Hoppa till innehåll

Lilla Julkalendern 2022: nionde luckan

I lucka sju nynnades det alldeles fasligt, och ibland var båsmedlemmarna listigare än jag (hej Zkop). Och ibland blev det proppfullt uppe på glöggläktarn – men det är trevligt det också. I facit förärades Dammråttan en osynlig tischa (åh, vad den tar lång tid på sig!) och alla nynnade vidare ända tills solen gick ner!

Men nu går vi direkt vidare till nionde luckan, som förmodligen inte får nåt facit förrän bortåt gryningen på lördag morgon eftersom jag ska ut och rulla hatt ikväll!

Lucka 9


[klickklickklick … skraap … knaster …]

– Jag börjar då va?
– Jupp.

[harrrrkll]

– Hej allihop! Jag närmar mig just nu min 90:e födelsedag och då är det förstås dags att summera lite. Som den obotiliga optimist – och dinosaurie – jag faktiskt är, har jag ett par önskemål inför framtiden. Det är svårt att sia, och då särskilt om framtiden, men jag är fascinerad av den, och kan inte sluta fantisera om den. I framtiden spelar avstånd ingen roll; vi kommer att ha omedelbart kontakt med människor oavsett om de befinner sig på Sri Lanka eller i London. En uppfinning kommer att kunna göra kopior av allt!
– BRYT!
[med amerikansk accent] Vi kommer bara att resa för nöjes skull, inte i tjänsten.
– BRYT!
– Jag gjorde ju det.
– Vi har redan kontakt med alla var de än befinner sig. Vi behöver inte längre åka på tjänsteresor. Och 3D-skrivarna fins överallt.
– Oj, förlåt! Är det redan den 11 september 2077 så att vi ska förbereda oss på ett stort eldklot i skyn och a…
– Nejnejnej, det är 2007!
– Åh, jag som trodde att det var 1964 nu. Sorry. Då fortsätter jag – vi är alltså mitt i 2007?
– Slutet av. Action!

[harrrrkll]

– Vi människor är just nu bara en så kallad ”stepping stone” mot högre civilisationer. Men då måste vi sluta använda olja och kol, och det är bråttom. Sluta kriga! Studera matematik och fysik och språk! Och alla lärare borde bytas ut mot robotar!
– BRYT!
[med singalesisk accent] Vår förmåga att upptäcka bra saker slumpmässigt är f…
– BRYT sa jag!
– Jamen vaff… jag gjorde ju det.
– Detta är tagning nummer 4 923 på ett ungefär. Du måste hålla koll på vad du säger och i vilken ordning vilken framtid kommer. Skippa humorn.
– Men har jag nämnt att vi borde tämja apor och delfiner så att de får jobba åt oss, fast om de då går med i facket och kräva medb…
– Äh. Vi tar fem minuters paus!

[klick]


Nä nu blommar löken. Vad är det här för skräpbild?


Lucka 1 och dess facit. Lucka 13 och dess facit.
Lucka 3 och dess facit. Lucka 15 och dess facit.
Lucka 5 och dess facit. Lucka 17 och dess facit.
Lucka 7 och dess facit. Lucka 19 och dess facit.
Lucka 9 och dess facit. Lucka 21 och dess facit.
Lucka 11 och dess facit. Lucka 23 och dess facit.

(Den här tabellen fylls under 24 roliga dagar på med massa länkar.)

Share
Publicerat iBloggen

89 kommentarer

 1. Dina

  Jag vet att Mel Brooks käkade persikor, eller nåt liknande, för att bli 2000 år gammal, men det här … Ingen aning.
  Läktaren, here I come!

 2. PK

  Jag tror att jag ser en superhjälte. En som kan få rost i kallingarna. Eller är det en fågel? Eller ett flygplan?

 3. Karin 3

  Ja, Lotten , min första tanke .
  Nu gäller det att stöka över nödvändigheter, som att snyta mannen och ge honom en Alvedon.

 4. flygbengan

  Idag skall zkop och jag ut och långköra i vinterväglaget. Som tur är har vi ACC (adaptiv farthållare) i bilen så det ska nog gå bra.

