Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2018: tredje luckan

[Detta är Julkalendern. Läs programförklaringen här!]

Igår fick vi en ny tröjvinnare i Jesper och dessutom en bonusvinnare pga. ambitiöst gissande – Pigga Kristina. Facitets kommentatorsbås var som vanligt spirituellt, men lite extra uppmärksamhet gavs välförtjänt till en viss byst med tillhörande bihang och Brid lärde oss att ”pelare kan vara fyrkantiga, kolonner är runda och korintiska kapitäl har akantusblad”.

Lucka 3


– Hermetisk konservering, fortsatte mannen med den gula hatten. Ja, konservering i största allmänhet är ju ett trevligt sätt att förvara maten.
– Vad kan man konservera då? muttrade mannens lilla vinlus.
– Allt! Kossor, höns, pannkakor, grönsaker – och coq au vin om man så vill.
– Nej, inte Kock Mojäng! sa vinlusen. Honom gillade jag aldrig.
– Må så vara, men du vet att han plötsligt en dag försvann efter att ha sagt adjö på ett mycket trevligt sätt?
– Det var nog mitt fel, jag som sa åt honom att koka gryta på sig själv, sa vinlusen och skämdes allt vad han orkade.

På kvällen hördes ett galet galande i fjärran. Mannen och hans lilla vinlus satt tillsammans på verandan och funderade på hur det ihållande, hysteriska kuckelikuet bäst kunde beskrivas.

– Som Pavarotti?
– Njae, mera Birgit Nilsson.
– Fast ännu manligare. Björling?
– Ja, det har du helt rätt i. Precis som Björling.


Japp. Den komplett onödiga bilden är lika onödig som vanligt. Gäsp.


Facit kommer i ottan på torsdag morgon – fastän jag ibland lovar exakt detta och ändå lägger ut det vid midnatt!


Lucka 1 och dess facit.

Lucka 2 och dess facit.

Share
Publicerat iBloggen

133 kommentarer

 1. Jesper

  Hopp i ottan, utan en susning. Ej ens en krusning. Men det reder sig säkert med så kunnigt bås.

 2. Christer, the Long Distance PT

  Mysterier inom mysterier och kalendrar inom kalendrar. Man ska vara rädd mot räven.

 3. Citronen

  Det som göms i grönt gräs är svårt att hitta, så alltid min mormor. Hon hade papilljotter i håret. Inte blommor.

 4. Barabrabarbara

  Påminner mig om att ta upp en trevlig decembertradition som jag och dottern haft sen hennes andra jul. Numera får det bli på distans dock…

 5. Rosman

  Ett nära förhållande mellan en person och hans vinlus. Jäpp. Jag tror på mig själv som älskar vin, kullar och har glasögon.

 6. Vinlusen är ju ett känt varumärke och trevlig bekantskap. Annars finns det en filosofisk betraktelse av en stol att njuta av i ett annat, men relaterat sammanhang.

 7. Vinlus säger mig inget. Är det en slags mjölbagge som gillar vin?
  Intar läkterplats på tåg till Skövde. (Redan det känns som en omöjlighet!)

 8. Magganini

  Löss, gräs, mojänger och sång… Jag har inte tiiiid med det här!
  Får väl hoppa i hatten, som tydligen har en annan färg i dag, och fara upp på läktaren och lyssna. Hoppas att någon bjuder på något för jag fick inget med mig.

 9. Sov dåligt i natt, så vi får se hur det går med allting. Tassar upp på läktaren och kollar om syrran är där.

 10. Barbafjant

  Känns lite barnsligt det här, men inte barnsligt enkelt. Det är som om små figurer smugit sig in och strösslat feltrådar omkring sig, ba’fatt. Eller så är det bara jag som är vilse i pannkakan.

 11. Ökenråttan

  Nämen, mannen i gula hatten har jag träffat! Eller sett, i alla fall, på en buss från Slussen. Kontrast mot gårdagens lucka, får jag säja.

 12. Och så var det det där med att humma och peka i lite fel riktning. Man vill ju inte plussa på för mycket när man inte kan minusa sedan. Var det otydligt nog?

 13. Charlott - the goblin girl

  Apa och katter, troll med gula kepsar… allt flimrar förbi. Ogissar på Mandelmann.

