Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2018: tionde luckan

Den oerhört förvirrande nionde luckan följdes av ett långt och klargörande samt för många överraskande sorgligt facit. De två vinnarna Kråkan och Vovvamomo kan se fram emot varsin t-shirt i brevlådan endera dagen, medan vi går vidare med en … verkligen jättekonstig julkalendergåta. Har jag månne rest i tiden? (Svar: nej.)

Lucka 10 


Metalucka och dess facitinledning

Nutiden är i sig själv så komisk att vi vägrar att uppfatta den komiskt. Den stora framgången har skett, vi befinner oss bland höga hus, vi börjar fantisera om nya bostäder och nya farhågor. Det är svårt: vi ser blott snubbeltrådar; men vi klättrar runt eller över dem. Vi måste överleva, hur många fantasislott som än har kapsejsat.

Bröllopet ägde rum 2017, när han var 32, vilket hade följts av en smekmånad som varade en månad. Blott ett halvår senare återvände han från militärtjänstgöringen halvdöd: förlamad från midjan, sittande i rullstol. Han var en konstig älskare, lätt på händerna samtidigt som han tokdarrade som ett asplöv, med fullt fokus på vad som hände utomhus.

(Lotten går nu händelserna i förväg och berättar vad som sig i kommentatorsbåset timat haver … i framtiden!)

PK visste genast besked:

”Vita rosor eller påfåglar? Igen?”

Karin likaså:

”Det ligger minsann inte hundar, men söner och därtill hörande älskare begravda.”

Ingela såg ut att bara vilja berätta lite om tillvaron hemma:

”Här i norr har vi tappat bort en flicka i snön, men det sägs att en grabb har setts skymta borti bushen. Typisk inkräktare från grannbyn.”

Niklas har levt ett intressant liv:

”Förlåt, men är ’tuppen som rymde’ inte en eufeminsm för mannen som dog? (Precis detta hände ju under inspelningen av Jönssonliganfilmen ’Kängurun & Franz Jaeger’!)”

Jossilurens skrev en halv avhandling:

”Det här handlar förstås om omnipotens och Brad Pitts liv och leverne i [… 15 långa meningar här deletade pga. utrymmesbrist …], vilket får oss alla att dra slutsatsen att Aaron Bloom är HB.”

Zkop löste gåtan för många genom att lakoniskt konstatera:

”Jag har svårt att hitta en korrekt översättning till ’gamekeeper’.”

Hannoia hade googlat fram musikfakta igen:

”Jag kommer osökt att tänka på Barbra Streisands Woman in Love. Himla bra låt.”

Ökenråttan kämpar på med tekniken:

”Jag försöker lägga ut en bild på rätt håll nu!”


Facit kommer imorrn bitti!

Lucka 1 och dess facit. Lucka 5 och dess facit.
Lucka 2 och dess facit. Lucka 6 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 7 och dess facit.
Lucka 4 och dess facit. Lucka 8 och dess facit.
Programförklaring Lucka 9 och dess facit.
Share
Publicerat iBloggen

103 kommentarer

 1. Christer, the Long Distance PT

  Noll kommentarer. Det är som när man är ute med hunden på morgonen, och det är nysnö.

 2. PK den oklickade

  Ha, plättlätt. Pannkaksträd. Sylt. Frågan är om det är ugnspannkaka eller fläskpannkaka. Det som skiljer är ju sylten. Utan sylt stannar Sverige.

 3. Betong-Bess

  Hittade snabbt två nystningsbara ledtrådar. Men ledde de nånstans? Ja, men inte närmare HB.

 4. Eva-L

  Regnbågar och Palle och hans problem. Det var Mycket Längesen jag läste detta, i Linköping alldeles i början av min gärning och jag kan se på mina understrykningar, i alla fall i en av texterna, att jag redan då fokuserade mer på ordförståelse än något annat (gusto, spruce, peevishness, props).

