Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2018: andra luckan

[Detta är Julkalendern. Läs programförklaringen här!]

Igår lästes facit så intenzift att blogghotellet fick hicka och ingen kom åt sajten på flera timmar. Eller om det var minuter. Hiskeligt var det hur som helst. Tröjvinnaren Örjan var glad, medan kommentatösen Vovamomo tvärtom var rent förbannad på de i hennes dator helt obefintliga ledtrådarna.

Då kör vi vidare!

Lucka 2


Alla:
Säg oss, säg oss, vad är det för hemlighet
som du döljer, och om vilket vi intet vet.

Al Gore:
Okej. Jag ska nu er förtälja
om det val ni måste välja
för att skona vatten, mark, skog och all miljö
ni kommer annars att döden dö.

Alla:
Oh nej! Hellre dör vi! Hitta på något annat!
Vi fryser så förbannat!

Al Gore:
Ni pratar strunt!

Alla:
Du går kring gröten runt!
Säg! Säg! Säg!

Al Gore:
Ålrajt. Det vi måste avstå från är … flygresorna!

Jan Carlzon:
Nej! Låt skogen dö!

Henry Ford:
Nej! Låt haven dö!

Al Gore:
Avstå från att flyga på semesterresor till fjärran länder
och … nej, vart går ni? Stanna! Ni beter er nu som fiender!
Lyss och lyd nu vänner, sluta med ert välfärdsjämmer
slut upp i leden och svär med mig avståndseden!

”Jag kommer inte att kliva på ett flygplan
eller skriva in incheckningstiden i min tidsplan
Ej heller låta någon mig övertala
eller ta emot gratisbiljetter från en välgörenhetsgala
Hemma stannar jag vid saffransbullen
och chillar med papyrusrullen.”

Svär ni?

Alla:
Vi svär, vi svär, förnicklade koprofagus
erbarmliga cunnilingus
– en påtvingad flygpa-us!


Som vanligt pyntar jag lite med en helt och komplett jätteonödig bild.

Facit kommer i ottan på tisdag morgon! (Alltså kan även nattugglorna och fansen i Amerikat gissa.)


Lucka 1 och dess facit.

Share
Publicerat iBloggen

112 kommentarer

 1. DET hade väl varit en intressant ledtråd – om jag hade lagt lucka två inne i facitavdelningen med flit för att antyda att hemlisbloggarn var på fel ställe i lifvet?

  Tack, hörni! Nu bor lucka 2 på rätt ställe!

 2. PK

  Det var banne mej inte lätt att hitta den här luckan. Men nu hoppar jag i alla fall ner i hatten. Och kostar på mej en gissning. Flygsemester hör ihop med turister och en som spelat turist är Johnny Depp. Hans okrönte kusin och dubbelgångare är Brad LågenegiPitt. Så jag gissar på honom. Och garderar med Pentti Varg.

 3. christina

  Det kan bara vara internets klimatsamvete. Först tänkte jag att det var ett skämt, och tänkte skriva ut namnet, men nu tror jag det kan vara på riktigt. Och det är banne mig på tiden

 4. Bokmal

  Inte en aning, kravlar upp på läktaren och inreder en liten VAB hörna där jag, Liten bokmal och Mini bokmal kan tillbringa dagen utan att smitta er andra men ändå kanske lyckas fånga någon ledtråd. Vi kan bjuda på snoriga pepparkakor och välhostade lussekatter för den som vågar.

 5. Nä, det blir inget flygande av den här julen, men jag såg en man knata på banvallen imorse och det kan ju bli en livsfarlig flygtur av sådant också. Var är julstämningen? Har ni lite på läktaren? Jag åt en skumtomte igår som smakade solkräm.

 6. Jesper

  Vår frökens källa, eller ska jag säga kittel, kanske inte är dagens HB; men tills jag uppnått upplysning så gissar jag på hen. Vad klimatet har med saken att göra vet jag ej än, men som man av kvinna född, plägar jag ej vila heller ej dricka te, förrn svaret träder fram likt osalig ande på slottets murar.
  Återkommer med Wilhelm Müller.

 7. Jag trodde fö att det var en väldigt ung, aktuell person. Tills jag googlade cunnilingus och koprofag (!). Nu sitter jag lite röd om kinderna på bussen och försöker tänka om.

 8. PK

  Haha, jag kan oxå lova dyrt och heligt att inte dricka te innan svaret uppenbarat sig i en form eller en annan. Det blir värre med kaffe. LågenegirPitt var visst mer aktuellt än jag först insåg.

 9. Agneta uti Lund

  Diverse ting tänker jag på: skepp till exempel och trumpet och städer inte att förglömma. I dag håller jag fast vid min första tanke.

