Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2018: sjätte luckan

Eftersom Ökenråttan berättade hur rädd hon var att råka hamna fel och läsa facit i förväg och Christina inte riktigt visste hur hon skulle kunna läsa att hon vann häromdagen, kommer här en bruksanvisning så att gårdagens vinnare – nykomlingen Peztis – hittar rätt: facitet till lucka 5 (och alla andra facit) kan ni hitta via länkar som jag dräller omkring mig, men också här längst upp på sidan! 

Nämen nu kastar vi väl oss in i:

Lucka 6


Bobby, Mia, Bobbys brorsa (vad han nu heter) och jag åkte på nyårsafton hem till Helen & Nina för att kolla på den gamla King Kong-rullen från -74. Innan vi lyckades lista ut hur vi skulle få igång tv:n lyckades värdskapet både gräla om pengar och i villervallan kleta banan på en stackars uppstoppad, gammal och dammig örn. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta, så dråpligt var det. Helen var förtvivlad, medan Nina försökte trösta henne genom att helt enkelt slänga sin vita sombrero på örnen. Så här föll orden dem emellan:

– Neeeej! Min mamma sa …
– Se upp! Här kommer hatten!
– HJÄLP! Nej!
– Se där, örnen är så gott som ny! Hatten passar ju jättebra!
– Så dumt! Du är dum! Dum!
– Vet din mamma a…
– Varför händer sånt här meeej?
– Trallala! Jag gör fint, jag gör bra, jag gör iordning, jag gör det jag gör! sjöng Nina medan hon dansade runt med den gamla örnen i famnen.
– Ge mig den! GE MIG DEN!

Kärlek (och allt som därtill hör och följer därav) är komplicerat. Jag undrar (och det är orsaken till att jag faktiskt skriver ner detta) om de faktiskt inte är som gjorda för varandra trots allt.


Lite luckpynt kanske?


Facit till lucka 6 kommer i ottan på onsdag.

Lucka 1 och dess facit.

Lucka 2 och dess facit.

Lucka 3 och dess facit.

Lucka 4 och dess facit.

Lucka 5 och dess facit.

Share
Publicerat iBloggen

98 kommentarer

 1. Rosman

  Ja, vissa aningar kan man ha. En salt vind blåser från havet. Och någon bajsar samtidigt i skogen.

 2. Citronen

  Mannen, låt oss kalla honom Otto, hade stundtals svårt att hålla sig till salongen och på hans huvud böljade en stor man.

 3. Babs

  Hurra! Jag är här på rätt dag!

  Den där bananerade örnen känns bekant, men hade den verkligen en sombrero? Det får man fundera på i bakhuvudet medan framhuvudet sliter vid skrivbordet.

 4. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Lite manners och virtue skulle nog behövas lite varstans, inte bara i England.
  Citronen: Vem var den böljande mannen på Ottos huvud?
  Undrar vad orden i luckan kan vara värda.
  Jaha, luckan! Den har jag ingen gissning på just nu.

 5. Håkan (hakke)

  Jag kan verkligen inte läsa poesi, inte ens på vacker gammal engelska. Det blir liksom bara fladder i tankarna, inget fokus. Rimmad vers – nemas problemas! Men poesi går icke. Kan man gå en kurs?

  Om örn och hatt och äkta kärlek har jag inte en susning. Jag började tänka på den gamla tv-serien Dallas, av någon outgrundlig anledning.

 6. Jahaja. Det är troligen inte Milton. Bara resten av världslitteraturen kvar.

  Tar med kaffet till läktaren och avvaktar. Nån som vill ha en kopp?

 7. PK

  Det är så skönt med det nya gleskonceptet för luckorna, hälften så många luckor i december gör att det är bara hälften så många dagar i denna mörka månad som man ,direkt efter att man vaknat, känner sig seg i pallet, okunnig och rent dum. Tack för det Lotten!
  (Dan Brown)

 8. Bridgroom

  ”Who durst defie th’ Omnipotent to Arms.
  Nine times the Space that measures Day and Night”

  Nånstans i världshistoriens litteratur verkar sannolikt, men den tydligaste ledtråden passar varken örnar eller bananer.

