Hoppa till innehåll

Facit till lucka 5 heter lucka 10 (Lilla Julkalendern 2018)

Vilken trevlig dag! Först klev alla kommentatorer in i båset och tjoade att de satte sig på läktaren och att de hoppade i hatten och att allt var hopplöst. Sedan viftade Ardy lite med handen:

Finns i flera former, inte minst som referens überalles.

Zkop påstod plötsligt något som jag inte visste:

– Stor hamnstad.

Jag skulle precis kolla upp detta, när det slog mig att världens fiffigaste ledtråd låg i krokarna. Men mer om det lite längre ner!

I kvällningen rasslade det till … i min mejl. Ovanligt många som vanligtvis bara läser utan att gissa, hörde av sig med teorier – men ingen hade det minsta lilla rätt. Sorry.

I båset var det under tiden spretigt så det förslog, men många hade helt rätt i sina teorier: Pigga Kristina, Nina, Hannoia, Dammråttan, Barkborren, Leda, Karlbergs kök och Agneta uti Lund. (OBS: Jag nämner bara några, inte alla!) Jossilurens klev in och deklarerade med sedvanlig emfas att svaret på gåtan är Orlando Bloom, vilket vi alla vet att uppskatta.

Här kommer några ledtrådar och några förvillelser:

Dammråttan:

Brid, jag kan blanda till en sån där med extra allt till dig om du vill, eller en apelsindrink kanske. Annars är jag bäst på longdrinks, såna där som man nästan måste dela upp för att orka med.

Pysseliten:

HB var aningen ambivalent i valet av äkta hälft.

Ninja:

Den där känslan när polletten plötsligt trillar ner och allt framstår som i ett förklarat ljus, och luckan framstår som nästan övertydlig? Den känslan upplever jag inte alls just nu.

Kråkan HK:

Antalet trådar är direkt proportionellt till förvirringen.

Cecilia N.:

Lång förklaring.

Leda:

Många marior är det. Minst två, varav den ena går upp i rök.


Det var en gång en författare som hette Thea von Harbou (1888–1954). Hon var gift med Rudolf Klein-Rogge, som jag nämner blott och enbart för att få lägga ut den här bilden.

Det här är den Hägerstensfödda Mary Johnson, som den nyss nämnde skådespelaren gifte sig med när han och Thea hade skilt sig. Detta är inte alls intressant för lösningen av luckan, men bilden är ju fantastisk.

Det var en gång en regissör som hette Fritz Lang (1890–1976). Han var gift med Lisa Rosenthal, som dog plötsligt och oförklarligt av ett pistolskott i bröstet preciiiiiis när Fritz och Thea hade fått ihop det. Harrrkl. Det hela utreddes enligt polisens alla regler och alla inblandade frikändes även om förståsigpåarna som fortfarande analyserar både Fritz’ och Theas kommande verk, kan hitta tecken på dåligt samvete och skuld überalles.

Och nu kommer nästa fantastiska bild!

Fritz och Thea i sin gemensamma lägenhet runt 1923, när de höll på att arbeta med filmmanuset som lucka 5 ju bygger på.

Och verket i luckan är … METROPOLIS!

Manuset är baserat på Theas bok Metropolis och är en futuristisk art deco-dröm med robotar, hjältinnor, fabriksslavar, överklass samt ond, bråd död, och överallt kan man ana vilken påverkan filmen har haft på Chaplins Moderna tider, Orwells 1984, Stjärnornas krig, Blade Runner, Matrix och (den saknade ledtråden) cybermännen i Doctor Who. Tydligen innehåller Metropolis ”Marxinspirerad kritik av kapitalismen”, men den ser jag inte när jag tittar. Jag ser vacker, snart 100-årig science fiction med en liten Romeo & Julia-touch.

Handlingen i korthet:

Metropolis är en hypermodern stad år 2025 (även om andra källor säger att det är bra mycket senare). Arbetarna under mark leds av en Maria, som försöker hitta ett sätt att kommunicera med icke-arbetarna som styr staden ovan mark. Stadens grundare kommer på att arbetarna kan ersättas av robotar, samtidigt som hans son blir kär i Maria. Roboten (med för robotar ju så viktiga bröst) som syns på alla planscher och bilder, är en ”falsk Maria”, som sedermera förstörs.

Skådisen Brigitte Helm under filminspelningen. Tror ni att hon frös eller svettades? (Se fönen.)
Maria (1927), C-3PO (1977) och den moderna versionen av The Cybermen (2000-tal).

När filmen recenserades 1927 var alla djupt oeniga om dess kvalitet. H.G. Wells for ut ordentligt och kallade den ”quite the silliest film”, fylld av ”foolishness, cliché, platitude, and muddlement about mechanical progress and progress in general”.  New York Herald Tribune tyckte tvärtom att det var en ”weird and fascinating picture”.

