa! (Det luktar tisha-vinst.)

 6. Maplestream

  Jaha Pysse men i så fall säger jag plåttak. Fast jag drabbades av en riktig mancold första dagen utan elever så mina gissningar är kryddade med feberyra. Tar med lite medicin och kravlar upp på läktarn en stund.

 7. Rött, blått och grönt. Skolios och kolik. Och en del musik. Samt en anglicism i nedre vänstra hörnet. Kan det vara ”Så ska det låta?” Fast det är ingen person.

  Har även slagit upp Hinke Bergegren och funnit att han hette så, och inte Berggren, som jag har trott hela tiden. Skyller på skolan.

 8. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Någon sorts politisk mönstring? Får fundera under dagen.
  Glad midvinter på er, allihop!

 9. Ökenråttan

  Hmm – test som går åt motsolshållet, som barnen sa. Från vänster till höger. Krökt rygg. Och nån som är ute och cyklar. Då finns det många att välja på.

 10. LottenPotten

  Kommunikation mellan olika personer. Litteratur eller musik eller medicin? Är färgerna en flagga?

 11. Eva-L

  Åh, vad svårt! Jag tänker barnboksserie. Undrar om jag hinner läsa alla för att kolla innan midnatt?

 12. Citronen

  Jag hörde Lotten på radion i morse. Precis då nämnde nyhetsuppläsaren att det var många som inte inställde sig till repmånad. I år var det 42 st som INTE hade giltigt skäl. Är det en tillfällighet eller en tillfällighet då dagens lucka handlar om **** med *** …

 13. Ninja i Klockrike

  Ett elektriskt tåg,
  till en liten påg,
  ska få ögon att gnistra och glimma
  och roa den lille timma efter timma

 14. Kolikok läste jag förresten (bild på mobil + översynt gubbe = så kan det gå) så det måste vara Skogsmulles rekrytering vi ser schemat för. Jag har till och med gjort en barnsång om Mulle och hans vänner Laxe, Fjällfina och Nova, så det så.

 15. Babs

  Jag har hakat upp mig på Hinkes kompetenstest som ju var av det preventiva slaget.

  Får inte ihop det med något.

 16. Smultronblomman

  Pupillundersökning är ganska läbbigt….Man ser ut som ett påtänt spökdjur i timmar efetråt.

 17. Karlbergs kök

  Mäh. Bild i mobil = värre än vanligt. Jag får helt förlita mig på båset idag. Och där spretar det…

 18. flygbengan

  Ikväll ska jag och zkop titta på familjeprogrammet På spåret. Får se om det kan ge några ledtrådar till Luukan.

 19. Kråkan

  Personerna som sörjer en död är väl själva döda?
  Och hur är det med Annelis frukt från 11.02, är den fortfarande färsk?
  Annars glider jag bara runt i trafiken idag.

 20. Ökenråttan

  Granen är nu inköpt. Hos Skogshögskolans studenter som säljer på Karlaplan. Efter gårdagens lucka kände jag mej lite oroad bland dessa blivande skogvaktare. Jag är visserligen inte någon duvunge, men ingen kvinna går säker när det gäller skogvaktare, det förstod man ju av Lawrences bok. För säkerhets skull medförde jag den starke Lille Maken och allt avlöpte väl.

 21. Kråkan

  OT
  Jag ska INTE se ”På S.” ikväll. Det blir intern familjetävling endera dan (dvs. en eller annan dag) Så snälla, varna mej om ni skriver spoilers!

 22. Må helgerna fyllas av bubblande drycker! God Jul och Gott Nytt År önskas Brid och Bridgroom av Fia.
  Vad som döljer sig i luckan har hon inte en aning om.

 23. Bridgroom

  Jag kan känna viss sympati med Fia ifråga om dagens lucka. (Tack Niklas!) Det är inte så att saknar idéer och uppslag och det är fullt av händelser som borde ha fungerat med mindre rundgång av den typ som bilden visar.

 24. Jossilurens

  Jag hade tänkt att jag skulle sätta mig och plita ner de där 15 meningarna, men så blev det bilfärd och bergslag istället och det leder ju till ett mer enklare hatthopp.
  HB är ju givetvis Orlando Bloom (Jackie – Jack – pirater, det råder ingen tvekan!)

 25. När jag läste på Berghs skulle jag göra ett bokomslag men alltså usch vad jag inte gillade uppgiften, gillade varken boken eller författaren! Men jag lämnade in och fick jättebra omdöme … Den här gången så tror jag faktiskt att poletten inte fastande i ett jack på dess väg ned så som det gjorde i förra luckan!

 26. Jag och mor sitter bredvid varandra i soffan och gogglar med varsin vinklad skärm så att inte nån kan fuska. Hoppar härifrån ner i hatten, sen vetjante.

 27. Magganini

  Fast jag sitter bredvid henne härovan och funderar på om jag ska lämna brorsan och dra iväg till fotbollsplanen.

 28. Brid

  På spåret påtittat. Utan att spoila nåt kan jag konstatera att vi inte riktigt håller med de tävlande om vad som är svårt i alla lägen.