 9. Jag håller med hakke och PK!

  Hakke, den enda ickerimmade poesi jag har haft någon behållning av är Eeva Kilpi och Lars Saabye Christensen men de är ju inte sådär utsvävat flummiga. Som den här:

  jeg gikk ikke i min fars fotspor
  men jeg så dem
  uten de sporene
  kunne jeg aldri valgt en annen vei
  (Lars Saabye Christensen)

  Luckan? Inte en susning.

 10. Tror bannemej jag har fått en tanke.Men då är ju fågeln en annan sort.Men kärlek och mamma är nog ledtrådar… men Helen o Nina som ett par passar ju inte alls in i den tiden.Så jag får väl släppa det.

 11. Ökenråttan

  Tralala sjunger jag med mina hemska sångröst. Ni kan aldrig höra vilken låt det ska föreställa om ni inte hör texten. Min lilla Mamma sjöng också så här illa. Ärftligt!

 12. Luleå-Anna

  Blir kalendern svårare eller jag dummare? Gissar på det sistnämnda och hasar upp på läktaren.

 13. Nina

  Oh, jag får vara med i luckan i dag. Men dansar nuförtiden hellre än bra. Annat var det när man var en liten söt dansös i barnbaletten för sådär 100 år sedan.

 14. Katt

  Höll på att glömma att det är julkalendermånad!
  Herregud, här går jag igen, kanske man skulle kunna säga, men nu måste jag faktiskt hasta, en del saker går tyvärr inte att skjuta upp till morgondagen.

 15. Här sitter jag och myser!

  Ni som har placerat er på läktarn och påstår att ni inte kan – till er vill jag säga att det gör ni visst. (Det är ingen ledtråd, det är bara ett krasst konstaterande.)

 16. Jossilurens

  Visste ni att Mårgan Höglund kommer ifrån Örnsköldsvik? Jodå, alla känner vi väl till Mårgan som spelar trummor i Allsång på Skansen, men det är ju inte allt han har gjort. Han har även turnerat med Electric Banana Band. Och så stavar han Mårgan med å.
  Någon som däremot stavar Må/organ med o är ju Morgan Freeman och för oss som gillar lite läskigare saker, som typ King Kong och sånt, så är väl Se7en fortfarande en av de bästa filmer som någonsin gjorts.

  Från början envisades Morgan med att dra sin pistol med fingret på avtryckaren – något som polismännen som befann sig på inspelningen berättade för honom var helt galet gjort och att ingen polis gör så. Så ja, Morgan slutade upp med denna dumhet.

  Bob, eller Bobby Mack spelar frosserioffret och vi behöver väl inte gå in på att de faktiskt hade en kackerlackexpert med sig på inspelningen och att det är riktiga och härliga kackerlackor vi ser i filmen … en del av dem hamnade i Bobs kalsonger.
  Bob Collins, som lär vara Bobbys bror… Spelar nån vakt på något bibliotek, men har även synts i tv-serier som The Littlest Hobo.
  Eftersom Hobo låter nästan som Hobbit så är ju inte steget så långt till Legolas och dagens HB – som givetvis är Orlando Bloom

 17. OT: Sannerligen säger jag eder – Jossilurens och Oralndo Bloom går från klarhet till klarhet! Och Lars Saabye Christensen gillar även jag.

  Mera OT: Strax ska jag iväg på julpart på polska ambassaden i Sthlm. Jättekonstigt. Det sägs att man måste dricka sprit ur vinglas.

 18. Marika

  Jag följer med Karlbergs kök på lunch, tror jag. Fast jag vet inte varför Milton följer med. Innebär han att jag blir tvungen att stoppa handen innanför västen och erkänna mig besegrad?
  Fifteen and counting….

 19. Karlbergs kök

  Nu kom jag på en ålders- och könsrelaterad ledtråd med bäring på konditionshöjande aktivitet. Meeeen jag håller på (i) den. Annars blir det alldeles för lätt eftersom jag anar att fler än jag tillhör målgruppen.

 20. Betong-Bess

  Banan – byt aldrig cd-skiva i din cd-växlare samtidigt som du äter banan. Inte bra. Fast denna visdom är väl helt obsolet.

  Om dagens HB har jag ingen aning.

 21. Ardy

  Min skalle tar bara in den engelska texten, som är full av vandrande moln, påskliljor, en metropol, årtal och världens mest kända häst. Blir summan en deckare eller komedi?

