Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2018: sjunde luckan

I sexans facit lärde vi oss att kommentatösen Eva-L med sin fiffiga ledtråd överlistat alla, inklusive undertecknad luckmadame. Vinnaren Åsa HL fick gratulationer och embryo lärde oss ordet ”diskhoklänning”. Fast ingen har ännu fått en tröja skickad till sig! (Men snart …)

Nu kommer en sån därn konstig lucka igen. Förtvivla icke!

Lucka 7


Rapport från den högtidliga OS-finalen i damernas singelåkning

Det obligatoriska programmet var avklarat, startfältet kraftigt minskat och de sju finalisterna var igång med att värma upp inför friåkningen, när vi satte oss att spekulera om utgången. Som favoriter till pallplaceringarna var enligt spelbolagen Virginia Woolf, Balzac och kanske Proust. En högoddsare skulle nykomlingen Pernilla Wahlgren kunna vara, resonerade vi – hon har ju varit framme och sniffat på en pallplats både i SM och NM.

Först ut på isen var Proust i en svart-röd sidenkreation med rosenmönster. Dock bar det sig inte bättre än att ett platt fall direkt satte punkt för alla avancemangsplaner.

Woolf gled därefter ut på isen i en mörkvit skapelse med svarta blommor och röda sidenrosetter och klarade de sju hoppen och tre piruetterna utan några som helst problem.

Pernilla Wahlgren hade tyvärr otur när knutarna i snörningen till den överdimensionerade, tårtliknande bolerojackan i orange gick upp, och tog intrasslad i de yviga halsprydnaderna tyvärr inte skären med sedvanlig schvung.

Efter en tråkig transportsträcka med två finalister som tyvärr verkade ha tagit sitt uppdrag med för stort allvar, kom så Balzac ut näst sist. I en lingonrisgrön klänning med nattsvarta och isvita stråk, satte hon sitt program perfekt.

Och så till den sista åkaren i denna så omtalade finalomgång – den till igår helt okända fröken Marx. Till synes utan en tråd på kroppen nästan flöt hon ut på isen till The Times They Are a-Changin’, vilket skapade en spänd förväntan i hela arenan. Som många andra letade vi journalister nyfiket efter kroppsstrumpans sömmar, skarvar och trådverk, tills det skrapade till i högtalarna och en förvirrad mansröst stammade fram:

– Men … Hon har ju inga kläder på sig!

Sanna mina ord, den flickan har tiden framför sig.

Av Bengt Grive


Komplett ovidkommande bild:


Facit kommer i ottan på fredag.

Lucka 1 och dess facit.

Lucka 2 och dess facit.

Lucka 3 och dess facit.

Lucka 4 och dess facit.

Lucka 5 och dess facit.

Lucka 6 och dess facit.

Share
Publicerat iBloggen

116 kommentarer

 1. Christer, the Long Distance PT

  Ljusmysig Lucia på er allihop!
  Den luckan får man verkligen ligga på jäsning ett tag.

 2. Barbara Berin

  Ehhhh va??? I år är luckorna antingen plättlätta eller så river o rafsar man förtvivlat efter en tråd att dra i, inte lätt när luckfigurerna är nakna…
  mer te (o mindre jobb) så kanske det tar sig

 3. Örjan

  Bengt Grive, tidigare konståkningskommentatorn.

  Hur skulle han ha beskrivit kreationerna och färgerna?

 4. (pigga?) kristina

  Åh Spock! Jag försöker ladda upp luckinformationen i bakhuvudet medan jag ilar iväg och ska undervisa studenter i fonetik och akustik. Hoppas på att ett svar trillar ut senare idag.

 5. Örjan

  Pysseliten: Influerad av färgrik nobeldeltagare?
  Kvinnor får och kan,
  Förlåt sanningen
  Kvinnor kan och får

 6. barabrabarbara

  Jag kommer osökt att tänka på en annan klänningskavalkad som jag googlade fram häromdagen och som den oförglömlige Bengt säkert gärna hade kommenterat.

 7. Jenny

  Det är ju Bengt Grive! tänkte jag glatt när jag läst några få rader. Fast eftersom det sedan visade sig att han signerat luckan verkade det alldeles för lätt. Jag tvår mina händer.