Ett collage: Moderna tider till vänster, Metropolis till höger.

Nu till några av ledtrådarna i texten!

 • C-3PO ser ut som Maria-roboten.
 • Groot stavas nästan som förmannen på hjärtavdelningen: Grot.
 • Maria – Maria – Mariiiiia!” sjöng de i West Side Story
 • Thea Lång var ju vår von Harbou, om sedermera blev en Trümmerfrau, vilket den verserade C-3PO hade svårt att uttala.
 • Freddie Mercury skrev en låt som heter ”Love Kills” till nyutgåvan av Metropolis 1983 och Queen har bilder från just Metropolis i videon till ”Radio Ga Ga”.

Thea von Harbou och Fritz Lang var gifta i tiotalet år tills hon blev nazistsympatisör, vilket hennes man naturligtvis fann outhärdligt. De skildes, och som historien går – och som Lang själv mindes det – skedde detta:

Göbbels kontaktade Lang och sa att han och Hitler gillade hans filmer och att han borde jobba för Nazistpartiet. Lang tackade för förtroendet och höll god min, för att sedan raskt åka hem och packa för ”en Parisresa” som egentligen var flykten till USA. Han kom inte tillbaka till Tyskland igen förrän på 1950-talet. Historien är bra, så jag tycker inte att ni ska förstöra den genom att läsa tvivlarnas åsikter om den.

Hääär kan ni  läsa mer – och framför allt se filmen med en förklarande berättarröst.

Nu till plommonstopet! Jag rör om och plockar upp … oooh, en nykomling! Peztis!

Och nu kan den äntligen avslöjas: tröjdesignen.

Ni som har vunnit kommer att få tillsägelse att mejla storlek och adress till mig vad det lider, men än så länge har inga tröjor anlänt till kalenderverkstan. Ni som har vunnit och tänker ”mäh, jag är ju ingen språkpolis” får fokusera på roboten Maria istället.

Lucka 6 kommer i ottan på tisdag!


Glömde!

Zkop skrev i en kommentar ”hamnstad”, varpå jag kontrade med ”Ham-stad” … Ser ni – Thea von ”Harbou[r]” liksom … Tihi!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

45 kommentarer

 1. Grattis till urtjusig tisha Peztis!

  Jag gillade den här luckan, jag borde ha kommit på’t på en gång men fick klura och klura jättelänge. Roligt!

  Och eftersom jag gillar att prata om Buffy: Min bildledtråd kommer från avsnittet ”I Robot, You Jane” (säsong 1 avsnitt 8) och föreställer Buffy tillsammans med en robotversion av demonen Moloch (the corruptor) som har fått en robotkropp efter att ha fördärvat själar och en del annat via internet ett tag (bland annat har han typ förslavat en som heter Fritz).

 2. Ninja i Klockrike

  Jaså. Jaha.

  Det enda jag sett av Fritz Lang är Doktor Mabuses testamente en ensam helg hemma, när jag var typ tonåring, och den var så fasansfullt hemsk att jag aldrig mer har ens sneglat åt Fritzi.

  Bara därf’ratt jag inte kunde.

  Grattis Peztis till finaste tishan.

  Var kommer alla drinkreferenser ifrån, f’ratt inte tala om kemistskämtet?

 3. Sitter och fnissar på bussen åt att jag hade HELT FEL! Jag var verkligen så bergsäker på att det var operan ”Tristan och Isolde” av Richard Wagner. Kärleksdöd förde mig dit och när det sedan visade sig finnas en apelsindrink som hette Wagner så var saken biff, som man säger. Sen var det bara att använda lite skohorn för att uppfylla sin egen sanning. Thea Lång tyckte jag iofs var väldigt svårt att få in.
  Brädspelet jag tjatade om igår var förövrigt Jägersro där spelpjäserna är döpta efter operafigurer.

 4. Christer, the Long Distance PT

  Men! Jag som till och med googlade Thea Lang för att se om det hade nåt med Fritz att göra. Hade jag bara orkat skriva hans namn också hade jag ju träffat mitt i prick. Nåja.
  Grattis i alla fall!

 5. UNDERBAR tisha!!
  Grattis (scrollar upp och kollar – nytt namn att lära sig, hurrra!) Peztis!

  Alltså, min kommentar handlade ju om Theas sepratuon från Fritz på grund av sina nazistsympatier och anbilalensen bestod i att hon efter honom gifte sig med en indier. I smyg, på grund av nazismen. Alltså, knäppt!

 6. Håkan (hakke)

  Snyggtröja! Grattis Peztis! Mycket bra luckdesign, nobelprisklass i förskott. Jag har inte sett filmen, hade koll på titeln och inget mer, så det var läktarhäng som gällde. Bildningen kommer som så ofta med facitläsningen.