 22. Ninja i Klockrike

  Jag ska inte gå på fest på polska ambassaden, jag ska på konsäääär. Om jag bara kommer upp ur sängen. Fönstret står på vid gavel och ger en komaframkallande svalka.
  Tre hundar under täcket ger lagom värme.
  Är kaffet fortfarande varmt?

 23. Nina och Helen gick i min skola. Däremot inte Bobby. Det fanns nog en Mia också men hon hette egentligen Maria. Däremot var skolan helt fri från örnar.

  Måste nog tänka ett varv till. Eller många.

 24. Åsa HL

  Precis som Brid hade jag också Nina och Helen i min skola. Och faktiskt en Bobby också. Dessutom fanns en lärare som var så attans snygg! Suck vad jag drömde och fantiserade om honom….

 25. Wickmanskan

  Plötsligt tror jag att jag kan, men sedan glider det mellan mina fingrar. Återgår till sorterande och kastade, flyttar vidare om några veckor.

 26. morran nu får du komma in okcså stjälpa till med julkallelendern till slut

  jag är upptagen embryo ser du inte det det undrar jag nu

  men jag fattrar inte ingenting men du borde veta morran

  jag kan inte ingenting om allt det där det säjer jag nu yo

  ånä morran du är kallelenderexperten

  jag har inte tid embryo

  tid: allan har tid med kallelendern det säjer jag nu

  men jag hållrer på okcså tillslutrer allan påsrarna

  påsrarna det undrar jag nu

  ja till vörtbrödrerna eftrersom nu börjar det lakcra mot okcså då ska de vara klara

  aha: får man smakra en makcra det undrar jag nu

  aldrig i livet dom här rör man inte förrän eftrer midnatt dan före dan eftersom då är det dags då har ju julen ankommit det säljer jag nu

  säljer du vörtbrödrerna morran det undrar jag nu

  ja eftrersom i år blir det inga julklapprar utan bara pengar till dom snälla barnen som ingenting har det säjer jag nu: jag ger allan pengar till världens barn

  du är världens morra du morran det säjer jag nu

  yo

 27. Agneta uti Lund

  Japp! Nu vet jag! Eller tror att jag vet. Men hur det verkligen slutar det vet varken Lotten, båset eller jag.

 28. Kråkan (aka HK)

  Fler hattar!
  Nu blir det svårt att hoppa rätt, siktar på plommonstopet för en nära-läktaren-upplevelse.

 29. OT. Och för att jag vill bo i hatten: Julfest på polska ambassaden? Ta med adresslapp hem.

  Nu ska jag lista ut vem HB är också. Intar min soppa på läktaren.

 30. Leda

  Nä men näää. Inte King Kong-rullen! Det slutar bara med en sonett till. Med aptrumma och allsång och tjo faderalla, näää!

 31. Jag tror att min mamma vet. De gör så ofta det, mammorna. Det är som att de inte kan låta bli.

  Idag har jag ritat fredspristagarna och väntat på att UPS skulle ringa och/eller komma och lämna paket men det gjorde de inte. Jag satte till och med på ljudet på telefonen för att inte missa samtalet men se det hjälpte inte.

 32. Eva-L

  Andra dagar har jag vetat direkt, idag har jag klurat och klurat. Båset hjälper inte heller till så mycket som jag hade önskat. Brid verkar vara närmast – det är inte Milton. Alltså hoppar jag i hatten och återgår till min sjuktillvaro i soffan (julförkylning).

 33. Is99esa

  Jag funderar på om världen är tillräckligt stor för att rymma HB eller om det räcker med en hyfsat stor skokartong?!

 34. Brid

  NU hittade jag den vita hatten. Och eventuellt även bananananen. (Stavningen är enligt Nanny Ogg, som inte heller är dagens HB.) Bara örnen som fortfarande krånglar.

  Snart dags att ta fram lite ost till kvällens smörgås. Och kanske lite honung.

 35. Rosman

  Snart jul. Egentligen är det ganska så onödigt att ta sig längre än till sillen: senaps-, lök-, rom-, annan…eller romfyllda ägghalvor. Det räcker. En mammas köttbulle kanske. Sen är det klart, kanske lite ris á la Malta med drottningsylt?

