Hoppa till innehåll

Facit till lucka 11 heter lucka 22 (Lilla Julkalendern 2018)

Luckan som kom dan före dan före dan före dopparedan! (Brasklapp: jag kan ha räknat fel här. Vart tog december vägen?)

Många var de som i kommentatorsbåset relaterade till SVT:s På spåret, eftersom en musikbidragande och HB-relaterad grupp lirar där.

Brid:

Rött, blått och grönt. Skolios och kolik. Och en del musik. Samt en anglicism i nedre vänstra hörnet. Kan det vara ”Så ska det låta?” 

Barkborren:

Håkan hade skolios och fick inte göra värnplikten men Jonas fick.

Magganini:

Fast jag sitter bredvid henne härovan och funderar på om jag ska lämna brorsan och dra iväg till fotbollsplanen.

Zkop:

Något skorrar falskt.

Kråkan visste varken ut eller in:

Jag går och sätter mej i hörnet  … Ropa på mej när jag blir hungrig.

Wickmanskan:

Det här vet jag inte vad det är. I vanlig ordning är årets kalender en varanndags-historia. Varann dag kan jag, varann dag är jag helt väck. 

hakke:

Jag kan också varannan dag, men det beror mest på att då är det facit.

Så är vi då framme vid luckans lösning – som ju var jättesvår att hitta. Jag borde faktiskt lära mig att om jag inte kan delta och drössla ledtrådar varannan timme (utan måste fara omkring och halka på underkylt regn och prata i radio i fem timmar), måste luckan vara enkel. Men jag hade ju så himla roligt där jag satt och hittade på massa strunt!

Håkan Hellström (f. 1974) har så trevligt lockigt och stökigt samt frizzigt hår. Han reser, turnerar, skriver låtar, ger ut skivor och har en fan-base (folk som dyrkar marken där han går) som är stor, passionerad och bestämd vad gäller en viss kontrovers: ”karlns sångförmåga har icke med kvalitet att göra, och därmed basta”.

Grundplåten var att HB – eller HH – på riktigt slapp göra lumpen eftersom han hade skolios. Därifrån var steget kort till det fantastiska dokument som är en av Statens alla offentliga utredningar: ett SOU-dokument som handlar om hur man slipper att göra lumpen.

Denna i kombination med artikeln ”Sex är inget för Hellström” och ett visst försvarstal som är kamouflerat till en Wikipediaartikel gav mig stoffet till luckan. 

Men jag säger då det; vilken förtjusande frisyr.

Originalbild med motsolsläsning, vilket ju är jättekonstigt:

Och så några förklaringar till luckbilden, där jag blott hade bytt ut de små textsnuttarna. Så här såg luckan ut:

(Alla som en hel dag har blåstirrat på bilden i jakt på ledtrådar är säkert mer än trött på den.

Håkan Hellström var ursprungligen trummis, han har en låt som heter “Du gamla du fria”, han uppträder på Gröna Lund och han har låttitlar eller bandmedlemmar som passar in på resten.

 

Förlåt, jag vet att det var en jättesvår gåta.

Håkan Hellströms wikipediartikel är som sagt ett långt försvarstal i hans favör, vilket ju är rätt larvigt: framgångarna borde tala för sig själva. Han säljer ut konserterna, arrangörerna flyttar honom från små lokaler till stora fotbollsarenor och utökar antalet konserter – och så slår han publikrekord gång på gång. So what om han sägs sjunga dåligt eller har lånat textrader här och där, liksom. Låt fansen njuta, låt Håkan sjunga, och låt mig slippa lyssna.

Till mitt – eller Håkan Hellströms – försvar ska sägas att min musiksmak är erkänt banal, vilket jag har påtalat 317 gånger tidigare. Jag skulle kunna offra mitt vänstra knä [men ni vet ju hur det funkar] för att få se Beatles och ABBA lira lajv, jag kan tralla 90 % av alla Mello-låtar, jag väljer Vivaldi framför Bruckner och Coldplay framför Dylan. Att jag inte vill lyssna på Håkan Hellström, Lars Winnerbäck eller *lf L*ndell säger mer om mig än om deras musik.

(Och att *lf L*ndells namn inte skrivs ut beror på att han sedan 2005 tycker att jag är slummig och dum som härmade honom i Julkalendern. Jomen, mitt livs enda fjäder i hatten.)

Reklam för sprillans nya plattan. (Foto: Marcus Erixson.)

I en recension av det krångliga Povel Ramel- eller Vilhelm Moberg-klingande namnet Ulf Karl Olov Nilsson i SvD står följande (läs – även om i är redan frälsta) om texterna som Håkan själv skriver. (Jag publicerar förstås recensionsraderna här för att  jag håller med i sak.)

