Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2018: åttonde luckan

Här togs det sovmorgon efter en synnerligen trevlig facitfredag! Vinnarna var så många till lucka sju att de nästan inte fick plats: Brid, PK och Ökenråttan. Och ack, så många vackra ledtrådar som dras upp till ytan i kommentatorsbåset: vet ni att Jossilurens kom på att SD inte är PK?

[plats för applådåskor]

Lucka 8 … är en bild?Helt ovidkommande illustration:


Facit kommer imorrn bitti! (Nä, inte sovmorgon.)

Lucka 1 och dess facit. Lucka 5 och dess facit.
Lucka 2 och dess facit. Lucka 6 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 7 och dess facit.
Lucka 4 och dess facit.  Programförklaring
Share
Publicerat iBloggen

118 kommentarer

 1. Citronen

  I båset bredvid läktaren låg lettrådar och blåsippor, lika många av varje sort. Någon, låt oss kalla h*nne båsmor, anordnade en julkalender och när h*n hade tagit ut några blåsippor, så låg det kvar 7 gånger så många lettrådar som blåsippor i båset. Några deltagare kom för sent och fick ta vad de ville. Efter att de hade hämtat totalt tre trådar eller sippor (fritt val) från båset låg det kvar 20 gånger så många lettrådar som sippor i båset. Hur många många har legat (perfekt) i båset från början?

 2. Maplestream

  Välbehövlig sovmorgon. Julfest med jobbet igår gör att tanken är segare än julkola idag. Jag väntar på läktaren på fler ledtrådar. Kaffe någon?

 3. Ingela

  God förmiddag, eller ärligt talat nästan god morgon. Här har det sovmorgnats, både den en utlussade musikgymnasisten och den terminsslutsmatta modern låg på sömnminus. Jag har ett förflutet i fältbiologiska och ornitologiska sammanhang så det här ska väl gå att klura ut. Nu sätter vi igång och tapetserar, fundera på gåtor passar utmärkt under arbetet.

 4. Jag bad min helt anonyme make, i dag att läsa luckan. Han stirrade på den fem minuter och sen löste han den ! Klart jag blir förbannad. Det är ju jag i familjen som anser mig kulturell !

 5. Håkan (hakke)

  Vägen via Belfast, Sydjemen och Sheffield går raka vägen till läktaren faktiskt. Okunnighetens autostrada, även kallad E15.

 6. LottenPotten

  Hm, jag byter bort bollen mot utslitna löpardojjor. Om jag vill byta till mig något annat? Ja, jag kan ju franska så jag vill nog byta till mig de andra språk jag inte kan. Spasiba!

 7. Trasslade in mig i Citronens gåta. Hämtade de tre grejer var, eller tre grejer totalt? Om det sistnämnda gäller verkar gåtan olöslig. Annars kanske bara svårlöst.

  Liksom dagens lucka.

 8. Marianne Ljung

  Jag vill ha en T-shirt, vilket får mig att återigen misstänka Katharine Hepburn. Detta trots att hon var fiskgjuse.

 9. Citronen

  Inte meningen att förvirra men de som kom sent tog varsin sak, dvs totalt 3.
  Gåtan är definitivt löslig. Precis som luckan. Kanske kan Ozzy hjälpa till?

 10. Näe,jag tar tillbaka.Om man nu kan det. Gubben är helt fel ute. Det handlar mer om fåglar och plymer här.Stjärtar och kostymer HO-Ho !

 11. Örjan

  OT: Besökte Författarnas Julaften” på Eskilstuna Stadsmuseum, för dryg timme sedan.
  Träffade, som vanligt trevlige, DDM, och snygga paret. Dottern Ida med Julian (spanjoren).
  OK-köpte ingen bok (för jag har dem redan)

 12. OT: Bra att du var där, Örjan! (Vad jag hörde, var det oerhört glest mellan kundleden.)

  Ni som famlar i mörkret: det är nog lite svårt att finna luckans lösning med ledning av ledtrådarna som ges här i båset. Lusläs luckan och … ptja … associera galet, men strikt.

 13. Klorna var bästa ledtråden i luckan om du frågar mej. Samt applådåskor, något jag tänker hör ihop med HB.
  /Pysse som drar en repa på läktarn.

 14. Nu fick jag ihop Citronens gåta. Det var ”några” som förvirrade mig. Som liten hävdade jag bestämt att några betyder tre eller fem, inte fyra och absolut inte två eller fler än fem. Jag tycks inte riktigt ha kommit över det.

  I Wikipedia står ”Pavo (fåglar) – ett släkte fålar”. Borde kanske gå in och rätta det men ska klistra resten av julkorten istället. Misstänker starkt att detta är en av de luckor där jag inte alls har hört talas om HB. (Nån idrottare eller så.)