 5. Pysseliten

  Jahaja, först ge mannen en snyting och sedan goggla! (Tror Karin 3 är på hugget idag!) Tack för pepp, jag ska nog ta den!
  Tipsar så länge dokumentären med Asimov – det är lite tillbaka till framtiden när han med hjälp av AI (med artificiell intelligens återskapad) förutspår vår tid.

 6. Kråkan

  Det har snöat. Så här blir jag stilla på min plats med utsikt över världen idag.
  Men det är klart, man kunde ju ge sig av på en skidodyssé …

 7. LarsW

  Jag, nörd, kunde det på första stycket! Den här är förärad med ett välförtjänt nummer.

 8. Annapanna (ny i båset för alltid)

  Hoppar upp på läktaren och har inga aningar och inga ledtrådar.

  Måste däremot dela med mig av att en yngling nyss passerade mig med en basketboll i handen, medan jag läste!

 9. Ingela

  Så kom den, fatta-noll-dagen. Men ”obotiliga”? Alltså inte nån som röjer upp i våran kanal.

 10. Hemul

  Hm. En hal typ kan man tro, men ändå en av favoriterna från min ungdom, för sådär tjugoett år sen … eller kanske lite mer, när jag tänker efter.

 11. Niklas i Göteborg

  Om ditt hugskott stämmer och passar bra, men visar sig dra åt två håll och du sen inte fattar nånting när du läser om luckans text igen. Då vet du att snart är det jul.

 12. Ingela

  Eller… Kanske ändå… Jag har ju varit i båda de där länderna, flera gånger dessutom. Första gången jag var i England köpte jag ett par snygga skor av klassiskt brittiskt märke och kände mej så märkvärdig, trots mitt annars välkända ointresse för mode.

 13. Clear as mud. Hoppar i hatten och hoppas jag har tid att fundera efter lunch. Fortfarande kall om händerna efter att ha frostat av frysen.

 14. PK

  Sri Lanka nämns i texten. Pysse och jag var där härom året. Ett i många avseenden fantastiskt land. Där finns rester av en över 2000 år gammal högkultur. En av stuporna var på den tiden, enligt forskningen, världens tredje högsta byggnad. Men man kan även äta gudomligt goda frukter, titta på vilda elefanter eller bara sola och bada. En kollega till mej var där med sin sambo för att surfa, långt söder ut på västkusten. På östkusten lär det vara ett paradis för sportdykare. Efter några veckor på ön så började kaffedrickaren PK dricka te. Och gör så fortfarande mellan varven. Förrådet av te som vi tog med oss hem verkar både stå sig och räcka hur länge som helst.
  Om jag vill åka tillbaka? Ja gärna någon gång i framtiden.

 15. Magganini

  ”Googlingsvänlig” sa hon. Hmpf. Jag som konstaterar att det här var osedvanligt googlingsomöjligt.
  Jag kravlar upp på läktaren, och där blir jag nog kvar ett tag.

 16. Ökenråttan

  Brid, även vi ha precis frostat av frysen … Hänger det i hop med luckan kanske? Hur, i så fall.

  Hej du, LarsW. Du jobbade på SVT, ellerhur?

 17. Maplestream

  OT: till Sri Lanka åker jag och familjen den 21a december. Det ser vi mycket fram emot. Hoppas på en liten gnutta Wi-Fi ett par dagar så jag får hänga i båset även de sista dagarna.

 18. Magganini

  Men vi frostade ju av frysen i tisdags. Blir jag hjälpt av det eller var det för tidigt?

 19. LarsW

  Ökenråttan: Jag jobbade på SR, men hade en namne på SVT. Vissa förväxlingar förekom. (Lotten gjorde för övrigt ett studiebesök hos mig på ett SPEX, Sportextra dårå)

 20. Ingela

  Håller med PK och avundas Maplestream. Hade gärna besökt ön igen. Tror mej ha förstått att Rosman och jag har gemensamma intressen därstädes. De brittiska dojorna kan möjligen vara en ledtråd, men utan dubbelt C och finalt e.