 5. Bridgroom

  En liten ruta upptill på skärmen föreslog att jag skulle fästa den här sidan på spillmenyn. Jag vet inte om det betyder att jag inte ska spilla mer tid här eller omvänt.

 6. Håkan (hakke)

  I min redan jultrötta hjärna flimrar det förbi en arkitekt, en scientolog, en lysande imitatör och en handfull andra uppslag — helt utan sammanhang. Mannen på bilden har väldigt säregna ögon. Jag obegriper båsets listiga ledtrådar. Sömnbristen är skriande. Snart måste jag börja rimma, och se om det leder till någon reson.

 7. Jenny

  I natt drömde jag att rätt svar var Fyra bröllop och en begravning, så det tänker jag gissa på. Risken att jag därmed gör en Schubert verkar minimal.

 8. Ökenråttan

  Jag förstår att jag kämpade på för att få ut en bild av Honom. Som lilla Dottern och jag dyrkade honom gemensamt, hans blåa, blåa ögon. Ajajaj, flickor!

 9. Ökenråttan

  Men nu: YES!! Det var Karins kommentar i rutan + min bild som klaffade så perfekt med varann. Nu kommer hela dan att te sej som en öken, när jag inte har Lottens ruta att grubbla på.

 10. Babs

  Vad gäller älskandet så tycker jag det konstigaste är att han överhuvudtaget är en älskare, med tanke på att han är förlamad. Men jag kanske inte har tillräckligt med fantasi.

 11. Håkan (hakke)

  De asplövsdarrande lätta händerna kanske kompenserar förlamningen i de nedre regionerna? Eller jag kanske har för mycket fantasi.

 12. Magganini

  Massor av olika hugskott far hit och dit, men att få ihop dem och ner i samma korg är värre. Måste skjuta upp tänkandet (på detta, dårå) till senare. Tyvärr.
  Hej hatt igen, då!

 13. Efter mitt envisa bortviftande av alla tvivel i förriga luckan (hur KUNDE det inte vara Shakespeare?!) är jag lite försiktigare här. Kan det verkligen vara så att min ledtråd är en ledtråd? I så fall är det ju liksom lite lättare än vanligt och handlar om en person som hade problem med kommateringen.

 14. Ja, Babs, så är det nog. Och i så fall är kommateringen inget stort problem. I alla fall inte det som gjorde att förlagen var tveksamma.

 15. farran okcså morran okcså brollan okcså husljuset mysko okcså embryo sittrer allan fastnaglade inuti dagens lukcra okcså flundrerar

  kan det varan en fiskc

  eller nånting missemellan det undrar jag nu

  en kattfiskc missemellan misse okcså flundra det flundrerar jag på

  nä jag tror det är en människa

  vem sa det där det undrar jag nu

  det var mysko

  mysko

  kan husljuset pratra det undrar jag nu yo

  säg det igen

  nä nu är hen helt tyskc igen: mysko

  okcså börjar dom om: blikcarna rakt in i lukcran: det lysrer om dom av idéer

  jag tror det är skedbrokvarnsvägraren: han som vägrade vapen

  jag tror det är julgrannen eftrersom han står ute på jultomten okcså glor in på oss

  det skulle kunna varan du farran: du är ju lite militärisk

  nä jag har aldrig legrat i lumpen det säjer jag nu

  nä men du är ganskca lumpen

  grod jul på dej okcså embryo: ska jag snor din näsa eller

 16. Maplestream

  Hej alla! Trevligt att skrivas. På återskrivande lite senare. Är det någon som har ett bra mumma recept? Jag har tappat bort mitt i stöket. Ovan=OT. Men hoppar ändå ner i hatten.

 17. Ja, i och för sig.Om man läser det om och om igen.men då ska jag inte fastna i filmens värld. Då skall jag in i litteraturens. Då får utomhus plötsligt en stor betydelse.

 18. Åter igen en synnerligen udda sökhistorik … Jag sätter mig på läktaren och klurar ett tag, kanske något faller på plats. Tveksamt men det gör inget, Det är kul ändå att se alla sitta intill en med frågetecken lysande över huvudet!

