Hoppa till innehåll

Facit till lucka 9 heter lucka 10 (Lilla Julkalendern 2022)

Ujuj, här var jag och rullade hatt hela fredagskvällen medan alla i båset jobbade hårt med lettrådar och delfiner samt städer på Sri Lanka. Och sedan fastnade facitet i vinkelvolten eftersom jag helt sonika somnade. Men nu!

Klatjofs, sa det i ottan när Flygbengan med en fiffig akronym visade var skåpet skulle stå:
– Idag skall zkop och jag ut och långköra i vinterväglaget. Som tur är har vi ACC (adaptiv farthållare) i bilen så det ska nog gå bra.

(Själv påmindes jag där och då om att inte blott hakke vill ha inledande gemen. Även zkop är på det viset.)

Pysse länkade till Asimovs prat om framtiden, medan Hemul listigt nämnde både Hal och 2001:
Hm. En hal typ kan man tro, men ändå en av favoriterna från min ungdom, för sådär tjugoett år sen … eller kanske lite mer, när jag tänker efter.

Örjan lutade sig mot ledtråds-Ninja-Malin:
– Undrar vart Ninja flyttar idag?

Magganini höll inte med mig alls:
– ”Googlingsvänlig” sa hon. Hmpf. Jag som konstaterar att det här var osedvanligt googlingsomöjligt.

KerstinB, Smultronblomman och Magganini var där med dykningsassociationer (eftersom HB var dykfantast), medan Ardy nämnde verket som på ett lurigt sätt nämns i luckan (”Möte med Rama”):
– Rena rama…. igenkänning från yngre år.

Jag kan ha fel, men det känns som om alla till slut faktiskt var på banan! I så fall: hurra!!! (Om jag misstar mig, får ni gärna berätta om era blåsippor i kommentarerna.)

Men nu till svaret! Nittioåringen, som mycket väl kunde ha klivit ut ur fönstret, var matematikern och fysikern samt 2001-författaren som de flesta faktiskt känner till på något sätt.

HB långt innan han skrev manuset till Stanley Kubricks ”År 2001 – ett rymdäventyr”.

Arthur C. Clarke (1917–2008, inte 1987 [se nedan]) heter enligt mig just så. Men hu, vad svårt det var att hitta information om honom i de gamla tidningsarkiven. På SvD.se/arkiv och DN.se/arkiv ploppade blott tre artiklar ur modern tid fram. Jag testade mig fram och konstaterade att karln i svenska medier under hela sin livstid omväxlande hette

 • Arthur Clark
 • Arthur Clarke
 • Arthur C. Clarke/Arthur C Clark
 • C. Arthur Clarke
 • C. Arthur Clark
 • Arthur Charles Clarke.
”Äsch, vi kan väl flytta på C:et – vem bryr sig liksom!?”
Okej, detta var ju fantastiskt 1946! (Men på 50-talet sa Clarke lika självklart att 1980 var ett realistiskt år för en månfärd.)
DN-kåsören Sander nämnde med jämna mellanrum Arthur C. Clarke på ungefär detta sätt.
Ni ser – så sent som 2008 skippade man mellan-C:et!

Jag trodde förresten att jag hade hittat ett scoop. Men nej. Överallt nämns att Clarke blott var gift en enda gång, att han var gay och att han inte hade barn. Och så stöter jag plötsligt på detta i N.Y. Times arkiv! Är det månne en hemlig fru som har dött?

Men tyvärr, nej. Den där Arthur C. Clarke som förlorade sin fru 1944 var tyvärr inte den som är dagens HB, utan en annan med samma namn. Ah well.
Men ibland gissar siaren riktigt, riktigt bra! (SvD 1961.)
Gamle Arthur hösten 2001, när han anade att han ju var inte var odödlig.

För först utbildade Arthur C. Clarke sig (matematik & fysik), sedan tänkte han till och började sia om framtiden – som han såg den. (Faktum är ju att framtidsutsikter inte är särskilt intressanta förrän de jämförs med nutiden kanske 40 år senare.) Bilden här ovan är från en filmsnutt från november 2007, och det är rysligt intressant att lyssna på medan man försöker läsa boktitlarna i bakgrunden. Själva lucka 9 tillverkades med tanken att Arthur C. Clarke satt just där och regisserades av en stingslig människa som tyckte att Clarke var ostyrig på så här på gamla dar. Och alldeles för rolig; vetenskap är ju inte kul.