 14. farran sittrer i garaget okcså letrar i dom gamla julklappslådrorna: herregudrun vad mykcet skräp julgrannen har släprat in

  det säljer jag nu yo

  embryo okcså brollan har dukrat upp utre på gratan: kom okcså köp korvenserad tomtegröt

  både med okcså utan mandelor i grötren för den högre farao

  till slut kommrer farran ut med famnen fylld av bra dåliga grejer: nu ska vi ha julmarkcnad eller vad tror ni vi får för det här fåret

  okcså den här bokcen okcså den här grisen okcså den här greten som slikcrar i sej grötren det undrar jag nu

  det här är en äkcta jurmarkcnad fylld av julejur exsempelvis det lilla husljuset mysko det säljer jag nu

  aldrig att vi säljer vårt husljus det ska liggra undrer julgrannen som varje år

  liksom greten liksom fåret liksom grisen liksom bokcen liksom julankcan allapappadappadappidppeijapp allapappadappadappidppeijapp

  embryo lunga ner dej du får ont i bröstkorgen

  det är bara julfebrern som har satt in farran den säljer jag nu: trettisju å fem för den här gammele tomtemometern kom okcså å köp kom okcså å köp

 15. LottenPotten

  Inte lätt för Kock Mojäng. Att låta som ett flyglarm är kanske inte det man vill. Eller också är det så.

 16. christina

  Eftersom jag var övertygad om att andra luckan var Lisa Förare Winblad (det drällde av referenser till henne) och hon känner Vinlusen-bloggaren, så gissar jag på Lisa igen. Fast egentligen låter det ju jättemycket som något annat. Men eftersom det låter jättemycket, så är det nog fel

 17. Karlbergs kök

  Apropå gul. SOLEN SKINER! Inte varmt så man vill ut och tälta kanske, men en hundpromenad är ju inte fel. Om man har en hund, jag är dock mer kattmänniska och katter promenerar inte mer än nödvändigt. Det får bli en kattpromenad – kaffet i solen på gården.

 18. Anneli

  Från ett land till ett annat, från en världsdel till en annan, från ett namn till ett annat.

 19. Tja,det här med tuppar, då. Vadå,tuppfäktning? Att det låter som en röst av Jussi behöver ju inte betyda att man sjunger,eller va? Man kan domdera eller ryta över bygden.

 20. HK

  När jag läst hit, har jag en aning. På tillbakavägen ser jag flera hintar, och kanske en tillstymmelse i gräset också. Men det är ändå hatten som är huvudsaken.

 21. Babs

  @Karlberg – jag är också en kattmänniska. En bra sak med katter är att man slipper långa promenader i ruskväder. Och så har man så trevligt sällskap.

  Fast tysta är de inte, om nu någon trodde det. Bara när de vill, men det vill de ju så sällan. Jag tycker att det är ett evigt diskuterande om ditt och datt och synpunkter på hur katter vill ha det här i livet. Vår lilla var ganska tyst när hon var kattunge, men nu har hon olika ljud för allt möjligt.

  Jag har lärt mig att vilda katter sällan använder läten (utom när de ska fajtas), medan tamkatter börjar ”prata” eftersom de märker att deras människor verkar kommunicera på det viset.

 22. Bokmal

  I väntan på att de mindre bokmalarna ska bli friska pysslas det en hel del här hemma, nu kör vi jultema såklart. Hmm vi skulle kanske pyssla ihop en julgran i väntan på julen?

 23. Smultronblomman

  Jag får märkliga flashbacks till 1970-talets svartvita barnprogram. Speciellt den där märkliga serien Tårtan… Hur slutade den egentligen?

 24. Sanna

  Bokmal hjälpte mig på traven. Hon har lite mer närhet till HB än jag kan man säga. Hon hjälpte mig att lägga lager på lager och till slut var resultatet bara ett. Men vi är oense om färgen.

 25. Karlbergs kök

  @babs Precis! Snackpåsar är de verkligen. Googla förresten Scott Metzger (eller kolla honom på Instagram /Facebook). Insiktsfullt om katternas inre liv, och prat.

 26. Luslina

  Raggsockor och pannkakor! Bullsmulor och lösa springfjädrar, jagvetjagvetjagvet! Vinlusen blev en kompro-miss-lösning då en hel tant verkade för mycket att hantera. Jojo.

 27. Agneta uti Lund

  Säv, säv susa … ramlade fram. Men jag säger: Nej, nej, nej – det är något helt annat.

 28. Håkan (hakke)

  För Andersson och Pettersson och Lundström och jag? Nä, inte riktigt. Och inte ”Räven raskar över isen” heller, är inte det ganska lömska djur? Jag vete katten.