 7. PK

  Tur att man bor ihop med en intelligent och envis människa. Själv hade jag ingen susning. Kom inte ens på att man kan gissa på Dan Brown.

 8. (pigga?) kristina

  Grattis till t-shirten Peztis! Och vilken t-shirt sen!
  Ursäkta språkpolisen, men jag stavar med ”K” *majlis*

 9. Karlbergs kök

  Klart svettigaste luckan hittills – jag gick från Hulken (Groot på holländska betyder stor, han är stum – fråga mig dock inte hur jag fick till resten) via Liftarens guide till galaxen (aka en av de sämsta böcker jag försökt läsa) till rätt svar! Tur det är vilodag idag.

 10. Eva-L

  Grattis Peztis!
  Jag är så himla nöjd med att jag klurade ut det, men min ledtråd var kanske lite långsökt? (Lois Lane.)

 11. Babs

  Vad roligt det måste vara för er som hamnat rätt i varannandagsluckandet. Jag är inte synkad utan tenderar att trilla in i luckan först när svaret redan är levererat. Det förtar en del av poängen med lettrådandet.

  Men jag är inte bitter utan gratulerar er som varit med och, av kommentarerna att döma, haft så roligt så!

  Imorgon blir det till att sätta larm i telefonen så att jag kommer ihåg att läsa i tid.

 12. Citronen

  Tycker h*n jaa …

  C-P3O (Star Wars) och Groot (Marvel) ägs numera av Walt Disney. Freddie Mercury var med i Queen. En annan Queen är Lady Diana som trots prinsesstitel ägde allt och alla.
  Charlie Chaplin var luffare och kallades tramp i hans filmer.
  Tidskriften Metropolitan (drink) publicerade en berättelse om två hundar som Disney sen köpte och gjorde tecknad film av. Spaghetti och frikadeller (köttbullar i näsan Marcus). Upphovsman 1 eller 2.
  Oavsett, verket var ”Lady and the Tramp”. Citronen är inte bitter, bara sur 😉

  Grattis Peztis!

 13. Idag ska jag till Luleå på blixtvisit. Jag kommer möjligen tro att jag besöker underjorden. (3,5 tim dagsljus mot 6 timmar på min breddgrad.) Spännande!

 14. Grattis Peztis!
  En liten kommentar till bilden med hårfönen som värmer roboten. På 20-talet var inte de stora starka strålkastarna som användes senare i filmindustrin konstruerade och filmen var långt ifrån så ljuskänslig som den är nu. Filmateljéerna byggdes med glastak för att få in så mycket ljus som möjligt och kunde till exempel se ut <a href="http://www.filmsoundsweden.se/ljudbilder/atelje_bilder/pages/a4_lidingo_146a.htm>så här. Jag gissar ett det var olidligt varmt soliga dagar och olidligt kallt kalla dagar med en och annan dag med lagom temperatur.

 15. Magganini

  Åh, vilken fin tröja! Grattis Peztis!

  Inte förrän Agneta uL sparkade till mig med sin parisiska tunnelbanebild tändes ljuset.

 16. Hemma hos mig läses SF och fantasy av alla andra.
  Så luckan blev middagskonversation.
  Både jag och maken hade en bild i minnet av en stad som är behäftad med en spegelbild under, men vi kom inte på var vi sett den.
  Sonen tänkte Liftarens guide till galaxen där de nyanlända går på en bar och blir serverade av en avliden sångare.
  Men sen hamnade vi rätt på ett sätt som jag nu inte minns.

 17. Sååååja, luuugn och fin, Niklas! Jag kan ju fixa till dig! (Men nu gillar jag ju lite temperament och utbrott, så du får stå kvar. Och länken syns ju jättefint nu. Å, en glaslada. Najs!)

  Pigga KKKKKKristina! Sorry! Nu är du rättstavad!

 18. LYSANDE jobb, Citronen! Jag lovar att Lady & Lufsen ska få vara med i en lucka nån gång. Och då ska jag använda mig av dina ledtrådar.

  Babs: Gå bara in på lotten.se om du halkar in för sent och låt bli facitfliken! (Men det är förstås svårt. Lite som att inte inte inte kolla i facit när man ränar matte och går i femman.)

 19. Babs

  Lotten: Ja, och man vill ju vara med och gissa med alla andra!
  Men imorgon, då är jag på gång.

 20. Kråkan (aka HK)

  Ååh en sån fin tischa! Grattis Peztis och alla andra vinnare.
  Det var en riktigt bra lucka och jag lyckades lösa den, men inte förrän efter midnatt.
  Filmen ligger i hinken.