Här kommer ett klipp från 1964:

Vår HB har fått ge namn till steroiden, nej asteroiden ”4923 Clarke”, och denne gigant har även gett sitt namn till  dinosauriearten Serendipaceratops arthurcclarkei.

– No big deal, tyckte Clarke, men jag tror att han hoppade av glädje på insidan.

Men hur var det nu med hans dödsår?

När vi redaktörer på Nationalencyklopedins redaktion runt 1989 kämpade på som värst med dölinjerna och faktiskt hade tagit oss igenom intervallen a-ale, alf-ano, anp-ass, ast-bau, bav-bog, boh-bru och brv-car, var vi inne på cas-cob. Men i artikeln om Arthur C. Clarke blev det under all nattlig övertid fel. Vi tog död på honom:

Nationalencyklopedins tryckta bok – och jaaaa, så här ser det fortfarande ut i den.

En granne till Arthur C. Clarke ringde plötsligt till redaktionschefen på NE (innan vi hade upptäckt felet) och sa att han – Arthur – i alla fall på håll såg helt levande ut.

Tyvärr kopierade sedan redaktörerna på Bonniers lexikon felet utan att kolla i rättelsebladet, så dödsfallet höll nästan på att bli sanning. Inte nog med det – sedan kom även Lexikon 2000 och skrev av samma fel:

Lexikon 2000. Och jaaaa, även här gäller det faktum att boken fortfarande ser ut så här eftersom det ligger i tryckta böckers natur att de inte kan uppdateras och korrigeras.

Men nu har vi väntat länge nog! Tänk att stå här i morgondiset och röra bland lapparna i stopet. Jag drar en och på den står det … (den där ellipsligaturen är inte mycket till trumvirvel) … (så därför tar vi en till) – Pysseliten! Den osynliga t-shirten är dock fortfarande jätteosynlig!

Lucka 11 kommer i ottan (nåja, kanske vid halv åtta) på söndagsmorgonen!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

24 kommentarer

 1. Kråkan

  Grattis Pysse!
  Nu börjar vi vakna tiĺl liv här i båset efter en lång odyssé bland stjärnor och sömngrus.

 2. Dina

  Eftersom scifi egentligen inte är något jag är superintresserad av så kändes det bra stt sitta på läktaren. Fast jag har läst både 2001 och uppföljaren. (2010 tror jag, mycket konstig!)

  Hann bara en liten googling på morgonkvisten och lärde mig att Kapten Zoom har en tennisspelande namne.

  Grattis Pysse!
  Trevlig Nobeldag alla. Tror jag har övertagit Kronprinsessans förkylning. Hade kunnat lettråda jähättemycket idag. Men vad är väl en Nobelbal på Stadshuset? ( Ni vet väl att en båsist skall dit?)

 3. Karin 3

  Grattis Pysse ! Jag var över övertygad om att Stanley Kubrick med sin noggrannhet och Bryt
  för omtagning. Garderade i min övertygelse och bortsåg från vissa detaljer som ledde till HB

 4. Ökenråttan

  Nu är du för svår, Lotten! hälsar Lille Maken.
  För egen del hittade jag David Bowie. ALLT stämde, som vanligt: 4923 var numret på ett berömt foto av honom, finns en dinosaur döpt efter honom, ’Space Oddity’ känner vi till,
  ’Ashes to ashes’ likaså och ’Stepping stone’ dök också upp och som pricken över i fanns en sri lankesisk musiker i hans band. VA SÄJS?

 5. Väldigt kul (faktiskt gogglingsmöjlig) lucka och intressant facit. Han fick ju rätt många rätt om framtiden. Min ledtråd (inte särskilt elegant eller hjälpsam) kom aldrig iväg, för jag knåpade ihop den på tunnelbanan och innan jag skickat den upptäckte jag att den specialbeställda födelsedagspresent som jag just hämtat i Vasastan blivit kvar på Odenplan. Den var nämligen stor och platt och alldeles lagom att lägga upp på en av de där höga papperskorgarna som ett bord, där jag kunde plocka upp mina ägodelar ur handväska och fickor för att leta fram SL-kortet och just som jag hittat kortet och rafsat tillbaka allt i väskor och fickor kom mitt tåg så jag skyndade mig ombord. Jodå, det platta paketet låg kvar. Och ledtråden behövs inte längre.

 6. Brid

  Jodå, allting ramlade på plats efter lunch. Grattis Pysse!