 21. Vet ni om att jag har en egen AI? Den är snäppet vänligare än en del andra men en annan AI (en textgenerator på vilda webben) sa så här om den (och mig):

 22. KerstinB

  Jag skulle vilja kunna dyka, och så skulle jag vilja hitta något superspektakulärt under en dykning. Kanske ett sjunket skepp fullt med skatter, ett sjunket tempel eller någon dittills okänd undervattensart av något slag. Men allt sånt är väl redan gjort antar jag.

 23. PK

  Nu inser jag att Depeche Mode och Yazoo kan vara ledtrådar men att Motörhead och AC/DC kanske inte är det. Eller är det tvärt om? Jag garderar med Dan Brown.

 24. Magganini

  Det kom en pollett farande från rymden men jag var tvungen att äta lite lunch innan jag nu glad och nöjd dyker ner på planen igen.

 25. Ökenråttan

  Spanar för fullt på LarsW:S TRÅDAR.
  PÅ SRI LANKA VAR LILLE M. OCH JAG 1916. HAN VAR DÄR FÖR JOBB OCH JAG VAR MEDFÖLJANDE. Slut på stor, nu. Jag minns en fin hantverksbutik i Colombo. Den hette ’Barefoot’. Värd att besöka. Vi bodde på ’Dutch House’ i Galle. Om det inte ändrats så är det en dröm; inte sån där fjantig plastlyx och betjänter som står med vita handskar på och serverar ens kuvertbröd med tång. Huset ligger i en trädgård, vi hade egen stor veranda, små apor i träden, rara flickor som dukade upp vår frukost på sagda veranda, en liten pool inom spotthåll och mot kvällen kom fladdermössen svepande bland träden. Oj, nu glömde jag att jag måste tänka på Luckan.

 26. Karin 3

  Visst blev det Isaac i dag. Önskar att hans budskap skulle bli allmänt kännt. I rymdens främmande värld hittade jag rikligt med sköna stenar i kubform . Värd att fota.
  Ni har väl inte glömt att lägga lutfisken i blöt?
  Grattis alla Annor!

 27. En egen måne vet jag ju vem som önskade sig. Men några 54 minuter film hinner jag inte med.

  Ska läsa på om riddarna kring det runda bordet istället.

 28. Katt

  Idag var det vitt och fint ute, ingen hade gått i trappan utanför huset, så den var ganska hal, men klarade resan utan incidenter. Fullmåne var det tydligen igår, men det missade jag.

 29. Dina

  Googla hinns inte idag men en tidig byxkommentar fick mig att tänka åt ett visst håll och bilden kan höra till så om det blir
  en felgissning så är allt bara som vanligt.
  Ha en trevlig fredagskväll!

 30. Smultronblomman

  Jag tog nordiskt fridykarcertifikat när jag var ung. För ung för att få dyka med tuber. Det tänkte jag göra när vi åkte på semester till några öar i Indiska Oceanen. Men då hade jag blivit gravid och vågade inte riskera något. Man kan se fantastiskt vackra fiskar även när man snorklar.

 31. Vovamomo

  Det var ju helt omöjligt,då. Huru många människor finns det inte,som närmar sig nittioårsålder. Och har varit i rampljuset ???

 32. Maplestream

  Tror jag gått vilse i mina gissningar. Jag som var så säker i början på dagen. Tror nog läktaren får ett besök.

 33. Per L

  Jag tänkte först skriva ut namnet på HB men tänkte sedan att då blir det nog ett ramaskri här och en jordbävning på upp till 10 på skalan så jag låter bli att göra det.

 34. på a svarvar vi dragos

  på b svarvar det är ingen kund det är en bergsvarv det säjer jag nu

  yo

  det är en mild gissling men är det fel så är det rätt att det är fel så då är det rätt på ett sätt okcså det är ju inte helt fel

  det säjer jag nu

  yo

 35. Magganini

  Jag tänkte just efterlysa embryo, för jag upptäckte nyss att embryo behöver bara bidraga med sig själv här, utan större åthävor.

 36. Eva-L

  Medans jag tänker klar sätter jag mig på läktaren med lite glögg, för nu är det kallt.

