Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2022: tjuförsta luckan

Jamen hörni, vad häääänder i världen? Inget är som det borde vara och tishorna förvandlades till en tummetott, som Ökenråttan och Annapanna förärades i det förvirrade facitbåset. Eller om det kanske var den förvirrade luckan som var förvirrad? Hur som helst – idag är allt glasklart!

Kanske.

Lucka 21 (den näst sista år 2022, vänner!)


Två förälskade sjuklingar 

– Älskling! sa hon.
– Älskling? svarade han lite yrvaket.
– Var är vi? Är vi i himlen?
– Nej, nej.
– Men vi är väl … döda … båda två?
– Oh ja, sedan länge. Men just nu, kära du, är vi fast i en finfin julkalenderlucka.
– Min käraste ögonsten! Hur i hela friden hamnade vi här?
– Det kan du som är så smart nog räkna ut … hoppas jag.

De tittade på varandra. Hon log mot honom, han kysste henne ömt, men ändå lite blygt på kinden.

– Är det dina mostrars göranden och åtaganden som har satt oss i denna knipa? frågade hon.
– Nej, inte alls, och jag måste tillstå att det faktiskt inte alls är en förfärlig knipa. Du behöver inte analysera den underliga situationen eller ens fundera på en listig lösning. Den underliga julkalendern kan vetenskapligt förklaras som varande ljuv poesi, som du ju känner väl, alltså sånt som vi inte kan uppfatta med våra outvecklade sinnen. Lite skrämmande är det dock. Luckan finns liksom bortom det riktigt fysiska.
– Jaså, ja, nu förstår jag! Raring! Vi är tillverkade av en AI!

De fnissade till. Båda visste de att AI inte på långa vägar hade bemästrat luckskapandet.

– Jag har ett förslag, sa hon. Vi kikar in i nästa lucka! Jag misstänker att Edgar Allan Poe och Lord Byron helt logiskt sitter och rimmar i den.
– Ja! ”I denna namnlösa lucka kan vi bara sucka …” försökte han.
– Vänta … eh. ”Så sent på natten, och månen är … en platt en?” … kontrade hon.

De omfamnades lidelsefullt. Sällan har två så väsensskilda personligheter funnit varandra så intensivt och innerligt.

– Men hur löser vi luckan? Kan vi associera fram något? sa han.
– Nej, det här står mig ner i halsen. Förlåt, upp i halsen. Nu tycker jag att vi istället … förlåt … jag ska bara … ahh … ahhh shcth … ulhu … fthaaaaa …
– Va? Är allt bra? Skräms inte!
– AXXXX’chiiill’at-atchaaaa!
– Prosit. Älskling.
– Tack. Älskling.


Idag måste ni verkligen strunta i bilden.


Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

(Den här tabellen fylls under 24 … eller 23 … roliga dagar på med massa länkar.)

Share
Publicerat iBloggen

77 kommentarer

 1. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  God morgon! Det var ett intressant sätt att stava en n ysning.

 2. Mamsen

  Godmorgon båset. Måste bara fundera en liten stund på om den kvinnliga delen är den äldre eller den yngre. Men min killgissning går åt den yngre med tillkommande bihang. Aldrig sett men känt till.
  Nu kaffe.

 3. Dina

  Hmm… Finns många älskande par i både litteratur och film. Var skall man börja? Med kaffe på läktaren!

 4. Eva-L

  Jag har inget, men vill inte missa att gissa, så: Patti Smith. (Jag läser M Train just nu sänder låg närmast till hands. Hoppas inte jag gissade rätt rakt ut av misstag nu.)

 5. Maplestream

  Oläst lucka och kommentarer. Jag slänger mig i hatten för att hinna just det. Taxin mot Arlanda och Sri Lanka går om 20 minuter. Ses!

 6. Hej hå. Gott om älskande par, gott om döda, ont om goda idéer och allt är som det brukar vara.

  Mostrarna kanske är en tråd att dra i. Hmmmm.

 7. Aku

  Vinglar omtöcknad efter julbord som lunch på jobbet upp på läktaren. Kanske får ner lite glögg medan jag väntar på fler lettrådar. Utan dem känns luckan omöjlig att lösa.

 8. Ingela

  Texten gör sej utmärkt i en annan skepnad. Lite ålderdomlig men vackert formulerad.

  Pekar åt ett visst håll för en av HB men HB 2 är definitivt suddig.

 9. Hemul

  Hm. Här spretar det åt lite olika håll tycker jag. Preliminärgissar på en såsig person med mostrar.

 10. M

  Svårt! Vad jag vet så här långt: Det är fint att vara moster (har nog inget med luckan att göra, bara ett allmänt konstaterande) och attjo är förmodligen stavat så där konstigt av en anledning. Inväntar klarhet eller svar.

 11. Håkan (hakke)

  Jösses vilken nysning! Som hämtad från ett seriealbum med Gaston. I övrigt får jag inga större associationer av dagens lucktext, jag får klättra upp på min lilla karibiska läktare och hoppas att det klarnar något under dagen.