 10. Örjan

  Titti är pippitämjare på bilden.
  Dock inget som leder till att HB uppenbarar sig för mig.

 11. Is99esa

  Kastar mig in båset på lunchen och tänker att detta i alla fall inte är Kurtan och hans damorkester.

 12. Babs

  Hej hopp i hatten!
  Jag hade helt missat att december börjat. Det är ju redan den tredje!

  Tack Maplestream för påminnelsen.

  Nu ska jag läsa.

 13. Barkborren

  Hejhej! Tillbaka efter lång livsresa med liten erfarenhet av flyg. Däremot av odlingar främst frukt och grönsaker. Kan ju tänkas att en flygtur till Lofoten eller Venedig skulle kunna få bukt med min flygrädsla.
  Grattis till Örjan och tips om att friterad lutfisk inte går av gför hackor.

 14. Ni som förtvivlar: det finns jättebra ledtrådar här ovan, men det är lite för tidigt på dagen för att jag ska peka ut dem. Så egentligen är ju den här kommentaren helt jävla onödig eftersom ni kanske läser förvillelserna istället för ledtrådarna och bara förtvivlar än mer!

  Men … heja heja! Jag är med er ända in i kaklet!

 15. Jesper

  Bilden ger mig lite vibbar till den muntra sidan av Bergman, typ Jungfrukällan. Sen hoppar jag utan problem sidledes, till en inspiration till densamme: JS Bach. Det borde vara han.
  DRT: Eftersom sång tre i Winterreise har följande strof, som så tydligt visar hur det känns när ens gissning bara vill ut, så släpper jag absolut inte denna teori.
  ”Und dringt doch aus der Quelle
  Der Brust so glühend heiss,
  Als wolltet ihr zerschmelzen
  Des ganzen Winters Eis”

 16. PK

  Är det bara jag som hör barbershop i huvet när jag läser dagens lucka? Lite som gamarna i Djungelboken eller den svenska barbershoppionjären Ramel. Som inte hittar sin tvagningspasta.
  Och är det bara jag som tycker att koprofagus låter som något ur Harry Potter.
  Är hen en animagus? Nej hen måste nog vara en koprofagus.

 17. Barabrabarbara

  Jag förstår ingenting, och nu måste jag börja jobba igen, men jag ville ändå säga hej till alla vars små grå blinkar fortare än mina, och till alla er andra som jag nu gör sällskap uppe på läktaren.

 18. Jesper

  Agneta uti Lund, jag försökte bara vara sådär flyhänt ironisk. Vilket misslyckades. Jag skulle aldrig våga hänvisa till en film jag inte sett, framförallt en Bergmanfilm. Jungfrukällan är, mycket riktigt, tung, tung, tung och också lite tung.
  När jag ändå är inne så undrar jag om jag är rätt ute, med en gammal skriftställare i västerled. Inte gammal då, men gammal nu. Alltså levde för gammalt sedan. Länge sedan menar jag.

 19. Agneta uti Lund

  Jesper – aha det var ironi. Slikt är jag nog inte alltid så bra på att uppfatta. Trodde att du, pga av bilden, tänkte på Sommarnattens leende eller liknande.

  Inte heller jag hörde hesa Fredrik i dag, men troligen befann jag mig inne i en affärslokal vid 15.00 – och ditin hördes ingenting.

  Om rätt eller fel, men jag drar lite västerut men en sväng sydöst ut också!

 20. Karlbergs kök

  Hm. Får omedelbart en ingivelse att jag borde cykla till Coop och handla frukt nu, trots att det regnar (säkert mycket ohälsosamma saker). Men jag kan också vara ute och cykla på ett mer bildligt plan. Troligtvis det senare. Mvh ringrostig KK

  P. S Ska bli mycket intressant att se vilken reklam som uppenbarar sig i flödet efter att ha googlat koprofagi mm.

 21. Kan ju inte släppa tanken, på han -Min stora idol.Min älskling.Reste gjorde han ju.Men det är ju något som fattas här. Jag ser ju inte vad.Båset leder mig ju ingenstans..

 22. Jesper

  Men elände! Nu fattar jag ingenting iallafall. Flyga österut och köpa frukt? Och eländiga iPhone som är hopplös att skriva med.
  Det får bli glögg på läktaren, ur den kittel jag trodde var viktig. Tillsammans med några trollpackor. Nåja, hen dyker kanske upp senare i en annan lucka.

 23. Nä alltså jag vet inte. Eller jag kanske vet men jag vet inte. Jag kraxar försiktigt en gissning som bara min skyltdocka Åke (och mamman i telefonen) hör, sen tippar jag väl ner mig i hatten och upp på läktaren.