Texterna är annars skärvor av berättelser, ofta om olycklig kärlek, utanförskap, droger och ögonblick av överväldigande livsintensitet. Det är avundsvärt juvenilt och dess karaktär av one-liners – ibland uppenbart (men smart) snodda – tyder på ett slags montageteknik, alltså att fraser och ibland melodier är funna och att det konstnärliga arbetet bestått i att vrida till och sätta ihop dem på nytt, som i denna ganska geniala fras: “Hon skär sig i handleden/i solskenet/för hon säger/att hon redan sett Spanien.”

Jag menar dock att Hellström överanvänder paradoxer av typen “Det tog så lång tid att bli ung”, eller “Jag älskar dig så mycket att jag hatar mig”; ett stildrag som lätt blir pajigt om man inte har Ekelöf-koll. Vidare slängs det in överraskande engelska ord här och var: “Brinner in the shit”, “Du stannar på en borderline”, “I mitten av en Hurricane”. Inte sällan finns det ett slags egendomlighet i uttrycket, som i den sistnämnda nästan överdrivet klumpiga översättningen av uttrycket “I stormens öga”.

Och detta tycker ju även jag – men vem är väl jag att tycka nåt, jag som inte är ett fan? Det är som om

 • nån inte-basketspelare skulle komma och påtala att Jonas Jerebko minsann har ett fult löpsteg
 • alla Umebor skulle påstå att Eskilstuna är en trist stad
 • en plattångsälskare skulle säga att stökigt hår är fult.

– Pffft! liksom.

Håkan Hellström har en osannolikt lyckad karriär och tydligen inte mycket skaparångest eller scenskräck. Okej! Men så bra! Keep up the good work, fast ursäkta, nu ska jag sätta på Björn Skifs. Michelangelo alltså.

Plommonstopet, giv akt! Tre lappar ska denna morgon dras ur hatten eftersom jag har en ryyyyyslig massa tröjor kvar! Ett – två – tre: Cecilia N., Hannoia, Jossilurens! 

Sista luckan 2018 kommer på söndag morgon!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

30 kommentarer

 1. Man kan väl säga att jag hittade HB i elfte timmen. Men det var inte innan jag somnade igår … TRE tishavinnare! Gratulerar. Nu är det sista chansen imorgon. Men jag är rätt säker på att jag hittat en röd genom årets luckor och idag är förvisso enda gemensamma nämnaren frisyren – i övrigt är allt tvärtom.

 2. Pst, Lotten: UKON

 3. Ökenråttan

  Ja, det här var ju bra. Med lite hjälp av sina vänner i båset kan även en ignorant som jag hitta rätt. Till sist. Nu måste jag youtuba HH och höra hur han låter.

 4. Aha!

  Det var det där om artist eller ej som satte mig på spåret. Min “främsta” HB-upplevelse var när grannarna ovanför med dånande volym spelade “Kom igen Lena!” gång på gång på gång på sin inflyttningsfest och hoppdansade så mitt tak (och taklamporna) skakade. Inte ledsen att de flyttat …

 5. Citronen

  Grattis Cecilia N., Hannoia, Jossilurens!

  Som allmänt sportintresserad, speedway och travälskare förstår jag inte varför så många har svårt med “motsols”? Det mest naturliga som finns ju. Fråga Tomas Gustafson, Malin Ewerlöf eller vilken rysk släggkastare som helst.

 6. Ingela

  Grattis till vinnarna och tack till båset för fina ledtrådar. Jag tycker om bra röster men kan ibland falla pladask för en som inte alls har de kvalitéer som en sådan “ska” ha. Lorne de Wolf till exempel. HH:s falsksång kan ha sin charm men jag kan inte med att texterna inte passar till melodierna. Det går inte att lära sig låtarna för man vet aldrig hur länge man måste sjunga ett kort ord för att få det att räcka till tonerna.

 7. När jag vaknade och läste vidare i båset så förstod jag att HH var HB.
  Men jag har bara samma icke-relation till honom som ni andra.

  Tänk att man kan få en tröja för det!
  Det är nåd!

 8. Håkan (hakke)

  Hå hå, ja ja, som sagt. Det var kommentaren om att det skorrar falskt som fick mig på spåret. Likt många andra har jag en kluven inställning till HB, men namnet är det inget fel på. Tack båset, och grattis till trojkan med tisha-vinnare!

 9. Barkborren

  Grattis Cecilia N, Hannoia och Jossiluren!
  Ibland tror jag att det bara är jag som inte förstår det fina i kråksången, skönt att veta att vi är flera.

 10. Magganini

  Även jag har haft svårt för HB, men efter att ha sett en snutt av nån stor konsert på tv inser jag att han är en sån där person som har en oerhörd direktkontakt med publiken. Antar att det är storhetsförklaringen.

  Grattis Cecilia N och Jossilurens! Den tredje grattar jag irl, trots ett kraftigt piluttadejande här i huset.

