Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2022: trettonde luckan

Den elfte luckan fick sin HB-lösning, Niklas fick en dubbeltröja och donerade den till embryo, som därefter höll ett ystert tacktal. Ibland vill man ju bara stanna kvar i dåtiden – till exempel hänga kvar i en gammal facitlucka.

Men vi går vidare. Och i den här (jag beklagar verkligen) finns faktiskt fler villospår än ledtrådar.

Lucka 13Men en onödig bild ska vi ha ändå! Bara som pynt kanske?


Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

(Den här tabellen fylls under 24 roliga dagar på med massa länkar.)

Share
Publicerat iBloggen

95 kommentarer

 1. Jahaja. Det verkar inte vara den heliga Lucia från Syrakusa iallafall.

  Snygga bussar. Dags för lite kreativt arbete, tror jag.

 2. Hemul

  Inte precis chick lit, va? Men det får mig att associera till en irländsk familj med fem döttrar.

 3. M

  Efter att helt ha tappat tempot och inte alls kunnat engagera mig i kalendern återkommer jag på själva lucia-dagen och ger mig in i leken igen. Hej allihopa! Trevlig Nobel-inbjudan till Lotten. Den är verkligen ett smycke i vinternatten som vi har längtat efter ända sedan Wuhan fick dåligt rykte och vände allt upp och ner. Wuhan, förresten, var ligger det exakt? Ja, österut, men östern är ju jättestor och avståndet jättelångt. Bäst att ta med en clementin (eller är det mandarin, vad är skillnaden?) som färdkost för de fortsatta funderingarna innan detta uppdrag är fullföljt.

 4. Betong-Bess

  Idag tillåts inte mycket tid till kalendrande. Jobb, jobb, jobb, poker, julbord, nattinatti.

 5. Dina

  Visste ni att First Lady inte får lön fast hennes jobb är en del av etablissemanget?
  Letar vidare …

 6. hyttfogden

  Min granne har en husbil och varje vår rustar han den och hustrun lagar mat i en vecka och sen far de Sverige runt i flera verckor och besökrer sina släktingar. Men hunden får stanna hemma.

 7. Eva-L

  Alltså, jag kan?! Första av den här typen jag läste, oklart varför. Jag var knappt född när hen dog och tror inte det har var nån direkt revival, men kanske en folkbildande bibliotekarie såg chansen att sprida lite kultur åt mitt håll?

 8. Håkan (hakke)

  74 är ju ingen åldern på en häst, bra jobbat Charlotte! Det står inte på förrän du får en inbjudan att sommarprata efter det här. (Sitter några timmar på CDG med gratis wifi, sedan missar jag tyvärr alla klara ledtrådar under kvällen.)

 9. PK

  Och där föll även den sista ledtråden på plats. Jag förstår nu vad mina medbåsister hintar om. Själv säger jag bara orange är det nya svart.

 10. Håkan (hakke)

  Men var det inte någon författare som skrev en bok om hur frimurare sökte den där pyramiden på dollarsedeln? Kanske Översättarhelena borde gissa samma som PK idag! 🙂

 11. Nä, Lotten med tio dollar, eller ten bucks som dom säger over there, kommer du inte långt om du ska muta dig in på nobelfesten. Eller är det rentav bara en dollar? Då ÄR det omöjligt.

 12. Örjan

  Nobeldagen 2038.
  Lämpliga pristagare Fysik?
  De som löste nödvändiga tidsproblematiken innan dess.

 13. Ökenråttan

  Lille M. och jag har hittat HB. Det ska ske före lunch annars går vi och hänger oss. Lille M., som är estetiskt lagd ,hittade ett förnamn och jag, som är en rå materialist, hittade efternamnet.

 14. PK

  hakke, du är något på spåret.! En konspiration, hemliga och mystiska symboler och en vacker och intelligent kvinna som hjälte, det är klart att det är Dan Brown!