  Fast skilj mellan steroider och asteroider, Lotten!

 7. Ingela

  Säger som zkop, otroligt många båsister som varit i Sri Lanka! Det är inte så ofta som man träffar på folk som varit där. Jag vill också åka tillbaka nån gång men det får gärna bli stabilare läge, om det nu nån gång blir det.

  Har inte läst Clarke, scfi och sånt är inte min grej. Men jag har en god vän som är väldigt lagd åt det hållet och som anser att 2001 är den bästa filmen nånsin. Själv skriver han böcker som är så långt från rymden och framtiden som man kan tänka sig, historiska romaner i norrlandsmiljö.

  Grattis till Pysseliten!

 8. Pysseliten

  Tjoho!! Tisha 2022, alltså. TACK!
  Men luckan var svår och jag är helt fascinerad av att PK lyckades skilja på ACC och Bowie – bra där Ökenråttan!

  Jag såg förresten Scanias tre framtidsscenarior som de använder för att ta fram sina strategier. Tillspetsade såklart, men intressanta! Fick också veta att ett tidigare framtaget scenario slagit in – pandemin. Man måste ha både fantasi och framtidsvisioner för att utvecklingen ska gå framåt.

 9. Haha, tack för påpekandet om den absolut roligaste felskrivningen hittills i år!
  Asteroiden har nu fått ett betydelseskiljande a pålagt nu!

  PK: När jag läste din kommentar om Stålmannen tänkte jag långsamt: ”Jaså, hur i hela friden fick han till den kopplingen, Stålmannen, tssst, har ju inget med julka… aaaaaaaah. Det har han ju.”

  Seg som full av kola i skallen var jag!

  Och JA: Översättarhelena, allas vårt Julkalenderorakel, ja hon är på Nobelmiddagen idag!

 10. Magganini

  Oh, den känsla av klarhet som uppstår när den blanka polletten landar! Ploink!
  Den här gången var det Rosmans kung i kombo med bilden, och så Ingelas prat om dubbelt C som släppte spärren.

  Grattis Pysseliten!

 11. Kråkan

  Bravo ÖR, dubbel HB i lucka 9 också!

  Så synd att ínte tischorna är klara. Översättarhelena kunde ju haft en i kväll.

 12. hyttfogden

  INGELA vem är denna din vän som skriver historiska romaner i norrlandsmiljö? Jag är mycket intresserad av historia.

 13. Håkan (hakke)

  GRATTIS PYSSE!!! Jag hade ingen tid och ingen aning, jag läste möjligen någon bok av HB, aka ACC, i tonåren och Kubriks filmatisering har jag ju sett (den fick mig att drömma om att spela pukor i ”Also sprach Zarathustra”) men jag höll läktarplatsen varm igår. Trots fina vinkar av de båsister som inte rasslar med juveler i Stass-huset.

 14. Hemul

  Grattis, Pysse!

  Om nån undrar vad jag svamlade om för plats igår så föddes ACC i en liten stad som heter Minehead, men som för mycket länge sen tydligen kallades Mynydd.

 15. Tack, Hemul, för klargörandet! Mynydd käns som en plats att besöka om inte enbart för namnets skull!

  För övrigt sitter jag och funderar på klänningarna i dagens Nobelprissändning. Men ingen Översättarhelena har sett svänga sina lurviga. Än.

 16. Grattis Pysse!
  Igår var jag upptagen med barnbarn och hann inte alls. Jag var som hastigast inne och fattade ingenting, skrollade lite i båset och såg att någon hintade om ett engelskt skomärke utan c och e vilket jag jag fick till lark. Vi kan väl bara säga att jag inte kunde komma på någon lärka i hastigheten.

 17. Ingela

  Niklas: Jag menade förstås Clarks, men utan det extra C:et i mellannamnsinitialen och e I slutet som Arthur hade. Försökte redigera kommentaren och lägga till nåt om genitiv-s:et i skofabrikatet men det gick inte. Ursäkta om jag virrade till det för dej. Eller inte, förvirrade ledtrådar är väl helt i sin ordning.
  Hyttfogden: Åke Lundgren heter min vän. Hör av dej om du vill ha lästips. Lotten har min mail.

 18. Vovamomo

  Bara att konstatera att det här är för svårt för mig, varje dag.. jag är väl för gammal och mossig.Men det är ju för svårt för fingrarna att låta bli, att slå upp Lotten varje dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.