  Nu har vi köpt gran också. Och öl och br-nnv-n. Och bakat ett antal sorters småkakor. Julfriden kan så smått börja infinna sig.

  Jag har ett sysslingbarn som passar perfekt in på en del av båsets lettrådar, men HB har aldrig tidigare varit ett för allmänheten okänt barn i förskoleåldern, så det är nog inte han heller. Önskas det kakor här på läktaren? Finns även glutenfria.

 29. Nu har jag lyssnat på radion! Tack för rimmen, Lotten och Ninja! Och Hakke och PK! Jag tror jag har ett nu:

  ”Vi har blivit gamla och hör så illa!
  Vad var det hon önskade sig, den lilla?
  Var det kanhända en estetisk såg?
  En skäppa av ekologisk råg?
  Systembolagets katalog?
  Fast döva vi hoppas hon klappen ska gilla”

 30. Bridgroom

  Nu har jag läst alla kommentarer en sista gång och kan inte finna nåt som stöder någon teori. Jag tyckte att dagens första inlägg var bäst fast det kanske är en annan ankdamm som åsyftas. Om Lotten egentligen tänkt på nåt annat sätt får hon travestera Brasse.

 31. Ooooh, tack Anna (som alltså har lyssnat på radion så detta är helt OT), jag tror att jag bara har behandlat dem som männschor från första dan.

  Jag ser att bl.a. Zkop och Magganini har löst luckan korrekt, vilket jag inte begriper alls. HUUUUUUR kan man av mina spridda ord hitta rätt?

  Luckans lösning är alltså inte en författare, utan en artist av någe slag. Tycker några. Andra inte. (Nästan alla är väldigt oense.)

 32. Ninja i Klockrike

  Jaha, men då så, då trillade väl polletten ner. Inte-artist i mina öron.
  Tyvärr försvann där också min DRT, och det retar mig, dels för att den var så bra, dels att det var för just HB.

 33. Betong-Bess

  Varm av glögg parkerar jag på läktaren. Tror att jag har fastnat i vinkelvolten eftersom jag inte kan släppa min första ingivelse – knappt hälften av ledtrådarna stämmer och ingen annan verkar gissa på samma.

 34. Och nu hittade jag äntligen förrådet av gamla julrim! De låg på en gammal blogg och dammade.

  Det här är ganska lätt förstås:

  smyg, smyg, så tyst, så tyst
  vittnena säger inte ett knyst
  en dörr knarrar, ett skrik i natten
  vad har den skumma betjänten i hatten?
  vad fiskar deckaren upp på en krok?
  svaret får du i denna …

 35. Men det här, knäcker ni det? (Ni som inte är upptagna med att knäcka den obändiga luckan fortfarande)

  Januari börjar året
  Februari kommer näst
  Han Solo har knopp i håret
  Luke och Yoda blommar mest
  När Darth Vader har semester, härlig sommar är det då
  Men Chewbacca och ewokerna är lurviga och grå

  (ledtråd: julklapp från 2002)

 36. Det här är jättesvårt, om man inte känner min yngsta. Också från 2002 tror jag:

  Av Tendarer var hon först
  Hennes hus var allra störst
  Kan teknik, logik och spik
  Stark och tuff, en cool idol
  Passar bra i overall

  (ledtråd: nåt att ha på väggen)

 37. (pigga?) kristina

  Åh, det är den värsta sortens klåda när man inte får pusselbitarna att stämma. Unket.

 38. Babs

  Just nu pekar allt åt ett håll, men jag vill inte höra på det örat. Fast smaken är ju olika!

 39. Håkan (hakke)

  Hå hå, ja ja. Idag får jag vara nöjd över att jag hann lyssna lite på Lottens välartade rimstuga på pendeln hemåt. Själva luckan har jag inte hunnit knäcka.

  OT: En av klapparna som någon radiolyssnare bad om rimhjälp med var en 3D-penna. (Skriver man med versalt D?) En sådan har jag aldrig sett, men det lät häftigt. Så det fick bli ett litet sms-rim, som nog aldrig nådde ut i etern:

  Tänker du förbannat
  ”Jag önskade nåt annat!”
  Så se dig om i vrede
  Och teckna det i 3D

 40. Wickmanskan

  Det här vet jag inte vad det är. I vanlig ordning är årets kalender en varanndags-historia. Varann dag kan jag, varann dag är jag helt väck. Hej hatten och läktarkompisar!

 41. Aha!

  Kan för lite för att kunna ledtråda till den HB jag hittar i Lottens senaste kommentar så jag kommer igen en annan dag.

 42. Se där! Nu är ni lite fler som håller med mig om HB:s kvaliteter.

  ”Oense många är” hade nog Yoda sagt i detta läge. Men vad vet egentligen Yoda; han är ju inte från våra breddgrader.

 43. Missade jag förresten att du fick ett rim till din mugg (eller var det muggar) Hakke? Jag spolade över all musik och alla trafikrapporter så det kanske swishade förbi.