 8. Betong-Bess

  God luciamorgon på er!
  Försöker att inte spilla glögg när jag hoppar i hatten (men det blir nog smulor av pepparkakan). Återkommer framåt kvällningen!

 9. Ardy

  Men förra helgen blev hallen målas i en mörkvit nyans, sände då en tanke till Grive. Här verkar det mest vara mer färgstarka karaktärer.

 10. Håkan (hakke)

  Oj oj vilket spektakel! Nästan som en nobilprisbankett. Fast på is. Och utan själva banketten. (Det är inga ledtrådar, bara svammel som vanligt.) Jag tar nog fasta på Wahlgrenskans pallplatser i både SM och NM och börjar nysta där. Guld, silver eller brons? En sado-masochist från Nördarnas Motsåndsrörelse?

 11. Magganini

  Jämt är det så här att man får en idé, och så hänger man kvar vid den och försöker få allt att passa och så talar massor rakt emot egentligen. Det är som om det stod en massa odrägliga syskon och ryckte i trådarna åt alla håll.

 12. Bridgroom

  I dag kände jag omedelbart igen alla medverkande (liksom alla ni andra antar jag) och anade en episod inom skrinnandet bakom historien – men det är ju för lätt för att kunna vara lösningen. Kanske återkommer senare. Nu är det dags för kaffe och korrektur.

 13. godiva

  Hej och hopp! Vilken namedrop! Google kommer brinna! Vad kommer vi att finna? (har jobbat hela natta så har svårt att fatta, hmm försöka skylla på dee, den som lever får see…) Jag får nog värma upp Googlemaskinen med att kolla stavningen på namedrop.

 14. Ökenråttan

  Dagiset i vårt grannhus hade som vanligt lussetåg på sin gård. Vi hängde i fönstren och beundrade spektaklet. Den manliga dagisfröken var helt innovativt och kreativt utklädd till gran!

 15. Babs

  Bengt Grieve! Honom har jag saknat. (Konståkning är den enda sport som jag ibland ägnar något intresse.)
  Undrar hur Wahlgrenskan hamnat mitt i denna litterära samling konståkare.
  Har ingen aning.
  Luciafirande på läktaren?

 16. Smultronblomman

  Jag älskade att titta på konståkning när Bengt Grieve kommenterade. Hans klassiska benämningar på färger. Mörkvitt minns vi uppenbarligen alla.
  Jag ser också nobelfesternas klänningskavalkader. Jag måste säga att jag älskade Sara Danius kreation i år. Knallorange med knallrosa slängkappa. Wow. ”Up yours-attityd”! Själv minns jag att storasyster, Wickmanskan och jag ofta hade likadana kläder. Vi hade bland annat en kortkort klänning i knallrosa, med långa ärmar, som var randiga i just knallrosa och knalloragne.Mamma kallde dem för Lollipop-klänningar. Till det hade vi kalasbyxor i spets. Vi var helt rätt i tiden sent 1960-tal-tidigt 1970-tal.
  https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjkx_DsvJzfAhXS66QKHWWmCS8QjRx6BAgBEAU&url=https%3A%2F%2Fme.me%2Fi%2Fwhat-its-like-to-have-a-sister-im-dressed-just-15125221&psig=AOvVaw0ZGf4JrCDCWaTwKU_CAr79&ust=1544779081815172

 17. PK

  Lika svårt som vanligt. Jag kommer att deppa hela dan. Fast jag får vissa vibbar till en basketspelare. Men inte spelar väl Dan Brown basket?

 18. PK

  För övrigt är Spock en fiktiv rymdresenär, men det finns bara en Starman! En major Tom, en som fick NASA att twittra ”the stars look very diffrent today”. En som föll till jorden och som tog en tripp i Gemeniskepp. Finns det liv på Mars?

 19. Wickmanskan

  Jag har fotat de där kreationerna som Woolf och Proust har på sig! Jättesnygga klänningar. Mycket stiligare än de där Lollipop-klänningarna syster Smultronblomma och jag hade. För att inte tala om de virkade lila klänningarna, kortärmade med små klockade kjolar. Dockorna hade loka dana!