  Får man dricka vinglögg så här dags på dagen? Jag har gjort den själv.

 19. Tackar hjärtligast för stilig tröja, mottagen i färdigöppnat kuvert. Det var liksom en lucka uppriven kring frimärkena, lagom att plocka ut tishan genom. Både den och frimärkena (ostämplade, så vitt jag ser) verkar oskadda.

  Nu ska vi gå ut och njuta av vädret. Eller i varje fall vistas utomhus en stund eller två.

 20. Ökenråttan

  Ah, the T-shirt, Louis, the T-shirt. (Anknyter lite till luckan, men bara bildligt.) Tack! Ska visa tack även på annat sätt … Ovan t.h. Tischan ska jag nog ha på mej när vi går bort på nyårsaftonsgalej. Finare kan jag ju inte bli.

 21. Det hjälper ju inte nödvändigtvis er men precis framför mig, ovanför skärmen, sitter ett Penguin books-vykort med en bok av HB på. Bredvid sitter en belgisk födelsedagshälsning på franska som min svärmor har köpt på second hand. Frimärket verkar vara från 20-talet nån gång men stämpeln är oläslig.

 22. Karlbergs kök

  Något säger mig att detta är jättelätt. Men jag är för trött. Blir till att snarka på läktaren.

 23. Jag kan tala om för er att ni bör lägga ert krut på andra halvan av luckan om ni är i googlingstagen, medan första halvan nog kräver erfarenhet, läsvana och en lagom portion allmänbildning.

 24. Smultronblomman

  Lurigt att rotera bilden så att Google inte känner igen den! Men den blicken, de ögonbrynen och den hakan känner jag igen i alla fall. Tror hans namne var med i Kenneth and the Knutters. Men dagens HB är antingen superlätt eller så plockar jag blåsippr, som vanligt. Jag väntar till sent i kväll när ledtrådarna blir lättare att tolka. Kanske.

 25. Katt

  Ibland klingar det små klockor när man läser luckan. Det hände idag och krävde bara ett besök på rätt wikisida. Freud har tydligen en hel del att stå till svars för (eller snarare ännu mer…).

 26. Karlbergs kök

  Nu så! Lite sömn gjorde gott, vaknade och slog huvudet på spiken. Tänk, HB bodde på en av mina favoritplatser i världen, det visste jag inte. Ledtråd till ledtråden: om man kisar lite kan man därifrån se Italien i skymningen. Nu ska jag göra julgodis!

 27. Ninja i Klockrike

  zkops lakoniska löste gåtan även för mig, utan rabalder och censur. Helt skamlöst utbrister jag nu att jag vet.

 28. Leda

  Tack, tack! Bakvänd ordning passar perfekt i dag. Då hinner kanske den sista julposten fram i förfluten tid så att man äntligen kan få lite fried och freud i det här halvkapsejsade huset.

 29. Barkborren

  I kväll blir det Dickens En Julsaga med Christian Zell och
  Christmas Carols. Min julande smyger ner i hatten och där bliver jag nog kvar hela natten.

 30. Håkan (hakke)

  Vem är vår HB, ja nu undrar jag vem?
  En man som var nyfödd åttiofem
  En ros, säger PK, och en påfågel vit
  Och en väldigt världsberömd kärleksinvit
  (pigga) kristina och Christer de tänker
  Verkligen inte på budfirman Schenker
  Så vem är vår HB? Nu anar jag nog
  Att det är den däringa mannen som dog

 31. Ökenråttan

  Handla mat till jul; mellon och oliver blir lite uppfriskande bland allt kött och fläsk, tycker jag.

