Hoppa till innehåll

Facit till lucka 8 heter lucka 16 (Lilla Julkalendern 2018)

Efter en välbehövlig sovmorgon och den initiala chocken att man som lucklösare ju måste skriva in sökord istället för att bara kopiera (eftersom texten satt fast i en bild som skulle se ut och låta som Nationalencyklopedin), ramlade det in bombsäkra och virriga gissningar.

Pysseliten:

”Det är något Monthy Pytonskt över den där påfågeln …”

Citronen valde att göra en alldeles engen lucka, som fick Pysseliten att ta på räknemössan och fokusera på helt saker:

”I båset bredvid läktaren låg lettrådar och blåsippor, lika många av varje sort. Någon, låt oss kalla h*nne båsmor, anordnade en julkalender och när h*n hade tagit ut några blåsippor, så låg det kvar 7 gånger så många lettrådar som blåsippor i båset. Några deltagare kom för sent och fick ta vad de ville. Efter att de hade hämtat totalt tre trådar eller sippor (fritt val) från båset låg det kvar 20 gånger så många lettrådar som sippor i båset. Hur många många har legat (perfekt) i båset från början?”

Karlbergs kök gav till synes upp, vilket jag tyckte lät rätt trevligt:

”Idag ligger jag på läktaren och halsar glögg, det är då helt klart.”

Ninja i Klockrike påstod att hon inte fattade någe, samtidigt som hon påtalade precis det som var ledtrådsviktigt och därmed bevisade att hon visst visste vad det handlade om:

”Om släktet är Pazzo, så kan inte grön påfågel heta Pavo höra dit, eftersom Pavo är ett annat släkte än Pazzo. Dessutom heter grön påfågel Pavo muticus, inte P.maratotus. Å andra sidan heter inte påfågel Pazzo noncristatus utan Pavo cristatus.”

Flygbengan visste preciiis vad det handlade om eftersom han citerade HB:

”Musen är under bordet.”

Christer kunde också:

Har ni förresten hört om Engelbert Humperdinck?”

Och så kom Zkop och var superlistig:

”Om man sätter ett l framför namnet får man ett felstavat djur.”

Va? sa jag och kliade mig i huvudet. Ett litet i eller ett stort L? Framför för- eller efternamnet? Leddie? Iizzard? Jossilurens hade en egen lösning:

”Det mer okända djuret Lorlandoe, närmare bestämt.”

Lösningen var alltså Eddie Izzard (f. 1962), min favorit-ståuppare sedan jag snubblade över honom sommaren 2006.

Eddie Izzard vid The British Academy Film Awards (BAFTA) 2016, och han ser väl ut som en helt normal och rätt nöjd karl med snörräta tänder?

Jag hade just 2006 oerhört stor nytta av att ha tittat på alla hans då utkomna dvd:er när jag inför 440 personer uppträdde helt ensam på Stadsteatern i Eskilstuna. Nyckeln är att säga allt med pondus och självförtroende, serni.

Men inte bloggade jag om det. Obegripligt. Nä, jag ville liksom inte skryta. Gah. Men för att reparera lite får ni här en bild på när jag står klädd i pyjamas i kulisserna och väntar på min entré.
Och nagellack? Har karln nagellack?
Eddie Izzard, i helt normala gåbortkläder. Men med kanske lite eyeliner? Foto: Christopher William Adach (CC BY-SA 2.0)

Tillbaka till min fäbless för Izzards dvd:er 2006. Jag tittade på dem två gånger. Tre gånger. Fyra gånger. Såg hans manér, listade ut hur han gjorde när han tappade koncentrationen eller frångick manus. Anade när han för att få fram en särskild poäng läste sina repliker exakt som en skådespelare på The Globe gör.

– Men det är väl bara att kolla på Youtube, inte hade du väl behövt köpa Live at the Ambassadors, Unrepeatable, Definite Article, Glorious, Dress to Kill, Circle och Sexie? undrar allmänheten som inte är riktigt torr bakom öronen.
– Nämen på den tiden fanns på Youtube mest filmsnuttar på max 10 minuter, och jag ville se allt, inte bara den där om (h)erbs flera gånger på raken, svarar jag.

Eddie Izzard är inte bara ståuppare och skådespelare, utan som han själv säger ”a lesbian trapped in a man’s body” – eftersom den mänskliga hjärnan vill sätta etiketter och beteckningar på allt och alla och (om det är möjligt) även sätta in människor i fack. Han är alltså en heterosexuell transa som inte alltid föredrar kvinnokläder … men ibland.

Jag –  som aldrig vill ha läppstift, nagellack och höga klackar – tänker bara ”men tok där!”, och ägnar uppmärksamheten åt hans humor istället.

Här har jag ställt in filmsnutten så att den börjar med ”Do you have a flag?”, som jag gillar:

Eddie Izzard har ett manus som han semi-strikt följer. Väldigt ofta får han infall och broderar ut texten och testar skämt som går hem (eller inte), och då antecknar han på ett imaginärt anteckningsblock hur det gick, varefter han återvänder till manus. Eller inte. Klippen på Youtube är förvånansvärt ofta komplett och totalt inte-roliga för att han hänvisar till och påminner om något som han ju sa för en halvtimme sedan.