 20. vad är det allan poeter heter: hej okcså välkommen till embryos rimstruva

  här har vi flott in en grej från signaturen ’embryos brolla’: det är en giljotin som är fin

  han vill hjärna ge den till sin franskclärare eftrersom fadäsen med pjäsen marseljäsen

  ställ den på ett torg
  fyll korgen med sorg

  nä det är ju ändå jul
  gör rimmet lite kul

  om du inte har någon grishuvud på bordet
  men vill dit någonting smaskigt ställa
  så kan den här apparaten ta dej på ordet
  och sin vinande kniv ur luften fälla
  varför inte denna jul stiligt servera
  fransklärarns huvud med äpple i käften
  det räcker till hela familjen och flera
  skallen kan du ge till hamlet förresten

  nä det funkrar inte vi får hittra på någonting annat: vi ger franskcläraren en långfranskca istället

  det här är en jävla franska
  nu ska jag plugga danska

  grod jul ditt gamla lår
  vi ses nästa läsår (inte!)

  det säjer jag nu

  yo

 21. Katt

  ”och ej akta ett enda vitten värdigt
  allt vad knarriga gubbar därom glunka”

  Som vår lärare passionerat deklamerade på latin någon gång i tidernas begynnelse
  men jag tycker den knyter ihop det hela ganska bra,

 22. Till de första luckorna hade jag bara havregrynsgröt i huvudet att tänka med, till följd av iråkad påssjuka (53 år gammal och vaccinerad, men vad hjälpte det?) men idag har jag kvicknat till och det är en märklig känsla i hjärnan: det är som när man har ett namn på tungan, fast här är det bara en idé jag har på tungan, utan att känna igen den så att jag ens kan kolla upp om den leder åt rätt håll, och det är i sig något revolutionerande.

 23. Magganini

  Nu har vi ”IT-servicefönster” på jobbet så det går inte att göra ett endaste dugg. Alltså kan man tänka på luckan.
  Nu drar i stället alla trådarna åt samma håll, utom på slutet där de säger nåt heeelt annat.
  Äsch, upp på läktarn och sjung nåt stämningsfullt så länge då mänscha.

 24. Babs

  Beskrivningen av klädedräkterna passar på en garderob som det skulle vara hiskeligt svårt att åka skridskor i.

  Marx borde verkligen låta bli att ta av sig kläderna i tid och otid. Det kan komma surt efter.

 25. Bridgroom

  Just kan jag bara tänka:
  (And) don’t speak too soon
  For the wheel’s still in spin
  And there’s no tellin’ who
  That it’s namin’

 26. Tittut!

  Förtydligande eftersom luckan är luddig och jättekonstig: det är nog ”flickan” som är personen som vi letar efter. Liksom. För texten är ju – som ni ser – faktiskt skriven av Bengt Grive.

  Och … ni är många som redan nu har rätt och som dessutom har lämnat utmärkta ledtrådar! Ni på läktarn: jag har ställt fram Ernsts explosiva glögg och lite pepparkakor.

 27. Ung flicka,som det troligen kommer att bli något av.Så kan det ju vara.Men jag förstår inte varför hon är naken ? Kan det betyda,ehhh ingen utbildning än så länge,men kör hårt ändå? Lite curlad,förstås

 28. Luslina

  Knyter man ihop kreationerna finner jag under alla lagren en HB med sann stil och sisyfosjävlaranamma.

 29. Maplestream

  Hoppar snabbt och graciöst ner i hatten utan att ha läst en endaste ledtråd. Det ska jag göra lite senare idag hoppas jag. Under tiden snurrar jag vidare på jobbet.

 30. PK

  Angående Ernstglögg, jag nyttjar inte kändisprodukter. En produkt ska sälja på sina egenskaper och inte på att en kändis fått betalt för att sätta sitt namn på den. Det gäller Ernstglögg, Morbergvin och Jamie Oliverstekpannor. Och alla andra produkter som säljs med hjälp av kändisnamn.

 31. Leda

  Den helt okända fröken Marx? Som skrev fröken Marx i Amerika, fröken Marx och mäster Marx , fröken Marx kommer tillbaka och fröken Marx ger igen?
  Annars ogissar jag på fröken Dan Brown och slår mig ner på fattanollklubbens reserverade läktarsektion. Det brukar vara bra fart på luciaglöggen där helt utan kändishjälp. Spetsad med Treo om man har tur.