 29. Ökenråttan

  I dag förlade vi vår promenad till efter lunch och fick avnjuta en opalskimrande solnedgång. Det är inte klokt vad tidigt solen går ner nu!

 30. Maplestream

  Hoppar i hatten och hoppas dessutom hinna läsa både lucka och kommentarer för en kvalificerad gissning innan midnatt. Fram till dess så tänker jag att den gula hatten kanske inte är det. Nu kilar jag upp på läktaren för en styrketår. Skål!

 31. Jesper

  Alltså. Med tanke på flertalet inlägg verkar sällskapet i båset inmundiga betydligt starkare saker än glögg. För att hjälpa en stackars ignorant här, kan OT-inlägg märkas tydligt med … ja varför inte med OT? Annars kommer jag famla omkring på läktaren ikväll igen. Fortfarande. Ständigt.

 32. Eva-L

  Mitt problem när jag tror att jag ser en tydlig ledtråd är att jag sedan inte kan släppa den. En anka i gul hatt? Churchill i gul hatt? Vita Sackville-West i gul hatt? Bob Dylan, ja, ni fattar.

 33. Ninja i Klockrike

  Tack vare vänliga medbåsister så har jag nu fattat att jag kanske har förstått vem HB är, men vad har bilden att biodra med?
  En förgrund av kraftig tuvtå¨tel, vitplister i bakgrunden och så några hasslar bakom plistren. Näe, det är något jag missar.

 34. jaharu nu är julmarkcnaden över utanför farrans garage: herregudrun vad vi är bra på att göran dåliga affärer

  brollan såldre hela sina gammela hokceybokceyrustning för ett lakan

  vad ska du med ett gammelt lakan till det undrar jag nu yo

  jag ska spökra ut mej okcså skrämmra julgrannen det säjer jag nu

  yo

  embryo såldre en gammel riddarerustning för femton spänn

  farran sålde embryo för en spottstyver eftrersom embryo såldre farrans gammela riddarerustning från femtonhundratalet för femton spänn

  den var ju helt omöglig att spelra hokceybokcey i den där i alla fall farran

  du din

  okcså embryo fikc sovra ute i boden med allan dom andra underliga kvalstren okcså juren som bror därinne med sina små strumpror det säljer jag nu

  vad får jag för en strumpra det undrar jag nu: om man är tillräkcligt liten kan man luvra nån att den är en tomteluvra

  det säjer jag nu yo

 35. AnnaH

  Jamen jag begriper inte jag. Och maken till förvillande kommentarer har jag inte sett sen förra kalendern. Hopp i hatten bara!

 36. Citronen

  @smultronblomman
  Myndigheterna stänger bageriet. Bröderna blir motvilligt tvungna att gå till sjöss igen. Snorkråkor och deg i en härlig blandning. Kult. För övrigt anser jag att gräs can be grönare than vad man tror.

 37. OT: när jag uppdaterar hoppar datorn iväg till något annat ställe i kommentarerna. Klart jobbigt att hitta var vi var. Ska det vara så?

 38. Bridgroom

  Den gula hatten är för trång att hoppa i, den går knappt att hoppa ur, och den enda jag minns som förtärde sej själv passar illa med resten av ledtrådarna. Jag har nästan haft rätt i två dagar utan att veta det – i dag har jag nog nästan ingen aning.

 39. Jesper

  Tack Lotten, då är jag klar över det iallafall. Om inget annat. Citronen 17.18 är solklar, men lägg ihop det med katt och annat krimskrams så vinglar jag upp på läktaren igen. Ter sig mer som annan artist än konstnär som rimmar på begär.

 40. Karlbergs kök

  Nu blir det ingen mer kalender idag i någon form (försökte se julkalendern på tv igår, är nog ca 43 år för gammal, fattade noll.) Mot lasagnen! Inte häst-lasagne dock, utan hemkörd.

 41. Ninja i Klockrike

  Jesper, Citronen 17.18 är ingen ledtråd utan svar på frågan hur gamla kultserien Tårtan slutade.
  Dessutom hade de väl en gorilla?

 42. crrly

  Ahhh ja, motsatsen till fulsus, I see. Lådor kan innehålla så många olika spännande filurer. <3

 43. LottenPotten

  Som scout gillar man ju tanken på att tälta uti det gröna. Fast det är fel årstid att häcka i grönsakslandet, nu är det istället dags för julbesök.