 15. morran morran var är farrefarrans gammela frakc det undrar jag nu

  yo

  åh den har julgrannen lånrat: han grillar att klä sej fin: men vad ska du med en frakc det undrar jag nu

  den prasslar nog bra till tetröjan jag har fått i julklapp av niklas det säjer jag nu

  yo

  jaha jag troddre du troddre skulle grå på nobelblanketten det säjer jag nu

  nej inte jag inte: lertråden bjudrer in lotten okcså det är hon värld: dom här lukcrorna är kryptiska som skälva grälativitetsteorin det säjer jag nu

  yo

  det låter bra embryo blanketter är ändå himmela krångeliga med allt sånt där fylleri det säjer jag nu

  yo

 16. Magganini

  Dagens mission, förutom att förjaga de sista resterna av covidden ur halsen: att hitta på en klyftig ledtråd när man tror att man är klar med luckan. Det brukar ju nästan vara det svåraste.

 17. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Alltså, jag är rätt nöjd med att vara född i Sverige, men att kalla mig patriot känns ändå som att ta i.
  Luckan har jag för övrigt ingen aning om.

 18. hyttfogden

  När vågorna svalla mot Björkens strand
  Då står jag på land
  och tänker på tider från svunna dar
  något flottare rim jag nog inte har.

 19. Håkan (hakke)

  Jag tror fogden i hytten
  glad i håg klarat pytten,
  och för det fanns det fog
  när hon åt sin o log.

  Näe, jag har nog inte flottare rim och reson heller. Går nu in i flygplansläge, glad i hågen över båset finurligheter.

 20. PK

  Flp 35 Draken byggdes på sin tid i Linköping. Byköping är en fiktiv stad. Fällknivar hör ihop med Eskilstuna. Men det funkar ju inte. Men om man tänker fällkniv och barberare, så kanske… Barberare använder ju även kam och Sax! Dragbasuner, det är ju Agaton i luckan idag!

 21. godiva

  Åh! Framförallt vilket konstnärligt verk! Cred!
  Lite roligt också att 2038 kommer vakna imorgon och undra vad som hände på Google Sverige på lucia 2023! Det var på tiden.

 22. KerstinB

  En gång när min mormor var ung, fast gift med min morfar prästen och tvåbarnsmor, utförde hon anden i glaset med sina väninnor. När det var hennes tur viskade hon ”Var kommer jag att bo nästa år?” i glaset. Svaret verkade mest vara rappakalja, det var q med, och w eller kanske z, i en tungvrickande kombination. Morfar blev inte alls nöjd med mormor när hon berättade om det, han var ju som sagt präst och det här var nog alldeles för vidskepligt för honom. Men det märkliga var, att året därpå bodde de verkligen på en plats med det där märkliga namnet. De fick återvända därifrån lite tidigare än tänkt, pga händelser, men de hann få ett till barn där. Sen flyttade de till Smedjebacken och fick min mamma.

 23. Karin 3

  Hur jag än stryker och stryker blir det inte slätt.
  Det onödiga pyntet stör. FIFA med planer på kupp i Asien 2038 blir säkert svårsmält.
  Lessen men ger mig själv tillåtelse att spamma.
  Luciaglädje till er alla i bästa, finurligaste båset.

 24. Tror inte det skulle funka heller, Niklas @11:47. Jag har hört att Nobelkommittén har skaffat en sån där skylt som det sägs att Harry S. Truman hade på sitt skrivbord.

 25. Pysseliten

  Karin 3, spam kräver i alla fall minst två inlägg. Nu ska jag försöka lista ut varför Lottens inbjudan är så skrynklig. Åtminstone Gunilla von Platen fotograferade sin inbjudan (?) och lade ut på Linked In. (Det kanske var programmet, entrén eller sånghäftet – eller alla tre!)

 26. Nu är det så tokigt att jag inom bara några minuter kommer att åka till Köping för att kolla på en basketmatch, och därför måste lämna er vind för våg ända till kanske kl 22-ish!

  Men jag ser ju att det är rätt tomt uppåt läktarn. Jag ställer fram en flaska glögg och lite pepparkakor samt en pionbukett åt er så att ni känner er hemma och kan luta er tillbaka i väntan på att lösningen rullar in.

 27. Dina

  Vaddå tom läktare? Jag är där och kommer nog där förbli ett bra tag till så tack för blommor och förtäring. Tror jag sätter på lite musik också medans jag letar vidare. Kanske med någon fransk chanson sångare …?

 28. Maplestream

  Lotten hoppas du kan ropa ett litet försynt HEJJA UPPSALA! från mig. Om du håller läktaren varm där så bjussar jag på glögg på vår egen läktare. Jag sitter längst ned ty jag har nära till planen.