 24. Wickmanskan

  Mina tankar går till den där boken av han Dygnet-runt, som jag försöker/försökt ta mig igenom. Ingenting stämmer med luckan, men kaprofagi förekommer i alltför stor utsträckning. Hur utstuderat äckligt som helst! Hopp i hatten och upp på läktaren.

 25. Ökenråttan

  Ja, vad man blir bildad här hos Lotten. Jag gogglar och gogglar på allt möjligt och därvid hittade jag en förklaring till varför grodan i H C Andersens ’Tummelisa’ pratar så konstigt. Han pratar grekiska!

 26. Ingen verkar vara inne på samma spår som jag, så jag ska försöka byta spår. Var det åt höger man skulle dra sig, eller åt öster?

 27. jJag förstår att jag är ute och cyklar,men det passar ju så bra.Hen var ju vår första miljöaktivist.Med sin änglamark.Skit samma om jag gör bort mig.Första raderna kommer ju en att tänka på Hon Carola, eller Han Björn.men så enkelt är det väl inte.Inget är enkelt i julkalendern!

 28. HK

  Ost eller väst?
  Melon eller fågel?
  Rim eller reson?
  Vill eller inte Vill?
  Jag vill med i hatten
  och upp på läktaren.
  Finns det ståplats kvar?
  Får vi kasta mat på de som agerar?
  Jag har onda aningar om det här,
  men det slutar nog bra ändå.

 29. Eva-L

  Jag hamnar bara fel när jag försöker följa ledtrådarna. Det är någon som mässar, fast jag får inte in latinet.

 30. Christina

  Med allt detta flygande så har Luftfartsverket en viktig roll. Och har de inte det, så borde de ha det

 31. (pigga?) kristina

  Tänk, när man vet så är kommentarerna fulla av ledtrådar. Och när man inte vet finns där inte ett enda litet tips alls. Märkligt det där.

 32. Niklas i Göteborg

  Jag läste och började nynna men visste inte på vad. Sen nynnade jag något annat och det blev liksom stämsång eftersom jag kom ihåg mitt första nynnande. Det var i alla fall något jag kände igen. Sen tänkte jag på slutraderna, och bilden, och domstolsutfall. Sen nynnade jag lite till.

 33. Jesper

  (pigga?) kristina, jag saknar en uppställning diagram. Gärna med fina färger. Annars kommer jag aldrig kunna komma ner från läktaren. *hick!* Snälla?

 34. Bridgroom

  Korpen viskade inget i mitt öra i dag. I går ropade den högt, men det var ju en dag för sent. 58 år för sent hörde jag i dag vad som då inte hette diss men var det. En recensent sa om den mycket långa då nya musikalen Camelot att den var längre än Götterdämmerung, men inte lika rolig.

 35. Kulturchefen

  Nej men, jag är helt övertygad om att jag kommit på det! Men ni snackar frukt?! Det är träd, kvistar, blommor och … hm.

 36. Nämen lucka redan! Är det redan varannan dag?! Det trodde jag var i morgon. Hinner inte tänka men hoppar i hatten i alla fall, tar sedan en sväng upp på läktar’n där jag glömde bandyportföljen häromsistens och så i säng. (Japp, jag är lite kvällstrött. Men i gengäld sover jag länge på morgnarna.)

 37. (pigga?) kristina

  Jesper, jag är alldeles för förvirrad för ett diagram. Men jag kan tillhandahålla en mindmap – håll till godo!

 38. Agneta uti Lund

  Tjusigt (pigga?) Kristina! Själv är jag just nu nere på cirka 500–450 år före vår tideräkning, men än så känns det inte riktigt som dagens fullträff!

 39. Ökenråttan

  Måste vi inte samla ihop oss lite nu och sluta hymla? Speak up, alltså. En aristokratisk touche tycker jag att jag skönjer … eller?
  Och var är båsmor? Dags för henne att säja något lagom inlindat men vägledande.

 40. Örjan kl 20:30! Ja, vi skulle ju behöva en kompressorsrapport!

  Ledtrådsdags!
  AuL har rätt – och så är det ju det där med lågenergipittlampan som PK nämner.

 41. Jag har varit på basketträning och irrat runt på Ica för att hitta explosiv glögg, men kom istället hem med en ost.

  Facit kommer kl 00:05, till dess hänger jag här i båset till er tjänst!

 42. (pigga?) kristina

  Det var ju fint att jag kunde göra ledtrådar utan att själv ha en susning – leve det undermedvetna!

 43. Jesper

  Tack snälla (pigga?) kristina! Nu står det helt klart för mig att jag inte har en aning. Men det blev iallafall klarlagt en gång för alla. Också att du är en duktig mindmapper.

