Hoppa till innehåll

Facit till lucka 2 heter lucka 4 (Lilla Julkalendern 2018)

– PITT!

Jag tror att vi måste inleda med den här gamla godingen – förklaring kommer längre ner, förstås.

Föga anade jag att det var nedåt den här vägen som kommentatorsbåset skulle ta i lucka två. Men oh, så passande.

PK inledde (kanske) med en ogissning:

”Flygsemester hör ihop med turister och en som spelat turist är Johnny Depp. Hans okrönte kusin och dubbelgångare är Brad LågenergiPitt.”

Jesper fortsatte med en i sammanhanget (kanske) passande stil och ett innehåll som (kanske) andades ultimatum:

”Vad klimatet har med saken att göra vet jag ej än, men som man av kvinna född, plägar jag ej vila heller ej dricka te, förrn svaret träder fram likt osalig ande på slottets murar.”

PK kom plötsligt på gåtans svar:

”LågenergiPitt var visst mer aktuellt än jag först insåg.”

Ökenråttan visste bestämt svaret (tror jag), men låtsades att hon bara spånade:

”Latin, grekiska och papyrus. Antiken poppar upp.”

Karlbergs kök får liksom många andra i båset kanske stålsätta sig den närmaste framtiden:

”Ska bli mycket intressant att se vilken reklam som uppenbarar sig i flödet efter att ha googlat koprofagi.”

Jag ber om ursäkt för svordomarna på slutet – de var strikt talat inte ledtrådar egentligen. Men mustigt trevliga.

Och så kom Agneta uti Lund och en liten stund senare både Dieva, Hannoia samt Godiva och  tog bladet från munnen.

”Själv är jag just nu nere på cirka 500–450 år före vår tideräkning.”

”Men att komma på det är snudd på omöjligt. Men jag gissar på 411.”

”Jag kan ingalunda svära på att det är rätt men jag vill också gissa på 411.”

”Famlar in i båset på målsnöret och vill helst ringa 112 och inte 411.”

Aristofanes byst ser ut som alla andra byster.

Atenaren Aristofanes  (445 f.Kr. till 385 f.Kr.) är en bra gubbe att kunna om man vill hänga med i dramatiker- eller antiken-kretsar. Så här kan man säga:

– Naaäääeh, jag måste säga att jag håller Aristofanes främst bland komediförfattarna.

Sedan kan man hitta på nästan vad som helst om honom eftersom man inte vet mycket mer än när han levde, att han skrev komedier och att han med dagens (nästan viktorianska) mått mätt anses frispråkig, burdus och ful i mun.

– Björn Ferry! Han är ju så aristofanisk! kan man utan att skämmas säga i sportsammanhang eftersom Ferry är just det: fyndig och med bett i replikerna.

Föga anade Aristofanes att han 2018 skulle kunna citeras i en diskussion om amerikansk politik:

De som inte intresserar sig för politik, riskerar att bli styrda av idioter.

Av hans fyrtio verk finns elva bevarade, och om ni som jag letar efter saker att memorera för att träna hjärnvindlingarna som vore de biceps, är ju elva pjästitlar en bra övning.

De är

 1. Acharnerna
 2. Riddarna
 3. Molnen
 4. Getingarna
 5. Freden
 6. Fåglarna
 7. Lysistrate
 8. Thesmoforiafesten
 9. Grodorna
 10. Kvinnornas folkförsamling
 11. Rikedomen/Plutos.

Och där står Lysistrate enligt mig i ensamt majestät högst på en Lotten-piedestal.

Våren 1986 läste jag kursen drama-teater-film vid Lunds universitet. Det är den i särklass roligaste utbildning jag har gått och den som jag har haft minst nytta av senare i livet. Mot terminens slut spelade vi upp Lysistrate, där jag hade den stora äran att få överraska institutionens professor Ingvar Holm genom att dra upp honom på scen och läsa några repliker mot honom. Bland annat fick jag klappa honom på magen och påpeka att han nog var gravid. Och så fick jag på hemgjord mumin-svenska säga:

– Voi vittu! Satan perkele! Det är rojsigt för ett fruntimmer att sova ensam. Men hur som helst, så måste vi ha fred för fan!  