 32. Rosman

  Googlade fram en snygg formulering: In the title piece xxx eulogized the flamboyant kustomized kars that California teenagers designed and constructed with a single-minded artistic dedication.

 33. Luslina

  Ikväll kan vi dessutom spela Texas Hold’em (eller kanske hellre dra en Skitgubbe?) på läktaren till HB:s ära! Skrål!

 34. Håkan (hakke)

  Inte har det klarnat under dagen, trots båsets lettrådar. Jag fastnar som vanligt i diverse detaljer och förmår inte se helheten.

  Vad är det till exempel Spock har i sin söta lilla axelväska? Och var köper han sitt hårgelé? Eller heter det SIN hårgelé? Så många frågor och så lite klarsyn.

 35. Kråkan (aka HK)

  Jag vet inte jag.
  Bengt Grive målar med ord.
  Man kan inte tro på vad som kan läsas på Wikipedia.
  Jag surfar ut bland stjärnorna och faller till jorden igen.
  Nu ska jag göra köttbullar. Kommer upp med dem på läktaren sen.

 36. Håkan (hakke)

  Sju deltagare (jag svamlar fortfarande) i lucka sju, är det av betydelse eller inte? De sju samurajerna, dödssynderna, dvärgarna. Det sjunde inseglet, gomseglet, storseglet. Nu hastar jag vidare i mörka vinternatten, till Kulturskolans konsert i Stockholms stadshus.

 37. Lite symboliskt, (eftersom årstiden är fel) föreslår jag: plocka 7 färggranna blommor och hoppa över 7 gärdesgårdar. Dröm sedan om en bättre värld.
  Bra, för DRT håller.

 38. Min röda tråd brast redan för ett par luckor sedan.
  Som barn hade jag en bok betitlad ”Så vandrade sju syskon”, den är det inte.
  Ska nu försöka klistra lite julkort. Ses på läktaren om en stund.

 39. Leda

  Kolla Peztis, snart får vi köttbullar till glöggen! Framemot midnatt kan vi nog få oss en hummer också om vi ser tillräckligt tragiska ut.

 40. Betong-Bess

  Risgrynsgröt på gång. Inte för att det har något med dagens HB att göra. Ser en person med stor integritet framför mig. Kommer osökt att tänka på en av mina favoritsysselsättningar – vandra runt på gamla kyrkogårdar. En gång kom vi i samspråk med en vaktmästare på Cimetière du Montparnasse. Han kunde berätta att man ofta kan se det bolma från Gainsbourgs grav och att Sartre och de Beauvoir fortfarande tumlar runt tillsammans.

 41. Jossilurens

  Då var vi här igen – Proust och hans Madeleinekakor. Någon annan som gillar kakor är ju Kakmonstret. Eller gillar och gillar, vi kanske kan vara överens om att det mer råder en besatthet av kakor där, hos vårt lilla monster.
  När Kakmonstret visades i svensk TV var det Ernst Günther som stod för rösten. Ernst som vi både kan se och höra i bland annat Fanny & Alexander. I filmen ser vi öven Jan Malmsjö, som var lite konfunderad över att Bergman hade bett honom spela den elake biskopen, så ja, Janne frågade Bergman med ett Varför? följt av ett stort frågetecken varpå Bergman svarade någonting i stil med ”Tjaa, du Jan, jag ser nog att det finns mörker och ondska även i dig, mm, det ser jag allt”
  (Jag vill bara nämna att även Gunnar Björnstrand är med i Fanny & Alexander, eftersom jag är sisådär förtjust i den filmen, men däremot fullkomligt älskar Fröken April)