 44. Örjan

  Sitter på läktaren, och beundrar spelet på plan. Som redan vinnare är jag ju inte längre längre ”med i spelet”(och någon bonustisra har jag ingen dröm öm).

  Men korp/korpar är intressanta.
  *Hugin/Munin – Odens spejare
  *Tower of London och deras raven/korpar
  *Kvarteret Korpen (filmen)
  *Korparna (filmen)
  *korpen flyger (isländsk/svensk film

  OT korpar anses vara bland de mest logiskt intelligenta fåglarna. Ett exempel
  https://www.youtube.com/watch?v=WYBATyILJD8

  Men vi kalenderlösare kåmpar ju inte bara med logik, utan försöker även kombinera den med annan så kallad ”slutledningsförmåga”

 45. Micke

  Yo börjar ordfummla i takt på kråksången och tror att kustlös stat i Afrika ligger på lösningen.

 46. Övre Volta?
  På tal om lågenergipittsuglampor.
  Som ju fattas i den där eden där saker händer i grenen.
  Men det där med att inte dricka te förrän…
  Nej jag får bara min arbetsbok i åtanke vad gäller det där med att inte inmundiga igen förrän. Och det var inte te och där hålls de inte i grenen. Definitivt inte så.

  Nej, den gåtan var för svår …

 47. Dieva

  Alright, gissa om mina hjärnceller är otränade!
  Men det verkar ju vara någon gammal skit. Kanske ska man kila söderut i tanken och av någon anledning associerar jag till ketchup.

 48. Dieva

  Det är som vanligt, det ser väldigt bekant ut. Men att komma på det är snudd på omöjligt.

  Men jag gissar på 411.

 49. Agneta uti Lund

  Ökenråttan, jag snurrade runt lite i grekisk dramatik med tanke på något mycket väsentligt från de gamla grekerna. Uppfattade att det var fara på färde därmed i dagens lucka. Men annars har jag bland mycket annat roat mig med Poes Korpen – den tål att läsas om med jämna mellanrum:
  http://runeberg.org/rydbdikt/korpen.html

 50. Jag försöker hitta en översättning av det där med rivjärnet men jag hittar inte min BOK och internet är märkligt tomt. Är det inte precis sånt som internet ska vara till för?

  (Tillägg: Jag kan förstås översätta från engelska själv men jag ville hitta en mer officiell svensk översättning)

 51. godiva

  Tjohej! Famlar in i båset vid midnatt och vill helst ringa 112 och inte 411, efter en dag med Trello och Mindmap – alltså (pigga?) kristina! Så bra!

 52. Ingela

  Nu är det så sent att jag gissar bara rakt ut, utan ledtrådande: Det är Eddan, en grekisk tragedi, en 1800-talsopera (troligen Wagner) eller möjligen en WoodyAllen-film.

  Oj, efter postningen såg jag ledtråden med årtalet, det var en ovanligt tydlig en.

 53. LottenPotten

  Trots årtalet tydligen alltid lika aktuell. Idag var det svårt, fixade det tack vare årtalet. Jag var rätt insnöad på olika fåglar, baggar och dylika.

 54. Ingela

  Inte tragedi alltså – tvärtom. I mars kommer det en skolföreställning: ”Vi skulle ha spelat…” , en punkfeministisk version av Stina Oscarson.

 55. Håkan (hakke)

  Herreys! Evert Taube! Stefan Sundström! Fasen vad jag är sen, jag hinner inte tänka!!!

 56. Ökenråttan

  ’Fear of flying’ skulle kunna vara en liten ledtråd, in a way.
  Och ’Lyss …’ skrev jag nyss i en kommentar, tyckte jag. ?
  Och Karl Gerhard. Eller?

 57. godiva

  Tack Lotten och tack wikigoogle! Man lär sig något nytt varje dag, Tippi Hedrens farmor och farfar var från Sverige och tillhörde släkten Hedrén från Högsäter, och Tippi är mamma till Melanie Griffith som har en son som heter Dakota Johnson, som även han är skådespelare, med en far som heter Don, och Melanie hade en stor inte så jättesnygg tatuering med ett hjärta och namnet ”Antonio” på armen på filmfestivalen i Cannes år 2000, Banderas i efternamn, som hon dramatiskt skiljde sig från 2004. Rena kärlekscirkusen i skådespelarbranschen verkar det som. Och jag blev sugen på att se ”Working Girl” igen! Och Hitchcock svor tydligen på att förstöra Tippi Hedréns karriär efter två filmer för att hon var omöjlig att samarbeta med. Tror jag det, efter fågeltraumat!

 58. Åh fan, inte hade jag fattat att Griffith/Banderas var skilda. (Det enda jag minns från ”Working Girl” är att hon bytte från gympadojjor till högklackat när hon kom till jobbet.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.