 12. Se där, Betong-Bess: onödig kunskap är ibland helt onödig!

  Jag tror minsann att facit kommer att bli lite försenat inatt. Jag är bjuden på icke mindre än tre olika tillställningar som jag kommer att springa emellan som en skållad råtta.

 13. Magganini

  Allt babbel om mostrar får mig mer och mer att tro att jag har en stilig blåsippa. Det finns inte en moster i sikte hur jag än letar, men allt annat är mycket tydligt. Jag klättrar väl upp på läktaren då och begrundar det hela ett tag.

 14. Mamsen

  Mostrarna förvillar mig. Kan definitivt gjort en blåsippa. Kan det då vara den äldre varianten av kvinnan trots allt? Nej, alla andra ledtrådar inklusive nysningen leder åt min första gissning.

 15. Ninja i Lingonsylteriset.

  Allså va, jag vet en person som hade mostrar till den grad att hon uttryckte det som att hon blivit uppmostrad, men jag tror ändå inte att det är Elsa Beskow.
  Men vad vet jag, nyvaknad som jag är?

 16. embryo var har du varit vi blev ordroliga

  jag har varit på den andra sidan det säjer jag nu

  yo

  men herregudrun vad har hänt det undrar jag nu

  yo

  jag tänkcte inte fuskca men tänkcte om man tjuvgluttrade lite i lukcan kunde man kanske få en lertråd det säjer jag nu

  yo

  men vad händre vad händre

  åh först fick jag in en tomtevante okcså kunde kikra men det var omögligt att se något så jag öppnade lite till

  okcså nu hörde jag lite ljuleljusmusik

  okcså kändre doften av glugg det säjer jag nu

  yo

  så jag stakc in hela luvran okcså hela tomteklägget det säjer jag nu

  herregudrun embryo: du är helkrokig

  ja det strämmer nog: det här var ingen dansk kring julgrannen precis det säjer jag nu

  yo

  för i nästa ögonblikc trillrade jag ner i intet okcså det var intet så julkul: det var ju ingen användskallelenderlukca det säjer jag nu yo

  det var en tomtefällra det säjer jag nu

  yo

  en äkcta fallukca

 17. Jossilurens

  Loord Byroon och Roobert Redfoord; anar jag blommor i mossen? Jajamensan, visst är det Orlando Bloom som står där borta och är HB.

  Ot: medan jag har haft dumma gallstensbesök har endast en tanke hägrat (nåja): Tänk om HB är Orlando Bloom och jag missar det. Alltså riktig på riktigt HB.

  Jag återkommer.

 18. Örjan

  Min spanska moster (och morbror) hittar jag på Systembolaget.
  Dock lär de inte ha något med HB att göra.

 19. (pigga?) kristina

  Gokväll! Vissa åker till Sri Lanka, andra delar fantastiska resebilder. Själv sitter jag på tåget Göteborg-Lund och kan dessutom inte luckan. Humpf.

 20. Pysseliten

  Sitter på läktaren och tänker på mina egna mostrar. Det blir nog varken blåsippa eller Schubert för min del, för här står det helt stilla!
  (Men jag har googlat USA’s alla presidentfruar – alltid nåt. En president avverkade hela tre first ladys under sin tid på posten.)

 21. Christine

  Min enda koppling till dagens lucka är att jag också nyser. Moster är jag för all del, och en del blåsningar har jag åkt på, men annars intet.

 22. Jossilurens

  Ok, det här kanske är lite OT, men under tiden jag har missat nästan hela kalendern så har jag göttat ner mig i den galet bra tv-serien Dead to Me med den fantastiska skådespelaren Christina Applegate i en av huvudrollerna.
  Applegate kanske annars mest är känd som Kelly Bundy, dottern i tv-serien och kultserien Våra värsta år.
  Ed O’Neill, som spelar Al Bundy – pappa och skobutiksbiträde – har, kanske inte helt otippat, sin Hollywood Walk of Fame-stjärna framför en skobutik.

  En annan nästan-Ed är ju The Garden of Eden från 2008. Garden får ju oss givetvis alla att tänka på Ava Gardner. Nån som däremot inte heter Gardner men väl sydde en strålande balklänning av Gardiner var ju Vivien Leigh i Borta med Vinden.
  Leigh brukade klaga på att det var jobbigt att kyssa Clark Gable pga av hans dåliga andedräkt. Det ryktades att det berodde på hans löständer, det folk inte visste var att Gable brukade äta vitlök innan kyss-scenerna med Leigh.

  Nu är det ju ingen slump att Gable även hade en roll i filmen Myteri (ja, på Bounty) eller att Rhett Butler osökt får oss att tänka på rött och på Kapten Rödskägg… Eller om det är dagens HB som får oss att uppmärksamma allt detta. För skepp och pirater är ju alltid solklara ledtrådar och dagens HB är ju ingen annan än Orlando B-b-bloom

 23. Håkan (hakke)

  Jag har gått runt ett par timmar i en botanisk trädgård här på San Andres och luktat på blommor så att jag kunde nysa på olika kreativa sätt, i förhoppningen att det skulle uppfylla mig med en klarsynthetens ande, men förgäves. Det enda som uppfyllde mig var en osedvanligt läskig läsk med smak av ananas och mandarin. Blärk!

