Hoppa till innehåll

Facit till lucka 1 heter lucka 2 (Lilla Julkalendern 2018)

Välkomna till 2018 års första julkalenderfacit! Man kommer hit via en länk i förra luckan eller i förra båset – eller genom att klicka på JULKALENDERFACIT längst upp på sidan!


Jag har idag målat väggar och spacklat spackel med spacklar och bara ibland kikat in i båset. När jag har målat in mig i datorhörnet har man hört mig mumla, fnissa och ibland läsa högt för spacklarpolarna – som inte hade den blekaste aning om varför jag ansåg mig värd en paus plötsligt.

– Tihi. Tant Kofta! Haha, en sagotant och en gubbe med dubbla säkerhetsanordningar för benkläder. Gunnar Sträng! Björnar och grisar! Braaa … bråkande … dividerande. Bostadsadressen! Och adressändring! YES!
– Lotten kom nu!
– Nej! Originalpoesi från embryo!
– Läs högt och kom hit sen!
– Läsa embryo högt? Kommer aldrig på fråga! Ni får läsa själva!

Aha. Massematik! Julklurisar. Här ska knäkcras nöttrer. Får grå in till Farran med tomteluvran okcså frågra om hjälm.

Jag behövrer hjälm här Farran.

Nä den har du ju redran på huvet Embryo. Nu är du ute okcså cykclar.

Nej men jag behövrer hjälm med kallelendrern. Allting har börjat nu!

Åkej! Vad är grå gånger grå det undrar jag nu.

Ingen arning.

Då fattrar du kanske hur svårt allting är. Det är grymt synd om massematikerna. Strör mej inte mer eftrersom jag hakcrar strörbröd av allans skorpor till briljeringen.

Du ska alltid briljera allting Farran! Är det inte skinkcan så är det någon annans bak. Typ Morrans papprarkakor det säjer jag nu.

Yo.

©embryo 2018

 

Örjan funderade på klänningen och Cecilia N. replikerade initierat:

Ett snitt i en klänningen resulterar inte i två bitar, utan i ett större tygstycke – innebärande en uppsprättad klänning.”
”Såvida den inte är av en genomknäppt modell.”

Gissningarna som jag inte alls begriper än nästan alltid mina favoriter. Jesper:

”Utan tvivel är det Winterreise av Wilhelm Müller. ’Nun ist die Welt so trūbe, Der Weg gehüllt in Schnee’, talar väl sitt tydliga språk.”

Eh. Näe.

När svaret plötsligt kom utan eufemismer eller beslöjade ord, protesterade Ninja på ett ytterst lämpligt sätt:

”Men bodde hon på Skebokvarnsvägen?”

Men nu går vi in på facitvägen. Förr om åren har frågan flera gånger ställts av båsisterna:

– Fast kan en hemlisbloggare vara med TVÅ gånger? Totte igen? Är inte det tvärs emot reglerna?

Inte alls. Nu kommer båsisternas nästa fråga:

– Fast kan en hemlisbloggare vara med TRE gånger? Är inte det tvärs emot reglerna?

Inte alls. Särskilt inte emot reglerna är det när det gäller vissa författare, så det så. Vi låter henne inledningsvis berätta själv om hur livet tedde sig:

”Jag for till Stockholm, där jag utbildade mej till sekreterare, hade plats på kontor, gifte mej, fick två barn, Lars och Karin. […] Jag är änka sedan år 1952, två barn har jag, båda gifta, men min son dog sommaren 1986. Jag har sju barnbarn och åtta barnbarnsbarn.”

Hade Astrid Lindgren (1907–2002) fortfarande levt, hade hon nog haft fler barnbarnsbarn i citatet. Men nu ä ho dö.

Här tar hon sig en funderare 1960. (Astrids bilder [Public domain])
Till häromdagen kunde man se en dokumentär om hur vår nationalklenod led alla helvetes kval när hon som 17-åring blev förförd (hennes eget ord) av chefredaktör Reinhold Blomberg, som själv var i 50-årsåldern.

– Om jag var kär i honom? Nähedå! Men  … det var första gången jag blev uppmärksammad av någon på det viset. Jag med mitt tunna hår … Alla mina vänner di var så kära hela tiden och låg och grät och hade sig, men jag, jag fattade inte varför det var ett sånt ståhej om den där kärleken.

