Hoppa till innehåll

Facit till lucka 7 heter lucka 14 (Lilla Julkalendern 2018)

Nämen sicken en underlig lucka. Så underlig att … ptja, väldigt många i kommentatorsbåset förstod vad det handlade om. PK och Ökenråttan hade den goda smaken att nämna basket (vilket man får pluspoäng för), medan embryo plötsligt började rimma. Jag har då aldrig sett på maken! sa jag med glimrande ljus i håret.

Pysseliten var så hjälpsam så, redan från tidig morgon:

”Vilken färgsprakande kavalkad! Till och med Spock (lik brorsan 1979) bekräftar det.”

Jag vet inte om Smultronblomman gjorde en Schubert (att slänga ur sig en tokfelsgissning som man är säker på är alldeles uppåt väggarna – när det i själva verket är det rätta svaret) eller om hon bara lät associationerna vandra, men …

”Jag ser också nobelfesternas klänningskavalkader. Jag måste säga att jag älskade Sara Danius kreation i år. Knallorange med knallrosa slängkappa. Wow. ’Up yours-attityd’!”

Zkops ledtråd var kort och snygg, och kom såpass sent på dagen att den inte var absurd:

”Snart dags att knyta sig.”

Men den allra mest kortfattade ledtråden kom Citronen med:

”Äntligen!”

Magganini tänkte på hemlisbloggarens stora syskonskara:

”Det är som om det stod en massa odrägliga syskon och ryckte i trådarna åt alla håll.”

Ingela försökte se luckans innehåll framför sig:

”Hur som helst äger jag i alla fall ett par skridskor, röda CCM-hockeyrör är det. Men inte åker jag i klänning, det vore ju helt vansinnigt.”

Så, nu ser ni alla att det är den inte särskilt ständiga utan mer tillfälliga Sara Danius (f. 1962), vars klänningar (istället för litterära alster) fick symbolisera henne. Att jag drog in Bengt Grive i det hela vet jag inte om han hade uppskattat, men därtill var jag tvungen; annars hade ni bara gissat på honom pga. ”mörkvitt”.

Det viktigaste först nu: både Sara Danius och jag har spelat i Täby Basket – nääääästan samtidigt. Jag har hittat bevis i DN 1979, men si då bodde jag fortfarande i Luleå.

Täby vann stort, men Sara Danius gjorde näst flest poäng: 21. (Den där Gunilla Apell måste ha slagit något slags rekord: 55 poäng gör man liksom inte.)

Aha! Nu har jag ett mål med min knärehabilitering! Nu jädrar!

En litterärt betonad basketmatch för välgörande basketmål!

[Paus för öppnande av finaste champagnen. Såja.]

Om vi tar Nobelfestklänningarna (design: Pär Engsheden) i tur och ordning här, så får era ledtrådshjärnor koppla av lite.

År 2015: inspirerad av Proust (på spaning efter ett äkta 60-talstyg liksom) och Selma Lagerlöfs Nobelklänning.
(c) Charles Hammarsten / IBL
År 2016: inspirerad av Balzac. (Eller en orienteringstävling. Eller spenatsoppa med pepparrotsgrädde!)
År 2017: inspirerad av Virginia Woolf. Eller Björn Ulvaeus kanske – kolla platådojan som skymtar! Nästan som röda hockeyrör! (Men vad är det för hiskligt distraherande bakgrund?)
Den här måste vi kolla på bakifrån också, faktiskt.
År 2018: och alls inte en markering mot något eller någon. ”Absolut inte. Jag tyckte att det var dags att visa glädje och dags för nånting nytt – ett nytt kapitel.”

Och så en bonusklänning bafatt å sånt.

Att ”Pernilla Wahlgren” dök upp i lucka 7 beror på att Sara Danius mamma är Anna Wahlgren – som liksom Benjamin Spock är barnuppfostringsförfattare.