 36. godiva

  Heeeej, här hoppar jag in, och ooooooj – jag tror jag kan! Och i så fall en favorit! Fast, jag ska förstås nu i vanlig ordning scrolla upp och läsa era kommentarer så att jag kommer vara precis lika lost som det ska vara! Jag får ta rygg och lägga mig på rulle på båset, eller hur det heter på cykelspråk och se om det lyfter framåt natten. Skutt!

 37. Nu vinglar det iväg mot barnlitteratur, tycker jag.Det var ju en ny tanke.Jag har ju famlat omkring bland annat,Sonetter och grekiska dramer.. Helt vilsen.

 38. Leda

  Det poetiska anslaget kan väl ändå vara värt lite uppskattning? Nog finns det rim och reson i Milton-dikten, även om den inte är av Milton. Om man tänker efter?

 39. Betong-Bess

  Googlar vilt. Spretigt idag med. Traskar upp på läktaren med min nyblockade karusell om axlarna.

 40. Marika

  @Karlbergs kök, jag förstår vem du menar…. men kopplingen är fortfarande oklar. Men jag flyger högt, högt som en fågel och njuter som sjutton, för jag kan. Sjutton alltså.

 41. Bridgroom

  Efter ett ”litet” tips från Brid har även jag kommit på dagens HB. Jag kunde då förklara Örnen också som är den enda biten i det hela som jag gillat.

 42. Lo (Looooo)

  Om jag tittar åt olika håll ser jag svaret. Men vem som är vem är omöjligt att veta, nuförtiden!

 43. Brid

  Sovdags. Ska försöka undvika att vakna och väcka groomen strax efter midnatt, den här gången.

  Dröm vackert alla!

 44. Smultronblomman

  Här får vi ta det lugnt. En av oss är magsjuk och då lär banan och Cola täppa till i bägge ändar. Jag, som ännu inte drabbats, är glad att vi har vattentoalett. Ser nämligen en dokumentär om 30-åriga kriget och Gustaf II Adolf. Bristande hygieniska förhållanden gjorde att fler soldater dog av sjukdom än i strid.

 45. Lilla E

  Kastar mig upp på läktaren för att åtminstone finnas i hatten. Gissa gör jag en annan dag!

 46. Ni får vänta på facit ända till imorrn bitti när jag ska upp och äta hotellbacon! Då kommer jag att dra vinnaren ur det till Stockholm medsläpade plommonstopet (som gick på dessa gator på min morfars huvud för över 100 år sedan) för att alla eftersläntrare som på väg hem från julbord ska kunna sätta sig och klura i luckan!

  Vad säger ni – blir kl. 05:57 bra?

 47. Aku

  Slinker in på kvällskvisten och klurar en stund. Är i alla fall i hatten och kan gå till sängs nu när allt är sagt och gjort.

 48. Agneta uti Lund

  Jag har inte varit i närheten därav – är lite konvalecent efter en superrejäl längre förkylning. Men måste ner på stan endera dagen och då ska jag se hur det hela ter sig.

 49. LottenPotten

  Örnen tror jag mig har hittat men resten är mycket oklart fast egentligen finns det så många olika svar. Spretigt och oroligt. Får kolla om hatten är bekväm nog för natten.

 50. Magganini

  Nu är jag här igen, och konstaterar att min lilla dott visst har höga tankar om mitt vetande. Det var ju roligt, men kanske en aning oförtjänt. Ja inte vet jag. Jag tar en kaviarmacka och går och lägger mig.

 51. Dieva

  Nämen, det werkar som jag är helt osynkad denna julkalender. Kastar mig i hatten och ska nu läsa in mig på ledtrådarna.

 52. Maplestream

  Sådär. Då föll poletten ner. Som jag skrev det är inte Jönssonligans Germann. En annan liga däremot verkar det som, den vanns.

 53. Ninja i Klockrike

  Jag skulle läsa in mig när jag kom hrem från konsääären, men jag är alldeles för gasad för att kunna gissa, eller sova, eller nåt alls.
  För jag har TRÄFFAT LASSE LÖNNDAHL.

 54. Tänk vad trevligt när luckan fortfarande håller på, när jag åker till jobbet dagen efter. Tror till och med att jag har lyckats klura ut den. Detta med stor hjälp av båsgenomläsning, för när jag försökte själv var det som att svaret rann mellan fingrarna på mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.