  Tillbaka till Fanny & Alexander – även om han inte står med i rollistan, så går han att skymta i bild. Jag pratar om Peter Stormare. Kanske iofs inte helt otippat eftersom karln dyker upp lite här och där lite när som helst annars också, men 2004 kunde vi se honom spela mot Nicole Kidman i filmen Birth. I den filmen kan vi även se Lauren Bacall, som jag genom google bildsök nu vet firade nyår 1951 ihop med Groucho Marx. Men… Nicole Kidman gjorde ju framför allt Virginia Woolf i filmen Timmarna. I den filmen kunde vi inte se dagens HB, men John C. Reilly spelade en karaktär vid namn Dan Brown(!)
  Nåväl, eftersom vi alla känner till vem som är döpt efter en av Woolfs litterära karaktärer så gör jag lidandet kort – HB är helt enkelt Orlando Bloom

 42. (pigga?) kristina

  Dagens huvudperson är självklart Seven, mer formellt kallad Seven of Nine, Tertiary Adjunct of Unimatrix Zero One.

 43. Båthuspernilla

  Hoppar i hatten med en luciahälsning till båset från båsbarnet Maj-Lis.

  Pepparkaka till alla.

 44. Bokmal

  Tänkte göra lite nytta ikväll men fastnade bakom ett stort berg tvätt. Efter att ha stirrat på berget ett tag utan att komma fram till vad som hade högst prio att bli rent hämtade jag en påse skumtomtar så jag fick något gjort iaf. Sen kom jag på att jag inte läst dagens lucka, så det fick högre prio än tvätten. Inte blir jag klok på luckan men som tur är finns skumtomtarna att trösta mig med.

  Har det rätt bra här ändå, tills någon i familjen funderar på hur lång tid det kan ta att sortera tvätten då förstås…

 45. Jossilurens

  Äre så att om jag tar initialerna så blire inte PK, hojtade Orlando i ett hörn. Någon som inte bodde i ett hörn, men väl i The Square var ju Claes Bang. Några som sjung om Bang(-A-Boomerang) var ju gårdagens HB:ar ABBA. Bara Boomerang är ju däremot en film från 1992 med bland annat Eddie Murphy, Eartha Kitt och Halle Berry. Värt att nämna är ju att både Kitt och Berry har spelat Catwoman, särskilt eftersom Bang är på tapeten och det är väl så det låter när Batman smackar till någon.
  Nåja, från början var det tänkt att filmen skulle spelas in i Karibien och jag tror jag vilar mitt fall nu, för det är ju klart som korvspad när vi tänker på alla pirater i Karibien att HB är Orlando Bloom, det tror jag att vi alla är överens om nu.

 46. Maplestream

  Glasklart mål som genom en vidöppen layup. En tid efter bekantskapen med det lilla äcklet äro mångas hjärtan vunna med stolta anletsdrag och högburet huvud.

 47. Ja eftersom jag inte får ihop ledtråden sju eller nåt annat med min gissning så skriker jag bara ut den: Barbie!

  Hade det inte varit undertecknat Bengt Grive så hade det varit min gissning.

 48. Eva-L

  Ja, dom där klänningarna känner man ju igen. Mer än så är det inte. Queen. Jag tror att zkop har rätt.
  Idag finns det inga dolda ledtrådar eller meddelanden, jag tänkte leva på ABBA-grejen ett litet tag.

 49. Fick inte in min bild,men detsamma. Sen finns det ju de sju dödssynderna också,men så elak behöver man ju inte vara mot dom.Jag skulle lägga in en fjantig bild om ”Sju små vita svanar” Det var en fånig sång på femtiotalet.Ha !

 50. Brid

  Min favoritkåsör alla kategorier har skrivit en dräpande bit om de sju vita svanungarna. Men det är nog inte hon heller.

 51. Betong-Bess

  Och DÄR lyckades jag få fröken Marx låtval att falla på plats också. Zkop säger det så bra – dags att knyta sig. Ses i morn!

 52. Dina

  Oy vey! Redan halva månaden och jag har inte läst en endaste gåta! Eller facit för den delen. Huva! Får skylla på resor till andra tidszoner och livet och annat sånt. Tur jag har hela natten och morgondagen att läsa ikapp. Men jag kan ju hoppa i hatten så länge och återkomma med dagens gissning lite senare.

 53. Idag har jag sprutat hela knät fullt med fixativ och blivit sur på budgeten men nu har jag åtminstone listat ut vem HB är. Hen har visst skrivit om keramik fast egentligen är det ju en helt annan i församlingen som är en jädra kruka.