När jag ändå var igång med att leta efter Basket-Danius, rotade jag fram annat. Hon har skrivit massa artiklar i många olika tidningar och minst en understreckare i SvD och …

… fått beröm som varande bäst i BLM …
… fått kritik för att vara akademiskt abstrakt …
… reflekterat i en – ni vet vilken – källare …
… gjort reklam för Riksbankens Jubileumsfond …
… på Mosebacke berättat om det ljuva 70-talet  …
… guidat på Söder i Tranströmers fotspår med versfötter.

Förutom att 1) spela basket 2) välja roliga klänningar 3) skriva artiklar, har hon två doktorsexamina samt är certifierad croupière och card dealer. (Det där sista fick jag från Akademiens sajt, men jag tror banne mig att det på svenska stavas croupier och har en känsla av att ”card dealer” kallas givare … Rätta mig gärna!)

Men hur skriver männschan då, när hon inte är bäst i BLM eller abstrakt akademisk? Enligt NE är hon en framstående essäist, men är hon inte dessutom faktiskt lite rolig? Johodå – läs slutet av Sara Danius avrättning av Martina Bonniers debut 2011:

Halvvägs genom boken slås jag av tanken. En parodi. Boken måste vara en parodi, en helvetiskt slug parodi. Känner mig rent av dum. Att det skulle ta så lång tid innan polletten ramlade ned.

Det finns bara en hake. Parodi på vad?

Martina Bonnier är seriös. Rent, uppriktigt, oskuldsfullt seriös. Återstår bara att läsa vidare. Följa med i storyn. Studera bilderna. Läsa stiltipsen.

Det vore lätt att göra sig löjlig över Bonniers litterära pretentioner, för att inte tala om hennes stilistiska ambitioner. Och det vore lika lätt att moralisera över hennes gladhysteriska katalog med varumärken från Chanel till Ralph Lauren.

Men framför allt vore det korkat. Descartes är Descartes, Marx är Marx, Martina Bonnier är Martina Bonnier. Det är inte där skon klämmer. Om jag vill ha moderepor­tage, finns Vogue, Harper’s Bazaar, Elle. Om jag vill ha stiltips, finns handböcker av Camilla Thulin och Alan Flusser. Och om jag vill läsa en roman om krisande människor i sina bästa år, ja, då finns världslitteraturen.

En killad ledtrådsdarling.

Nääää, nu är det dags för Plommonstopet att jobba. Jag bestämmer på rak arm att PK och Ökenråttan får bonustischor för att de nämner basket, och drar dessutom upp en liten lapp som det står … Brid på! Jag har tre vinnare idag fastän jag inte har fått hem tröjorna än! Rebell är vad jag är!

Lucka 8 kommer på lördag morgon!


Pssst. Klänningsbilderna har jag hittat via Pinterest, varför fotografernas namn är oklara. Jag tar gärna bort bilder eller ger cred där cred ska ges om någon säger till!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

43 kommentarer

 1. Ninja i Klockrike

  Ja, det är bara att gratta alla tre till varsin schnyggtischa.

  Själv hade jag tänkt baka bröd idag, men åker nog kollektivt in till riksdagshuset och klimatstrejkar med Greta.

 2. Tänk att världens bästa Karlslok ska få en snygg och varm tisha till jul. Det är ju fantastiskt! Då blir det nog lugnt och skönt i båset fram till jul. 😉 Grattis också till Brid och ÖR!

 3. PK

  Tack Lotten. Kul lucka. Hade länge ingen aning men gediget, metodiskt och klassiskt detektivarbete ledde så småningom fram till HB.

 4. Håkan (hakke)

  Men vilken stilistiskt lyckad lucka, igen! Någon aning hade jag, med båsets hjälp, om att akademien var insyltad, men poletten fastnade i allt prassligt siden och föll aldrig riktigt ner.

  Grattis Brid, PK, ÖR till fina tischor, och grattis alla vi andra också som får så fina luckor!