 15. Bridgroom

  Det enda jag kommit att tänka på hittills är han som var morgontrött och därför alltid sen.
  Ite har jag tid med att sätta mej på läktaren heller – Brids julkort ska ha kuvert med adresser.

 16. Christer, tTLDPT

  Vad skönt det är när polletten trillar ner! Då kan man ta tag i annat på ett mer avslappnat sätt. Matlagning till exempel. Kanske ska göra någon sorts pasta, med stark tomatsås?

 17. Dieva

  Ställer mig som vanligt frågande till HB men får associationer till likör eller vin och ost. Ska börja om från början och se om det tar mig närmare svaret. F’låt Lotten för att jag hoppar ut och in i hatten i år.

 18. Karlbergs kök

  Hm, kökrelaterade ledtrådar, borde jag kunna det här? *mumsar parmesanchips så det skvätter*

 19. Wickmanskan

  Inte en aning om vad detta är. Sätter mig på läktaren och tar en frappé och lite fondue.

 20. Dieva

  Har irrat runt i grannlandet men är inte direkt en duracellkanin så jag får nog klättra upp på läktaren. Maken var snäll och köpte hem två flaskor glögg idag så jag kan bjuda.

 21. Åh, det var en ny vinkling som Dieva kommer med: att vara till besvär för att jag och plommonstopet måste anstränga oss och plocka ur och i lappar! (Det gör vi så gärna så! Men vissa lappar blir så att säga mer slitna än andra.)

 22. Smultronblomman

  Höll på att missa att titta in. På språng – julbord, som makens arbetsgivare så generöst bjuder på. Jag skymtar nån flamboyant rockstjärna eller grupp. Schubert i förrgår. Värsta blåsippan i dag. Återkommer om inte timmen blir för sen.

 23. (pigga?) kristina

  En promenad förbi Musikhjälpen på Stortorget borde ha hjälpt, men här ormar sig tankarna fram och tillbaka så de nästan går förlorade; tro mig.

 24. LottenPotten

  Om man inte har hittat HB kanske det hjälper om man ställer sig upp och säger något roligt? Eller bara säger något vad som helst – allt är faktiskt inte alls alltid roligt.

 25. Ninja i Klockrike

  Jag snubblar direkt på systematiken.
  Om släktet är Pazzo, så kan inte grön påfågel heta Pavo höra dit, eftersom Pavo är ett annat släkte än Pazzo. Dessutom heter grön påfågel Pavo muticus, inte P.maratotus. Å andra sidan heter inte påfågel Pazzo noncristatus utan Pavo cristatus.
  Familjen är fasanfåglar och ordningen hönsfåglar.
  Och hönsig är vad jag känner mig.
  Fattar nada.

 26. Alltså, jag hade samma systematiktankar som Ninja men tänkte att det är väl nån sorts mer symbolistististisk systematik detta. Eller nåt.

  Har identifierat gubben på bilden men se det ledde ingenstans. Heller.

  Rött vin någon på läktaren? Eller vaniljglass med hallonsorbet?

 27. PK

  Politiker, visst är det en politiker? Fast inte Burundis president. Någon annan. Kanske en maratonpolitiker.

 28. Karlbergs kök

  @Christer tLDPT nä det hjälper inte. Nu har jag läst om bonden Paavo, Sebastian Coe, Gibraltar, Theresa May, Elton John, Fasaner samt fan och hans mormor! Gonatt.

 29. Barkborren

  Mannen på bilden var ju först Birger Malmsten som blev James Mason. För att inte tala om de lånta fjädrarna som förde mig vidare till symbolvärlden och där kan ju Dan Brown passa in. Men Sheffield ger spänning liksom luckfacit.

 30. Kråkan (aka HK)

  Varvar detta med tillverkning av årets laxange (och smakar på ett gott vitt vin).
  Allt mycket fjärran från påfågelns lösning ännu så länge, men jag har påbörjat omläsning av ”det blåser på månen”.
  Obs detta är bara svammel i lånta fjädrar!
  Hatt och läktare.

 31. Brid

  Vi hittade just en alldeles riktig fysisk lettråd. Den är ljusgrön, lika lång som Bipaddan är bred och stack ut ur den senare när den stängdes. Färgen tyder på att den har med påfåglar att göra.

 32. Charlott - the Goblin girl

  Foul! (Jag kommer att hojta den enda baskettermen jag minns tills plommonstopet är med mig 😁)

 33. Jossilurens

  Jag har lite migrän, men jag vill ju ändå hoppa i hatten och passa på att inflika att vi kunde se James Mason i filmen Kapten Gulskägg, men framför allt som Isaac of York i Ivanhoe – eftersom jag inte kan sluta se dessa påfåglar som riddare. Anthony Andrews är för övrigt min favoritskådis, men det vet inte HB om.

