Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2022: sjuttonde luckan

Nu är det nedförsbacke mot julafton! Luslina vann lucka 15:s osynliga (grrrr) tischa inne på facitavdelningen, medan alla andra i båset tindrade med ögonen och var precis hur förtjusande som helst!

Lucka 17


Att angöra ett brott i paradiset à la Cluedo är inte lätt när man har press på sig … men jag måste försöka. 

[papperet sätts i skrivmaskinen]

”Den store amatören slog in en nolla för mycket, varefter Fredriksson fick fly sin fabrik och som en liten gumma gömma sig som gäst i sitt eget hus – huset i världens mitt, häpnadsväckande på sitt eget sätt i rök och dans.”

– Nej. [papperet dras ur skrivmaskinen och knölas ihop] På’t igen.

”Den gamle julskötaren i Kristoffers hus påminde lite om Kajsa kavat när han helt oblygt på luciafesten – med mord i blick – plötsligt ville diskutera ´Niklas och Figuren´ från 1971. Olssons – det mest omaka par man kan tänka sig – ansåg inte att det fanns anledning till oro, men valde ändå att nämna Picassos äventyr som en av anledningarna till den där Quinzes Robin Hood-inställning vad gäller sängkammartjuvens svenska bilder, som enligt alla …”

– Vilket snömos. Jag får spader! [papperet dras än en gång ur skrivmaskinen och knölas ihop]

Men … att ge upp finns inte på kartan.

[ett nytt papper sätts i skrivmaskinen]

Jag kan inte. Teskeden skramlar mot koppen och jag ångrar än en gång min ungdomliga längtan efter att komma upp mig i smöret. Vad är det för fel på min årsmodell? undrar jag där sitter och kämpar mot klockan och refuseringarna. Tiden när man kunde ta ett välbetalt knäck i en Åsa-Nissefilm för att kunna betala räkningarna och kunna köpa i alla fall ägg och äpplen, är sedan länge förbi.

– Öööh. [papperet dras förstås ur skrivmaskinen igen, tomt på bokstäver, knölas ihop och slängs i papperskorgen]


Strunta i bilden idag! Jag bara pyntar luckan lite!


Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

(Den här tabellen fylls under 24 roliga dagar på med massa länkar.)

 

Share
Publicerat iBloggen

66 kommentarer

 1. (pigga?) kristina

  Godmorgon! Försöker lura iväg tvååringen med Pettson och Findus medan jag läser luckan, men det går sådär. Han verkar inte gå med på att mamma har semester.

 2. Dina

  Morrn!
  Knappast så lätt som de första vibbarna ger så skall strax, med första kaffet, kolla och antagligen krossa drömmarna om att kunna själv.

 3. Mamsen

  Godmorgon. Rabblar hela alfabetet men verkar inte komma någonstans. Fyller på kaffet istället och glor ut genom fönstret.

 4. Brid

  Min första tanke ledde till en intressant artikel, men HB verkar det inte vara. Bara att ta nya tag.

 5. PK

  Jag blir genast misstänksam och anar ugglor i mossen. Gäst i sitt eget hus, det låter som dolda symboler. Det måste vara Dan Brown.

 6. PK

  För övrigt är min HB-gissning idag en av mina stora idoler inom sitt område. Fantastiskt duktig på det hen gör och i mitt tycke ganska underskattad.

 7. Betong-Bess

  Hoppar i hatten. I kväll blir’e partaj här på hemmaplan, så har mycket att stå i. På återseende.

 8. Nej, nej, försök inte med mig! Niklas och Figuren läste jag som barn, så den kan inte vara från 1971, för då fick jag själv barn.

 9. Katt

  God morgon! Det här var ju en smått passande HB i dessa tider. Hastar iväg för julbordpyssel (och julbord)för ett hundratal personer i huset där jag bor.

 10. M

  Idag är jag nog inte ute och cyklar utan tror minsann att min näsa nosar rätt. Men den enda ledtråd jag kan bidra med är en mig närstående namnlikhet och därtill hörande komiska konsekvenser och det är förstås ingen ledtråd för någon annan.

 11. Hemul

  Oj oj, ny lucka igen. Tyvärr har jag rätt mycket att göra idag, men jag ska försöka titta in här då och då. Bye, bye så länge!

 12. hyttfogden

  Jahapp, så var HB klart för idag och inga bekymmer med att fundera och damen på bilden säger en del. Dags att återvända till vantstickningen och att elda i öppna spisen. Från minus 21 i går kväll till minus 5 i morse – ute alltså.

 13. Ett rödgråtet barn

  Damen på bilden ser väldigt sjuklig ut tycker jag. Kanske behöver lite trolldryck

 14. Ingela

  Så många bekanta referenser åt så många håll, hur ska man bringa ordning i detta? Får grubbla medan jag tittar till ägorna i lappmarken. Bara minus 18 i dag så det ska nog gå bra med tittningen.

 15. Dina

  Check på den kollen och drömmarna intakta.
  Jaha, vad skall jag då göra denna lördag med all förfärlig fritid som dök upp?

 16. Ingela

  I den friska luften klarnar tankarna. Jag trallar för mej själv bland drivorna och minsann blir inte rösten vackrare också i kylan.

 17. Maplestream

  Brunch intagen och kaffe med grädde dagen till ära. Har nog ingen bra gissning härifrån ännu. Konstaterar dock att den onödiga bilden leder till något som fanns i en tidigare lucka. Tidigare år det vill säga. I övrigt så är jag lost. Känns som vanligt med andra ord.