 5. Barabrabarbara

  Nämen, var det hon ändå? Jag som tänkte att det lät som hennes klänningar som jag gioglade fram under nobeldagen, men sen blev hon naken o Marx o 7 o jag fattade ingenting… Så sen jobbade jag o käkade julbord o tänkte inte nåt mer alls!

 6. Smultronblomman

  Javiss gjorde jag en Schubert! Igen den här sässongen. Fast första luckan var det ingen som visste. Jag var inne på Svenska Akademien eller Nobelpriset i sig. Ingrid Schrewelius underbara reportage från modevisningarna i Paris flimrade förbi. Då kläder såg ut som kläder man faktiskt kunde se folk bära. Sara Danius i Per Engshedens kreationer! Så vacker! Det är klass!

 7. Utbristandet av ”Äntligen!” gjorde att jag förstod att den personen tänkte akademin, men mitt huvud orkade inte längre.
  Nå, nu vet båset att jag inte hänger på nobelfesten, vare sig irl eller via media.

  Vilken av alla de där klänningarna var det som hon fastnade i?

 8. Oooiii! Tröja! Tackar tackar!

  Jag tyckte sent på kvällen att det verkade som om Akademien var med på ett hörn, men hittade aldrig rätt. Har dock ”Husmoderns död” på min långa lista med böcker jag ska läsa när jag får fatt på dem (och hinner).

 9. LottenPotten

  Grattis vinnartrion! Sara D var en av de första jag tänkte på tack vare beskrivningen av klänningarna och Bob Dylan. Men naken och Marx och sedan alla sjuor i båset gjorde mig förvillad. Varför alla sjuor?

 10. Magganini

  Allt i luckan bara SKREEK ju Sara Danius, jag har sällan sett nåt så tydligt. Utom där på slutet, jag fick inte ihop det riktigt att hon skulle vara lurad att gå naken på kejsarens vis, som den nyss okända fröken Marx. Hon verkar ju ha koll.
  Sen fick jag för mig att jag hade åstadkommit en präktig blåsippa, för jag tyckte att jag inte fick stöd av övriga båsister. T ex dök ju Schubert upp och förvirrade mig och fick mig att rodna och tro att nä så enkelt är det så klart inte, det är ju nåt mycket mer komplicerat, nåt som jag inte begriper…

  Grattis alla tre som får snyggtishor!

  Förresten, fnissade högt åt Jossilurens ”… om jag tar initialerna så blire inte PK …”. Hihi!
  Vid det laget var jag rätt säker igen.

 11. Ökenråttan

  Hurra – en tröja!
  Klockan 8.47 i går tänkte jag illistigt att Spock på bilden är nog inte alls den här Spock i dag, utan Benjamin (=den yngste) Spock, en kollega till HB:s morsa.Och då blev svaret Sara D. Men det är ju för lätt. Emellertid – gogglande på S.D. gav bara fler och fler detaljer som stämde perfekt, så då så … T o m basket!
  Utbildad croupier räcker nog. Som yrkesbeteckning använder man väl bara grundformen, maskulinum. Men Sara själv är croupière, kvinnlig croupier.

 12. Barkborren

  Grattis Brid, PK och Ökenråttan !
  Återigen en fantastisk lucka! Livat upp minnet från tiden jag satt klistrad framför tv-rutan och följde dramatiken på isen.
  Imponerande cv plussade på min beundran för Sara Danius.

 13. Babs

  Grattis till tröjorna, ni lyckliga vinnare. Önskar sååå att jag nämnt basketen som stod med på Wikipedias sida om Sara.

  Att kejsaren faktiskt var naken har ju visat sig med all önskvärd tydlighet under året som gått. Men det kan ju vara så att avdankade patriarker inte lämpar sig för isdans.

 14. Ni anar inte hur roligt det var att få utrusta akademiledamöterna med svart-röd sidenkreation med rosenmönster (Horace Engdahl), en mörkvit skapelse med svarta blommor och röda sidenrosetter (Sture Allén), en tårtliknande bolerojackan i orange – jajamen Sara Danius! – och då måste det vara Anders Olsson som som bär lingonrisgrönt. Men naken? Spock? Och sju? Nä, det är nog fel spår… Grattis till tischa-trion!