Däremot var det inte min rollfigur (Lampito) som fick yttra den mest klassiska pitt-repliken:

Vilken rysligt opraktisk klänning hon har.

Om man har vaknat på fel sida kan man hävda att Lysistrate är en trist, mansföraktande pjäs som gör sig rolig på snoppars bekostnad, men det var faktiskt (eller tyvärr?) inte Aristofanes avsikt, har man lyckats analysera fram. Kanske är Lysistrate inte ens en hjältinna egentligen – och kanske det där med att genomföra en sexstrejk för att tvinga fram fred egentligen jättefånigt eftersom krigsslut dåförtiden inte alls var något att trängta efter. 

Häftigt va? Man kan se Lysistrate och läsa replikerna och komma fram till helt olika tolkningar beroende på tid, person och sammanhang! Och läsa Wikipediaartikeln, för den är proppfull av fakta och länkar. Däremot har jag till min stora förvåning inte lyckats hitta hela pjäsen på nätet – bara små brottstycken här och där. (Här finns den på engelska. Om ni vill kolla vad jag utgick från till lucka 2, sök efter ”To husband or lover I’ll not open arms” så hittar ni eden där.)

Men nu är det dags för plommonstopet och mig att dra en t-shirtvinnare (den är jättesnygg, men inte färdig än) – och jag har fått lägga i massa nya lappar i hatten idag! Och ta bort några stackare. Åhej!

Fast innan jag drar en vinnare, måste jag faktiskt ge bort en bonustischa till kommentatösen Pigga Kristina eftersom hon gjorde en ledtrådsbild som var så fin, så fin! Titta!Men nuuuuu drar jag … åhej! Jesper! Tröjan kommer inte att skickas än på ett tag!

Lucka 3 kommer i ottan på onsdag!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

49 kommentarer

 1. godiva

  Ti hi! Och, alltså, hur många dar har det gått utan att det här landet har fått ihop en regering? Om det ska komma nån rök ur den där skorstenen kanske det skulle hjälpa att ta till ett känt gammalt knep? 😉

 2. Jag har bläddrat i Grodorna sen i förmiddags men jag tvekade länge (och kraxade till Åke för det var bara den som var hemma). På eftermiddagen ringde jag mamman och sa ”det är Aristofanes! Och om det inte är han så är det Leo DiCaprio!”

  Grattis till tishan Jesper!

 3. Magganini

  Tsss jakanvälinte komma med egna gissningar och ledtrådar och profitera på stulen kunskap heller!
  Och tutade gjorde det ju.

  Grattis Jesper!

 4. Man ska ALlTID gå på första ingivelsen. Repliken var såå antik. Speciellt måste man hålla koll på att krystade lösningar ALLTID är fel. Jag vimsade helt enkelt runt i fel tid.
  Grattis Jesper!

 5. Jesper

  Jippi en tröja, till mig! Tack snälla tant Lotten!
  Arivem? Känns ändå bra att min ringa kunskap om honom aldrig i livet skulle fått mig att klara gårdagens lucka. Och nu har jag lärt mig massor via facit. Tack för det också! Visades inte en uppsättning på tv på 70-talet med bla Margareta Krook? Måste goggla.

 6. Jesper

  Lysistrate alltså. Lena Nyman var det. Finns på öppet arkiv på SVT Play för den intresserade.

 7. Dieva

  Grattis Jesper!

  Själv irrade jag pga papyrusen runt på fel sida om Medelhavet ett tag tills cunnilungis återkallade mig till rätt sida och verk.

 8. Dieva

  Jag kom på att även jag har spelat Lysistrate i denna avgörande scen för så där 25 år sen, det var nog därför den klingade så bekant.

  Jag hade t.o.m. en gul klänning vilket hon enligt manus skulle ha. Eftersom jag var på kurs nära (härifrån sett) hennes hemtrakter och höll med egen rekvisita var det en lyckträff.

 9. PK

  Tant Lotten? Men vaf…?