 24. KerstinB

  Min hjärna har varit upptagen av feber och snor några dagar, men nu tänkte jag att jag är tillbaka. Min lite mosiga hjärna tänker på ett par älsklingar. Den ena har mostrar och den andra har lösningar, men knappast varandra? Men man kan ju inte ha allt här i världen!

 25. Brid

  Luckan liksom skakade på sig och alldeles nya konstiga saker ramlade ut. Och ett par mostrar har jag minsann hittat också. Men nån vidare mersmak ger det inte.

 26. Dina

  Äntligen tillbaka till lucklösning men förnyad luckläsning har inte hjälpt. Inte båsläsning heller. Assosiationerna (när är det s och när är det c och hur många av varje?) spretar åt minst tusen olika håll så bäst att hålla sig till läktaren.

 27. 1. Kul fokus på mostrarna!
  2. HB är två personer som har något litet – men i livet viktigt – gemensamt.
  3. De tu har aldrig träffats i livet, bara i livet i luckan.
  4. Deras inriktning/gärning är inte samma.

 28. (pigga?) kristina

  Tack Lotten för lettrådar. Jag har ändå ingen aning. Men nu sitter jag i alla fall inte på tåget längre.

 29. Karin 3

  Många moment för att få till en Stollen.
  Receptet måste följas steg för steg. Jobbigt när arbetsminnet är uselt och hela tiden behöva kolla receptet . Sjukt seg och tjock i huvudet.
  Nosen tappade spåret.

 30. Betong-Bess

  En lever och en är dö. Fast det kan vara två blåsippor. Brukar vara det när vissa trådar spretar oregerligt.

 31. Smultronblomman

  Han, på bilden, spelar en roll i en mycket bra film. Har gjort många bra filmer. Det är allt jag kan åstadkomma i kväll.

 32. Några ledtrådar som i alla fall JAG tycker stämmer:

  ”Det var ett intressant sätt att stava en nysning.”
  ”Den ena har mostrar och den andra har lösningar, men knappast varandra?”

  Åsså en ny:
  Den ena kan räkna ut saker, den andra gillar adjektiv.

 33. Hemul

  Vad härligt att Jossilurens är tillbaka! Hoppas att gallstenarna håller sig borta i fortsättningen.

  Kan HBarna möjligen ha ett halvt efternamn gemensamt?

 34. Katt

  Tittade också på spetskompetensen men saknar förmodligen sådan eftersom jag inte får ihop det.

 35. Nä, det bidde ingen gissning. Den delen av hjärnan verkar vara avstängd idag. Hur är det med glöggen på läktaren? Jag behöver värma mig.

 36. Helena

  Läste i morse men springer upp på läktaren först nu, efter en lång dags rapportskrivande. Jag gissar att det är något med namnet de där två har gemensamt men min uttröttade hjärna kommer inte längre än så.

 37. Magganini

  Nä hörni, det blir bara värre ju mer ni håller på. Jag har ändå svårt att släppa min möjliga blåsippa från i morse. Den kan ju i och för sig fortfarande vara den ena HB:n men den andra då? Att den har mostrar är inte värst mycket till ledtråd.
  Hm. Här får man för man har varit så stöddig hittills. Och nån röd tråd har jag inte heller sett till.

 38. Magganini

  Aha. Va’ lätt det blev nu då. Skräcken man kände för att inte kunna lösa gåtan – borta!
  Tack för hjälpen!

 39. Kråkan

  Hela dagen har jag stoppat skidor, glögg, långkalsonger, juleljus, skinka och julklappar i bilen; i morgon blir det lådbilsrally längs E45.
  Det enda jag begriper i luckan idag är att här saknas inte ledtrådar! Men jag förstår inte vad som är, och vad som inte är ledtrådar och ännu mindre vart de leder.
  Joo , kanske … …upp på läktaren förstås.

 40. Nu ser det bra ut! Hemul har förstått och zkop har bytt ut det där B:et, utmärkt. Flygbengan nös förträffligt fint också.

  Men ni vet väl att facit kommer lite sent pga. mitt glöggande under kvällen? Jag ligger verkligen efter i tidsschemat …

 41. Magganini

  Haha, nu är det nåt annat jag funderar på: Undrar om jag hade fått idén om mo(n)ster-HB:n tidigare om jag inte hade läst luckan i mobilen hela tiden, eller bara lagt den ner? Nu blev det en radbrytning på ett olyckligt ställe i nysningen… Om det inte hade blivit det kanske allt hade varit tydligare?
  Men allt kanske fortfarande är blåsippor. Kärlek, spetsar, handarbete, matte, bortom och för all del mostrar kanske leder nån helt annanstans. Gonatt.

 42. Magganini

  Hemul, zkop, Örjan och flygbengan här på slutet löste det hela åt mej. Om det inte är fel alltså. Gonatt igen.

 43. Det borde inte ha tagit mig så här lång tid att ta mig över detta vansinnets berg. Min egen moster lärde mig allt om det här när jag var ett litet barn, ju.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.