 44. Karlbergs kök

  @ninja Man kan äta gräs. Om man är en ko. Men även katter äter gräs ibland ju. Och hundar, väl?

 45. Tågresan förresten. Förra gången jag åkte till Skövde kräktes jag från Katrineholm (och hamnade på akuten i Skövde pga matförgiftning), så jag kan verkligen inte klaga på den här resan.
  Nu rullar jag hemåt i 1:a klass. Så fint!

 46. Smultronblomman

  @Citronen
  Tack! Någonstans i hippocampus hittar jag visst fragmenterade minnesbilder. Håller med om att det är kult! Likaså var Vilse i Pannkakan en upplevelse! Jag fick inga men av den, vilket andra hävdar att de fick.

 47. Ninja i Klockrike

  Sant, karlbergs kök!
  Kolakaramellen betar som en ko, när hon kommer åt. Hon är så söt så här års, i sitt mörkgröna täcke.
  Vi mänscher kan ju äta sjögräs, citrongräs och gräslök. Sånt som verkligen går att odla.

 48. Äntligen kan jag sitta och tänka. Idag fyller mitt lilla husband tre till fem år. Han ska inte få tårta men han fick ägg åtminstone, det fick han. Och en tomte. Det och nån slags färdigmat var det enda han ville ha.

 49. Örjan Hertzell

  Sitter på läktaren med vissa funderingar.
  -borde ju egentligen kallas gradång (eftersom den bara/monteras under julkalendertid.

  OK vi kan från gradängen framför allt titta på/ huvudrollsinnehavaren aka båsmor/Lotten.
  Men vilken roll aka HB försöker hon spela hon på scenen?

 50. Jesper

  Ninja 18.06 jag misstänkte det. Alldelses för tydligt så här tidigt. Men en gorilla har passerat i form av en apa några gånger, faktiskt. Fast räven är förstås huvudsak som det verkar.
  Fin artbestämning å bilden, för övrigt.
  Dagens Winterreise:
  ”Ich mußt‘ auch heute wandern
  Vorbei in tiefer Nacht“ Taget helt ur sitt sammanhang ur sång nr 5.
  Kudde och filt, check. Läktaren här kommer jag igen.

 51. Maplestream

  Titt nummer två i luckan känner jag att hatten är så stor så stor att man kan sitta på den. Är man tjurig blir man heller inte glad åt havets brus. Men den som tycker så har nog missat något. Vill man ha en träff är det däremot bättre att skjuta ut för att få napp.

 52. Ninja i Klockrike

  Kola har en fin första sopranstämma, som hon företrädesvis övar om nätterna. Finnes icke plats i härbärget, så talar hon om det med en långrandig aria. Tills nån ger henne sin plats. Vad gör man inte för att få lite täcke om sin långa lekamen?
  Men annars kan alla här stämma upp en riktigt fin lied i åtminstone fyra stämmor.

 53. Barkborren

  Den där vinlusen var en envis rackare. Han har förföljt mig hela dan trots att jag försökt skaka av mig honom. Verkar vara tomt på läktaren, lika tomt som i min hönshjärna.

 54. Jag måste bara be att få påminna (mig själv) om att facit inte kommer förrän imorrn bitti! (Satt här och längtade lite till midnatt, men kom på att jag ju hade lovat helt annorlunda.)

 55. Ingela

  Apor, gul hatt, tårta, katter, opera och barnprogram med kultstatus. Nää, det ringer ingen klocka.

 56. Bridgroom

  Nina: Antagligen, fast bara lite.
  Vi har varit på vetenskapsföreläsning och bjudits på pepparkakor och godisknappar. Nån tårta fick vi inte, vilket säkert var bra.

 57. Leda

  Gul hatt? Är det årets nyhet? Nåväl – hopp! Vad mörkt det blev! Väldigt trång modell detta. Och djup. Hallå!! Burkigt ljud härinne. Var är utgången, hallå!

 58. Jesper

  (pigga?) kristina, snyggt igen!
  Ok, hopp ner i båset. Ägg, tjur, visp, födelsedag, grammofon. Och röstens efternamn är samma fast lite olika.

 59. Christer, tTLDPT

  När numera 22-åringen var fem åkte han och jag till USA på bröllop. Kära hustrun var hemma med den sjuke numera 20-åringen. Därborta inföll också midsommar, som skulle firas på svenskt vis med smör, ost och sill, samt nubbe. För att dåvarande 5-åringen inte skulle hamna helt utanför, beslöt jag att Mamma Mu och Om det börjar regna skulle framföras som snapsvisor, inklusive rörelser. Det blev en sådan succé att de därefter har tagit plats som tradition i vår familj. Och snart är det jul, då är det dags igen.
  Vad nu det hade med saken att göra.