  Farbror PK var aldrig i närheten av rätt svar, har aldrig hört talas om HB. Kan betydligt mer om tex cyklar än om antika författare.

 10. Ökenråttan

  Ja, det var ett ord på grekiska, ett på latin och papyrus. Antiken, tänkte jag. En siare? Nej, nej inget siande. Det är ju nån som uppmanar några till nånting. ”Alla” kanske är kören i nåt sånt där antikt grekiskt teaterstycke. Slå upp Aristofanes. Jamen, titta, han har skrivit nåt som heter ’Fåglarna’. Och ’Lysistrate’, javisst, så klart!
  Jag försökte lite diskret med ’aristokratiskt’ och ’Lyss …’ som let-trådar också.

  Aubrey Beardsleys (1872-1898) eleganta illustration där är ju för läcker. Vi köpte en stor bok med hans teckningar på Sandbergs bokhandel, salig i åminnelse. I boken fanns en blankett som bokhandeln som sålde skulle fylla i och skicka in till förlaget med intygande att boken inte sålts till någon minderårig!

 11. (pigga?) kristina

  Grattis Jesper!
  Jag var Aristofanes på spåren tack vare AgnetaiL sent i går kväll. Annars hittade jag en som passade ganska bra: en tidig miljökämpe som hette George BIRD Grinnell (https://en.wikipedia.org/wiki/George_Bird_Grinnell).
  Tackar ödmjukast Lotten! Farligt att bli uppmuntrad såhär – jag kommer spendera resten av december ritandes diagram, mindmaps och liknande.

 12. Grattis Jesper! Och Pigga Kristina, med eller utan versaler!

  Jag hamnade i helt fel tid och lyckades inte lösgöra mig från en modern opera. Trots att jag åtminstone nogsamt har läst Lysistrate, i Hjalmar Gullbergs trevliga översättning där spartanskan Lampito talar norska.

 13. Ökenråttan

  Men à propos pitt-temat och att Aristofanes ser ut som any old greek så minns jag nu några antika mansporträtt i ett italienskt museum. Själva bysten stod på en pelare (Eller måste pelare vara runda? De här var fyrkantiga.) och en bit ner på pelaren satt en naturtrogen p. Makalöst. Vi har foton på detta lustiga. Ska be Lille Maken att skicka över en bild när han kommer hem från sammanträdet.

 14. Ökenråttan

  Och gäller det grekiska dramer så är väl min studentuppsats ett riktigt sånt. Ämnet hette ’Ett grekiskt drama’ och då skrev jag ett sånt, med kören och deus ex machina och det hele samt på hexameter. Ganska nöjd med mej själv störtade jag sen till Mamma och berättade. Hon bleknade och ringde vår släkting professorskan i Uppsala. ’Råttan skrev sin uppsats på hexameter.’ ’Jaha’, sa professorskan, som själv var försedd med akademisk titel och visste besked. ’Det var det nån som gjorde för en massa år sen. Och det blev underkänt. Uppsatsen ska skrivas på prosa.’ Hjälp! Och jag som varit så nöjd, trummade hexametern i tankarna, när jag gick ut till skrivsalens toalett och tjyvrökte, för att inte tappa greppet. (Nej, jag rökte inte för att inte tappa greppet … Öööö!)
  Hur gick det? Jag fick C på min studentuppsats! Jag som aldrig skrivit under a nån gång i hela mitt dittillsvarande liv! Men nu ska ni höra: Detta var det första året då man kunde bli godkänd i studentexamen även med underkänt på examensuppsatsen.Pust!

 15. Men Ökenråttan! VILKEN DRAMATIK!

  Om du inte gör det själv, kommer jaaaag att ge ut dina memorarer med de livshistorier vi får läsa här i båset!

  Nu inväntar vi snopp-pelarbilden. Att Lille Maken är på ”sammanträde” gläder mig – alla är bara på ”ett jävla möte” nuförti’n.

 16. Brid

  Pelare kan vara fyrkantiga. Kolonner är runda. Korintiska kapitäl har akantusblad (nej, stavningsjädervulen, inte kapitel).