  Det absolut trevligaste med Ivanhoe är ju att Sam Neill, som spelar Brian de Bois-Guilbert, varje nyårsdag sitter i Nya Zeeland och får sitt twitterkonto sönderbombat med påminnelser om sin (hans? ja, jag har migrän och grammatisk hjärnsläpp) storhet från alla svenska tv-tittare som samtidigt, som vanligt varje år, bänkat sig framför tv:n.
  Julian Glover, som spelar kung Richard, var senare med i filmen Indiana Jones och det sista korståget i vilken hans första scen var strukturerad efter James Masons första scen i filmen I sista minuten.

  Ni minns kackerlackorna i Se7en – inför Indiana Jones och det sista korståget födde man upp 2000 råttor. Ja, man var ”snäll” nog att föda upp dem eftersom det inte enbart hade varit jobbigt att fånga in 2000 vanliga råttor – de skulle ju då även ha varit fulla med sjukdomar, såatteh …

  För den som vill veta så bar varken Sean Connery eller Harrison Ford byxor när de spelade in sekvensen med Zeppelinaren pga det var superdupervarmt i studion och Connery gillar tydligen inte att svettas för mycket. Fords svettnoja vet jag inget om, men byxor hade han inga.

  Sen måste jag bara citera ett stycke trivia, eftersom det är skrivet ungefär som jag skriver svaren på luckorna här –
  ”Michael Byrne’s character is named Vogel. .Vogel’ is the German word for bird. ’Vogel’ is also a common name in many of Ingmar Bergman’s films.” – helt utan rim, reson eller logik.
  Sa jag utan logik??! Nej då, vi hoppar raskt tillbaks till Masons rollista: Kapten Gulskägg, En världsomsegling under havet, Döden går ombord, De fördömdas resa, En stjärna föds, ja allt pekar på att HB är Orlando Bloom

 34. Knölar och vickar HB för att passa in i DRT. Noncristatus? På både allvar och skämt om det ska funka.
  Nu ska jag be PK stänga av Roger Whittaker – han får endast vizzla på julafton.

 35. PK

  Är man edsvuren här? Löper någon likt en röd tråd här? I höga klackar? Och läppstift? Man kan må pyton för mindre.

 36. Stjärttäckare! Då får jag allt tänka om, för jag läste först ”stjärtsträckare” och har ägnat dagen åt att fördjupa mig i Salvador Dalís liv och verk. Det var intressant, men inget lucklösarbränsle, alltså. Och ”parar sig gärna med honor, vilka inte är synliga för allmänheten”… Där faller ju alla spekulationer om olika sorters fopoll. Den där snyggingen har farit hit och dig och gjort så mycket att jag inte mäktar trassla ut någon annan ledtråd ur det än den som Jossilurens kommit fram till. Hej och hå, läktarn.

 37. LottenPotten

  Tittar på någon eländig film på tv, hur ska man vara klädd när man mördar? Som James Bond?

 38. Jag som sitter inne med svaret har den senaste timmen skrattat högt flera gånger och därmed (OT) försummat den stora familjen som sitter och skrålar vid bordet. Ni här i kommentatorsbåset är JÄTTEROLIGA!!!

 39. Bridgroom

  Middagsgästen har gått och det är väl sent för oss att vara spirituella.
  Om man stavar fel spelar det väl ingen roll vilken bokstav man sätter framför och gåtor är bara enkla för den som löst dem (eller hittat på dem). Jag hoppar nog inte i nån hatt heller – hoppa i säng verkar vara det lämpligaste så vi är pigga till facit kommer.

 40. Is99esa

  Får man sätta sig ner på läktaren en stund och betrakta det som sker på plan. Verkar inte som det finns plats för något alls mellan julbord och budgetar. Kan man hoppas på en lucka som är mer lik ett kalkylark??

 41. Ninja i Klockrike

  PK 21.39 fick mig att gissa rätt.
  Jag tror minsann att jag har billetter till HBs framträdande i vår.

 42. Asså, om flygbengan associerar som jag så tror jag att jag vet.
  Och den som sade det där med bokstaven L.
  Men enligt Murphys lag så går det nog på tok.
  Nä just det. Det är ju en annan …

 43. Håkan (hakke)

  Hm.

  Mindre än 20 minuter till midnatt. Nu får jag rappa mig och läsa ikapp kommentarerna och se om där finns några tecken jag kan tyda.