 15. Ökenråttan

  Årets kreation var ju fullständigt bedövande! Där satt Sara på podiet, på grund av sitt medlemskap i andra akademier, och nere bland folkhavet i main cabin satt stöddige Horace. Vilken triumf och hon hade verkligen inte för avsikt att låta det gå obemärkt förbi. Haha. Klänningen ser ut som en tjurfäktarcape, samma färger. Nån kanske minns Lars Norrmans dekorativa tjurfäktarmålningar?

 16. Dina

  Oj! Det enda jag vet om HB är knytblusar och att jag sett en bild på henne i årets balklänning, som ju faktiskt flimrade förbi när jag läste luckan. Och ”äntligen” känner även jag till men det fick inget fäste.
  Däremot har jag lärt mig massa trevligt onyttigt vetande om Dr Spock, t ex att hans andra fru var 40 år yngre, om David Bowies klädstilar, och att Leonard Nimoy skrivit två biografier.
  Grattis PK, ÖR, och Brid!

 17. Grattis till vinnaren och till extra-vinnarna! Jag kan säga att jag var ute och seglade på helt andra och okända vatten denna gången. Men det gör inget, man hänger ju med och upplever så mycket nytt då med!

  Ser med spänning fram emot morgondagen!

 18. Breaking news! Rapport från Sara Danius’ basketcoach back in the day, Jan Larsson:

  ”Sara var otroligt lättcoachad. Spelintelligent och framfusig. Tog alltid för sig.”

 19. Grattis till tjusig blus alla tre, och tack Lotten för ännu en lyckad lucka.

  Idag ska jag försöka hinna till UPS utlämningsställe innan solen går ner.

 20. Maplestream

  Inte kan jag som gammal basketräv heller missa den punkten såklart. Utan skrev..

  ”Glasklart mål som genom en vidöppen layup. En tid efter bekantskapen med det lilla äcklet äro mångas hjärtan vunna med stolta anletsdrag och högburet huvud”.

  Det där äcklet är såklart en boktitel hon fastnade för. Men i dessa tider går allt att tyda dubbelt.

 21. Förlåt, Maplestream, where are my basketball manners!? Jag skulle ha nämnt även dig förstås!

  Nu ska vi se om jag kan peta in lite mer basket in nån lucka …

 22. Ardy

  Just nu kan man fynda en lyxig variant av Årets Julklapp 2018 på Tradera – vad sägs om Filippa Reinfelds skor från Nobelfesten 2007, Jan Björklunds manschettknappar från 2018 eller Gudrun Schymans klänning från 1999?

 23. Det finns en liten risk att morgondagens lucka (8) dröjer till senare på förmiddagen – alltså kommer den inte i ottan. Detta beroende på
  1) herrbasketmatch i Örebro
  2) skavsår
  3) äcklig köttfärs
  4) plötsligt uppdykande, långväga gäster med varmt, vitt vin i bagaget.

 24. Jaha, men det måste vi lösa. Här kommer mina förslag:
  1) Damer spelar inte i herrlag (du är dam), lägg ut lucka 8.
  2) Gladpack på hälen, lägg ut lucka 8.
  3) Ehhh… Lägg ut lucka 8.
  4) Hälsa! Lägg ut lucka 8.

  Ses imorrn!

 25. Maplestream

  Basket går förstås att hitta i alla luckor, precis som den där Bloom. Sovmorgon i morgon. Det gör gott!

 26. Håkan (hakke)

  Frågan om sjuans signifikans har ju ännu inte blivit besvarad, så jag gogglade precis, och mycket riktigt satt Sara på stol nummer sju under sin korta tid i Akademien.

  ”Tjusig blus” var för övrigt en finfin benämning på årets tisha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.