 29. Ökenråttan

  Håkan (hakke), är det Colombia du reser till? Inte Colombo i Sri Lanka? Colombia – dänna ha ja vurti. Oroligt land. Ta hand om er och se upp.

 30. Mamsen

  Jag får borra ner huvudet mellan axlarna, sparka lite på däcksidorna och bege mig till läktaren. Jag var nog helt fel ute.

 31. Niklas i Göteborg

  Jag gillar när andra människor är smarta, och det finns andra som är ungefär så smarta som jag. Därför känns det inte så ensamt i båset med min kopp the efter en iskall cykeltur. Kanske framåt 23.45 kan jag förstå.

 32. Så går beslutsamhetens friska hy
  i eftertankens kranka blekhet över …

  Villospår, sa hon, båsmor. Så de där fint utplacerade lettrådarna leder kanske inte alls till fjärran land. Pärla, dollarsedel, hundraårsjubileum, patriot och en i efterhand planterad pion… Klättrar upp på läktar’n en stund och funderar.

 33. Maplestream

  Ökenråttan-det är jag som reser till Sri Lanka inom kort. Den 21/12 för att vara exakt.

 34. Magganini

  Ja, Karin, jag känner allseles som du. Här har man rent bestämt vem som är HB, och så kommer det en massa lettrådar hit och dit som man inte alls får in i lådan.
  Men nu, din fina sammanfattning föll i god jord hos mej i alla fall, tror du inte att vi ska hållas nere på planen och roa oss i alla fall?

 35. Min dotter har också en väldigt massa namn. När hon var tio kom vi på att vi inte hade haft någon namnfest för henne, som vi hade haft för alla de andra barnen och för att ha anledning till att hålla en fest klämde vi in ett till namn, bara sådär. Man har ju insett numera att det inte är så praktiskt vid officiella inbjudningar och kallelser, men hon har åtminstone bara de namnen, inte några pseudonymer, eller utländska varianter.

 36. Kråkan

  Det gick ju så bra några dagar men nu kommer jag ingenstans. – Utom upp på läktaren då, där som vi brukar ha så trevligt.

 37. Helena

  Punkten att hitta HB utan att läsa en massa lettrådar kan inte bockas av på min bucket list den här gången heller.

 38. (pigga?) kristina

  Hej hopp i hatten. Har undervisat i fonetik hela dagen och har inte mycket kvar i hjärnan för kalenderkrumbuckter.

 39. Säger du det, Magganini, föll de i DEN goda jorden, vad kul!
  Och nere på planen är det kinaschack, ser jag – pass för att ha rött eller förresten blått. Eller grönt… Äsch, jag tar hela regnbågen.

 40. Pysseliten

  Alltså, så lite luck- och båsläsning idag, men om min första intuition stämmer, så har jag läst en bok av HB. Om ett arrangerat äktenskap och den kärlek som växer fram i det. Jag var inte så gammal, lite romantiskt lagd, så den föll mig i smaken. Likt de där moderna konstverken som alla tycks pyssla med nuförtiden. Lite meditativt, sägs det.

 41. Ica

  Jag kan på något sätt koppla in det där jäkla pärlörhänget med sedan en dollar med illuminatipyramiden och allseende ögat och tidsepoken slänger mig handlöst av planen. Jag känner mig frilägesutvisad och sur över förmågan att inte se skogen för alla ben.

 42. Pysseliten

  Nu har jag kollat upp det Ökenråttan 21:22. Då uppfann DuPont nylonet. Eller menade du inte strumpbyxbranschen?

 43. Karin 3

  Ok! Menade med spam att allt är bara svammel som jag skriver. Efter att jag vandrat runt i googelvärlden och fängslats av läsbara texter och bilder har hjärnan blivit övertänd och bränt ihop. Inte den minsta lilla lettrådsfjutt kan levereras. Två inlägg. Spam!

 44. Rosman

  Fattar till slut. Har dock inte läst ett Jooooota av HB. Men med stort S, pärlemor och dollar så trillade Nobelpriset ner till mig till sist. ❤️

 45. Pysseliten

  Jasså ÖR! Du menar den 100 år innan Lotten får gå på fest?
  Den utan stumpbyxor kanske man kan säga.