 18. Ingela

  Min mor – som jag också ägnar tilltittning i dag – var förresten skolkamrat med Bert-Åke. Helt sant och påståendet kommer icke att dementeras.

 19. Håkan (hakke)

  Ah, jag hittar in i luckan på rätt dag! Det kändes som jag hade en susning vid första genomläsningen, men jag ser att sagda susning snarare stormar fram hos blandade barnsliga båsister.

 20. på a svarvar vi en juleljusstake

  på b svarvar vi en smörkråskniv att smöra kråset med eftersom nu lakcrar det på ordenteligt

  det säjer jag nu

  yo

 21. Helena

  Hen gestaltade flera av min barndoms färgstarka karaktärer. Jag associerar också till min barndoms landskap mellan de stora sjöarna. I ett av verken ser jag en namne till mig själv – en fågel med sinne för detaljer. Jag försökte förklara för min dotter att HB facetimade långt innan smartphonen var uppfunnen. Det ligger extra nära till hands att tänka på HB denna dag när näsan rinner.

 22. Ökenråttan

  embryo embryo: Jag citerar salig vännen Sven A. Hansson (Skogsgurra gillade honom) som i sin bok ’Den goda historien’ skrev att det är ’just i den kort-korta historien som det verkliga mästerskapet i historieberättandet utvecklas med hjälp av det medel som gör mästaren: begränsningen’.
  embryo 14.43 bekräftar detta .

 23. Aku

  Ho ho, efter tredje genomläsningen tror jag att polletten trillade ner. Eller förivrar jag mig och får stå med lång näsa när facit släpps?

 24. Pysseliten

  Nämen, ser inte det där ut som en halvbra ledtråd? Vad är det för något?
  /Pysse & PK på Café

 25. Ica

  Men på riktigt? När jag för första gången känner en smärre igenkänning till HB förvirrar alla kommentarer här mig till tusen. Jag fick dessutom tre meningsbyggnadsfel i förra meningen när jag skrev den första versionen. Jag skyller därmed på bakfylla utan alkoholintag och hjärndöd efter identifiering av en stycke djupfryst katt. Som rimmar på att jag vill hoppa ner i en hatt. Plommonstop.

 26. Karin 3

  Släppte taget om jakten på HB när jag hamnade på en googelsida med intressant artikel om en person med uppseendeväckande
  åsikter.

 27. Smultronblomman

  En liten googling och jag tror jag fått in en fullträff. Eller så sitter jag med en jättelik blåsippa i morgon. Bye Bye! Nu är det strax avgång till årets julfest.

 28. Örjan

  HB:s näsa -ibland långt som ett kryddredskap.
  Naturligt, med tanke på ”svärfars”nom de plume.

 29. Rosman

  Dialekt. Och så en fin sång om de lägst belägna kroppsdelarna. Det är vad jag tänker pågår när jag dricker te. Med honung i.

 30. Ninja under takåsen.

  Det var ju bara titta dit näsan pekade. När nån annan riktat in näsan vill säga.

 31. Brid

  Den ena idén torftigare än den andra avlöser varandra, nej, det där blev grammatikaliskt konstigt. Jag skyller på decemberförkylning med snuva och feber.

  Attjo.

 32. Nä, nu e re klippt. Har jobbat hela dagen och landade som en urvriden trasa i soffan utan någon som helst tankefunktion kvar. Låter som en riktig höjdare, men det gäller att samla sig för att kunna klämma ur sig något vettigt.

 33. Maplestream

  Bror min och jag har precis sippat färdigt på varsin öl, ikväll blev det en Mariestad. Kanske inte den absolut godaste jag druckit men då den är relativt billig så blev det åtminstone ett bra YPK-värde (yrsel per krona) så vi är nöjda och glada i hatten trots allt.

 34. Varit på releasekonsert och för mig var det definitivt ett sämre YPK-värde men ett högre SPK (smak per klunk)-värde. Och en kul konsert!
  Och tack vare andras klurigheter är luckan löst.

 35. Här kommer jag inrusande femi tolv, nej elva, och ska försöka sammanfatta och ha mig! Hej vad det går!

  Om någon till äventyrs inte har löst luckan: hojta till med er allra vackraste röst så kommer svar pronto!

 36. Örjan

  En av Doris motspelare, direktören, är född här i Eskilstuna.
  Min farmor Dina berättade gärna att hon, på s.k .Smörtorget sålt trädgårdsprodukter till hans mor.

 37. Eva-L

  Det var väldigt många ord, men jag förstod vartenda ett (inte minst de i båskommentarerna) och tur var väl det.

 38. Magganini

  Nä Pysse, inget fågelrelaterat alls i mitt ”ho-ho”. Möjligen om man krystar till det via ”bird” på nåt sätt … äh.

 39. Hm. Vad tror ni att Maplestreams asterisk kl. 17.51 betyder?

  (Jag har klurat så länge på den, att facit kommer lite senare än vanligt. Men det är ju ändå lördag!)

 40. Magganini

  Gräsligt! Barnsligt! Man kan väl inte hålla på och säga p*tt heller! — Jo, det kan man! P*tt!
  (Hihihi, nu är det sent!)

 41. Pysseliten

  Åh Magganini, jag tänkte på efternamnet … Förresten, vem var det som skrev om dialekten? Den är ju så underbar!

 42. Maplestream

  Ja men klockan är ju efter midnatt så asterisken kan få sin förklaring.
  *=asterisk≈Asterix som ju Bert-Åke Varg gjorde rösten till i filmerna. Han satt ju dessutom och ugglade på Hedvig Höks tak i från A till Ö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.