– Presidenten i Burundi? Va? Vad har han med den där katten på stolen att göra? säger de som inte har sett hela showwen.

Eddie Izzard är dessutom invald som hedersmedlem i Monty Python, vilket många i kommentatorsbåset påpekade.

Förutom att vara rolig, är Eddie Izzard politiskt aktiv för Labour i Storbritannien och intensivt protesterande mot Brexit. Han deltar (vad det verkar som) i alla pratshower han kan, och är förvånansvärt (och faktiskt trist) nog inte alls rolig hela tiden. Med bister min talar han om miljön och EU samt Trump och jag tänker banalt nog bara ”men jösses, kom till the punchline nån gång dårå”.

Nu ska vi se. Plommonstopet och jag ska dra en lapp nere i köket idag, där det ser ut som sju svåra år efter en sjuherrans middag med sjungande spanjorer och snusande svenskar. Det är stökigt och kladdigt, men jag lyckas slita mig loss och draaaaa… Beting-Bess!? Nej, BETONG-Bess! Men vänta, var det inte hon som … blädder blädder blädder … Som skrev WUNDERBAR! Ja!

Trevlig och vilsam söndag, alla! Nästa vecka kommer alla tröjor att skickas ut!

Lucka 9 kommer på måndag morgon!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

45 kommentarer

 1. Blåst igen ! Så roligt.Min gubbe sa Jean.Claud Arnault. Jag gick sen över till Magnus Uggla,med tanke på hans Karl Gerhardtolkning, och fåglarna.Hjärnan är en rolig grej!

 2. PK

  Den intelligenta här hemma knäckte luckan på mindre än 5 minuter och kunde bara imponerat konstatera att hon hade rätt. Igen. Hon förtjänar verkligen en tischa. Jag får väl övertyga henne att skriva något om basket.

 3. En antiklimaxlucka, så kallar jag dem när jag läst och direkt fått pusselbitarna på plats. Men den här luckan rönte också stor beundran för båsmor, då jag egentligen inte kände till något om Eddie Izzard, mer än vad jag sett av honom på Youtube och TV, ändå skrek texten ut vem det var. Så häftigt!

  Lätt avis på Ninja som ska på showen i vår. Ser fram emot ett referat.

  Grattis Betong-Bess! Åter igen – snyggaste julstassen är årets vinsttisha.

 4. LottenPotten

  Ja så roligt att ha rätt tidigt i luckan! HB är född i Aden och uppvuxen i Belfast och Sheffield. Men det var James Mason som ledde mig rätt vid sidan av påfåglarna. James Mason och Sean Connery tillhör favoritrösterna när Eddie imiterar. Han sprang 43 maraton på 51 dagar för Sport Relief, han gör stå-upp på flera språk han egentligen inte talar (och är inte heller alltid rolig) och Dress to kill hette en av hans tidiga shower, det var mina lettrådar. Grattis Betong-Bess!

 5. Karlbergs kök

  Grattis Betong-Bless! Och tack Christer tLDPT för ledtrådarna, men tyvärr var jag helt lost ändå.

 6. Citronen

  Svaret är 42. Brittisk humor.
  Grattis BETONG-bess!

  Ps på slutet när alla tagit var det 1 lettråd och 20 blåsippor kvar i båset, dvs 20 x fler. (2 och 40 är oxå 20x fler men då stämmer det inte när man plussar 3 av nån sort). Om man då lägger till 2 trådar och 1 sippa (de tre som kom försent) blir sipporna 7x fler än trådarna. Det var alltså 21 av varje sort från början. 21+21. Jag sa ju det. Svaret på allting är 42. ds

 7. Barkborren

  Grattis Betong-Bess!
  Finns lediga biljetter söndag den 27 oktober i Sheffield City Hall om intresse finns för föreställningen förutom i april på närmare håll. Nya bekantskaper är alltid spännande och intressant.

 8. Ökenråttan

  Haha. Och jag som försökte vara lite sportig. Jag fick det utan vidare till fotboll. Nämligen Rangers, blå, och Celtic, gröna och rilliscjhösa. Fast en del lösa trådar blev det, det gjorde det. Och Mason hängde utanför.
  Izzard är okänd här i råttboet.

 9. ”Heavily wooded areas” kunde jag citera under en lyckad diskussion i England en gång. Min status efter det inpasset ökade proportionellt med hypotenusan.

 10. Håkan (hakke)

  Jag gillar verkligen Eddie Izzard, men jag har noll koll på vad hans föreställningar har hetat eller var han växte upp så jag var inte i närheten. Tyckte båsets ledtrådar antydde allt från Uggla til Elton John (felstavat LeJOHN).

  Idag ska storstädas här hemma, och grattas mamma per telefon. Sämre tidsbundna uppdrag kan man väl ha. Grattis Beting-Boss!