  (Vid Potsdamer Platz i Berlin finns ett filmmuseum med bl.a. mycket plats för Metropolis. Där utanför har jag träffat Dustin Hoffman! Det kan man inte läsa ut av autografen. (avd. ”När jag mötte Lassie”))

 21. Grattis Peztis!

  Familjens herrar var mycket riktigt på rätt spår, men grabben utgick från att de två upphovspersonerna var Lang och Katsuhiro Otomo, som har gjort en animerad film som också heter Metropolis och är inspirerad av affischen till Langs film. Själv har jag inte sett filmen eller läst boken, borde jag det?

 22. Allstå OJ! Jag tittade på trycket och tänkte OJ! Den vill jag ha, den skulle passa mig helt perfekt!!! Och så vann jag! Helt och totalt underbart! Guuuu vad glad jag är! Blev ju alldeles sprittig och pirrig nu! Måste visa mannen min!

 23. Maplestream

  Wow vilken lucka och vilken snygg tischa. Om man inte vinner, hur bokar man en? Den där blir ju en storsäljare!

 24. Jossilurens

  Grattis till en urtjusig tisha Peztis!
  Naturligtvis skulle det vara braxer igår, men jag ser ovan att redigeringsverktyget ändå inte är att lita på, så då gjorde det ju inget att jag missade det …

 25. Men! Jag var så trött i morse att jag missade att det var årets tröjtryck. Ojojoj så snygg! Snyggaste – EVER! som en mig närstående skulle ha sagt.

 26. Ökenråttan

  Hemkommen från veckoslut på landet. Utan uppkoppling. Nu har jag kollat in gårdagens lucka och gissat tappert i efterhand och – med ledning av de eminenta båsisterna hittade jag Metropolis, efter att ha funderat på Kallocain. Filmkuggarna var nog det avgörande och det tüska inslaget. Detta är vad jag kallar en toppenlucka. Först fattar man inget alls, sen låter en del kommenterare så förtroendeingivande (Ardy där i början) och till sist … suck och hurra för Lotten. Och båset!

 27. Ökenråttan

  P.S. Jag var livrädd att av misstag hamna på facitluckan innan jag kunde gissa nu när jag kom hem.. Jag är äregirig som f*n, men fuska vill jag verkligen inte!! Vi gamla flickscouter dör hellre än fuskar!

 28. Ingela

  Vilken fantastisk lucka! Hann inte vara med (hade inte klarat den hur som helst) men har nu njutit av att läsa kommentarerna. Känner förstås till Lang, men har inte sett vare sig filmen eller affischen. Kände inte ens till cybermännens föregångare trots att jag verkligen gillar Doctor Who. Det är för övrigt det enda jag ser i Sfi-svängen. Allt som tar sig självt på allvar i den genren är fullkomligt outhärdligt. Och vilken tischa – den kommer att bli en eftertraktad trofé, utan tvekan.

 29. Magganini, hahaha!! Bra ansats där!
  Är det nu man ska vänta in nya luckan? Så här sent är jag bara uppe i undantagsfall. Som när jag käkar god mat i Luleå till exempel. Men nej. Jag orkar inte vara vaken längre. Ses imorgon.

 30. Kråkan aka HK (håkankråkan, tänker mitt huvud) vad KUL med Dustin Hoffmans autograf! Den ser nästan ut som en #!

  Och JAAA Ninja, karamellklänningen var ju fantastisk! Som en kompis skref på fb: Svenska Akademien lyser med sin närvaro.

 31. Dustin Hoffmans autograf!!!

  Sara Danius klänning!!

  Ingen pitt-tråd!

  (Jag har haft Noblemiddag här hemma. Här får ni en bild på när vi åt desserten med drottning Silvia.)

 32. HK

  Min yngste son (27) var det som under ett besök i Berlin lockade mej till just Potsdamer Platz och en filmpremiär där D.H. gick på den röda mattan.
  Kvällens glamour avnjöt både han (sonen) och jag på varsitt håll med vår traditionella festmåltid till Alfred Nobels och pristagarnas ära.
  Nobelbanquetten kräver denna läckerhet!

 33. Brid

  Uppe och spökar efter att ha drömt att jag försökte rekonstruera en pastasås åt nån. Den innehöll citron, smör, brynt socker, torkade blommor och tyglappar och borde ha blivit knäck, insåg jag när jag vaknade. Note to self: inte laga mat i sömnen.

 34. Åh, tröjornas tröja! Vill ha! När jag i en liten, liten glipa mellan att montera ner en utställning, åka från Dalarna till Stockholm, hämta på dagis, kolla TV:s julkalender, förbereda för heldagsmöte idag och middag i kväll, inte kunde låta bli att ta en titt på kalendern fastnade jag för Ninas listiga ledtråd: ”Ham förhåller sig till hamn såsom skapare 1:s efternamn förhåller sig till hamn [eng]. Är det rätt uppfattat?” Googlade på Harbou och tänkte att Nä, DEN är det nog inte. Så ska man aldrig tänka! Grattis Peztis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.