Den där Blomberg finns med i en helt otrolig dokumentärfilm från Vimmerby när Astrid är runt 12–13 år och har kringlor och rosetter i håret. Chefredaktörn står alldeles bakom henne. Jag har tyvärr bara hittat en piratkopia som är suddigare än dimman i ett badrum där en tonåring har duschat. (Jag byter ut bilden om jag hittar en bättre.)

Astrid till vänster, Blomberg till höger.

I dokumentären om Astrid Lindgren läggs stor vikt vid graviditeten, hjälpen hon fick av dåtidens kvinnojourer, allt hysch-hysch, resan till Danmark och det faktum att hon lämnade kvar den lille nyfödde Lasse och for hem till Småland för att vara med under julen med familjen.

– Alltså ammade jag honom inte. För det var så rysligt viktigt att jag skulle vara med på gårn under julen. Så dumt. Är det något jag ångrar i livet, så är det detta. Att jag inte ammade Lasse.

I nästan tre år kämpade Astrid med att bo i Stockholm och ibland (sällan) åka ner till Danmark med tåg som kostade nästan en halv månadslön.

Astrids pass under de hemskaste åren.

Hon åt för lite, sov för lite, frös och hade självmordstankar – men så plötsligt vände det när föräldrarna hemma i Småland äntligen förstod att de nog var tvungna att hjälpa till. Och acceptera att Lasse var deras barnbarn. Då togs denna bild.

När föräldrarna väl välkomnade lille Lasse till familjen, gjorde de det med besked; de körde i öppen vagn genom hela samhället för att signalera ”nu är han här, och han är vår”.

Att Astrid Lindgren faktiskt blev just barnboksförfattarinna säger hon själv beror på dessa hemska år när hon led, när Lasse led (han rycktes upp från sitt danska hem och fick bo i ett rum i Stockholm, där han fick kikhosta) och ingen ljusning skymtade i fjärran. Samt, skulle jag vilja påstå, att hon tittade på Mary Pickford-filmer. (Källa.)

Ni som nu inte har fått tillräckligt mycket information om Astrid Lindgren, kan läsa facit från 2006 och 2008 också!

Eller kika lite på originalmanuset till Pippi Långstrump.
Eller analysera Pigga Kristinas luckanalys från kommentatorsbåset förstås.

Och vem var det i luckan? Jo, ”Lotta på Bråkmakargatan” med dividerande, nämnare, täljare och bråk samt massa annat. (Berätta gärna i kommentatorsbåset vilka ledtrådar ni hittade!)

Men nu till priset! Som är en ännu inte offentliggjord t-shirt! Den är precis som vanligt osynlig till ett par dagar in i december eftersom tryckerierna prioriterar annat trams framför Julkalendern. Vad tror ni att den föreställer i år?

[plats för gissningar]

Jag har skrivit ner alla era kommentatorsnamn (det har jag inte alls, jag har kopierat in dem på ett papper som jag har skrivit ut och sedan klippt sönder) och lagt alla lapparna i morfars dammiga plommonstop och så rör jag om så det står härliga till och så säger jag fina lilla krumelur, jag vill aldrig bliva stur, och så drar jag … Örjan! En sann tjotjänare i kommentatorsbåset! (Vilken utmärkt felstavning. Den behåller jag.)

Grattis! Ny lucka kommer inte förrän vid 12-snåret imorrn eftersom jag är snurrig av färgångor och inte kan strava längra! Så snurrig var jag att jag tog helt fel på dag! Och tid! Lucka 2 kommer i ottan på måndag morgon!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

42 kommentarer

 1. Agneta uti Lund

  Ah! Lotta – det var min första tanke då jag läste dagens lucka. Men inte kunde det väl vara så lätt, tänkte jag vidare och försvann uti världen!

  Grattis till Örjan!

 2. Grattis Örjan!

  Nu till en liten fråga som en del i min bekantskapskrets tycker är väsentlig:
  Skulle man alltså säga ”Lotta på Bråkmakargatan” så otydligt som möjligt, eller ”Astrid Lindgren” så otydligt som möjligt?