 11. Håkan (hakke)

  Men citronens gåta klarade jag på stört. Båsmor tog bort några 18 blåsippor så de gick från 21 till 3. Alltså ett och ett halvt dussin blåsippor.

 12. Magganini

  Grattis Betong-bess!

  Jag har sett alldeles för lite Eddie Izzard. Ligger på listan, men när, när, när?

 13. Maplestream

  På övertid tog jag den igen. Svårt men skoj så det förslår. Fler runt om i världen borde hitta sin 42:a.

 14. Äsch, eftersom man ändå får gissa på DRT när som helst, så gissar jag att det är Röda rummet i morgondagens lucka. Eller något annat rum.

 15. Ökenråttan

  Nää. Jag kommer inte över det här! Förutom de skotska lagen som stämde så bra fanns det ju en fotbollsspelare i Sheffield som hette Peacock. Och de två skotska lagen orsakade upplopp i Belfast. Hur kunde detta vara fel? Jemen hängde på en lös tråd förstås och hur kom han Mason in, men vaddå …

 16. Jag veeet ÖR! Jag var länge inne på samma spår, men tyckte att den där tydliga ledtråden om att de parar sig med osynliga honor gjorde det otänkbart, med tanke på alla flashiga fopollsfruar, med svindyra handväskor.

 17. Ökenråttan

  Ja inte sant, Karin! Dom röda klorna, tecksempel. ’Där tror Lotten att hon kan lura mej’, tänkte jag. Det är naturligtvis dom röda skorna; jag har minsann sett att fotbollsspelare kan ha dylika.

 18. flygbengan

  Upptäckte att vi har en extra DVD med Eddie Izzard (Sexie Live) hemma. Om någon vill ha den, skickar vi den, gratis så klart.

 19. Groomen kom in när jag nästan somnat och citerade ”Om man sätter ett l framför namnet får man ett felstavat djur.” Där låg jag sen och halvsov och stavade om ejon, eopard, ax, us, oppa, emur … ingenting liknade ett namn hur jag än stavade. Fram på morgonsidan kom jag på den svårt felstavade lämmeln Lemil, men vilken Emil?

  Eddie Izzard känner jag endast till från denna blogg. Men ska fråga grabben vid tillfälle om han (E.I.) är känd i hans (grabbens) kretsar.

  Grattis Betong-Bess!

 20. Ninja i Klockrike

  NEJ, jag fattade verkligen ingenting förrän någon skrev ’edsvuren’ framåt kvällen.

  Min förundran över den vetenskapliga namngivningen var äkta, och således mycket trist. Torftig rent av.
  Som lettråd till HB förstår jag den fortfarande inte, så icke heller Citronens fnurliga gåta.

  Grattis Betong-Bess till tishan.

 21. Ökenråttan

  Jamen du fattade i alla fall, Ninja, om än sent. Och känner till E.I. Men jag gjorde en praktblåsippegissning, fattade inte ens facit och känner inte ens till gårdagens HB. Nu går jag och drar nåt gammalt över mej. Kanske får nåt sånt i julklapp, det ska ju vara modärnt har jag läst.

 22. Ninja i Klockrike

  Å det bästa av allt är att jag har en ev två billetter över till HBs framträdande i april!!

 23. Kråkan (aka HK)

  Begrep intet igår, och knappt idag heller. Men gillar ändå Eddie Izzard …
  Grattis till Wunderbar tröja B Bess.
  Imorgon är en ny dag.

 24. Brid

  Återkommer med boktips. Vi kom av oss lite på grund av ett dödsbud, en man som vi båda känt hela våra vuxna liv och som verkade som vanligt när vi sågs för en dryg vecka sedan. Oklart vad som har hänt. Borde väl inte belasta båset med detta men nu gör jag det iallafall.

 25. Dieva

  Grattis Betong-Bess! Själv plockade jag säkert alla de 21 blåsipporna när jag irrade runt på nätet och kollade allt från P(a)avo Nurmi till de olika medlemmarna i Monty Python. Men Eddie Izzard slog mig inte alls men jag har å andra sidan aldrig sett honom.
  Mitt största bekymmer just nu är att komma ihåg att läsa luckan och hoppa i hatten i morgon. Mitt guldfiskminne glömmer bort det när det bara är lucka varannan dag, eller så kommer jag i otakt och lyckas bara hitta till båset på facitdagar.

 26. Det är därför man har en pip, Dieva.
  Pipen är den där påminnelsen som man kan få mobilen att leverera om man lägger in nåt i kalendern. Gud vet hur många maskiner tvätt jag hade glömt hänga om jag inte hade haft pipen.

 27. Grattis betong-bess!

  Jag gillar Eddie Izzard. Och barnböcker! Och övernaturlig romantik för unga vuxna! Det är min not so guilty guilty pleasure (eller en av dem. Jag samlar. Ibland läser jag t.ex. övernaturlig romantik för gamla vuxna också).

 28. Babs

  Jag låg en dag fel, inser jag. Men hade i alla fall rätt. Älskar Eddie!

  Nu över till en lucka som inte är övermogen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.