 32. Jossilurens

  Bloom! Bloom! HB är Orlando Bloom!
  Underbar lucka!
  Mannen på bilden, jag vet vad han heter, men jag kallar honom James.
  Jag fortsätter på DRT och att det är James, för vet ni, vet ni! Här om dagen var minsann Spock med på ett hörn och jag säger bara Kapten James T. Kirk.
  Nån dag innan det så var det ju ABBAs tur och ja, ABBA har ju gjort låten Gimme, gimme, gimme a man after midnight och alla vet ju att Gimme är smeknamn för James! Klart som korvspad och plättlätt!

 33. LottenPotten

  Alla som har gjort lumpen vet ju vad inställningsförbud är – men utställningsförbud är mer sällsynt och drabbar ibland frifräsarna.

 34. Håkan (hakke)

  När man älskar älskar man och då älskar man med råge.
  Men aldrig någonsin förut har jag stött på en obscen regnbåge.

 35. Leda

  Mindmap är da shit! Kunde vi inte bli supermoderna och ha en chattfunktion också? Fast då blir man väl hängande i en babbelkö tills korna kommer hem.

 36. Betong-Bess

  Fastnat med en fin blåsippsbukett tror jag bestämt. Japan? Afrika? Norge? Allt och inget stämmer.

 37. Bridgroom

  Jag kommer inte längre ihåg böcker jag läste i början av 1970talet – det är lite retfullt

 38. Om man så att säga är med i luckan redan från början måste man väl vara i hatten redan då luckan publiceras? Och är det som när man röstar utom när man röstar så får man inte rösta på sig själv, alltså är det inte jag som är HB idag. Då gissar jag att det är någon annan!

 39. Tänk att HB:s beskrivning av Gitarrkillar™ är nästan 70 år äldre än Oasis Wonderwall men stadiga grabbar trampar än idag ut i skogar och andra grönområden med sina instrument och sjunger med stor inlevelse för att imponera på folk som de vill ligga med.

  Förresten är Sean Bean med idag också.

 40. Håkan (hakke)

  I en Disneyversion av HB:s mest kända verk hade älskaren varit Lufsen, ni vet han hunden med pastan och frikadellerna.

 41. Is99esa

  Nu har jag snart stressat klart. Lovar att göra riktiga försök att lösa de två kvarvarande luckorna. Bara en dag kvar innan jullovet!

 42. Inte stressa, isprinsessa! Lugn och fin! (Du kan värma upp med facit i ottan, för det är långt som ett ösregn och har hur många insprängda bokstäver som helst.)

  Fotnot:
  En gång för länge sedan skrev kommentatören Rosman att Is99esa nog ska utläsas ”isprinsessa”.

 43. Maplestream

  Tur det upprepas en del här och där. Jag läste ”Sean Banan” första gången. Och andra…skämskudde.

 44. Dieva

  Slinker ned i hatten efter att maken påmint mig och därefter undrade vem jag är och var hans fru var.

  Min första association gick till en italiensk rörmokardotter men det är jag tämligen säker på är fel, Sean Bean var inte med i det sammanhanget.
  Min andra association har inte slagit till än.

 45. Helena

  Har inte tid att googla på luckor, då jag måste spåra mitt försvunna bokpaket på DHL:s trackingsida.

 46. Maplestream

  Luckan är höljd i dimma
  Lyckligtvis kan jag istället rimma

  I morgon skickar jag mina elever på jullov. Då kanske jag får ro att göra en bra gissning igen. Jag skyller allt på någon annan. Glider upp läktarn och kikar när ni andra passerar målsnöret.

 47. Magganini

  Nä. Nu är jag i säng och tänkte googla lite, men snark, orkarnte. Synd, för Jag får för mig att det här är lätt egentligen … Gonatt.

 48. Agneta uti Lund

  Jag fick för mig att det var ännu en dag innan lucka 10, men nu har jag snabbläst och kom inte på något särskilt alls vid genomläsningen av luckan. Nu ska jag se hur båset har uppfattatdet hela.

 49. Orangeluvan

  Jaså, är det HÄR ni är?

  Är glöggen slut?

  Jaså, är jag inne på fel dag?

  Jaså, är detta facit?

  /Förvirrad i Bandhagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.