 3. godiva

  Så rart med en lagom (bråkig) start!
  Inte brukar man lösa det i en fart,
  Det kan ju vara en riktig luring,
  Som vad hette han, Kapten Kuling?
  När man snubblar på en vers kan det vara tråden,
  Felar man en bokstav kan man ändå fåden,
  Man satsar all sin credo i potten
  För att hamna i hatten hos Lotten!

  Bah, idag trodde jag det var Annie Löfven. 🙂

 4. HK

  Gunnar S. med hängslen o livrem, krukmakarna och granen ledde rätt så småningom. Och då skiner ljuset klart från massor av kommentarer!
  God natt, snart är det morgon igen.

 5. Magganini

  Ååh, grattis Örjan, DET var väl rättvist! Det ska väl inte vara slut på din storlek första dagen i alla fall, det förutsätter vi att den ömma båsmodern sett till.

 6. Maplestream

  Haha så typiskt. Efter första läsningen såg jag Lotta på Bråkmakargatan, men övertygade mig själv att jag säkert läst fel. För såå lätt är det ju aldrig…så förblindad att jag inte ens tog in övrigas ledtrådar. Så kan det gå. Passar på att gissa på Fredrika Bremer till kommande lucka. Så är det gjort.

  Grattis Örjan till tisha. Som föreställer ett diplom med passning till Svenska Anarkin.

 7. Ni som ramlar in i facit så här sent är ute och rullar hatt? Dammsuger mittinatten? Förbereder första adventsduken?

  (Jag hade somnat, men blev väckt av telefonen emedan jag hade råkat betala för digital bilparkering till kl 01:02 och då tydligen dessutom bett om att bli påmind när parkeringen gick ut. Nu är jag klarvaken!)

 8. Grattis Örjan!

  Mycket bra kalenderstart, jag fick fundera på både Blue Velvet och Dreyfusaffären. Eftersom de ju drejar. Nu rullar här inte ens en liten mössa. Jag sitter uppe och tittar på demonteveserie.

 9. Is99esa

  Det känns ju bra att man redan 1 första december lyckads lösa lucka. Det betyder att jag med gott samvete kan slå sig ner på läktaren och beskåda händelserna på plan.
  Grattis till alla er andra som också löste luckan och till Örjan så klart!

 10. Tjo och Grattis Örjan!
  Jag gjorde som Maplestream, läste Lotta på Bråkmakargatan och undrade vad som skymtade bakom texten. Bra start måste jag ändå säga, ofta kommer man inte så långt.
  (Tjoho – telefonen kommer ihåg mig! Tack!)

 11. Citronen

  Man vill ju inte ställa till med bråk på läktaren … Har man ingen glöggmugg eller cognacskupa för den delen går det lika bra med en kåsa som för övrigt kördes i Vimmerby samtidigt som första luckan! Vadå långsökt. Otydligt säger jag.

  Grattis Örjan.

 12. Eva-L

  Grattis Örjan!
  Jag trodde faktiskt inte att jag gissade rätt, jag trodde att det fanns en dimension till, så jag bara slängde ur mig en gissning. Jag klurade tex på om det kanske var Ilon Wikland, som då skulle ha illustrerat både LoB och Hej matematik. Nu vet jag bättre.

 13. Lo (Looooo)

  Precis som många andra här var det Lotta som poppade upp i huvudet redan i första meningen, men så lätt kan det väl inte vara, tänkte jag. Men det var det! Hurra!

 14. Brid

  Grattis Örjan!

  Jag ser sällan personer framför mig när jag läser. Däremot miljöer. Står det kök så är det köket på Bäcksholm jag försöker få in det i, och står det vind är det den i uthuset. Så jag såg för mig hur Lotta möblade där när hon hade flyttat.

 15. Nämen vad dum jag är; jag påstår att nästa lucka kommer idag klockan 12!

  Det gör den ju inte alls! Jag har ju sedan förra året ändrat och kör bara varannandagstempo!

  Såja, in i ledet igen, Lotten. Nu ska du vila och tindra lite och leta fram elljusstakarna. Lucka 2 kommer i ottan på måndag morgon!