 46. hyttfogden

  Men hur dum får man vara, nuuuu gick det upp ett ljus. Jag hade ju några av böckerna i nästan sönderläst tillstånd en gång och så trodde jag att det var en annan HB som stått framför vår konung på den tiden och fått sitt pris. Man kanske kan säga att det var hål i min bucket så det rann inte till förrän nu. Uj så skönt, nu kan en gå och lägge sej. Fast vem tusan är den där karln på bilden.?

 47. Pysseliten

  Nu är väl klockan kanske 22-ish? Ska en hålla sig vaken till midnatt or not?
  Not. Jag måste upp i ottan imorgon.
  Hyttis, det är Mel Gibson i en film som heter Patrioten (kan man skriva 22:18, eller hur?!)

 48. Christine

  Ja, inte hade jag kommit på det själv, ens om jag hade hunnit in tidigare än nu, men med hjälp av båsets stjärntydare kan också jag se ljuset!

 49. Ingela

  Hastar in i båset på kvällskvisten. Har tillbringat större delen av dagen i telefon med Telia, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och facket. Samtliga blodtryckshöjande institutioner men det är ju bra eftersom jag har något lågt blodtryck till vardags.

  Dagens HB läste jag ungefär samtidigt som Ehrenmark- och Maria Lang-böckerna. Hade s a s en bred smak eller så var jag inte så noga. Bokstäver tryckta på sidor var mitt kriterium för litteratur. Jag tror att jag fann jag dessa pärlor i farmors bokhylla. Innehållet var nog över min horisont men jag minns att jag tyckte det var fascinerande berättelser.

  Men nu blir det mindre intellektuellt krävande kultur. Har ni sett att Skilda världar, den fina gamla nittonhundratalssåpan, repriseras i fyrans playtjänst?

 50. Maplestream

  DubbelHurra! Nu kan även jag ta sista steget ned från läktaren. Helt plötsligt så tjongade det till i hinken. En ny bekantskap ska tilläggas. Så mycket det står om HB att läsa. Varför har man (jag) aldrig hört talas om henom förr? Det kan ju inte ni veta förstås.

 51. Mamsen

  Ahhhhh där satt den. Jag var inne på det tidigare när jag scrollade runt bland gamla pristagarlistor men zoomade ut eftersom jag själv inte läst något av hen. Ja, nu får jag ihop kommentatorbåsets lettrådar, trots att det ett tag kändes som om ni kastade pärlor åt svin. Tack från lilla grisen.

 52. Ökenråttan

  I vår hylla finns en självbiografi av HB. Lille M. minns en följetong om hans storasystrar och Mamma läste.

 53. Katt

  Kom att tänka på när jag var liten och bodde hos farmor och farfar (pastor) och det ofta kom familjer som skulle resa iväg och missionera i andra delar av världen. På små barns vis frågade jag varför och fick svaret att gud hade kallat dem. Blev mycket orolig över att gud plötsligt skulle säga att jag eller någon i min familj måste resa iväg till något annat land långt bort. Kan vara en anledning till att det där med religion inte föll i så god jord hos mig

 54. Hade ingen aning om att HB existerade eller hade ett sånt vidsträckt liv. Men sen så! När jag läst en massa lettrådar i båset kom jag på det.
  Antar att aspartam inte fick förekomma i nästa generation som inte gick ut på gödselstacken som Lotta.

  Men du måste nämna nobelmedaljen i facit. Jag snöade fast där ett bra tag. Vem är gubben? Jag tycker mig känna igen honom.

 55. godiva

  Men åh, jag har gått hela dagen och ängslats över the big bang 2038, det har tagit sin tid, och det ända jag har kommit fram till är att det måste handla om ett helt annat anno. Nu ska det plöjas ledtrådar i rekordfart i båset här, längtar efter den där härliga känslan av att stirra rakt fram när slanten ramlar ner, och inse att 1: jag började nysta inte bara i fel ände utan helt galet nystan, och 2: Herregud så belästa och snabbtänkta alla är! Som alltid!

 56. Ninja i Lopplådan.

  Nu e klucka fyra minutrar öfver. Facit, mitt förstånd för ett litet, litet facit.

 57. […] graden av förståelse. Flera olyckliga båsister satt och frös uppe på läktarn hela luck-dagen – medan de andra sprang omkring nere på Julkalenderplanen och skrattade. Godiva och Christine […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.