 54. Brid

  Har slitit mitt hår, dymedelst spridande glitter över nejden (man måste ju ha passande frisyr en dag som denna). God natt. Ser fram mot upplysning från det snillrika båset och den icke mindre snillrika Lotten imorgon.

 55. Dina

  Med all matbeskrivning i båset undrar jag stilla om HB kanske är en ny Kajsa Warg eller så.
  Jag kan ta med lite kanadensisk fudge till läktaren medan jag funderar vidare. Vi köpte på oss en hel del så ingen kommer se att det fattas lite.

 56. Citronen

  Saknas inte wifi men sunt förnuft är desto mer osynligt. Frossar pittza i väntan på täckning och jag börjar att ana den röda tråden!

 57. Ökenråttan

  Visst, Pysse. *Fniss fniss*
  Nu har vi varit på kongsär och jag har läst ikapp. Till och med basket får sin beskärda del i HB:s tillvaro.

 58. LottenPotten

  Men… detta tänkte jag ju redan i morse. Har varit på kalas och nu sparkat av mig de röda skorna framför brasan och ska försöka komma på någon smart ledtråd. Men många människor och många samtal vill först bli sorterade och katalogiserade innan dess. Får se om jag hinner före tolvslaget.

 59. Dina

  Kollar runt på roliga kläder och musik men det säger inte katjong än.
  Är glöggen fortfarande varm?

 60. Ökenråttan

  Och lilla pepparkakan! Lucia-dagen är perfektionerad genom denna supergulliga pepparkaka.

 61. Barkborren

  Annadagen lägger man lutfisken i blöt, enligt gammal sedvänja, men icke i Lutfiskakademin. Första sammankomsten var den 24 oktober för de 27 ledamöterna och då lades den torra fisken, som hämtats från Karlshamn, i blöt. En månad senare var det dags för högtidsmiddagen, där bihangen inbjöds att njuta av den traditionellt tillagade lutfisken med tillbehör, som potatis, gröna ärter, bechalmelsås, senapssås och kryddor. Boken om Lutfisk kommer att ges ut nästa år. Vad nu detta har att göra med dagens lucka kan man ju undra.

 62. Agneta uti Lund

  Hamnar i sagovärlden gör jag. Antingen är HB någon som till namnet är inspirerad av dagens outfit eller så hamnar jag i naboland och där är det helt färglöst. Troligen är ingetdera rätt, men tankarna drar iväg på egen hand.

 63. Åsa HL

  Suck, denna namedropping! Har faktiskt inte läst en enda va dem som nämns. Själv är jag mer åt kokbokshållet och sånt. Och så gillar jag självbiografier. Visst är det fascinerande att få en inblick i en annan människa liv. Och bli varse hur olika barn i samma familj kan uppleva sin uppväxt…

 64. Ingela

  Otakt is my middle name. De dagar jag kan, missar jag hela luckeriet. När jag kommer ihåg att läsa fattar jag noll. Hur som helst äger jag i alla fall ett par skridskor, röda CCM-hockeyrör är det. Men inte åker jag i klänning, det vore ju helt vansinnigt. Och mina gissningar spretar värre än värst: Av kommentarerna fantiserar jag ihop en doktor, en filmvamp, en rockkung, en romersk diktare, en bilmogul och en mupp. Alltihopa helt utan sammanhang, rim och reson.

 65. Se där! Såja, Jenny ner i hatten också!

  Vilken spännande Lutfiskakademi, Barkborren! Och Citronen har hittat en pittza, excellent! Bra jobb, Hannnoia, alldeles rätt. Humdidum.

  Facit kommer imorrn bitti!

 66. Håkan (hakke)

  Imorgon är en annan dag. Eller nej, det är ju redan imorgon! Och jag är inte sju uns klokare för det. Bäst att sova så det blir bitti snart, facit brukar jag ha lite lättare att förstå.

 67. […] Här togs det sovmorgon efter en synnerligen trevlig facitfredag! Vinnarna var så många till lucka sju att de nästan inte fick plats: Brid, PK och Ökenråttan. Och ack, så många vackra ledtrådar som dras upp till ytan i kommentatorsbåset: vet ni att Jossilurens kom på att SD inte är PK? […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.