– PITT!
Jag tror att vi måste inleda med den här gamla godingen – förklaring kommer längre ner, förstås.
Föga anade jag att det var nedåt den här vägen som kommentatorsbåset skulle ta i lucka två. Men oh, så passande.
PK inledde (kanske) med en ogissning:
”Flygsemester hör ihop med turister och en som spelat turist är Johnny Depp. Hans okrönte kusin och dubbelgångare är Brad LågenergiPitt.”
Jesper fortsatte med en i sammanhanget (kanske) passande stil och ett innehåll som (kanske) andades ultimatum:
”Vad klimatet har med saken att göra vet jag ej än, men som man av kvinna född, plägar jag ej vila heller ej dricka te, förrn svaret träder fram likt osalig ande på slottets murar.”
PK kom plötsligt på gåtans svar:
”LågenergiPitt var visst mer aktuellt än jag först insåg.”
Ökenråttan visste bestämt svaret (tror jag), men låtsades att hon bara spånade:
”Latin, grekiska och papyrus. Antiken poppar upp.”
Karlbergs kök får liksom många andra i båset kanske stålsätta sig den närmaste framtiden:
”Ska bli mycket intressant att se vilken reklam som uppenbarar sig i flödet efter att ha googlat koprofagi.”
Jag ber om ursäkt för svordomarna på slutet – de var strikt talat inte ledtrådar egentligen. Men mustigt trevliga.
Och så kom Agneta uti Lund och en liten stund senare både Dieva, Hannoia samt Godiva och tog bladet från munnen.
”Själv är jag just nu nere på cirka 500–450 år före vår tideräkning.”
”Men att komma på det är snudd på omöjligt. Men jag gissar på 411.”
”Jag kan ingalunda svära på att det är rätt men jag vill också gissa på 411.”
”Famlar in i båset på målsnöret och vill helst ringa 112 och inte 411.”

Atenaren Aristofanes (445 f.Kr. till 385 f.Kr.) är en bra gubbe att kunna om man vill hänga med i dramatiker- eller antiken-kretsar. Så här kan man säga:
– Naaäääeh, jag måste säga att jag håller Aristofanes främst bland komediförfattarna.
Sedan kan man hitta på nästan vad som helst om honom eftersom man inte vet mycket mer än när han levde, att han skrev komedier och att han med dagens (nästan viktorianska) mått mätt anses frispråkig, burdus och ful i mun.
– Björn Ferry! Han är ju så aristofanisk! kan man utan att skämmas säga i sportsammanhang eftersom Ferry är just det: fyndig och med bett i replikerna.
Föga anade Aristofanes att han 2018 skulle kunna citeras i en diskussion om amerikansk politik:
– De som inte intresserar sig för politik, riskerar att bli styrda av idioter.
Av hans fyrtio verk finns elva bevarade, och om ni som jag letar efter saker att memorera för att träna hjärnvindlingarna som vore de biceps, är ju elva pjästitlar en bra övning.
De är
- Acharnerna
- Riddarna
- Molnen
- Getingarna
- Freden
- Fåglarna
- Lysistrate
- Thesmoforiafesten
- Grodorna
- Kvinnornas folkförsamling
- Rikedomen/Plutos.
Och där står Lysistrate enligt mig i ensamt majestät högst på en Lotten-piedestal.
Våren 1986 läste jag kursen drama-teater-film vid Lunds universitet. Det är den i särklass roligaste utbildning jag har gått och den som jag har haft minst nytta av senare i livet. Mot terminens slut spelade vi upp Lysistrate, där jag hade den stora äran att få överraska institutionens professor Ingvar Holm genom att dra upp honom på scen och läsa några repliker mot honom. Bland annat fick jag klappa honom på magen och påpeka att han nog var gravid. Och så fick jag på hemgjord mumin-svenska säga:
– Voi vittu! Satan perkele! Det är rojsigt för ett fruntimmer att sova ensam. Men hur som helst, så måste vi ha fred för fan!
Däremot var det inte min rollfigur (Lampito) som fick yttra den mest klassiska pitt-repliken:

Om man har vaknat på fel sida kan man hävda att Lysistrate är en trist, mansföraktande pjäs som gör sig rolig på snoppars bekostnad, men det var faktiskt (eller tyvärr?) inte Aristofanes avsikt, har man lyckats analysera fram. Kanske är Lysistrate inte ens en hjältinna egentligen – och kanske det där med att genomföra en sexstrejk för att tvinga fram fred egentligen jättefånigt eftersom krigsslut dåförtiden inte alls var något att trängta efter.
Häftigt va? Man kan se Lysistrate och läsa replikerna och komma fram till helt olika tolkningar beroende på tid, person och sammanhang! Och läsa Wikipediaartikeln, för den är proppfull av fakta och länkar. Däremot har jag till min stora förvåning inte lyckats hitta hela pjäsen på nätet – bara små brottstycken här och där. (Här finns den på engelska. Om ni vill kolla vad jag utgick från till lucka 2, sök efter ”To husband or lover I’ll not open arms” så hittar ni eden där.)
Men nu är det dags för plommonstopet och mig att dra en t-shirtvinnare (den är jättesnygg, men inte färdig än) – och jag har fått lägga i massa nya lappar i hatten idag! Och ta bort några stackare. Åhej!
Fast innan jag drar en vinnare, måste jag faktiskt ge bort en bonustischa till kommentatösen Pigga Kristina eftersom hon gjorde en ledtrådsbild som var så fin, så fin! Titta!Men nuuuuu drar jag … åhej! Jesper! Tröjan kommer inte att skickas än på ett tag!
Lucka 3 kommer i ottan på onsdag!
49 kommentarer