 60. Håkan (hakke)

  Nu hinner jag inte med igen. Vad mucklar ni om i båset i kväll? Jag har bryggt en kopp te (lapsang) så jag får läsa ikapp och se om vi har nått konsensus.

 61. godiva

  Nu blev det kväller! Det betyder tid att hoppa i hatten, och krypa upp i en stor fåtölj och nysta i era kommentarer! På Lottens ledtrådar så fastnar man såklart på mannen i gul hatt, och så märkligt att alla jag kommer på spontant finns inte riktigt på riktigt!

 62. Ingela

  Nä, jag känner mej helt slut i huvet. Tror att jag måste ringa Fia, Hilding eller Äland och höra om nån av dem kan ge mej en ledtråd.

 63. Magganini

  Kock?
  Mojäng?
  Pitt – nu igen?
  Ja… kanske då på vårt härvarande närkingska idiom.

 64. Agneta uti Lund

  Ett julbord gjorde susen – nu vet jag vad luckan rör sig om. Det ser också ut som om stora delar av båsbesökarna också vet.

 65. godiva

  🙂 ”Pysseliten:
  ”Tur han stavar med e och inte i, annars hade båset haft en given maskot/husgud.” En annorunda Teddybjörn!

 66. Håkan (hakke)

  OT: Neeej, Pysse 19.01, det låter som om vi åkte samma tåg till Stockholm i kväll (jag klev på redan i Göteborg). Och i första klass båda två. Och så missade jag dig! (Tåg 444. Vagn 1 plats 21 satt jag.)

 67. Agneta uti Lund

  Kulturen – där kunde man finna det här gänget med hatt och allt för ett tag sedan.

 68. Nämen! (Åt att hakke och Pysse satt på samma tåg.)

  Vet ni, jag har aldrig ätit pannkakstårta. (OT: Jag har urdåligt pannkakstemperament. Tålamodet tryter efter pannkaka nummer tre.)

 69. Luslina

  Vi spelade ett gammalt favoritbordsspel i förrgår kväll. Man skulle använda kort till att bygga smarta uppfinningar – t.ex. en svanshållare, en köttbulleplanterare och en pannkaksstaplare. Man vill inte hamna på hönskorten.

 70. Håkan (hakke)

  För ett par år sedan önskade sig dottern en pannkakstårta till sitt kalas. Okej sa jag. Då visade det sig att den skulle vara regnbågsfärgad. Jag blandade därför karamellfärg i lite smet i taget så att det blev två pannkakor vardera i nio olika färgnyanser från lila till rött, totalt 18 pannkakor, med sylt mellan varje och florsocker siktat ovanpå så det blev en liten grattishälsning. Det var tålamodsprövande. (Det blev riktigt snyggt när man skar bitar, men supergott är det ju inte.)

 71. Maplestream

  @Lotten 23:23 kanske den absolut bästa tidpunkten för ett inlägg. En s.k dubbelJordan.
  Helt OT men ack så viktigt!

 72. godiva

  Sova nu, när man är som mest nyfiken, icke! Men ok då, det är nog bra att vila lite, jag är ledig i morrn och ska få massor med grejer gjort här på landet! Godnatt!

 73. Nerej hakke! Jag åkte med tåg 442, men jag tror att ditt (tvåvånings) tåg stannade bara 5 minuter innan och åkte via Västerås. Kan det stämma? Jag satt nämligen på rad 15 i vagn 1 och förklarade regler och hur det funkar med kalendern för min kollega. Du hade lätt vaknat av lösryckta ord som ”Schubert” och ”blåsippa” men efterföljande skratt.

 74. Håkan (hakke)

  Inte tvåvånings Pysse, vanligt X2000. Men eftersom vi åkte från Göteborg 17.24 trodde jag att vi borde stannat till i Skövde strax innan du skrev din kommentar. Men du har rätt, en Schubert från ett säte i närheten hade säkert väckt mig.

 75. Ökenråttan

  ”Mannen i den gula hatten” kuuunde ju ha varit han där med Nyckelfiggen, som Nicke Nyfiken hette när våra barn var små. Men det enda dom karlarna hade gemensamt var i så fall den gula hatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.