 44. Aha!

  Vilken fantastisk lucka! Och ledtrådarna! Bättre och bättre för varje läsning. Något annat inspirerande var förra veckans besök på William Morris-utställningen på Millesgården. Vilken mångkonstnär! Lärde mig bland annat att han skrev fantasy och att Narnia-böckerna antas vara inspirerade av hans tidiga verk. Ser alla filmatiseringar av dem som jag kommer över.

 45. OT: Där har jag också varit, Aha!

  Nu skulle man ju kunna tro att jag har called it a night och faktiskt gone to bed, men jag är uppe och lyssnar på de spanska bröderna som inte kan sluta sjunga i köket. (Se bild.)

  Oj, nu måste jag tävla i armhävningar med Sextonåringen! (Jag har verkligen inte skuggan av en chans.)

 46. Håkan (hakke)

  Är det Pappa Mu så fattar jag ingenting, men kan börja nysta på tråden. Men det är det säkert inte, så läktaren får bli min boning tills facit uppenbarar sig. Ingen mer glögg bara för då mår jag nog illa.

 47. Ingela

  Det är så jämrans kallt att tapetklistret frös på väggen nere i farstun innan jag kom med tapeten. Och dalade till golvet som snöflingorna i en sån där vattenfylld julkula. Men sovrummet blev klart i alla fall. Så jag hann inte spamma båset fullt i dag.

 48. Magganini

  Tänk vad era ledtrådar är kalasfina! Plötsligt plingar det till i skallen bara! Roooligt!

 49. Håkan (hakke)

  Oj, över midnatt! Då fyller min ömma moder år nu, en äkta 78-varvare har hon hunnit bli. (Helt OT.) Gonatt!

 50. Jossilurens

  Haha, sry, men här satt jag och googlade Angus, pga bokstaven L och Langurer innan jag insåg att jag kanske skulle byta språk. Nu förstår jag helt plötsligt luckan och alla ledtrådar.

  (Angus James Morrison är förresten en Kanadensisk politiker, som jag tror vi alla känner till)

 51. Hm, Ninja, jag tror minsann att jag måste korrigera mig.

  Mitt ”uppåt” betydde enligt min logik bara ”cirka” och ”i närheten av”, men nu när jag har smakat lite på ordet känns det som om det ska betyda ”i riktning upp mot” med emfas på UPP. (Eftersom jag är drottning över bloggen kan jag utan tidsbegränsning redigera alla kommentarer hur länge som helst.)

 52. Smultronblomman

  Jag biter mig fast vid min egna teori. En färgstark artist, mycket spektakulära brillor, platåpjuck, glitter och paljetter. Men hur Belfast, Sheffield och Sydjemen passar begriper jag inte. Natti Natti!

 53. Agneta uti Lund

  Men om man har en termometer där minusgraderna stiger uppåt? (Om nu sådan termometer finns?)

 54. Idag löste jag luckan jättesent pga jättetrög och jättesen middag och så träffade jag en kompis som jag har känt sen tio-femton år innan vi föddes ungefär. Sen tittade jag lite på Brooklyn 99 och glömde meddela båset. Fy.

  Vet ni jag skulle aldrig springa till Edinburgh men funderar på att cykla dit. Husbandet tycker att det verkar dumt i huvet och tar hellre flyget eller kanske tåget. Fast senast fick jag åka själv och gå ensam på massa konstig queer stand up, det var roligt.

 55. godiva

  Tjoho! Mitt i natta, hopp i hatta, jag har suddat lite! Och är inne på E-type eller en annan viking, fast inte originalet kanske. Men på tal om påfåglar så kände jag ett par, en hane och en hona som bodde stallet på gården där jag jobbade för länge sen, mycket vackra men asociala djur, till skillnad mot hönsen! När det kom nya ston till stuteriet för parning blev de livrädda för dessa främmande fåglar! Tyvärr tog räven honan så hanen gavs bort till nåt annat sprättställe. Nu ska det sovas på saken här!

 56. Maplestream

  Alltså dessa sena nätter. Jag ska inte skoja bort det här nu, men jag säger som amerikanerna efter att de löst uppgiften, Jemen, heller hu hä nu ztavaz.

 57. Babs

  Idag har jag inte hunnit med men hoppas att matten fortfarande är ung nog för ett hopp i hatten.

  Påfågel. Är för kort för min första aning, och nu måste jag prioritera sömn framför spaning.

  Hopp!

 58. Babs

  Nämen, det var påfåglarne! Kunde inte avhålla mg från en pytteliten googling på höjden. Och den stämde! Jämte lite annat som gick att läsa på Wikipedia.

  Den här påfågeln har jag sett live, fast bara en gång, tyvärr. Och då utan det mesta av fjäderdräkten. Men oj, så skoj det var!

  Jag tror att man kan få se den här fågeln igen när den migrerar norrut framåt våren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.