 37. Aku

  Googlingar och ledtrådar har idag lett mig än hit och än dit som på en riktig irrfärd faktiskt.

 38. Håkan (hakke)

  Äsch, jag har ju varit på väg in i luckan hela dagen men snubblat på jobbmejl, brödsmulor och tvätthögar. Mycket text i luckan, mycket att läsa ikapp i båset. Hopp i hatt, innan den rullar för fort!

 39. (pigga?) kristina

  Äntligen landat på soffan. Kan inget men glad ändå. Får släpa upp soffan på läktaren.

 40. Så talade Eva i Fem myror-inslaget från planeten Fyrax: ”Han tycker att du är en fjantig jordgubbe som inte vill hälsa på honom”.

 41. Ninja i Biosfären.

  Jag har lekt HB en gång på en insparksfest. Det var stånkigt men kul och repen gav sveda och blåsor i handflatorna

 42. Betong-Bess

  Bara så där. Poletten trillade ned. Nästan som att kliva in i ett parallellt universum till det där jag bara snurrar runt på irrfärder.

 43. Ninja i Biosfären.

  ÖR, hur känner du till min kusin Lars W på SVT? Jag är inte nyfiken, bara jag får reda på’t.

 44. Ökenråttan

  Inte känner jag din kusin inte, Ninja.. Jag minns bara att LarsW här i båset i längst förfluten tid brukade prata om radio- eller teve-inspelningar och när nu denne LarsW hörde av sej igen så trodde jag att han hade en ledtråd. Så ere.

 45. Ninja i Biosfären.

  Åhå, då förstår jag, men medge att det är ett sammanträffande i alla fall. Och ett visst samband med HB är det ju också.

 46. Mamsen

  När Sherlocks superbästis kommer på plötsligt besök får man passa på att sätta på pannan.

 47. HOJT! Nyss hemkommen efter hattrullning på dels lokal, dels universitet, ska jag sätta mig att skriva ett facit och läsa hundra miljoner kommentarer. Ni som fortfarande är vakna, kan lita på att jag hänger här ett tag!

 48. Vad många som har varit på Sri Lanka. Jag med, för många år sedan. Jag bodde på ett hotell söder om Colombo. Jag kände inte till att HB bodde i stan, jag kände inte ens till HB då, men numer känner jag till HB:s mest kända verk. Men det är ett helt annat år.

 49. Håkan (hakke)

  Jag hade inte en janne men han heller inte goggla åsså va’re lite spännande på en sport-teve nära min vardagsrumssoffa men jag gissar på han Johnny som simmade lugnt fast tvärtom och oj, det är ju redan imorgon!

 50. Pysseliten

  Jag är vaken! Ville vara säga det, eftersom jag normalt sover mellan 21 och 06.
  Jag har (nästan) läst en sci-fi av Richard Bach (Seagull), som illusterade en konstig undervattensvärld med talande delfiner. Så konstig att jag inte läste klart den. Men Seagull älskade jag!

 51. Vovamomo

  Bara för att vara med i leken, så drar jag till med Charlie Chaplin, då.Men det är väl för gammalt,

 52. Ånej! Den här veckan rann iväg i något slags luddigt jobbrus. Jag ber om ursäkt för omaket att plocka i och ur min lapp ur den fantastiska hatten.
  Inte ens idag, när jag har varit ledig kom jag på att läsa, förrän nu när natten faller på. Sent ska syndaren vakna och bättre sent än aldrig och allt det där. Idag hoppar jag i hatten i alla fall.

 53. Hahaha! Jag hoppade ju inte i nån hatt det här var ju igår. Snabbläsande och oförskämd är jag på fler än ett sätt då jag dessutom helt missade att jag förärats en tisha. Men OJ så glad jag blev över det. Det överglänser faktiskt att jag sitter med skämskudden över min snurrighet. Tack å tack igen.

 54. Hej snurriga Dammråtta! December är en på alla sätt besvärlig månad med tusen och en dejter, kalas, möten och annat – och här kommer kalendern och stör.

  Lägg, sätt eller placera dig i startgroparna och var beredd; imorrn kommer nästa lucka. De kommer på ojämna datum!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.