 17. Jag var inte i närheten av att vara något på spåret. I alla fall inte lösningen på luckan. Men jag lärde mig lite nya ord, som jag aldrig kommer att våga säga högt och jag hade väldans roligt i ett gammalt bås. Väl värt bara det. Nya tag imorgon. Tishagrattis till Jesper.

 18. Nina

  Grattis Jesper!

  Även om lucklösandet går sådär får man iallafall en himla massa ny kunskap om olika saker när man vildsint gogglar runt.

 19. Håkan (hakke)

  Grattis Jesper!

  Det var då själva aristo-fan-es vad svårt jag har att hinna läsa, kontemplera och dricka glögg på läktaren. Rusar runt södra Sverige på jobbresa istället. Ronneby och Karlshamn igår. Malmö, Laholm och Halmstad idag. Falkenberg imorgon. Här är gräsmattorna lika gröna som min hjärna är grötig.

 20. Barkborren

  En riktig blåsippa! Såg blondinbilden, läste ”orden” helt klart Erica Jong Rädd att flyga. Så kan det gå när man inte gågglat på! Grattis Jesper!

 21. HK

  Men nu, efter att ha försökt hela eftermiddan kom jag in hit.

  Grattis till Jesper och (p?) Kristina.
  Första ingivelsen ska man följa, Jag övergav den och hamnade i ett annat århundrade (tusende rent av). Men vi har det ju så trevligt på läktaren också.

 22. Babs

  ”Det här känns som ett gredkiskt skådespel” tänkte jag. Och sedan blev det inte mer.
  Grattis till tröjan!

 23. Kulturchefen

  Nej, nej, nej, eller ja, vilken fantastisk lucka! Den passar precis på Aniara också! Så jag hade också rätt, det hade jag.

 24. Örjan Hertzell

  ÖR 09.02 Sandbergs Bokhandel.
  ”Min” låg i Eskilstuna. Fanns den i flera städer?

 25. Ökenråttan utlovade bilden på bysten med pelare och snopp (se där en mening med både byst och snopp på ett högst naturligt sätt) – men hon kan inte få ut den.

  Så här kommer jag med utläggningshjälp!

 26. ”Jag ska nu er förtälja
  om det val ni måste välja”

  Jag fick in känslan av Rickard Wolfs röst i Scars roll i Lejonkungen av de där raderna.

  Sen var jag borttappad … för jag kunde ju inte få ihop något på någon ledd efter det.

 27. Magganini

  Ooooh… ja meningen innehöll kanske de båda kroppsdelarna på ett högst naturligt sätt, men själva bilden av Felix ser något mindre naturlig ut tycker jag. Men rolig.

 28. Christer, the Long Distance PT

  Då måste man förstås fråga, Lotten, varifrån hon inte kunde få ut den?

 29. Bra, CtLDPT, vår humor är på samma nivå!

  Allt digitalt går mig emot idag. Det känns som att försöka få en dator att koppla upp 1996 eller att simma med grodfötter i gelé. (Men morgondagens lucka kommer när den ska!)

 30. Ökenråttan

  Örjan: Sandbergs i Stockholm låg i hörnet Sturegatan-Humlegårdsgatan.
  Tack Lotten för hjälp med byst- och snopputläggning.

 31. Nu är lucka 3 schemalagd att per automatik läggas ut imorrn bitti kl 06:41! (Detta för att webbhotellet har krånglat hela dagen och för att jag helt orelaterat har fått för mig att jag kommer att ha sovmorgon imorrn. Jag kan ha fel.)

 32. Maplestream

  Sist på pucken. Grattis vinnare! Jag minns inte ens vad jag trodde det kunde vara. Så långt ifrån var jag. Eller så är jag bara teflonsk i minnet. Hoppas hitta något hål i undervisningen i morgon för luckhäng. Väl mött!

 33. Örjan

  Cecilia N:
  Mitt SandbergsBokhandel, Eskilstuna gällde 50-60tal.
  Vem vet kanske del av kedja

 34. Eva-L

  Gratulationer till Jesper!
  Jag såg kören och tänkte Händels Messias för den såg jag i söndags. Jag måste börja tänka bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.