 16. Ökenråttan

  Själv trodde jag på Beatrix Potter (p g a bilden), Skräddaren i Gloucester, med de syende mössen. Nu har jag tagit på mej fjolårets kalendertischa så ska det nog gå bättre – i morron!? Annars kan det hjälpa att se till att ALLT stämmer, inte bara nån liten tråd här och där.

 17. Dieva

  Haha, jag ligger en dag efter. Grattis Örjan!
  Jag får trösta mig med att jag faktiskt klurade ut svaret denna gång.

 18. Det var
  ju helt åt helvete ! Såg inte en enda ledtråd som leder mot Astrid. Var fanns dom?Tänkte på Ethel Turner Sju syskon ett tag.

 19. Magganini

  Nä men det var ju tur att trådarna inte ledde till Astrid, då hade ju alla bara hittat vilse eftersom det var Lotta p. B. de skulle leda till och så gjorde.

 20. En av mina fasor var att barnen skulle få för sig att klippa sönder något plagg när de var små. Det hände aldrig. Var inte ens i närheten vad jag vet.
  Så den där kniven som ”råkade”, i kombination med ljusblått, ledde rätt på en gång. Att det dessutom fanns en Mia och en Jonte, två storasyskon med namn som påminner om Lottas syskons, ja vad kunde gå fel?

 21. Den ni sökte – och som ledtrådarna ledde till – var ju faktiskt Lotta på Bråkmakargatan, men den som jag sedan skriver facit om, måste ju vara författaren … eller? (Kan direkt komma på några hemlisbloggare som jag skrev om och därför helt struntade i upphovsmakaren. Det är helt enkelt ingen ordning på allt!)

 22. Grattis Örjan! Jag tänkte att Lotta var vägen till något annat och kom liksom inte vidare. Inte konstigt, jag borde ju stannat där. Kul att vara igång. Hoppas att jag hinner med lite mer än jag brukar. Förra året var både jag och familjen i väldig olag, men i år känns som ett bättre år. Tex kommer jag att läsa luckor från andra sidan jorden efter halvtid, vilket innebär att jag iallafall inte jobbar. Varannan dag känns f.ö lagom. Bra ny tradition!

 23. Håkan (hakke)

  Janen det var ju min första association, innan all matematik kom in. Bråkmakare schmåmakare. Grattis Örjan!

 24. Örjan

  Tack för vinsten.
  Hoppas pumpakavrande dotter fått hjälpa till med bild på årets tischa.

 25. Ingela

  Å så skönt med varannandagslucka! Fick lätt panik när jag kom på att jag har ägnat dagen åt att putsa fönster (absolut första gången i livet som jag har gjort det första advent, ur led är tiden…), sätta upp julgardiner och ställa fram elektriska grejor som lyser. Efter att ha bytt ut summa summarum sju av de där ledlamporna som skulle hålla evinnerligen. Och flyttat det tyska femtiotalspianot från mitt gamla hus då de nya ägarna som ville låna det på obestämd tid hade bestämt sig för att den tagit slut nu. Tur att döttrarna tagit med det mesta bohaget till läggan i stan så att det gick att knö in Schimmel här. Och tur att jag inte missat en lucka! Nya tag i morgon!

 26. Jesper

  Grattis Örjan! Och tack allihopa.för ledtrådarna, vilka förutan jag aldrig knäckt första nöten. Ska bara komma ihåg att gissa, så jag också kan få en tröja.
  Till det gedigna protokollet vill jag tillägga att Winterreise rörde sig om DRT, och inte HB.

 27. godiva

  Krukmakargatan… : ) Bara att vänta tills i morrn bitti då för att återigen hugga i sten! Vi ses i båset!

 28. Ninja i Klockrike

  Jesper, det räcker med att man visar sig i båset, så är man med i utlottningen av tisha!

 29. PK

  Attans, glömde ju att hoppa i hatten i lördags. Men nu är det väl både måndag, otta och strax? Eller skrev du fel och menade nåndag, Lotten?

 30. Tihi, det ska jag använda! När jag inte kan leverera ”på måndag” som det var sagt, påstår jag att jag trodde att deadline var ”nåndag”.

  Lucka 2 hade hamnat fel, PK; nu ligger den ute på rätt ställe!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.