 11. Hurra! Tisha till mig! Tack!

  När jag var ung var man tvungen att välja, Broder Daniel och Håkan Hellström eller tuff och bra musik. Jag har lyssnat väldigt lite på HH.

 12. Ökenråttan

  Jaha, det lät ju pretentiöst och föga melodiöst. Ansluter mej till Ninja-falangen.

 13. NIklas: Jag har aldrig lagt märke till UKON förut! Kanske ska han få en egen lucka vad det lider?

 14. Kråkan

  Grattis och välkomna i gänget Hannoia, Cecilia N och Jossiluren.

  Jag var inne på fopoll. Grönt, Gbg och annat passade tyckte jag. Kommentaren om hörnet pekade på fotbollstränare Bob Lindeman. Två minuter in pratas om Nisse.

 15. Christer, the Long Distance PT

  Tycker varken särskilt bra eller särskilt illa om HH. Har bara inte fattat grejen.
  Grattis hur som helst!

 16. Ökenråttan

  UKON sammanfattade lite balanserat, väluppfostrat och diskret. Hans omdöme om HH var bl.a. ‘juvenilt’.
  Skulle vi få höra mer om denne UKON?

 17. Lotten och ÖR, UKON förekom för några år sedan flitigt i P1 i egenskap av psykoterapeut och författare. Jag har inga större kunskaper om vare sig honom eller hans verv men namnet fastnade (Ska vi gissa att han växte upp som Ulf Nilsson men så småningom upptäckte att det fanns åtminstone två redan etablerade diton?).
  För att fylla eventuella kunskapsluckor och/eller stilla sin nyfikenhet rekommenderas googling.

 18. Om man säger så, det finns vissa saker i Sverige som jag inte alls saknar …

  Hörddu Lotten, kom på att jag ju inte har fått någon tröja, kanske borde ha mailat dig adress och storlek? Tyckte jag läste någonstans att du skulle maila men jag kan förstås ha läst fel i julstressen och de tappra – men ganska misslyckade – försöken till lucklösningslusläsning.

  Nu ska jag lägga in sill! DET saknar jag dock i från Sverige (tur mamma och pappa hade med sig!). Måste koka bruna bönorna också (som de också hade med sig).

 19. Charlott - the Goblin girl

  Åh min fd granne. Nåja, huset bredvid men det är trångt i Haga.

 20. Här har bakats pepparkakor så det stod härliga till. Groomen kavlade, vi hjälptes åt att ta ut (han mest) och jag gräddade, med förkläde för att inte mjöla ner nya fintröjan. Vi fick tag på ett recept i år som gav en deg som höll ihop riktigt bra.

  Följer länkarna till bloggen dåförtiden och finner att man då gissade rätt ut. Det var inte bättre förr.

  Grattis Jossilurens, Cecilia N och Hannoia!

 21. Babs

  Grattis tischvinnare!
  Hade aldrig kommit på svaret utan luckan.

 22. Ökenråttan

  Rödkålen står på och puttrar, de snåla fusk-champignons à la greque står och svalnar på balkongen och Lille M ska strax göra köttbullesmet. Sen kan det bli jul!

 23. Ninja i Klockrike

  Ja ,Emma, Sol som sol, du ska mejla din adress till Lotten så kommer tishan.

  Mina barn har ju varit blomsterbarn på Allsång på Skansen, och träffat både den ena ocn andra artisten, så även HH. Under själva uppträdandet satt de inne på toa och höll för öronen. Men så sjöng de i kyrkans barn- och ungdomskör, med världens bästa sångpedagog, också.
  De fattade verkligen ingenting.
  När han inte sjöng var han trevlig, rapporterade de.
  Ingen artist har dock varit trevligare än Björn Skifs, som pratade med den nervöse lillbrorsan, som begick blomsterbarnsdebuten i L*ss* B*rgh*g*ns sista program.

 24. Eva-L

  Oj, vad svårt! Jag var inte ens i närheten.
  Grattis Cecilia N., Hannoia och Jossiluren!

 25. Tack Ninja, jag ska göra det!

  Kalla mig Peztis, det passar mig!

 26. Nu, Peztis – och i framtiden – heter du blott Peztis! Sol som sol och Emma är borta som när man gifter sig och plötligt inte heter Stenson.

  (Ni förstår: jag har ännu inte hämtat mig; 27 år som en Stenson, 27 år som en Bergman. Snart vänder det.)

 27. PK

  Så skönt att jag inte knäckte luckan, har inget till övers för HB. Men jag passar på att förgissa på Roald Dahl till morgondagens lucka.

 28. Dieva

  Jag var sååååå långt ifrån. Inte heller jag är någon fan av HB. Grattis tishavinnare!

 29. Jossilurens

  Oh, tack, tack, tack!

 30. Lo (Looooo)

  Oj, den luckan borde jag ju klarat, så mycket Hellström som det lyssnas på i det här huset…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.