 44. Tur! Här kommer ett reservrim till temuggar, om de andra rimmen råkar förvandlas till vissna löv:

  Värm vatten
  Det ska ryka, som ur en het källa en vårdag
  Ta försiktigt bladen i din hand
  Andas inte
  De kan blåsa bort
  Låt dem glida ner i botten av … (vad det nu är)
  Lyssna noga
  Det hörs ett ohörbart ljud när de når botten
  Som tranors drömmar
  Häll det rykande vattnet över bladen
  Ömsint
  Känn aromen strömma upp från … (vad det nu är)

 45. (pigga?) kristina

  Bidrar med ett dåligt skämt medan jag tänker vidare:
  ”Vad säger Göteborgaren till Star Wars-entusiasten? Nu får du jeedaaaj.”

 46. Maplestream

  Idag var det ruggigt på läktaren. Kan bero på febern. Jag skulle dragit på mig mitt Helly Hansen underställ på en gång. Nu hoppar jag ner i hatten och värmer mig istället.

 47. godiva

  God afton! Visst måste det vara sport idag? Eller helt tvärtom, filateli typ. Och varför går kurvan baklänges, eller är det i baktakt, motvalls eller är det jag som cyklar åt fel håll? Hopp i alla fall, och nu ska jag läsa alla kommentarer noga och gissa rätt tänkte jag!

 48. godiva

  Jag säger som Cecilia N, alla fattar inte! Lite som ”Håkan (hakke)
  21 December, 2018 at 22:37: Jag kan också varannan dag, men det beror mest på att då är det facit” 🙂 Och vadå På Spåret? Fredrik Lindström? Inlandsbanan? Blå tåget? Röda tåget? Tågdeklamerare? Orientexpressen? Transibiriska järnvägen? Ett tåg går väl inte runt, det går ju fram och tillbaka. Sorry, I’m lost.

 49. Ingela

  Vet att det är ett nytt dygn, men gissar ändå. Har monterat garderober hela dagen och ända till sena kvällen. Missade frågetävling, för andra fredan i rad, bedrövligt är det. När det gäller hb har jag (om jag gissar rätt) större problem med rytmiseringen än bristen på pricksäkerhet.

 50. ”På spåret” relaterar till HB lite som Lennon till Plastic Ono Band.

  Helly Hansen är en finfin allitteration.

  Det är inte Ökenråttan som inte ska sörja.

  Göteborgare har oftast finfin känsla för humor.

  Smaken är som baken.

 51. Kråkan

  Jag har bott på Hisingen och i Majorna, nära Chapmans torg.
  Min signatur bytte jag ganska nyss till Mamma Mus vän Kråkan.
  Hur kunde jag missa H*k*n och G*t*b*rg.

 52. godiva

  Alltså man vill ju inte vara tvärsäker för då är ju HB en vitrysk överstegeneral i täckmantel som pga av att han egentligen var kvinna blev tvingad – och lyckades fly till karibiska övärlden 1882 under svåra umbäranden och genom att sälja den sabelmördade släktens kronjuveler kunde köpa sig ett litet hus på stranden till sig och sina 7 fosterbarn och en hund, leva inkognito, dricka absinth och författa mästerverk som långt senare upptäcktes och gått till litteraturhistorien, dock utgivna under pseudonym, vilket är anledningen till att luckan troligtvis är klurigare än man tror.

 53. Ninja i Klockrike

  Man skulle kunna önska att HB har den sortens kulturella bakgrund, man jag tvivlar.
  Nåt lurt är det med den rackarn, för det skorrar falskt, ja lite som en katt i en stenmangel, eller en djupfryst hund i en bandsåg, när han försöker exekvera något.
  Det sägs att hen försöker sjunga, men fan tro’t, sa Rellingen.

 54. Katt

  Ja, nu fattar till och med jag. ”Kom igen” vill man kanske säga, men detta var inte min kopp te direkt.

 55. Ökenråttan

  Det som först dök upp var ett konferensbord. Grönt. Sen revolution, Metropolis – igen – och JFK. Nej, inte DEN JFK. Nu mot facit!

 56. Citronen

  Inget facit!? Då gisar jag på eWookpanna på a. Eĺler en elektronisk kalender slash kokbok. På b svarar jag laser(svärd).

 57. Karlbergs kök

  Hoho! Faaaacit? Nu kan jag i alla fall! Men inte konstigt att jag inte kunde för jag skyr HB som pesten. Lyssnar hellre till en katt i stenmangel (och då är jag ändå en crazy catlady).

 58. Nina

  Utan wifi får man läsa ikapp senare. Båset var utomordentligt hjälpsamt. Ninja 22.20 fick mig på rätt tankar, sen fyllde det bara på.

 59. LottenPotten

  Svår lucka när man inte alls tillhör fansen, men det var en rolig bild som gav upphov till mycket tänk och googlande! Idag ska det julas så morgondagen kan ägnas helt till årets sista lucka. Vad ska man göra sedan?

 60. Charlott - the Goblin girl

  Men jösses, jag glömde gissa igår 😱 Inte för att jag begriper nåt. Nu över till facit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.